
Over een miljardenindustrie die stelselmatig artsen en ziekenhuizen probeert te beïnvloeden. Lees meer
Medische hulpmiddelen zijn een miljardenindustrie.
Producenten uit deze wereld onderhouden nauwe banden met artsen en ziekenhuizen: ze sponsoren opleidingen, geven ‘gratis’ materiaal weg en contracteren specialisten als consultants. Soms komen zo zelfs producten van dubieuze kwaliteit het ziekenhuis in. FTM onderzoekt welke middelen de leveranciers gebruiken om de onderhandelingen over de inkoop in hun voordeel te beslechten.
Wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC is vaak marketing in een doktersjas
Medische toezichthouder keurt snoepreisjes voor artsen goed tegen de eigen regels in
Erasmus MC sjoemelde onder Ernst Kuipers met transparantieregels
Van corruptie verdachte cardioloog werd ook betaald door fabrikant die artsen omkocht
Frankrijk dwingt Philips om Franse apneu-patiënten eerder te helpen dan Nederlandse
Apneu-apparaat Dreamstation van Philips blijkt een nachtmerrie
Onbetrouwbare corona-zelftesten liggen nog zeker anderhalf jaar in de schappen
Gezocht: kunstheup zonder ingebouwd servicecontract
Wat een medisch implantaat kost, mag geheim blijven
De geheimzinnigheid over de inkoop van medische implantaten wordt streng bewaakt
Het team van Torök possert voor de apparatuur van Stereotaxis.
Wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC is vaak marketing in een doktersjas
Onder leiding van Ernst Kuipers is het Erasmus MC uitgegroeid tot de plek waar de industrie haar producten kan vermarkten. Met name cardiologen voeren voor fabrikanten onderzoek uit dat volgens experts wetenschappelijk gezien weinig voorstelt. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt ook dat artsen van het Erasmus akkoord gaan met onderzoekscontracten die bedrijven inhoudelijke zeggenschap geven over medische publicaties. En dat mag niet, volgens de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.
- Voor cardiologen in het Erasmus MC is het uitvoeren van gesponsorde trials een verdienmodel geworden. Experts verklaren dat een groot aantal onderzoeken, waarvan FTM de onderliggende contracten in handen kreeg, kenmerken vertonen van seeding trials: onderzoek met als enig doel een product ‘in de pen van de voorschrijver‘ te krijgen.
- Daarnaast blijken in de onderzochte contracten clausules te staan die de fabrikant verregaande invloed geven op publicaties, terwijl dit wettelijk verboden is.
- Transparantie over deze geldstromen is er niet of nauwelijks. Gesponsord onderzoek hoeft bijvoorbeeld niet vermeld te worden in het Transparantieregister Zorg, een online databank die financiële relaties tussen medisch specialisten en de industrie publiekelijk inzichtelijk moet maken.
- Achter het sponsoren van onderzoek gaan niet altijd wetenschappelijke motieven schuil. Bedrijven die onderzoek sponsoren, doen dit in de regel om hun producten (beter) in de markt te kunnen zetten, terwijl medisch-wetenschappelijk onderzoek wettelijk gezien altijd in het belang van de patiënt en de gezondheidszorg moet zijn.
- Tussen die twee uitersten zit een aanzienlijk grijs gebied, en ondanks steeds meer toezicht, regelgeving en gedragscodes lukt het de wetgever niet om zicht te krijgen op ongewenste beïnvloeding.
- Transparantie over deze geldstromen is belangrijk, zoals ook bleek uit de inval van de FIOD afgelopen zomer in het Isala ziekenhuis in Zwolle. De Duitse fabrikant Biotronik wordt ervan verdacht cardiologen te hebben omgekocht. Desondanks blijft het Erasmus MC nauw samenwerken met dit bedrijf.
‘Maak je klaar voor een fantastisch PCI-tournament. We zijn op zoek naar complexe, uitdagende cases waarin je uitblinkt in out of the box denken om het probleem op te lossen. [..] De drie meest aansprekende casussen zenden we live uit,’ zegt Nicolas van Mieghem, cardioloog van het Erasmus MC, in een teaser op Twitter. Het flitsend in beeld gebrachte medische toernooi wordt gesponsord door Biotronik, een Duitse fabrikant van hartimplantaten.
Van Mieghem presenteert het jaarlijkse digitale live-evenement, georganiseerd in samenwerking met het Erasmus MC, met zijn Italiaanse collega Giuseppe Tarantini. Van Mieghem is een cardioloog met aanzien: medisch directeur van de afdeling interventionele cardiologie van het Thoraxcentrum in het Erasmus MC, voorzitter van verschillende wetenschappelijke internationale verenigingen en sinds 2019 hoogleraar op het gebied van hartklepimplantatie. In de webinar praat de jonge arts vol enthousiasme over de nieuwste technieken uit zijn vakgebied.
Volgens de directeur van Biotronik is Van Mieghem een ‘top performer’. Hij is een opinion leader, een hoogleraar die met gezag een nieuw product kan presenteren aan vakgenoten op congressen.
Het Thoraxcentrum van het Erasmus MC onderhoudt stevige banden met hulpmiddelenconcern Biotronik, dat onlangs in opspraak is geraakt. Cardiologen uit het Zwolse Isala ziekenhuis zouden miljoenen aan smeergeld van Biotronik hebben ontvangen, onthulden NRC en Der Spiegel afgelopen oktober. In juni deed de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) invallen in een groot onderzoek naar corruptie onder de Zwolse cardiologen.
Toch blijven cardiologen van het Erasmus MC lezingen houden op gesponsorde evenementen van de fabrikant. Van Mieghem: ‘Met wat in het Isala ziekenhuis gebeurt, heb ik niks te maken. Ik laat me niet omkopen. Ik ben integer.’
Artsen kunnen niet zomaar onderzoek op hun patiënten uitvoeren. Geneeskundig onderzoek dat valt onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) moet eerst worden voorgelegd aan een Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC).
Nederland telt in totaal 15 erkende METC’s die voorstellen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek moeten beoordelen. De meeste zijn verbonden aan een instelling, zoals een academisch medisch centrum of een ziekenhuis. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) is uitvoerder van de WMO en houdt toezicht op alle METC’s.
In het METC Erasmus zitten ruim veertig deskundigen uit diverse vakgebieden. Het jaarverslag meldt dat er het afgelopen jaar 175 onderzoeksvoorstellen zijn ingediend, waarvan 45 voor studies met medische hulpmiddelen. 136 studies zijn goedgekeurd en 5 afgekeurd. De beoordelingstermijn is gemiddeld zestig dagen.
Voordat een METC een onderzoeksvoorstel kan goedkeuren, moet er een onderzoeksdossier worden aangeleverd en kan een METC aanvullende documenten opvragen. Voor onderzoekers is het soms ondoenlijk om door die papierwinkel heen te komen. Dit in tegenstelling tot de industrie, die experts in huis hebben of inhuren om omvangrijke aanvragen in te dienen.
Sinds 1 januari 2022 zijn er naast de Nederlandse richtlijnen, gedragscodes, besluiten en regelingen ook Europese regels ingegaan voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, inclusief verplichte registratie (waarvoor een ‘wenperiode’ van drie jaar geldt die in 2022 is ingegaan).
‘Met wetenschap heeft het niks te maken. Het is puur marketing’
Szilli Torök is electrofysioloog, een specialisme dat ook wel ‘de elektricien onder de cardiologen’ wordt genoemd. Hij houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van hartritmestoornissen. Torök presenteert onderzoeksresultaten op zogeheten satellite symposiums van Biotronik. ‘Dat zijn bijeenkomsten waarin de fabrikant bepaalt wat er gebeurt,’ zegt Huub Schellekens, emeritus hoogleraar farmaceutische biotechnologie. ‘De salesmanagers tuigen een zogenaamd wetenschappelijk programma op en halen artsen over met trials mee te doen. Met wetenschap heeft het niks te maken. Dit is puur marketing.’
De consultancy-bv van Torök mocht 70.000 euro van Biotronik bijschrijven zonder dat de raad van bestuur van het Erasmus hiervan op de hoogte was. Er loopt nu een onderzoek naar de betalingen tussen deze arts en Biotronik, bevestigt het Erasmus MC desgevraagd aan FTM.
‘Alsof je gekocht wordt door de industrie’
Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg FTM inzage in 122 contracten tussen artsen van het Erasmus MC en de medische hulpmiddelenindustrie tussen 2019 en 2021. Daaruit bleek eerder al dat de overeenkomsten indruisen tegen de Gedragscode Medische Hulpmiddelen.
Uit de contracten blijkt ook dat de warme band tussen Biotronik en de cardiologen van het Erasmus zich vertaalt naar betaalde opdrachten voor medisch onderzoek. Maar ook voor andere fabrikanten voeren de cardiologen veelvuldig contractonderzoek uit.
De huidige minister van VWS Ernst Kuipers (D66) was aanjager van deze ontwikkeling bij het Erasmus MC. Als hun bestuursvoorzitter heeft Kuipers volop ingezet op samenwerking met de medische industrie. Het grootste ziekenhuis van Nederland profileert zich daarmee als een vooruitstrevend, innovatief ziekenhuis met de nieuwste apparatuur en hulpmiddelen voor hun patiënten.
Veertig van de door FTM opgevraagde contracten gaan over het uitvoeren van klinische trials door (voornamelijk) cardiologen. Van tweeëndertig contracten was het mogelijk om de betreffende studies te achterhalen. Zevenentwintig studies uit de contracten staan geregistreerd in nationale en/of internationale databases voor klinisch onderzoek. Van de resterende vijf onderzoeken zijn geen openbare gegevens te vinden.
‘Contracten met dit soort clausules had het Erasmus MC niet mogen ondertekenen’
De naam Van Mieghem duikt in de meeste studies op. Dat is ook niet verwonderlijk; hij zit in de wetenschappelijke adviesraden van verschillende fabrikanten voor hartimplantaten, waaronder miljardenconcerns Abbott, Boston Scientific, Medtronic en Edwards Lifesciences. Hij woont door de medische industrie gesponsorde congressen bij en leidt diverse internationale studies die zijn gesponsord door de meest vooraanstaande leveranciers in de medische-hulpmiddelenindustrie. In totaal heeft hij ruim 450 publicaties op zijn naam staan.
Van Mieghem deinst er niet voor terug om reclame te maken voor de industrie. Zo is hij te zien in een promotiefilmpje van Abbott over een hartklepbehandeling, en zit hij in een studio achter een tv-desk van Edwards Lifesciences om hun nieuwste producten in het zonnetje te zetten: ‘Edwards heeft intrigerende technologie ontwikkeld die voor de patiënt zeker een stap vooruit is.’
Over een gesponsorde studie van Biotronik mogen de onderzoekers zonder toestemming van het bedrijf niets publiceren
Tussen en 2019 en 2021 verdiende Van Mieghem op persoonlijke titel ruim 46 duizend euro aan de industrie voor het zetelen in adviesraden, het spreken op congressen of het geven van trainingen. Via zijn bv ontving hij in diezelfde periode ook 18 duizend euro van voornamelijk Abbott, blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg, een online databank waarin betalingen tussen artsen en de medische industrie inzichtelijk worden gemaakt voor het publiek. Althans, daar is het voor bedoeld, maar zoals Follow the Money al eerder liet zien, komt daar niet veel van terecht. De honoraria die in het Transparantieregister staan, zijn niet voor medisch onderzoek – dat is namelijk uitgesloten van registratieplicht.
Naast de betaalde klussen die ze buiten het ziekenhuis uitvoeren voor grote medische concerns, blijken Van Mieghem en zijn collega’s van het Erasmus MC onderzoekscontracten te hebben afgesloten die fabrikanten zeggenschap geven over de inhoud van wetenschappelijke publicaties. Dat is wettelijk verboden. In twintig van de veertig contracten staan clausules waarin de uitvoerende partij belooft om ‘redelijke opmerkingen’ van de bedrijven over onderzoeksresultaten te zullen overwegen of zelfs over te nemen in hun publicatie.
‘Wat is een “redelijke opmerking” en op grond waarvan wordt die gemaakt?’ vraagt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zich af. ‘Het IVM kijkt kritisch naar onderzoek dat gesponsord wordt door de industrie. Onderzoekers moeten in volstrekte onafhankelijkheid hun taak kunnen uitvoeren en daarover zonder bemoeienis rapporteren.’
In een contract dat is afgesloten met Biotronik staat dat de onderzoekers zonder toestemming van het bedrijf niets mogen publiceren. Volgens een clausule moet het bedrijf voor elke publicatie ‘schriftelijk toestemming’ geven. ‘Alsof je gekocht wordt door de industrie,’ reageert hoogleraar Schellekens.
‘Uit den boze,’ noemt hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit deze bemoeienis van de industrie op medisch-wetenschappelijke publicaties. Beperkte publicatievrijheid zou ertoe kunnen leiden dat over een medisch hulpmiddel alleen positieve geluiden verspreid worden, meent hij. ‘Het risico bestaat dat onwelgevallige resultaten niet gepubliceerd worden. Contracten met dit soort clausules had het Erasmus MC niet mogen ondertekenen.’
Maar dat is niet alles.

‘Een soort consumentenbond’
De studies vertonen volgens de geraadpleegde experts kenmerken van zogenoemde seeding trials, onderzoek met als doel artsen te binden aan een medisch product. Het wordt gepresenteerd als wetenschappelijk onderzoek, maar is dat niet. ‘Het zijn fake trials. Puur marketing met als doel om het product in de pen van de voorschrijvers te krijgen,’ stelt Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Hoogleraar Buijsen noemt seeding trials ‘illegaal’ en ‘onethisch’. ‘Voor seeding trials is door de proefpersonen nooit informed consent gegeven. De ware redenen voor het onderzoek blijven immers voor hen verborgen. Als proefpersonen hierover geïnformeerd waren, zouden ze niet mee willen doen. En het uitvoeren van onderzoek zonder informed consent van proefpersonen is ten strengste verboden,’ aldus Buijsen.
Alle trials uit de contracten zijn door Follow the Money voorgelegd aan drie deskundigen: een hoogleraar, een hartchirurg en een voormalig voorzitter van een toetsingscommissie. De experts twijfelen allemaal aan het wetenschappelijke nut van deze studies. Een ander punt wat ze zorgen baart, is het geringe aantal patiënten dat meedoet. In zeker in 10 van de 25 trials wordt onderzoek gedaan met minder dan 150 patiënten.
‘Dit heeft geen fluit met wetenschap te maken. Het is puur en alleen bedoeld om het product in het ziekenhuis te krijgen’
‘Hierop heb ik met hoofdletters geschreven: “seeding trial”,’ zegt hoogleraar Schellekens. Hij pakt er een ‘post-marketstudie’ bij waar 130 patiënten aan deelnamen. Doel: aantonen van de veiligheid en werking van verschillende ICD’s van Biotronik.
Schellekens: ‘Er zijn te weinig patiënten geïncludeerd. Er doen dertien ziekenhuizen mee. Per ziekenhuis gaat het om een handjevol patiënten die ze voor een korte follow-up onderzoeken. Waarom zou je een proef doen bij patiënten om de veiligheid van een product te bepalen als het product al is toegelaten op de markt? Bijwerkingen kun je registreren via meldingen in de reguliere behandeling. Daar hoef je echt geen clinical trial voor op te zetten. Dit is flauwekul. Onder het mom van veiligheid wordt een studie opgezet die puur uit marketing bestaat.’
Het Rathenau Instituut bracht dit jaar naar buiten dat de zogenoemde derde geldstroom (het Rijk levert de eerste geldstroom, NWO de tweede en de derde is alles daarbuiten) een steeds grotere rol speelt in het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Dat wordt veelal beschouwd als positief nieuws: de wetenschappelijke output van universiteiten en universitaire medische centra (UMC's) stijgt, en dankzij een hoge citatie-index kunnen de Nederlandse UMC’s zich volgens het instituut ‘meten met de wereldtop’.
De keerzijde is dat de onafhankelijkheid van wetenschap (en wetenschappers) gevaar loopt, omdat de industrie in ruil voor geld graag een vinger in de pap wil. Ook hierover publiceerde het Rathenau Instituut, op verzoek van het ministerie van OCW, onlangs een omvangrijk rapport.
Niet alleen de overheid, ook onderzoeksinstellingen zelf uiten zorgen over de invloed van de industrie op (medisch) wetenschappelijk onderzoek. De Erasmus Universiteit publiceerde in 2015 een rapport waarin geconstateerd werd dat er meer toezicht nodig is op de uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek en dat de capaciteit van de METC’s niet toereikend is om de grote hoeveelheid informatie die op ze afkomt, te verwerken en te beoordelen.
Een groep (medisch-) wetenschappelijke organisaties houdt over het gevaar van belangenverstrengeling in medisch-wetenschappelijk onderzoek een ‘levende’ gedragscode bij. Daarin staat onder meer:
‘Extern gefinancierd onderzoek kan belangenverstrengeling in de hand werken. Op veel terreinen zijn niet of nauwelijks publieke geldmiddelen beschikbaar (zoals financiering door universiteiten of NWO) en is alleen via contractresearch onderzoek mogelijk. [..] Universiteiten hebben voor dit soort onderzoek standaardcontracten ontwikkeld en de KNAW [de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, red] heeft een gedragscode opgesteld (vastgelegd in het advies Wetenschap op bestelling uit 2005). Toch bestaat de mogelijkheid dat een dergelijke relatie een wetenschapper meer ontvankelijk maakt voor de belangen van de financier van het onderzoek. Daarom moet altijd het risico in het oog gehouden worden dat deze vorm van afhankelijkheid een wetenschapper kwetsbaar kan maken voor belangenverstrengeling.’
Sommige van de studies zijn gedaan met nog minder patiënten, bijvoorbeeld een van Boston Scientific. Van Mieghem heeft daarin de veiligheid van een hartimplantaat onderzocht bij slechts vier patiënten. ‘Dit heeft geen fluit met wetenschap te maken. Het is puur en alleen bedoeld om dit product in het ziekenhuis te krijgen,’ reageert hoogleraar Schellekens. Daarnaast betreft het een open-labelstudie, waarin zowel patiënten als onderzoekers op de hoogte zijn van de toegepaste behandeling. Het risico daarvan is dat resultaten door die voorkennis beïnvloed kunnen worden. Bijna de helft van de trials die FTM onderzocht heeft, zijn open-label.
Schellekens: ‘Ik ben verbaasd over de omvang. Een groot deel van de afdeling cardiologie van het grootste academische ziekenhuis in Nederland is bezig met marketing-onderzoek en zaken die niks te maken hebben met de primaire zorg van patiënten. Het is een verdienmodel geworden voor het Thoraxcentrum.’
Het eigen vermogen van het Thoraxcentrum was in 2021 4,2 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening. Uit gegevens van het Transparantieregister Zorg blijkt verder dat het centrum tussen 2019 en 2021 voor ruim 830 duizend euro gesponsord werd door grote fabrikanten van cardiologische hulpmiddelen als Medtronic, Abbott en Biotronik. Van die laatste fabrikant ontving het Thoraxcentrum 88 duizend euro.
In de contracten duiken nog eens negen niet-gecontroleerde studies op, onderzoeken waarin één behandeling of methode wordt onderzocht zonder dat er vergelijkingen worden gemaakt met een alternatief. Hoogleraar Cohen vindt dat ‘opvallend’. ‘Er wordt een opeenvolging van apparaten getest. Hoe hangt dit samen met de functie van het Erasmus als academisch ziekenhuis? Is het een soort consumentenbond die nieuwe apparaten test?’
Cohen was jarenlang vicevoorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), uitvoerder van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. ‘Dit soort studies is over het algemeen nutteloos,’ legt Cohen uit. ‘Je kunt niet beoordelen of een apparaat beter of slechter is of minder bijwerkingen heeft als je het niet vergelijkt met een ander apparaat. Een dokter zal een nieuw apparaat meestal positiever beoordelen dan een roestig oud apparaat. Het gevolg is dat de uitkomsten van de studies gekleurd zijn.’
Ook voeren cardiologen trials uit die onder de noemer registries vallen; feitelijk niets anders dan databanken waarin de arts bijhoudt dat patiënten een bepaald product geïmplanteerd kregen. ‘De fabrikant betaalt per geregistreerde patiënt,’ vertelt Schellekens.
Het Transparantieregister Zorg is een online database waarin betalingen tussen de medische industrie en de gezondheidszorg inzichtelijk moet zijn voor een breed publiek. Als artsen bijvoorbeeld deelnemen aan adviesraden, lezingen houden op congressen of trainingen geven met de producten van een fabrikant, moeten ze dat bij het register melden. Maar het uitvoeren van gesponsord onderzoek valt niet onder de meldplicht.
Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), stelt dat een grote geldstroom hierdoor buiten zicht blijft. Inderdaad: wanneer we de cijfers uit EU- landen nemen waar researchgeld wel bij een vergelijkbaar register dient te worden opgegeven. In België, waar het register wettelijk is verankerd, vormt onderzoeksgeld bijvoorbeeld ruim 60 procent van het totale bedrag. In Zweden is dat zelfs 80 procent.
De branchevereniging zag tien jaar geleden bij de oprichting van het Transparantieregister ‘geen noodzaak’ onderzoeksgeld erin op te nemen. ‘Onderzoeksgeld wordt op een bepaalde manier al transparant gemaakt in het trialregister,’, zei Frederik Schutte secretaris van de CGR eerder tegen FTM.
Maar in dit andere online register staat niet hoeveel er is betaald voor een onderzoek, alleen wie een onderzoek sponsort.
Zo'n 'databankonderzoek’ zette Szili Torök bijvoorbeeld op voor StereoTaxis, fabrikant van robotproducten in de elektrofysiologie. Torök verzamelde volgens het contract de gegevens van 200 patiënten die hij behandelde met een magnetisch navigatiesysteem van StereoTaxis waarmee het hartritme op afstand gereguleerd kan worden. Tjark Ebels, hartchirurg van het UMC Groningen, vindt dit onderzoek ronduit reclame. ‘Deze registries zijn altijd open en vrijwillig, niemand controleert of alle patiënten erin zitten. Het resultaat is meestal een publicatie met goede uitkomsten en dus gunstig voor de fabrikant.’
Torök heeft ruim 340 onderzoeken gepubliceerd, onder meer gesponsord door StereoTaxis. De elektrofysioloog noemt de apparatuur van de fabrikant ‘baanbrekend’. ‘De vooruitgang van technologieën op afstand zou niet hetzelfde zijn zonder uw bijdragen,’ complimenteert StereoTaxis Torök op Facebook.
Al sinds 2007 is Torök trouw gebruiker van de apparatuur van Stereotaxis, meldt het bedrijf. Het bedrijf huurt de arts als spreker in op internationale congressen. In 2020 voerde hij tijdens een live-uitzending zes operaties in acht uur tijd uit, met behulp van Stereotaxis’ technologie.
In februari 2020 heerste bij Torök en zijn team een jubelstemming. Stereotaxis: ‘We zijn vereerd om met het Erasmus-team te vieren dat meer dan 2000 patiënten zijn behandeld met behulp van onze apparatuur.’ Torök snijdt een taart aan waarop de naam van de fabrikant staat, en poseert met zijn team voor de apparatuur van Stereotaxis.
Cardiologen Torök en Van Mieghem willen ondanks herhaaldelijke verzoeken geen vragen beantwoorden voor dit artikel. Ook het Erasmus MC geeft geen antwoord op vragen over hun werkzaamheden.
Wel laat het Erasmus MC weten dat geen van de studies seeding trials zijn. ‘Bij vermoeden van seeding of marketing stelt een Medisch Ethische Toetsingscommissie er vragen over. Dat is bij deze studies niet het geval,’ aldus een woordvoerder.
‘Het doel van onze studies is om te evalueren of nieuwe technieken mensen kunnen helpen. Verder zijn er post-market studies om te kijken of de technologie goed werkt in de klinische praktijk. De studies hebben een hoge standaard waarbij de studieresultaten door een onafhankelijk comité worden geëvalueerd.’
Geen tijd om te toetsen
De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Erasmus MC reageert ondanks meerdere e-mails en telefonische verzoeken niet op vragen, maar verwijst naar de algemene voorlichter van het ziekenhuis. Een woordvoerder van het Erasmus MC laat desgevraagd weten dat in totaal 27 van de onderzochte studies zijn voorgelegd en goedgekeurd door de METC van het Erasmus MC. ‘Vier studies zijn niet in onze database terug te vinden, omdat die geen WMO-plichtig onderzoek betreffen.’
In een toetsingscommissie nemen medisch specialisten, statistici, epidemiologen en juristen zitting, die ervaren genoeg zouden moeten zijn om marketing trials te kunnen herkennen en onderscheppen. Waarom gebeurde dat dan niet? Hoogleraar Cohen: ‘Voor de METC’s is het beoordelen en goedkeuren van onderzoeksvoorstellen niet makkelijk. Er zijn veel onderzoeksvoorstellen en strenge deadlines. De werkdruk is hoog. Daarnaast is het complexe materie, met een hoge informatiedichtheid, en bij trials spelen enorme commerciële belangen mee.’
‘Onderzoek uitvoeren is een specialisme. Daar moet je voor opgeleid zijn en dat zijn artsen niet’
Een bijkomend probleem is dat de opleiding geneeskunde volgens experts niet voorziet in genoeg kennis op het gebied van medische ethiek en het doen van onderzoek. ‘Als ik een ICD plaats, is dat heel gek, want ik heb de kennis daarvoor niet,’ licht Cohen toe. ‘Maar cardiologen mogen andersom wel trials uitvoeren, wat vooral mijn werk is. Onderzoek uitvoeren is een specialisme. Je moet erin zijn opgeleid om dat goed te kunnen doen, en dat zijn artsen niet. Een groot manco, want daardoor zien artsen geen kwaad in veel onderzoeken die medisch-ethisch niet door de beugel kunnen.’
47 Bijdragen
Roland Horvath 7
De artsen in het EMC werken ook voor de industrie zoals het artikel stelt.
Vroeger werd in de geneeskunde nogal wat kennis opgedaan door proeven op muizen.
Nu wordt dat dus gedeeltelijk overgenomen door de patiënt.
Die daar ook nog voor betaalt.
Het is essentieel dat een medium als FTM dat uitgezocht heeft. En dat in de toekomst daar blijvend aandacht voor heeft. De aangetoonde toestanden liggen altijd op de loer. De grens tussen goed en verboden is ook hier nauw.
Een verbod op publicatie door de industrie gaat inderdaad veel te ver. In zulke gevallen van trial & error is er transparantie nodig.
Jan Willem van Brummelen
Roland HorvathLia 4
Jan Willem van BrummelenZo verscheen in 2019 nog dit kritische artikel in Trouw (over oxycodon en seroxat, en medisch onderzoek in het algemeen):
https://www.trouw.nl/nieuws/er-wordt-gesjoemeld-met-data-bij-vrijwel-alle-medicijnen~b2daeb88/
maar over dit kritische, zorgvuldig uitgevoerde onderzoek uit 2022 (over mRNA-vaccins) heb ik in geen enkele Nederlandse krant iets gelezen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X22010283?via%3Dihub
Overigens geheel eens dat muizen en mensen anders in elkaar steken. Onderzoek op mensen is onmisbaar, maar moet inderdaad zorgvuldig voorbereid, transparant gefinancierd, ethisch verantwoord en methodisch correct worden uitgevoerd - en de resultaten moeten vervolgens ook nog realistisch worden geïnterpreteerd.
Hannie Groen 5
Roland Horvath 7
Hannie GroenEen redelijke maatregel is de artsen een salaris te bezorgen. Dat remt reeds de hebzucht.
Ten slotte zijn artsen geen zelfstandigen, ze zijn werknemers in de ziekenhuizen en hun materiaal wordt aangekocht door de klinieken.
John Janssen 4
Hannie GroenHerman Stapelbroek 1
John JanssenIn die zin is goed om te zien dat het LOWI in een onderzoek op verzoek van 2 burgers naar het integer handelen van een integriteitsprofessor in een door hem uitgevoerd integriteitsonderzoek het LOWI tot de conclusie kwam dat deze professor in zijn onderzoeksrapporten rapporten niet langer mocht vermelden dat hij verbonden was aan de VU te Amsterdam. Zijn onderzoek voldeed niet aan de criteria ( onder ander ethische benadering en zorgvuldigheid ) die het LOWI stelt aan onderzoeken die gedaan worden door Wetenschappelijke Instituten
Bijzondere omstandigheid is dat deze professor zich in deze procedure kon laten bijstaan door de Landsadvocaat op kosten van degene die opdracht gaf tot het integriteitsonderzoek .
Verbazingwekkender wordt het nog dat de Landsadvocaat ook op trad namens de opdrachtgeven van het onderzoek in een gerechtelijke procedure aangespannen door een niet integer bevonden raadscommissielid.
Het vonnis luidde op 19 december 2018 ( waar door geen van beide partijen beroep was aangetekend ) dat de burgemeester , gemeenteraad en presidium van de gemeenteraad van Bronckhorst in totaal 18 maal onrechtmatig gehandeld hadden in het integriteitsonderzoek.
Opvallend is tevens dat deze onderzoeker mede inrichter is geweest van het Huis vaan Klokkenluiders.
Ja , hij wist heel goed waar de klepel hing . Door de klepel niet te gebruiken werd de weg vrij gemaakt voor oneigenlijke beïnvloeding.
Hetzelfde geldt voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State waar transparantie kan ontbreken ten aanzien van informatie en documentatie op basis van de wet Woo .Deze wet is niet van toepassing op de Afdeling Bestuursrechtspraak .
Met alle mogelijke gevolgen van dien om reden dat ook door het ontbreken van transparantie met de wet in de hand de deur open gezet kan worden voor oneigenlijke beïnvloeding.
Al hetgeen in deze bijdrage genoemd wordt is onlosmakelijk met elkaar verbond
Ilona Dahl
Hannie GroenTasco Alblas 1
Hannie GroenHarry van der Velde 2
Hannie GroenWillem Timmer 4
Roland Horvath 7
Willem TimmerDe meeste - en de meest effectieve- marketing van producenten van geneesmiddelen en van - apparatuur gaat via de artsen en de apothekers. dat is altijd zo geweest.
Uit bovenstaande commentaar kan men terecht opmaken, dat de overheid het onderzoek en de ontwikkeling, die nu verkeerdelijk vermengd met de ziekenzorg, moet organiseren. Tenminste als we calamiteiten willen vermijden.
Een neoliberale overheid als Rutte4 heeft vrijwel uitsluitend het imperialistische, monopolie kapitalisme als doelgroep. De burgers worden verwaarloosd. Conferatur Cfr. de toeslagen affaire.
Het belangrijke in de samenleving is voor Rutte+ bijzaak of niet eens het vermelden waard. Zoals een egalitaire
maatschappij, via een ordentelijke kinderopvang van 0 tot 7 jaar, gratis onderwijs, huisvesting, natuurlijke selectie van vee, bacteriën en virussen om meer aangepaste soorten en gepaste geneesmiddelen / o.a. vaccins te produceren.
Liever dure wapens om te vechten tegen een niet bestaande vijand, sedert 1949. De vijand is Azië: Rusland RU en China CN. De VS willen dat zo.
Marco Krook 3
Roland HorvathJohn Janssen 4
Marco KrookMia Fiedeldij Dop 1
Roland Horvathhans van rheenen 7
Mia Fiedeldij DopWie geeft (en waarom) die >7< achter zijn naam, dat moet toch een soort van waardering zijn (die ik overigens niet helemaal begrijp) en misschien fout interpreteer, zodat Mia met een >1< eerder wat terughoudender zou kunnen reageren of ... zijn commentaar gewoon dagelijks overslaat ...?
Roland Horvath 7
Mia Fiedeldij DopDus Mia, ik ben het gedeeltelijk eens met je commentaar.
Anderzijds, algemeenheden. Het artikel hierboven heeft het over een ernstige ziekte in de maatschappij.
Namelijk dat de industrie zich op een ontoelaatbare manier laat dienen door artsen die er dan ook aan verdienen. Daar dient de geneeskunde niet voor. De hand - en span diensten van de artsen en co gaan veel verder hoewel niet noodzakelijk met praktijen van zo wat waardeloze onderzoeken die dan 'verkocht' als de waarheid.
Nog iets tal van commentatoren houden er niet van dat standpunten van anderen zeer verschillend
zijn van hun meningen. Dus te veel van de meerderheid afwijken is ook hier niet productief.
En in tegenstelling daarmee is FTM, het medium / de redactie zeer verdraagzaam.
Pas in een tweede commentaar is gesteld dat de overheid zich meer met het onderzoek betreffende geneeskunde moet bemoeien. Omdat -ernstige onderzoeken in de geneeskunde- te lang duren en veel te duur zijn.
Ter vergelijking, de digitalisering is door de VS overheid uitgewerkt sedert de jaren 1930. En pas als er resultaten waren, is dat dan overgenomen door ondernemingen.
Dus een taak voor de overheid, onderzoek in de geneeskunde. Dat heb ik al vaker gesteld. En dat zou dan ook de onterechte samenwerking van industrie en artsen moeten vervangen. Algemeen, ja, maar onterecht, m.i. in tegendeel.
Jac O. 2
Roland HorvathWat zou helpen is als onze universitaire instellingen weer meer fundamenteel onderzoek echt zelf zouden gaan doen. In dit geval zelf hulpmiddelen en medicijnen ontwikkelen.
Pe. B. 2
Mia Fiedeldij DopVaak spot on, en in het geheel niet nietszeggend.
John Janssen 4
Willem TimmerRaymond Leijdekkers
Willem TimmerJan Willem van Brummelen
Lia 4
Jan Willem van BrummelenHet is dus niet alleen dat ziekenhuizen een vrij grote afhankelijkheid hebben van onderzoeksgelden van de industrie, maar het gaat nog verder: de industrie kan tot op grote hoogte bepalen welke onderzoeken door de belastingbetaler gesubsidieerd worden en welke niet.
Wetenschap zou onafhankelijk moeten zijn, maar dat is op deze manier heel moeilijk.
Rob-Jan
De genoemde van Mieghem blijkt volgens artikel in adviesraden te zitten van meerdere fabrikanten - dat lijkt mij eerder positief dan negatief. Daarmee zorgt hij voor nodige nuance en onpartijdigheid. Of je moet tegen elke vorm van interactie zijn tussen industrie en wetenschap, maar dan gaat ontwikkeling echt veel trager, dus vraag is of je dat zou moeten willen.
En 46.000 euro omzet van zijn BV over periode van 3 jaar is echt peanuts. Dat is gem 15.000 per jaar. Dergelijke experts kennen als adviseur dagtarieven van 2.000 a 3.000 euro per dag. 15.000 zit je al snel aan als je een training of zo moet ontwikkelen.
Kortom, ik mis een echte misstand en een echte smoking gun. Het zijn verdachtmakingen, en ook nog van een relatief laag niveau. FTM, ga achter de echte fraudes aan, die tonnen of miljoenen als bedragen hebben, ga niet roeren in een potje zorg omdat expert bashing het sinds de pandemie goed doet.
Harry van der Velde 2
Rob-JanDe misstand is dat we in ons land een derde geldstroom toestaan. Waardoor commerciële belangen meewegen in wat onafhankelijke wetenschappelijke afwegingen moeten zijn.
Pas als die vaststaan kunnen we met werkelijk betrouwbare kwaliteit de markt op.
Rob-Jan
Harry van der VeldeDat er gevaren insluipen van verkeerd afgestemde belangen dat wil ik best begrijpen. Daar moet uiteraard wat tegen gedaan worden, en daar is in de loop der jaren ook al heel veel tegen gedaan. Snoepreisjes van weleer zijn allang uit den boze en ook de industrie neemt steeds verdere stappen over wat acceptabel gedrag is. Er zijn tal van zeer goede privaat-publieke initiatieven, waar scheiding commercie en wetenschappelijk belang goed geborgd is.
In dit artikel wordt dus geen "misstand" aangetoond, hoogstens wat zaken die inderdaad om opheldering vragen. Maar het is gewoon geen sterk verhaal. Een punt maken van het feit dat de man bij meerdere fabrikanten in de adviesraad zit is enorm naief. Het zou gevaarlijk zijn als hij slechts bij 1 in de adviesraad zit. Een punt maken van het feit dat zijn bedrijf 15.000 euro per jaar heeft verdiend is ook knullig. Misschien voor een journalist een groot bedrag, in de wereld van experts stelt dat bedrag weinig voor. Daar zetten mensen hun reputatie niet voor op het spel.
Kortom, een populistisch artikel, waar een grote goegemeente weer intrapt, want experts bashen doet het goed. FTM moet zich op serieuze schandalen richten, niet populistisch de reputatie van een ervaren doktor proberen te vernielen.
Jos Wagenmakers
Rob-JanEveline Bernard 6
Rob-JanHet gaat erom dat dit beïnvloeding is. En die fabrikant haalt dat geld terug via de prijs van de meuk die hij ons aansmeert via die corrupte dokter.
Juul Dechering
Rob-JanDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Cor Broeders 4
Rob-JanGewoon omkoperij. Wellicht iets voor de FIOT om de tanden in te zetten.
Lia 4
Dit is een heel belangrijk punt, en mag nog iets aangevuld:
... en daardoor hebben artsen teveel vertrouwen in onderzoeken die zwak uitgevoerd zijn, of ze interpreteren de uitkomsten verkeerd.
Onderzoek is echt een heel andere tak van sport dan zorg leveren.
Rob-Jan
LiaOf dat altijd juist gebeurt, dat weet ik niet, maar je lijkt te willen stellen dat onderzoek een hele andere tak van sport is dan arts zijn. In een universitaire omgeving wordt dit - niet alleen in NL maar in vrijwel de gehele wereld - gecombineerd. Dus je maakt niet echt een punt wat mij betreft.
Lia 4
Rob-JanDat onderzoek in academische ziekenhuizen niet "altijd juist gebeurt" kunnen we lezen in het artikel. Het artikel gaat daarbij vooral in op de factor commerciële druk. Mijn punt was dat er daarnaast nog een andere factor kan spelen: dat artsen ook domweg hun eigen onderzoeksvaardigheden (en die van hun collega's) kunnen overschatten - zelfs al werken ze in een universitair medisch centrum.
Het was dus vriendelijk bedoeld, en tegelijk een oproep om hun conclusies niet te vanzelfsprekend voor waarheid aan te nemen.
Roland Horvath 7
Rob-JanDe opmerking van Lia is relevant. Het toepassen van kennis op patiënten in de zorg is een ander vak dan het wetenschappelijk onderzoek o.a. met trial & error.
De toestand beschreven in het artikel wordt dan nog bezwaard door het feit dat volgends de gegeven van het artikel artsen would be / zwakke onderzoeken doen, dan nog in samenwerking met de industrie die de namen van de artsen in hun reclame kunnen gebruiken.
