
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
Het waterstof-tankstation van Jan Paul Kerkhof in Den Haag. © Michiel Wijnbergh / ANP
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Er moet elke 150 kilometer een pompstation komen waar je waterstof kunt tanken. De Europese Commissie hoopt daarmee het gebruik van de energiedrager te stimuleren. Maar nu de waterstofrevolutie op zich laat wachten, zouden de Brusselse plannen wel eens een dure strop kunnen worden.
- De verwachtingen voor waterstof als oplossing voor milieuvriendelijker personenvervoer zijn hoog. Te hoog, concluderen veel deskundigen inmiddels. Om als groene energie te kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld automotoren zijn meerdere stappen nodig, die de energiedrager relatief duur en inefficiënt maken voor ‘klein’ gebruik op grote schaal.
- Waterstof is wel nog steeds veelbelovend voor bijvoorbeeld industriële processen en zwaar vrachtverkeer. Maar dat het een revolutie op de weg gaat veroorzaken lijkt onwaarschijnlijk, zeker nu elektrisch rijden steeds efficiënter, goedkoper en dus voor een groter publiek bereikbaarder wordt.
- De Europese Commissie blijft echter aandringen op een enorme groei van waterstofverkeer langs de Europese wegen. Voor de komende jaren wil de Commissie in Europa zo’n 2000 waterstoftankstations zien verrijzen, zodat er elke 150 kilometer waterstof getankt kan worden. Geraamde kosten: 800 miljoen euro per jaar.
- Dat is opmerkelijk, omdat deskundigen hebben uitgerekend dat als de huidige trend doorzet, er over acht jaar maximaal 66 stations in Europa nodig zijn. Wie desondanks een waterstofauto of -tankstation wil aanschaffen, krijgt fikse financiële steun van nationale overheden en uit Brussel.
‘Waterstof is de ontbrekende schakel in de energietransitie.’ Jan Paul Kerkhof zit in het kleine rommelige kantoor boven zijn tankstation. Zojuist heeft de Haagse ondernemer de vrolijk gekleurde waterstofpomp laten zien, er was toevallig net een taxichauffeur aan het tanken. Kerkhof is naar eigen zeggen een van de eersten die de energiedrager omarmden, omdat hij besefte dat er een eind zou komen aan het gebruik van fossiele brandstof.
Het waterstoftijdperk komt alleen nog niet erg van de grond, er rijden nog nauwelijks voertuigen rond op het reukloze, kleurloze en hoog ontvlambare gas. ‘Ik verdien er niet op,’ geeft Kerkhof toe. Sterker nog, er was flink wat subsidie nodig om de waterstofinstallatie te plaatsen.
Gelukkig voor hem waren er de afgelopen jaren volop fondsen voorhanden. ‘Ik heb voor 80 procent van de kosten subsidie gehad, de ene helft uit Europa en de andere helft uit co-financiering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’, vertelt Kerkhof. ‘Er was geen businesscase, dus zonder de Europese subsidie zou er niets van de grond komen.’
De installatie heeft 1,75 miljoen euro gekost. Uit een Europees subsidiepotje ontving het bedrijf van Kerkhof meer dan 1,1 miljoen euro. Zeven ton voor de pomp en bijna 4 ton voor de aanschaf van 19 waterstofauto’s, die hij leaset aan een taxibedrijf. Zo zorgt het Brusselse geld voor zowel het aanbod als de vraag.
De Europese Unie stimuleert sinds 2011 de bouw van tankstations voor waterstof, blijkt uit data over de sinds 2007 verstrekte EU-subsidies. Follow the Money verzamelde en analyseerde de gegevens. Het gaat om 37 projecten die tot doel hebben 214 pompstations aan te leggen. In totaal ontvingen deze projecten meer dan 400 miljoen euro. Dat geld is niet exclusief besteed aan het neerzetten van tankstations; een deel ging naar de aanschaf van auto’s en bussen die op waterstof rijden.
De hoop van de beleidsmakers is dat waterstof de vergroening verder aanjaagt. Het wegverkeer is verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot in Europa. Voertuigen die op waterstof rijden stoten geen broeikasgassen uit; er komt alleen waterdamp uit de uitlaat. De energiedrager kan daarom een rol spelen in het behalen van de klimaatdoelen. Daarvoor is het wel noodzakelijk om de waterstof ‘groen’ te produceren, met hernieuwbare energie, en niet zoals nu het geval is uit aardgas.
Het gebruik van waterstof voor transport en vervoer is echter omstreden, vooral vanwege de verspilling van energie die ermee gepaard gaat. Bij de productie, via elektrolyse, gaat volgens berekeningen van autobouwer Volkswagen bijna de helft verloren. Vervolgens verdwijnt bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit voor het aandrijven van de automotor nog eens de helft. Onderaan de streep is er nog maar 25 tot 35 procent van de energie over. Van elektrische auto’s is de energie-efficiëntie met 70 tot 80 procent veel hoger.
Kerkhof noemt de discussie op het gebied van mobiliteit gepolariseerd. ‘Er zijn believers en non-believers. En je hebt een paar schreeuwers, de Tesla-fans die heel erg afgeven op waterstof, maar waarom? Het lijkt wel een stel Jehova’s getuigen, die alleen overtuigd zijn van het eigen gelijk.’ Niet alleen Tesla-fans halen waterstof graag neer, ook Tesla-baas Elon Musk laat geen kans voorbijgaan om de energiedrager verbijsterend onnozel of dom te noemen.
Naast de gebrekkige efficiëntie is er een ander probleem. De beperkt beschikbare waterstof die kan worden opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen is hard nodig om industrieën te vergroenen die niet of nauwelijks te elektrificeren zijn: raffinaderijen, staalfabrieken, de productie van kunstmest, de luchtvaart en de scheepvaart. De hoge temperaturen die nodig zijn voor het smelten van staal zijn niet op te wekken met elektriciteit, de batterijen die nodig zijn voor langeafstandsvluchten zijn te zwaar voor vliegtuigen.
De zogeheten Waterstofladder geeft inzicht in de sectoren waarin waterstof onmisbaar is, en die waarin betere alternatieven voorhanden zijn. Personenauto’s op waterstof bungelen onderaan de ladder, omdat elektrische auto’s een prima en goedkoper alternatief zijn.
Voor zwaar transport over lange afstanden is er wellicht wel een businesscase, zeker nu de brandstofprijzen recordhoogtes bereiken. Bovendien heeft waterstof nog een ander voordeel. Een vrachtwagen die op elektriciteit rijdt staat een half uur stil als de batterij wordt opgeladen, het tanken van waterstof duurt maar een paar minuten.
