'Zes banken krijgen EU-boete voor Euribor-manipulatie'

2 Connecties

De Europese Unie gaat boetes uitdelen aan zes banken die hebben gesjoemeld met de interbancaire rente van de eurozone.

De mededingingsautoriteit van de Europese Unie (EU) gaat zes grootbanken beboeten vanwege manipulatie van de Euribor, de interbancaire rente van de eurozone. Dat zegt een ingewijde bron tegen persbureau Reuters. Het gaat om de banken Deutsche Bank (Duitsland), JPMorgan (Verenigde Staten), HSBC (Groot-Brittannië), Royal Bank of Scotland (Groot-Britannië), Credit Agricole (Frankrijk) en Societe Generale (Frankrijk). Vorige week werd bekend dat Rabobank een boete krijgt van 774 miljoen euro omdat de coöperatieven jarenlang hadden gesjoemeld met zowel de Libor als de Euribor. Deze financiële sanctie kwam niet van een Europees orgaan, maar van de nationale toezichthouders van de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië. CEO Piet Moerland besloot om naar aanleiding van het schandaal op te stappen. Toen de fraude aan het licht kwam, stapte Rabobank uit het Euribor-panel - het clubje banken dat elke dag de interbancaire rente bepaalt. Rabobank was als enige Nederlandse bank lid van de Libor-club. Bij de totstandkoming van de Euribor was niet alleen Rabobank maar ook ING betrokken. ING wordt in het persbericht van Reuters niet genoemd in het rijtje dat wordt beboet door de EU.

Euribor-boetes

Controleurs van de Europese Commissie vielen twee jaar geleden binnen bij verschillende banken om te onderzoeken of er is gesjoemeld met de Euribor, een benchmark waaraan 250 biljoen euro aan financiële contracten is gekoppeld. De bron zegt tegen Reuters dat sommige banken met de EU hebben geschikt in ruil voor een reductie van 10 procent van de boete. De financiële sancties gaan alleen over de Euribor. De straffen omtrent het Londense equivalent, de Libor, zijn al uitgedeeld of worden nog apart uitgedeeld. Volgens de bron wordt de Britse bank Barclays niet gestraft. Barclays bracht de Europese toezichthouder destijds op de hoogte van het gesjoemel. De antitrust-waakhond van de EU kan boetes uitdelen die tot 10 procent van de jaaromzet bedragen. De bron zegt dat de Euribor-boetes echter rond de 1 procent zullen liggen. Bij de zes genoemde banken, die allen minstens zestien miljard euro omzet draaien, komt dat alsnog neer op een boete van enkele honderden miljoen euro's. De verwachting is dat de banken volgende maand officieel worden aangeklaagd door de EU.
Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden