
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
© Matthias Leuhof
Hardwerkende Nederlanders dokken voor luie Italianen (en zes andere misvattingen over het Europese coronafonds)
Politici zaaien verdeeldheid met het beeld van de ‘hardwerkende Nederlander’ die moet dokken voor de ‘luie Italiaan’. De cijfers tonen wat anders. Gewone Nederlanders betalen voor Italiaanse begrotingstekorten, maar de Nederlandse fiscus helpt ondertussen rijke Italianen en grote bedrijven belasting te ontwijken.
- Minister-president Rutte is niet eerlijk over de manier waarop het herstelfonds wordt gefinancierd. Dat gebeurt met gezamenlijke schulden. Op de bestemmingen van het coronageld heeft Nederland geen noemenswaardige invloed.
- Tegelijkertijd maakt de oppositie een karikatuur van de Italiaan. Dat de halve schatkist naar Zuid-Europa gaat, is onzin. De begrotingstekorten van Italië zijn vooral een erfenis uit het verleden.
- De euro heeft de Italiaanse werknemer in een uitzichtloze situatie gebracht, waarbij hem een nieuwe ronde bezuinigingen boven het hoofd hangt.
- De Nederlandse werknemer heeft weinig teruggezien van de economische groei in ons land, maar wordt wel gevraagd om solidair te zijn. Ondertussen helpt de Nederlandse fiscus Italiaanse miljonairs en multinationals met het minimaliseren van hun belastingafdracht.
Er is een eeuwenoude fabel die Nederlanders graag aanhalen wanneer ze over Zuid-Europa praten: het verhaal van de krekel en de mier. De krekel, die de hele zomer heeft liggen luieren, klopt in de winter aan bij de hardwerkende mier voor voedsel en onderdak. De mier kijkt op de krekel neer en weigert hem te voeden. Zo denkt ook de ‘hardwerkende Nederlander’ over de ‘luie Italiaan’. Die laatste gaat op zijn vijftigste met pensioen, laaft zich aan Barolo-wijn en vreet zich vol met pasta alla carbonara – van ónze zuurverdiende belastingcenten.
Althans, dat is het onderbuikgevoel van veel Nederlanders. Inspelen op dat gevoel werkt als een tierelier. Niet alleen het conservatieve Elsevier doet het, ook cabaretier Arjen Lubach gaf zijn kijkers in april bevestiging van dit stereotype. Maar wat klopt er van het beeld? Werken Italianen inderdaad minder hard dan Nederlanders? Draaien ‘wij’ op voor ‘hun’ tekorten, doordat we samen de euro hebben? En als dat niet zo is, waarom moet er dan telkens weer Nederlands belastinggeld naar het Zuiden? FTM zocht het uit en zet zeven grote misvattingen over Italië en Nederland op een rijtje.
1. ‘Nederland draait nooit op voor schulden van Zuid-Europa’
Het frame van de hardwerkende Noord-Europeaan en de luierende nietsnutten uit Zuid-Europa domineert de debatten over Europa in de Tweede Kamer. Niet alleen populisten als Geert Wilders en Thierry Baudet, maar politici van alle kleuren houden de fabel van de krekel en de mier in stand. De socialisten van de SP en de PvdA, de Christenen van het CDA, de SGP en de CU en ook de liberalen van de VVD benaderen de debatten over Europa vanuit dit perspectief.
Zo schilderden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) de Zuid-Europeanen dit voorjaar nog af als ‘onverantwoordelijke krekels’. Daarmee traden ze in de voetsporen van Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die in 2017 in een interview met de Frankfurter Allgemeine impliceerde dat Zuid-Europeanen hun geld uitgeven aan ‘drank en vrouwen’.
De anti-EU-retoriek ten spijt gingen Rutte en Hoekstra in juli wel akkoord met het Next Generation EU-fonds, een corona-herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Renske Leijten (SP) sprak er tijdens het Kamerdebat van 9 september schande van: ‘In het regeerakkoord staat: we gaan geen gezamenlijke schulden aan. De minister-president komt thuis met gezamenlijke schulden.’ Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartij D66 complimenteerde Rutte juist met de gewijzigde koers: ‘We hebben taboes durven doorbreken. We hebben een beetje door het regeerakkoord heen gekeken, laat ik het maar zo noemen.’
Rutte zelf deed er overigens alles aan om het beeld te ontkrachten dat het hier om gezamenlijke schulden ging. Hij verkondigde zelfs onwaarheden. Toen Henk Krol aan Rutte vroeg of hier sprake is van schuldendeling, ontkende Rutte stellig: ‘Nee, dat is het niet.’
Dat klopt dus niet: om de 750 miljard bij elkaar te brengen leent de EU wel degelijk gezamenlijk van private partijen. De gezamenlijke EU-schuld zal als gevolg van dit herstelfonds minstens met een factor 15 stijgen.
2. ‘Het coronaherstelfonds repareert alleen de coronaschade’
Als we de presentatie van het herstelfonds mogen geloven, zou die 750 miljard euro alleen gebruikt worden om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. De praktijk is iets ingewikkelder: het herstelfonds wordt ook wel gezien als een opstapje richting een grotere gezamenlijke EU-begroting. De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz (SPD), staat bijvoorbeeld positief tegenover meer integratie. Ook Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), pleitte in zijn H.J. Schoo-lezing van 1 september voor ‘nauwere afstemming van het economische beleid’ in Europa. Daarvoor is ‘het inleveren van nationale bewegingsvrijheid’ volgens Knot onvermijdelijk; volgens Knot moeten ‘alle lidstaten hun deel doen, ook Nederland.’
Premier Rutte blijft ondertussen volhouden dat het fonds niets met een Europese begroting te maken heeft. Het is volgens de premier een ‘eenmalige post’, die slechts vanwege corona in het leven is geroepen: ‘hulp van de verstandige landen’ in ruil voor ‘hervormingen in Zuid-Europa’. Naar buiten toe doet de regering het dus voorkomen alsof Nederland een weldoener is, terwijl Rutte in eigen land benadrukt dat de steun voorwaardelijk is.
Op beide punten valt flink wat af te dingen. Bovendien zijn ze onverenigbaar met elkaar. Het grootste deel — 312,5 miljard van de 390 miljard euro aan subsidies — van het herstelfonds gaat via de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht naar specifieke landen. De nationale hervormings- en investeringsagenda’s die de lidstaten ter goedkeuring moeten voorleggen aan de EU, worden beoordeeld op criteria die reeds lang voor de corona-uitbraak waren bepaald en uitgewerkt. Het behelst zaken als de uitrol van 5G- netwerken, digitalisering van overheidsadministraties en het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.
En dan is er het voorstel voor een gezamenlijk EU-gezondheidsprogramma. Daarvoor was oorspronkelijk 7,7 miljard euro begroot; als er iets corona-gerelateerd was, was het dat plan. Maar juist dit programma werd tijdens de onderhandelingen in juli volledig geschrapt. SP-Kamerlid Leijten vatte het in het Kamerdebat correct samen: ‘Nu zitten we met een herstelfonds [..] voor economische investeringen die niks met corona te maken hebben.’
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
De framing dat het hier om een ‘coronafonds’ gaat, is dan ook vooral een communicatiestrategie. In werkelijkheid heeft de pandemie hoogstens de begrotingsruimte van landen die al krap bij kas zaten nog wat verder verkleind. Het coronageld vergroot op zijn beurt die ruimte. Hoe landen die ruimte gebruiken, bepalen ze echter zelf. Zo kondigde Griekenland in september aan flink te investeren in defensie. De orders voor gevechtsvliegtuigen gaan naar Franse bedrijven, die voor marineschepen naar Duitse. Verder worden 15.000 extra beroepsmilitairen geworven en wordt het arsenaal luchtdoelraketten en torpedo’s uitgebreid.
De Franse regering trekt 8 miljard uit om de salarissen van zorgmedewerkers te verhogen, terwijl Nederlandse dokters en verplegers het voorlopig moeten doen met applaus en een tonnetje haring. De Nederlandse coalitie stemde de motie voor een generieke loonsverhoging in de zorg immers weg.
Juist omdat de EU geen begrotingsunie is – en onze regering ook faliekant tegenstander van ontwikkelingen in die richting – heeft Nederland niets te zeggen over Griekse defensieuitgaven, Franse zorgsalarissen of de Italiaanse pensioenleeftijd. De hervormingen in Zuid-Europa waar Rutte over sprak, kan hij in werkelijkheid dus niet afdwingen.
3. ‘We geven onze halve schatkist aan Zuid-Europa’
De draai van Rutte en Hoekstra gaf de oppositie kans om het bestaande beeld nog verder uit te vergroten. ‘Hoe kunt u nog verwachten dat Nederlanders u en de VVD nog vertrouwen als u zegt "ik wil geen giften" maar ongeveer onze halve schatkist aan Zuid-Europa geeft,’ zei Geert Wilders (PVV) in het Kamerdebat van 9 september.
Maar hoeveel geld betaalt Nederland nou echt aan Zuid-Europa? Volgens de officiële berekening was de netto bijdrage van Nederland aan de EU-begroting van 2019 bijna 3 miljard euro, 0,36 procent van ons nationaal inkomen van 815 miljard euro.
Maar de aanname dat dit geld naar Italië ging is verkeerd. Italië droeg netto 4 miljard euro bij. Dat is procentueel minder dan Nederland (0,23 procent van het nationaal inkomen van 1800 miljard euro), maar in absolute aantallen was Italië de afgelopen jaren na Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk de grootste nettobetaler aan de EU.
Griekenland ontving in 2019 3,6 miljard euro en Portugal 2,6 miljard. Spanje, het andere grote land van Zuid-Europa, ontving netto slechts 733 miljoen, 0,06 procent van zijn nationaal inkomen. Al met al is het dus overdreven om te spreken van een megatransfer van Noord naar Zuid via het reguliere EU-budget; het gaat om minder dan drie miljard euro per jaar, nog geen twee procent van het totale EU-budget van 159 miljard. De EU-gelden stromen vooral richting Oost-Europa. Ironisch genoeg zijn de eurosceptische regeringen van Polen (12 miljard in 2019) en Hongarije (5 miljard) de grootste netto-ontvangers.
Dan het coronaherstelfonds. 360 van de 750 miljard uit het Next Generation EU-herstelfonds wordt toegekend als lening. Elk EU-land kan maximaal 6,8 procent van zijn bruto nationaal product lenen via dit potje. Die leningen kosten Nederland in principe niets, tenzij een van de lenende landen niet kan terugbetalen. De EU als geheel zal het geld dan op een andere manier bij elkaar moeten brengen om de geldschieters terug te betalen.
De overige 390 miljard wordt in de komende 3 jaar toegekend als subsidie. Ook hiervan is de precieze verdeling nog niet bekend, maar het grootste deel (312,5 miljard euro) gaat via de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht naar specifieke landen. Die moeten daarvoor een nationale hervormings- en investeringsagenda’s ter goedkeuring voorleggen aan de EU. Het totale subsidiebedrag van 390 miljard euro moet vanuit de EU-begroting van 2028-2058 weer worden terugbetaald.
Exacte cijfers zijn er niet, maar op basis van eerdere berekeningen van de Europese Commissie (en met de aanname dat de procentuele EU-bijdrage van de eurolanden in 2028-2058 vergelijkbaar is met die van 2019), is het mogelijk een inschatting te maken van de ‘transfers’. Nederland krijgt uit het fonds de komende 3 jaar zo’n 5,5 miljard euro, maar zal in de periode 2028-2058 in totaal circa 19,5 miljard extra bijdragen om het gat te dichten. Dat komt neer op een extra transfer van 470 miljoen euro per jaar naar andere EU-landen. Hoogleraar Banking & Finance Harald Benink kwam eerder uit op 330 miljoen euro per jaar, omdat Nederland in ruil voor het herstelfonds een extra korting op zijn reguliere bijdrage heeft bedongen.
Italië krijgt uit het fonds de komende drie jaar circa 65 miljard, en betaalt in de 30-jarige periode vanaf 2028 zo’n 41 miljard extra aan de EU. Dat komt neer op een netto voordeel van 24 miljard. Spanje heeft het grootste voordeel: 30 miljard euro. Griekenland krijgt 12 miljard, Portugal 8,5 miljard.
Het herstelfonds is zeker geen niemendalletje
In het kader van de Europese strijd tegen corona worden via het herstelfonds dus wel degelijk flinke bedragen overgeheveld van toekomstige generaties Noord-Europeanen (met name Duitsers, Fransen en Nederlanders) naar de Zuid-Europese regeringen van nu. De hoeveelheid geld die hiermee in drie jaar tijd naar Spanje, Italië, Portugal en Griekenland gaat — circa 75 miljard — is bijna 1,5 keer zo groot als het totale bedrag dat de afgelopen 10 jaar via de reguliere begroting is overgemaakt: dat was zo’n 55 miljard euro.
De ‘100 miljard belastinggeld’ die de premier volgens Wilders zou ‘hebben weggegeven aan Zuid-Europa en aan Brussel’ is een zware overdrijving. Maar het herstelfonds is zeker geen niemendalletje: de 330 tot 470 miljoen euro die Nederland per jaar extra betaalt in 2028-2058 betekent dat Nederland in die dertig jaar zo’n 10 tot 15 procent meer gaat bijdragen aan de EU-begroting dan we nu doen.
4. ‘Zuid-Europa heeft een gat in de hand’
In Europa hebben de eurolanden zichzelf beperkingen opgelegd wat betreft de overheidsfinanciën. Zo zijn er limieten op de staatsschuld en mag het begrotingstekort maximaal 3 procent bedragen. Die laatste regel was volgens ‘uitvinder’ Guy Abeille niet meer dan een arbitraire formule en blijkt in de praktijk onwerkbaar, maar toch is het nog steeds de afspraak. En in plaats van die afspraak open te breken, wordt de bewoners van het ene Europese land nu gevraagd om mee te betalen aan de begroting van het andere land.
Die rekening roept logischerwijs weerstand op bij de Nederlanders. Aan de uitgavenkant van de begroting zijn de verschillen immers groot. Zo is de effectieve pensioenleeftijd in Nederland (voor mannen 65,2 in 2018) een stuk hoger dan in Frankrijk (60,8), Spanje (62,1) Italië (63,3) of Griekenland (61,7).
Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwoordde in april dus een veelvoorkomend sentiment, met een voor Nederlanders kenmerkende botheid: pandemie of niet, waarom kunnen die Fransen en Italianen geen voorbeeld nemen aan ons en gewoon flink snijden in hun uitgaven? Als ze dat de afgelopen jaren al hadden gedaan, was hun staatsschuld bovendien nooit zo hoog opgelopen en zaten ze net als wij onder de norm van 60 procent van het bbp.
Was het maar zo eenvoudig. Cijfers uit verschillende EU-landen tonen dat de grondoorzaak van de begrotingstekorten niet ligt bij hoge overheidsuitgaven an sich. In de Scandinavische landen en Oostenrijk zijn de overheidsuitgaven – net als in Frankrijk en Italië – hoog in verhouding tot de omvang van de economie. De overheidsuitgaven in Spanje zijn qua omvang juist weer vergelijkbaar met die in Nederland. Toch hebben Nederland, Oostenrijk en Scandinavië over het algemeen hun budget op orde, terwijl de Fransen, Spanjaarden en Italianen structureel meer uitgeven dan er binnenkomt.
Een belangrijke oorzaak hiervan zijn schulden uit het verleden. Daarover betaalt een land rente, en hoe hoger de schuld, hoe hoger het rentetarief dat investeerders rekenen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: als je eenmaal een hoge schuld hebt, moet je elk jaar meer opzij zetten voor de rentebetalingen. Het gevolg: je komt met nieuwe tekorten te zitten, die je weer moet opvangen door nieuwe schuld aan te gaan.
Dat laatste is in Italië het geval. De afgelopen 30 jaar, met uitzondering van crisisjaar 2009, had dat land een zogeheten primair budgetoverschot. Er komt dus elk jaar meer geld binnen uit belasting, dan wordt uitgegeven aan dingen als pensioenen, zorg en onderwijs.
De schuld als gevolg van primaire begrotingstekorten tussen 1960 en 1990 drukt echter als een molensteen op de Italiaanse overheidsfinanciën van nu. De staatsschuld bedraagt zo’n 138 procent van het Italiaanse bbp, en de rentelasten over die schuld zijn zo hoog dat Italië elk jaar weer meer geld moet bijlenen.
Sinds de invoering van de euro is de tragiek van dit patroon compleet. Kon een land als Italië in het verleden immers nog zelfstandig geld bijdrukken om van de schuldenlast af te komen, door de euro is dit onmogelijk geworden. Het land heeft immers geen nationale munt meer.
5. ‘Italianen ontduiken massaal belasting’
Dat wil niet zeggen dat er in Zuid-Europa niets mis gaat aan de inkomstenkant. Zuid-Europeanen zijn erg bedreven in het ontduiken van belastingen: Michael Lewis, de auteur van The Big Short, beschreef in 2010 bijvoorbeeld hoe Grieken stelselmatig belastingfraude pleegden. Ook de Italiaanse belastingmoraal is grosso modo belabberd. Zo schrijft het IMF: ‘Het belastingsysteem is te complex, het belast met hoge tarieven een basis die is uitgehold door allerlei uitzonderingen en incentives, en lijdt onder belastingontduiking.’
Het IMF schat dat Italië in totaal 109 miljard euro aan belasting misloopt, wat overeenkomt met 6 procent van het Italiaanse bbp. De ‘schaduweconomie’, die buiten de boeken omloopt, wordt in Italië geschat op 13 procent. In Nederland bedraagt die 5,5 procent.
Maar dat is niet het hele verhaal. Italië zet inmiddels namelijk forse stappen om belastingontwijking aan te pakken. Volgens fiscalisten van Deloitte zou Nederland zelfs een voorbeeld kunnen nemen aan de Italiaanse en Spaanse modernisering van de btw-aangifte. Een Italiaans stelsel zou ons land volgens Deloitte 1,5 miljard euro aan extra belasting kunnen opleveren.
De Nederlandse belastingwetgeving veroorzaakt bovendien grote problemen in de rest van Europa: de Amsterdamse Zuidas helpt — met de zegen van de Nederlandse regering — Italiaanse grootbedrijven als Campari, Segafredo, Illy, ENI, Enel en Tiscali met het ontwijken van belasting.
Neem bijvoorbeeld Exor, het investeringsvehikel van de schatrijke Agnelli-familie en het moederbedrijf van Fiat en Ferrari. De Agnelli’s verhuisden de hoofdkantoren van die autofabrikanten om fiscale redenen naar Amsterdam. Maar toen de coronacrisis begon, klopte Fiat wel gewoon bij de Italiaanse regering aan voor steun – en niet bij de Nederlandse.
Uit recent onderzoek van het Tax Justice Network, op basis van gegevens van de Amerikaanse belastingdienst, blijkt dat Amerikaanse multinationals in 2017 geldstromen ter waarde van 115 miljard hebben omgeleid via Luxemburg, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg daarvan: de andere Europese landen liepen in een jaar tijd 27 miljard aan belastinginkomsten mis. Luxemburg nam daarvan 12 miljard voor zijn rekening; Nederland is een goede tweede. Via ons doorsluislandje hebben Amerikaanse bedrijven 10 miljard euro belasting ontweken in de rest van de EU. Dat leverde Nederland ruim 2 miljard extra op, maar het kostte Frankrijk bijna 3 miljard, Italië 1,5 miljard en Spanje een miljard.
En dit is slechts het topje van de ijsberg. Alleen de belastingontwijking van Amerikaanse multinationals is immers meegenomen in deze berekeningen. Toch zijn de bedragen in deze berekening al van dezelfde orde van grootte als de jaarlijkse transfers via de EU-begroting. Met andere woorden: wat Nederland in een jaar naar Italië of Spanje ‘overmaakt’ via de EU, wordt ruimschoots terugverdiend via de achterdeur op de Zuidas. Tegelijkertijd kost het Zuid-Europese een veelvoud van wat ze via de EU-begroting vanuit Nederland ontvangen. Belastingontwijking via Nederland is dus een serieus probleem voor de Zuid-Europese huishoudboekjes.
6. ‘De Italiaan is een luie flierefluiter’
Dan de hamvraag: is de Italiaan niet gewoon een minder harde werker dan de Nederlander? Italië kampte al vóór corona met een werkloosheid van 10 procent. Die was dus bijna drie keer zo groot als in Nederland, dat met 3,4 procent op een laagterecord zat. 68,8 procent van de Nederlanders van 15 tot en met 74 jaar oud heeft een betaalde baan; in Italië is dat slechts 51,6 procent van die bevolkingsgroep. Er zitten dus meer Italianen dan Nederlanders achter de geraniums.
Kijk je echter alleen naar de mensen met een baan, dan werkte de gemiddelde Italiaan in 2019 bijna 300 uur meer dan de gemiddelde Nederlander: 1.718 uur ten opzichte van 1.434 uur. De werkende Nederlander heeft zelfs de kortste werkweek van alle Europeanen.
Dat verschil zit hem niet in de full-time banen: Nederlandse en Italiaanse voltijdwerkers werken allebei exact 41,7 uur per week. Het gemiddeld aantal gewerkte uren in parttime banen verschilt ook nauwelijks: 20,6 in Nederland en 21,9 in Italië. Het echte onderscheid zit hem in het gegeven dat we in Nederland veel meer parttime banen hebben dan in Italië. Dat maakt ons werkloosheidscijfer lager, net als het gemiddelde aantal uren per baan.
De productiviteit van een Nederlands werkuur is overigens wel zo’n 22 procent hoger dan die van een Italiaans werkuur, dat ongeveer gelijk is aan het EU-gemiddelde. Maar kun je daarmee stellen dat Italianen minder hard werken dan Nederlanders? Eigenlijk niet. Productiviteit hangt immers af van tal van factoren: industrieel beleid, gebruik van machines en technologie, onderzoek en scholing. De toevallige aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen kan de productiviteit per gewerkt uur omhoog brengen, terwijl dat niets met inzet of kundigheid te maken heeft. Bovendien is de hoge werkloosheid van de Italianen geen vrijwillige keuze, maar een gevolg van te weinig arbeidsplekken. En dat is weer het gevolg van een haperende economie.
Eurolanden met een hoge staatsschuld en een fragiele economie zitten in een Catch-22
De Indiase econoom Ashoka Mody schreef in zijn boek Euro Tragedy (2018): ‘De essentie van het Italiaanse verhaal is een nationale economie in verval.’ Het bbp per hoofd van de bevolking is in Italië lager dan 20 jaar geleden. De gemiddelde leeftijd van de Italiaanse bevolking is hier een belangrijke oorzaak van: de Italiaanse bevolking is het oudst van heel Europa. Ook de ‘notoir inefficiënte overheden en bedrijven waar de overheid eigenaar van is’ zijn volgens Mody onderdeel van het probleem. De belangrijkste oorzaak legt hij echter bij wat anders: een gebrek aan investeringen die de productiviteit van de Italiaanse economie omhoog kunnen brengen.
Eurolanden met een hoge staatsschuld en een fragiele economie – en zonder eigen geldpers – zitten in een Catch-22. Hun economie is voor private partijen minder aantrekkelijk om in te investeren, en de overheid zelf heeft er geen geld voor. Dat leidt tot een investeringstekort, waardoor hun economie steeds verder achterop raakt. Dat is ook de reden waarom deze landen hun hand ophouden bij de rest van Europa.
Ook Mark Rutte lijkt te beseffen dat de kloof steeds groter wordt: ‘Het is ook in ons belang dat de onbalans in de eurozone en in de Europese Unie niet verder verergert. Die moet verbeteren. En de basale belofte die achter de euro zat, en achter de Europese Unie, dat je samen toegroeit naar een hoger niveau van welvaart en competitiviteit, moet worden hersteld.’
In ruil voor het hulpgeld wil Rutte ‘structurele hervormingen’. Hij hamert daarbij op hervorming van de arbeidsmarkt: het oplossen van rigiditeit, meer flexibilisering en loonmatiging. Maar die politieke eis lijkt economisch gezien helemaal niet zo verstandig. Eerdere hervormingen op de Italiaanse arbeidsmarkt – naar aanleiding van de eurocrisis – hebben geleid tot meer flexwerkers en minder vaste contracten. Dat leverde juist mínder investeringen op, omdat bedrijven minder geneigd zijn geld te stoppen in het opleiden van flexwerkers. Ook investeringen in onderzoek daalden, en de knapste koppen van het land gingen massaal op zoek naar werk buiten de landsgrenzen. De Italiaanse economie is zodoende alleen maar verder achterop geraakt.
In ons eigen land heeft Ruttes strategie een ietwat minder ernstige, maar vergelijkbare trend aangewakkerd. Nooit eerder kende Nederland zoveel nulurencontracten, flexwerkers en zzp’ers (2 miljoen). Het CBS constateerde dat die flexibilisering gepaard ging met een lagere groei van de Nederlandse productiviteit.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft verder vooral de onderhandelingspositie van de Nederlandse werknemer verslechterd. Dat is in lijn met de daling van de arbeidsinkomensquote die sinds de jaren ‘70 is ingezet: er gaat een kleiner deel van het nationaal inkomen naar de arbeider dan 50 jaar geleden. Tijdens de coronacrisis vallen de hardste klappen bij de flexwerkers en zzp'ers, terwijl de vaste loonwerker zijn salaris via de NOW-regeling nog wel krijgt doorbetaald.
7. ‘Nederlanders zijn rijker dan Italianen’
Desondanks is het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) wel gestaag gegroeid, iets waar Italië het afgelopen decennium alleen maar van durfde dromen. Maar wat heeft de gewone Nederlander aan die groei? ‘Het besteedbaar inkomen staat in Nederland al bijna 40 jaar stil,’ schreef de Rabobank in 2018. De afgelopen twee jaar hebben een kleine opleving laten zien, maar de trend blijft over de gehele periode consistent: hoewel de totale Nederlandse economie sinds de invoering van de euro flink groeide, is het besteedbaar inkomen van het gemiddelde Nederlandse huishouden gelijk gebleven.
Met andere woorden: de economische koek werd groter, maar de Nederlandse huishoudens zagen er niets van terug in hun portemonnee. Wel kwam een deel van de koek terecht bij de overheid, en belandde via publieke uitgaven – denk aan zorg en onderwijs – indirect toch bij de huishoudens.
Maar de echte winnaars van de afgelopen 25 jaar zijn de eigenaren van niet-financiële bedrijven. De brutowinst van die bedrijven steeg sinds 1995 veel harder dan hun toegevoegde waarde. Dat is een indicator dat een groter deel van de koek niet als salaris naar de werknemers ging, maar in de vorm van winstuitkeringen bij de kapitaalbezitters is beland.
Meer geld naar kapitaalbezitters en minder naar werknemers vergroot de vermogensongelijkheid. Het kapitaal is immers ongelijk verdeeld. Uit data van de ECB blijkt dat de 20 procent armste Nederlanders een negatief vermogen van 36.000 euro hebben. Dat is volgens diezelfde data bijna 40.000 euro minder dan het vermogen van de armste Italianen. Harde conclusies kunnen we daaruit echter niet trekken, omdat het pensioenvermogen hierin niet is meegenomen.
Uit de ECB-data blijkt nochtans dat het vermogen (exclusief pensioenregelingen) van de rijkste 10 procent van de bevolking in zowel Italië als Nederland rond de 1 miljoen euro ligt – en dat is in beide landen honderden keren zoveel als het vermogen van de armste 20 procent. Waarschijnlijk zijn de echte vermogensverschillen nog veel groter. De ECB stelde deze reeksen samen op basis van enquêtes en de ervaring leert: rijke mensen geven liever niet al hun bezittingen prijs. Het vermogen van de rijkste 1 procent van Nederland bleek onlangs ook tweemaal zo groot als altijd door het CBS werd verondersteld.
Die vermogensongelijkheid is de olifant in de kamer wanneer we het over Europa hebben. De Nederlandse werknemer draagt braaf zijn steentje bij, zonder dat hij daar in zijn loon iets van terugziet. Tegelijkertijd helpt de Nederlandse fiscus Italiaanse miljonairs en multinationals om hun belastingafdracht te minimaliseren. Italiaanse werknemers hangt daardoor een nieuwe ronde bezuinigingen boven het hoofd, mede afgedwongen door Nederlandse ministers, terwijl eerdere bezuinigen hun economie meer kwaad dan goed deden. Ondertussen wakkeren politici, met Lubach in hun kielzog, de onderlinge verdeeldheid tussen de Europese bevolking verder aan.
55 Bijdragen
Guido Nafzger 2
Thomas Bollen 7
Guido NafzgerMartin van den Broek 4
Tsja, Italianen.. maar moet je die Amerikanen, banken, belastingparadijzen enzo eens zien wat die allemaal uitvreten...
Dat er bij deze 'misvattingen' kanttekeningen te plaatsen zijn en dat deze politiek aangedikt worden is wel duidelijk.., de bevolking eist een heldere boodschap en stellingname.. vraag het Rutte maar
Dat maakt deze misvattingen en vooroordelen, afhankelijk van interpretatie, in de kern niet minder juist.
En moet er uiterste terughoudendheid betracht worden als het om financiële betrokkenheid gaat.
Een ding staat als een paal boven water Thomas heeft geen flauw benul van de dagelijkse Italiaanse werkelijkheid.. met grijze economie op 15% schatten en badinerend over hun feitelijk bezit en belasting discipline kouten slaat hij de plank mijlenver mis.
Thomas Bollen 7
Martin van den BroekHoe moet ik hier nou op reageren om een constructieve discussie op gang te brengen...
Elmar Otter 6
Thomas BollenIn die analyse zou ik dan - behalve de belasting ontduiking (letter van de wet) - ook de belastingontwijking (geest van de wetgeving en fiscale moraal) meenemen.
Martin van den Broek 4
Thomas BollenWekelijks vertoevend en (nu) dagelijks omringd door Italianen heeft mij een grote liefde voor land en volk bijgebracht.
Maar ook een grondige kennis van hun sociaal financiële handel en wandel en 'kijk' op groter Europa.
En dan wordt het moeilijk voor me de naïviteit die grenst aan onbenul van sommige Nlds scribenten en politici te plaatsen.
Lees het als een recensie die je niet bevalt.. that's all...😇
Bart Klein Ikink 6
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Bart Klein IkinkIk recenseer en als iemand zich tot mij richt reageer ik aangemeten..
Niek Jansen 9
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Niek JansenWat u onder 'inhoud' verstaat betekent uitdragen van persoonlijke kennis en daar is dit digitale moeras totaal ongeschikt voor.
Lees overigens wel graag uw gepassioneerde geopolitieke bijdragen maar voor uitgebreide dialogen met mede reaguurders heb ik zelden lust noch tijd.
Henk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerTedje van Asseldonk, IEZ 9
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Tedje van Asseldonk, IEZKort door de bocht is de conclusie dat Noord Italië redelijk wordt bestuurd maar het Zuiden een corrupte bende is. Dit heeft invloed op de politiek in het land als geheel. Het boek gaat verder in de op de oorzaken. Ik maak voor mijzelf een samenvatting maar die is te lang om hier te plaatsen.
Dat er zo weinig woningnood is heeft natuurlijk een reden. Het geboortecijfer is laag en er zijn weinig mensen die in Italië willen wonen. Dat laatste is een teken aan de wand. Er zijn vermoedelijk weinig kansen voor ondernemende mensen. Ik neem aan dat je niet in het Zuiden woont.
Het boek spreekt van een algemeen wantrouwen in de maatschappij en de overheid dat heerst in het Zuiden en dat de mensen daar alleen op familie vertrouwen. Corruptie en vriendjespolitiek zouden welig tieren. Ik denk dat het boek geschreven is rond 2015 dus we zijn inmiddels 5 jaar verder.
Ik ben zelf nooit in Italië geweest (nou ja, 1 dag als kind ooit maar dat telt niet) dus ik moet afgaan op wat ik hoor en lees.
Martin van den Broek 4
Bart Klein IkinkGoed dat je je er in verdiept.
Corruptie is geen eenduidig begrip maar een algemene perceptie.
Harde omkoping is maar een deel; vriendendienst, familiaire verplichting, ruilhandeltjes, voort wat hoort wat, de ene hand wast de andere, bezit en investeringen verhullen, willekeurig gedogen, ect.., ect.. zijn subtieler maar veel belangrijker.
Italianen zijn meesters in dit sociale 'spel' dat wij corruptie noemen, het is deel van hun eeuwenoude en sterk versnipperde cultuur.
De schatting van 13% grijze economie die Thomas terloops noemt is volkomen belachelijk, in praktisch zin handig om de stelling 'het valt allemaal best wel mee' overeind te houden en om de D66/GL wens van een fiscale unie, echte eurobonds en ruimhartigere fondsen (geldverstrekking) te kunnen doordrukken.
Want dat is de échte boodschap die Thomas verkondigd en met dedain verdedigd, dit artikel samengevoegd met zijn eerdere MMT verhaal zijn pogingen tot een cijfermatige onderbouwing van de D66/GL wensen voor een Fiscaal & Financieel Verenigd Europa en dit zou een vergaande stap zijn.
Tevens de reden van mijn irritatie.. elitaire politiek hoort niet op het FtM waarop ik me 4 jaren terug geabonneerd heb.
(en inmiddels opgezegd)
Thijs Terpstra 2
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Thijs TerpstraMag ik je verzoeken ál mijn reacties op dit artikel te lezen? Aan iedereen tot aan Pieter Jongejan beneden?
Afgezien van de 'toon' die ik soms welbewust kies spreekt daaruit een duidelijk gemotiveerde opvatting over de onderwerp keuze (MMT en nu Italië) van deze auteur.
Namelijk politiek erg Slinks...
Uiteraard reactief, voor een coherente en feitelijke discussie over fundamenteel tegengestelde opvattingen is de versnipperde opzet van deze forums nu eenmaal ongeschikt. De auteur schrijft de choreografie, lezertjes klappen en dansen..
Pro's en contra's van een, kort door de bocht, 'Fiscaal & Financieel Verenigd Europa' zijn erg ingewikkeld en vergen vergaande expertises. Badineren onder een douche van cijfers en verwijzingen naar publicaties die uitsluitend auteurs opvattingen steunen wekken mijn irritatie op. Want welk Money wordt hier geFollowed?
Dit is een 100% politiek onderwerp waar de individuele burger slechts via het nationale stemhokje invloed op uit kan oefenen.
En zowel EU als ECB zijn ondemocratische instituten, het Lissabon verdrag ligt sinds Draghi in de vuilnisbak en referenda zijn in Nld onmogelijk (gemaakt).
Dringende herijking is nodig en
of het, in dit licht, met Italië wel meevalt is m.i. irrelevant.
Tenzij er een verholen agenda achter schuil gaat. Die van het streven naar een 'Fiscaal & Financieel Verenigd Europa '..
De D66/GL agenda..
Elmar Otter 6
Verder bedankt voor dit genuanceerde geschetste beeld.
Maar als we dan toch in nuances spreken het volgende:
Al wil ik er nog wel bij zeggen dat als jullie schrijven dat de Nederlandse fiscus iets mogelijk maakt dat hieraan politieke wetgeving en besluiten aan vooraf zijn gegaan. Het is dus ook niet zozeer de fiscus die dit mogelijk maakt, maar de wetgever en parlementariërs en bewindspersonen.
Thomas Bollen 7
Elmar OtterJohn Janssen 4
Thomas BollenEvert Lamfers
Elisabeth de Rosa
Thomas Bollen 7
Elisabeth de RosaMartin van den Broek 4
Thomas Bollen= kritisch naar het functioneren van EU en ECB kijken is puur nationalistisch.. dat zet de toon..
Want de nadruk ligt hier op púúr, uitnodigend tot politieke 'Verabscheuung'
= de EU zou centraal 'bestuurd' moeten worden, vraag is niet OF maar HOE... dat zet de politieke keuze.. (D66/GL)
= grote sociale en culturele verschillen bestaan dan wel máár..., Europese 'integratie' is slechts een uitdaging..
Dat zet idealisme boven pragmatisme
Echt onbegrijpelijk wordt het wanneer met zelf in de spiegel kijken de kijk op en begrip voor de 'ander' zou verbeteren.
Terwijl dit toch primair een introverte en narcistische bezigheid is en de 'Smart Dutch People' oplevert die bij Al Jazeera furore maken. 😂
Kortom: voor iemand met 40 jaren breed Europese ervaring, gepokt en gemazeld in de (bestuurlijke) praktijk schier onverdraaglijke naïviteit waarmee in een 'constructieve' discussie weinig vergelijk te vinden is.
Maar mijn chagrijnige recensies zullen je niet weerhouden vermoed ik... 😇
Henk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerJan Buis 2
Henk ZoerJelle Haandrikman
Kan ik hieruit concluderen dat we in Nederland onze pijlen mogen richten op loonsstijging voor normale werknemers en het aanpakken van belastingontwijking?
Voor de rest werkt iedereen natuurlijk te hard. Als 40% van de werknemers zelf vind dat ze een bullshitbaan hebben, dan kan het wel wat rustiger.
De echte schande blijft natuurlijk dat een Zuid-Europeaan het geld uitgeeft aan drank en ander vertier. Terwijl onze moraal natuurlijk eist dat 50% van je inkomen naar hypotheken en auto's hoort te gaan. Anders verdient het grootkapitaal te weinig. Gelukkig kunnen we dat wel doen via part-time werken.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Jelle HaandrikmanHank Rearden 1
Puur toeval dat ECB en EU door een trio Duitse (von der Leyen), Franse (Lagarde) en Italiaanse (Draghi) leiders worden/werden voorgezeten?
De CV19 narratief begint te lijken op de leus "Arbeit macht frei". Oversten beloven hun gevangen onderdanen (burgers die de schuld krijgen van een gefabriceerde epidemie als Joden die de schuld kregen van WOII) dat zij "vrij" zullen zijn door hard te werken en zich onder valse voorwendselen aan onrechtvaardige regels te houden, met potentieel de dood tot gevolg.
In werkelijkheid is het eindspel om gevangen onderdanen tot in de eeuwigheid te laten lijden, met boa's/politie als SS/Gestapo, verklikkers die door overheden worden aangespoord, terwijl profiteurs van deze arbeid bedrijven en (opnieuw) banken zijn (zie Deutsche Bank, dat vorig jaar nog technisch failliet was), destijds het in Frankfurt gebaseerde bedrijf IG Farben (producent van Zyklon B), nu (centrale) banken (ECB toevallig ook gebaseerd in Frankfurt, met Duitsland als grootste netto ontvanger van "coronastimulus") en farmaceuten die giftige leningen/vaccins produceren.
Banken, bedrijven en huishoudens hebben inmiddels een schuldenberg van 1000% (duizend) van wereldwijd GDP (2). Werk daar maar eens tegenop. Orwell stelde in 1984 al dat alles behalve werken zou worden verboden (3).
Vraag is of VS, VK, Canada en Rusland weer de bevrijders in de 21e eeuw gaan zijn.
1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eurocommissaris-margrethe-vestager-de-wereld-is-een-puinzooi~bf1f447c/
2. https://www.lemonde.fr/blog/piketty/category/in-english/
3. https://twitter.com/BlikopNOS/status/1316450940623478785
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenWat Thomas niet in de gaten lijkt te hebben is dat de financiële sector en de overheidsbureaucraten samenspannen om de alsmaar hogere schulden betaalbaar te houden en tegelijkertijd gratis speculatiegeld beschikbaar te krijgen. Het kind van de rekening zijn de Europese (en met name de Nederlandse) burgers zonder waardevaste assets, maar alleen met een nominaal pensioentje of lijfrente. Die zien hun koopkracht sterk dalen. Jaar in jaar uit.
Nu de nominale kaptaalmarktrente tot 0% en lager gedaald is zullen de centrale banken aansturen op een verder daling van de koopkracht van het geld. 5% van 100 = 4% van 80. Een geldontwaarding van 20% staat gelijk aan een renteverhoging van 4% naar 5%.
Digitaal centraal bankgeld dat door de ECB straks wordt uitgestrooid over de Europese bevolking moet de natte droom van de financiële sector mogelijk maken. Zo gaat Europa straks Argentinië in armoe achterna met steun van links.
Hank Rearden 1
Pieter JongejanBanken/bankiers lijken wraak te nemen op de haatcampagne jegens hen sinds de kredietcrisis van 2008. Nu moet het volk wereldwijd bloeden.
Duitsers lijken het meest te profiteren van stimuluskapitaal (1), zij hebben dan ook 1.5 biljoen euro ontvangen van de 3 biljoen euro Europese stimulus, uiteindelijk een kleine club die toegang heeft tot de kapitaalmarkten, de rest mag aansluiten bij voedselbanken.
1. https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1317723669624475648/photo/1
Wietze van der Meulen 6
Als we kijken naar de situatie op dit moment in een aantal Duitse (industrie)deelstaten als BW, Bayern en NRW, dan is de situatie daar nog verre van rooskleurig.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/ifo-studie-kurzarbeit-101.html
M.n. industrietakken als de metaal/machinebouw en de elektrotechnische industrie hebben het moeilijk. Ook de auto-industrie (als onderdeel daarvan) staat al een tijdje onder druk.
Ook de Europese "vergroeningspolitiek" tast de Duitse auto-industrie nogal aan......
Het zou mij daarom niet verbazen dat de roep om beschikbare middelen niet meer van het Noorden naar het Zuiden te laten stromen alleen maar luider wordt....
Wim Heijes 2
https://nieuws.nl/economie/20201014/korting-nederland-bij-onderhandelingen-eu-heikel-punt/
Primair overschot is echt weer zo'n term die gebruikt word om recht te lullen wat krom is. We hebben met elkaar besloten dat 60% schuld de max is en 3% tekort. Onder die voorwaarden zijn we (Nederland) er in gestapt. En laten we vooral niet het rente voordeel vergeten wat Italië heeft door de EU.
En hoeveel dubieuze staatsobligaties staan er ondertussen op de balans van de ECB? En hoe gaan we daar vanaf komen?
Marco Roepers 6
Niek Jansen 9
Bravo!
De rol van de Zuidas in Amsterdam en de 14000 brievenbus-, spook- of nepfirma’s waarmee belastingontwijking door Nederland gefaciliteerd wordt had best nog eens in het zonnetje gezet mogen worden.
Geschat wordt dat Nederland daarmee €4000 miljard ontvreemdt aan belastinginkomsten van productielanden, incl. dus ook van Z.Europese landen.
En Nederland met Ierland hebben in de EU steeds wetgeving tegen dit systeem van belastingontwijking het hardst proberen tegen te houden.
Nederland en de VS zijn de landen die de meeste brievenbusfirma’s hebben in de wereld !
Het gaat hier dus om grootschalige gelegaliseerde fraude.
Wopke en Marc moeten dus wat dimmen over hun fiscale rechtschapenheid.
R. Eman 8
Zeker goed om dit te nuanceren, hoewel ik het allemaal niet goed uit de verf vind komen. Begrijpelijk, omdat het best een complexe zaak is en het gevaar is dat je appels met peren gaat vergelijken. Dirk Bezemer heeft hier ook wel eens publicaties aan gewijd meen ik. Als je de publieke schulden en de private schulden bij elkaar optelt schijnen de schuldniveaus tussen Italië en Nederland elkaar niet zoveel te ontlopen. Zo ben ik best benieuwd wat de invloed is van (de hoogte van) private schulden op de economie en haar cijfers. Dit als tegenhanger van het vergelijken van publieke schulden, hetgeen in de msm gebeurt.
Thomas Bollen 7
R. EmanWe kunnen dus niet met zekerheid stellen: Nederlanders zijn rijker dan Italianen, noch andersom, omdat een betrouwbaar overzicht van bezittingen minus schulden niet bestaat. Ik ben het althans nergens tegen gekomen.
Hank Rearden 1
Thomas Bollen1. Household debt debt to GDP (1),
2. Governemt debt to GDP (2),
3. Total pension assets (3),
etc.
Daaruit volgt inderdaad dat Nederland torenhoge privéschulden heeft, tegenover de op VS en VK na grootste pensioenpot ter wereld vwb totale waarde, per capita de grootste.
1. https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm
2. https://data.oecd.org/gga/general-government-debt.htm
3. https://data.oecd.org/pension/pension-funds-assets.htm
R. Eman 8
Thomas BollenG. Verbaas 3
Hoe krijgt Europe de Italianen (ook andere landen, maar is al ingewikkeld genoeg) weer op de rit. Jaarlijks gaat het blijkbaar goed, maar is start verkeerd. Omrekenkoers Euro was blijkbaar niet goed, maar waarschijnlijk niet meer te corrigeren. Wellicht kunnen de Italianen bezittingen (havens, vliegvelden, Sardinie) aan Europa
verkopen ter aflossing van hun schuld. Als ik mijn rente niet kan betalen moet ik inkomsten verhogen, kosten verlagen of bezittingen van de hand doen.
Begrijp niet goed waarom schulden niet kunnen worden geherfinancierd en rentelasten dan omlaag gaan.
Problematiek van Polen, Amerikaanse belasting ontduiking zijn ook serieuze problemen, maar vind ik wat verwarrend in een artikel over Italie. Of gaat het over Coronafonds?
Hank Rearden 1
G. VerbaasZo profiteren opnieuw banken als Goldman Sachs en JP Morgan Chase (hoogste winst uit de geschiedenis) van de voorgeschreven werkelijkheid die "coronacrisis" wordt genoemd, maar die in werkelijkheid een voortzetting van de kredietcrisis van 2008 is.
F. De Graaff
Wilma Schrover 7
Lotte van der Meer 1
Wilma SchroverTheo Verwijst
Tegelijk wordt deflatie en een bankrun voorkomen.
Het kunstje wat de Amerikanen met hun dollar al decennialang flikken: we draaien er giga veel dollars bij en de rest van de wereld moet het maar pikken !
De euro STAAT als munt naast de dollar. Het EU-budget wordt vergroot zonder dat enig land extra moet dokken. En we trekken een lange neus naar de VS.
Pieter Jongejan 7
Bij de introductie van de euro in 1999 bedroeg de Italiaanse staatsschuld 122,65% van het BBP; in 2019 is dit percentage verder gestegen tot 155,32%.
Nederland had in 1999 volgens dezelfde OECD statistiek een staatsschuld van
68, 31% en heeft die in 2019 weten terug te brengen tot 52,46%. (zie OECD Financial statistics)
Een belangrijke oorzaak is dat de potentieel werkzame beroepsbevolking (20-65) per 65 plusser in Italië is gedaald van 5,9 in 1970 tot slechts 2,8 in 2019. Dezelfde ontwikkeling zie je in Griekenland waar dit verhoudingsgetal is gedaald van 5,8 tot 2,9. In de EU 28 is het verhoudingsgetal minder sterk gedaald van 5,5 tot 3,3.
Daar komt dan bij dat het percentage vrouwen dat een baan heeft in de Zuid-Europese landen op een laag niveau ligt en dat de mensen in Zuid-Europa veel ouder worden.
