
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
De vlag van de Europese Unie in Charkiv © Alex Chan Tsz Yuk, SOPA Images, Sipa USA
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
De Europese Unie wil Oekraïne gul helpen met het dichten van de gaten die de oorlog in de begroting slaat. Maar waar de Verenigde Staten miljarden beschikbaar stellen als gift, doet de EU dat met leningen. Waarom? En komt dat geld ooit terug?
- Na een bezoek van president Zelensky aan Brussel verklaarden de Europese regeringsleiders vorige week andermaal dat ze Oekraïne en zijn bevolking zullen steunen ‘zolang dat nodig is’.
- Dit jaar stelt de EU 18 miljard euro beschikbaar, zodat Oekraïne onder meer zijn ambtenaren kan blijven doorbetalen en scholen en ziekenhuizen kan openhouden. Die miljarden moet het land op termijn wel terugbetalen want het gaat om leningen, geen giften.
- Volgens experts is allang duidelijk dat Oekraïne nooit in staat zal zijn die leningen af te lossen. Maar 18 miljard euro doneren, was geen optie voor de EU. Daar zijn de lidstaten en hun toch al moeizaam vastgestelde begroting niet flexibel genoeg voor.
- Daarnaast is het de bedoeling dat Oekraïne hervormingen doorvoert, bijvoorbeeld in het bestrijden van corruptie. De aan de leningen verbonden voorwaarden dienen het land op dat front bij de les te houden, maar ze maken bij maatschappelijke organisaties ter plaatse weinig indruk.
- Lees ook ‘Follow the Money in Kyiv: zo houdt Oekraïne zijn economie draaiende’. In die reportage laat Krijn Schramade zien hoe ontwrichtend de oorlog is en hoe de inwoners ermee omgaan.
Verrassend openhartig was het ministerie van Financiën: Er is een ‘reëel risico’ dat Oekraïne de in december door de EU toegezegde 18 miljard euro aan Europese leningen niet of slechts gedeeltelijk zal terugbetalen.
Dit zou betekenen dat de Europese Commissie – die zelf geld leende voor de hulp aan Oekraïne – voor terugbetaling aan haar geldschieters moet aankloppen bij de lidstaten. Daarover schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Voor Nederland gaat het daarbij om een maximaal bedrag van 1.062 miljoen euro.’
De Oekraïense nood is zo hoog, dat politici vooral hun solidariteit benadrukken en de noodzaak van snel handelen. Maar de vraag over de gevolgen voor de lange termijn, wordt hier en daar al wel gesteld.
Zoals door Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66), in december in een debat met partijgenoot Kaag: ‘Hoe voorkomen wij nou dat we Oekraïne volladen met toekomstige schulden die ze misschien niet kunnen terugbetalen?’
Dat het land van zijn bondgenoten miljarden nodig heeft, staat buiten kijf. De economie ligt in puin sinds de Russische inval, nu een jaar geleden. Maar waarom koos de Europese Unie voor leningen in plaats van donaties, zoals de Verenigde Staten? Hoe hard zijn de voorwaarden die de EU aan haar leningen heeft verbonden? En is er iemand die verwacht dat Oekraïne ooit zal kunnen aflossen?
‘Gegijzeld door bureaucratie’
Tussen de start van de Russische invasie op 24 februari en 15 januari 2023 kreeg Oekraïne bij elkaar 156,9 miljard euro toegezegd aan militaire, humanitaire en financiële steun. Dat blijkt uit de Ukraine Support Tracker, een database van het Kiel Institute for the World Economy. Met 73,1 miljard euro nemen de VS bijna de helft voor hun rekening. De EU komt uit op 54,9 miljard euro.
De EU zegde voor 30,32 miljard euro aan leningen toe, ongeveer een derde daarvan is verstrekt. De VS doneerden 25,11 miljard euro, waarvan ongeveer de helft is verstrekt.
‘De Amerikanen bepalen het tempo bij het steunen van Oekraïne. De aarzeling van de Europeanen in het eerste oorlogsjaar is een opmerkelijk fenomeen, vooral omdat financiële middelen snel kunnen worden gemobiliseerd. Dit bleek bijvoorbeeld uit de enorme hoeveelheid fondsen waarmee de EU-regeringen stijging van de energieprijzen wisten op te vangen,’ zegt Christoph Trebesch, hoofd van het team dat de Ukraine Support Tracker opstelt en directeur van het onderzoekscentrum van het Kiel Institute.
Na mei, toen Oekraïne in totaal 41 miljard euro werd beloofd, droogde de stroom enkele maanden op. Vanuit Brussel werd weliswaar 9 miljard euro begrotingssteun toegezegd, maar de lidstaten konden het niet eens worden over de vorm: als gift of als lening?
Het touwtrekken duurde zo lang dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in augustus van leer trok tegen de ‘besluiteloosheid of bureaucratie’ die de op geld wachtende Oekraïense gepensioneerden, ontheemden en docenten ‘in gijzeling’ hield. Zelensky: ‘Dit kunstmatige uitstel van macro-financiële hulp aan ons land is een misdaad of een vergissing, en het is moeilijk te zeggen wat erger is in de omstandigheden van een grootschalige oorlog.’
Die onzekerheid over financiële steun was in 2022 een risico op zich, zegt macro-econoom Maria Repko van het in Kyiv gevestigde Center for Economic Strategy. ‘De financiële hulp kwam laat op gang, waardoor de centrale bank van Oekraïne geld heeft moeten drukken om onmiddellijke overheidsbehoeften te financieren. Dit brengt verhoogde risico's op inflatie en valutadevaluatie met zich mee, en verzwakt de economische veerkracht aanzienlijk.’
‘Gestructureerd en voorspelbaar’
Het Europese geharrewar moest zich in 2023 niet nog eens herhalen. Op een top in oktober besluiten de EU-leiders dat er ‘een meer structurele oplossing [moet] komen voor het verstrekken van bijstand aan Oekraïne’ en zetten de Europese Commissie daartoe aan het werk.
Nog geen drie weken later presenteert die een voorstel voor 18 miljard euro aan steun in 2023, in maandelijkse termijnen van 1,5 miljard. ‘Onze financiële hulp moet stabiel, gestructureerd en voorspelbaar zijn,’ aldus de Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis. Volgens hem bevatten de leningen ‘zeer gunstige voorwaarden’.
Zo hoeft Oekraïne pas in 2033 te beginnen met aflossen en krijgt het daar 35 jaar de tijd voor. De rentekosten worden tot 2027 sowieso betaald door de lidstaten van de EU, zolang het land voortgang maakt met bepaalde hervormingen, zoals het tegengaan van corruptie.
Toch hebben meerdere economische experts kritiek op het besluit om Oekraïne geld te lenen – in plaats van te doneren.
‘Oekraïne zal zijn leningen aan Europa niet kunnen terugbetalen. En erger nog, de schuldenlast zal private leningen ontmoedigen als en wanneer Oekraïne ooit weer op de been komt,’ zegt Kenneth Rogoff, hoogleraar economie aan de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten en coauteur van de bestseller This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly, een geschiedenis van financiële crises en nationale schulden.
‘De verhouding tussen bruto binnenlands product (bbp) en de schuldenlast is gestegen van 50 procent voor de oorlog naar 85 tot 90 procent eind 2022. Dit jaar komt die mogelijk uit boven de 100 procent,’ becijfert de Oekraïense macro-econoom Repko. Hoe langer de oorlog duurt, hoe verder dat percentage zal oplopen. ‘Dat is geen gezonde start voor de naoorlogse economie.’
In 2022 kromp de economie van Oekraïne met bijna een derde en hield zich daarmee beter staande dan verwacht. In april schatte de Wereldbank de terugval als gevolg van de Russische invasie nog op 45 procent.
Door overheidsingrijpen, buitenlandse hulp en mobilisatie van de maatschappij slaagt Oekraïne erin zijn gehavende economie min of meer stationair te laten draaien. De schaal van verwoesting is echter groot. Voor de oorlog – in 2021 – had de economie een omvang van 178 miljard euro per jaar. In juni 2022 was de directe financiële schade al opgelopen tot 237 miljard euro, en werd de wederopbouw begroot op ruim 346 miljard euro.
Bedrijven kampen met gebrek aan personeel, hoge inflatie en haperende logistieke ketens
Verloren gebieden in het oosten en zuiden van het land en gemiste export leiden tot verlies aan productiecapaciteit. Vooral de uitvoer van graan en staal kreeg zware klappen. De schade aan deze twee economische pijlers loopt in de miljarden. Naast verwoesting van faciliteiten hebben bedrijven te kampen met een veelheid aan problemen, zoals gebrek aan personeel, hoge inflatie, en haperende logistieke ketens.
In oktober begon Rusland met gerichte en voortdurende luchtaanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Bedrijven en huishoudens in het hele land zitten geregeld zonder elektriciteit en verwarming, maar economie en maatschappij hebben zich snel aangepast. Generatoren helpen activiteiten door te laten gaan. Black-outs verhoogden wel de kosten voor bedrijven en remden de vraag van consumenten af, concludeert de Oekraïense centrale bank.
De verwachting is dat de economie dit jaar iets zal groeien ten opzichte van 2022. De Oekraïense centrale bank hanteert 3,4 procent in haar ramingen.
Kyiv heeft naar eigen zeggen dit jaar 35 miljard euro nodig om het begrotingstekort te dekken, en nog eens 16 miljard voor dringende reparaties van kritieke infrastructuur en wederopbouw.
In deze reportage lees je meer over de Oekraïense economie.
Al in augustus besloten de G7-landen en sommige andere schuldeisers Oekraïne een jaar uitstel van betaling te geven. Voor de schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en bij de Europese Unie kreeg Oekraïne geen adempauze.
‘Wensdenken’
Om de houdbaarheid van de schuldenlast te verbeteren, moet de economie substantieel groeien of het mes moet flink in het overheidsbudget, of allebei, zegt Olexandra Betliy van het Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) in Kyiv. ‘Oekraïne is er tussen 2016 en 2019 in geslaagd de staatsschuld terug te brengen van 80 procent van het bbp naar 50 procent. Voortzetting van die trend zal echter jarenlang niet mogelijk zijn, rekening houdend met de hoge wederopbouwkosten waarmee het land zal worden geconfronteerd en de zwakke economie.’
‘Vooral in Centraal- en Oost-Europa houdt men er rekening mee dat Oekraïne niet kan aflossen’
Guntram Wolff, politiek econoom bij de Duitse Vereniging voor buitenlands beleid, noemt de 18 miljard van de EU ‘een uiterst risicovolle lening’. ‘Gezien de zware ineenstorting van de Oekraïense economie is het wensdenken dat die volledig zal worden terugbetaald,’ zegt hij.
Min of meer hetzelfde suggereerde Werner Hoyer, de president van de Europese Investeringsbank, in januari op een persconferentie. Hij noemde geld uitlenen aan Oekraïne ‘verdomd riskant’. En ook de Europese Rekenkamer stelt dat er ‘relatief hoge risico's voor de EU-begroting’ aan verbonden zijn.
Bij politici in Brussel hoor je die twijfel niet terug, althans niet officieel.
In reactie op vragen van Follow the Money wijst de Europese Commissie op de lange aflosperiode van 35 jaar, die pas in 2033 begint. ‘Dit geeft Oekraïne voldoende tijd om weer op de been te komen en zijn verplichtingen terug te kunnen betalen.’
Ook in Berlijn klinkt geen twijfel. Het Duitse ministerie van Financiën zegt ‘geen aanwijzingen’ te zien dat Oekraïne in gebreke zal blijven.
Tegen beter weten in
Maar achter de schermen weet men wel beter, zegt de Ier Eoin Drea desgevraagd. Hij is macro-economisch onderzoeker aan het Wilfried Martens Centre for European studies, de officiële denktank van de centrumrechtse Europese Volkspartij.
Drea: ‘Uit gesprekken met beleidsmakers in Brussel krijg ik het gevoel dat de verwachting bestaat dat de meeste leningen aan Oekraïne nooit worden terugbetaald. Vooral in Centraal- en Oost-Europa houdt men daar rekening mee.’ De Ier publiceerde onlangs een opiniestuk waarin hij pleit voor kwijtschelding.
‘Er was in de EU-begroting geen ruimte voor donaties in deze orde van grootte’
Ook de Amerikaanse hoogleraar Rogoff gaat ervan uit ‘dat de Europeanen zich realiseren dat deze leningen nooit worden vereffend’.
Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt desgevraagd dat dit risico ‘niet kwantificeerbaar’ is en zal afhangen ‘van de uiteindelijke combinatie van subsidies en leningen die Oekraïne tijdens de oorlog, en straks bij de wederopbouw, zal ontvangen’.
Minister Kaag zei al in het Kamerdebat met haar partijgenoot Van Weyenberg dat ze zich kan ‘voorstellen dat het startpunt van de terugbetalingen verschuift als het conflict langer duurt’. Als het aan Kaag lag, had de Europese hulp aan Oekraïne voor een groter deel bestaan uit giften in plaats van leningen, ‘maar daar vonden we geen steun voor’.
