
Fragment omslag Fortune; Michael Douglas als Gordon Gekko
Hoe komen we van JR Ewing en Gordon Gekko af?
De laatste jaren moeten er vaker ceo’s aftreden vanwege ethisch laakbaar gedrag dan vanwege slechte jaarcijfers. Dat is een nieuw verschijnsel, volgens consultancybureau Strategy&: ceo’s die in een ‘grijs’ of ‘zwart’ gebied opereren, komen daar nu minder makkelijk mee weg. Dat lijkt vooruitgang, maar Ellen ter Gast, die als filosoof bij een bank werkte en daar managers over ethische kwesties liet nadenken, meent dat ondernemingen nog een lange weg hebben te gaan.
2018 was een turbulent jaar voor ceo’s. Zo moest Demos Parneros, de ceo van boekhandelsketen Barnes & Noble, in de nasleep van een #MeToo-affaire aftreden. Reden: seksuele intimidatie, pestgedrag en schending van de gedragsregels van het bedrijf. Les Moonves, de ceo van CBS, verdween onvrijwillig nadat hij door twaalf vrouwen was beschuldigd van seksueel wangedrag. Als ‘goedmakertje’ doneerden hij en CBS 20 miljoen dollar aan een tweetal organisaties die #MeToo ondersteunen en zich inzetten voor gelijke rechten voor vrouwen op de werkplek. John Schnatter, de oprichter van pizzabedrijf Papa John’s, werd ontslagen nadat hij zich tijdens een vergadering schuldig had gemaakt aan racistische opmerkingen. In ons land raakte ING-topman Ralph Hamers in opspraak nadat bekend werd dat hij een loonsverhoging van 50 procent zou krijgen. Onder zware politieke druk trok ING die belofte in: Hamers mocht aanblijven, maar niet voor dat salaris.
Allemaal ceo’s onder vuur vanwege wangedrag of een gebrekkig gevoel voor maatschappelijke verhoudingen. Is er sprake van een trend?
Sinds 2004 monitort de consultancytak van PwC, Strategy&, de machtswisselingen aan de top van de 2500 grootste beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd. Wie volgt wie op? Hoe lang zat de vertrekkende ceo in het zadel? Was er sprake van een geplande wisseling, of moest de ceo onvrijwillig wijken? En in dat laatste geval: wat was de aanleiding van dat vroegtijdige vertrek? De jongens en meiden bij PwC weten het precies: de highlights zijn na te lezen in de jaarlijkse reportages van hun CEO Success Study.
In 2018 werden meer ceo’s ontslagen vanwege ethische missers dan als gevolg van slechte financiële presentaties
In 2017 signaleerde Strategy& een nieuwe trend in deze opvolgingsperikelen: ethiek speelt tegenwoordig een rol. Waar vroeger vooral naar de economische prestaties van een topbestuurder werd gekeken, is er nu ook aandacht voor de wijze waarop die economische resultaten zijn behaald. De ceo’s van grote ondernemingen worden, anders dan voorheen, aansprakelijk gesteld voor ethisch wangedrag. In 2018 werden voor het eerst sinds de start van dit onderzoek meer ceo’s ontslagen vanwege ethische missers dan als gevolg van slechte financiële presentaties of problemen in de board.
De onderzoekers schrijven nadrukkelijk dat de data niet zozeer laten zien dat er meer sprake is van wrongdoing. Sterker, er is in de grote ondernemingen juist toenemende aandacht voor doing good. De data laten vooral zien dat wangedrag, in welke vorm dan ook, meer aan de orde wordt gesteld. Met andere woorden: ceo’s die in het ‘grijze’ of ‘zwarte’ gebied opereren, komen daar nu minder makkelijk mee weg dan een paar jaar geleden. De tijden veranderen.
Het grote publiek is wantrouwender, kritischer en minder bereid om te vergeven dan 10 of 15 jaar geleden – zeg maar voor de grote crisis. Schandalen bij onder andere Enron en WorldCom hebben geleid tot aanscherping van wet- en regelgeving. Toezichthouders stellen hogere eisen en houden strenger toezicht. De digitalisering van informatie en social media doen de rest. Mensen zijn veel beter geïnformeerd. En tot slot: de media zitten er veel meer bovenop. De wereld is transparanter geworden.
Less ethical?
Mij verheugt het te lezen dat ethiek in toenemende mate een rol speelt aan de top. Alleen wordt zelden stilgestaan bij de vraag wat ethiek is. Als praktisch filosoof – in corporate jargon: ethics & integrity expert – bevreemdt me dat. Voor mij is ethiek alles wat te maken heeft met de vraag: wat is, alle factoren in overweging nemend, het goede om te doen? Die vraag is interessanter naarmate het antwoord minder voor de hand ligt: bijvoorbeeld als daar nog kritisch onderzoek naar moet worden gedaan of daar nog een stevig gesprek over dient te worden gevoerd. Het begeleiden van dit soort processen is mijn werk.
De typische lijstjes met do’s and don’ts in de doorsnee gedragscodes suggereren dat de managers en consultants al een helder beeld hebben wat goed of fout is. Ook de lijst van ethical lapses uit het genoemde PwC-rapport uit 2018 wekt die indruk: fraude, omkoping, handel met voorkennis, milieudelicten, cv’s pimpen, en seksueel wangedrag. In 2017 lag de focus van de CEO succes study expliciet op de rol van ethiek. In het rapport van dat jaar, Are CEOs Less Ethical Than in the Past?, noemen de onderzoekers daarnaast ceo’s die toezichthouders en investeerders misleiden, of onvoldoende in staat zijn om ethisch wangedrag in hun organisatie te detecteren, corrigeren en voorkomen. Kortom, strafbare zaken. Is ‘less ethical’ in deze context niet gewoon een eufemisme voor ‘crimineel’?
En wie gelooft er dat het ontslag van een ceo volstaat om zulke problemen op te lossen?
‘Hoe kan het dat ze hiermee wegkomen?’ roept de gewone burger als hij weer eens leest over een schandalige praktijk. Ik snap dat. Die wil bloed zien. Voor een organisatie die onder vuur ligt, zit er niet veel anders op dan ‘daadkrachtig’ op te treden. De ceo moet wijken, de kop moet rollen. Dat is precies wat de PwC-onderzoekers zien in hun data. ‘One effect of these measures has been to shift the focus of accountability from companies to individuals.’
Niet het bedrijf wordt ter verantwoording geroepen, maar de foute bestuurder. Dat roept vragen op. Ten eerste, om welk type bestuurders gaat het hier? Hoe fout zijn ze? Ten tweede, hoe kan het dat hun wangedrag zo lang werd getolereerd? Je kunt het gedrag van de ceo toch niet los zien van de organisatie en de bedrijfscultuur? Hoe weten medewerkers van een organisatie wat acceptabel is en wat niet? Wie bepaalt de norm? En wie gelooft er nu echt dat het ontslag van een ceo volstaat om zulke problemen op te lossen?
Een interessante observatie van de PwC-onderzoekers is dat ceo’s die om ethische kwesties het veld moesten ruimen, meestal langer in het zadel zaten dan ceo’s die om andere redenen werden ontslagen: 6,5 jaar versus 4,5 jaar, een significant verschil. De onderzoekers geven een tweetal mogelijke verklaringen. ‘It’s possible that companies with long-serving CEOs tend to be those that have been achieving above-average financial results, and thus may attract less shareholder and media scrutiny than companies that have been performing poorly.’ Met andere woorden, zolang de financiële prestaties er niet onder lijden, zien we ethisch wangedrag van bestuurders graag door de vingers. ‘It’s also possible that when an organization’s leadership is static, employees may begin to see ethical lapses as normal, and allegations of misconduct are less likely to be raised, investigated, or acted on.’ Oftewel: ook gewenning is een plausibele verklaring. Iedereen doet het, dus blijkbaar is het normaal, dus goed.
Twee typen foute bestuurders
Hier zijn verschillende mechanismen aan het werk: wegkijken, blindheid of dissonantie. In het eerste geval weet de bestuurder donders goed dat zijn praktijken niet door de beugel kunnen, maar omdat iedereen van zijn werk profiteert wordt het door de vingers gezien. In het tweede geval hebben bestuurders en medewerkers van een organisatie een collectieve blinde vlek ontwikkeld en zijn ze moreel laakbare praktijken als normaal gaan zien. Tot slot is van dissonantie sprake wanneer de publieke moraal verandert, maar de moraal van de organisatie achterblijft. Neem belastingontwijking: aggressive tax planning was tot voor kort een volkomen normale praktijk voor een financieel adviseur. De laatste jaren wordt het vaker onethisch gevonden als een private banker zijn cliënten adviseert om hun geld via complexe constructies in belastingparadijzen onder te brengen. Of neem #MeToo: gedrag dat tot voor kort door de vingers werd gezien, is nu geregeld reden voor ontslag. Onze ideeën over goed en kwaad zijn niet statisch.
Moreel gesproken zijn er twee verschillende vormen van ‘slechtheid’ te ontwaren. Bij het eerste soort boefjesgedrag hoort een ander type ‘foute’ bestuurder dan bij het tweede. Ik leg dit graag uit aan de hand van fictieve karakters. Ten eerste omdat iedereen ze kent. Ten tweede omdat ze heerlijk karikaturaal zijn – dat ze zo evident slecht zijn, maakt analyse eenvoudig.
Mijn favoriete bad guy is JR Ewing, de Texaanse oliebaron uit de televisieserie Dallas. Hij is een typisch voorbeeld van de zakenman die zich terdege bewust is van het feit dat hij niet netjes handelt en dat hij de regels overtreedt. Hij weet wat ‘goed handelen’ is, en hij weet dat wat hij doet niet goed is. Dat blijkt uit zijn woorden. JR Ewing maakte indruk met uitspraken als ‘Once you get rid of integrity, the rest is a piece of cake.’ Types als JR Ewing zijn immoreel. In deze categorie vallen bijvoorbeeld bestuurders van bedrijven die mistige bv-constructies optuigen om belasting te ontduiken of te maskeren dat ze geld witwassen. Je herkent ze aan de leugens die ze vertellen: ze hebben iets te verbergen. Ook dat hebben ze gemeen met JR Ewing. ‘Never tell the truth when a good lie will do!’ Ze zijn slim, of handig, en weten door de mazen te glippen. Dat maakt dat ze lastig aan te pakken zijn. En zolang niemand buiten de inner circle er weet van heeft en het geld blijft binnenstromen, zal de directe omgeving het toestaan of zelfs faciliteren. Er worden geen vragen gesteld. Accountants worden misleid of doen mee. They are all in the game. Dat valt niet goed te praten. Nooit.
Bestuurders die niet doorhebben dat wat ze doen discutabel is, zijn niet immoreel maar amoreel
Een ‘goed’ voorbeeld van dit type bestuurder is, zo lees ik net, Victor Halberstadt. Uit het simpele feit dat hij zo veel leugens vertelde over zijn zaken met Nina Brink kun je al opmaken dat hij niet netjes handelde, dat hij zich daarvan zeer bewust was en waarschijnlijk nog steeds is.
Het tweede type foute bestuurder is problematischer: bestuurders die niet doorhebben dat wat ze doen discutabel is. Die zijn dus niet immoreel maar amoreel. Ze zijn uitvoerig beschreven door Joris Luyendijk in de tijd dat hij in de Londense City verslag deed over de financiële sector voor The Guardian, en later in zijn boek Dit kan niet waar zijn (2015). Dit soort bestuurders ziet de werking van de markt of het kapitalisme als een natuurlijke wetmatigheid, een gegeven waarover je verder geen vragen hoeft te stellen.
Ze lijden collectief aan het Gordon Gekko-syndroom. Gordon Gekko, een fictief karakter uit de film Wall Street, gespeeld door Michael Douglas, is bekender dan de meeste echte beurshandelaren. Gekko vertegenwoordigt met zijn greed is good-speech het kapitalisme in zijn puurste vorm. Als je hem hoort spreken, begrijp je opeens hoe het kan dat de ethiek buiten spel staat in het optreden van beurshandelaars. ‘The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms – greed for life, for money, for love, knowledge – has marked the upward surge of mankind.’
Gekko is een extreem voorbeeld, maar mildere varianten komen we dagelijks tegen: topbestuurders die geen vraagtekens zetten bij de rechtvaardigheid van het systeem waarbinnen ze opereren. De kwestie rond de afschaffing van de dividendbelasting en de rol die voormalig Unilever-topbaas Paul Polman daarin speelde, is een helder voorbeeld. Ik denk niet dat hij het problematisch vond om dit plan achter de schermen te smeden en ondemocratisch tot stand te brengen. Hetzelfde geldt voor de exorbitante bonussen die Polman ontving. Zoals Wilco Dekker in de Volkskrant voorrekende, verdiende Polman 283 keer zoveel als zijn gemiddelde medewerker. Zulke extreme inkomensverschillen binnen een bedrijf vinden topmannen normaal. Zo werkt het nu eenmaal in ‘de markt’. In de VS verdienen ceo’s nog twee keer zo veel. Bestuurders van dit slag hebben een typische blinde vlek. Ze zien het echt niet. Dat maakt dat je ook niet kunt zeggen dat ze slecht zijn.
Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de confrontatie tussen Jamie Dimon, de ceo van JP Morgan Chase, en het Amerikaanse congreslid Katie Porter die viraal ging. In een vlammend betoog rekent Porter aan Dimon voor waarom zijn slechtbetaalde werknemer, een alleenstaande moeder, chronische schulden heeft. Het probleem is niet dat deze vrouw een onverantwoord uitgavenpatroon heeft. Ze rijdt in een bescheiden autootje, heeft de goedkoopste telefoon en eet alleen het allergoedkoopste voedsel. Het probleem is dat zij te weinig verdient om van rond te kunnen komen, 576 dollar te weinig om precies te zijn. Porter stelt de baas van JP Morgan Chase de vraag: wat moet deze vrouw, die fulltime voor hem werkt, doen om aan haar chronische schulden te ontkomen? How should she manage this budget short fall whilst she is working full time at your bank?
Het lijkt of ze geen idee hebben wat er op de werkvloer speelt – of in de rest van de wereld
Dimon, die jaarlijks 31 miljoen dollar verdient, veert op en vraagt Porter: ‘Is dit haar eerste baan?’ ‘Ja,’ zegt Porter. Waarop Dimon geruststellend antwoordt: ‘She may have my job one day.’ Oftewel: haar probleem acht hij tijdelijk. Maar op Porters vraag wat de vrouw in kwestie nu moet doen om haar schuldenprobleem op te lossen, heeft hij geen antwoord. ‘I don’t know. I have to figure that out.’
‘Op welk eiland leeft deze man?’ vraag je je als kijker af. Dat eiland heet de board, of in corporate jargon, the corner office. Op dat eiland zit het senior management. Als ze niet praten over inkomensongelijkheid binnen hun eigen bank of het feit dat zij hun eigen werknemers zo weinig betalen dat die niet van hun werk kunnen rondkomen, en kennelijk nog nooit van ‘a living wage’ hebben gehoord, waarover praten die bestuurders dan wel? Het lijkt of ze geen idee hebben wat er op de werkvloer speelt – of in de rest van de wereld.
Of neem de ceo’s die met droge ogen beweren zich niet bewust te zijn (geweest) dat er collega’s zijn die steekpenningen hebben betaald of dat medewerkers opzettelijk met de software van testauto’s hebben gesjoemeld. Staan ze te liegen? Weten ze echt niet wat er gaande was? Beide valt ze aan te rekenen. Van iemand met zo’n salaris mag je toch op zijn minst verwachten dat hij drommels goed weet wat er in zijn bedrijf speelt. Maar nee: jarenlang kwamen ze er mee weg. Hoe is dat mogelijk?
Ik vrees dat het antwoord vrij simpel is. Men keek naar de bankrekening, de ROI, niet naar het personeel, en niet naar buiten. Als bestuurder moet je verantwoording afleggen aan de aandeelhouders, niet aan de buitenwereld. Althans, zo was het tot voor kort.
De maatschappelijke context
Of specifiek gedrag van bestuurders door het grote publiek en de media wordt geaccepteerd, heeft alles te maken met het gevoel van rechtvaardigheid. Sommige bedrijven betalen grote boetes, maar lang niet allemaal. En lang niet alle ‘less ethical’ bestuurders worden strafrechtelijk vervolgd voor hun criminele activiteiten. Is dat rechtvaardig? Valt het uit te leggen? Misschien wel binnen de board en aan de aandeelhouders, niet aan het grote publiek. Vroeger kwamen ze er mee weg. Nu niet meer, althans niet zo opzichtig.
Dat betekent dat bestuurders tegenwoordig met een beter verhaal moeten komen. Ze moeten uitleggen waarom het goed is wat ze doen. Dat is in de praktijk soms behoorlijk lastig. Neem belastingontwijking door grote bedrijven. Dat is niet illegaal. Maar is het eerlijk? Waarom moet ik belasting betalen over mijn winst, en Shell of Philips niet? Het is meten met twee maten. Valt dat uit te leggen? Mark Rutte denkt van wel. Maar de gemiddelde Shell-medewerker heeft het zwaar op verjaardagsfeestjes.
Ethisch wangedrag is meer dan een bedrijfsrisico dat je oplost door een rotte appel te ontslaan
Een goede reflectie op de maatschappelijke context van beursgenoteerde ondernemingen ontbreekt in het verhaal van PwC. Dat gevoel bekruipt me ook wanneer ik topbestuurders van grote ondernemingen hoor praten over ethiek. They are missing the point. Ethiek wordt primair gezien als een risico voor ondernemingen. Reputatierisico laat zich maar moeilijk managen. Dus is er veel aandacht voor, maar helaas vooral in de vorm van window dressing. Mission statements worden in ronkende termen herschreven: ‘better’, ‘strong values’, ‘sustainable’, etc.
Dat is buitenkant. Er is nog steeds onvoldoende besef dat ethisch wangedrag meer is dan een bedrijfsrisico dat kan worden opgelost door een paar rotte appels te ontslaan en een nieuwe gedragscode in te voeren. Ethisch wangedrag van grote ondernemingen is een maatschappelijk probleem dat het gevolg is van een organisatiecultuur waar ethiek bijzaak is, en eigenlijk eerder wordt opgevat als een PR-kwestie dan als integrale beleidstaak. Dan blijft de mand zelf rot.
Een ethisch gezond bedrijf kijkt niet alleen naar binnen maar ook naar buiten en luistert naar kritiek. Dat begint met het stellen van simpele vragen over rechtvaardigheid binnen de board. Waarom vinden buitenstaanders sommig gedrag onacceptabel? Hoe is het verschil in zienswijze te verklaren? Is er sprake van een blinde vlek? Zolang ethiek primair als een bedrijfsrisico wordt gezien en niet als een serieuze strategische keuze, waaruit blijkt dat de bestuurders begrijpen dat een onderneming naast financiële ook maatschappelijke verantwoordelijkheden heeft, verwacht ik geen verbetering.
107 Bijdragen
Harry ten Elzen 3
Marla Singer 7
Daar wordt dan ook nog eens misbruik van gemaakt want die mensen kunnen wel knopen doorhakken. Ook al kost dat mensen hun baan of worden ze financieel genaaid.
Dan heb je ook nog van die types als Harvey Weinstein die macht en sex als 'spel' zien en beleven. Daar wisten heel veel mensen wat er speelde maar iedereen hield zijn mond want men had geen zin om de gevolgen in te zien.
Het gaat niet alleen om het strafbaar gedrag van deze mensen aan banden te leggen. Het gaat om degenen die deze mensen in de positie gesteld te hebben om langs de ethische meetlat te leggen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerAnnemiek van Moorst 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstHank.Rearden 6 1
Marla SingerVraag blijft in hoeverre #MeToo een politiek gemotiveerde stroming is, bijv. om Trump af te kunnen zetten?
Helaas zijn Weinstein en zijn broer ook briljante fimregisseurs (zie Tarantino films, Uma Thurman). De al dalende kwaliteit van Amerikaanse cinema zal zonder Weinstein nog verder dalen, maar middelmatige actrices kunnen opgelucht ademhalen.
