
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) overlegt in de Tweede Kamer over een nakend hoofdpijndossier: de herziening van het pensioenstelsel. © ANP/Bart Maat
Klacht over Nederlands pensioenstelsel leidt tot nader onderzoek door de Europese Commissie
Ruim een jaar geleden maakte Follow the Money bekend dat hoogleraar Europees pensioenrecht Hans van Meerten een klacht indiende tegen de Nederlandse staat. De verplichte deelname aan Nederlandse bedrijfstakfondsen, de kurk waar het pensioenstelsel op drijft, is volgens hem in strijd met het Europees recht. De Europese Commissie liet deze week weten extra tijd nodig te hebben voor de behandeling en startte een nader onderzoek.
Vandaag hervat de Tweede Kamer het wetgevingsoverleg over de nieuwe pensioenwet die halverwege 2023 in moet gaan. Terwijl minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen vragen van Tweede Kamerleden beantwoordt, onderzoekt Europa of het fundament van die wet – de ‘grote verplichtstelling’ – wel in lijn is met het Europees recht.
Zo’n 80 procent van de Nederlandse werknemers met een pensioenovereenkomst heeft te maken met de ‘grote verplichtstelling’. Zij nemen verplicht deel in een bedrijfstakpensioenfonds. Daarvan zijn er ongeveer vijftig, waaronder het ABP en het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, maar bijvoorbeeld ook de metaalindustrie-fondsen PME en PMT, het bouwnijverheidsfonds BpfBOUW en de afzonderlijke fondsen voor sectoren als Vervoer, Detailhandel en Horeca en Catering. Bij deze acht fondsen alleen al zijn meer dan elf miljoen mensen aangesloten. De grote verplichtstelling mag hiermee met recht de kurk waarop het Nederlandse pensioenstelsel drijft genoemd worden.
‘Nederland discrimineert hiermee naar nationaliteit, een no-go in het Europees recht’
Zo’n bedrijfstakfonds moet een Nederlandse stichting zijn. En daar wringt volgens van Hans van Meerten, hoogleraar Europees Pensioenrecht, de schoen: ‘Nederland discrimineert hiermee naar nationaliteit, een no-go in het Europees recht,’ zegt hij. ‘Bedrijfstakpensioenen zouden ook moeten worden opengesteld voor buitenlandse aanbieders.’
Van Meerten is niet tegen verplicht pensioensparen, maar pleit voor meer keuzevrijheid. ‘Die kan uiteindelijk ook goedkoper uitpakken voor de deelnemer,’ zegt hij.
Worstelen met ingewikkeldheid
De hoogleraar is met dit standpunt al lange tijd een roepende in de woestijn. Daarom besloot hij vorig jaar een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Hierin stelt hij, behalve het buitensluiten van buitenlandse aanbieders, nog iets aan de kaak. Toen het Europese Hof in 1999 oordeelde dat het monopolie van de Nederlandse bedrijfstakfondsen geoorloofd was, verwees die daarbij naar solidariteitskenmerken van het stelsel. Volgens Van Meerten zijn die inmiddels deels achterhaald. Het gaat hem daarbij met name om de indexatie van pensioenen en de zogeheten doorsneesystematiek.
Indexatie heeft sinds 2008 nauwelijks meer plaatsgevonden, waardoor de pensioenen van miljoenen Nederlanders naar schatting zo’n 20 procent minder waard zijn geworden. En de doorsneesystematiek wordt met de nieuwe pensioenwet afgeschaft.
Normaal gesproken beslist de Europese Commissie binnen 12 maanden of er een inbreukprocedure tegen het betreffende land gestart wordt. In dat geval stelt de Commissie als eerste stap de lidstaat op de hoogte van vermeende niet-nakoming van EU-recht: de zogenaamde ‘ingebrekestelling’.
Slechts een klein deel van de ruim vierduizend klachten die de Commissie vorig jaar ontving, leidde tot een juridische procedure. Tegelijk hoeft het niet uitzonderlijk te zijn om langer dan een jaar te wachten: vorig jaar had de Commissie gemiddeld 46 weken nodig om een klacht te behandelen.
Deze week liet de Commissie aan Van Meerten weten dat het niet gelukt is binnen de termijn van 12 maanden over zijn klacht te beslissen. Ze lijkt te worstelen met de ingewikkeldheid. In de brief die Van Meerten ontving staat dat er ‘kwesties ter sprake gebracht zijn die nader onderzoek vergen. Dat onderzoek is momenteel aan de gang.’ Ook stelt de Commissie dat ‘met de betrokken nationale autoriteiten gecommuniceerd moet worden’. In dit geval waarschijnlijk: het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Groot probleem
Kamerlid Pieter Omtzigt, toen nog namens het CDA, maakte zich in november 2020 zorgen over de Europese houdbaarheid van het nieuwe pensioenakkoord. Toen die aan bod kwam tijdens een een hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het pensioenakkoord, zei hij: ‘We willen alleen een hervorming doorvoeren waarbij wij een zekere zekerheid hebben. Het terugdraaien van een contracthervorming is een drama in 25 bedrijven.’ Hij vond ook dat de commissie moest overwegen een parlementair advocaat in te schakelen. Dat is nooit gebeurd.
‘Als de grote verplichtstelling eraf gaat dan hebben we in Nederland een heel groot probleem’
In juni 2019 bevestigde toenmalig minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in reactie op een vraag van 50PLUS Kamerlid Corry van Brenk dat de ‘deal off’ [pensioenakkoord van de baan, red.] zou zijn als de verplichtstelling in gevaar komt.
Het risico dat Nederland wordt teruggefloten door Europa is nog niet afgewend. ‘Dat risico is gelijk aan kans maal impact,’ zei hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Mark Heemskerk hierover vorig jaar tegen Follow the Money. ‘De impact is zo groot. Als de grote verplichtstelling eraf gaat dan hebben we in Nederland een heel groot probleem.’
Update (woensdagmiddag 19 oktober, 16.00)
Verwijzend naar dit artikel heeft kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het wetgevingsoverleg over de nieuwe pensioenwet in de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan minister Carola Schouten gevraagd te reflecteren op de brief van de Europese Commissie.
De minister antwoordde dat ze uit de media heeft vernomen dat er een klacht is ingediend bij de Europese Commissie en dat ze van de Commissie hierover nog niets vernomen heeft, telefonisch noch schriftelijk. De klacht en de eventuele vervolgprocedure staan volgens de minister los van de herziening van het pensioenstelsel. Ze merkte op dat de houdbaarheid van de verplichtstelling uitvoerig juridisch getoetst is in het kader van het wetsvoorstel, onder andere door de Raad van State, die ook op Europese regels en verdragen toetst. De minister liet weten er van uit te gaan dat door de check van de Raad van State dit [de klacht en de eventuele vervolgprocedure, red.] de behandeling van de wet en de wet zelf niet in de weg staan.
In reactie hierop toonde Omtzigt zich verbaasd dat de Commissie een jaar op de stukken gezeten heeft, daarop verlenging heeft aangevraagd, en gedurende die hele periode geen contact heeft opgenomen met de Nederlandse autoriteiten over de klacht. ‘Verwijtbaar aan de Europese Commissie,’ was hierbij zijn oordeel.
18 Bijdragen
Roland Horvath 7
2/ Globalisering is goed maar lokaal is dat ook: Dus de gulden midden weg is beter.
NL en tal van andere Europese staten hebben de productie uitbesteed aan lage loon landen, de kennis verkocht en nu ook al de aandelen / het bestuur. Het lijkt er op dat de pensioenfondsen beter in NL handen kunnen blijven. Pensioenfondsen zijn geen ondernemingen, ze moeten de eigendom/ het bezit zijn van degene die betalen, de werknemers van de bedrijfstakken.
3/ De huidige vorm van pensioen fondsen is uit de tijd. Er moet massaal belegd worden, er dreigt altijd prijsinflatie zoals nu waardevermindering van de fondsen. Een pensioen fonds kan vervangen worden door een Krediet Bank KB, die de mogelijkheden heeft van geldcreatie zoals de ECB. Pensioen betalingen zijn dat schuldvrij krediet, zoals subsidies dat ook zijn Bovendien wordt er eenmaal geld betaald namelijk als iemand met pensioen is. Er worden geen betalingen gedaan door de werknemers of door de werkgevers. Het kan dus eenvoudiger dan wat we nu zien.
De KB wordt collectief beheerd. Uiteraard heeft alles voordelen en nadelen.
4/ Het reken gedoe om de invloed van de tijd en van de prijs stijgingen mee te rekenen en zo te resulteren in een rechtvaardig pensioen bedrag mag ook afgelopen zijn. Beter kan men van de huidige waarden/ prijzen en bedragen uitgaan. Eenvoudiger, beter en redelijk.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathVincent Huijbers 9
Zal binnen eenzelfde branche de één uiteindelijk een beter pensioen gaan opbouwen dan de ander? En welke keuzes liggen daaraan ten grondslag? En is dat eerlijk? Of hebben ze gewoon pech?
Wanneer vermogensongelijkheid steeds meer zichtbaar lijkt te worden in bijvoorbeeld het bezit van een eigen woning lijkt mij die kurk straks de drijver waar veel mensen zich aan vast kunnen houden.
Jan Willem de Hoop 12
Casper Rouffaer
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Casper RouffaerHoe en wanneer had Nederland hier eerder op kunnen of moeten reageren?
Nu meer artikelen over EU en Nederland gelezen heb krijg ik indruk dat Nederlande overheid niet altijd in volle omvang weet of begrijpt wat in EU verband wordt afgesproken.
Vincent Huijbers 9
Casper RouffaerHet solidariteitsbeginsel egaliseerd de kosten voor een pensioen. Enkele grote en kleinere branchepartijen hebben daardoor een monopolie (en macht) maar doordat er geen partij specifiek bevoordeeld wordt was dit in 1999 voor het Europese Hof een geoorloofde constructie?
Het openbreken van dit monopolie zou meteen het solidariteitsbeginsel onderuithalen. Meerdere partijen is meerdere uitkomsten is ongelijkheid. Nogal fundamentele maatschappelijke wijziging lijkt mij.
Eveline Bernard 6
Vincent HuijbersJelko Dijkman 2
Vincent Huijbers 9
Jelko DijkmanJelko Dijkman 2
Vincent HuijbersMaar als werkgevers straks ook pensioen mogen shoppen voor verplegers en mensen in het grootmetaal, kan dat lelijke gevolgen hebben.
Mentor Palokaj 6
Jelko Dijkmanhans van rheenen 7
heb ik me door mijn pensioenfonds laten adviseren of ik mijn deelname vrijwillig zou bijhouden òf ermee zou (moeten/kunnen) stoppen. Alleen de fonds-computer kon dit uiteindelijk berekenen.
Het antwoord luidde: van uw vrijwillige inleg krijgt u later ongeveer 10% terug!
Roland Horvath 7
Er is het principe 'De rechter is vrij in de waardering van het bewijs.' Bijna altijd kan men zo het bewijs onvoldoende verklaren en dan niet meer de feiten behandelen. Met redelijkheid.
Onlangs waren er in NL de miljarden van 1/ het ''Maagdenhuis' en van 2/ het pensioenfonds van Rotterdamse haven arbeiders die resp. naar het Bisdom Haarlem zijn gegaan en naar een verzekeringsonderneming. Op basis van teksten die niet opwegen tegen de geld bedragen waar de gedupeerden eeuwen resp. vele tientallen jaren voor gewerkt hebben. Een niet te bevatten onrecht.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Het kapitaal, vooral de winsten, moeten niet onbegrensd de wereld rond kunnen gaan.
Dan is er nog het monopolie van de bedrijfstakfondsen. Die kunnen niet EU artikel 102 VWEU schenden. Het daar bedoelde monopolie is iets anders dan een eigen beheer.
De teksten van de 2 artikelen:
Artikel 56. In het kader van de volgende bepalingen zijn de beperkingen op het vrij verrichten van diensten binnen de Unie verboden ten aanzien van de onderdanen der lidstaten die in een andere lidstaat zijn gevestigd dan dat, waarin degene is gevestigd te wiens behoeve de dienst wordt verricht. Het Europees Parlement en de Raad kunnen, volgens de gewone wetgevingsprocedure, de bepalingen van dit hoofdstuk van toepassing verklaren ten gunste van de onderdanen van een derde staat die diensten verrichten en binnen de Unie zijn gevestigd.
Misbruik van machtspositie Artikel 102 EU-Werkingsverdrag verbiedt dat één of meer ondernemingen die een machtspositie innemen op de gemeenschappelijke markt of een wezenlijk deel daarvan, van die machtspositie misbruik maken voor zover dit misbruik de concurrentie beperkt en de tussen staatse handel beïnvloedt.
Willem Glasbergen
Philip balakirsky
ik begrijp dat men individueel civielrechtelijk bezwaar uitsluit maar kan dat zomaar? cq wat kun je hieraan doen?
hoor graag.