Een woordvoerder van Financiën verduidelijkt dat Nederland de Commissie heeft laten weten open te staan ‘voor zowel giften als leningen’. Volgens een bron in diplomatieke kringen, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, nam ook Zweden dat standpunt in. De Commissie wil niet bevestigen dat Nederland en Zweden hebben gepleit voor donaties in plaats van leningen aan Oekraïne.
Meer flexibiliteit nodig
De Commissie verklaart wel waarom de EU besloot van de volledige 18 miljard een lening te maken: ‘Er was in de EU-begroting geen ruimte om Oekraïne te voorzien van donaties in deze orde van grootte.’
De EU-begroting voor dit jaar bedraagt bijna 187 miljard euro, maar de besteding daarvan is grotendeels al vastgelegd in 2020. Volgens onderzoeker Drea laten de onderhandelingen over steun aan Oekraïne zien dat er meer flexibiliteit nodig is. ‘Een van de lessen van deze ervaring is dat de meerjarenbegroting elke twee of drie jaar moet worden herzien, zodat geld kan worden besteed aan nieuwe prioriteiten die zich voordoen.’
‘Het probleem van het weer incasseren van de lening is voor de opvolgers van de ministers’
Elke zeven jaar onderhandelen de lidstaten over de meerjarenbegroting, die grotendeels wordt gefinancierd naar rato van hun economische draagkracht.
Zowel de hoogte van de afdrachten per lidstaat als de verdeling van het geld is altijd een heet hangijzer. Grote tussentijdse wijzigingen zouden dan ook een politieke doos van Pandora openen. Voor het verhogen van de begroting is bovendien instemming vereist van alle nationale parlementen.
De steun aan Oekraïne wordt dan ook op een andere manier gefinancierd: de Europese Commissie gaat namens de lidstaten zelf leningen aan voor de miljarden die ze beschikbaar stelt.
‘Politiek gemakkelijker’
Dat is vrij bijzonder. In 2020 gebruikten de lidstaten deze methode voor het eerst op grote schaal, toen ze buiten de reguliere EU-begroting om een coronaherstelfonds optuigden van ruim 700 miljard euro. Hoe die geleende miljarden ooit worden terugbetaald, is overigens ook nog een vraag. En om nog een keer zonder dekking gezamenlijk leningen aan te gaan, deze keer voor Oekraïne, was volgens Drea om die reden ‘onmogelijk’.
Het was voor de lidstaten ‘politiek gemakkelijker’ om Oekraïne geld te lenen in plaats van voor eigen risico geld te geven, zegt ook de Duitse econoom Wolff. ‘Maar de kans is niet te verwaarlozen dat de ministers het probleem van het weer incasseren van de lening daarmee overlaten aan hun opvolgers.’
Drea: ‘Ik denk dat de EU-lidstaten zich realiseerden dat ze snel moesten handelen, gezien de hoeveelheid hulp die de Amerikanen gaven. Ze besloten dat het verstrekken van subsidies te lang zou duren en te moeilijk zou zijn.’
Waar de Europese Unie Oekraïne financieel steunt met leningen, verkiezen de Verenigde Staten giften.
‘De begrotingssteun aan de regering van Oekraïne is niet per se aan voorwaarden gebonden,’ schrijft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie. Het geld kan echter ‘alleen worden gebruikt voor goedgekeurde uitgaven’. Doel is dat Oekraïne ondanks de oorlog de benodigde diensten aan zijn bevolking kan blijven leveren. ‘Deze subsidies helpen de overheid om salarissen van eerstehulpverleners te betalen, pensioenen te financieren en kwetsbare bevolkingsgroepen te dienen.’
‘De Amerikaanse subsidies zijn duidelijk bestemd voor bepaalde uitgaven. Dat staat allemaal in de overeenkomsten,’ reageert Olexandra Betliy van het Institute for Economic Research and Policy Consulting in Kyiv. ‘Het gebruik van deze subsidies wordt grondig gecontroleerd door de VS. Er is toezicht op dat ze worden besteed in overeenstemming met de geoormerkte uitgaven.’
Ondertussen zijn aan de leningen ook voorwaarden verbonden. Als Oekraïne niet de benodigde stappen zet bij onder meer het bestrijden van corruptie en het hervormen van de rechtspraak, maakt de EU geen geld meer over – zo is de bedoeling.
Opvallend is dat Oekraïne als kandidaat-lid van de EU min of meer diezelfde stappen moet zetten. Ze zijn ook nodig om te voldoen aan de vereisten van het IMF, dat al sinds 2014 macro-financiële steun verleent.
De leenvoorwaarden maken dan ook niet veel indruk, zo blijkt uit een rondgang langs maatschappelijke organisaties in Oekraïne.
Stok achter de deur
‘Het gaat hier om voortzetting, of eigenlijk om een herhaling, van wat we al hebben beloofd of afgesproken,’ reageert Mykhailo Zhernakov, voormalig rechter en medeoprichter van Dejure, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor hervorming van de rechtspraak. ‘De eisen zijn alleen een beetje aangepast, en hier en daar zijn wat dingen toegevoegd. Ik denk dat ze zo zijn ontworpen, dat het uitvoerbaar is en geld kan worden overgemaakt.’
Zhernakov vindt de leenvoorwaarden ‘niet ambitieus’ genoeg. ‘De manier om Oekraïne te helpen is vastberaden te blijven dat hieruit goede hervormingen voortkomen. En ze niet afzwakken, want het is al moeilijk genoeg voor Oekraïne.’
Tegelijk begrijpt hij de beperkingen die de oorlog met zich meebrengt. ‘Onder de staat van beleg is het moeilijk kwalitatief goede wetteksten op te stellen, omdat publieke raadplegingen en vergaderingen in het parlement nauwelijks mogelijk zijn.’
Het is de vraag of de EU stopt met geld overmaken als Oekraïne te weinig voortgang boekt
Bovendien helpen de voorwaarden nog steeds als stok achter de deur, meent hij. De hervormingseisen van bijvoorbeeld het IMF waren sinds 2014 zo ongeveer het enige effectieve instrument waarmee maatschappelijke organisaties de Oekraïense regering konden overtuigen zaken te veranderen. Zhernakov: ‘Er zijn namelijk ook krachten binnen de overheid die minder hervormingsgezind zijn.’
Tetiana Shevchuk van de anti-corruptieorganisatie Antac in Kyiv is kritischer. Zij vindt de oorlog ‘geen excuus om hervormingen niet door te voeren’.

De leenvoorwaarden hadden wat haar betreft strenger mogen zijn. ‘De EU oefent met geen van deze voorwaarden druk uit op Oekraïne.’ Verwijzend naar de grote steun onder de bevolking voor lidmaatschap van de EU en de bijbehorende hervormingen, zegt Shevchuk: ‘Elke regering – de huidige en toekomstige – zal moeten blijven leveren.’
Zij en oud-rechter Zhernakov menen beiden dat de voorwaarden in de onderhandeling met de EU zijn afgezwakt op verzoek van Oekraïne. De betrokken Oekraïense ministeries antwoordden niet op vragen hierover van Follow the Money.
‘Oekraïne vecht ook voor het Westen’
De vraag is echter of de EU daadwerkelijk zou stoppen met geld overmaken naar Kyiv wanneer Oekraïne te weinig voortgang boekt.
Streng zijn is ‘absoluut niet’ in het belang van de EU, reageert Maximilian Hess. De Duitser is auteur van het nog te verschijnen boek Economic War: Ukraine and the Global Conflict between Russia and the West en verbonden aan twee toonaangevende denktanks voor internationale betrekkingen.
‘Stoppen van financiële steun zou Poetin aanmoedigen ook andere landen te bedreigen’
Volgens Hess vecht Oekraïne ook voor het Westen, als verdediging ‘tegen de grootheidswaanzin van Poetin’. ‘De stekker eruit trekken zou de kansen van Poetin om de oorlog te winnen drastisch vergroten en zijn strijdkrachten zouden verdere wreedheden begaan tegen de burgerbevolking, terwijl het hem ook zou aanmoedigen om andere landen te bedreigen.’
De lobby voor meer financiële steun aan Oekraïne gaat intussen door. Zowel de VS als de Europese Commissie dringen daar volgens de Financial Times bij het IMF op aan.
IMF-baas Kristalina Georgieva zei op 18 februari dat het bereiken van een akkoord ‘een kwestie van weken’ is. Volgens de doorgaans goed ingevoerde Financial Times gaat het om 14 tot 16 miljard dollar. Opnieuw in de vorm van leningen.
32 Bijdragen
John Janssen 4
Heeft UA een bewezen trackrecord op het gebied van een maakindustrie?
Ze hebben in ieder geval ruimte, dus de 'graanschuur' van de EU is wel gezekerd.
Diezelfde ruimte kan ook worden gebruikt voor veeteelt, die wij hier wegsaneren, waar Nederlandse expertise een inbreng kan hebben. Win-win.
