'Occupy' gaat wereldwijd

  Occupy-beweging globaliseert terwijl de Europese Unie een machtsgreep voorbereid. Minister Verhagen maakt de geesten rijp voor federalisme en schrijft het volk een brief. Plus: Frans van Houten gaat hakken in Philips.

  'Occupy' protest krijgt grimmig karakter

  Ineens is het een wereldwijde beweging. Met tientallen arrestaties in Rome, Londen en vooral Wall Street zelf. 
   
  Ook London Stock Exchange 'bezet'
  Het mooie herfstweer maakt het Occupy-protest tot een vrolijk uitstapje. Fotoreportage van London City
  Bron: Daily Mail 
   
   
  Bloed in de straten van Rome
  'Occupy'-protest loopt uit de hand. Criminelen nemen beweging over. 
  Bron: NRC 
   
   
   
  Frans van Houten gaat hakken in Philips
  Opnieuw duizenden banen weg.  4500 Wereldwijd, 1400 in Nederland. Hiermee wil Van Houten €800 miljoen besparen. Hier de topman die de boodschap krampachtig voorleest, op een zonnige (zondag?)middag
   
  Ramp in ramp: Duitsland en Frankrijk dreigen AAA-rating te verliezen
  De ultieme nachtmerrie, het scenario van een slechte film: de redders van de euro vergeten zichzelf te redden en gaan er uiteindelijk aan ten onder. Waardoor niemand ook maar iets gewonnen heeft. Economen zien dit als het grootste gevaar. 
  Handelsblatt legt uit wat er aan de hand is. Kern: de zwakke banken, onder welke ook Duitse. En het EFSF zelf knaagt aan de kredietwaardigheid van Frankrijk.
  Bron: Handelsblatt 
   
  G20: 'Gebrek aan vuurkracht EU-plan'
  Ministers van financiën vragen om resolute actie van EU-leiders in de euro-crisis. Tim Geithner van de VS drukt het kernachtig uit: 'In financiële crises is de weg der geleidelijk riskanter dan het ondernemen van drastische actie.' De vrees is algemeen dat er opnieuw een waterig plan wordt gelanceerd. 
  Maar Olli Rehn, commissaris economische zaken van de EU, zegt dat Brussel een dezer dagen een 'zeer serieurs plan' zal aankondigen om de banken te versterken en besmetting te voorkomen. 
  In ieder geval lijkt een grotere haircut van Griekenland onvermijdelijk. Evenals een hechtere fiscale unie, waarin de EU meer begrotingsdiscipline kan afdwingen.
   
  Verhagen: 'EU-dwang voor alle lidstaten'
  Minister van EZ Maxime Verhagen maakt de geesten rijp voor de EU-gesel. Hij schrijft een brief aan het volk die vandaag in de Volkskrant staat. Verhagen wil niet langer onderscheid maken tussen eurolanden en lidstaten van de Europese Unie. Dat betekent dat ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen en Denemarken door Europa op de vingers getikt kunnen worden.
  In de aanloop naar de Europese top in Brussel, volgend weekeinde, gaat het kabinet daarmee een volle stap verder dan de huidige discussie. Die ging vooral over strenger toezicht op de naleving van begrotingsregels voor eurolanden. 'Maar dit is niet meer dan een symptoom van de crisis', aldus Verhagen. 'Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar ook om gezonde economieën.' Dat riekt naar federalisme.
   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 257 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren