
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Traag Den Haag laat Nederlanders te lang wachten op EU-voordelen
Nederland dreigt hoge rekening te krijgen voor Europees coronaherstelfonds
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Foto na de persconferentie van 14 december 2022 © Czech Presidency of the Council of the European Union
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Burgers krijgen alsnog inzicht in hoe EU-lidstaten de ruim 700 miljard euro uit het coronaherstelfonds besteden. Na hun aanvankelijke weigering om bekend te maken welke bedrijven en personen profiteren van het fonds, zijn de lidstaten overstag gegaan. Ze zullen in elk geval de top-100 ontvangers publiceren.
Het coronaherstelfonds werd in 2020 opgetuigd om lidstaten te helpen de economische schade te repareren die de corona-lockdowns hadden veroorzaakt. Wat het Europees Parlement toen niet voor elkaar kreeg, is vanochtend vroeg wel gelukt: de lidstaten overtuigen van de noodzaak van transparantie. Althans, van meer transparantie dan ze nu betrachten.
Toen de lidstaten in 2020 de regels vaststelden voor het fonds van ruim 700 miljard, verzetten ze zich tegen het Parlement, dat wilde dat de ontvangers van de gelden openbaar zouden worden gemaakt. Maar de afgelopen weken werden de regels voor het fonds heronderhandeld. Dat was nodig vanwege de wens een deel van het fonds te gebruiken voor investeringen die de lidstaten minder afhankelijk moeten maken van de import van Russische fossiele brandstoffen. Dat kon alleen door de wet aan te passen.
Het Europees Parlement greep die gelegenheid aan om zijn eerdere wens weer op tafel te leggen: er moet openbaar worden gemaakt welke bedrijven en organisaties van het fonds profiteren.
Om 4:12 vanochtend poseerden onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten voor een foto – die later via Twitter werd verspreid – om te vieren dat ze een deal hadden bereikt. De aangepaste wet bevat ook de eis dat lidstaten de namen publiceren van de honderd ontvangers die in hun land het meeste geld uit het fonds hebben gekregen.
‘We zijn er deze keer in geslaagd een grote doorbraak te realiseren,’ zei de Roemeense Europarlementariër Dragoş Pîslaru bij een persconferentie op woensdagochtend. Pîslaru (van de liberale Renew Europe fractie) was een van de onderhandelaars namens het Europees Parlement.
Pîslaru: ‘Lidstaten zullen een toegankelijk portaal moeten opzetten met daarin gegevens wie uiteindelijk de hoogste bedragen ontvangen om de maatregelen uit te voeren.’ De maatregelen waar Pîslarun naar verwijst, zijn de maatregelen vervat in de nationale herstelplannen die de lidstaten moesten indienen om aanspraak op het fonds te kunnen maken.
Aanvankelijk wilde het Europees Parlement dat landen de gegevens over alle ontvangers zouden publiceren, maar het legde zich uiteindelijk neer bij de top-100 per lidstaat, zo legde Pîslaru uit na een vraag van Follow the Money. ‘Waarom slechts 100? Omdat het een onderhandeling was. De Raad zei dat het een enorme administratieve last zou worden.’
In Nederland, dat aanspraak maakt op 4,7 miljard euro uit het fonds, heeft de Tweede Kamer er meermaals op aangedrongen de zogeheten eindbegunstigden openbaar te maken
Op dit moment werken de taalkundige juristen nog aan de uiteindelijke wettekst, maar diverse bronnen bevestigen al tegenover Follow the Money dat de aangepaste wet van lidstaten zal vereisen dat ze een ‘gemakkelijk te gebruiken openbaar portaal’ opzetten, waarin ze gegevens opnemen over ‘de 100 eindontvangers die het hoogste bedrag aan financiering ontvangen voor de uitvoering van maatregelen in het kader van de Faciliteit’.
De Europese Commissie zal de data verzamelen en publiceren op haar Herstel- en Veerkracht Scorebord. Pîslaru: ‘Burgers, ngo’s, iedereen die [het fonds] wil controleren, zal in het scorebord informatie vinden over de top 100 ontvangers in alle lidstaten.’
Volgens de concepttekst zullen lidstaten verplicht zijn de gegevens ‘twee keer per jaar’ te verversen. Het is niet duidelijk wanneer de databanken online moeten staan.
Het is evenmin duidelijk of de eis de top-100 te publiceren, betrekking heeft op de honderd ontvangers die tot dan toe het meeste geld hebben ontvangen, of op de honderd ontvangers die tijdens de gehele periode dat het fonds actief is, het meeste ontvingen.
In dat laatste geval moet er namelijk een ranglijst worden gemaakt van alle ontvangers en het is moeilijk in te zien hoe dat kan voordat al het geld is besteed. Dat kan nog tot eind 2026.
In de herfst van 2021 heeft Follow the Money een consortium van Europese journalisten en media bijeengebracht om de bestedingen van het herstelfonds te controleren, onder de vlag #RecoveryFiles. We stelden al vast dat autofabrikanten en consultancybureaus flink van het fonds profiteren.
Het akkoord van woensdag moet formeel nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de EU, waarin de nationale regeringen zijn vertegenwoordigd.
In Nederland, dat aanspraak maakt op 4,7 miljard euro uit het fonds, heeft de Tweede Kamer er meermaals op aangedrongen de zogeheten eindbegunstigden openbaar te maken. Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) heeft in oktober bekendgemaakt dat Nederland, als een van de weinige lidstaten, dit uit eigen beweging zal doen.
De Europese Unie beschikt over een fonds met maximaal 723,8 miljard euro om de Europese economie weer vlot te trekken na de coronacrisis, de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (Recovery and Resilience Facility). Follow the Money heeft met journalisten en media uit twintig Europese lidstaten een grensoverschrijdend samenwerkingsproject opgezet om de uitvoering van het herstelfonds te controleren: de #RecoveryFiles.
11 Bijdragen
Jan Ooms 10
De EC en de lidstaten doen er zelf alles aan om de scepsis rondom de EU te blijven voeden.
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Vincent Huijbers 9
Bob Juchter van Bergen QuastAl deze plannen zijn beoordeeld en goedgekeurd. Ze zullen laten zien dat er verschillen zijn. Dat het ene land andere sprongen moet maken dan de ander omdat ze historisch en geografische verschillend zijn. Het ene land had het geluk om toevallig op een gasbel te liggen en de ander koos ooit om veel kernenergie te gebuiken en weer een ander om zich van Rusland afhankelijk te maken. Het ene lant kant veel overheidsschuld en een ander veel private schuld. Het ene land werd gedwongen om zijn haven te verkopen aan de hoogste bieder om de schulden van banken uit andere landen te kunnen betalen. Bijvoorbeeld uit een land dat andere risico inschattingen maakt en vrijwillig hun tafelzilver verkoopt terwijl het net een harde les heeft geleerd. Sommige hebben een dictatuur gekend terwijl de andere zich relatief rustig hebben kunnen ontwikkelen maar kunnen piepen om het hardst.
Omarm de verschillen.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersDe EU politiek is geen politiek van een Unie maar een politiek van een samenraapsel van staten waarbij de een bijvoorbeeld de overschot staten als NL en DE zich torenhoog verheven voelen tegenover de tekort staten. Er is geen gevoel van collectiviteit, ook geen gevoel om een geheel te vormen, dat zich moet kunnen weren tegenover andere buitenlandse machten en gebeurtenissen.
Er is geen transfert van de overschot staten naar de tekort staten wat in iedere unie gebeurt via de belastingen. Reeds bijna 60 jaar is het sukkelen met de EU. Nochtans een federatie vormen die een normale politiek kan voeren komt er op neer de leden van de Raad te laten kiezen bijvoorbeeld 4 senatoren per lidstaten om een groep van meer dan 100 leden te hebben - namelijk 108- in de Raad.
De meeste regerende politici en MSM in de EU hebben geen benul van hetgeen ze zouden moeten doen, bij het regeren en besturen.
Toen Griekenland GR in geld moeilijkheden verzeild was, moest zich mar alleen zien te reden. Om dat te verkrijgen heeft de ECB GR zelfs enkele dagen zonder geld gezet. Dat behoort niet tot de bevoegdheid van de ECB en het kan als een oorlogsdaad worden gezien.
Overigens heel het gedoe is stiekem geregeld. De haat van o.a. NL en DE voor GR was onaanvaardbaar. Onder andere de praat van de MP MR was onaanvaardbaar en beschamend.
Toen een tijd later IT in geld moeilijkheden zat, heeft de minister van financiën Hoekstra dat discours overgenomen.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathDaarbij is de Griekse tragedie een treurig voorbeeld van de zwarte zijde van Unie. Uit een eerder artikel FTM: Meer dan 95 procent van de bailout-gelden is naar vooral Franse en Duitse banken en internationale beleggers gegaan.
Steevast was het naratief een eufemisme in de vorm van
'hulppakket' voor de Grieken. Ongeacht dat degene die schulden aan gaat daar verantwoordelijkheid voor draagt zijn er ook partijen geweest die deze risico's verkeerd hebben ingeschat. Dat deze zich volledig vergaloppeerd hadden werd gemakshalve verzwegen.
Zonder de verschillen te erkennen en deze waar mogelijk in een soort balans te brengen blijft er een sfeer van verongelijktheid bestaan.
John Janssen 4
Ik verdenk Italië ervan rijkelijk met 'negatieve' cijfers de boel flink te hebben opgekrikt!
Vrind Mark heeft natuurlijk enigszins stoer opgemerkt, "wij hoeven niet zoveel, bij ons gaat het goed". Er is een waslijst met burgers die graag iets 'extra's' zouden ontvangen!
Vincent Huijbers 9
John JanssenWat betreft Italië een oud maar relevant artikel van de Correspondent. Het laat zien hoe groot de verschillen zijn maar tegelijk hoe gelijk. Wanneer we niet over deze verschillen heen springen blijft openheid of de verantwoording van het nut van de EU een probleem. Politici maken gretig gebruik van deze sentimenten voor electoraal gewin.
https://decorrespondent.nl/2421/factcheck-nederland-heeft-evenveel-schulden-als-italie/267616436967-a21b7130
John Janssen 4
Vincent HuijbersOf bedoel je dat wij ook 191 miljard moeten ontvangen:-)
Ik gun het de Italianen. Mooi land vol cultuur, prettige mensen en fantastisch eten. Maar zijn zij in verhouding zoveel harder geraakt? Gelukkig zal Meloni het merendeel uit gaan geven in het 'arme' Zuiden.
Vincent Huijbers 9
John Janssenhttp://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-01-2019/de-gigantische-omvang-van-de-nederlandse-private-schulden/
Anderzijds zijn de Italiaanse schulden volgens deze analyse vooral door economisch (politiek) wanbeleid veroorzaakt.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/oktober/de-italiaanse-problemen-komen-niet-door-de-euro/
Toch hoort Italië weer bij de G7 dus heeft het potentieel.
Ik ben niet perse voor een transferunie en zou graag zien dat deze landen hun zaken op orde krijgen wat dat voor hen ook mag zijn. Ik kan ook niet beoordelen wat nodig of fair is wat betreft het de gelden coronaherstelfonds. Ik heb enkel moeite met de verongelijktheid en het schofferen van enkele landen waarbij steevast de voordelen of eigen manco's worden verzwegen.
Roland Horvath 7
We moeten af van een staatstructuur waar 54 personen beslissen voor 450 burgers, die verder geen noemenswaardige inspraak hebben.
De EU moet af van de houterige rigide constructie van de EU overheid.
De 728,3 miljard euro van het corona herstel fonds is ook zulk een ongecontroleerd initiatief van de EU. Hoe zullen die miljarden in de toekomst op de kapitaal markt terug betaald worden. In een vorig artikel is dat probleem reeds behandeld.
Om de gedachte te vestigen: Het is niet overdreven de EU overheid, Raad en Commissie, een ongeleid projectiel te noemen.
Marc de Wit 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.