Erik de Vlieger volgt Alec Baldwin op als meedogenloze vastgoedverkoper

3 Connecties

Relaties

Toneel

Personen

Erik de Vlieger

Werkvelden

Vastgoed
7 Bijdragen

Vastgoedman/columnist/schilder Erik de Vlieger heeft er een nieuwe hobby bij: acteren. 'Je kunt me als een echte lul in actie zien'.

'It takes brass balls to sell real estate'. Met deze gedenkwaardige zin besluit acteur Alec Baldwin zijn van testosteron druipende peptalk in de inmiddels legendarische film Glengarry Glen Ross (1992). De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van schrijver/regisseur David Mamet uit 1982. Het verhaal draait om een desperaat groepje verkopers van een zwalkend vastgoedbedrijf in Chicago dat bereid is alle ethische grenzen te overschrijden om ellendig vastgoed aan argeloze mensen te verkopen en elkaar daarbij naar het leven staat. Een verhaal dat volgens sommigen de crisis van het kapitalisme verbeeldt.

 

In Nederland werd het toneelstuk pas voor het eerst door Toneelgroep Amsterdam - in het post-Lehmantijdperk van september 2009 - op de planken gebracht. Anno 2013 - de crisis is nog lang niet voorbij - komt ook Theatergroep Troost met een bewerking van dit droefgeestige drama. In handen van actrice/regisseuse Camilla Siegertsz is het tot een zwarte komedie 'over de strijd tussen en de overlevingsstrategieën van vastgoedhandelaren ten tijde van recessie' gesmeed. Theatergroep Troost heeft ook een eigen manier bedacht om deze productie - Vastgoed B.V. getiteld - onder de aandacht van het publiek te brengen/te verkopen: ze wist de vroegere vastgoedtycoon Erik de Vlieger te strikken voor de 'brass balls-scène' van Alec Baldwin. Baldwin geeft in de film de triple A persoonlijkheid Blake gestalte, een granietharde succesverkoper die zijn collega's een ongenadig lesje in het sluiten van deals geeft. Een rol waarvoor De Vlieger volgens eigen zeggen even 'buiten zichzelf moest treden'.

 
De veelzijdigheid van Erik de Vlieger lijkt steeds grotere vormen aan te nemen. Je bent aan het twitteren, schrijven, aan het schilderen…kun je vertellen hoe je in godsnaam aan een rol in een toneelstuk bent gekomen?
'Ze hebben me daarvoor gevraagd. In sommige culturele kringen blijken ze met me weg te lopen. Het mooie is dat deze mensen bij me zijn gekomen dankzij mijn uitlatingen op Twitter (@EWdevlieger, ES). Ik heb mijn eerste rol als acteur aan Twitter te danken! I fucking love Twitter!'
 
Moest je diep graven om je in de rol van de Blake (Baldwin) te verplaatsen of kon je eenvoudig putten uit het rijkelijk gevulde reservoir aan persoonlijke vastgoedervaringen?
'Het is een geweldige scène, maar ik moet je teleurstellen. In mijn tijd als vastgoedondernemer gedroeg ik me niet zoals die kerel die door Baldwin wordt gespeeld. Ik heb mijn mensen nooit zo aangesproken, daar krijg je ellende mee, dan ben je een lul. Ik moest buiten mezelf treden om die kerel te kunnen spelen. Ik ben hem niet, maar ik werd hem uiteindelijk wel. Je kunt me dus als een echte lul in actie zien'.
 
Waarom heb je de uitnodiging Theatergroep Troost aanvaard?
'Gewoon, omdat ik wilde kijken of ik kon acteren. Ik probeer dingen graag uit. Ik ben gaan schrijven, gaan schilderen, tsja, waarom zou ik dan ook niet proberen te acteren, als me dat wordt gevraagd? Ik heb daarbij ook iets nuttigs geleerd. Je leest in bladen vaak over eikels van acteurs die herrie maken op de set en iedereen een grote bek geven. Ik ben erachter gekomen dat er een andere kant aan dat verhaal zit.'
 
Hoe bedoel je?
'Je moet jezelf voor zo'n scène enorm oppeppen. Ik kreeg daardoor op een zeker moment het gevoel dat alles om mij draaide en dat iedereen moest luisteren. Ik begon ook herrie te maken!'
 
En nu dus avond aan avond op de planken?
'Nee, daar heb ik helemaal geen tijd voor en ik ben natuurlijk ook helemaal geen professionele acteur. Ik heb een lange monoloog waarin ik mijn verkopers op een verschrikkelijk ordinaire wijze toespreek. Die toespraak is van te voren is opgenomen en zal bij iedere voorstelling in de zaal op een scherm worden vertoond. Ik sta dus niet op het toneel'.
 
Blijft het bij dit optreden of ga je vaker acteren?
'Ik hoop het, ik zou het in elk geval geweldig vinden. Acteren is fantastisch!'
 
 
De premiere van het toneelstuk Vastgoed B.V. vindt op donderdag 23 mei plaats  in Amsterdam Noord, Gebouw Overhoeks.
 
Hieronder de excellente 'brass balls-scène' van Alec Baldwin: