
In de economische wedloop met China en de Verenigde Staten is Europa gaandeweg achterop geraakt. De EU is voor cruciale grondstoffen extreem afhankelijk van andere landen. Lees meer
In de economische wedloop met China en de Verenigde Staten is Europa gaandeweg achterop geraakt. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne legden pijnlijk bloot dat de EU voor cruciale grondstoffen extreem afhankelijk is van andere landen.
Daarom wil Europa economisch meer autonoom worden. Maar komt dat de hele samenleving ten goede, of toch vooral een select clubje multinationals?
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
© Frank Meijer
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Om te voorkomen dat staalfabrieken en chemiebedrijven uit Europa wegtrekken, gaan EU-landen hun industriële grootverbruikers van elektriciteit steunen met maar liefst 65 miljard euro. Vooral Duitsland strooit met geld en dwingt daarmee andere landen hetzelfde te doen. Opvallend, Nederland lijkt niet meer mee te willen doen aan de subsidiewedloop.
- Tussen 2021 en 2030 willen vijftien Europese landen bijna 65 miljard euro aan subsidies uitkeren aan bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, zoals chemiebedrijven en metaalproducenten.
- Dit is een enorme stijging ten opzichte van de acht voorgaande jaren, waarin voor hetzelfde doel slechts 7,5 miljard euro aan publieke middelen naar de industrie ging.
- Het betreft één specifieke regeling, de zogeheten indirecte kostencompensatie voor het EU-emissiehandelssysteem. Deze subsidie moet voorkomen dat bedrijven naar buiten de EU verhuizen omdat ze daar niet hoeven te betalen voor de CO2-uitstoot.
- Europese landen kijken met scheve ogen naar Duitsland, waar de overheid de financiële middelen heeft om bedrijven ruimhartig te steunen. Andere EU-lidstaten, die niet over diepe zakken beschikken, vrezen dat dit zal leiden tot groeiende ongelijkheid binnen de Unie en ondermijning van het gelijke speelveld.
- In Nederland is tot nu toe 630 miljoen euro aan subsidie naar bedrijven zoals Tata Steel IJmuiden en chemieconcern Nouryon gegaan. Maar aan die overschrijvingen is vorig jaar stilzwijgend een einde aan gekomen.
- Dit artikel maakt deel uit van het dossier Made in Europe van Bureau Brussel. Hierin onderzoekt Follow the Money hoe Europese landen overeind proberen te blijven in de economische wedloop met Amerika, China en andere landen buiten Europa.
Hans van den Berg is de topman van Tata Steel IJmuiden en heeft geen idee waarom ooit is bedacht dat de Nederlandse overheid jaarlijks 25 miljoen euro subsidie naar zijn bedrijf overmaakt. Het zal wel iets te maken hebben met regelgeving die in het verleden is veranderd, speculeert hij in het radioprogramma Geld of je leven. ‘Maar ik weet niet precies waarom die (subsidie, red.) gestart is,’ zegt hij tot twee keer toe.
Het is 30 augustus 2022 als de radiomakers te gast zijn op het kantoor van Van den Berg. De miljoenensubsidie komt ter sprake door een besluit dat tien dagen eerder in Brussel is genomen. De Europese Commissie heeft Nederland toestemming gegeven om ook in de komende jaren honderden miljoenen euro’s uit te keren aan industrieën die grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken. De Tata-topman is – ondanks dat hij niet weet waarom zijn bedrijf jaarlijks miljoenen euro’s ontvangt – dan ook blij met het Brusselse besluit. Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.
De Duitse koker
De constructie achter de subsidie zit als volgt in elkaar. Sinds 2013 moeten elektriciteitscentrales emissierechten kopen om CO2 uit te mogen stoten. Deze extra kosten berekenen zij door aan hun klanten. Maar de hogere elektriciteitsrekeningen van grootverbruikers van elektriciteit – zoals de metaalproducenten, de chemiesector en papiermakers – worden door sommige nationale overheden grotendeels gecompenseerd.
Niet elk bedrijf kan een beroep doen op deze subsidie. Alleen bedrijven die concurreren met sectorgenoten buiten de Europese Unie komen in aanmerking. De subsidie moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een zinkfabriek in Brabant blijft en niet verhuist naar buiten de EU, waar de prijs van elektriciteit lager is omdat daar geen heffing bestaat op de uitstoot van broeikasgassen.
Met de verkoop van emissierechten, en het terugbrengen van het aantal rechten dat te koop is, wil de EU de uitstoot van CO2 steeds verder verminderen. Maar als bedrijven hun fabrieken naar buiten de EU verhuizen en daar doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen, wordt het ultieme doel – het tegengaan van klimaatverandering – niet bereikt. Dit principe heet koolstoflekkage.
Om het ‘weglekken’ van uitstoot naar andere delen van de wereld te voorkomen worden gratis emissierechten uitgedeeld aan Europese bedrijven die concurreren met bedrijven buiten de EU. Ook luchtvaartmaatschappijen ontvangen deze gratis rechten.
Elektriciteitsproducenten die CO2 uitstoten, zoals kolen- en gascentrales, ontvangen geen gratis rechten, maar berekenen de extra kosten voor het aankopen van emissierechten door aan hun klanten. Grootverbruikers van elektriciteit die mondiaal concurreren – zoals metaalproducenten en de chemiesector – worden via een subsidieregeling (grotendeels) gecompenseerd voor deze indirecte extra kosten.
Eind vorig jaar is in Brussel een akkoord bereikt over een CO2-grensheffing (Carbon Border Adjustment Mechanism). Fabrikanten uit landen zonder CO2-heffing, gaan over een aantal jaar een heffing betalen als zij goederen naar de EU exporteren. Op deze manier moet koolstoflekkage voorkomen worden. Op termijn zou deze CO2-grensheffing een einde kunnen maken aan de indirecte kostencompensatieregeling.
De bedenkers van deze staatssteunregeling, die officieel de indirecte kostencompensatie voor het EU-emissiehandelssysteem (IKC-ETS) heet, zaten in Berlijn. ‘Dit komt uit de koker van Duitsland,’ zegt Sander de Bruyn, die destijds als adviseur van de Nederlandse regering betrokken was bij de Europese onderhandelingen over de subsidieregeling en nu werkzaam is bij het Planbureau voor de Leefomgeving.
De Duitse overheid heeft haar industrie jarenlang financieel ondersteund, maar met de hervormingen van het emissiehandelssysteem in 2013 dreigde daar een einde aan te komen. Dus bedachten Duitse ambtenaren een nieuwe route om geld naar energie-intensieve sectoren over te maken.
Niet iedere lidstaat stond van meet af aan te springen om honderden miljoenen euro’s subsidie uit te keren aan de energie-intensieve industrie. ‘Nederland was geen voorstander van deze regeling,’ herinnert De Bruyn zich. Het is in strijd met wat het emissierechtensysteem probeert te bewerkstelligen, namelijk: de vervuiler laten betalen voor de uitstoot van CO2. ‘Maar als Duitsland het erdoorheen drukt, dan gaat ook Nederland overstag. Anders zou de Nederlandse industrie benadeeld worden ten opzichte van de Duitse industrie.’
Deze redenering wordt bevestigd in een evaluatie van de effectiviteit van de subsidie, in 2017 uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Een belangrijke reden voor de invoering is dat Nederlandse bedrijven ‘op achterstand komen te staan als andere Europese lidstaten wel compensatie invoeren maar Nederland niet’.
Ook in andere Europese landen weegt dit argument zwaar. Nadat Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland de geldkraan openzetten concludeert bijvoorbeeld de Vlaamse overheid dat steun aan de chemische industrie rond Antwerpen en de metaalindustrie in andere delen van de regio niet kan uitblijven.
En uit documenten van de Europese Commissie blijkt dat ook Franse bestuurders aangeven dat zij de subsidie invoeren omdat zij zich zorgen maken over het gelijke speelveld binnen Europa. Kortom, vanaf dag een ontketent de regeling een subsidiewedloop tussen EU-lidstaten.
Niet alleen het aantal Europese landen dat staatssteun uitkeert neemt jaar na jaar toe, ook de bedragen die ermee gemoeid zijn lopen hard op. Dat komt doordat de subsidie is gekoppeld aan de prijs van emissierechten. Hoe hoger de prijs die betaald moet worden voor het uitstoten van CO2, hoe hoger de tegemoetkoming om die kosten te compenseren. In de afgelopen twee jaar is de prijs verviervoudigd.
Zo geeft Duitsland in het begin enkele honderden miljoenen euro’s per jaar uit aan de subsidie. In 2020 loopt de rekening op tot boven een miljard euro. In Nederland stijgen de kosten van 53 miljoen euro in 2014 naar 172 miljoen in 2021.
In Nederland profiteert vooral de chemiesector, die meer dan de helft van het geld ontvangt. Tata Steel IJmuiden en andere metaalproducenten strijken een derde van de subsidie op, blijkt uit de overzichten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland jaarlijks publiceert.
In absolute bedragen die worden uitgekeerd komt geen enkel land in de buurt van industrie-zwaargewicht Duitsland. Tussen 2014 en 2021 gaat er 3,6 miljard euro naar de Duitse chemiebedrijven en metaalproducenten. Frankrijk deelt bijna 1,2 miljard euro subsidie uit. Nederland – de zesde economie van de Unie – komt op de derde plek met 543 miljoen euro.
Deze miljarden blijken nog maar een warming-up te zijn voor de subsidierace waarvoor in 2022 het startschot klinkt. In dat jaar moeten landen opnieuw om goedkeuring aan de Europese Commissie vragen om ook tot 2030 financiële steun uit mogen te keren aan de industrie. Al snel blijkt dat het dit keer om tientallen miljarden zal gaan.
Ratrace
In augustus is Brussel uitgestorven. Alle Europeanen die voor de EU-instellingen werken liggen op het strand, wandelen door de bergen of bezoeken familie in hun thuisland. Of nou ja: bijna alle, want bij de afdeling Concurrentie van de Europese Commissie, die de subsidie aan de energie-intensieve industrie moet goedkeuren, zijn nog mensen aan het werk.
‘Dit is direct in strijd is met de principes van de gemeenschappelijke interne markt’
Op 19 augustus verzendt de Commissie een persbericht dat zij akkoord gaat met de aanvraag uit Berlijn om 27,5 miljard euro te reserveren voor de Duitse industrie. Dezelfde dag krijgt Finland groen licht voor 678 miljoen euro. Een dag later volgt de goedkeuring voor Nederland: 834 miljoen euro.
In het najaar en de eerste maanden van 2023 blijven de Brusselse zegeningen binnendruppelen. 8 september: 10 miljard euro in Polen. 25 oktober: 13,5 miljard in Frankrijk. 19 december: 2,1 miljard in Vlaanderen. De teller staat inmiddels op bijna 65 miljard euro verdeeld over vijftien landen, uit te geven in de jaren tot 2030.
Bijna twee derde van de subsidies gaat naar de Duitse en Franse industrie (2021-2030)
Gelijk speelveld en vergroening
Scandinavische landen, ideologische tegenstanders van staatssteun, weigeren tot op de dag van vandaag mee te doen aan de ratrace. In het zuiden en oosten van Europa zullen juist steeds meer landen de subsidie wel verstrekken. Maar de financiële ruimte in veel van die landen is beperkt. In Italië en Spanje ontvangt een bedrijf gemiddeld veel minder steun dan in Duitsland of Frankrijk, blijkt uit berekeningen van Follow the Money. En opvallend, Polen, Tsjechië en Roemenië geven relatief veel steun per bedrijf.
Experts zijn mede om die reden kritisch. ‘Ik vind het bizar dat er een mogelijkheid is gegeven voor een regeling op nationaal niveau,’ zegt Sander de Bruyn. ‘Het is direct in strijd is met de principes van de gemeenschappelijke interne markt. Dat Brussel hiermee heeft ingestemd en het ook nog eens een keer heeft verlengd, dat vind ik echt curieus.’
In Brussel staan de zorgen over de interne markt het laatste jaar hoog op de politieke agenda. Sinds de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne met de daaropvolgende energiecrisis, zijn de Europese regels voor het uitdelen van staatssteun versoepeld. En keer op keer blijkt, tot irritatie van veel andere landen, dat vooral Duitsland en Frankrijk hiervan profiteren.
Naast de verstoring van het gelijke speelveld binnen de EU is er nog een tweede zorg. Is de subsidie wel te rijmen met de klimaatambities van Europa? De Bruyn is er duidelijk over: ‘Deze subsidie is pervers. Je wilt dat bedrijven de CO2-kosten in hun producten tot uitdrukking brengen, en dan ontwerp je een subsidie die dat tegengaat. [..] Dit is een milieuschadelijke subsidie.’
Hij staat niet alleen in zijn kritiek. Verschillende studies van de Europese Commissie erkenden al in 2015 en 2020 dat de subsidie niet in lijn is met het Europese klimaatbeleid.
Nederland haakt af
Terug naar het radio-interview met Tata topman Hans van den Berg. Hij pleit in augustus 2022 voor behoud van de compensatieregeling. ‘Het is voor de Nederlandse industrie belangrijk dat deze regeling wordt doorgezet’ omdat ‘concurrenten in Frankrijk en Duitsland’ ook het subsidiegeld zullen blijven ontvangen.
Van den Berg lijkt er op dat moment zeker van te zijn dat zijn bedrijf de miljoenen aan staatssteun zal blijven ontvangen. Maar politiek Den Haag heeft, dan al negen maanden eerder, stilletjes besloten een einde te maken aan deze jaarlijkse overschrijvingen naar de energie-intensieve industrie.
‘Kostbaar en ondergraaft de benodigde duurzaamheidsprikkel’
Het is een tegendraadse keuze van het kabinet, op een saillant moment. Want overheden in Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen kiezen er juist in die periode voor om met tientallen miljarden euro’s de Europese concurrenten van Tata Steel IJmuiden financieel te steunen.
Voor de Nederlandse overheid was dit oorspronkelijk de reden om ook de metaalproducenten en chemiebedrijven in eigen land een handje te helpen. Maar toen de kosten van de subsidieregeling in de loop der jaren steeds verder opliepen, ontstonden er zorgen in Den Haag.
Hans Vijlbrief, destijds staatssecretaris van Financiën, waarschuwde in 2020 dat het verlengen van de subsidieregeling ‘grote budgettaire consequenties (heeft) die een zorgvuldige afweging van het kabinet vereisen’ In Brussel vroegen Nederlandse diplomaten zich datzelfde jaar af of de subsidieregeling wel betaalbaar blijft in de toekomst.
De regering besluit in 2021 om de subsidie nog één keer uit te keren. Over een verdere verlenging moet het volgende kabinet, dat enkele maanden later zal aantreden, maar beslissen.
Daarmee komt de kwestie op het bord van de onderhandelaars die het volgende kabinet aan het smeden zijn. Maar tijdens de coalitieonderhandelingen is de subsidie nooit besproken, zeggen meerdere direct betrokkenen tegen Follow the Money. En zo komt er stilzwijgend een einde aan de subsidieregeling.
Als op 20 september 2022 de rijksbegroting voor het komende jaar gepresenteerd wordt, blijkt er inderdaad geen euro voor de indirecte kostencompensatie te vinden.
Documenten die dezelfde dag openbaar worden gemaakt laten zien hoe er binnen de ministeries over de staatssteun aan elektriciteitsverslindende industrie wordt gedacht. De subsidie ‘is kostbaar, leidt alleen tot steun voor grote elektriciteitsverbruikers en ondergraaft de benodigde duurzaamheidsprikkel.’
In een brief aan de Tweede Kamer in december stelt minister Adriaansens (EZK) zelfs dat het geld gaat naar bedrijven ‘die dit niet per se nodig hebben’. Bovendien leidt het tot hogere energierekeningen voor iedereen: de steun ‘heeft een opdrijvend effect op het energieverbruik van de energie-intensieve industrie en de energieprijzen’. Dat bedrijven in Nederland hierdoor slechter af zijn dan concurrenten in omliggende landen wordt in twijfel getrokken. ‘De steun is tijdelijk en heeft op de lange termijn waarschijnlijk geen invloed op de concurrentiepositie.’
‘Een bedrijf zal altijd om meer geld vragen’
Deze lezing wordt niet door iedereen gedeeld. ‘Het kan gewoon niet waar zijn dat we binnen Europa elkaar aan het beconcurreren zijn, maar dat is wel wat er gebeurt,’ zegt Henri Bontenbal, energie- en industrie-expert voor Tweede Kamerfractie van het CDA. ‘Als Duitsland zulke grote potten geld klaarzet, dan is het bijna niet uit te leggen aan het bedrijfsleven dat je dat in Nederland niet gaat doen.’
De Nederlandse regering is dan ook niet van plan de industrie in de kou te laten staan. Het Haagse buzzword is nu ‘maatwerkafspraken’: per bedrijf kijken hoe de overheid kan helpen met verduurzaming. Er is 3 miljard euro beschikbaar voor het vergroenen van 20 bedrijven, maar het schiet nog niet erg op.
Uitstoot over de grens donderen
Het is de vraag of de miljardensubsidies die EU-landen uitgeven erin slagen de energie-intensieve bedrijven voor Europa behouden. Voorkomen ze de gevreesde de-industrialisering van Europa?
In een evaluatierapport uit 2020 geeft de Europese Commissie toe dat zij geen idee heeft of koolstoflekkage is voorkomen, of de subsidie de interne markt heeft verstoord, en of bedrijven energie-efficiënter zijn gaan produceren (een van de voorwaarden voor de subsidie). Kort gezegd: Er is niet bekend of de miljarden euro’s aan subsidie iets hebben opgeleverd.
Ook politiek Den Haag tast in het duister. Bontenbal: ‘Voor Kamerleden, en ik denk ook voor andere beleidsmakers, is het lastig af te wegen in hoeverre bedrijven dat geld nou echt nodig hebben. Een bedrijf zal altijd om meer geld vragen. Dus als een bedrijf ergens 10 miljoen kan ophalen, dan zal het zeggen: kom maar op met die 10 miljoen.’
‘Maar ja, ik trek mijn haar ook uit mijn hoofd als Nederlandse bedrijven omvallen en we vervolgens zink en andere metalen uit China moeten importeren. Daarmee donder je de uitstoot de grens over en dat vind ik geen ambitieus klimaatbeleid. Dat is klimaatbeleid met nationale oogkleppen op.’
De twijfels van Bontenbal blijken ook binnen het kabinet aanwezig. Op 8 februari van dit jaar zei klimaatminister Rob Jetten in de Tweede Kamer: ‘Er is nu heel veel discussie over het gelijke speelveld binnen de EU en tussen de EU en de Verenigde Staten. Ik vind het nu dus te vroeg om het (de indirecte kosten compensatie subsidie, red.) definitief af te schaffen.’
Zo blijft de vraag wat de Nederlandse regering de komende jaren gaat doen.
Subsidies voor de Duitse industrie en het beschermen van het gelijke speelveld – zowel binnen als buiten de EU – waren tien jaar geleden nog een doorslaggevend argument om de Nederlandse industrie financieel te steunen. Die balans sloeg een jaar geleden om. De subsidie is te duur en draagt te weinig bij aan het verduurzamen van de industrie, lijkt de consensus. Maar definitief besluiten om niet meer mee te rennen in de subsidierace, dat weigert de regering.
32 Bijdragen
John Janssen 4
Wegen de totale kosten van de complete verhuizing van bijvoorbeeld zo'n Thyssen /Krupp op tegen een betere subsidieregeling in de US? Buitenlandse grote spelers staan in de rij om bijvoorbeeld een Shell Pernis te verschalken, mocht datzelfde Shell driegen te vetrekken omdat men douceurtje X,Y en Z niet meer krijgt.
Bezopen natuurlijk dat we grote vervuilers zoals een TATA e.d. de afgelopen jaren met honderden miljoenen hebben gesponsord. Nog even en we gaan rebbelerende jongeren bij de ingang van Het Rijks een gratis blikje soep verschaffen!
Over getrut op de vierkante meter gesproken!
Roland Horvath 7
Als NL die industrie toch hier wil houden kunnen die nationaliseren. Of uitkopen zoals boerderijen zullen uitgekocht worden. Vandaag de dag zijn al dergelijke problemen op te lossen door het smijten met miljarden aan goedkoop geld. Fiatgeld, vers van de pers. De VS doen het, de EU overheid, de bende van 54, volgt.
Het moet met nadruk gezegd worden, dat belastingen op de CO2 uitstoot het tegendeel is van de subsidies. Bovendien is CO2 een broeikasgas maar het heeft, anders dat in sommige perioden honderden miljoenen jaren geleden, geen invloed op opwarming van de aarde. Een grotere zonnestraling is daar de één van de oorzaken van. Een andere is de ontbossing. Bomen absorberen niet alleen CO2 gas. Ze ontwikkelen stoffen om de zonnewarmte te weren. De kennis daarvan staat nog in haar kinderschoenen.
De elektriciteitsprijs van de centrale met de hoogste variabele kostprijs, is basis voor verkoopprijs van de totale hoeveelheid elektriciteit. Die prijs veel te hoog. Er moet uitgegaan worden van de gemiddelde werkingskostprijs.
De huidige verkoopprijs van de elektriciteit is veel te hoog en onwettig. Namelijk in strijd met de wetgeving, die misbruik van de omstandigheden verbiedt. Die omstandigheid is het monopolie van de EU overheid met betrekking tot de elektriciteitsproductie. Dus de klanten subsidiëren de GMO zoals Tata Steel IJmuiden. Geld stroomt van laag naar hoog.
De EU overheid moet de VS niet in alles nadien, van het creëren van inflatie door de ECB tot het opzeggen van de gascontracten met RU en het onwettig invoeren van sancties tegen RU oligarchen met het blokkeren van miljarden op de bank. Tot het oorlog voeren midden in Europa.
John Janssen 4
Roland HorvathEveline Bernard 6
Roland Horvathhttps://www.greenpeace.org/nl/klimaatverandering/56790/10-dingen-die-je-moet-weten-over-het-zesde-ipcc-klimaatrapport/
Vincent Huijbers 9
Het onvermogen om onze leefwereld beinvloeden en te veranderen lijkt hierdoor steeds zichtbaarder te worden. Denk hierbij ook aan de financiële sector die wederom in opspraak is.
John Janssen 4
Vincent HuijbersJohan van den Heuvel 1
Eveline Bernard 6
Johan van den HeuvelBesparen!
Refuse, reduce, reuse, repair, recycle
Saskia Van de Ree
John Janssen 4
Saskia Van de ReeSaskia Van de Ree
John JanssenMaar als bedrijven uit die landen alsnog CO2 heffing moeten betalen als zij hun goederen naar de EU willen exporteren, dan heb je toch weer een gelijk speelveld ?
Dus waarom subsidies verstrekken als je ook via een CO2-grensheffing een gelijk speelveld kunt realiseren ?
John Janssen 4
Saskia Van de ReeIn een Brussel compleet uit je bol gaan als de VS besluiten tot douceurtje XXL, terwijl wij hier Dirty Border Tax gingen heffen????
Rinus ten Haaf 3
Saskia Van de ReeDe enige manier om effectief belastingdruk in te zetten om (politieke) doelstellingen te realiseren is ge-/verbruikers te laten betalen naar rato van hun verbruik en/of uitstoot (het enige verschil is input of output denken) is in mijn ogen een absoluut gelijk speelveld creëren door ook importheffingen in te stellen. Dit moet dan wel uniform en op Europees niveau geregeld worden en niet op lidstaat niveau. Het enige probleem dat dan nog resteert is concurrentievermogen op de wereldmarkt, export buiten het Europese gebied wordt wel lastiger.
In mijn ogen moet de belastingdruk voor alle spelers gelijk zijn, dus geen fiscaal tariefverschil tussen kleinverbruikers/ individuele burgers en grootverbruikers. Dit om het draagvlak te vergroten en te behouden.
Deze aanpak stimuleert (groot)verbruikers in elk geval om hun input dan wel output effectief te verminderen! Dat maakt het ook financieel lonend.
Kortingen en subsidies zijn eigenlijk allemaal "perverse prikkels" die juist tegen de oorspronkelijke intenties in gaan.
Jesse Pinster 1
Saskia Van de ReeDat is op termijn ook de bedoeling maar daarover wordt pas over jaren besloten. Nu is het zo dat er data bijgehouden gaat worden over indirecte uitstoot (elektriciteit) van producten die naar de EU worden geëxporteerd. Na 2026 zou deze data gebruikt kunnen worden om te bepalen hoe de heffing er precies uit zou moeten gaan zien. Is dus nog toekomstmuziek.
John Janssen 4
Jesse PinsterSaskia Van de Ree
Jesse PinsterEveline Bernard 6
Saskia Van de ReePrecies
Eveline Bernard 6
Saskia Van de Reehttps://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/douane/akkoord-cbam#
Cor Broeders 4
Er worden nu grote bedragen geïnvesteerd om wind om te zetten in groene waterstof. met een rendement van 50%. Als dat in een motor komt met een rendement van 40% heb je dus maar 0,4 x 0,5 = 20% rendement van je vermogen.
Dat kun je beter gebruiken om huizen elektrisch te verwarmen.
De CO2 heffing betalen we toch allemaal zelf: via de belasting die subsidie wordt, of via doorberekende prijzen voor producten.
'Goedkope 'landen beginnen nu ook door te krijgen dat het niet zo goed is voor de welvaart op termijn als je de rotzooi uit Europa importeert. Dus zullen die niet zo happig zijn om Tata & Co over te nemen.
Het echte probleem is de enorme energiehonger van deze bedrijven. Want als die alles uit het toch al volle stroomnet halen gaat in heel Nederland het licht uit. Wij als consumenten gebruiken minder energie als de industrie.
Volgens de media is er werk genoeg. Dus het stoppen van een paar bedrijven met grote milieu invloed geeft ruimte op de arbeidsmarkt.
Berend Pijlman 13
Wat ook bizar is, is dat ze voor alle segmenten van de economie wel een excuus kunnen verzinnen waarom die gesubsidieerd zou moeten worden. Dus niet alleen sectoren die bijdragen aan duurzaamheid, niet alleen hoogwaardige industrie maar ook zwaar vervuilende en weinig innovatieve industrie. Terwijl we inmiddels met een arbeidsoverschot zitten en we dus gemakkelijker keuzes kunnen maken waar we in willen investeren.
Laat voor mij maar weer eens zien dat iedereen weet dat kapitalisme niet houdbaar is maar met allerlei subsidies overeind gehouden moet worden. Het is niet zelfsturend en het kan niet zonder grote overheid die samenwerkt met gevestigde belangen.
Pieter Jongejan 7
Vervolgens stijgt het algemeen prijsniveau in Europa met 10 tot 20% (in Nederland 10%). Voedselprijzen stijgen nog veel harder. Een pak koffie van 500 gram Douwe Egberts kost nu 7,50 tot 9 euro tegern 4,50 twee jaar terug.
De hoge inflatie heeft tot gevolg dat de nominale rente van 0% is verhoogd tot 3,5%, maar dat is bij lange na niet genoeg om de dreële rente positief te houden. Die bedraagt nu 3 minus 10 is minus 7%. Desondanks vallen er banken om omdat ze zogenaamd veilige fiatstaatsobligatie in portefeuille hebben, die ze niet of onvoldoende hebben afgedekt. Bij een nominale rentestoijging worden die minder waard. Daar komt het gebruik van eeuwigdurende coco's met een hoge coupon van 8% of meer bij, die bij een nominale rente van 3% moeilijk is terug te verdienen.
Dus dreigt er stagflatie net als in de jaren zeventig met het grote verschil dat de schulden in de jaren zeventig op een historisch laag niveau lagen en nu in 2023 op een historisch hoog niveau. Er dreigt dus aanhoudende stagflatie in vooral Europa omdat de energiekosten in Europa door de Europese Commissie en door de USA door het dak zijn geblazen.
In Spanje haalt de bevolking zijn spaargeld weg van de depositorekeningen om de hoge enrgiekosten te betalen en7of in (Amerikaanse?) geldmarktfondsen te stoppen. Zo dreigtb een volgende wereldwijde bankencrisis. En dan lees ik dat Europa voor full reserve CBDC moet gaan om de subsidies aan de energieslurpers te kunnen betalen. Wie ziet de orkaan aankomen en wie niet?
Nico Janssen 7
Punt is namelijk dat Nederlandse grootverbruikers van energie al decennia soort van worden gesubsidieerd omdat ze nagenoeg geen Energiebelasting en eerder ook nagenoeg geen ODE hoefden te betalen.
Het gaat om immense bedragen omdat hiermee ook hun btw afdracht verlaagd wordt. Er is net een studie verschenen dat het de energiesluipers jaarlijks zo'n 12 miljard euro scheelt. Dus dit is al een 'subsidie' die door de Nederlandse overheid aan deze energie grootverbruikers wordt verstrekt. Is dus kostprijs verlagend qua inkoop van energie.
https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/belastingvoordelen-voor-fossiele-brandstoffen-nog-veel-groter
Ik begrijp dan heel goed dat ze niet nog meer overheidsgeld naar deze partijen wil brengen. Dat dit nergens in dit artikel ter sprake komt, maakt dit een heel raar (tendentieus?) artikel wat je volkomen op het verkeerde been kan zetten.
("zo goed dat de Nederlandse regering nu eens niet meedoet aan dit subsidie-circuit voor het grootbedrijf" .... uhu)
John Janssen 4
Nico JanssenEr is eens ergens een revolte geweest omdat de bovenlaag zich ongans vrat, en een onderlaag de ratten uit het riool moesten stoven. Over honderd jaar bekijkt een basisschoolleerling een 3D footage van het roerige jaar 2023:-)
Ron Overbeek 1
Dat is om Tata en consorten in stand te houden.
Eveline Bernard 6
Teken nu de oproep
https://milieudefensie.nl/aanmoediging?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=lancering&utm_campaign=delaatsteaanmoediging&act_source=twitter&act_medium=social&act_campaign=delaatsteaanmoediging&act_content=lancering
Wim Flierman 1
Eveline BernardJa dat schreef hij echt en natuurlijk niet vermelde dat dit slechts een paar procent vd bevolking is die daar loopt en meest waarschijnlijk de meer welgestelden onder ons. Mensen die zich om wat voor reden dan ook, zich zoiets niet kunnen veroorloven, zitten thuis. Hoe moet ik zoiets noemen; naïef, dom, volksverlakkerij, of asociaal? Zelf (als ex vvd-stemmer) heb ik niets te klagen, het zijn vooral de zwakkeren onder ons, die altijd de klappen opvangen helaas.
Mijn reactie op het artikel: zolang tegenstanders van deze onzinnige geldsmijterij zich niet kunnen verenigen, zal er nooit iets veranderen. Alle huidige onvrede onder de bevolking is helaas gekaapt door BBB (lees Big Agro) voor ook weer eigen belang. Klein lichtpuntje, misschien worden die nieuwe statenleden wakker geschud door de realiteit?
Wim Flierman 1
Eveline Bernardhttps://www.deloonwerker.nl/duurzaam-ondernemen/maximaal-e160-000-vergoeding-met-de-tek-regeling/
John Janssen 4
Eveline BernardZie een CEO die zal worden beloond op groei en omzetvermeerdering nog niet de kip met de gouden eitjes weggooien!
Eveline Bernard 6
John JanssenDe energietransitie is urgent.
Eis als aandeelhouder deugdelijke plannen!
John Janssen 4
Eveline BernardDat gaat zeer zeker niet op voor bijvoorbeeld een EXXON of Petronas, een ADNOC of CNOOC. Zolang die nog volop inzetten op fossiel en nog steeds giga nieuwe olievelden gaan exploiteren zit daar , te, weinig beweging in.
Gaat iemand China afhouden van het nog even bouwen van ca 600 kolengestookte energiecentrales. Helemaal niet als je nog ca 300 miljard ton van diezelfde kolen onder je Chinese voetjes hebt liggen.
Eveline Bernard 6
John Janssenhttps://www.scmp.com/business/article/3205828/china-seen-accelerating-wind-solar-power-installation-under-five-year-plan-reaching-2030-renewable
China Invests $546 Billion in Clean Energy, Far Surpassing the U.S.
https://www.scientificamerican.com/article/china-invests-546-billion-in-clean-energy-far-surpassing-the-u-s/
China now has enough wind and solar to power every home
https://reneweconomy.com.au/china-now-has-enough-wind-and-solar-to-power-every-home/
Linda Snoep
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.