
Het onderzoeksbudget van universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Wat heeft dat voor effect op de wetenschap?
Minister Dijkgraaf wil uitleg over invloed Zuidas op studie fiscaal recht
Zuidas beslist mee over docenten en inhoud van universitair onderwijs
Promovendus Erasmus Universiteit gedwongen aan het werk bij sponsor EY
Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen
Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht
Podcast | De warme band tussen wetenschap en bedrijfsleven
Op de snijtafel: de beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven
Hoe een hoogleraar met lobby-onderzoek voor Shell en Unilever zijn bankrekening spekte en toch zijn integriteit behield
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
Hoogleraar handelde ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ door Shell en Unilever niet te vermelden als financiers van onderzoek
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Staatsagent, minister én Kamer unaniem: de KLM schendt voorwaarden, juridische stappen zijn nodig
Minister Kaag kan de KLM wel degelijk aan afspraken houden: geen onmacht, maar onwil
Krimpbesluit van tafel: klimaatontwrichting door Nederlandse luchtvaart duurt voort
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Maastricht Aachen Airport. © Mark Kuipers / HH
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
De Integriteitscommissie van de Erasmus Universiteit verwijt onderzoekers die werkgelegenheid toeschreven aan Maastricht Aachen Airport 'bedenkelijk gedrag'. De commissie spreekt ook van 'de schijn van belangenverstrengeling.' Voor de omwonenden die een klacht indienden over het onderzoek is het een pyrrusoverwinning.
Torenhoge werkgelegenheidscijfers moeten vaak het economische belang van de luchtvaart onderstrepen. Zo zou het vrachtvliegveld bij Maastricht goed zijn voor duizenden banen. In Zuid-Limburg, een van de economisch zwakkere regio's van Nederland, is dat een krachtig argument. Niemand zit er te wachten op de diepe werkloosheid van weleer.
Op de vermeende positieve effecten van de luchtvaart op de arbeidsmarkt valt echter wel wat af te dingen. In november publiceerde Follow the Money een artikel dat liet zien dat in diverse onderzoeken de cijfers worden opgeklopt of gemisinterpreteerd.
Speciale aandacht kreeg een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, naar banengroei rondom Maastricht Aachen Airport – een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Air Cargo Netherlands, de brancheorganisatie van de luchtvrachtindustrie.
‘Beperkt budget’
In het uiteindelijke onderzoeksrapport – de zogeheten 'Luchtvrachtmonitor' uit 2020 – werden ten minste duizend banen te veel aan het vliegveld toegerekend, een aantal dat de universiteit na klachten van omwonenden moest corrigeren.
Volgens de onderzoekers ontstond de fout omdat het onderzoeksbudget van Air Cargo Netherlands geen nauwkeuriger studie toestond.
Dossier
Dossier: Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? FTM brengt de geldstromen rond de luchtvaartindustrie in kaart.
De ‘Alliantie Tegen Uitbreiding MAA’, een actiegroep tegen verdere groei van het Zuid-Limburgse vliegveld, diende daarop een klacht in bij de wetenschappelijke Integriteitscommissie van de Erasmus Universiteit. De uitspraak werd vandaag openbaar.
De Integriteitscommissie verwijt de onderzoekers ‘bedenkelijk gedrag’, ‘een niet toereikende institutionele onderzoekscultuur zonder duidelijke organisatorische processen om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen’, en ‘onvoldoende naleving van 4 van de 5 principes van integer wetenschappelijk onderzoek' (te weten transparantie, zorgvuldigheid, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid).
Volgens de onderzoekers ontstond de fout omdat het budget geen nauwkeuriger studie toestond
Het door de onderzoekers aangevoerde argument van een te beperkte budgettaire ruimte accepteert de Integriteitscommissie niet: daarover had moeten zijn nagedacht vóór acceptatie van de opdracht. De commissie meent dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en bepleit organisatorische ingrepen.
Met andere woorden: de klachten van de omwonenden zijn grotendeels gegrond verklaard.
In een reactie zegt de betreffende universitaire afdeling dat ze de aanbevelingen van de Integriteitscommissie ter harte neemt. De Luchtvrachtmonitor krijgt een bijlage waarin de gecorrigeerde cijfers worden toegelicht.
Geen vliegbelasting op luchtvracht
Daarnaast schrijven de onderzoekers te hopen dat een toekomstige opdracht in voldoende budget voorziet ‘voor een meer evidence-based onderzoeksmethodiek’. Mocht het budget daarvoor niet toereikend zijn, ‘dan zou een meer beperkt onderzoek kunnen worden voorgesteld’.
Het is voor de omwonenden een pyrrusoverwinning. De Luchtvrachtmonitor vond namelijk al zijn weg naar een ander onderzoek, ditmaal van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. Daarin wordt berekend wat de effecten zouden zijn van een belasting voor vrachtvliegtuigen.
Het argument van de onderzoekers – een te beperkt onderzoeksbudget – accepteert de commissie niet
SEO leunde in die studie op de te hoge werkgelegenheidscijfers in de Luchtvrachtmonitor van de Erasmus Universiteit en concludeerde dat het heffen van die belasting tot gigantische, negatieve arbeidsmarkteffecten in Zuid-Limburg zou kunnen leiden.
Naar aanleiding van de discussie over de cijfers paste SEO zijn conclusies destijds iets aan. Toen had het onderzoek echter zijn weg al gevonden naar de Eerste Kamer, waar het in oktober 2020 een hoofdrol speelde in het besluit om vrachtvliegtuigen uit te zonderen van een vliegbelasting, een besluit dat voor vrachtvliegveld Maastricht Aachen Airport zeer voordelig is.
9 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Ruud Holswilder 4
Een van de ontheffingen betreft een veiligheidszone, welke volgens de regels van ICAO & EASA binnen de grenzen van de luchthaven behoort te liggen. Echter, aan de zuidzijde ligt deze zone grotendeels buiten de luchthaven met daarbinnen 2 openbare wegen.
Weggebruikers zijn hiermee onderdeel geworden van een gemanipuleerde risicoanalyse. ILT knijpt een oogje dicht…
Lees verder via https://drive.google.com/file/d/1DqPW5U6BcEzQIfcQtvKuB_OCDTI23Xjc/view?usp=drivesdk
Arthur Venis 3
Feitelijk zou ook alle ketenonderzoek van tafel moeten en eventuele eruit gevolgde besluiten per omgaande teruggedraaid.
Wat nu? Het budget aanpassen zodat het aantal gewenste banen wel uit het onderzoek volgt?
Overigens vraag ik me af wat er aan dit soort onderzoeken wetenschappelijk is. Waar zit de “wetenschap”? Het is economie, een door mensen bedacht construct waarin appels omhoog kunnen vallen. Dat blijkt maar weer.
Hans van Swoll 5
Arthur VenisOngeveer net zo als elke persoon in een witte jas een medisch specialist is.
Kennelijk hebben de spraakmakers van nu behoefte aan dat soort kritiekloze vastigheden.
Vincent Huijbers 9
Arthur VenisHet probleem is dat deze onderzoeken naar een gewenst doel toe lijken te worden geschreven of dat men genoegen neemt met een half onderzoek om grote beslissingen te nemen.
Dat roept vragen op:
Was duidelijk dat dit geen representatief onderzoek was: dus misschien eerder verkennend?
Wat is wel en wat is niet onderzocht? Of wat vraagt om nader onderzoek? Veiligheid van omwonenden zal misschien zwaarder gewogen worden dan de mogelijkheid dat er een zeldzaam dier toevallig in het plangebied huist.
Begrijpen de beleidsmakers dit en lezen ze deze stukken? Of baseren ze beleid op een samenvatting?
En wat is dan het echte doel van het onderzoek? Het lijkt er in dit geval op dat het een al genomen beslissing enige vorm van legitimiteit wil verlenen?
Het economisch argument lijkt alle bezwaren vaak te laten verdampen. Maar dat vraagt een eerlijk antwoord op de beleidsafweging: jouw nachtrust, veiligheid, leefomgeving, woongenot offeren we op voor het voordeel dat de hele provincie er aan heeft. Dan kun je ook ergens terecht met je klacht of schade.
Arthur Venis 3
Vincent HuijbersDat laat onverlet dat, wanneer de onderzoekers wisten dat ze niet voldoende tijd of budget hadden, er een voorbehoud in het adviesrapport had moeten staan. Dat de cijfers als genoemd niet nauwkeurig zijn en er geen beleidsconclusies aan verbonden kunnen worden. Dat daarvoor diepgravender onderzoek nodig is.
Vincent Huijbers 9
Arthur VenisEn het ontslaat bestuurders niet van hun verantwoordelijkheid om het gewicht van het advies te toetsen.
Daarbij lijkt wanneer economische motieven een rol spelen de bewijslast ineens niet meer zo belangrijk: kijk naar de soap rond Lelystad Airport.
Uitgelicht door de redactie
Ruud Holswilder 4
Een van de ontheffingen betreft een veiligheidszone, welke volgens de regels van ICAO & EASA binnen de grenzen van de luchthaven behoort te liggen. Echter, aan de zuidzijde ligt deze zone grotendeels buiten de luchthaven met daarbinnen 2 openbare wegen.
Weggebruikers zijn hiermee onderdeel geworden van een gemanipuleerde risicoanalyse. ILT knijpt een oogje dicht…
Lees verder via https://drive.google.com/file/d/1DqPW5U6BcEzQIfcQtvKuB_OCDTI23Xjc/view?usp=drivesdk
Petrus Harts 3
Ter verdediging van de onderzoekers; het is vrijwel onmogelijk om voldoende tijd om geld te krijgen voor goed sociaal wetenschappelijk of economisch onderzoek in Nederland. Dit is overigens geen specifiek Nederlands probleem. Het is altijd schipperen tussen wat je had willen onderzoeken en wat je kunt onderzoeken.
Het is bovendien best lastig om aan goede onderzoeksopdrachten te komen. Dus daar is ook druk.
Het is te makkelijk om te stellen dat de universiteit dat onderzoek dan maar niet had moeten aannemen. En een overschatting van het aantal banen met 1000 is nou ook weer niet een fout van ordegrootte.
Tenslotte: 30 jaar geleden was de rconomische faculteit van de Erasmus Universiteit een dermate brekebeentje dat het ministerie van onderwijs en wetenschappen daadwerkelijk heeft gedreigd om die faculteit te sluiten. Decennialang heeft die faculteit gedreven op het feit dat zij de leverancier waren van een van de langst zittende premiers van Nederland; Ruud Lubbers.
Ik heb geen idee hoe de kwaliteit van het onderwijs & onderzoek daar nu is.
cecile graven 3
Ties Joosten 5
cecile graven