
Als de niet aflatende eurocrisis de afgelopen vijf jaar één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is dat wel dat de muntunie niet alleen niet werkt, maar zelfs een bedreiging vormt voor de EU. Dat moet anders. En dat kan, de oplossing is er.
Om een stabiele samenleving te krijgen hebben mensen niet alleen een zekere welvaart nodig, en werk, en perspectief, maar ook hoop en vertrouwen. Dat laatste geldt zeer zeker ook voor investeerders en ondernemers die eigen of andermans kwartjes on the line zetten bij nieuwe investeringsprojecten. Wie echter kijkt naar de eurozone constateert dat er daar nogal wat schort aan deze modaliteiten.
Vooral zuidelijke eurozone in de problemen
Vooral in het zuiden van de eurozone heersen werkloosheid, armoede en een zorgwekkende uitzichtloosheid voor een hele generatie jonge mensen. Zonder perspectief op een baan trekken veel hoogopgeleiden dan ook weg naar elders. Uit pure noodzaak verlaten zij huis en haard, daarmee hun moederland opzadelend met een probleem: een toekomst zonder de intelligentsia - die het land is ontvlucht. In de sterkere eurozone-economieën - waartoe Nederland nog steeds behoort - stijgt de werkloosheid ook. Hier zit het probleem niet zozeer in jeugdwerkloosheid, maar in werkloosheid onder vijf-en-veertig plussers. Wie op die leeftijd zonder baan komt te zitten heeft het weinig verheffende perspectief tot zijn dood zonder werk te blijven.Het is van groot belang dat er een einde komt aan deze sociaal-economische nachtmerrieIn dit licht is het dus van groot belang dat er een einde komt aan wat voor velen niets minder is dan een sociaal-economische nachtmerrie, dat mensen weer perspectief geboden wordt. Maar ondanks de al vijf jaar durende pogingen de eurocrisis aan te pakken, lijkt dat perspectief nog ver weg. Het Griekse drama heeft zelfs voor een dreigende verdeling gezorgd tussen het noordelijke deel van de muntunie - waarvan voornamelijk de burgers en de bedrijven de rekening moeten betalen - en het zuidelijke deel, dat om voor de hand liggende redenen geen afstand wil doen van de gemeenschappelijke munt. Toch kan het zo niet voortduren. Het Griekse parlement heeft donderdagnacht dan wel met een ruime meerderheid ingestemd met het eerste deel van het door Brussel gewenste hervormingspakket, het is de verwachting van velen - waaronder ondergetekende - dat toediening van méér van hetzelfde medicijn niets oplost en de patiënt uiteindelijk zieker maakt dan hij al is. Overigens zijn de zwaarste hervormingen, met name die op het gebied van verlaging pensioenen en belastingverhoging voor boeren, doorgeschoven naar eind augustus. Het is dus afwachten hoe de stemming dan uitpakt.
Tweedeling
Er dreigt dus op meerdere fronten een tweedeling binnen de eurozone. Niet alleen speelt de tegenstelling tussen Noord en Zuid, ook manifesteert zich een controverse tussen euro-adepten en euro-realisten; en tenslotte groeit ook de tegenstelling tussen arm en rijk en tussen mkb ondernemers en grootbedrijf. Maar ook in politiek opzicht zijn er grote discrepanties, die grote gevolgen hebben voor het democratisch gehalte van de besluitvorming op nationaal vlak.Brussel grijpt deze crisis aan om verdere fiscale en politieke integratie af te dwingenDe mannen van Brussel willen vooruit. Zij grijpen deze crisis aan om een verdere fiscale en politieke integratie af te dwingen. Wie het Plan-van-de-vijf-Presidenten doorneemt kan dat gegeven luid en duidelijk tot zich nemen. Het hogere doel van Brussel is een volledige politieke én monetaire integratie. Maar er is een klein probleem. Voor die politieke integratie lijkt in de deelnemende lidstaten onvoldoende draagvlak te bestaan. De vraag of Nederland of een ander EU-land deel zou moeten uitmaken van een federaal Europa zou dan ook tenminste aan de bevolkingen van die lidstaten voorgelegd moeten worden, zoals ook de aan het instituut Clingendael verbonden Dr. Peter van Ham recent schreef.
Dilemma
Een heus dilemma dus. Of misschien wel een trilemma, zoals de kersverse nieuwe econoom van het IMF, Maurice Obstfeld, al een paar jaar geleden vaststelde. In Finance at Center Stage: Some Lessons of the Euro Crisis formuleerde Obstfeld het euro probleem als een 'trilemma': 'Once financial deepening reaches a certain level within the union, one cannot simultaneously maintain all three of (1) cross‐border financial integration, (2) financial stability, and (3) national fiscal independence.' Ik ben het daar mee eens. Je kunt niet én financiële integratie én financiële stabiliteit in de eurozone handhaven zolang de deelnemende landen onafhankelijk zijn in het opstellen van hun begroting. Dat moet dan gezamenlijk worden bepaald. En wat je dus ziet gebeuren is, dat de zwakke broeders - onder aanvoering van Frankrijk en Italië - voorstander zijn van een dergelijke verdergaande integratie en de tegenstanders - onder aanvoering van Duitsland en Nederland - niet. Frankrijk is bij monde van president Hollande zelfs voornemens een apart eurozone parlement in te richten - alsof we nog niet genoeg geldverspillende bureaucratie hebben in Brussel.Frankrijk, Italië en rest van Mediterraan Europa willen institutionalisering permanente transferunie
Eurodynamica
Frankrijk, Italië en de rest van Mediterraan Europa willen de institutionalisering van een permanente transferunie van Noord naar Zuid (de eerste wet van de eurodynamica: geld stroomt altijd van Noord naar Zuid). Op die manier denken die landen te bereiken dat ze onpopulaire maatregelen kunnen vermijden, want Noord zorgt toch wel voor aanvulling van de begrotingstekorten. Een logische gedachte vanuit hun perspectief, maar ik zie dat op lange termijn toch niet goed gaan. Zelfs in de beste families wordt het niet geaccepteerd dat Jantje altijd voor Marietje betaalt, en al helemaal niet als Marietje het vertikt om te luisteren naar de voorwaarden die door Jantje gesteld zijn geworden bij het opnieuw geven van geld. En zo komt het dat het politieke prestige project van de muntunie, de euro, weer volop in de schijnwerpers staat. De Duitse minister van Financiën Schäuble sprak openlijk - nota bene tegen de opvatting van zijn eigen bondskanselier in - van een grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone, daarin bijgevallen door tal van economen. Schäuble wil een sterk federaal Europa en daarin is geen plaats voor afspraakschenders. Weer anderen, onder wie een groep Amerikaanse economen en IMF econoom Ashoka Mody bepleitten een vertrek van Duitsland uit de muntunie, samen met enkele andere sterkere landen zoals Nederland, Finland, België (sic!) en Luxemburg. De euro lijkt niet langer onomkeerbaar en bedreigt daarmee ook de eenheid van de Europese Unie als geheel. Als er zoveel reuring is op dit vlak, lijkt het Plan-van-de-vijf-Presidenten om tot een versnelde integratie te komen een onverantwoordelijke en dus onverstandige vlucht voorwaarts. Grote eurozone economieën als Frankrijk en Spanje voldoen al járen niet aan de gestelde begrotingscriteria en Italië zit daar dicht tegenaan. We spreken dan van de tweede, de derde en de vierde economie van de eurozone. Verdere integratie lijkt me in deze situatie dan ook beslist niet aan te bevelen. Maar wat dan? Want er moet natuurlijk wel iets gebeuren om uit deze negatieve spiraal te komen.Derde weg
Uit onze FTM euro-enquête blijkt dat veel lezers een voorkeur hebben voor een terugkeer naar nationale munten. Anderen sluiten aan bij het Neuro - Zeuro plan, zoals dat ook door Ashoka Mody werd voorgesteld. Dat kan. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Niet alleen verdragstechnisch, maar ook omdat de euro dan verdwijnt als wereldreservevaluta en verder betekent dat omwisselkosten. Maar belangrijker is misschien wel dat het gigantische politieke kapitaal dat in deze muntunie gestoken is, in één keer afgeschreven wordt.Met deze weg blijft de illusie van Europese eenheid, vrede en welvaart behoudenIs er dan geen derde weg? Jawel, die is er: The Matheo Solution (TMS), waarover hier op FTM al vaker is geschreven [zie bijvoorbeeld hier en hier]. Met deze weg wordt de euro als enig wettig betaalmiddel gehandhaafd, hoeft de eurozone niet opengebroken te worden, blijft de illusie van Europese eenheid, vrede en welvaart behouden, maar wordt wel de noodzakelijke monetaire flexibiliteit op lidstaatniveau bereikt, die nodig is om de vastgelopen economieën weer lucht te geven. Wil de Europese elite haar mislukte monetaire project redden en voorkomen dat de EU uiteen valt, dan is het bittere noodzaak TMS te omarmen. Anders is het vroeger of later Schluss met de euro en het Europese vredesideaal.
