
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Maanden nadat de strijd om het Slotervaartziekenhuis leek beslecht, barst de bom. De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar oud-directrice Aysel Erbudak, die op haar beurt de rechter verzoekt de verkoop van het Slotervaart aan Loek Winter te vernietigen. Follow the Money sprak met Erbudak.
Aangifte
Het onderzoek van de FIOD richt zich op de kwestie waarvoor het Slotervaartziekenhuis vorig jaar al naar de rechter stapte. Erbudak wordt ervan verdacht geld aan het ziekenhuis te hebben onttrokken. Het bedrijf Simed zou spookfacturen hebben gestuurd ter waarde van in totaal 1 miljoen euro om een bankgarantie van acht ton af te geven. Erbudak had die bankgarantie nodig om de financiering voor de aankoop van een stuk grond in Turkije rond te krijgen, waar ze naar eigen zeggen in samenwerking met het Slotervaartziekenhuis een ziekenhuisproject probeerde te realiseren. Medebestuurders en commissarissen van het ziekenhuis ontkenden van de afspraken op de hoogte te zijn. Toen de financiering niet rond kwam verviel de garantie aan Simed, de overige twee ton waren door het bedrijf gestort op de privé-rekening van Erbudak. In augustus startte het ziekenhuis volgens de NOS een procedure om dat geld van haar terug te vorderen. Uit het onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer naar de gang van zaken in het Slotervaart, bleek dat die transactie niet in het belang van het ziekenhuis was. De rechter oordeelde vorig jaar in het voordeel van Simed en stelde dat de facturen – ondanks een duidelijk onjuiste omschrijving van 'voorschot zekerstelling aankoop goederen t.b.v. afdeling Radiologie' – op zich niet vals waren. Maar in het vonnis werd meteen vermeld dat men de oud-directrice aansprakelijk zou kunnen stellen voor de schade. Het OM bevestigde aan NOS dat Lex Schram, de broer van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram, ook aangifte heeft gedaan tegen Erbudak voor de andere kwesties die in het rapport van de Ondernemingskamer worden aangehaald: het privé-gebruik van de credit card van het Slotervaart, een vermeende greep uit de kas van het ziekenhuis, salarisvoorschotten die zij zichzelf ten onrechte zou hebben uitgekeerd en een investering in het e-healthbedrijf Drimpy, die als privé bestempeld zou moeten worden. In totaal gaat het om een bedrag van 1,4 miljoen euro.'Oorlogsvoering door Lex Schram'
Aysel Erbudak zelf, die dinsdag de FIOD te woord heeft gestaan, zegt alle vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek. 'Deze aangifte is onderdeel van de oorlogsvoering door Lex Schram,' zegt ze tegen Follow the Money. 'Kennelijk wil men de druk op ons verhogen in de lopende procedures.''Kennelijk wil men de druk op ons verhogen in de lopende procedures'Een van die procedures richt zich volgens Erbudak tegen de verkoop van het Slotervaartziekenhuis aan de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. 'Inmiddels hebben wij een verzoek bij de Ondernemingskamer ingediend om wanbeleid vast te stellen en besluit tot verkoop te vernietigen.' Dat dit tot de mogelijkheden behoorde was al duidelijk voor de verkoop uiteindelijk rond kwam afgelopen januari. De aandelen die Loek Winter kocht waren in maart 2013 uitgegeven door het ziekenhuis op aandringen van de familie Schram, waarmee het belang van de familie Erbudak in het ziekenhuis verwaterde tot minder dan een procent. Daarover liep tijdens de verkoop een zaak bij de Ondernemingskamer. Twee dagen nadat Pim Schram – zoon van Lex Schram – en Loek Winter de voorlopige verkoopovereenkomst tekenden werd Schram geschorst als bestuurder van de BV boven het Slotervaartziekenhuis. Vervangend tijdelijk bestuurder Charlotte Insinger werd geconfronteerd met een moeilijke beslissing: de verkoop door laten gaan of niet? De Ondernemingskamer wees haar erop dat de verkoop mogelijk later weer aangevochten zou kunnen worden. Het later verschenen onderzoeksrapport van de Ondernemingskamer concludeerde dat de aandelenemissie in maart onrechtmatig was en dat er sprake was van belangenverstrengeling omdat Pim Schram enerzijds bestuurder was van de BV boven het Slotervaart en anderzijds een belang had in familiebedrijf en schuldeiser van het ziekenhuis Delta Onroerend Goed. Erbudak zegt ook die aandelenemissie nu aan te vechten. Ze zegt bij de civiele rechter een verzoek te hebben ingediend om de emissie alsnog terug te draaien. Loek Winter wil niet reageren op dat bericht. 'Daar ga ik geen antwoord op geven. Dat vraagt u maar aan mevrouw Erbudak zelf.'
10 Bijdragen
Zamannetje
Fleur S.
Bep
Aile Teke
Frenkie
Yurrumburum
Jeroen Jansen
Yurrumburum"jeugdzondes
"zoals ze het zelf altijd graag verwoord : Aysel
Erbudak,
veroordeeld voor het arrangeren van schijnrelaties tussen Nederlandse
vrouwen en Turkse
illegalen, en met de illegale tewerkstelling van Turken via
haar uitzendbureau
Image Plus.
Nadat een van de vrouwen met wie Erbudak zaken deed zich eerder dan de
afgesproken drie jaar uithaar schijnrelatie
had willen terugtrekken omdat ze daadwerkelijk een vriend
kreeg, eiste
Erbudak een schadevergoeding van elfduizend gulden wegens gederfde
inkomsten. Toen de
vrouw dat weigerde te betalen, schakelde Erbudak twee
bodybuilders in om
de vrouw angst aan te jagen. Tegen de politie zou Erbudak
later over een van
hen zeggen: 'Ik werd al bang van hem als ik hem alleen maar
zag lopen.' Tegen
een beloning van duizend gulden gingen de bodybuilders naar
het huis van de
vrouw en haar vriend, waar ze hard op ramen bonkten en tegen de
deuren schopten.
Als het geld niet spoedig zou worden betaald, riepen ze, zou de Turkse maffia
langskomen die 'gewoon een pistool tegen hun kop zou leegschieten'.
De
vrouw en haar vriend, beiden mensen met een kwetsbare geestelijke gesteldheid,
lieten Vrij Nederland weten nog jaren 'psychische problemen' te hebben gehad
door de gebeurtenis.
Wil Bremers
Aile Teke
Wil BremersSevda
Erdubak, geboren in het Turkse Damal, zou voor bijna een miljoen onterecht hebben gefactureerd bij het Slotervaartziekenhuis. Een gedeelte van het miljoen zou ze hebben gebruikt als investering in een vakantiepark in Turkije. Dat bedrag zou als een garantie zijn gebruikt. Toen de overige financiering van tien miljoen euro niet betaald kon worden verviel de garantie. Het miljoen werd daardoor niet meer terugbetaald. Het Openbaar Ministerie heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) opdracht gegeven de zaak te onderzoeken.
Uit eerder onderzoek werd voor het gerechtshof duidelijk dat er destijds al sprake was van privé-transacties die niet in het belang van het Slotervaartziekenhuis waren. Erbudak probeerde met financiering van het Slotervaartziekenhuis grond te kopen voor haar kinderen. Ook heeft zij 200.000 euro van het Slotervaartziekenhuis gebruikt voor een privé-vennootschap. Aysal Erdubak zou ook voor 140.000 euro privé-uitgaven hebben gedaan met de bedrijfscreditcard. Zo zou ze voor 3400 euro luxe Gucci-accessoires hebben gekocht op Aruba.
Het Slotervaartziekenhuis was particulier eigendom. Erbudak was één van de aandeelhouders. Toen in 2012 een investeerder overleed ontstonden er problemen tussen de vrouw en nabestaanden van de overleden investeeder Jan Schram. Tijdens het conflict werd Erdubak geschorst en ook als aandeelhoudster werd zij beperkt. Aysal Erdubak begon vervolgens een rechtszaak tegen de nabestaanden van Jan Schram. Het Slotervaartziekenhuis is inmiddels overgenomen door een zorgondernemer.
Erdubak is duidelijk geen gemakkelijke vrouw. Toen een zorgconsulent haar aanbood het Slotervaartziekenhuis te kunnen helpen met een 'risico-inventarisatie' was haar reactie: 'Alsof zo'n debiel mij m