EU wil belastingschuwe multinationals aanpakken

2 Connecties
4 Bijdragen

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk schrijven een puntige brief aan de OESO met als doel een steviger aanpak van belasting ontduikende multinationals.

George Osborne, Wolfgang Schauble en Pierre Moscovi gaan gebroederlijk een offensief vormen tegen belastingontwijkende multinationals. De schatkistbewaarders van respectievelijk Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk hebben de OESO een brief geschreven waarin ze beloven dat iedere ondergetekende €150.000 uittrekt ter bestrijding van grote bedrijven die door middel van "winstverschuiving" hun fiscale afdracht aanzienlijk reduceren.

In het schrijfsel benadrukken de ministers van Financiën dat "belasting ontwijken" een "groeiend probleem" is. Het is belangrijk voor "zowel het overheidsbudget als het vertrouwen van de burgers in de eerlijkheid van het belastingstelsel" dat belastingschuwe grootcorporaties worden aangepakt.

Het trio merkt daarbij op dat het internationale belastingstelsel "moeite heeft om de veranderingen van de mondiale zakenwereld" bij te benen. Een denktank in Parijs, die het issue heeft bestudeerd, zal bij de volgende vergadering in februari, waar de financiële bewindvoerders van de grootste economieën aanwezig zijn, "concrete resultaten" publiceren, laten de ministers weten. 

Parlementsleden in het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste tijd erg boos op multinationals als Amazon, Starbucks en Google die boekhoudkundig hun winsten verkleinen waardoor ze minder kapitaal hoeven af te dragen aan de fiscus. Het zou zelfs ‘immoreel’ zijn volgens Britse politici.

Ook in Frankrijk, waar de autoriteiten €252 miljoen aan misgelopen belasting van Amazon eisen, is men furieus. Een gramstorig geluid vanuit de maatschappij heeft er zelfs toe geleid dat consumenten bepaalde producten boycotten. Pogingen van hoge piefen bij Starbucks om uit te leggen om uit te leggen waarom de koffieboer zo weinig belasting betaalt, worden toornig ontvangen door het publiek.

Hoe Bain Capital belasting ontwijkt via Nederland 

Waarom Nederland populair is bij multinationals

Fiscale trucs van internetgiganten duperen Europa