69 Bijdragen
jefcooper
Op mijn vraag naar iets positiefs van de EU kreeg ik slechts het onzin antwoord dat die EU vrede zou brengen.
Dat is twee keer apekool, beide wereldoorlogen werden van buiten het continent veroorzaakt, en we zien hoe de EU een conflict met Rusland op touw zette.
TMS, geestig, de EU als wereld binnen de wereld, het dollar voorbeeld.
Draghi als een IMF.
Het NATO propaganda instituut Clingendael wil uiteraard de EU in stand houden, dat moet van bovenbaas Obama.
Hij zei net 'dat het trans-Atlantisch bondgenootschap zwakker wordt als Engeland uit de EU gaat'.
Stel je voor dat wij handel zouden gaan drijven met Rusland en China.
De VS ambassade wordt nu naast Clingendael gebouwd.
Onderhandelen met IS lijkt mij handiger dan medeplichtige van de VS zijn in bombarderen.
Jean
jefcooperHilterman
Jeanjefcooper
Hiltermanbos
HiltermanEn passant krijgt EU nog de mensenstroom erover heen van Zuid naar Noord
imo: beter verdelen van die mensen over de aarde: bijv in west sahara(kunnen alle syriers naar toe! Cruise boten confiskeren ?:) Havens bouwen en container dorpen etc met de arbeid van de asielzoekers
PS: dat beetje democratie dat er nog was in NE is volledig weggevaagd ??
jefcooper
Jeanpieter
Dat zal als eeuwig macht naar zich toetrekkend instituut door blijven gaan. Ik denk toch dat decentraal beter werkt dan alles centraliseren in een grotere staat. ondemocratische machtsconcentratie heeft volgens mij meer nadelen dan voordelen. Bovendien is de EU een stuk ondemocratischer dan de nationale overheden.
Hilterman
De rest kan naar de zuidelijke zeuro.
Onmiddellijk stop zetten van overdracht van geld naar andere lidstaten, blijf bij de afspraken zoals die bij de invoering van de euro zijn gemaakt.
Ik ben bang dat het bij een mooie gedachte blijft.
jefcooper
HiltermanHilterman
jefcooperDe landen die echt voldoen aan de voorwaarden kunnen moeiteloos in een muntunie zonder dat ze de flexibiliteit van het wisselkoersmechanisme nodig hebben.
Het bewijs dat het kan is al geleverd. Nederland en Duitsland hadden ruim 20 jaar een vaste wisselkoers.
jefcooper
HiltermanHilterman
jefcooperLanden waarvan de economie en de solvabiliteit vergelijkbaar zijn, die bovendien een financieel beleid voeren dat gebaseerd is op dezelfde grondslagen kunnen zonder probleem een gezamenlijke munt hanteren.
De problemen in de EZ zijn met name ontstaan door het toelaten van landen die heel andere denkbeelden hanteren over hun financiën.
Dat betreft niet alleen het misbruik dat de Grieken maakten van hun door de EZ verworven leen capaciteit tegen onrealistische lage rente.
Het gaat ook om Spanje en Frankrijk, landen die overduidelijk niet aan de voorwaarden kunnen voldoen.
Mijn schatting is dat een mogelijke Neuro hooguit uit zes landen zal bestaan.
Dan blijven er elf over die op basis van deze criteria niet in de euro thuishoren. Ruim zestig procent zou moeten vertrekken.
Het zal wel bij een wensgedachte blijven.
Matt
Verder blijft voor mij de grootste belemmering in de vraag wel of niet verder integreren dat iedereen, van hoog tot laag, vast zit in het huidige demand-side economische perspectief. De demand-side blijft bijna volledig buiten beeld. Het hele eurosysteem is één grote deflatie machine. Iedere onevenwichtigheid moet volgens de verdragen en regels opgelost worden met nog meer interne devaluatie van de op dat moment zwakste partij, flexibilisering van arbeid, etc. Tel daarbij op dat alles gericht is op het grootkapitaal en -bedrijf in plaats van arbeid en MKB, en je hebt een recept voor langdurige stagnatie en ellende.
Ik zie alle problemen/uitdagingen van verdere integratie. Alle cultuurverschillen tussen eurolanden, etc. Maar dat zou nog te overkomen zijn als het centrale eurobeleid gericht zou zijn op ontwikkelen van brede welvaart. Werkgelegenheid, goede loonontwikkeling van arbeid, een redelijk eerlijke verdeling van die welvaart, etc. Maar niets van dat alles.
Jean
MattTMS is minder ingewikkeld dan menigeen denkt. Vergelijk t met de invoering van de girale euro in 1999, maar dan gespiegeld. Toen stonden er ook 2 prijzen op elk artikel. En IT-technisch is t relatief eenvoudig te implementeren. Zie bvb: http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=31420&utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+economicoutlook%2FFYvo+%28billy+blog%29
Deze crisis is behalve een balanscrisis (van de banken en staten) vooral een vraagzijde crisis. Er wordt niet tot nauwelijks geïnvesteerd en wat er geïnvesteerd wordt is tamelijk kansloos, qua rendement en duurzame werkgelegenheid.
Het is onbegrijpelijk dat trojka doorgaat met een beleid dat aantoonbaar heeft gefaald. Op een dag ontploft t kruitvat.
Matt
JeanEens met wat je zegt over vraagzijde crisis. Wat mensen niet beseffen is dat bedrijven/investeerders vooral investeren als er voldoende markt (vraag) is. In plaats daarvan zit men vast in het trickle-down economisch denken, waarbij men denkt dat bedrijven éérst veel winst moeten maken om te willen/kunnen investeren.
Jean
MattIk begrijp dat het concept je nog niet helemaal duidelijk is. Zelfs Klaas Knot van DNB miste het cruciale punt en denkt dat het een parallelle munten concept is. Dat is het NIET. De euro is en blijft énig wettig betaalmiddel in de eurozone.
De crux is het onderscheid tussen geld als betaalmiddel (de euro) en geld als rekeneenheid (de nationale valutaire rekeneenheden). Die nationale 'munten' zijn dus in wezen virtuele munten, uitsluitend bedoeld om mee 'te rekenen'.
Tav vraagzijde crisis: wat ontbreekt is vertrouwen. In de EZ economie, in de euro, in het politieke beleid, etc.
Matt
JeanJean
MattLet wel: die nationale valutaire rekeneenheden zijn geen eigen munten, maar rekeneenheden. Er is maar één wettig betaalmiddel: de euro. De wisselkoersen van die nationale valutaire rekeneenheden kunnen variëren ten opzichte van de 'peg'. In TMS is mbt die 'peg' gekozen voor de eurokoers van het sterkste land. Dat is nu Duitsland, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen.
Matt
JeanEn ik vraag me af hoe dit ooit uit te leggen is. Ik heb als hobby economie en begrijp het al nauwelijks. Of niet. Hoe gaat dit dan uitgelegd worden aan een gemiddelde parlementarier laat staan bevolking?
Jean
MattDie nationale valutaire rekeneenheden zijn formeel geen betaalmiddel, dat is en blijft de euro.
Hoe dat uit te leggen is? Kijk naar de girale introductie van de euro. Gedurende drie jaar werden prijzen toen in de nationale valuta en in euro weergegeven. Maar betalen deed je met je nationale munt. Welnu, dat is met TMS omgekeerd het geval: je betaalt met euro's (in alle deelnemende eurozonelanden) en je rekent in nationale valutaire rekeneenheden. Een kind kan dit wasje doen, dunkt me.
Matt
JeanJij noemt het nu "nationale valutaire rekeneenheid", maar voor de gewone man is dat dus "Nederlandse euro" ofwel gulden. Ik krijg mijn salaris of inkomen betaalt op mijn Nederlandse rekening als "Nederlandse valutaire rekeneenheid" a.k.a Gulden. Die moet ik dan wisselen in Duitsland voor "Duitse valutaire rekeneenheden" a.k.a. DM. Etc.
Alleen maar omdat je formeel wettelijk geen losse munten wilt introduceren omdat je dan het europroject afbreekt, geef je het een andere naam. Maar feitelijk is het gewoon hetzelfde.
Of ik mis nog iets.
Jean
MattHoe simpel kan t zijn?
Matt
JeanIk probeer het echt te begrijpen maar de essentie ontgaat me. En alles op de matheosolution website maakt het enorm verwarrend.
Jean
MattBen met je eens dat site overzichtelijker kan.
Matt
JeanDus hoe gaat het in z'n werk, als ik 1000 NL euro op m'n bankrekening krijg als loon en ik wil:
- die in Duitsland cash uitgeven (met een sterkere DL euro)
- in Belgie cash uitgeven (met een zwakkere BE euro)
- idem voor PIN betaling
- ik wil op internet iets in het buitenland kopen
- een klant uit het buitenland moet mij betalen
Hopelijk kun je dit uitleggen. Het kan niet zo moeilijk zijn maar op een of andere manier is iedere uitleg tot nu toe verwarrend.
MvdB
MattSoms snak ik ook naar een beetje jip-en-janneke-taal ;-)
Jean
MattMatt
JeanJuan
Het Tms heeft als 'bijwerking' dat het de veranwoordelijke politici 'spaart' omdat op deze wijze de euro op een bepaalde manier blijft bestaan en ook deze eu intact laat.
Deze drie aspecten zie ik juist als grote veroorzakers en boosdoeners van de ontstane
economische en sociale puinhoop. En dat tegen de uitdrukkelijke wil van bevolkingen van Europa. Achterbaks handelen, de bevolking 'kalt' stellen en zichzelf verrijken. Met een open democratie of Europese waarden heeft dit al jaren niets meer te maken.
Voor mij dus geen Tms, geen euro en opdoeken van deze eu. De verantwoordelijke politici en hun
meelopers verdienen geen vrijgeleide. De enig juiste positie is een tribunaal.
Terug naar nationale munten met bijbehorende verantwoordelijkheden en een EEG 2.0 voor de samenwerking tussen Europese landen.
Molenaer
JuanJuan
MolenaerWat in Nederland in mijn ogen zeer gemist wordt, is een 'handrem' die door de bevolking aangetrokken kan worden bij 'doldrieste' plannen van een toevallig zittende meerderheid in het parlement (die haar taken onvoldoende kundig of willig waarneemt).
Rampen als de invoering van de euro of de europese grondwet hadden in dat geval nooit plaatsgevonden. Parvenu politici die suggereren dat het te 'ingewikkeld' of te 'complex' zou zijn, zou het ten principale verboden moeten worden een politiek ambt uit te oefenen. Ongeschikt, maar bovenal betuttelend en weinig democratisch ingesteld.
jefcooper
JuanJuan
jefcooperrealywisedude
JuanJe maakt best een goed punt over de overdracht van macht naar Brussel, maar om te stellen dat de macht beter bij het volk kan liggen is een stem voor zwabberende korte termijn populisme. Ik hoop dat we nooit een dergelijk open democratie krijgen.
Juan
realywisedudeIk begrijp heel goed dat de zittende macht geen belang heeft bij meer van dit 'populisme'.
Een treffend voorbeeld hiervan was deze week te zien bij ene Marietje Schaake, waarin ze uitlegt hoe een referendum volgens haar werkt.
Juan
JuanDemocratie anno 2015.
pubben
JuanDe democratie is al lang weg uit Den Haag, de burger kijkt nog zo omdat, zijn, ziel, oh, zo, traag, is, en- hij- nog- alles -van-de-nationale-politiek-verwacht!
Dat was zo, die tijd is al lang voorbij! Punt!
De macht ligt bij de Brusselse technocraten 'die munt willen' slaan uit die verwarring bij werkelijk alle burgers in alle landen en die zelf helemaal niets gevraagd wordt.
Taal is echt mooi, 'die munt willen slaan', schrijf ik met een traan, maar ik meen het uit de grond van mijn hart.