Het idee dat mensen die eerder dood gaan en veel later met pensioen gaan ook nog eens hun spaargeld (pensioenen) moeten inleveren via de introductie van helikoptergeld is echt teveel gevraagd.
Overigens zijn e r tal van landen, die hun staatsschuld veel harder hebben laten oplopen dan de Italianen. D franse staatsschuld ging in de periode 1999-2019 omhoog van 74% naar 123%, die van de UK van 48% naar maar liefst 117% en die van de USA van 76% naar 136%.
Dus Italië is zeker niet het land dat zijn schulden het meest uit de hand heeft laten lopen. Italië zou veel beter af zijn als ze zouden mogen devalueren.
De bevolking voelt dat wel aan, maar de rijke financiële elite is daar natuurlijk op tegen.
Zweden en Zwitserland hebben geen euro en hebben hun overheidsschuld in de periode 1999-2018 teruggebracht van resp. 74% naar 56% en van 55% naar 41%.
conclusie: Nederland hoort net als Zweden en Zwitserland in Europa, maar niet in de euro. Blijft Nederland in de euro dan zullen Nederlanders kaal geplukt worden door landen zonder financiële buffers, die weigeren om te devalueren.
Martin van den Broek 4
Pieter JongejanOver een selectieve kijk op de EU/EMU dIe hij met een brede armzwaai EUROPA noemt..
Natuurlijk zijn deze gegevens hem bekend maar passen niet in zijn politiek idealistisch straatje dat moet leiden naar een Financieel Verenigd Europa.
De D66/GL agenda..
Pieter Jongejan 7
Martin van den BroekDat betrokkenen zich dan betrapt voelen en pissig worden hoort daarbij.
Een goed voorbeeld is te vinden in de column van Rosanne Hertzberger in de NRC van 17 oktober, die klaagt over vervelend hoor, al die autonome onderzoekers. Zij durft te beweren dat controle door burgers uitdraait op het in twijfel trekken van de geloofwaardigheid van autoriteiten zoals RIVM, CBS en DNB.
Begin april schreef zij in haar column in de NRC dat het aantal corona doden nog fors zou oplopen, terwijl je uit de daling van het aantal mannen in de oversterfte al kon zien dat de corona-uitbraak over haar hoogtepunt heen was. Haar analyse was verkeerd en slecht. Hetzelfde geldt nu voor de recente publicatie va het CBS over de oversterfte door corona. De dynamische regressieberekening die daar wordt toegepast leidt tot een veel te hoge oversterfte door corona, omdat geen gebruik wordt gemaakt van het feit dat mannen gevoeliger zijn voor corona dan vrouwen. Hun afweermechanisme tegen corona is zwakker omdat de (meeste) genen voor de afweer op het X-geslachtschromosoom liggen. Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Van de overledenen aan corona is 56 tot 58% man en 42 tot 44% vrouw. Als er dus 1000 personen meer overlijden dan normaal, terwijl het percentage vrouwen dat overlijdt weer 50,5% bedraagt en mannen 49,5% dan kun je concluderen dat die 1000 personen aan oversterfte gestorven moeten zijn aan een ander ziekte (hartziekte, lever, nieren, kanker e.d.) en niet aan corona.
Volgens mij trap jij in de val die Rosanne Herzberger heeft uitgezet om de medische stand te beschermen tegen kritische burgers en tegelijk de financiële sector te plezieren door het aantal coronaslachtoffers groter te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Martin van den Broek 4
Pieter JongejanNatuurlijk wordt er op allerlei media platforms met halve of sterk gekleurde informatie het Volk 'voorgelicht' of aannemelijk gemaakt dat de financieel/politieke richting waarin de EU/EMU zich zou moeten ontwikkelen zoals ZIJ dat zien de enige juiste is.
De vraag is of Thomas hier niet de politieke 'wolf in schaapskleren' is op een platform dat objectieve onderzoeks journalistiek voorstaat.
Een politiek scribent die overwegingen OF een 'Financieel Verenigd Europa' wenselijk is allang achter zich heeft gelaten en alleen nog over HOE wil discussiëren.
Omdat dit HOE al in uitvoering en moeilijk nog te keren is, WIJ het erg verkeerd zien en het (met die vermaledijde Italianen) allemaal wel meevalt.
Prima maar 'verkoop' dat D66/GL praatje dan niet met een waterval van cijfers op dit platform voor 'objectieve' onderzoeksjournalistiek.
Arthur Venis 3
Martin van den BroekIk ben na dit stuk en alle commentaar, eigenlijk geen steek wijzer geworden. Precies om de reden die ik noem. En dat is best jammer.
Willemijn Lindeboom 1
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Willemijn LindeboomDit betekent dat de instandhoudingskosten (waaronder pensioenen en sociale voorzieningen) per hoofd van de bevolking een versnelde stijging te zien geven (versneld omdat de vergrijzingskosten omhoog gaan én tegelijkertijd de beroepsbevolking daalt). De belastingen in Italië zullen dus omhoog moeten, maar dar willen de rijke Italiaanse (financiële) elite niet. Die willen juist steeds lagere belastingen. Hun hoop is gevestigd op transferbetalingen vanuit Noord-Europa waar vergrijzing minder hard heeft toeslaat omdat de mensen in Noord-Europa (door zorgen om hun pensioen, harder werken of het ongure klimaat) eerder dood gaan, gemiddeld meer uren werken (hogere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt) en op veel latere leeftijd met pensioen.
Over het afpersen van bedrijven door de maffia hoeven we het dus niet eens te hebben.
De oplossing die de Zuid-Europese elite en maffia voor hun problemen in gedachten heeft is om Noord-Europeanen af te persen. Zij krijgen daarbij steun van de financiële elite en onderwereld in Noord-Europa en ook van de rechtse, maar ook linkse partijen.
In Nederland is de groei van de beroepsbevolking eveneens sterk teruggelopen, maar deze groeit nog steeds.
In 1992 bedroeg de beroepsbevolking (15 tot 65) 10.433 miljoen; in 2018 11,204 miljoen.
Ook in de UK groeit de beroepsbevolking nog steeds; dit vormt ongetwijfeld één van de belangrijkste zo niet de belangrijkste reden om uit de EU te stappen en verlost te worden van nog meer loondruk door immigratie.
Laat de Italiaanse elite meer belasting betalen en/of verhoo
Thijs Terpstra 2
Werken loont niet bezit laten werken wel...
Atta van Westreenen
Verder is het punt van belastingen die Nederland niet zou heffen om de rest te schaden, grijsgedraaid en vrij dubieus. Het staat Italië (of eender elk ander land) vrij om ditzelfde te doen en de race to the bottom te gebruiken als hefboom voor redelijke onderhandelingen over internationaal belastingrecht. Dat ze dit niet doen, betekent dat óf zij alle heel erg dom zijn, óf het wel meevalt met de extra winst die een land behaalt. Kies maar wat waarschijnlijker is.