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden 6MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHRikkie 7
MaartenHHank.Rearden 6 1
Lydia LembeckMinnen komen mogelijk van Rikkie, een nieuwe reageerder. Voor Rikkie had ik nooit minnen.
Rikkie 7
Hank.Rearden 6Hank.Rearden 6 1
RikkieRikkie 7
Hank.Rearden 6Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden 6Eric Smit 11
Hank.Rearden 6Alvast dank.
Groet,
Eric
Annemiek van Moorst 11
Hank.Rearden 6Hoe durf je eigenlijk te stellen dat actrices met talent wel op zijn avances ingaan en middelmatige niet? Tarantino heeft niets te maken met die vieze vent. Maar jij hebt hele smerige gedachten. METOO komt blijkbaar bij jou in de buurt. Het gepeupel waar je naar verwijst, doet dat vermoeden.
En natuurlijk moet Trump afgezet worden - naast het feit dat hij een serial rapist is, is genoeg ander bewijs dat deze creep geld 'leent' van Rusland en SA - en zal hij de rest van zijn leven terecht in de gevangenis eindigen - follow the money.
MaartenH 10
Annemiek van MoorstHank.Rearden 6 1
Annemiek van MoorstThe Weinstein Co. heeft de meeste succesvolle films van Tarantino geregisseerd/geproduceerd: Pulp Fiction, Django Unchained, Kill Bill 1/2. Onder politieke druk moet Tarantino nu afstand nemen van Weinstein. Hopelijk zijn Tarantino's toekomstige films net zo goed als zijn eerdere werk.
Annemiek van Moorst 11
Hank.Rearden 6Wat jij zegt klopt in ieder geval van geen kant en laat zien dat je je door fake-nieuws laat beinvloeden. Mueller is een republikein. Hij gaat nu getuigen. Er zijn duidelijke aanwijzingen. Zeker is dat Trump gechanteerd wordt door Rusland en geld krijgt van SA en zijn eigen business bevoordeeld; naast de talloze sexuele uitspattingen als aanranding en verkrachting . Hij eindigt in het gevang als de GMO tenminste in de tussentijd niet de allerlaatste restjes democratie om zeep heeft geholpen in dit derdewereldland USA.
Hank.Rearden 6 1
Annemiek van MoorstEn fake news? Nee. Logisch redeneren? Ja.
Annemiek van Moorst 11
Hank.Rearden 6Hank.Rearden 6 1
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Marla SingerRoland Horvath 7
De relatie van ondernemingen met de -hele- maatschappij.
Een scala van problemen.
Verdragen als TTIP kunnen dan niet want die resulteren uiteindelijk in een langdurige depressie zoals de geschiedenis leert. En veelal ook in oorlog.
Het oorlogsgestook van vooral GMO is ook zo'n onderwerp.
En het gedrag van GMO in ontwikkelingslanden waar ze zich gedragen als een olifant in een porselein winkel. En niet te beroerd zijn om met gesubsidieerde producten landen te ontregelen. De gesubsidieerde landbouwproducten van de VS worden daar al tientallen jaren voor gebruikt. Resultaat honderden miljoenen mensen en ondernemingen zijn geruïneerd.
Marco Fredriks 4
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/08/hoe-verzekeraar-nn-group-lagere-lonen-ritselt-a3952636
Lydia Lembeck 12
Marco FredriksTenzij ik betaal. Maar uitgerekend: digikranten kosten iets van 2-5 euro per week. Als ik er 6 wil lezen kost dat 12 tot 30 euro per week. Dat is 624 als het maar 12 euro per week kost en 1560 als het 5 euro kost per week. Nogal wiedes dat ik dat niet doe.
Marco Fredriks 4
Lydia LembeckMisschien werkt deze link
https://inzicht.sdu.nl/node/66111
Lydia Lembeck 12
Marco FredriksOverigens, wat een omhoog getilde waanzin om alle afdelingen Engelse namen te geven. Compliance... Sjonge. Moest gelijk aan een kinder sf film denken van een jongetje en een ruimteschip dat aldoor roept: Compliance!. (https://en.wikipedia.org/wiki/Flight_of_the_Navigator)
Maar misschien een goeie tip voor FTM.
Martin van der Wiel 7
De gewone burger wil geen bloed zien maar 'gelijke monniken, gelijke kappen'; is de klasse justitie die nu heerst meer dan zat.
Vaak zijn het de echelons vlak onder de "top" die de grootste schade veroorzaken. De gemiddelde "topman" heeft vaak geen idee wat zich afspeelt binnen zijn bedrijf.
Een heel goed stuk!
Lydia Lembeck 12
Martin van der WielArd P. 2
Wordt het niet eens tijd om te focussen op de economische spelregels, en hoe die te wijzigen, om ethische afwegingen onderdeel van het spel te maken?
De analyse van het probleem is goed, maar ik mis oplossingen. Hoe dwingen we als maatschappij af dat de top binnen bedrijven ethiek een plaats geeft binnen de bedrijfsvoering? Zolang het niet afgedwongen wordt blijft zoveel mogelijk geld verdienen binnen de kortst mogelijke termijn de norm en al het overige windowdressing...
Martin van den Heuvel 1 11
Ard P.Het probleem is, dat zijn nou juist de figuren waar het in dit artikel om gaat.
Dus dat gaat niet gebeuren.
OF de bevolking moet een lesje politieke basiskennis worden opgedrongen.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Maar wie moet dat gaan doen? De politiek?
Ard P. 2
Martin van den Heuvel 1Ik vrees echter dat ook het rijnland model waarin het maatschappelijk middenveld voor ethische reflectie zou moeten zorgen niet genoeg is om supra nationale afwegingen te kunnen maken. Zeker niet omdat wat “ goed en slecht” is boven nationaal niveau gedefinieerd zal moeten worden.
Dat houdt in dat multinationals( its all in the name) nooit de belangen van de lokale laat staan mondiale bevolking zullen behartigen.
Martin van den Heuvel 1 11
Ard P.Klopt helemaal. Als je zaken die door internationale graaiers worden geregeld, wil aanpakken, is NL alleen natuurlijk niet voldoende. Daarom is het ook belangrijk dat deze uitleg niet alleen in ons eigen land, maar in heel Europa wordt gegeven. Het probleem is dat objectieve lessen in politiek geven, geen centjes oplevert en daarom wordt het niet gedaan.
In principe zou de politiek het moeten doen, door te beslissen dat het op scholen wordt uitgelegd. Maar ja, die gaan zichzelf natuurlijk niet in de vingers snijden.
Wat goed en slecht is, dat heb ik al gedefinieerd.
De zaken die voor iedereen belangrijk zijn, zoals zorg, onderwijs en een dak boven je kop, moeten uitdrukkelijk door de overheid worden uitgevoerd, omdat de prijzen anders door het dak gaan en onbetaalbaar worden voor een groot deel van de bevolking.
Klopt al weer helemaal. Multinationals zullen altijd alleen maar aan zichzelf denken. Maar dat doen kleinere bedrijven ook. Die kleintjes kunnen wél door de lokale overheid worden getemperd, de reuzen niet. Alhoewel? Het verbieden van fusies?
Dat de multinationals geen belasting betalen vind ik verder geen probleem.
Banken creëren geld door leningen af te sluiten. Op diezelfde manier zou een nieuw op te richten "staatsbank" het geld kunnen creëren dat de multinationals NIET aan belasting betalen. Dat valt allemaal te regelen, maar ja, die achtelijke liberale ideologie hé? Geen overheidsbemoeienis. En zo houden ze alle logische, efficiënte ideeën tegen. Heel jammer.
R. Eman 8
Ard P.Ik denk dat een groot deel van deze problematiek te wijten is aan het gebrek aan intermenselijke contacten en de daarmee gepaard gaande sociale controle. Met intermenselijke contacten bedoel ik eigenlijk de contacten tussen mensen afkomstig uit sociaal verschillende groepen. Doordat bedrijven steeds groter worden neemt ook de afstand tussen boardroom en werkvloer toe. De hele tendens is dat beslissingen steeds op grotere afstand dient te worden genomen. Volgens mij juist om de emotie uit de beslissing te elimineren. Alles zou om ratio moeten draaien. Dan is het niet vreemd dat ethiek de verliezer is. Andersom is de oplossing dan ook wel te bedenken: terug naar kleinschaligheid.
Ard P. 2
R. EmanIk denk zelf dat bijvoorbeeld een carbon tax of een tax op andere externaliteiten ook een gedeelte vd oplossing is. Maw fair taxation.
R. Eman 8
Ard P.Annemiek van Moorst 11
R. EmanAnnemiek van Moorst 11
Ard P.Ard P. 2
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Ard P.Rikkie 7
Annemiek van Moorsteigenlijk best een goede oplossing vindt?,
Ik hoop dat u een grapje maakt.....
Volgens mij is de enige optie het systeem dusdanig te transformeren dat dit soort uitwassen worden herkend en uitgebannen.
Annemiek van Moorst 11
RikkieRikkie 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Rikkiehttps://www.independent.co.uk/news/world/australasia/psychopaths-ceos-study-statistics-one-in-five-psychopathic-traits-a7251251.html
En voor de rest - houdt toch op met nazivergelijkingen.
Rikkie 7
Annemiek van MoorstU wilt kennelijk personen op basis van een medische diagnose preventief uitsluiten voor bepaalde functies.
Hoe gaat dat in zijn werk dan? Wat te doen met autisten, narcisten etc?
Ik heb overigens gelezen dat de DSM 5 is aangepast en sociopaten daarop al geruime tijd niet meer voor komen. Hoe moet het daar dan mee?
Ik ben het er wel mee eens dat het een probleem is, maar ik heb wat moeite met uw oplossingsrichting.
Ik denk en hoop ook dat dit nooit gaat gebeuren.
Annemiek van Moorst 11
RikkieRikkie 7
Annemiek van MoorstMaar voor vele (leidinggevende) functies zijn toch ook psychologische testen beschikbaar? . Niet alleen IQ maar ook empatisch vermogen (ontbreekt bij psychopaten?) wordt volgens mij vaak getoetst. Waarom werkt dat dan nu niet?
MaartenH 10
Dat geldt ook voor de politiek. De politiek, onze volksvertegenwoordigers zijn degenen die paal en perk moeten stellen aan dit gedrag, maar die dat niet doen, of daar buitengewoon 'ineffectief' in zijn. Ook dat heeft te maken met het systeem, waarin onze volksvertegenwoordigers feitelijk dichter bij het bedrijfsleven staan dan bij de mensen die ze gekozen hebben.
Je kunt dus wel ach en wee roepen, maar zonder systeem verandering kun je dat tot in lengten van jaren blijven doen. En dat is mooi voor bedrijfsethici.
Ellen ter Gast
MaartenHHoedt u voor de moraalridders!
MaartenH 10
Ellen ter GastVolgens mij is de ervaring met convenanten en andere vrijwillige verdragsveranderingen van grote bedrijven, dat die in de praktijk niets opleveren. Behalve het uitstellen en afhouden van serieuze opgelegde maatregelen.
Wordt je als bedrijfsethicus/-ethica niet medeplichtig aan windowdressing en het voorkomen dat er echt iets gebeurt?
En is er niet (mogelijkerwijs) net als in je artikel sprake van twee typen? De bedrijfsethicus die weet dat hij bedrijven helpt met voorkomen van strakkere regels, straffen en wat dies meer zij, en de bedrijfsethicus die het beste voor heeft, maar onbewust bedrijven faciliteert?
MaartenH 10
Ellen ter GastHoe kan het dan dat je binnen grote bedrijven een bedrijfsethicus nodig hebt om aan de meestal hoger geplaatste personen uit te leggen wat wel en niet kan. En waar komt het geloof vandaan, dat als je die mensen dat uitlegt, ze zich daarna ethisch gaan gedragen?
Annemiek van Moorst 11
Ellen ter GastEric Smit 11
Annemiek van Moorst'Kletst uit je nek' is geen manier om een inhoudelijk gesprek aan te gaan. Je zou ook kunnen vragen wat iemand precies met de term moraalridder bedoelt. Toch?
Groet,
Eric
Annemiek van Moorst 11
Eric SmitLudovica Van Oirschot 15
Eric SmitRikkie 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RikkieHans van Swoll 5
Ellen ter Gast
Hans van SwollHank.Rearden 6 1
Gekko en Ewing zijn fictieve karakters. Voor enige relaiteitszin kan u ook het boek van Haim Bodek over high frequency trading lezen (1), waarin wordt aangegeven wat tegenwoordig het echte probleem op Wall Street is.
Dus niet, zoals de populaire media u wil doen geloven, snelle internet verbindingen, maar simpel gesjoemel met aandelenorders.
1. https://haimbodek.com/theproblemofhft
Ellen ter Gast
Hank.Rearden 6Dank je wel voor de tip. Mij is eerder Flash boys van Michael Lewis aangeraden.
2. https://www.theguardian.com/books/2014/may/16/flash-boys-michael-lewis-review.
Ben je fan van Ayn Rand?
Hank.Rearden 6 1
Ellen ter GastFlash Boys is semi non-fictie. Het probleem van HFT is frontrunning (simpel programmeren), niet milliseconden winnen om te traden, dat is namelijk makkelijk te voorkomen door een vertraging in handelsplatforms in te bouwen.
Annemiek van Moorst 11
Hank.Rearden 6Co Pater 7
Annemiek van MoorstRand was echt gestoord.
Hank.Rearden 6 1
Co PaterCo Pater 7
Hank.Rearden 6Rikkie 7
Co PaterRand heeft wel aan de lijve ondervonden wat het communisme in het echte leven betekent. En zij is de grondlegster van het objectivisme. Dat je haar opvattingen niet deelt, begrijp ik best.
Maar om dan termen als' om te kotsen dat wijf", en "gestoord" te gebruiken, vind ik nou niet bepaald getuigen van verdraagzaamheid jegens andere meningen. Zonde. En zij hoort het niet (denk ik)
Co Pater 7
RikkieIk weet genoeg over Rand en heb ook genoeg van haar gelezen om een oordeel te geven. En ze was behoorlijk de weg kwijt.
Een oordeel of mening is gewoon wat het is en heeft niets met verdraagzaamheid van doen.
Het cruciale probleem bij Rand is nu juist dat ze geen mening heeft , waar anderen iets tegen in kunnen brengen. Ze was volstrekt overtuigd van haar eigen kortzichtige en eenzijdige kijk op het leven. Zo erg zelfs dat ze andere meningen als gezwets afdeed van mensen die nog in god geloven of andere onzinnigheid uitkramen.
Ik vergeleek haar met Rita omdat die net zo dom is.
Rikkie 7
Co PaterRita Verdonk is niet dom, ze heeft alleen een mening die je niet deelt.
Co Pater 7
RikkieIk heb een mening die ik als het nodig is verander, door ander inzicht of wetenschap dat mijn mening niet klopte.
Het probleem met ideologische types zoals Rand is hun onvermogen om hun overtuigingen bij te stellen. En mijn mening over Rand zal ik dus blijven houden, zolang er geen reden is voor bijstelling.
Ik ben voorstander van de vrijheid van meningsverandering, omdat ik me nooit vastklem aan overtuigingen: https://decorrespondent.nl/227/vrijheid-van-meningsverandering/8727015-c2f5e11a
En Verdonk blijft in mijn optiek dom, opportunistisch dom.
Constance 4
Co PaterIn haar dagboek van 1928 becommentarieert Rand goedkeurend een uitspraak van moordenaar William Hickman – “What is good for me is right.”-- met de uitleg “The best and strongest expression of a real man’s psychology I have heard.”
Als de tijdens z'n proces superieur onverschillig ogende Hickman tenslotte instort vlak voor het voltrekken van z'n doodvonnis is haar teleurgestelde commentaar: "that man wasn't strong enough" .
Later modelleert ze één van haar helden Danny Renahan naar Hickman. Renahan wordt geportretteerd met:
" He does not understand, because he has no organ for understanding, the necessity, meaning, or importance of other people … Other people do not exist for him and he does not understand why they should."
In Ceton's 'Vrouwelijke Filosofen' nogal genereus als "miskend" omschreven, deze Russische emigré en schrijfster van pulpromans Alissa Rosenbaum, die op het idee kwam zich Ayn Rand en filosofe te noemen en een eigen leer ‘objectivism’ ontwikkelde rond de vaststelling dat A=A.
Een theorie, regelmatig refererend aan Aristoteles , desnoods aan een door haar zelf verzonnen versie van Aristoteles, aangekleed met pseudo-Nietscheaanse kletspraat ( A.R. voelde zich in gedachten voortdurend instemmend begeleid door Nietsche: "Nietsche and I think…." ) met toegevoegd wat epistemologische eigenaardigheden uit eigen keuken, waarin en passant de brave burgervader Kant wordt ontmaskerd als niet minder dan "‘the worst man of all times".
Het ontbreken van haar leer in academische curricula wordt door fanatieke aanhangers vaak gezien als jalousie de métier aangezien volgens hen A.R.'s werk alle voorgaande, huidige en toekomstige filosofie heeft weerlegd, getranscendeerd of overbodig gemaakt.
Co Pater 7
ConstanceRand een filosoof noemen is het slechte wat de filosofie kan overkomen.
Rikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieMensen veranderen in de loop van hun leven regelmatig van mening, dat is gewoon een gegeven. Dat hoeft ik je allemaal niet in detail uit te leggen,
Rikkie 7
Co PaterIk vind ook dat als je een mooi verhaal schrijft over het verschil tussen een mening en een overtuiging en er prat op gaat alleen een mening te hebben. dat je best een voorbeeld zou mogen geven van een majeure meningsverandering. Er wordt veel geroepen hier. maar weinig aangetoond vind ik. Ik heb je in je commentaren hier nog geen millimeter van mening zien veranderen. Dat hoeft van mij ook niet Over Rand beweer je overigens dat zij niet in staat is tot meningsverandering wegens overtuiging.
Onlangs beweerde je zelf pertinente onjuistheden over het minimum jeugdloon. Maar toegeven dat het van geen kant klopte, ho maar. Vragen van mij hierover worden genegeerd.
En zo stel ik wel eens vaker een kritische vraag. Dat vinden mensen heel vervelend want applaus is prettiger dan kritiek en dan geeft men minnetjes en word je een trol genoemd. Ik vind het uitermate zwak en symptomatisch voor personen die overtuigd zijn van hun
eigen gelijk. Daar ageer ik tegen en dat blijf ik ook doen.
Co Pater 7
RikkieJe stelt dat ik pertinente onjuistheden over het minimumloon geef. Dat zou inhouden dat ik bewust zou liegen. Nogal een bewering dus, en onterecht.
Zie je dan niet in, dat het je eigen benadering is die niet juist is, en navenante reacties oplevert. Jij bent degene die niet met een afwijkende mening kunt omgaan, omdat je je eraan stoort. Dit alleen al zegt dus dat je zelf een groot eigen gelijk hebt.
Rikkie 7
Co Paterklopt. Dat is toch jouw fout, niet de mijne ?
Co Pater 7
RikkieAls ik het over je benadering heb, dan doel ik op de houding die je Hebt in de discussie´s op dit forum. Die houding die je zelf al prijsgeeft, dus geen verzinsel van mijn kant of anderen. Die houding vindt ik niet handig omdat je zo geen goede dialoog mogelijk maakt. Hier komt hij:
Je vindt het absoluut nodig om weerstand te bieden tegen een bepaalde linkse stroom hier op dit forum. Een stroom voortkomende uit een echo-kamer, waarin mensen elkaar steeds bevestigen in hun eigen eenzijdige linkse gelijk. Je verwijst anderen dus een echokamer, vanuit je eigen Liberale echokamer. Ik vind dat niet handig.
Los van dit alles, moet ik je wel gelijk geven dat het beter is om hetgeen ik zeg ook ondersteun met feiten ( dus die feiten ook presenteer ). Dit is voor mij weer een les, waar ik wat van kan leren.
Wat ik zeg is nooit verzonnen, maar op hetgeen ik weet, vanwege feiten die ik gelezen heb, soms van enkel tijd geleden. Maar ik kan vrij goed onthouden. Het gevaar hiermee is dat informatie soms onvolledig in niet helemaal conform het originele bericht wordt overgedragen. Ik baseer me dus niet op onzin, maar op hetgeen ik weet, wat wel enigszins vervaagd kan zijn. Voor mij echter is een gegeven trend of oordeel datgene wat voor mij belangrijk is en feiten bevestigen die trend ( telkens weer ) Feiten staan dus nooit op zichzelf maar zijn van belang binnen een ethische context ( zie mijn eerdere teksten hierover ).
Ik heb gezocht naar de tekst waar ik die 30 % op baseer en volgens mij is het volgende stuk daar voor van belang. Hierin is wel een sterke trend zichtbaar en dat is ook waarom ik kritiek heb op het beleid dat dit mogelijk maakt: neoliberaal beleid dus, dat verkeerde keuze's maakt op basis van onwetendheid. : https://www.sp.nl/achtergrond/verhoog-wettelijk-minimumloon-met-10-procent.
Bedankt dat je me ook weer wat geleerd heb. ondersteun je mening en oordeel met feiten, zodat anderen je wel serieus moeten nemen, voor beide beter
Rikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieIk wil toch nog even terugkomen op het " feiten " gebeuren.
Als ik iets zeg : zoals dat 18 jarige 400/500 euro netto vangen als minimumloon, dan is dat een grove schatting en mijn mening is dat ik dat al per definitie veel te weinig is. Ik presenteer dus geen echte feiten. Later kom jij met ja, maar die 750 bruto is zo goed als netto. Dit zeg je zonder enige feiten ondersteuning.
Conclusie: meningen en oordelen staan op zichzelf en feiten zijn ondersteunend hieraan. verkregen inzichten in hoe iets werkt, hoeft uiteindelijk niet steeds weer door feiten bevestigd te worden,als dat inzicht al duidelijk genoeg is. Alvast een stukje tekst uit mijn boek :
Rikkie 7
Co Pateroordeel zonder de feiten goed te kennen. Wat er vervolgens gebeurt is dat er selectief feiten worden gezocht bij die mening. Feiten die de mening niet onderschrijven worden of niet als zodanig herkend, weggehoond, minder of niet gewogen en in het slechtste geval bewust verzwegen. De bekende Confirmation bias treedt op. Al honderden keren gezien in reacties op FTM.
Ik ben het ook niet eens met je redenatie over het minimum jeugdloon. Hoe kun je in vredesnaam weten (feitelijk oordelen) of iets te weinig is als je de feiten niet kent. Dat is geen mening maar een vooroordeel. Als jij denkt dat het bedrag 450 a 500 euro netto is en het is in werkelijkheid de helft meer, kun je niet zonder meer staande houden dat je mening valide is. Jouw beeld van de realiteit is op dat moment in mijn ogen verwrongen. Het past niet in je overtuiging, dus al was het 1000 euro netto geweest, het blijft te weinig.
Dit fenomeen zie je ook in echokamer. Iedereen kletst met elkaar mee, is het ontzettend met elkaar eens en deelt wederzijds complimentjes uit over de geweldige gezamenlijke inzichten. Als iemand het in zijn hoofd haalt daar tegenin te gaan (ik heb het meerdere keren gezien bij andere reageerder dan ik) is het of een trol, of hij klets uit zijn nek, snapt het niet, wordt neerbuigend behandeld etc. Let er maar eens op dan zul je het zien. Er zeggen zelfs mensen op omdat ze de tegenspraak niet kunnen velen. Die komen hier dus alleen om hun eigen ego te strelen, kennis te etaleter of weet ik wat voor narcistisch redenen nog meer, want je kunt ook FTM steunen door lid te blijven en niet mee te doen aan de discussies......
Ik had overigens wel degelijk alle feiten vermeld over het mininumjeugdloon. Inclusief een link naar
de bruto netto berekening. Kijk de reactie er maar op na. Ik roep dit niet zomaar.
Co Pater 7
RikkieIk heb eerder een veroordeling uitgesproken over het salaris van Ronaldo.
Mag ik zo'n oordeel alleen doen op basis van feiten, of is ethisch besef ook geoorloofd. Mag ik überhaupt dit oordeel hebben ?
Let wel, voor mij is de dialoog belangrijk. Ik kan alleen een goede dialoog met een ander aangaan, als ik ook zicht krijg op wat een ander vindt of denkt.
Het is aan jouw om hier aan mee te doen.
Rikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieIk vind het te hoog omdat het niet in verhouding staat tot wat anderen verdienen, en omdat hij te veel verdiend vanwege behoeften. Die behoeften moeten wel buitensporig zijn dus. Bovendien is voetbal voor mij geen zinvol werk, dit is mijn "persoonlijke " mening over werk en economie in het algemeen.
Mijn algemene kritiek:
Ik sta een economie van het genoeg voor, vanwege de beperktheid van grondstoffen en het feit dat er maar een aarde is.
Wat hij mag verdienen is een democratische kwestie waar ik en ieder ander stem in hebben:
Ik zelf ben voorstander van een verhouding, zoals ik al eerder voorstelde: mijn inzet is 1:6 We hebben een kengetal nodig, zoals Jan pen voorstelt in: kijk economie.
Je voorkomt dus eeuwigdurende discussie over salarissen, bonussen en ongelijkheid door afspraken te maken ( democratisch ) die door de tijd heen gemonitord dienen te worden en eventueel aangepast. Zo krijg je rust in de tent.
Rikkie 7
Co PaterVolgens mij doet hij helemaal niets fout en daarom heb ik ook geen etisch oordeel over de hoogte van zijn inkomen. Hij heeft geluk dat hij zo goed kan voetballen en daar heel veel geld mee kan verdienen. Hij doet niets verkeerd in mijn ogen.
Wat wel een etisch vraagstuk zou kunnen zijn is hoe hij zich gedraagt met al dat geld. Maar dat weet ik niet. Misschien geeft hij de helft van zijn inkomen wel aan goede doelen.
Co Pater 7
RikkieWat jouw betreft gaat moraal en ethiek enkel en alleen over gedrag.
Ethiek gaat echter over het leven in zijn gehele hebben en houden.
Volgens mij zit hier dus een verschil wat opheldering vermag ?
graag je reactie
Rikkie 7
Co PaterIk ken geen situatie die ik als onetisch kan beoordelen zonder dat daar menselijk gedrag of handelen aan ten grondslag ligt.
Dat Ronald zoveel verdient kun je hem niet verwijten. Het is het resultaat van een mechanisme waar hij geen invloed op heeft.
Als mensen voetbal kijken en daar geld voor over hebben is ook niet onetisch. Als daarom stadions worden gebouwd etc
etc. "
Ik denk dat wij ook verschillen van mening in hoeverre je verandering in die meganismes tengevolge van een cumulatie van handelingen zou willen cq kunnen brengen.
