Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart

6 Connecties

Relaties

Rechtspraak Schram Aysel Erbudak

Personen

Loek Winter

Organisaties

Slotervaart

Werkvelden

Zorg
9 Bijdragen

Op dezelfde dag dat Loek Winter bekend maakt om afscheid te nemen van een kleine tweehonderd werknemers in het Slotervaart, maakt Aysel Erbudak bekend dat ze opnieuw naar de rechter stapt. Het is kortom gedaan met de rust.

En toen barstte de strijd weer los; na ruim twee maanden stilte rond het Slotervaartziekenhuis - op een aangekondigde bezuiniging van 8 miljoen door nieuwe eigenaar Loek Winter na - kondigde oud-directrice Aysel Erbudak vrijdag aan naar de rechter te stappen om alsnog haar juridische gelijk te halen. Inzet is het vernietigen van de omstreden aandelenemissie die in maart vorig jaar plaatsvond. Daarbij werd voor vijf miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven, waarmee het belang van Aysel Erbudak en haar kinderen plots verwaterde van ruim de helft van het ziekenhuis tot minder dan een procent. De emissie vond plaats terwijl de aandelen in de moederbedrijven van het ziekenhuis eigenlijk nog aangeboden moesten worden aan Aysel Erbudak en haar kinderen. Pikant detail; daarbij werd de raad van bestuur van het Slotervaart geadviseerd door Pieter Kalbfleisch. De erven van Erbudak's overleden zakenpartner Jan Schram boden de aandelen uiteindelijk pas aan toen de emissie al een feit was, terwijl de kinderen van Erbudak al van meet af aan hadden aangegeven hun belang te willen vergroten.

'Eerste stap'

Dat gegeven vormt nu de basis voor de nieuwe rechtszaak tegen de familie Schram en tegen de nieuwe eigenaar van het ziekenhuis, zorgondernemer Loek Winter. Erbudak licht tegenover Follow the Money toe: 'Dit is de eerste stap in een hele reeks zaken. Want in het verlengde van die onrechtmatige aandelenemissie ligt natuurlijk uiteindelijk ook de verkoop van het ziekenhuis aan MC Groep.' Wat was er destijds ook alweer aan de hand? Houdstermaatschappij Jeemer BV besloot om nieuwe aandelen van het Slotervaartziekenhuis uit te geven om zo vijf miljoen euro van de in totaal 26 miljoen euro grote lening van Delta Onroerend Goed om te zetten in aandelenkapitaal.
'In het verlengde van die onrechtmatige aandelenemissie ligt natuurlijk uiteindelijk ook de verkoop van het ziekenhuis aan MC Groep.'
Het probleem: Jeemer BV en dochtermaatschappij Meromi Holding met daaronder het Slotervaart, was op dat moment nog gehouden aan een aanbiedingsplicht richting de toen geschorste directrice Aysel Erbudak en haar kinderen. In de statuten van Jeemer hadden Erbudak en haar zakenpartner en vriend Jan Schram vastgelegd dat wanneer een van hen zou komen te overlijden,

Dubbele pet

Bovendien werd Jeemer BV op dat moment bestuurd door Pim Schram, het neefje van Jan Schram. Pim had op dat moment ook een belang in Delta Onroerend Goed, het familiebedrijf van de Schrammen waarover zijn vader Lex op dat moment de scepter zwaaide. Een dubbele pet dus, oordeelde de ondernemingskamer in oktober vorig jaar al, en schorste de jonge Schram als bestuurder van Jeemer en Meromi. Twee dagen voor die beslissing van de Ondernemingskamer wist Schram nog een verkoopovereenkomst te tekenen met Loek Winter's MC Groep. Tijdelijk bestuurder Charlotte Insinger nam zijn plaats in en besloot uiteindelijk het ziekenhuis aan MC Groep te verkopen - overigens tegen de waarschuwingen van de Ondernemingskamer in, die haar als tijdelijk bestuurder zelf liet beslissen. Erbudak probeerde die verkoop nog te dwarsbomen, maar die poging strandde voor het kantongerecht in Haarlem.

Zware kluif

Hoe kansrijk is de missie van Erbudak en haar kinderen? Dat de aandelenemissie strijdig was met de aanbiedingsplicht die volgens de statuten van Jeemer BV van kracht was, lijkt helder. Daarmee zou de emissie als onrechtmatig bestempeld kunnen worden en eventueel zelfs vernietigd. Dat zou dan ook gevolgen hebben voor de verkoop van het ziekenhuis aan Winter, die de aandelen immers van Schram kocht. En ook Charlotte Insinger zal zich mogelijk moeten verantwoorden voor haar beslissing de verkoop toch door te laten gaan. Normaal gesproken wordt de koper beschermd in dit soort situaties, maar dan moet wel duidelijk zijn dat die niet op de hoogte was van het feit dat de aandelen die hij kocht eventueel illegaal uitgegeven zouden zijn. Loek Winter heeft tot op heden altijd volgehouden dat hij op het moment dat hij de koopovereenkomst met Schram tekende, niet op de hoogte was van de voortdurende juridische strijd tussen Erbudak en de familie Schram. Winter zal er een zware kluif aan hebben dat aannemelijk te maken; in de eerste plaats al vanwege de uitvoerige publiciteit rond de zaak Slotervaart voor hij het contract ondertekende, ten tweede ook omdat de vertegenwoordiging van Delta Onroerend Goed tijdens de procedure tegen de verkoop van het ziekenhuis zelf getuigde dat Winter op de hoogte was gesteld van de situatie.

Loek Winter en co

Foto: De persconferentie over de verkoop van het Slotervaart in december, met in het midden Loek Winter van de MC Groep. 

Gezien de complexiteit van de zaak en de gevolgen van een eventuele ontbinding van de verkoop - waar inmiddels ook alweer andere partijen zoals het Antoni van Leeuwenhoek bij betrokken zijn, is het ook heel wel mogelijk dat de zaak uiteindelijk zal eindigen in een schikking. Loek Winter is niet bereikbaar voor commentaar. Rechtszaak of geen rechtszaak, in het Slotervaartziekenhuis zet hij de vaart er flink in. Er zou acht miljoen euro bezuinigd moeten worden, maakte MC Groep al eerder bekend. Vrijdag maakte het ziekenhuis officieel bekend dat er 137 fte geschrapt wordt, waarmee het personeelsbestand met een kleine tweehonderd werknemers zal inkrimpen. Eerder deze week liet MC Groep al weten een derde van het Slotervaartziekenhuis te willen verhuren aan zorggerelateerde organisaties en bedrijven. Het is een strategie die lijkt op de eerdere overname door MC Groep van de IJsselmeerziekenhuizen. Daar kromp het personeelsbestand uiteindelijk met bijna eenderde en worden ook delen van het vastgoed verhuurd aan derden. Erbudak noemt de aangekondigde ontslagen desgevraagd 'absurd'. 'Dat die aankondiging toevallig samenvalt met onze aankondiging van een rechtszaak is misschien ergens nog een steuntje in de rug voor die mensen. Ik hoop het.' De werknemers zullen er hun baan in ieder geval vast niet mee terugwinnen. De familie Schram en de MC Groep hoeven zich de komende tijd in ieder geval niet te vervelen; 2014 kon wel eens een lange en verhit jaar worden in de rechtszaal.