Sterren van waterstof
‘Laten we reiken naar de sterren, want de sterren zijn gemaakt van waterstof.’ Klimaatcommissaris Frans Timmermans liet vorig jaar weinig ruimte voor twijfel over zijn bedoelingen, tijdens zijn toespraak op een conferentie van de Europese Commissie en de waterstof-industrie. Het neerzetten van honderden waterstoftankstations is onderdeel van Timmermans ambitieuze plannen.
Op dit moment zijn er 161 waterstoftankstations in Europa, en daarvan staan er bijna honderd in Duitsland. Bij de oosterburen is het enthousiasme voor deze energiedrager groot. Al was daar wel flink wat subsidie voor nodig. Bijna alle Duitse pompstations waar waterstof te krijgen is worden geëxploiteerd door H2 Mobility, een consortium waar onder meer oliebedrijven Shell, TotalEnergies en OMV onderdeel van uitmaken. Het is dan ook bij de tankstations van deze bedrijven waar waterstof te koop is. Het consortium nam tussen 2014 en 2020 deel aan twee grote, mede door de EU gefinancierde projecten waar Brussel in totaal 45 miljoen euro aan subsidie aan verstrekte.
Nederland volgt Duitsland op afstand met een schamele 9 waterstofpompstations, maar is daarmee wel de nummer twee van de EU. Het contrast met de rest van het continent is groot. In 18 van de 27 EU-landen zijn er nul of minder dan tien waterstofauto’s te vinden en in meer dan de helft van de lidstaten staat geen enkel tankstation.
Als het aan Brussel ligt komt daar snel verandering in, want de Commissie wil dat er in 2030 bijna tweeduizend waterstoftankstations staan. Langs de belangrijkste verkeersaders van Europa moet er iedere 150 kilometer een verrijzen. Daarnaast zijn er nog honderden knooppunten die ook een station moeten krijgen.
Dat personenauto’s gebruik gaan maken van deze infrastructuur is onwaarschijnlijk. Behalve Hyundai en Toyota zijn er geen autobouwers met plannen om op grote schaal waterstofauto’s op de markt te gaan brengen. ‘De waterstofauto is NIET de oplossing voor het klimaat. [..] Luister naar de wetenschap!’ twitterde Volkswagen-ceo Herbert Diess vorig jaar. Ook Timmermans ziet inmiddels in dat elektrische auto’s de strijd gaan winnen, en dat het beter is om de zeer beperkt beschikbare waterstof voor andere doeleinden in te zetten.
Het Brusselse plan moet mogelijk maken dat vrachtwagens op het sterrenstof van Timmermans gaan rijden. Dat werd vorige week nog eens onderstreept toen de Europese Commissie goedkeuring gaf voor het verlenen van staatssteun aan waterstofprojecten van vrachtwagenbouwers Daimler Trucks en Iveco.
In het Klimaatakkoord van 2019 staat dat er in 2025 15 duizend waterstofauto’s in Nederland moeten rondrijden en in 2030 zelfs 30 duizend. Over de exacte uitwerking hiervan zijn nog steeds geen afspraken gemaakt.
Klimaatminister Rob Jetten lijkt ook niet van plan dit plan uit te gaan voeren. Tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer op 14 april van dit jaar zei de minister dat ‘als het gaat om personenmobiliteit dan denk ik dat de markt voor een groot deel heeft gekozen voor EV’ [Electric vehicles, red.].
Ook de waterstof-industrie rekent er niet meer op. ‘Er stond in de plannen dat er 15 duizend waterstofauto’s moeten zijn over een paar jaar, maar dat getal is al lang losgelaten,’ zegt Robert Dencher, voorzitter van H2Platform, een samenwerkingsverband van Nederlandse waterstofbedrijven. ‘We gingen ervan uit dat er vanaf 2020 een steady stroom van ontwikkelingen zou komen. Dat is niet het geval geweest, dus slaat dat getal nergens meer op.’
In Nederland rijden momenteel 503 auto’s en bestelwagens rond op waterstof, blijkt uit cijfers van het European Alternative Fuels Observatory.
Welke logica steekt er achter de aanleg van een infrastructuur als nog zo onzeker is of er voertuigen komen die er gebruik van gaan maken? Verschillende onderzoekers stellen dat de onderbouwing van die aanleg ronduit wankel is. ‘Niet alle wegen zijn hetzelfde. Hoeveel tankstations er gebouwd worden moet afhankelijk zijn van hoeveel vrachtwagens er rijden,’ zegt Felipe Rodríguez van onderzoeksbureau International Council on Clean Transportation (ICCT).
Rodríquez becijferde hoeveel vrachtwagens in 2030 op waterstof rijden, en op welke wegen deze trucks te vinden zullen zijn. Hij keek daarvoor naar huidige verkeersstromen en naar de productieplannen van vrachtwagenbouwers. Zijn conclusie? Over acht jaar zijn er slechts 66 pompstations nodig.
Vrachtwagens op waterstof zullen volgens onderzoekers ook in de verre toekomst een niche blijven, of zelfs geheel overbodig
Dat komt omdat veel transporteurs, zelfs als de infrastructuur van tankstations er ligt, niet gaan kiezen voor waterstof. ‘De winsten zijn krap dus zullen de transporteurs rationele beslissingen nemen als ze de keuze hebben uit verschillende technologieën,’ meent Rodríguez. ‘Wij voorzien dat de batterij-elektrische vrachtwagens goedkoper zijn en daarom de dominante technologie zullen worden.’
De Europese Commissie loopt dus ver voor de troepen uit. Mogelijk zijn de door Brussel voorgestelde aantallen nodig in de tweede helft van het volgende decennium, maar zeker nog niet in 2030. Vrachtwagens op waterstof zullen ook in de verre toekomst een niche blijven, volgens de ICCT-onderzoeker.
Het in het Duitse Karlsruhe gevestigde Fraunhofer Instituut, waar veel onderzoek naar waterstof wordt gedaan, komt met vergelijkbare conclusies. De snelle ontwikkelingen op het gebied van batterij-technologie zou waterstoftrucks zelfs ‘overbodig’ maken.
Niemand wil investeren, maar Frans Timmermans ziet nog steeds levensvatbaarheid
Overbodig? Zo ver wil Transport & Environment, een Brusselse organisatie die zich inzet voor het vergroenen van transport, niet gaan. Maar wel waarschuwen zij voor het gevaar van ‘stranded assets’, tankstations die waardeloos zijn omdat niemand er komt. Bouw de stations daarom alleen op de plekken waarvan zeker is dat er gebruik van gemaakt wordt, adviseert de organisatie. Dus wellicht wel in Nederland, Duitsland en andere plekken waar veel goederenvervoer is, maar niet in Griekenland, Finland, Ierland en veel andere Europese landen waar de vraag naar waterstof nihil zal zijn.
Wie betaalt de rekening?
Om de Brusselse ambitie van tweeduizend waterstoftankstations in 2030 uit te laten komen is 800 miljoen euro per jaar nodig, blijkt uit berekeningen die zijn gedaan in opdracht van de Europese Commissie. Een deel daarvan, de commissie denkt de helft, zal moeten komen in de vorm van subsidies omdat het bouwen en exploiteren van een waterstoftankstation economisch niet rendabel is. ‘Dat is precies waarom het zo belangrijk is om de juiste beslissing te nemen,’ zegt Rodríguez. ‘Onderbenutte tankstations zijn niet winstgevend dus zal niemand in die business willen stappen.’
En hoe lager de bijdrage uit de private sector, hoe hoger de rekening uitvalt voor de belastingbetaler. Geld dat waarschijnlijk vooral naar bedrijven zoals Shell en TotalEnergies zal gaan, die al hebben ingezet op waterstof voor transport, en veel bestaande pompstations hebben langs de Europese snelwegen.
Toch is Brussel niet van plan de koers te wijzigen. Eurocommissaris Timmermans reageert geprikkeld als Follow the Money hem vraagt of het echt nodig is om iedere 150 kilometer een tankstation neer te zetten. ‘Ik ben ervan overtuigd dat waterstof de oplossing is voor die delen van transport en industrie die moeilijk het gebruik van fossiele brandstof kunnen verminderen en waar elektriciteit geen optie is. Voor vrachtwagens is een infrastructuur van waterstoftankstations nodig. De economische levensvatbaarheid is er in potentie, al zal het afhangen van de keuzes en de snelheid bij de bouwers van vrachtwagens. Ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat het gaat werken.’
Zwaar transport is, volgens de Commissie, ‘de meest waarschijnlijke sector waar waterstofvoertuigen op grote schaal gebruikt gaan worden’. En als niet voldoende tankstations aanwezig zijn is er ‘het risico dat de Europese waterstofdoelen in gevaar komen’.
‘Bepaalde politici luisteren te veel naar de industrie, er is een zeer machtige lobby en dat zie je terug in de standpunten’
Recentelijk zijn deze doelen flink opgeschroefd, een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne die door Brussel wordt aangegrepen om de klimaatplannen een extra impuls te geven. ‘Om Russisch gas te vervangen moeten wij in 2030 twintig megaton aan groene waterstof in Europa aanvoeren, maken en gebruiken,’ aldus Diederik Samsom, de chef van het kabinet van eurocommissaris Timmermans. Ter vergelijking, dat is het jaarlijkse energieverbruik van 9,5 miljoen huishoudens.
Rodríguez vermoedt echter dat er andere krachten in het spel zijn. ‘De besluiten die politici nemen, vormen het industriële landschap. En bepaalde politici luisteren te veel naar de brandstof- en waterstofindustrie, dat is wel zeker,’ stelt hij. ‘Er is een zeer machtige lobby en dat zie je terug in de standpunten die sommige beleidsmakers innemen.’
Steun van de lobby
ACEA is zo’n invloedrijke lobbyclub. Bijna alle grote Europese autobouwers en de producenten van vrachtwagens, zoals DAF, Scania, MAN, Iveco en Daimler, zijn lid van deze lobbyorganisatie. Als het aan hen ligt komt er niet iedere 150 maar iedere 100 kilometer een tankstation, en niet pas in 2030 maar al in 2027. Terwijl er op dit moment alleen nog proefprojecten lopen en er geen concrete plannen zijn voor grootschalige productie van waterstofvrachtwagens.
Alleen het Nederlandse bedrijf Holthausen timmert stevig aan de weg; dat wil 500 trucks per jaar bouwen en de productie later opschroeven naar tweeduizend. Maar de binnen ACEA verzamelde vrachtwagenbouwers lijken te wachten tot de tankstations er zijn voor ze veel geld gaan investeren.
De voorgestelde aanpassingen van de EU-rapporteur komen exact overeen met de wensen van de lobby
Ze kunnen rekenen op de steun van de waterstoflobby waarin bedrijven die hun geld verdienen met het verkopen en verplaatsen van fossiele brandstoffen een belangrijke stem hebben. Gezamenlijk schreven de twee machtige lobby's op 27 april dit jaar een brief aan de transportministers van alle EU-landen, Europarlementariërs en Commissaris Timmermans. Er zou sprake zijn van een ‘gebrek aan ambitie’ en het voorgestelde aantal tankstations ‘schiet hopeloos tekort om aan de meest basale vraag te voldoen’.
Ze kunnen ook op steun rekenen in het Europees Parlement. De Duitse parlementariër – en fervent aanhanger van waterstof – Ismail Ertug is de rapporteur van het dossier. De door Ertug voorgestelde aanpassingen aan het voorstel van de Europese Commissie komen exact overeen met de wensen van de lobby: iedere 100 kilometer een tankstation in 2027.
Het zal voor Ertug nog een stevige klus worden om zijn 704 collega’s in het Europees Parlement ervan te overtuigen dat dit nodig is. Uit de honderden ingediende amendementen valt op te maken dat veel parlementariërs niet gecharmeerd zijn van de hoge ambities. Zij pleiten voor minder strikte verplichtingen. Ertug kan wel rekenen op de steun van zijn eigen partij, de sociaaldemocratische SPD, die onderdeel is van de S&D-fractie, en van de christendemocratische Europese Volkspartij. Dat zijn de twee grootste fracties binnen het parlement.
De auto- en waterstofindustrie probeert dus met de hulp van een invloedrijke parlementariër de ambities op te krikken. Maar de regeringen in de Europese hoofdsteden zijn niet van plan mee te werken. Op 25 mei van dit jaar publiceerden de EU-landen hun gezamenlijke onderhandelingspositie. Daarin benadrukken zij dat er nog maar nauwelijks waterstofvoertuigen rondrijden en het zeer onzeker is of dat gaat veranderen.
‘Het is begrijpelijk dat er weerstand is vanuit de landen waar nauwelijks verkeer is dat gebruik zal maken van waterstof,’ aldus Rodríguez. Het tegenvoorstel is om op een veel beperkter aantal wegen om de 200 kilometer een waterstoftankstation neer te zetten, en om over een paar jaar te kijken of het überhaupt wel nodig is.
Het zal nog zeker een half jaar duren voor duidelijk is hoeveel tankstations er straks gaan komen. Eerst moet het Europees Parlement een standpunt innemen, waarschijnlijk gebeurt dat in september, en dan volgen de onderhandelingen waarbij de transportministers, de Commissie en het Parlement het onderling moeten uitvechten.
In het kantoor boven het Haagse tankstation vindt ondernemer Jan Paul Kerkhof, die 1,4 miljoen subsidie ontving voor het neerzetten van een waterstofinstallatie, dat de samenleving moet accepteren dat bij de energietransitie kostbare fouten worden gemaakt. ‘Investeren in waterstof is natuurlijk een risico, daar wil ik eerlijk over zijn. Maar het probleem is dat we in onze maatschappij als de dood zijn om fouten te maken. We zijn angstig, het rubbertegelparadijs, we accepteren geen risico’s meer. Je zal af en toe een keer verkeerd gokken, maar je moet soms risico’s nemen.’
Met medewerking van Adriana Homolova
122 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Ik geloof dat de belastingbetaler nogal wat bijpast voor de risico's die anderen voor hem nemen (kredietcrisis?). Het is fascinerend om te zien wat er voor nodig is voordat 'de markt' zijn werk kan doen. Waarom neemt deze sector het risico niet zelf als ze overtuigd is van dat het rendabel is en kan concureren met de batterij?
Zou bij het energieverlies dat bij deze brandstof gepaard gaat niet overal een grode lamp moeten gaan branden?
Alex Hoen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Alex HoenIk heb een probleem met een voorschot nemen op innovaties die mogelijk in de toekomst gaan plaatsvinden om deze keuzes nu te rechtvaardigen. Als het vertrouwen in deze innovatie zo groot is waarom worden deze investeringen dan niet door het bedrijfsleven zelf gedaan?
Als het een goed idee is volgt de rest ook. Of niet.
Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor kernenergie. Ik ben niet tegen maar zou wel willen weten wiens risico 'we' gaan afdekken en welke opties er zijn als de innovatie uitblijft? Zitten we dan x jaar vast aan deze infrastructuur?
Je zou ook kunnen denken aan het terugdringen van het aantal trasportbewegingen door 'same day delivery' of 'gratis' verzending voor niet noodzakelijke goederen te stoppen.
Alex Hoen 4
Vincent HuijbersIk heb moeite met conservatief beleid en politici die geen lef hebben maar zich laten leiden door opiniepeilingen en (andere) lobbes zoals de huidige Haagse kliek. Je kan veel vinden van Brusselse bureaucratie maar niet dat ze proberen nieuwe richtingen in te slaan.
Vincent Huijbers 9
Alex HoenIk vraag me af of dat conservatief is om te denken.
Een nieuwe richting in slaan is goed: het gaat om welk risico 'we' nemen. Aan de haalbaarheid wordt namelijk getwijfeld en ondanks die twijfels wil men dit toch uitvoeren. Daar kun je vraagtekens bij zetten.
Alex Hoen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Alex HoenKennelijk is er een ander probleem.
Alex Hoen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Alex HoenDe lobby waarin in dit stuk over gesproken wordt lijk mij de markt die op beleid aan het sturen is.
Je zou dezelfde vraag over de fossiele industrie kunnen stellen die achter deze lobby zit.
Alex Hoen 4
Vincent Huijbers-Oh ja, de infrastructuur voor H2 transport ligt er al in NL dankzij de Gasunie. Dát werkt ook goed in het verwarmen van bestaande woningvoorraad i. p.v. warmtepompen (letterlijk en figuurlijk) in de woningen met een energielabel G...
Vincent Huijbers 9
Alex HoenWanneer de business case voor waterstof nu niet rond is te krijgen lijkt mij dat voorzichtigheid op zijn plaats. Elektrisch lijkt zich te bewijzen alleen vraag ik mij af hoe ze al die accu's en zonnepanelen willen gaan maken.
Die infrastructuur is zeker een goed punt. Maar eerst isoleren.
Nico Janssen 7
Alex HoenAlex Hoen 4
Nico JanssenNico Janssen 7
Alex HoenEveline Bernard 6
Alex HoenAardgas is een tamelijk groot molecuul.
Ons hoofdleidingnet voor aardgas zou moeten worden aangepast, met een kunststof binnenbuis. Het fijnmazige distributienet in de steden is nu zelfs voor aardgas al lek, dus.. Zie je het voor je, alle straten openbreken voor nieuwe pijpen?
Alex Hoen 4
Eveline Bernardfijn al die leden die denken in bezwaren; allemaal in de ban van de batterij? IK geloof in een afgewogen mix van duurzame energiebronnen waarbij een transitieperiode met slim gebruik van bestaande infrastructuur deel uitmaakt. einde discussie voor mij hier en nu.
Karolijne Bauland 8
Vincent HuijbersNu de energie- en andere cowboys geen of minder winst maken mag de belastingbetalende burger weer komen opdraven. Timnermans en Samsom dieselen fijn op en neer van Brussel naar Stasburg en rijden graag even om om bij mij te komen checken of de thermostaat wel op 15° staat. Dat heet dan 'Climate Compliance Check'. Of zoiets. Als het maar Engels is. Dat vindt Frans Timmermans héél erg belangrijk.
Begrijp me niet verkeerd; ik ben erg voor samenwerking, overleg en keuzes voor de lange termijn. Maar met deze dictatoriale stijl ben ik echt klaar.
Brussel is de ruziënde hoofdstad van een ruziënd landje. In chique pré-coronagebouwen beslissen onbekende en nog-net-niet-uitgerangeerde politici over mijn onbeduidende levendje. En mijn geld.
Vincent Huijbers 9
Karolijne BaulandToch zou ik Europa niet zo snel afschrijven. Jesse Frederik heeft voor de Correspondent een paar lezenswaardige artikelen geschreven:
Zo geweldig kan Brusselse betutteling zijn
https://decorrespondent.nl/13327/zo-geweldig-kan-brusselse-betutteling-zijn/801769631773-101700d1
De Europese Unie bepaalt hoe jij zuigt (en dat is maar goed ook)
https://decorrespondent.nl/9487/de-europese-unie-bepaalt-hoe-jij-zuigt-en-dat-is-maar-goed-ook/869146144845-d8b628e0
Karolijne Bauland 8
Vincent HuijbersMinder mooi: Karien van Gennip die het oké vindt dat de producenten van al dat moois goedkope krachten mogen weggooien als het even tegenzit. Ook minder mooi: het ondoorgrondelijke rondpompen van gelden voor van alles en nog wat.
Echt zorgwekkend: de voortdurende en verlamnende paniek rondom klimaat, pandemieën en 'de economie' en de onhoudbare nadruk op groei die niet haalbaar is omdat een groot deel van de werkenden permanent in onzekerheid leeft. Omdat het mag van neoliberaal 'Brussel'.
Zelf behoor ik tot de groep die voor de EU niet meer is dan een melkkoetje. Diep teleurgesteld, maar gelukkig nog wel in het bezit van een stofzuiger en een fiets.