Co Pater 7
RikkieIk zeg dat dit een veel te onrealistische manier is om de realiteit te beoordelen.
Is er alleen menselijk gedrag in het leven. Vertoond het geld wat Ronaldo verdiend geen gedrag ? lijkt me wel. vertoond rente geen gedrag ? lijkt me wel. Geldstromen genereren ook uitkomsten die goed of slecht kunnen zijn voor mensen. Als je veel meer belasting moet betalen dan je wilt, ben je dan onterecht boos? Belasting is ten slotte geen mens.
Kun je het met me eens zijn dat gedrag niet beperkt is tot mensen.
Rikkie 7
Co PaterJe bent niet boos op de rekening maar op de verzender.
Geld is gemaakt door mensen. Zonder mensen is er geen geld.
Een tak die op je hoofd valt is niet goed of slecht. Dat gebeurt gewoon. Pech.
Co Pater 7
Rikkiegedrag beoordelen we uiteraard vanwege effecten, die goed of slecht uitvallen voor anderen.
Nieuwsbericht: Mark Rutte heeft bevestigd dat het kabinet vanaf 2020 de inkomsten boven 50.000 euro belast wordt met 95%. Hij vindt dit nodig om de grote ongelijkheid tegen te gaan en armoede te bestrijden.
Rutte doet nu niets onethisch, en dus is het ook niet mogelijk om kritiek te geven, toch ? ofwel ?
Rikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieRikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieHet onderwerp is ethiek dat volgens jouw volkomen beperkt blijft tot menselijk gedrag, terwijl ik zeg dat het veel omvattender is dan dat. Het gaat hier niet om meningen maar om kennis.
Mijn vraag is : of Rutte iets laakbaars doet conform jouw conclusie van ethiek.
dat is de onderzoeksvraag waar deze dialoog om gaat, we zijn immers gestuit op een meningsverschil over ethiek.
Graag dus antwoord op de vraag.
Rikkie 7
Co Paterik heb nu geen tijd meer maar je verwart volgens mij een paar zaken. Ik zet onze discussie volgende keer wel even op een rijtje..
Als Rutte binnen de geldende normen en waarden handelt doet hij inderdaad niets onetisch. Maar dat betekent niet dat je het met hem eens moet zijn.
Co Pater 7
Rikkiede dialoog is altijd verwarrend, omdat het zeer ingaat op de kennis die onderliggend is aan wat we denken. En soms is even de boel laten bezinken goed.
Mijn vraag blijft wel staan, ik hoor het wel, of niet.
Rikkie 7
Co Paterhttps://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/ethische-toolkit/snel-wat-weten-1.htm
Co Pater 7
Rikkiezie echter geen uitleg van jouw kant over die vraagstelling.
Ben je er al uit ?
Rikkie 7
Co PaterCo Pater 7
RikkieJij was aan zet, net ik.
Co Pater 7
RikkieEn omdat woorden en begrippen verwijzen naar realiteiten en feiten is het ook van belang hier wat over te zeggen:
Het begrip werkelijkheid of realiteit is een aanduiding voor de manier waarop de wereld en het leven dat zich daarop afspeelt zich aan het bewustzijn voordoen, en is nauw verbonden met het begrip "bestaan".
Een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat, doordat het ofwel zintuiglijk waargenomen ofwel instrumenteel gemeten kan worden. Een feit moet met objectieve waarnemingen vastgesteld en getoetst kunnen worden.
Hetgeen bestaat en gemeten kan worden als zijnde realiteit en feit, is dus vooral op zintuiglijk niveau. Een bankstel kun je zien, een onweersbui ervaar je, en dat zijn feitelijke zaken. De uitleg van wat geld is komt ons uiterst feitelijk over, omdat we het in de eigen ervaring ook zo beleven . Geld is schuld echter is contra intuïtief aan de eigen ervaring en kunnen we dus ook niet zomaar als feit erkennen, hoogstens kunnen we geloven of aannemen dat het waar is. Het zegt ons echter weinig, en dus hebben we er feitelijk niets aan zonder verdere uitleg.
Co Pater 7
RikkieMijn oordeel over Rand, dat ze gestoord is komt voort uit het feit dat ik over Rand veel weet en ook van Rand e.e.a. gelezen heb. Mijn oordeel over haar staat los van enige ideologie van mijn kant.
Rand heeft een beroerde jeugd gehad en veel leed ondervonden van de perikelen in Rusland. Dat heeft haar haat tegen het communisme gevoed en heeft haar ook gevormd, zoals ze is geworden. Juist Rand is zeer tendentieus en eenzijdig ideologisch, maar ook narcistisch. Voor mij past de term gestoord daar gewoon goed bij.
Een mening heb je over iets, maar een ideologie bepaald wat jouw mening wordt, overtuigd als je geworden ben van je ideologie. En dat is ook waarom ik zeg dat ik geen overtuigingen of ideologie heb. Die heb ik ook niet nodig om moreel en ethisch kritisch te zijn.
Marjo Hebbes 2
Bij de verantwoordelijkheid van de functie (met als plus het hoge salaris), hoort dan ook dat de functie meer dan met-oogkleppen-op ingevuld dient te worden, zeker als die afweging door de maatschappij hardop geeist wordt. En als dat niet lukt, dan hoort die rol dat te melden. Als zo'n manager daar niets mee doet, is dat een tekortkoming tov zijn/haar verantwoordelijkheid. Als die manager die zelf niet acteert op die tekortkoming (fixen, discussies aangaan met anderen, ontslag nemen), dan moeten andere acteren (Boetes, ontslag, etc).
Hoe hoger het salaris, hoe groter de verantwoordelijkheid, en hoe groter het vermogen de betreffende persoon geschat wordt om ook daadwerklijk resultaat te boeken. Geen resultaat is dan ook een niet-fulfillment, die afgestraft mag worden.
Als dat afstraffen niet gebeurt, is het hoge salaris risicovrij. Dat is waar "normale" mensen zo vaak de aversie mee begint - want die risico's zijn er bij hen wel (minstens zo vaak)
nick 4
Marjo HebbesAnnemiek van Moorst 11
Meen je dat nu echt? Deze lui doen alsof - dan zijn ze laakbaar - of het zijn psycho- of sociopaten. In alle gevallen immoreel en amoreel. Dat verschil kan jij maken, maar zij kunnen dat niet. Dat is nu juist het perverse. Het is eigenlijk allang 'bewezen' dat vrijwel alle CEO's of psycho- of sociopaat zijn.
Als we echt iets willen veranderen in deze wereld, zullen we alle kinderen die kikkertjes en beestjes doden omdat ze dat leuk vinden, al meteen moeten afzonderen. Dat worden nl. CEO's als ze ook intelligent zijn.