
Na de grote fraudezaken en de financiële crisis in het begin van deze eeuw zou je verwachten dat populaire tekstboeken over management, accounting en aansturing kritischer zijn geworden. Helaas lijkt dat amper het geval, laat een recente analyse zien: de nadruk van de onderzochte studieboeken ligt nog altijd op techniek, terwijl ethische reflecties vaak ontbreken. Dit terwijl een integratie met ethiek in een vak als accounting hard nodig is.
Wanneer ik op feestjes vertel dat ik lesgeef en onderzoek doe op het gebied van accounting, zijn de reacties zelden uitbundig. Accounting is niet sexy. Budgetteren, berekeningen maken en boekhouden worden niet als uitdagende bezigheden gezien, weet ik inmiddels. Menig boek of film zet al wie zich bezighoudt met accounting neer als saai en stoffig (zie bijvoorbeeld deze sketch van Monty Python). Wanneer ik vervolgens vertel over de relatie tussen accounting en fraude, ideologie, motivatie, onrecht en belastingontduiking, zijn mijn gesprekspartners vaak verbaasd. Dat hoort toch allemaal niet bij accounting?
Bij accounting kun je onderscheid maken tussen techniek en ethiek. De techniek ervan betreft vragen over de werking van een model, analyse of instrument en welke economische uitkomsten die opleveren. Bijvoorbeeld: hoe bereken je de boekwaarde van een investering, is het goedkoper om een product zelf te maken of de productie uit te besteden aan een leverancier in Bangladesh, of welke beloningen voor ceo’s leveren optimale prestaties op?
Het ethische aspect van accounting richt zich op reflecties op die techniek. Denk aan vragen als: zijn er morele bezwaren tegen hoge bonussen, wat zijn de ethische implicaties van een niet-transparante waardeketen, of welke factoren zijn niet opgenomen in een berekening, maar zijn toch van belang bij het maken van een beslissing?
Een eenzijdige focus op de techniek van modellen en instrumenten wekt de indruk dat die ‘moreel neutraal’ zijn
In een recent onderzoek analyseerde ik de inhoud van populaire internationale tekstboeken die gebruikt worden bij als introductie op het vak management accounting. Wat bleek: in deze tekstboeken ligt de nadruk sterk op techniek, terwijl ethische thema’s vrijwel geen aandacht krijgen. Vaak wordt er hooguit lippendienst aan bewezen, bijvoorbeeld in een introductiehoofdstuk. Dat is een serieus probleem.
Modellen en instrumenten zijn niet neutraal
Een eenzijdige focus op de techniek van modellen en instrumenten wekt de indruk dat die ‘moreel neutraal’ zijn. De filosoof Alisdair MacIntyre constateerde dat al in zijn studie naar management, en schreef dat managers zichzelf ten onrechte als ‘moreel neutrale karakters’ zien, die beschikken over ‘neutraal’ gereedschap om een eenmaal gekozen doel te verwezenlijken. Met andere woorden, er wordt vaak gedacht dat managementmodellen en instrumenten slechts technieken zijn om iets op een handige manier te doen of uit te rekenen: ze leren je gewoon hoe je een schroef goed in een plank kunt draaien.
Het probleem is echter dat veel gereedschap dat bedrijfskundestudenten in hun opleiding krijgen aangereikt, beladen is met waarden en aannames – bijvoorbeeld dat efficiëntie altijd goed is, dat lagere kosten altijd beter zijn dan hogere, of dat vrijwel alle relevante factoren in getallen of geld zijn uit te drukken. Het blootleggen en bespreken van de onderliggende waarden en aannames van aangeleerde technieken is van groot belang, juist omdat je zo blootlegt welke beperkingen en risico’s zulke modellen in zich dragen indien ze te gemakkelijk worden toegepast. Dat introductieboeken die veel gebruikt worden op Europese en Noord-Amerikaanse universiteiten hier vrijwel geen aandacht aan schenken, is dus gevaarlijk.
Een voorbeeld: internationale transferprijzen en belasting
Neem het onderwerp internationale transferprijzen, vaak behandeld in een introductievak over management accounting. De internationale transferprijs is het bedrag dat bedrijfsonderdeel A van bedrijfsonderdeel B (van dezelfde multinational) ontvangt voor een dienst of product. A maakt bijvoorbeeld kleding in Bangladesh voor 10 euro en B verkoopt die kleding in Ierland voor 100 euro.
Laten we voor dit voorbeeld aannemen dat A een winstbelasting van 25 procent in Bangladesh moet betalen, en B in Ierland slechts 5 procent. Wanneer bedrijfsonderdeel A nu een product aan bedrijfsonderdeel B doorverkoopt, moet A vaststellen tegen welke prijs dat gebeurt: de internationale transferprijs. Hoe hoger echter het bedrag dat A vraagt en ontvangt voor het product (en dus: wat B aan A moet betalen), hoe hoger de winst van A zal zijn, en hoe meer belasting A dus moet betalen. Als de internationale transferprijs bijvoorbeeld 100 euro is, leidt dit tot een totale winst na belasting voor de multinational van 67,50 euro. Als echter een lagere transferprijs wordt gekozen, kan makkelijk geld worden verdiend: bij een transferprijs van 10 euro stijgt de winst na belasting van de multinational meteen met ruim 25 procent en komt die uit op 85,50 euro!
Tekstboeken over management accounting richten zich met name op de vraag: ‘Wat is de transferprijs die tot de laagste totale winstbelasting leidt voor de multinational?’ Een dergelijke focus op de techniek en de zogenaamde optimale transferprijs betekent echter dat alle ethische vragen (‘Is het schuiven met winsten om minder belasting te betalen in ontwikkelingslanden moreel acceptabel?’ of ‘Draagt deze praktijk bij aan wereldwijde ongelijkheid?’) naar de achtergrond verdwijnen. Dit terwijl de fysieke, economische en zelfs psychische effecten op landen zoals Bangladesh van een dergelijke handelwijze al lange tijd bekend zijn: armoede, gezondheidsrisico’s, verlies aan politieke invloed, een negatieve effect op de handelsbalans en ga zo maar door (zie dit wetenschappelijke overzichtsartikel). Technieken om optimale internationale transferprijzen te berekenen kunnen dus bijdragen aan ‘economisch kolonialisme’ – maar dat woord zul je in geen enkel accounting-tekstboek vinden.
Waarom een los vak bedrijfsethiek niet de oplossing is
Een mogelijke reactie op mijn bevindingen kan zijn: ‘Maar ethiek behandelen we toch gewoon in het vak bedrijfsethiek?’ Hoewel een dergelijk vak, mits goed onderwezen, inderdaad een zeer waardevolle toevoeging kan zijn voor een opleiding economie of bedrijfskunde, volstaat dat niet. Ik ben bang dat een ‘losse’ cursus bedrijfsethiek twee ongewenste bijeffecten heeft: het daar-richten-we-ons-nu-even-niet-op effect en het heilige-boontjes effect.
‘Ethiek? Daar richten we ons nu even niet op!’
Allereerst kan de aanwezigheid van het vak bedrijfsethiek de indruk wekken (bij studenten en docenten) dat dát de enige plek is waar over ethiek gesproken hoeft te worden, terwijl in de ‘hoofdvakken’ van bedrijfskunde-opleidingen (zoals accounting, financiering en marketing) dan juist minder over ethiek wordt gesproken en meer over techniek. ‘Ethiek? Daar richten we ons nu even niet op!’ Ik denk dat dit een vergissing zou zijn, omdat juist de geïntegreerde bespreking van techniek en ethiek tot een goede en genuanceerde discussie kan leiden die inzicht geeft in de complexiteit waarmee studenten later te maken krijgen.
Daarnaast heb ik als docent nu een aantal jaar ervaring met het geven van bedrijfsethiek, zowel in Nederland als in Spanje. Hoewel ik mijn best doe met genuanceerde cases, dilemma’s en complexe problemen om juist de moeilijkheid van ethisch handelen in een bedrijfsomgeving te bespreken, ontstaat er soms alsnog een soort ‘heilige boontjes’ sfeer. Hiermee bedoel ik dat, wanneer het bijvoorbeeld over belastingontduiking door multinationals gaat, de meeste studenten het er roerend over eens zijn dat dit moreel verwerpelijk is en dat alles in het werk moet worden gesteld om dit tegen te gaan. Tegelijk weet ik dat wanneer precies hetzelfde onderwerp in het kader van ‘internationale transferprijzen’ bij een accountingvak langskomt, studenten eerder geneigd zijn om de ‘optimale’ transferprijzen te verdedigen.
Hoop
Het goede nieuws is dat een groeiend aantal mensen op de hoogte is van het relatieve gebrek aan ethische reflecties in bedrijfskundetekstboeken en de noodzaak onderkent hierin verandering aan te brengen. Docenten kunnen de tekstboeken zelf aanvullen met andere boeken, cases, documentaires, films en artikelen om discussies over de morele kant van bedrijfskunde te bevorderen – en dit gebeurt gelukkig ook al op verschillende plekken. Het zou natuurlijk nóg mooier zijn wanneer de schrijvers van tekstboeken zelf ethische reflecties beter integreren. Een beter besef van de ethische implicaties van bedrijfskundige modellen en technieken kan ertoe bijdragen dat studenten, wanneer ze hun vak later in praktijk brengen, volledigere afwegingen en betere beslissingen maken.
Bijkomend voordeel: als iedereen inziet dat accounting niet alleen over technische trucs gaat, maar ook over ethiek, onrecht en gevaar, komen we misschien nog eens van het stigma af dat accounting saai en stoffig is.
54 Bijdragen
Martijn Jeroen van der Linden 5
Roland Horvath 7
Zonder ethiek is geen aanvaardbare economische theorie en praktijk -& Co- mogelijk.
Zij, die beslissen over de inhoud van de accounting tekst boeken zijn waarschijnlijk nogal hardleers. Zoals dat met alle vernieuwing het geval is. Velen vinden dat ze boven de ethiek staan, dat wat zij verkondigen ethiek neutraal is. Zoals Max Planck al zei, een nieuwe theorie wordt de heersende leer door het feit dat de tegenstanders ervan, die oorspronkelijk tegen waren, nu overtuigd raken van de redelijkheid van de theorie, maar door het feit dat de tegenstanders ervan uitsterven.
Dus het wordt een harde dobber en wezenlijke veranderingen zullen nog wat op zich laten wachten.
Erwin de Waard 6
Juist de legale belastingontwijking levert in een ethiekdiscussie tenenkrommende/hilarische situaties op zoals de kantoren met een kaktusplant in Amsterdam en ook de jaarvergaderingen door 2 personen in de trustkantoren op Curaçao.
Lydia Lembeck 12
Erwin de WaardKreeg mijn gemeentebelasting binnen. Tot 500m3 is het een flink bedrag. Maar ik verbruik onder de 30 kuub per jaar als alleenstaande. Hier wordt geen rekening gehouden met kleine huishoudens en huishoudens met 3 kinderen en meer.
Het hele stelsel deugt niet meer volgens mij.
[Verwijderd]
Nature (brein) en nurture (opvoeding) missen meestal ethische reflectie!
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckRichard Dawkins:
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Selfish_Gene
en
William Calvin:
https://www.bol.com/nl/p/speurtocht-naar-intelligentie/666758849/
Inzichten van beiden in onderlinge samenhang bezien, heeft mij doen inzien dat wij - gemiddelde - mensen over miljoenen jaren zijn ge-evolueerd tot 'machines' die doelgericht alle middelen inzetten waarmee wij wegkomen, waarbij we zo'n beetje zijn verdeeld in haviken en duiven, en zich een eeuwige oorlog van allen tegen allen voordoet: vroeger door en met geweld, thans door vals spelen en nog beter vals spel van de ander doorgronden om daarop met nog geraffineerder vals spel te reageren ( de wapenwedloop van memen).
Dat is ongeveer precies (knipoog) wat is gebeurd wat betreft de accountantcy.
Invoeren jaarrekeningrecht, enqueterecht (1929) en accountance, dat was een reactie op grootschalig belazeren door de 'nette (wittenboorden) mensen' van deze wereld, maar vervolgens gingen de boeven binnen de accountancy de 'nette mensen' die de boel eerder al belazerden helpen om dat belazeren voort te zetten en te helpen zeer geraffineerd te verhullen: in Amerika hebben ze daar een term voor bedacht:
guerrilla accountancy
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]The Beyonder 3
Student gaat werken in bedrijf. Bedrijf moet concurreren met andere bedrijven over de hele wereld. In je ééntje ethische prijzen rekenen gaat het je niet makkelijk maken.
Co Pater 7
The BeyonderVerbeter de wereld begin bij het systeem.
Lydia Lembeck 12
Co PaterElmar Otter 6
Lydia LembeckHet systeem veranderen ligt buiten je en de schuld en oplossing ligt dan ook buiten je. Vooral is de vitalistische stelling wordt ingebracht dat het pas kan als 'het systeem' veranderd is.
ben wellerdieck 4
Marla Singer 7
ben wellerdieckWe leven in het 'doe maar wat je wilt' tijdperk wat sterk geïnspireerd lijkt te zijn door de Bohemische levensstijl van de begin jaren 20 van de vorige eeuw met als boegbeeld een Aleister Crowley die jaren later in het hippie tijdperk nog een stevige revival maakte. Dat is ook wat het 'consumeerderen' ons op wil leggen. Koop maar lekker en maak je pas later druk over hoe je het gaat betalen. Terwijl ondertussen hele teams van psychologen hebben uitgedokterd welke stimuli je het meest gevoelig voor bent. (Daar ga je met je beroeps ethiek)
De tegenbewegingen zijn al veel langer te bespeuren in de samenleving. Slow food, ontspullen, tiny houses, raw food, homeopathie oftwel een alternatieve levensstijl. Voor menigeen gaat dat vaak te ver maar het is wel aan te raden om ook daar wat van mee te pikken zodat de balans van het leven beter bij de persoon past zonder dat je doorschiet in extremen.
Gouden regel is nog steeds: Behandel anderen zoals jezelf behandeld wilt worden.
Willem de Vroomen 4
Mz59 7
Willem de VroomenMartin van den Heuvel 1 11
Mz59Tijdens de industriële revolutie werden (door mensen aangedreven) machines uitgevonden om zaken te produceren. Nu is het zo met de mens, als hij ziet dat een ander ergens succesvol in is, probeert hij dat na te doen. En dus plopten de bedrijfjes als paddenstoelen uit de grond.
Met als gevolg dat er overproductie kwam.
De magazijnen werden overvol, er werd te weinig verkocht, de winst stond onder druk en dat werd afgereageerd op? Juist: het personeel.
Maar bedrijven die andere producten maakten, zaten in dezelfde situatie en ook daar werden de lonen verlaagd. Zodat steeds minder mensen zich de producten konden veroorloven die zij zelf produceerden.
Gevolg: crisis.
Dit verhaaltje noemt Marx: "de kapitalistische productiewijze."
En het is nog steeds actueel.
Kapitalisme = hebzucht en hebzucht veroorzaakt problemen.
Terug naar nu.
74 % Van de Nederlandse bevolking stemde 2 jaar geleden op een kapitalistische partij. Dat is al zo sinds 1977. En de problemen zijn niet van de lucht. Maar iedereen denkt alleen maar aan zichzelf: IK MOET MEER GELD. Terwijl het geld dat ze tot hun beschikking hebben, meer dan voldoende is om een fijn leven van te financieren. Ondertussen blijven de problemen zich opstapelen en de problemen die al bestaan worden alleen maar groter.
Maar nog steeds heeft niemand door wat de oorzaak is.
HEBZUCHT.
Wat zei Jezus ook al weer over geld?
Gij kunt geen 2 heren dienen.
Gij kunt niet MIJ dienen EN de mammon.
Die regel zouden CDA, CU en SGP eens in de praktijk moeten brengen.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Concurrentie is prima, maar niet in ALLES. Niet in gezondheidszorg, onderwijs, huurwoningen. Bijvoorbeeld.
