Enige commissaris Aamigoo niet onafhankelijk

  Peter Zwart, enig commissaris van Aamigoo, opereert in strijd met Corporate Governance Code

  Peter Zwart, enig commissaris bij de beursgenoteerde Aamigoo Group, laat de schijn van belangenverstrengeling op zich. Voormalig Van Lanschot-bankier Zwart is voor 3 procent aandeelhouder in de vennootschap PJAO, die voor 33,32 procent aandeelhouder is in de op Curaçao gevestigde onderneming. Het belang van Zwart, dat niet openbaar is, blijkt uit het overzicht van de Ultimate Benificial Owners van Aamigoo Group N.V. waar FTM de hand op heeft weten te leggen. Het document is voorzien van de handtekening van Anita Maas, een voormalig bestuurder van de Aamigoo Holding en net als Zwart een oud Van Lanschot bankier.

   
  Zwart geldt met zijn belang in PJAO volgens de Corporate Governance Code niet als een onafhankelijk commissaris. De code schrijft voor dat slechts één lid van de RvC niet onafhankelijk mag zijn. Peter Zwart is de enige commissaris van het bedrijf.
   
   
  Peter Zwart
   
  De belangrijkste aandeelhouders van PJAO zijn Esto van Steeg en mede-oprichter van Aamigoo Maarten Wienbelt. Ook de namen van de echtgenotes van Van de Steeg (Marina Weseman) zijn financiële rechterhand Cor van der Maarel (Sandra Lamens) komen voor op de lijst. Opvallend is ook het belang van top-headhunter Joost van Heijningen Nanninga, partner van Egon Zehnder.
   
  Volgens bronnen van FTM zijn Van Heijningen Nanninga en Esto van de Steeg goede relaties van elkaar. Van de Steeg werd in het verleden herhaaldelijk in verband gebracht met manipulaties van beursfondsen. Volgens bronnen van FTM is Van de Steeg achter de schermen nog steeds de bepalende factor bij Aamigoo en is president-commissaris Peter Zwart zijn verlengstuk. Esto van de Steeg was tot juni 2012 bestuurder bij Aamigoo Holding (zie het FTM-artikel 'Bestuurlijke capriolen bij Circus Aamigoo').
   
  Bronnen stellen dat Van de Steeg op aandringen van Zwart een plek in de coulissen moest innemen. Als opvolger van Van de Steeg trad Frederique van Maldegem aan. Van Maldegem liet FTM eerder weten dat zij door Zwart persoonlijk voor de functie was benaderd. Van Maldegem leerde Zwart onder andere kennen bij de vorig jaar gefailleerde vastgoedontwikkelaar Phanos. Zwart was door de banken ABN Amro, SNS en Rabobank aangesteld om het Drentse vakantiepark Hof van Saksen af te scheiden van het zinkende schip Phanos.
   
  Niets aan de hand
  Zwart trad afgelopen jaar veelvuldig op als aanspreekpunt van Aamigoo. Tegenover FTM hield hij zich herhaaldelijk opzichtig van de domme toen hij gevraagd werd naar de lopende rechtszaken met oud-aandeelhouders. Opvallend is dat het advocatenkantoor Blenheim, het kantoor waar Zwart adviseur is, de huisadvocaat is van de Aamigoo Group. De Blenheim-advocaten mochten ruim een jaar lang uren declareren in verband met de rechtszaken die afgelopen maandag onverwacht door het bestuur werden geschikt. Zwart liet FTM in mei 2012 weten geen bezwaren te zien in de aanstelling van de advocaten van Blenheim.
   
  'Ik zie het probleem niet. Het gaat niet om Blenheim, maar om Aamigoo. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en bepalend is de kwaliteit van de commissaris. Het is uiteindelijk aan de aandeelhouders om dat te beslissen.' Nu blijkt Zwart dus zelf een aandeelhouder van Aamigoo te zijn.
   
  Zwart vindt de aandacht voor zijn persoon en het bedrijf Aamigoo op zijn zachtst gezegd merkwaardig. 'Er klopt niets van alle suggesties dat er iets vreemds aan de hand is. Esto van de Steeg ken ik inderdaad al twaalf jaar en dat geldt ook voor aandeelhouder Peter Paul de Vries. De rumours slaan gewoon nergens op. Aamigoo is een klein bedrijf en er is he-le-maal niets aan de hand. Het bedrijf deugt! En de relatie tussen de aandeelhouders is con amor.' 
  Zwart geeft ook aan dat hij 'ergens' in 2012 - hij weet niet precies wanneer - is gestopt met zijn adviseurschap bij Blenheim en sindsdien los staat van het advocatenkantoor.
   
  [Correctie]
   
  Eerder vandaag berichtte FTM dat Zwart zijn indirecte belang aan had moeten melden bij de AFM. Dat is onjuist. Het belang van Zwart PJAO en daarmee Aamigoo is daarvoor te klein.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 1767 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren