ETF’s onder vuur

4 Connecties

Exchange Traded Funds zijn op dit moment zeer populair. Maar hun slaafse navolgen van een index stuit belegger Jan Dwarshuis tegen de borst. En niet alleen hem: ook toezichthouders kijken argwanend toe.

Exchange Traded Funds, beleggingsproducten die een index volgen, zijn op dit moment zeer populair. Maar dat slaafse navolgen van een index stuit belegger Jan Dwarshuis tegen de borst. En niet alleen hem: ook toezichthouders kijken argwanend toe.

De ETF is een ongekend populair beleggingsproduct. ETF staat voor ‘Exchange Traded Funds’ en wordt ook wel indextracker genoemd. Beleggen via een ETF is een simpele manier om passief te beleggen. De filosofie achter de ETF is dat veel beleggingsfondsen een bepaalde index qua rendement niet verslaan en dat u daarom maar beter slaafs een index kunt volgen.

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waarbij de ETF het gelijk aan zijn zijde heeft, zeker wanneer u de juiste tijdsperiode in ogenschouw neemt. Daarnaast zijn de kosten laag en is een participatie vaak laagdrempelig en eenvoudig verhandelbaar.

Toch ben ik geen fan van de ETF, omdat met een verstandig beleggingsbeleid de index ETF na verloop van tijd hoe dan ook zal worden verslagen doordat onder andere de factor compounding beter tot zijn recht komt.

Hype indexbeleggen

Aan de hype rond indexbeleggen komt een keer een einde. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als de beurzen weer eens een crash zullen hebben ondergaan en beleggers er achter zijn gekomen dat een index schijnzekerheid biedt. U investeert immers ook in de kneuzen van de index en die zullen ongenadig onderuit gaan wanneer de beurzen in een bear market terecht komen.

Met ETF's investeert u ook in de kneuzen van de index en die zullen ongenadig onderuit gaan wanneer de beurzen in een bear market terecht komen

Daarnaast vind ik het lage kostenpatroon verneukeratief. Immers, een index volgen is kinderlijk eenvoudig, daarvoor heeft u niemand nodig. Overigens geven veel indices een vertroebeld beeld, omdat ze ieder jaar als een kameleon veranderen. De Nederlandse AEX index is daarvan een lichtend voorbeeld.

Huiswerk

Al vaker heb ik u gewezen op de mogelijk aanstaande problemen bij ETF’s. Vooropgesteld, er zijn zonder enige twijfel veel goede ETF’s, maar door de enorme populariteit trekt dit ook de minder begaafde ETF’s aan. Veel marktpartijen willen immers profiteren van het ongekende succes van de ETF. Let u bijvoorbeeld eens op de liquiditeit van de ETF en zijn onderliggende investeringen. U zult waarschijnlijk verbaasd zijn. Beleggen in een ETF staat niet gelijk aan boodschappen doen bij de Aldi of de Lidl, maar wordt wel zo verkocht. Iedere investering vraagt om zorgvuldigheid en veel huiswerk, ook het investeren in een ETF.

Pimco ETF onder vuur

Toeval of niet, maar afgelopen week werd duidelijk dat niet de minste ETF onder vuur ligt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het gaat hierbij om de Pimco Total Return ETF. Pimco – de grootste obligatiebelegger ter wereld – gaat het de laatste tijd sowieso al niet voor de wind. De dertigjarige bull markt in obligaties loopt op haar laatste benen, en dat voelt Pimco als geen ander. Het obligatiefeest is over, alhoewel veel beleggers daar nog steeds niet naar handelen. De outflow bij Pimco is indrukwekkend en als klap op de vuurpijl komen daar nu problemen bij ten aanzien van de waardering van één van hun populairste ETF’s: de Pimco Total Return ETF.

Pimco zou mogelijk hebben gerommeld om haar magere resultaten te verdoezelen. Dit kwam aan het licht door een verschil in rendement van de ETF ten opzichte van het rendement van het Total Return Fund. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar duidelijk is dat mijn eerder genoemde aandachtspunt heel langzaam zal worden bewaarheid. Meer ETF’s zullen volgen en financiële waakhonden zullen nu – volkomen terecht – sneller hun tanden zetten in de populaire ETF. Mocht u een ETF in uw portfolio hebben dan weet u wat u te doen staat. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 34 leden