‘Ergens in deze wereld gaan we een Icedome bouwen’

De nationale soap 'Almeerse schaatsbaan Icedome' is eerder dit jaar ten einde gekomen. Initiatiefnemer Folkert Buiter blikt voor het eerst met Omroep Flevoland terug op het mislukte project van 183 miljoen euro.

Folkert Buiter blikt in een interview met Omroep Flevoland terug op het mislukte Icedome-avontuur. De KNSB trok in juni, dit jaar, dan toch de stekker eruit door het niet verlenen van de definitieve gunning aan de nieuwe nationale schaatsbaan in Almere, die 183 miljoen euro moest gaan kosten.

Positivisme

Een jaar eerder waren betrokkenen laaiend enthousiast over Neerlands nieuwe nationale schaatsbestemming langs de A6. Het nieuwbouw-chaatscomplex à 183 miljoen euro had eerder in een procedure nog het Zoetermeerse schaatscomplex TranSportium én het schaatsmekka Thialf in Heerenveen gepasseerd. En Buiter, oudPvdA-gemeenteraadslid in Almere, was een van de grote gangmakers achter het Almeerse schaatsplan dat jaarlijks 1,2 miljoen mensen zou moeten trekken met in het kielzog een opbrengst van 15 miljoen euro. Buiter wist een Icedomeconsortium te vormen samen met oudschaatser Jacco Jan Leeuwangh en BAM en Van Wijnen. De twee bouwbedrijven gaven overigens wel aan dat ze geen risicodragend kapitaal gingen inbrengen, maar alleen een soort prijsgarantie over de totale bouwkosten.  
 ‘We hebben een exploitant en financiers. Het gaat dus 100 procent door’
De financiering zou vorig jaar september al rond zijn. Althans, dat zei Buiter vorig jaar juni nog in aanwezigheid van burgemeester Annemarie Jorritsma. ‘We hebben een exploitant en financiers. Het gaat dus 100 procent door,’ zei hij destijds. In de periode na de voorlopige gunning bleven de financiële onderbouwing én de bevestigde namen in nevelen gehuld. Ondanks dat er behoorlijke kritische geluiden opstegen over de haalbaarheid van het project. ‘Het is ontzettend ingewikkeld om grote vastgoedprojecten rendabel te maken,’ zei oud-BAM directeur Rob de Jong begin dit jaar nog tegen FTM in verband met een achtergrondartikel in samenwerking met Omroep Flevoland. ‘Kijk naar de problemen van Thialf, maar ook naar voetbalstadions die van de gemeente steun moeten krijgen om te overleven. En een voetbalstation wordt nog bijna wekelijks gebruikt, maar een paar grote schaatswedstrijden per jaar zijn niet voldoende om de exploitatie rond te krijgen.’

In nevelen gehuld

Keer op keer schermde Buiter met grote buitenlandse partijen, waaronder Anschutz Entertainment Group (AEG) die als exploitant zouden instappen. Dat bleek ijdele hoop. Op 1 april 2014 had de inkt van de definitieve handtekeningen van betrokken partijen opgedroogd moeten zijn. Die handtekeningen werden nooit gezet. Tot grote ergernis van de KNSB-ledenraad. Desondanks kreeg het Icedomeconsortium meerdere keren uitstel van de KNSB om de handtekeningen van exploitanten en financiers te verzamelen. Begin juni was het geduld van de schaatsbond echt op.
‘Folkert Buiter kan zijn verhaal goed vertellen en mensen zijn daar in getrapt. Ik kan daar met de pet niet bij’
‘Het grootste deel van de ledenraad heeft er nooit in geloofd,’ aldus Johannes de Vries destijds, lid van de Ledenraad Friesland. ‘Folkert Buiter kan zijn verhaal goed vertellen en mensen zijn daar in getrapt. Ik kan daar met de pet niet bij.’ In het interview met Omroep Flevoland blikt Buiter voor het eerst terug op de Icedome-soap. Helaas wordt er geen duidelijkheid geschapen over wíe nu die geheimzinnige financiers en exploitant waren waarmee Icedome Almere keer op keer uitstel wist te krijgen van de schaatsbond KNSB. Hij geeft wel aan dat er in het begin sprake was van ‘een Chinese bank’ die wilde financieren. ‘Maar daar hadden zelf ook niet zoveel vertrouwen in. En toen kwamen er twee partijen die serieuzer waren.’ Volgens Buiter haakten die af door een besluit van de KNSB eind mei 2013 om eerst nog de financiële haalbaarheid van alle drie de projecten door te nemen. De verwachting was dat Icedome direct de voorlopige gunning zou krijgen, iets wat ze uiteindelijk ook zouden krijgen. Daarna zouden BAM en Van Wijnen nog met andere (krediet)lijnen bezig zijn, maar wisten ze dat niet op tijd rond te krijgen. Ondanks de zeperd blijft Buiter geloven in zijn project. ‘Ergens in deze wereld gaan we een Icedome bouwen. En of ik daarbij betrokken ben, ach, dat zien we dan wel.’

Zoetermeer neemt over

De kans is aanwezig dat Nederland over een paar jaar zowel een nieuw Thialf als een hightech schaats/sportcentrum TranSportium in Zoetermeer rijker is. Door de intrekking van de Icedome-gunning ziet Frank Heijerman, projectleider bij DuraVermeer, weer toekomst voor TranSportium. ‘We moeten eind volgend jaar een financial close hebben en eind 2016 moet de eerste paal de grond in gaan.’ Mocht dat allemaal doorgang vinden dan kunnen Sven Kramer en co in 2019 baantjes trekken in een multifunctioneel schaatscomplex ter waarde van 150 tot 220 miljoen euro. Een Icedome-scenario is volgens Heijerman niet aan de orde. ‘We werken volgens het DBFMO-principe en er zijn allerlei partijen die het project handen en voeten geven. Van der Valk zit erbij en kan mogelijk de exploitatie gaan doen. Siemens doet alle installaties en DuraVermeer gaat bouwen.’ En Chinees kapitaal? ‘Wij praten niet met Chinezen, er is nog voldoende kapitaal in Europa.’   Folkert Buiter was niet bereikbaar voor commentaar
Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 2001 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren