Ethisch bankieren levert geld op

3 Connecties

Relaties

ASN

Organisaties

Triodos Bank

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

De Triodos en de ASN Bank zijn niet alleen goed voor de maatschappij, maar tegenwoordig ook voor de portemonnee.

Er was een tijd dat Triodos en de ASN Bank het vooral moesten hebben van een klein clubje klanten dat duurzaamheid en mensenrechten belangrijker vond dan een goed rendement. Hoewel uit onderzoeken blijkt dat hun klanten nog steeds duurzaamheid en ethiek de belangrijkste motivatie vinden, kunnen inmiddels ook mensen die op zoek naar een goed rendement terecht bij Triodos en de ASN Bank.

Triodos en de ASN Bank zijn nog zeer klein in vergelijking met de vier grote banken in Nederland. De ASN Bank had in 2011 een balanstotaal van 9,9 miljard euro en de omvang van Triodos bedroeg toen 4,3 miljard euro. Rabobank kwam het afgelopen jaar uit op een balanstotaal van maar liefst 730 miljard euro.

De twee kleine banken kunnen ook nog lang niet tippen aan de miljoenen rekeninghouders van de financiële reuzen. Maar in tegenstelling tot bij de grote jongens, groeit het klantenbestand van de ethische banken explosief. Triodos kreeg er het afgelopen jaar 24 procent meer klanten bij waardoor het totale bestand uitkomt op 355 duizend. In de laatste zes jaar is het aantal klanten van de bank verdrievoudigd. Triodos is naast Nederland, ook in België, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk actief is. Het klantenbestand van de ASN Bank is het afgelopen jaar met 11 procent gestegen naar 575 duizend. In 2007 had de bank nog 363.000 klanten.

Marktconform, of zelfs hoger
Een reden achter het succes is dat met ethisch bankieren geld valt te verdienen. “Wij bieden een marktconforme rente die op dit moment zelfs hoger ligt dan bij de ING”, zegt Monique Messelink woordvoerster van de ASN Bank tegen FTM. De rente op een spaarrekening bij de ASN Bank bedraagt momenteel 2,6% en bij Triodos 2,3%. Dat is ongeveer gelijk aan wat de vier grootste banken in Nederland aanbieden. De spaarrekeningen van de ING variëren bijvoorbeeld met een rente tussen de 2,1% tussen 2,5.

Lastiger te vergelijken is het beleggingsrendement omdat je bij een bank verschillende fondsen heb waarin je je geld kunt stoppen. Bovendien staat een beleggingsrendement niet van tevoren vast en kan het per jaar sterk verschillen. Pieter van der Gaag, woordvoerder van Triodos, zegt dat de rendementen de Triodos-fondsen in lijn liggen met die van de beleggingsfondsen van reguliere banken, en soms zelfs hoger. “Steeds meer mensen stappen over naar onze bank op basis van het rekensommetje winst versus risico”, zegt Van der Gaag.
 Awards
Van der Graag vertelt dat Triodos Bank in 2009 de prestigieuze Financial Times/Morningstar Award van ’s werelds Meest Duurzame Bank heft gewonnen. “Dat is toch wel de mooiste prijs die we hebben gekregen, daar zijn we hier erg trots op.” Daarnaast winnen de Triodos beleggingsfondsen in heel Europa regelmatig Morningstar awards. Zo won in 2009 bijvoorbeeld het Triodos Groenfonds een award. Het Groenfonds leent ingelegd vermogen van zijn deelnemers uit aan meer dan 300 zorgvuldig geselecteerde, duurzame ondernemers, waartegenover dan een rente staat.

De ASN Bank heeft als Nederlandse bank op eigen bodem twee Morningstarprijzen in de wacht gesleept. Eentje was in 2009 voor het beste gemixte obligatiefonds Europa. En in 2011 won het ASN Milieu & Waterfonds de award in de categorie sectorfondsen in aandelen. De awards zijn in het leven geroepen door Morningstar, een internationaal bedrijf dat onderzoek doet naar beleggingsfondsen. In samenwerking met een nationale zakenkrant, in het geval van Nederland het Financieele Dagblad, worden deze prijzen per land uitgereikt, maar ook per continent en internationaal.

Om een Morningstar Award te kunnen winnen moet een fonds ten minste vijf jaar bestaan en consistent goed presteren. De beoordelaars kijk daarbij puur naar beleggingsresultaten.

Hardlopers zijn doodlopers
Ethische banken hebben het voordeel op de lange termijn omdat zij beleggen in sectoren die er over vijftig jaar ook nog zijn en waarschijnlijk zelfs zijn gegroeid, vertelt Messlink. “Vroeg of laat is het een keer klaar met niet-duurzame industrieën zoals de olie-industrie. Duurzaamheid is daarentegen zo ontwikkeld dat het nooit opgaat. Uiteindelijk zullen we daar op overstappen. Wij beleggen in bedrijven van de toekomst. Bovendien zijn duurzame en ethische bedrijven vaak minder conjunctuurgevoelig omdat Bedrijven met een duurzame visie bezig zijn met de lange termijn. Zij adresseren issues als CO2 uitstoot, milieurisico's en mensenrechten. Daardoor zijn zij op de lange termijn beter voorbereid op de economie van de toekomst en minder gevoelig voor mensenrechten en milieu issues.”

Ieder voordeel heeft echter zijn nadeel. Want met een conjunctuurgevoelig product als olie kun je op de korte termijn veel geld verdienen als de economie aantrekt. Daarnaast staan veel duurzame bedrijven en ontwikkelingen nog in de kinderschoenen. En dat brengt risico met zich mee. Het zal immers niet de eerste keer zijn dat er een beursgenoteerd groen bedrijf de deuren moet sluiten omdat het niet winstgevend genoeg is gebleken.

Groen en failliet
Zo moest het Nederlandse groene energiebedrijf Econcern, actief in meer dan 20 landen met meer dan 1200 werknemers, in mei 2009 haar deuren sluiten na een faillissement. Het concern werd geprezen en zelfs tot ‘Busines of the Year’ uitgeroepen door de European Business Awards. Toch liep het slecht af.

Messelink zegt daarover: “Het klopt inderdaad dat nog niet elk groen bedrijf winstgevend genoeg is gebleken. Door het spreiden van het geld over meerdere duurzame bedrijven en sectoren verkleinen we het risico. We gaan bijvoorbeeld niet alleen voor 100 procent in zonne-energie zitten en al helemaal niet in één bedrijf.”

De resultaten spreken voor zich. Als je kijkt naar de aex-index, die in de laatste vijf jaar met meer dan 35% is gezakt, doen zowel de duurzame als de ethische fondsen van beide banken het erg goed.