Aysel Erbudak, de geschorste bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, stapt naar de rechter nu het ziekenhuis nieuwe aandelen heeft uitgegeven.

  De strijd rondom het Slotervaartziekenhuis wordt spoedig verplaats naar de rechtszaal. Aysel Erbudak, de onlangs geschorste bestuursvoorzitter van het Slotervaart, werd vorige week plots geconfronteerd met de verkoop van 5 miljoen aan nieuwe aandelen door het ziekenhuis aan een nieuwe, onbekende, investeerder en laat FTM weten juridische stappen te nemen. 

  "De aandelen die Meromi Holding in handen heeft zijn met deze actie verwaterd", aldus Erbudak tegenover FTM. "Ineens worden er nieuwe aandelen uitgegeven en verkocht aan een investeerder, die ons overigens ook niet bekend is." Erbudak's Meromi Holding hield tot vorige week alle aandelen van het Slotervaartziekenhuis in handen. Met de uitgifte van de nieuwe aandelen en een wijziging in de statuten van het Slotervaartziekenhuis zou het interimbestuur van het ziekenhuis voorkomen dat Erbudak het terug kan kopen. Het is een van de stappen in een in mysterie gehulde machtsstrijd rond de zeggenschap over het ziekenhuis tussen de toezichthouders van het Slotervaart, met steun van de erven van Erbudak's jarenlange zakenpartner Jan Schram die in december overleed.   

  De 'vakantie vierende' bestuursvoorztitter laat het er echter niet bij zitten: "Zo werkt dat natuurlijk niet. Er geldt een wettelijke aanbiedingsplicht voor die aandelen waaraan nu voorbijgegaan is. De rechter mag hier dus over oordelen." 
   
  Onbekende investeerder
  Een deel van de vorige week uitgegeven aandelen is verkocht, meldde NRC dinsdag. Een Schram's vastgoedbedrijf Delta Onroerend Goed uit Velsen-Noord zou de koper zijn. Wie daar achter zit is niet volledig bekend; het bedrijf kent sinds kort een nieuwe onbekende aandeelhouder en het testament van Jan Schram moet nog afgewikkeld worden. Jan Schram's neef Rob Schram zit sinds kort op de directiestoel van Delta, hij nam die functie over van zijn broer Pim - die ook directeur van Erbudak's Meromi Holding is. 
   
  De oorsprong van de bestuursperikelen rond het Slotervaartziekenhuis is gelegen in de mislukte contractonderhandelingen met verzekeraar Achmea, die het ziekenhuis een contract weigerde voor 2013. Toezichthouders beweerden dat Erbudak in deze kwestie te solistisch zou hebben gehandeld en zetten haar op non-actief. Een woordvoerster van Achmea laat weten dat onderhandelaars van de verzekeraar afgelopen week weer aanschoven bij het interimbestuur van het Slotervaart voor nieuwe contractonderhandelingen. 

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eelke van Ark

  Gevolgd door 1052 leden

  Eelke vond vanuit de Achterhoek de weg naar Follow the Money. Ze heeft zich vastgebeten in het Nederlandse zorgstelsel.

  Volg Eelke van Ark
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De slag om het Slotervaart

  Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer du...

  Volg dossier