EU-groeiplan à la Hollande: 120 miljard euro

3 Connecties

De Franse president Francois Hollande wil furore maken met een eigen Marshall-plan. Het 'Europese Groeipact' omvat 120 miljard euro aan steun. Maar de eurobonds blijven nog even in de ijskast.

Ruim drie weken nadat Angela Merkel een eigen Marshall-plan uit haar la trok, komt de Franse president François Hollande met een eigen variant op een Europees economisch herstelprogramma.

 

Als het ligt aan Frankrijk stemt de Europese Unie uiterlijk eind dit jaar nog in met een een crisispakket van 120 miljard euro. Dit 'groeipakket' heeft de Franse president François Hollande alvast ontvouwd in Journal du Dimanche.

 

Tegelijkertijd heeft de regering Hollande als pleitbezorger van eurobonds er voorlopig vrede mee dat deze vorm van staatsobligaties in de ijskast blijven op voorspraak van de Bondsrepubliek. Dat concludeert de Franse krant op basis van het gepresenteerde rapport 'Europees groeipakket" van de regering Hollande.

 

Europees groeipact

Volgens het groeiplan à La Hollande moet die 120 miljard euro komen uit een combinatie van op korte termijn gerichte groei-instrumenten, zoals op projecten gerichte obligaties, toegewezen structuurfondsen van de EU en verse investeringen aan kapitaal van de Europese Investeringsbank.

 

Al een paar dagen eerder presenteerde de Franse president Francois Hollande zijn ideeën aan EU-partners en de Europese Raad. Qua timing is de lancering van zijn plan zo gek nog niet: deze staat een nieuw overleg met de G20-landen op het programma. Ook vinden er deze week gesprekken plaats tussen de leiders van Duitsland, Italië en Spanje in Rome.

 

'Vanaf juni zou de Europese Raad groeimaatregelen moeten nemen die snel kunnen worden uitgewerkt ter grootte van 120 miljard euro', zo citeert Le Journal du Dimanche uit het 'Europese groeipact', opgesteld door de regering-Hollande.

 

Belasting op financiële transacties

Als het aan Hollande ligt, moeten de maatregelen van kracht worden voor het einde van dit jaar met de lancering van een belasting op financiële transacties. Daarnaast moeten de maatregelen erop gericht zijn om banen te creëren en dan vooral voor jongeren.

 

De 120 miljard euro zou bestaan ??uit ongeveer 55 miljard euro aan ongebruikte EU-structurele ontwikkelingsfondsen, ongeveer 4,5 miljard euro aan staatsobligaties voor infrastructurele projecten. Deze investeringen kunnen met 60 miljard euro aan kapitaal worden verhoogd door de EIB als het ware het voor financiering zorgt van een extra som van 10 miljard euro, zo noteert Le Journal du Dimanche.

 

Berlijn kan er niet meer omheen

Hollande, de eerste socialistische leider van Frankrijk in 17 jaar, eist dat Europa het op bezuinigingen gerichte stabiliteitspact aanvult met een groeipact. Dit idee heeft inmiddels zoveel draagkracht binnen Europa gekregen dat Berlijn er niet meer omheen kan.

 

Daarmee heeft Hollande gekozen voor een ramkoers met de Duitse regering. Zij het dat zijn plannen om binnen de eurozone nieuwe mechanismen in werking te laten treden en ervoor te zorgen dat banken van de Lidstaten worden geïsoleerd van de onrust op de markt. Dit moet dan gebeuren in de vorm van een gezamenlijk fonds voor schuldaflossingen.

 

Afgelopen donderdag heeft Hollande zijn ideeën besproken met de Italiaanse premier Mario Monti in Rome en die vervolgens verspreid aan Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad en anderen. Hollande hoopt dan tijdens de Europese top van 28 en 29 juni in Brussel te oogsten met zijn economisch herstelprogramma.

 

Bovendien wil de Franse president wil binnen de eurozone een permanent ESM-reddingsfonds in het leven roepen, die voorzien is van een bankvergunning en de Europese Centrale Bank in staat stelt om geld uit lenen.

 

President Hollande moet zich gesterkt voelen door de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen. Afgelopen weekend heeft de Parti Socialiste (PS) een meerderheid behaald in de Franse volksvertegenwoordiging.

 

'Eenzijdige bezuinigingsobessie'

Ondertussen blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel fel gekant tegen het creëren van euro-obligaties op de korte termijn ofwel Eurobonds. Onze demissionaire premier Mark Rutte moet evenmin iets hebben van eurobonds en steunt Merkel trouw met haar strikte begrotingspolitiek.

 

Maar op één politieke fan van formaat in Nederland kan Hollande sowieso rekenen. PvdA-leider Diederik Samsom reageerde in ieder geval enthousiast op de plannen van zijn sociaal-democratische zielsverwant uit Parijs. Niet voor niets meldde hij gisteren juichend op twitter: 'President Hollande zet de juiste toon voor de EU top: Beëindig de eenzijdige bezuinigingsobessie, EU heeft groei nodig.'
 

 

(L)