Naarmate ik minder illusies heb waardeer ik die dingen meer, en begrijp ik beter waarom relatief arme mensen dure dingen kopen.
Arne van der Wal 10
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Arne van der WalBedankt voor de link!
Arne van der Wal 10
Vincent HuijbersKarolijne Bauland 8
Vincent HuijbersMensen als Frans Timmermans en Neelie Kroes zijn de meest trieste voorbeelden van dit denken: Holland moet internationaal meetellen, maar de gewone Nederlander mag niet meer begrijpen waarom of hoe precies. Die moet gewoon ja zeggen en niet teveel vragen stellen.
Vincent Huijbers 9
Karolijne BaulandKroes is inderdaad een recent voorbeeld van hoe innig de relatie politiek met het bedrijfslevens kan zijn. Ik weet niet of het lobbyen zelf of de minachting voor de afspraken daarbij het schadelijkst is. Het is opvallend dat het allemaal kennelijk in het geheim moet plaatsvinden in plaats vanuit het idee dat goede ideeën vanzelf opvolging en draagvlak creëren. Het zijn vooral de belangen die behartigd worden.
Pieter van Ameiden 1
Arne van der WalIs kernfusie niet ook een onderwerp dat hier thuishoort ?
of is dat te ouderwets .
John Janssen 4
Karolijne BaulandAls straks de rust is wedergekeerd in Oekraïne begint ie weer zijn Green Deal alla 1000miljard er door te drammen.
En het dijt maar uit, met allemaal landen die bij cruciale stemmingen hun veto recht gaan 'misbruiken' waar mogelijk.
Ja voor samenwerking en overleg, nee tegen een uitdijend machtscentrum met megalomaan leiderschap.
Karolijne Bauland 8
John JanssenIk zou wel graag kiezen voor meer afstand. Een soort EU-politieke 'anderhalve meter'. Dat zou stapsgewijs kunnen. Stap 1 is geen Nederlandse kandidaten meer. Alternatieven genoeg en een goede manier om inhoudelijk te blijven. Stap 2: 'belangrijke' deadlines negeren of oprekken om tot een goed besluit te komen. Stap 3: EU-zaken voor te leggen in referenda. Pas als de Nederlanders 'ja' zeggen mogen Nederlandse EU-ers 'ja' zeggen.
Een en ander lukt het best als moedige bestuurders eerst zoeken naar (handels) partners buiten de Unie. En afscheid durven te nemen van de gedachte dat de EU de maat der dingen is.
Sjoerd Nelissen 6
Vincent HuijbersMaarten Boerma 2
Zelf rij ik een elektrische auto, een Tesla, met een groot bereik, maar het is altijd gedoe met laden, duur lang en de laadcapaciteit gaat over de levensduur van een paar jaar achteruit. Vervanging van het batterijpakket is duur en slecht voor het milieu.
Ik zou meteen overstappen op waterstof als de infrastructuur er enigszins zou zijn. Auto’s volgen en de prijzen zullen dalen. Het electriciteitsnet kan het nu al niet aan, laat staan dat iedereen een elektrische auto heeft of moet gaan rijden. Dat gaat ook heel veel EU geld kosten.
Alex Hoen 4
Maarten BoermaGerard van Dijk 6
Maarten BoermaWat ikzelf nog wat raadselachtig vind is mijn conclusie dat een auto zo weinig energie verbruikt! Als je kijk naar een woning heeft die minimaal 10 panelen nodig om in zijn eigen energiebehoefte te voorzien. Wat is het aantal panelen wat er op zo’n auto ligt nodig? 4 of 5 panelen? 500 km per dag rijden heeft een lagere energiebehoefte dan een woning te laten functioneren. Of maak ik nu belangrijke denkfouten?
Maarten Boerma 2
Gerard van DijkNico Janssen 7
Maarten BoermaCarel Wreesmann 1
Gerard van DijkMartijn van Campenhout
Maarten BoermaVoor meer achtergrondinformatie over waarom dat waterstofauto's echt een slecht idee zijn, kan je hier terecht: https://ssj3gohan.tweakblogs.net/blog/11470/why-fuel-cell-cars-dont-work-part-1.
Maarten Boerma 2
Martijn van CampenhoutEn waarom zouden de ontwikkelingen van waterstofauto’s geen sterke evolutie kunnen doormaken? Ze zijn veel lichter dan die accu-auto’s.
Het artikel, maar vooral de ‘Telegraaf-kop’ erboven geven geen genuanceerd beeld. Verre van dat.
bouke bunnik 1
Maarten BoermaBij batterijen is het materiaalkunde (ie. combinatie van chemie,natuurkunde en constructie) wat stabiliteit, capaciteit etc. stuurt, waarin we nog veel mogelijkheden kunnen vinden.
Bij waterstof is dat eerder vergelijkbaar in zoektocht (tot nu toe niet helemaal succesvol) naar opslaan, laden, van waterstof in iets anders dan grote, of hoge druk, tanks - probleem is energiedichtheid versus nog steeds snel laden, zonder te veel warmteproductie (ie. zelfde als bij batterijen).
Vincent Huijbers 9
bouke bunnikVincent Huijbers 9
Maarten BoermaEn wat als het dat niet doet? Is wensdenken voldoende om deze investeringen te rechtvaardigen? Ook als deskundigen er vraagtekens bij zetten?
Doorontwikkelen oké: zeker doen. Maar niet doen alsof de oplossing er al is.
Nico Janssen 7
Maarten BoermaRoland Horvath 7
Martijn van CampenhoutH. Amzika
Martijn van CampenhoutDe NOx uitstoot is lager dan bij bijvoorbeeld dieselmotoren en dat kan vast opgelost worden met een katalysator.
Het probleem hier is dat er 2 kampen zijn die allebei beweren het enige geliji te hebben. Zoals we weten komt daar nooit iets goeds uit.
Cor Broeders 4
Maarten BoermaWant wat de energiekeuze ook is; eerst besparen, en dan pas kiezen hoe je reist.
Nu blijven we met zijn allen in de file staan.
Volgens de ANWB is een vakantiereis door Frankrijk door de schaarse laadstations ook geen pretje. Ook daar moet eerst gekeken worden naar de infrastructuur om te "tanken".
Nico Janssen 7
Maarten BoermaVincent Huijbers 9
Maarten BoermaWanneer je het aandeel benutte energie van waterstof in dit staatje ziet lijkt het mij erg voorbarig.
Ernst Habekotté
Maarten BoermaEr wordt weliswaar gewerkt aan recyclebare accu's, maar op het moment zijn accu's niet echt milieu vriendelijk en de productie ervan kost veel energie en veroorzaakt veel CO2 uitstoot.
Natuurlijk zijn er problemen met waterstof omdat serieuze, technische ontwikkelingen in feite net begonnen zijn (met name van groene waterstof) ondanks het feit dat waterstof al heel lang in de industrie ingezet wordt. Zo wordt er hard gewerkt aan een efficiëntere omzetting van stroom naar waterstof en omgekeerd, terwijl er tevens naarstig gezocht wordt naar alternatieven voor de nu nog noodzakelijke zeldzame materialen zoals platina e.d. voor de elektrodes bij de elektrolyse en in de brandstofcel.
Hierbij moeten we ook niet uit het oog verliezen dat de accu onderhand wel uitontwikkeld is, terwijl de ontwikkelingen voor groene waterstof eigenlijk nog in de kinderschoenen staan.
Ook zijn er andere mogelijkheden om waterstof milieu vriendelijk te produceren zoals bijv. door vergisting van mest. Daarmee zou tevens een aantal problemen tegelijkertijd opgelost worden, i.e. mest overschot, stikstof uitstoot en waterstof productie.
Zelf zouden we al lang waterstof als energiedrager bij ons huis ingezet hebben als de nodige infrastructuur betaalbaar zou zijn (https://www.deingenieur.nl/artikel/thuisbatterij-op-waterstof). Er zijn zelfs al complete installaties commercieel beschikbaar om een privé woning van energie te voorzien (https://www.homepowersolutions.de/produkt?gclid=Cj0KCQjwuO6WBhDLARIs), maar de kosten liggen nog extreem hoog en er is te weinig ervaring met hoe lang zo'n installatie zonder problemen mee gaat.
Ook wij kijken uit naar een auto op waterstof. Gezien de lange afstanden, die wij regelmatig rijden, is een auto op accu ongeschikt. Alleen de duurste Tesla zou enigszins passen. Het is wachten op voldoende tankstatio
Ruud Holswilder 4
Zie dit overzicht via https://pbs.twimg.com/media/FYKphx2WAAg0lRU.jpg
Alex Hoen 4
Ruud HolswilderMaarten Boerma 2
Ruud HolswilderVincent Huijbers 9
Maarten BoermaUiteindelijk gaat het om de beste oplossing of een mix daar van. Je kunt je afvragen welke belangen bediend worden. Niet dat die belangen er niet mogen zijn maar wel of de Europese burger daar aan moet meebetalen. Bewijs dat het werkt.
Gerard van Dijk 6
Wouter Hendriksen
Gerard van DijkNico Janssen 7
Wouter HendriksenWouter Hendriksen
Nico JanssenAllen blijft het dan en en.
Nico Janssen 7
Wouter HendriksenBovendien is nu nog een kostbare elektrolyser nodig die een een zeer hoge investering en zeer specifieke, gecontroleerde productie-omstandigheden vereist. Niet een apparaat dat je lokaal gaat / kan neerzetten. Je zal bij zo’n ding namelijk maximale productie (bezettingsgraad) proberen te behalen om uit de kosten te komen. Dat kan alleen centraal gerealiseerd worden.
Martijn van Campenhout
Gerard van DijkDaarnaast zijn er veel meer mogelijkheden om overtollige stroom te gebruiken: wat zou jij doen als je stroom een uurtje gratis is? Dan ga je de wasmachine / droger / vaatwasser / airco aanzetten, of ze juist een tandje harder laten draaien. En dat werkt op veel meer plekken. Grote supermarkten kunnen hun koeling/vriezer een paar graden kouder zetten, de eigenaar van een kassencomplex kan de kas wat warmer stoken, etc. Allemaal mogelijkheden die nu ook al kunnen.
Veruit de meeste energie wordt gebruikt om te verwarmen/verkoelen, en dat is een proces waar best wel wat flexibiliteit in zit. Dit is dus een prima probleem wat je aan de markt over kunnen laten. En pas als er een groot, structureel energieoverschot is, dan wordt het bouwen van een waterstof fabriek vanzelf ook economisch rendabel. Daar is geen overheidsingrijpen voor nodig, anders dan de normale belasting op CO2 uitstoot zodat grijze waterstof duurder wordt.
bouke bunnik 1
Martijn van CampenhoutCor Broeders 4
bouke bunnikMaar als je een met H2 verzadigde vatwand hebt en je laat de druk te snel af krijg je blaren aan de binnenkant van je materiaal. Waardoor het verzwakt.
Nico Janssen 7
Cor BroedersEveline Bernard 6
Cor BroedersEn dan is er nog waterstof verbrossing, waardoor staal zijn elasticiteit verliest.
Hans van Swoll 5
In het artikel gaat Jesse Pinster er vanuit dat een toekomstige wereld van x miljard elektrische auto's een gegven is. Dit gegeven zet hij dan tegnover de krakkemikkige technologie van de waterstof auto. En daarmee heeft hij 100% gelijk.
Waar Jesse Pinster helaas geen gelijk in heeft is zijn uitgangspunt, zijn gegeven, dat er x miljard elektrische auto's rond kunnen rijden. Dit abc'tje van hem zie ik namelijk als volslagen utopisch; een waandenkbeeld; een idealistisch fata morgana. Volksverlakkerij 1e klas.
Waarom? Omdat x miljard auto's ook betekent het aanmaken van x miljard autobatterijen. (Onmogelijk omdat die hoeveelheid grondstoffen niet beschikbaar is in deze planeet).
Omdat x miljard auto-batterijen betekenen x miljard batterijen elke dag aan het net (onmogelijk, het net is nu al overbelast).
Omdat x miljard auto-batterijen betekenen x miljard huishuodens die hun batterij willen opladen terwijl ze 10 hoog op een flat wonen. (U mag uw e-auto drie straten verderop opladen,)
Beste mensen, beste Jesse Pinster, elektrische auto's is de grootste volksverlakkerij ooit vertoond. Daar verenderen een paar auto-advertenties voor 'onze elektrische modellen' geen moer aan.
Het is mijn stellige mening dat de mensheid, helaas niets te kiezen heeft, indien ze persoonlijke mobiliteit wil handhaven. Massale mobiliteit is NIET op te losssen met zware auto-batterijen. Wèl met waterstof. En dat dat een dure en slechte oplossing is in vergelijk tot fossiel en in vergelijk tot elektriciteit is waar. Helaas Jesse, het is kostbare, verspillende waterstoftechnologieof weer gewoon gaan lopen.
John Janssen 4
Hans van SwollNico Janssen 7
John JanssenJohn Janssen 4
Nico JanssenNico Janssen 7
John JanssenZie hier overigens een aardige analyse van mogelijke 'tekorten' van lithium: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/lithium-het-witte-goud/
Martijn van Campenhout
Hans van Swollhttps://ssj3gohan.tweakblogs.net/blog/11556/why-fuel-cell-cars-dont-work-part-3 (hoofstuk "The platinum problem")
Hans van Swoll 5
Martijn van CampenhoutIk maak bezwaar tegen het artikel van FTM dat doet alsof het mobiliteitsprobleem al hoog en breed opgelost is met de elektrische auto's.
