Enron CEO eerder vrij

2 Connecties
1 Bijdrage

Jeffrey Skilling van Enron is tot een akkoord gekomen met het ministerie van justitie. Er gaan tien jaar celstraf af van zijn oorspronkelijke veroordeling.

Toen Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs, zei dat zijn bedrijf ‘gods werk’ deed trad hij in de voetsporen van Jeffrey Skilling, de CEO van energiebedrijf Enron. ‘We are the good guys. We are on the side of angels,’ zei Skilling in een interview in 2001. Aan het eind van dat jaar was zijn bedrijf failliet gegaan door boekhoudfraude en kon hij jaren cel tegemoet zien. 

 

Na jaren procederen komt er nu eindelijk een einde aan het proces tegen Skilling. Skilling werd in 2006 veroordeeld tot 24 jaar en 4 maanden cel en een boete van maar liefst 45 miljoen dollar. Hij ging echter herhaaldelijk in hoger beroep. In een akkoord met het Amerkaanse ministerie van justitie is deze celstraf nu verlaagd naar 17,5 jaar met nog eens een reductie van 15 procent bij ‘goed gedrag’. Jeffrey Skilling komt zo tien jaar eerder vrij. Hij zal 67 jaar oud zijn als hij de cel verlaat.
 
Skilling had als CEO een extreem sociaal-darwinistische kijk op de wereld. Zijn favoriete boek was ‘The Selfish Gene’ van de befaamd bioloog Richard Dawkins. Hij richtte Enron in op basis van het geloof dat mensen enkel gemotiveerd worden door geld en angst. Werknemers moesten hun collega’s bijvoorbeeld elk jaar een cijfer geven van 1 tot 5. De tien procent slechtst presterende werknemers werden onmiddelijk ontslagen. Skilling noemde dit performance review system ‘het meest belangrijke proces in ons bedrijf’. 
 
Enron was lange tijd een lieveling in de zakenpers. Het zakenblad Fortune noemde Enron zes jaar op rij het ‘meest innovatieve bedrijf’. Het succes van Enron bleek echter op een dubieus fundament van boekhoudfraude gebaseerd. Door een web van honderden speciale vehikels  en complexe financieringsconstructies op te zetten wist Enron schulden te verbergen. Ondertussen werden winsten naar voren gehaald door slim gebruik te maken van de accountingregels. Het kostte Arthur Andersen,  toen één van de grootste accountantkantoren ter wereld, de kop.  Maar ook Skilling en een hele rits aan Enron werknemers konden jaren cel tegemoet zien.