Ik verwijs naar een artikel van deze auteur hier naar "Over de Democratie", de aard zijn eigenaardigheden en zijn gevaren, inmiddels al jaren geleden dat echt iedereen zou moeten lezen! http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/12/alexis-de-tocqueville-en-diens-betekenis-voor-onze-democratie/
Jean
pubbenpubben
Jeanjefcooper
JuanBartje
Volgens VS is Rusland nu niet de militaire vijand maar maakt de EU/VS economie kapot zo las ik in een verslag van een zakenforum in London.
Duitsland verplaatst zijn fabrieken incl personeel naar de BRICS landen China en Rusland om de sancties te omzeilen.
Wie is er met sancties begonnen Rusland ik dacht het niet.
In mijn beleving stort het kaartenhuis van de EU met zijn euro eerdaags in elkaar met de VS als volger omdat de dollar in nog 35% van de wereldhandel gebruikt word als tussen munt was 3 jaar terug nog 80%.
De EU/VS lopen in hun eigen zwaard en de zo gewenste oorlog met Rusland komt er ook niet, helaas de beoogd tegenstander hapt niet en zelf de oorlog beginnen is geen optie gezien het toegezegde antwoord van Rusland atomaire oorlog met VS.
DE GAME IS OVER.
Jean
BartjeBartje
Jeanjefcooper
BartjeBartje
jefcooperNu word EU/VS economisch genegeerd en isoleert en dan is oorlogvoering totaal onmogelijk geworden.
Bekijk de beelden op diverse media wat dat inhield voor het communisme, dat zal heden de komende 10 gelden voor EU/VS gelden.
Dat er paniek is kunt u afleiden uit het niet meer in de media zijn van EU commissie en VS regering als ook de diverse landen die zelfstandig met BRICS praten en onderhandelen.
bos
Maar ik verwaCHT EN ZIE ALLEEEN MAAR BAYLONISCHE spraakverwarringen 27 landen ?
TE hoog gegrepen: 27 !!
wss beter om de Balkan hun eigen unie te laten starten?
Met eigen muint ? Dinar ?
mss met Greece /Cyprus(gedeeld land waar al meer dan 40 jaren op mijn kosten VN militairen rond;lopen:)
Jean
bosbos
Jeanals wereldburger die bezig is met fin.zaken,zie ik EU als zeer langdurig projekt wss zal dan van Wagen al 100+jaar zijn (?) tis heeel unek projekt met veeel omzwervingen, hobbels vangrote omvang. Dat projekt heeft dan ook nog tegelijkertijd hinder van grote mensenstromen van Zuid (die zien op hun phone hoe inNoord wordt geleefd)naar Noord
PS: ik kom regelmatig in Duitsland: daar hebben ze verkeerslichten die van rood naar groen gaaan met als tussenstation even oranje ertussen door (heel mooi systeem)
Ik wil dat alle eu landen dat gaaan doen. :)
Ook in NE: )
jefcooper
bosDe landen van Europa kregen wereldmacht door de verscheidenheid, en onderlinge tegenstellingen.
Of die wereldmacht veel goeds bracht voor de rest van de wereld is overigens zeer de vraag.
iFred
Roland Horvath
iFred2/ JD weet niet wat centraliseren van economische besluitvorming in Brussel is laat staan dat hij zou weten wat de gevolgen daarvan zijn. Ten andere, in GR gaat het om geld. Maar dat is JD vreemd. Hij is ingenieur in landbouw economie. Van macro en monetaire economie weet en begrijpt hij ongeveer niets, te oordelen aan zijn discours. Nogmaals, de term mol is niet goed gekozen.
Mario8282
De Euro is een steeds grotere ellende in wording. Het is absoluut niet duurzaam. Duitsland en Nederland konden voor 16 jaar ongehinderd exporteren naar Eurozone landen waar meestal op rekening werd gekocht. Hierdoor zagen de importerende landen (Portugal, Italë, Griekenland, Spanje – PIGS) hun industrie en werkgelegenheid gestaag krimpen ten gunste van het Duitse “wonder”. Griekenland is maar een klein symptoom. Er gaan meer landen failliet en de koppel D & NL zal de Eurozone markten zien krimpen omdat er geen leencapaciteit meer is bij PIGS. Er is niets stabiel in het Euro ontwerp. Men is vanuit Brussel gedicteerd om dezelfde regeltjes te handhaven maar een harmonisatie van het economische niveau had nooit prioriteit. Gevolg is dat in 16 jaar tijd de interne vrije markt heeft alles gedecanteerd: bij D & NL geld + werk, bij PIGS schulden + werkloosheid. Mooie gelegenheid voor de Goldman Sachs & cs om zich te verrijken met “hulp” leningen en derivaten dankzij ongelijkheden waarover 16 jaar lang niemand in de regeringscirkels wilde praten…
Maar hoe dramatisch en grootschalig de on-ontwikkeling bij de PIGS blijkt, er is een nog groter probleem van de “Euro”: de munt is niet Europees. Het Verdrag van Maastricht verbiedt geldschepping door de ECB. Om de wet te omzeilen is de ECB genoodzaakt alle nieuwe liquiditeit dekking te geven in US Dollars dmv swaps. Het fundamenteel probleem van de Euro is dat deze munt een Dollar surrogaat is. De Eurozone is een monetaire plantage van de Federal Reserve.
https://www.youtube.com/watch?v=AGI8a554J8I
https://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/
!!! TMS adresseert de Euro afhankelijkheid van de Fed niet. Het ontbreken van de LOLR functi
Jean
Mario8282Mario8282
JeanIk heb je artikel gelezen en ook de 2 links over TMS.
Heb jij mijn reactie gelezen?
Jean
Mario8282Mario8282
JeanRoland Horvath
Jean
Roland HorvathFloesh
De Euro is het probleem, er ontstaat een eurocrisis en de politieke elite komt met de oplossing van meer EU (politiek en fiscale unie).
Juan
FloeshMaar meer eu en meer euro is synoniem voor meer chaos en meer ellende. We kunnen de klok erop gelijk zetten. Misschien kan iemand dat die 'gestudeerde' d66 vrouw in het ep eens uitleggen.
Juan
Wat ik me afvraag is voor wie het plan wordt gemaakt. Voor Griekenland of wellicht voor Duitsland en andere noordelijke landen.
Jan Willem de Hoop
En dat permanent negeren van niet voldoen aan zelf vooraf gestelde kritisch (rand)voorwaarden zien we op vele terreinen. Soms wordt ik er triest en verdrietig van, dan weer erg moe en moedeloos, dan weer kwaad en boos. Als de politieke en ambtelijke top zo lichtzinnig eigen noodzakelijk geachte (rand)voorwaarden blijft negeren bij nieuwe oplossingen, mogen ze dit roekeloos gedrag wat mij betreft weleens strafbaar gaan stellen.
Als je een auto met dieselmotor hebt, brandstof diesel de voorwaarde is om vooruit te komen, dan gooi je er toch ook geen benzine in en hoopt dat het dan toch allemaal nog goed komt.
Voor de democratie betekent dat de controle vooraf en de debatten vooraf wel wat pittiger mogen. Meer kritische geesten in plaats van papier vullers en langs elkaar heen praters. .
fbakker
http://thematheosolution.blogspot.nl/p/about-matheo-solution-tms-tms-presented.html
Quote:"The EBBCS provides capital to troubled banks, in exchange for shares. These shares will serve as collateral to the ECB. Because these finances are only used for capital support, there will not be an inflationary effect."
Wat hier over het hoofd wordt gezien, is dat die aandelen ook een waarde vertegenwoordigt. Die waarde kan hoger en lager worden. De ECB zal echt niet zonder enige voorwaarde die aandelen opkopen, die wilt echt er wel wat voor terug. Die aandelen staan op een balans, en wanneer die aandelen dus in waarde dalen,dan kan de ECB meer eisen van die bank. Maw de kapitaal eisen aan die bank worden verhoogt. De ECB kan zelfstandig handelen op de financiele markten. Hij kan hiermee dus zelf, zonder dat iemand het weet de prijs van die aandelen verhogen of verlagen.
Daarnaast is de ECB absoluut niet transparant, en je weet niet met welke bank de ECB graag zaken doet. Welke bank loopt makkelijk de ECB binnen en kan de beste deals maken?
Ga geen oplossingen aanbieden of accepteren waarbij de tekst zo "manipuleerbaar" is opgesteld.