Van Odessa een populaire badplaats maken met oog voor de authentieke bouwstijl(opspuiten kunstmatig zandstrand door Boskalis). Win-win.
Er is natuurlijk ook geen echt zinnig antwoord te geven op die 'basale' vraag; "krijgen we ons geld nog terug"? Moeten we het dan maar niet lenen, wat momenteel geen optie is? Leningen überhaupt, dan kan je nog onderhandelen over een teruggave scenario in de vorm van 'wederopbouwbijdrage' door Europese bedrijven.
Metsola was er als de kippen bij, voor haar beeldvorming en pre-start van haar campagne voor EU Commissie voorzitterschap, om toe te zeggen dat een veelvoud van de 18 tot nu vrijgemaakt er binnen de EU is om UA te ondersteunen.
Gezien het interview gister van een Mvr. Jinek met Mark, die werkelijk idolaat is van Zelenski, zit er nog geen 'houdbaarheidsdatum' op onze bijdrages.
Berend Pijlman 13
“They all say, ‘We want to help in rebuilding Ukraine,’” Mr. Tsivkach said. “But do you want to invest your own money, or do you want to sell services or goods? These are two different things.”
Most are interested in selling something, he said.
Tijdens de discussie rond het associatieverdrag was FtM (zelfs Eric Smit) nog heel duidelijk over de intenties van de EU in Oekraïne. Daar is op deze site nog een dossier van te vinden. Inmiddels is dat allemaal vergeten en zouden 'we' (lees de EU) ineens wel heel goede intenties hebben bij het 'helpen' van Oekraïne.
Hoe dan ook is Oekraïne na deze oorlog alle soevereiniteit kwijt. Als Rusland wint (kans lijkt me klein) is het algemeen gedachtegoed dat de soevereiniteit dan weg is. Maar ook als Oekraïne wint (kans ook heel klein) is het land al verkocht aan de hoogste bieder. Het wordt waarschijnlijk een onderhandelde vrede nadat er nog veel meer ellende is veroorzaakt dan nu. En de soevereiniteit zowel voor een deel van het grondgebied naar Rusland verschuiven (en hun oligarchen) en voor een ander deel naar de Westerse oligarchen verschuiven. Hoe dan ook zal het Oekraïnse volk niet veel meer te vertellen hebben. Misschien dat ze voor de vorm wel over allerlei 'woke' aangelegenheden mogen stemmen. De wezenlijke politiek (economie) zal voor ze worden bepaald.
John Janssen 4
Berend PijlmanCo Stuifbergen 5
Berend PijlmanIk verwacht dat in de praktijk er steeds uitstel van betaling komt, en dat de leningen voor het grootste deel kwijtgescholden worden zullen.
De eerste jaren hoeft er geen rente betaald te worden, dus de eerste schenking is er al.
Roland Horvath 7
De agressor, degene die het 1e schot lost. Dat is hier UA, dat is begonnen in 2015 met het bombarderen van de oostelijk provincies, waar vooral etnische Russen wonen, onder invloed van VS geheime agenten. In februari 2022 had Poetin het over een beperkte militaire actie.
Maar de West Europese politici en MSM willen bedrogen worden want anders is er geen verhaal dat verkocht kan worden. Dus wordt het verhaal over de beperkte actie nog net niet de wereldheerschappij. En van de 3 presidenten Biden, Zelensky en Poetin, is Poetin de meest gelijkmatige. Zekensky kan er door en hij ziet nu gespannen en vermoeid uit. Biden is een vulgaire stoker, die de wereld best kan missen.
De VS willen een eeuwigdurende oorlog bijvoorbeeld 20 jaar zoals in Afghanistan. Een fan daarvan is Hillary Clinton. Die ambitie wordt dus iedere dag toegeschreven aan RU of beter aan Poetin. Anders hebben de VS/ NAVO geen excuus om wapens te leveren tegen de 'zogenaamde' agressor.
Nu is het rare dat West Europa althans de politici en de MSM het spel niet door zien. Is het onwil of pure domheid. Of uitsluitend indoctrinatie en de wortel die hun wordt voorgehouden. Jens Stoltenberg wordt per 1 oktober opgevolgd door iemand anders. Een nieuwe meester knecht. Victoria Nuland, een VS onder minister, heeft in 2014 haar verachting voor EU duidelijk uitgedrukt toen ze zei: 'F... ck' the EU.' De ... staat voor: Invullen wat van toepassing is. Niet vragen aan West Europese politici of MSM. Ze weten niet wat ze moeten invullen, en ze zouden zich daarvan kunnen bewust worden. Gevaarlijk.
West Europa komt op voor zijn eigen ondergang, in elk denkbaar opzicht.
Daarom wordt de waarheid omgekeerd: Ze -willen- strijden tegen RU, dat de oorlog zo lang mogelijk wil laten duren. In het Zuid Nederlands: 'Een goe gedacht est al.'
Christine 3
Roland Horvathj.a. karman 5
ChristineRusland voerde oorlog in Afghanistan en elders met hun huurtroepen. Zeker geen voorbeeldfunctie.
Een goed voorbeeld om wel te volgen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marshallplan
Christine 3
j.a. karmanDe leugens over Rusland.
Emeritus hoogleraar internationale verhoudingen Kees van der Pijl en Oost Europa deskundige Marie Therese ter Haar, spreken zich uit over de rol de rol van trans-Atlantische organisaties en de reacties van Rusland daarop worden haardscherp tegen het licht gehouden in het Oekraïne conflict.
https://youtu.be/e4TUXWyTY3E
Christine 3
j.a. karmanDe VS hebben in slechts 16 jaar van hun 240-jarige geschiedenis geen oorlog gevoerd;
De Verenigde Staten hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 80% van de gewapende conflicten in de wereld geïnitieerd;
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de VS geprobeerd meer dan 50 buitenlandse regeringen omver te werpen;
Gewelddadige inmenging in verkiezingen in minstens 30 landen en pogingen om meer dan 50 buitenlandse leiders te vermoorden;
NAVO-oorlogen tegen Afghanistan, Irak en Syrië onder de VS hebben geleid tot meer dan 900.000 doden en 37 miljoen vluchtelingen.
Zolang Amerika’s hegemoniale beleid en oorlogszuchtige neigingen voortduren, zal er geen vrede in de wereld zijn.
j.a. karman 5
Christine- https://historiek.net/het-verdrag-van-versailles-en-de-duitse-herstelbetalingen/44977/
- https://en.wikipedia.org/wiki/The_Economic_Consequences_of_the_Peace
Het marshallplan trok lering uit die geschiedenis.
Je blinde haat en het ophemelen verafgoden van de russen is op zijn minst schokkende te noemen.
De langdurige russiche oorlog https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Afghan_War negeer je.
De lang lijst met het huurlingen leger https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group negeer je
Communistische oorlogen negeer je. https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Communism-based_civil_wars
Syrie is feitelijk rusland war alle ellende uit voortgekomen is.
Je zit in een 1984 newspeak aanpak met die verblinding, triest.
Christine 3
j.a. karmanDie oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk, maar je vergeet dat de US daar al jarenlang met hun vingers in de pap roeren en zelf een marionettenregering daar heeft geplaatst. Dat dit afloopt met een totale oorlog van waanzin waarbij de tweede wereldoorlog verbleekt is een kwestie van tijd.
Zolang we olie op het vuur blijven gooien in de vorm van het leveren van steeds meer wapens aan Zelensky i.p.v. diplomatieke onderhandelingen vrees ik het ergste, een Armageddon.
Christine 3
j.a. karmanhttps://youtu.be/DwPkHofoOd4
Nieuw WHO-pandemieverdrag | Embryowet-discussie actueel | Heeft Seymour Hersh gelijk?
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2023-02-24
Christine 3
j.a. karmanDe echte game changer is de industriële basis van Rusland. Rusland heeft de natuurlijke hulpbronnen, de fabrieken en de geschoolde arbeiders om de wapens, voertuigen, tanks en vliegtuigen te produceren die het nodig heeft om zijn strijdkrachten in het veld te ondersteunen.
De regering Biden, de media en de experts in Amerika begrijpen deze realiteit niet.
In plaats daarvan blijven ze de leugen herhalen dat de Russische economie aan flarden ligt en verdrinkt onder het gewicht van Amerikaanse sancties.
https://sonar21.com/americas-delusional-military-fantasy/
j.a. karman 5
ChristineHet is iets wat jij negeert en wat Putin niet kan verwerken. Hij wil de Stalin tijd terug.
Het huidige rusland lijkt dezelfde weg te bewandelen als ooit het nazi duitsland dat ook het argument herwinnen van de trots hanteerde.
Oekraine werd weer onafhankelijk en deed afstand van het USSR raket arsenaal. Communistisch rusland heeft nooit wat met vrijheid voor het volk gehad, de tsaren ook niet. kerenski kwam er niet op tijd uit na de februari revoluatie https://nl.wikipedia.org/wiki/Februarirevolutie_(1917).
Zie ook: https://www.nti.org/countries/ukraine/
Zoals het er nu uit ziet jaagt Rusland zijn eigen legereenheden het verderf in. De russische Industrie is niet veel. waarom dacht je dat ze op landje pik uit zijn. De verassing van oekraine is vindingrijkheid met standvastigheid. Dat wordt de ondergang voor de russen ongeacht wat er met de oekraine gebeurd.
Christine 3
j.a. karmanHolslag refereerde onder meer aan de woorden van Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die fulmineerde: “We laten ons niet de les lezen door de VS. De VS moeten ophouden met olie op het vuur gooien. Ze verspreiden desinformatie over wapenleveranties. De VS zeggen voor vrede te ijveren, maar profiteren enorm van de oorlog. De Amerikaanse wapenindustrie verdient
kapitalen. Waar is hun geweten?”
https://deanderekrant.nl/nieuws/china-roept-wereld-op-keer-je-af-van-de-vs-2023-02-24
j.a. karman 5
ChristineChristine 3
j.a. karmanDe “andere krant” groeit dagelijks er schrijven een diversiteit aan goede journalisten goede en betrouwbare stukken in, dit in tegenstelling tot de mainstreammedia die veel eenzijdige informatie verstrekt en meer gecontroleerde media is.
Je moet nog een hoop leren j.a. Karman want je grammofoon blijft hangen op één nummer, heel jammer en triest dat je zo eenzijdig bent.
j.a. karman 5
ChristineFvD materiaal blckbx de andere krante is notoir onbetrouwbaar. Zeer eenzijdig in de complothoek
Christine 3
j.a. karmanDroom lekker verder. Je bent een echte WEF gek.
Christine 3
j.a. karmanTurkije, dat ruim 85 miljoen inwoners telt, is lid van de NAVO en neemt daarmee een unieke positie in in de confrontatie tussen Oost en West.
Haar verklaring kwam kort na de aankondiging van Rusland dat Argentinië en Iran waren begonnen met het voorbereidingsproces om zich bij BRICS aan te sluiten. Hun aanvragen zijn de eerste uitbreiding sinds Zuid-Afrika meer dan tien jaar geleden toetrad. Dit zal voorde US/EU het einde van het fiatgeld en de euro kunnen betekenen. Dus nog meer armoede in de US en de EU landen.
Wat Forum voor Democratie betreft vergeet je ook weer iets, deze partij heeft meer dan 60.000 leden. Als ik mocht stemmen zou ik misschien wel op deze partij stemmen, zij zijn in ieder geval voor vrede in Oekraïne, en dat kan ik van veel andere partijen niet zeggen.
j.a. karman 5
ChristineBrazilie heeft de beloftes niet waargemaakt. Het lijkt eerder een oplopend probleemgebied te worden
Rusland is een nogo geworden. India China worden meer dubieus. Zuidafrika is ook niet geworden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/BRICS .
Wat FvD aanhang betreft, mijn inschatting was correct. De signalen (features) te overduidelijk.
Ze zijn niet voor vrede of je moet het overgeven onderwerpen aan nazisme als vrede zien.
Lees aub eens wat van E.A. Blair zoals 1984.
Christine 3
j.a. karmanj.a. karman 5
ChristineDat soort ervaringen zijn geen fictie. In tegenstelling to de ficties waarnaar jij naar verwijst. (blckbx)
Roland Horvath 7
ChristineTedje van Asseldonk, IEZ 9
Roland Horvathj.a. karman 5
Roland HorvathChristine 3
j.a. karmanj.a. karman 5
ChristineRoland Horvath 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Roland HorvathHet is een dtv aanpak wat te vaak disproportioneel is. MH17 als 9/11 verdraaien als iets wat niet door de aangewezen groeperingen neer te zetten is gewoon verwerpelijk.
Gerard van Dijk 6
Het word hier gedaan of het bijzonder is maar dit is hoe het IMF ook werkt. Iedere wereldmacht bouwt aan zijn eigen instituties om vandaar uit meer macht naar zich toe kan trekken, wat overigens voor al die grote instituten geld.
Eveline Bernard 6
Gerard van DijkKlopt. Dat heet imperialisme.
"Dat is de nieuwe manier van koloniseren. "
Dat is niet nieuw. Lees W.I. Lenin: "Imperialisme als hoogste stadium".