Er kruipt een wormpje in uw Apple

4 Connecties

Relaties

Aandelen Aandelenmarkt

Organisaties

Apple Google Inc.

Geld genoeg bij Apple. Dat moet een bestemming vinden, maar in Cupertino is de jeugdige innovatiedrang verdwenen. Apple is de puberteit voorbij, constateert belegger Jan Dwarshuis, maar nog lang niet volwassen. Het Apple-aandeel is daarom nog een tijdlang wat wormstekig.

De financiële markten vragen om meer aandacht dan de recente koersuitslagen doen vermoeden. De grondstofbubbel loopt opnieuw verder leeg, hetgeen de energiesector voor grote uitdagingen stelt. Dit proces levert voor beleggers kansen en mogelijkheden op, waarbij u niet aan Royal Dutch Shell moet denken. Opvallend in dit kader is de uitgifte van obligaties door Saoedi-Arabië om de gaten in haar begroting te dichten. Maar ook China en het einde van de bullmarkt in obligaties laat beleggers niet onberoerd. Het gesprek van de dag is echter Apple, dat koerstechnisch gezien heel langzaam van zijn voetstuk valt.

Wormpje

Vooropgesteld, ondergetekende is een fervent gebruiker van de producten van Apple. Al eerder heb ik mijn licht eens laten schijnen over Apple in relatie tot de macht van de grote getallen. Ook nu zijn die getallen groot, want in nog geen maand tijd 100 miljard dollar aan beurswaarde zien verdampen is geen kleinigheid. Misschien realiseert u zich het niet, maar de kans is groot dat u ook aandeelhouder bent van Apple via uw pensioen, indexbelegging of duister opgetuigde ETF. De waardecreatie van Apple is zonder enige twijfel indrukwekkend te noemen. Alleen, nu lijkt er een wormpje in Apple te kruipen.

Conflict

Ook wij hebben Apple naar tevredenheid in de portfolio aangehouden, maar al eerder, toen er geruchten gingen over een Apple Watch, hebben we afscheid genomen van het roemruchte bedrijf. De Apple Watch kon ons niet bekoren en daarnaast leverde het een conflict op binnen onze portfolio.
Apple is met een enorme berg aan contanten op zoek naar nieuwe uitdagingen en dit blijkt lastig
Apple is met een enorme berg aan contanten op zoek naar nieuwe uitdagingen en dit blijkt lastig. Apple heeft zijn innovatieglans verloren en dat is betreurenswaardig.

Automotive

Minder bekend is het bezoek dat Apple recentelijk bracht aan het hoofdkantoor van BMW. Apple zou volgens hardnekkige geruchten geïnteresseerd zijn in het BMW i3 platform. BMW zou vooralsnog de boot hebben afgehouden. Een auto bouwen is een logistieke nachtmerrie en dit weten ze in München maar al te goed. Het voedt de vele geruchten dat Apple de automotive branche wil betreden, nu de zelfrijdende auto snel dichterbij komt. Google heeft onlangs ook officieel een autobedrijf opgericht. Het is positief dat de Nederlandse minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vaart maakt met de noodzakelijke wetgeving. Op deze manier kan Nederland een innovatieve rol spelen in de grenzeloze mogelijkheden van de auto van de toekomst.

Concurrent

Er is weinig fantasie nodig om in te zien dat Apple daadwerkelijk de automobielindustrie kan veranderen met haar technologie. VW heeft zeer recentelijk niet voor niets aangegeven in Apple en Google serieuze concurrenten te zien. De heren in Wolfsburg slaan hiermee de spijker op hun kop. De aankoop van Nokia’s kaartendivisie HERE door BMW, Daimler en Audi spreekt boekdelen over de dadendrang van de Duitse automobiel industrie. Aan de andere kant weet ook Apple dat het openbreken van een dichtgetimmerde complexe industrie geen sinecure is.

Bernoulli

Apple is kennelijk opzoek naar een Europese oplossing voor de miljarden die in Ierland werkloos geparkeerd staan. Het bedrijf is bezig om de puberteit te ontgroeien en dat gaat niet zonder horten of stoten. Daarnaast speelt de wet van Bernoulli Apple parten. Het zou mij echter niet verbazen als bestaande aandeelhouders van Apple eerst nog wat meer koersverlies moeten slikken alvorens het bedrijf uit Cupertino de puberteit daadwerkelijk achter zich weet te laten. Rest mij u een goed weekend te wensen.   Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij positie in BMW en Google en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.