Er altijd een band van de industrie met de artsen via de industriële materieel, o.a. de machines en het materiaal o.a. de medicamenten, maar wat in Rotterdam gebeurt, en zowat overal kan gebeuren, gaat veel verder en het moet verboden worden.
Dan is de maatschappij in een toestand waarin ze afhankelijk is van een industrie die bijna uitsluitend uit is op uit is op winst op korte termijn ten koste van alles en iedereen. Dus producten worden uitsluitend gemaakt ten bate van de dividenden van de aandeelhouders. En dan is de enige oplossing dat de overheid een groot deel van het fundamentele wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde op zich neemt. Er is m.i. geen andere oplossing.
Maar zoals door anderen gezegd, zo ongeveer niets van wat de overheid doet resulteert in fundamentele oplossingen van problemen door de oorzaken aan te pakken. De politiek in NL en andere zoals de EU is in zowat alles Kurieren-am- Symptom.
Rob-Jan
Roland HorvathBegrijp mij niet verkeerd, ik ben geen absolute marktdenker, en ervan bewust dat de markt tot uitwassen kan leiden waarvoor we moeten worden behoed. Dus overheid heeft wat mij betreft wel toezichthoudende rol, maar financieren en organiseren gaat veel te ver. Er zijn tal van voorbeelden van uitstekende samenwerking tussen privaat en publiek, met name ook in de zorg. Zoals de enorm snelle ontwikkeling van een effectief vaccin om de wereld uit de houdgreep te krijgen van een pandemie.
De man heeft 46.000 omzet gedraaid over 3 jaar tijd. Goh, is dat nou zo’n schandaal? Als je over tonnen of miljoenen praat a la Siewert heb je een punt, maar 15.000 euro per jaar is nou niet een bedrag waarmee een fundamenteel groot probleem wordt geïdentificeerd waardoor het allemaal anders moet.
Zoals ik in eerdere post al aangaf, artikel is wat mij betreft teveel gericht op expert bashing. Scoort lekker, zeker omdat onze minister er vandaan komt. Maar beetje Telegraaf niveau, FTM onwaardig vind ik, als long time FTM abonnee.
Roland Horvath 7
Rob-JanRobin Schaap
Justus van Melissant
Robin SchaapWillem Timmer 4
Robin SchaapWat wel een gegeven is - medische prestaties en farmaproducten worden steeds complexer en daarmee ook duurder. Hoe goed bedrijven er aan verdienen kan je aan hun beursgegeven zien.
Theo Campmans
Hilène Richel
Theo CampmansDe e-learning duurt 8 uur en is in feite niets meer dan een grote bedrijfscatalogus, waarin producten aangeprezen worden door de talloze fabrikanten. De vragen bestaan eruit dat er gevraagd wordt naar de juiste productnaam en of je nog weet wat je met dat product doen kunt. Je krijgt er 8 punten voor.
Het geld van wat de producenten hiermee verdienen gaat dus in de toekomst nog vaker regelrecht naar het bedrijfsleven. Niet naar het personeel of betere kennis en kunde. Ik weet nu al dat de zorgkosten nog meer zullen gaan toenemen en dat we mensen verder aan hun lot over gaan laten. Met een camera in huis en een wijkverzorgende die 24 mensen in de avond moet bedienen en ondertussen al die camerabeelden en gesprekken in de gaten moet houden. Binnen 6 uur af te raffelen, want dan is de dienst ten einde.
Walter Boer 3
dethmer 6
Harry van der Velde 2
dethmerWie weet nog wat het woord Minister oorspronkelijk betekent?
Harry van der Velde 2
dethmerJacob H. van de Pol 3
Als leek lijken zij voor mij een 'gezondere' kijk op onze gezondheid en geneeskunde te hebben. Ben wel benieuwd naar een andere mening dan mijn leken mening.
Herman Stapelbroek 1
Indien een klokkenluider zich meldt weet degene die geconfronteerd wordt met deze klokkenluider tot heden veelal waar de klepel hangt en zo niet dan wordt deze er wel op gewezen via instituten die claimen er te zijn voor de klokkenluider.
Echter zolang betrokkenen niet bereid zijn de kennis te delen en weigeren transparant te zijn waar de klepel hangt waar de klokkenluider gebruik van maakt heeft dit als gevolg dat de deur naar oneigenlijke beïnvloeding geopend blijft.
Met als gevolg dat de klokkenluider niet serieus genomen achter blijft . Tot het moment aangebroken is dat de storm over Bronckhorst gaat razen .
Alle respect voor de wijze waarop jullie trachten transparantie te bewerkstelligen door het geld te volgen .
Desalniettemin vraag ik jullie aandacht dat er naast geld nog andere beweegredenen kunnen zijn om transparantie tegen te gaan.
Door uitsluitend te fixeren op geld maakt het mogelijk dat deze beweegredenen niet zichtbaar worden .
In mijn bijdrage op jullie stuk van Ilona Dahl vraag ik daar aandacht voor.
Dat mijn bijdrage niet begrepen wordt is voor mij geen onbekend fenomeen .
Echter indien het bij de aandachtige lezer vragen oproept is mijn doel al bereikt in de overtuiging dat deze vragen op enig moment gesteld en beantwoord zullen gaan worden.
Echter ik blijf doorgaan om aan te tonen dat mijn integriteit binnen de gemeenteraad van Bronckhorst te grabbel is gegooid vanwege het feit dat de deksel op de beerput moet blijven.
Ik beschik op dit moment over veel ervaring als klokkenluider met alle gevolgen van dien en over veel kennis op basis van feiten hoe het gesteld is met de integriteit van een aantal overheidsdienaren en volksvertegenwoordigers.
De gedragsregel ongewenst gedrag komt in de vocabulaire van voornoemde niet voor laat staan de woorden integer handelen en vertrouwen .
Herman Stapelbroek.
Vierakker.