En boven alles moet de regering de problemen oplossen die ontstaan door de hebzucht van ondernemers. Een minimum loon dat hoog genoeg is om van te leven en niet zoals nu, een dat armoede veroorzaakt. Een minimum loon dat stijgt met de inflatie, zodat het niet gaat lukken om wel de prijzen te verhogen en niet de lonen.
Maar de mensen die door de nederlandse bevolking in de tweede kamer worden gekozen, houden het bedrijfsleven nou juist de hand boven het hoofd, zodat er steeds meer problemen ontstaan en de bestaande problemen verergeren.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Zo is er ooit een methode van landsbestuur uitgevonden die "Rijnlandmodel" werd genoemd. Hoe werkte dat?
Neem de AOW als voorbeeld. Wie betaalt dat?
In de eerste plaats betaalt een werkgever een bepaald percentage van het NETTO loon van een werknemer aan de belastingdienst. Via via wordt de betaalde premie door de SVB de volgende maand uitgekeerd aan de gepensioneerden.
MAAR. Die premie AOW komt bij de werkgever in de boekhouding te staan onder "loonkosten". Alle kosten bij elkaar vormen de kostprijs van het product. Wat winst en BTW erbovenop en je hebt de verkoopprijs.
Wie betaalt nu in werkelijkheid de AOW? Alle mensen die het product kopen. Mensen met een hoog inkomen geven meer geld uit dan mensen met een laag inkomen en betalen dus automatisch een groter deel van de premie.
Ambtenaren worden door de belastingbetaler betaald en dus de AOW premie ook. Wie meer belasting betaalt, betaalt meer mee aan de AOW. De zwaarste schouders en zo.
Dat is sociaal beleid.
Iedereen verantwoordelijk maken voor zijn EIGEN oudedagsvoorziening, in de vorm van een pensioenregeling bij een commercieel bedrijf zorgt er dus voor dat de bankdirecteur ooit met pensioen kan en de fabrieksarbeider tot zijn dood moet werken. Want die commerciële pensioenpremie is veel te duur voor hem. Dat is liberaal beleid.
En inderdaad, de vrije markt heeft veel voordelen (reactie onder Lydia), als je die markt niet TE vrij maakt. De liberale partijen maakten de markt TE vrij, waardoor alle bekende problemen ontstonden.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Hoever moet de overheid zich bemoeien met eten of drinken?
Jouw oma bakte haar brood zelf en de warme maaltijd bestond uit verse groenten, zelf gekweekt vlees en aardappelen. Maar omdat wij zonodig met zijn tweetjes fulltime moeten werken, worden wij gedwongen om de grootst mogelijke rotzooi naar binnen te werken. Overal zit veel te veel suiker, vet en zout in, om je maar te bewegen NOG MEER te eten, want ZIJ willen meer winst. Dat wij zelf voor de daardoor ontstane hogere gezondheidskosten opdraaien, tja, eigen verantwoordelijkheid hé?
Als wij een Jumbo pizza eten, blijven we de hele avond aan de kraan hangen. De pizza die wij zelf maken, bevat 65 % minder zout. Ik heb het uitgerekend.
Ik ga nog een stapje verder. Naar mijn idee is de overheid 100 % verantwoordelijk voor ziekenhuizen en scholen. Maar ook voor arbeidsomstandigheden, lonen, volksverzekeringen, huurwoningen voor onderbetaalde arbeiders en dergelijke zaken. Waarom? Omdat dit zaken zijn waarmee je niet kunt concurreren, want iedereen heeft ze nodig. En OMDAT je ze keihard nodig hebt, kan de ondernemer de hoogst mogelijke prijs opzoeken. Dat noemen we marktwerking, maar werken doet het voor geen meter. Het levert alleen maar problemen op. Waarom doen we het dan toch? Elke nederlander met een jaarinkomen van bruto 67.000 kreeg er per januari NETTO 330 euro per maand bij.
De overheid moet bovenstaande zaken regelen, want die kan een inkomensafhankelijke regeling op touw zetten, zodat iedereen mee kan doen.
Dit is in het kort het Rijnlandmodel. Wat denk jij zelf, dat beter is, voor volksgezondheid, welzijn, milieu, natuur en niet te vergeten de economie? Het Rijnlandmodel, of Mark Ru
Lydia Lembeck 12
Mz59Power without selfcontrol makes a BEAST of any man.
Ooit eens ergens gelezen. Is wel waar.
Mz59 7
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Mz59Leve de handel.
Mz59 7
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Mz59Annemiek van Moorst 11
Mz59Bovendien, je gaat juist stinken van zeep, douchegel, shampoo. Google maar eens op wassen zonder zeep, zonder shampo. Ik doe het al jaren en het is geweldig!
Mz59 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Mz59Mz59 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Mz59Martin van den Heuvel 1 11
Willem de VroomenZo lang een ondernemer onderdeel is van de gemeenschap, wordt zijn hebberigheid getemperd door de sociale controle. Want als hij het te bont maakt, kijkt de voltallige gemeenschap hem met de nek aan of gaat naar een andere ondernemer inkopen doen.
In de huidige tijd, waarin we met veel te veel mensen op een vierkante kilometer wonen, en de asociale egoïstische zakkenvullers zich aansluiten bij hun soortgenoten, maakt sociale controle geen verschil meer. De lieden die de rest van de bevolking besodemieteren en uitzuigen, zoeken elkaar op en vinden steun bij elkaar. Degenen die besodemieterd en uitgezogen WORDEN, hebben daar niets tegenin te brengen.
Er is in mijn beleving maar 1 methode om ethisch gedrag af te dwingen. En dat is belastingheffing op een zodanige wijze dat na het verdienen van een geweldig inkomen, de belastingpercentages zodanig oplopen dat het geen zin meer heeft om nog meer moeite te doen voor nog meer winst omdat het procentueel netto veel te weinig oplevert en de hebzuchtige kapitalisten dus tevreden moeten zijn met een geweldig inkomen.
Met de huidige stand van zaken, waarin 74 % van de bevolking op een liberale (lees: kapitalistische) partij stemt, zie ik daar voorlopig niets van komen.
Lydia Lembeck 12
Willem de VroomenInmiddels zijn de artsen die de opleidingen doen in dat ziekenhuis wel stukken beter opgeleid. Dit voorbeeld wordt niet meer herhaald, maar toen ik verhaal ging halen werd ik uitgelachen.
Die houding, dat gedrag... En dit waren artsen. Dus in andere takken van 'sport' slaat de Nijenrode opvoeding ongenadig toe. Er moet verandering komen. Precies, zoals je uitlegt.
'Met de nadruk op gemeenschapszin en solidariteit in plaats van op individueel eigenbelang. Met een visie op de samenleving die mensen maatschappelijk inspireert en actief maakt en vertrouwen geeft in de toekomst. Interessante overwegingen voor studenten bedrijfskunde en accountancy'
marcel 7
Uiteraard kan het altijd beter. Opvallend vind ik dat veel studenten zich identificeren met hun werkgever als het gaat om het wegmasseren van gemaakte blunders en een gebrek aan visie vertonen als het gaat om hoe toekomstige blunders te voorkomen.
Lydia Lembeck 12
marcelWaar het om gaat is de praktijk. Hoe gedraag je je tegenover een meneer, of mevrouw met een klacht. Hoeveel geduld neem je in acht en heb je actief leren luisteren? Weet je na hun verhaal wat en waar de kern zit en hoe je die boven moet halen op een manier waarin je de mensen volledig in hun waarde laat?
hein vrolijk 6
Berend Van der Kolk
hein vrolijkIn het onderliggende onderzoek doe ik een aantal suggesties voor accounting tekstboeken, zoals het bespreekbaar maken van onderliggende aannames, het presenteren van alternatieve theorieën en mensbeelden en het kritisch bespreken van ethische implicaties van accounting modellen & technieken (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09639284.2018.1543602).
Verder schrijf ik zelf ook mee aan casestudies die ethiek & techniek integreren en weet ik van diverse initiatieven (ook in Nederland) om reflecties verder te integreren. Bijvoorbeeld, het programma "Accounting, Organizations & Institutions" aan de London School of Economics is een interessante en kritischere benadering van accounting techniek en ethiek (http://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Graduate/Degree-programmes-2019/MSc-Accounting-Organisations-and-Institutions).
hein vrolijk 6
Berend Van der KolkEveline Bernard 6
Jip Kruis 1
- Ethiek vergt een begrippenkader; daarvoor moet je ruimte inruimen, zodat studenten én docenten ermee uit de voeten kunnen; het is beperkt zinvol alleen wat dilemma's ter reflectie aan te dragen. De argumentatie, discussie en uitwerking van een dilemma - in filosofische / ethische termen - is van groot belang.
- Het is complex om (zeker zonder dat begrippenkader) niet (te) normatief te zijn in de richting waarin je het onderwerp aan de orde stelt: dat begint al met de vraag of en welke tegenstelling er is tussen techniek en ethiek en het belang van die laatste. En dan heb ik het nog maar niet over de verschillende mens- /wereldbeelden die onder vraagstukken liggen (zoals ook alweer blijkt uit de reactie op dit artikel).
- Praktisch loop je aan tegen eindtermen / leerdoelen die zijn vastgelegd voor verschillende vakken: daar beginnen is handiger dan bij het product van die opgestelde termen (de boeken of leeromgeving).
Bovenstaande is gebaseerd op mijn ervaring als educatief auteur voor de vakken (bedrijfs)economie voor voortgezet onderwijs en MBO. Ik probeer 'ethische reflectievragen' in te voegen in de reguliere boeken, maar die zijn strak gericht op het eindexamen en daarin is inderdaad weinig plaats voor ethiek. Slechts in een apart keuzekatern kom je toe aan een realistische afweging van ethische vraagstukken met een passend begrippenkader.
Zo'n keuzekatern heb ik geschreven voor een van de methoden voor economie in het voortgezet onderwijs en het is uitgebreider dan de andere keuzeonderwerpen. Docenten (en leerlingen) kunnen het terzijde schuiven. Ik ben al blij met deze start ...
Arjan 7
Jip KruisHet land zit vol met mensen die de bonussen van bankiers veroordelen, terwijl ze wel allerlei klusjes aan het huis zwart laten uitvoeren. Als bankier vind ik daar ook wel wat van.
Dat wij producten kopen uit landen waar kinderen tegen slechte arbeidsvoorwaarden dit produceren, is niet iets wat accountants of bestuurder slechts aan gaat, maar elke consument die deze producten koopt, en dat dus ook in stand houdt.
[Verwijderd]
Elmar Otter 6
[Verwijderd]In het kort komt het erop neer dat de prijzen die A en B met elkaar afspreken zo dicht mogelijk overeen moeten komen met de prijzen die een willekeurigen derde zou betalen.
[Verwijderd]
Elmar OtterElmar Otter 6
[Verwijderd]Het gaat bij belastingontwijking vaak om het grijze gebied hoe regels geïnterpreteerd moeten worden.
[Verwijderd]
Elmar OtterElmar Otter 6
[Verwijderd]Lijkt me gezien mijn werk niet verstandig om mij hier in te mengen.
Marco Roepers 6
Marco Roepers 6
[Verwijderd]
Dat wat de loodgieter, de metselaar en de timmerman al jaren op de sloffen aanvoelt, door u uitstekend verwoord met een prima uitleg.
[Verwijderd]
Een product of dienst moet aan verwachtingen voldoen die voldoen aan een prijs/kwaliteit verhouding.
Arjan 7
Maar ik wil van een accountant niet weten wat hij vindt van de bonus van een CEO, maar of wat wordt gerapporteerd ook correct is. En de mening van de accountant over kinderarbeid vind ik ook niet relevanter dan die van een schilder.
Ethische vraagstukken moeten op een andere plek worden behandeld, namelijk op die plek dat het de hele maatschappij raakt en elke consument er overnadenkt. Zij vormen het systeem.