Ik ben geen adept van waterstof, ik betoog slechts dat op dit moment de keuze is: of lopen of concentratie op het aan alle kanten krakkenikkige waterstof.
Van het platinum als katalysator in brandstofcellen wist ik. Dat de katalysator verloren kan gaan wist ik niet. Dank daarvoor. Ook dank voor de link. Zeer verhelderend.
John Janssen 4
Hans van SwollHans van Swoll 5
John JanssenHans van Swoll 5
John JanssenVincent Huijbers 9
Hans van SwollBegrijp me niet verkeerd ik vind het super handig maar het zijn precies de uitwassen van onze consumptiemaatschappij die ons gebracht hebben waar we nu zijn.
Het is opvallend dat het vooral gaat om het instant houden van onze manier van consumeren.
Pieter Jongejan 7
Martijn van CampenhoutDe data in de grafiek betreffen de periode tot 2012. In die tijd is de prijs van platina sterk gestegen. Platina was lange tijd duurder dan goud. omstreeks 2012 breikte de prijs van platina zelfs een top van 41.000 euro per kilo. Daarna volgdde een daling tot nu 27.000 euro per kilo. De goudprijs ligt nu op 54000 eurto per kilo.
Hoe moet ik deze prijsdaling van platina verklaren? Wordt de prijs van platina gemanipuleerd door de voorstanders van waterstoftechnologie? Hebben we daarom een negatieve reele kapitaalmaritrente?
Het vreemde is dat de produktie van platina volgens het artikel al in de periode 2002-2012 zou zijn gedaald.
Blijkt uit de prijsdaling van platina dat schatrijke speculanten weten dat waterstoftechnologie kansloos is o heeft of is het zo dat de waterstoflobby de prijs van platina met futures aan het drukken is om waterstof technologie ingevoerd te krijgen? Of beiden? Of maw werkt de markt of wordt de markt net als bij de rente gemanipuleerd door grootmachten?
Lia 4
Pieter JongejanIs dit een retorische vraag? ;-)
Pieter Jongejan 7
LiaMij staat bij dar platina ook gebruikt wordt bij de uitlaat van dieselmotoren om verontreiniging zoveel mogelijk te beperken. Het zou dus heel goed kunnen dat de platinaprijs is gedaalde omdat dr marktvraag naar platina voor diesrelmotoren sterk is afgenomen en dat speculerende vermogensbeheerders daarop inspelen en zo een nog sterkere prijsdaling uitlokken.
In dat geval blijkt de markt wel te werken en is het niet het gedrag van speculanten op basis van een negatieve reele kapitaalmarktrente.
Om de markt goed te laten werken is een positieve reele kapitaalmarjtrente nodig. Dit inzicht ontbreekt bij Knot rn Rutte en nog een heleboel anderen, waaronder Thomas Bol. De europese commissie gedraagt zich als het politbureau van de vroegere USSR. Zij denken de wijsheid in pacht te hebben, maar dat hebben ze niet.
Daarom is de beste optie om zo snel mogeoijk aan te sturen op een positieve reele kapitaalmarktrente. Dat kan heel snel door de munten vaqn landen met te hoge schulden zoals Italie te devalueren in 0laats van koste wat kost in de euro te houden. Als dr waarde van een munt daalt van 100 naar 50 zal de reele kapitaalmarktrente verdubbelen. Maar dat willen de Black Rocks en andere vermogensbreheerders natuurlijk niet.
De NOS weet te melden dar de nominale kapitaalmarjtrente weer positief is. Dat de reele kapitaalmarjtrente nog steeds zwaar negatief is blijft onvermeld. Zo wordt de burger belazerd.en brgint de EU steeds meer op de vroegere USSR te lijken.
Lia 4
Pieter JongejanNu vraag ik me af, zouden er ook andere partijen dan 'de Black Rocks en andere vermogensbeheerders' last kunnen krijgen van een hogere kapitaalmarktrente? Bijvoorbeeld Italiaanse of Nederlandse pensioengerechtigden, of huizenbezitters? Laten we ons echt alleen maar gijzelen door een handjevol vermogensbeheerders of raakt werkelijk de hele economie ontwricht als de rente wordt aangepast?
Zou er in deze situatie nog een geleidelijke verandering mogelijk zijn of kunnen we alleen nog wachten tot de kruik barst?
Pieter Jongejan 7
LiaDe negatieve reele kapitaalmarktrente houdt nog steeds aan (9% infatie bij een nominale rente van slechts 1 tot 3%) rn blijdt tot een aanhoudende negatueve inkomensspiraal leiden.
Alsof dit nog niet erg genoeg is maken speculantenbgebruik van spooling of wel van het plaatsen van grote verkoopord4rsd, waar de modeellrn van de vermigensbeheerders op reageren .Deze orders zijn fak, maar zetten der aiutomatische aan en evrkoiopprogramma's in werking. Het gaat dus om dorlbewiste misleiidng Hiertegen treedt de amerikaanse overheid nu op
Het zal duidelijk zijn dat spooling wordt bevorderd door een negatieve reele kapitaalmarkrente.
Het zijn dus niet allee4n de vermogensbeheerders zoaqls Black Rock die veel geld verdienen bij een negatieve reele kapitaalmarktrente, maar ook de speculerende Amerikaanse investeringsbanken en intelligente foute speculantren zoals oa Soros en Gats, die zich als filantroop profileren, maar ondertussen op sluwe wijze de markten manipuleren.
De centrale banken zijn afhankelijk geworden van vermogensbeheerders zoals Black Rock omdat deze over een enorm belegd vermogen en over gespecialiseerde modellen beschikken, waarmee zij de gevolgen van alternatief beleid kunnen inventariseren. Zoals Europa zich afhankelijk heeft gemaakt van (goedkoop) Russisch gas, zo hebben de centrale banken zich afhankreijk gemaakt van Amerikaanse vermogensbeheerders. De rekening valt nu op de mat via een steeds zwakkere euro.
Lia 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
LiaOverheden en rijke vermogensbezitters worden gesubsidieerd door (vaak bezitsloze) werknemers en gepensioneerden, die hun reele inkomen door geldontwaarding trendmatig zien dalen. Vooral de machteloze gepensioneerden zijn de klos. Heel Europa loert op hun spaartegoeden, maar de Nederlaandse oligarchen zwijgen, omdat zij op krte terminj voordeel hebben bij de negatueve inkomensspiraal.
Op lange termijn is een negatieve reele rente onhoudbaar. Maar op lange termijn gaan we allemaal dood. Dus who cares?
Gisteren met veel plezier gekeken naar de beschaafde activist Tan in zomergastern van de VPRO. Een aanrader.
Nico Janssen 7
Martijn van CampenhoutVooral mannen zijn heel goed in net doen of ze ergens iets van afweten en dan uren ronduit in het luchtledige slap lullen, wat dat betreft snap ik vrouwen heel erg goed wanneer ze weer eens over mansplaining klagen.
Zeg ik even als ingenieur werkzaam in de energietransitie.
Lia 4
Hans van SwollHet lijkt bijna alsof veel auto's verkopen een doel op zich is. Voor autofabrikanten snap ik dat, voor verkopers van waterstof en accu's ook. Maar voor de EU? Voor burgers? Voor onze kinderen? voor de mijnwerkers?
Gelukkig zit er nog een hele wereld tussen teveel auto's of lopen. Deelauto's, fietsen, beter ov, verkleinen afstand woon-werkverkeer, meer voorzieningen dichtbij woonkernen, noem maar op...
Vincent Huijbers 9
LiaDe EU is bovenal een economische unie. De politiek is dienstbaar daaraan dus is die redenering kan ook prima opgaan voor de EU.
De deeleconomie staat in zijn kinderschoenen. Ik vraag me af of die omvergetrapte scooters in de wijk, de Ubers, de Airbnb's het antwoord zijn op de consumptieafhankelijkheid of juist een nieuwe vorm daar van zijn.
Ik zie vooral winst in minderen. Keuzes maken en geduld hebben.
Maar net zoals de EU afhankelijk is van de economie zijn wij dat ook. Consuminderen is niet alleen persoonlijk inleveren maar heeft gevolgen. Minder auto's verkopen kost ergens banen en het geluk van een gezin.
De auto is ook status. Het is bezit dat iemand die het niet heeft voor veel geld moet huren als hij behoefte aan extra mobiliteit heeft.
De deeleconomie vraag ook om een mentaliteitsverandering en een andere kijk op bezit. En dat zie ik niet zo snel gebeuren in een individualistische maatschappij die dóór onze economische afhankelijkheden vooral met zichzelf bezig is.
Hoe we uit die knoop komen overzie ik niet.
Lia 4
Vincent HuijbersHelemaal mee eens.
Maar die deeleconomie is misschien al een stuk verder dan je denkt. Met deelauto's bedoel ik trouwens niet Uber of verhuurbedrijven, maar "commons" achtige organisaties als MyWheels https://mywheels.nl/. Die worden steeds populairder, en omdat je per rit betaalt gebruik je de auto vanzelf bewuster (ook weer minderen, keuzes en geduld).
Ik denk dat de jongere generaties hier meer voor open staan dan de oudere. Het status-aspect weegt voor hen minder mee (of misschien evenveel maar dat het minder zit in autobezit en meer in ander dingen, luxe koffie of zo). Jongeren gaat het vaak meer om het vervoer dan om het ding. Ik denk dat die andere kijk op bezit allang gaande is en prima samengaat met individualisme.
Die "knoop" zit hem denk ik juist in het verwarren van middel en doel. Je zegt terecht "minder auto's verkopen kost ergens banen", maar daaruit volgt m.i. niet automatisch "en het geluk van een gezin".
Dat geluk hangt namelijk niet af van het verkopen van auto's, maar van bestaanszekerheid en het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren.
Auto's verkopen is maar één mogelijke manier voor dat gezin, misschien is datzelfde gezin net zo goed of zelfs beter af met andere mogelijke manieren. Kende je dit artikel al? https://www.vn.nl/marguerite-van-den-berg-betaald-werk/ (betaalmuur, een korter interview op https://www.mugmagazine.nl/marguerite-van-den-berg-je-wordt-altijd-uitgebuit/)
"De EU is bovenal een economische unie. De politiek is dienstbaar daaraan dus is die redenering kan ook prima opgaan voor de EU."
Bedoel je dit als constatering ("de politiek is dienstbaar daaraan = aan de economische unie") of bedoel je dat je het okee vindt dat het zo gaat?
Moet de politiek in een democratie niet dienstbaar zijn aan de mensen, aan de hele bevolking, in plaats van alleen aan de winnaars van de economie?
Vincent Huijbers 9
LiaDat denk ik ook. Het past overigens in een trend van dat je op steeds meer zaken een abonnement kunt afsluiten. Bezit is op een bepaalde manier door digitalisering wel aan het veranderen en minder fysiek. NFT's zijn dan weer een curieus verschijnsel.
'Dat geluk hangt namelijk niet af van het verkopen van auto's, maar van bestaanszekerheid en het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren.'
Dat is precies waar ik op doel met die 'knoop'. Zolang bbp een koopkracht een maat voor geluk is en een voorwaarde voor bestaanszekerheid en een zinvol bestaan houd het systeem zichzelf in stand. Het valt mij daarbij op hoeveel zekerheden en zingeving voorwaardelijk zijn gemaakt aan economie.
'of bedoel je dat je het okee vindt dat het zo gaat?'
Nee, ik denk dat het economisch denken veel te ver is doorgeslagen en dat ten koste gaat van andere zaken. Al is het naïef om te denken dat Europa ineens wat anders is. En samenwerking is denk ik een groot voordeel. Maar met de affaire Griekenland en de belangen van alle lidstaten is het ook een gelegenheidsverbond.
Een onthulling zoals het heimlijk gelobby van Neelie Kroes vind ik verachtelijk. Het is een minachting van de burgers. Dat het een VVD politica betreft zegt genoeg over de gangbare waarden.
Toch is economische voorspoed een belangrijke reden dat we er zo over kunnen praten. Je zou hopen dat de jonge generaties de deeleconomie blijven omarmen en naast spullen ook anderen waarden gaan delen.
Lia 4
Vincent HuijbersDat is zeker waar, een belangrijke reden dat WIJ er zo over kunnen praten (jij en ik, en andere bevoorrechte Nederlanders met voldoende bestaanszekerheid en voldoende opleiding). Helaas komen steeds meer Nederlanders daar niet aan toe omdat ze te druk zijn met overleven. Want zelfs al hebben we meer geld dan vroeger, er is ook steeds meer geld nodig voor de meest basale bestaansmiddelen.
Verder helemaal met je eens. Misschien het Bruto Nationaal Geluk weer eens uit de mottenballen halen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruto_nationaal_geluk
Of een maximum inkomen/maximum vermogen? (limitarisme, https://www.uu.nl/in-de-media/het-is-prima-ook-rijk-te-zijn-maar-op-een-bepaald-moment-heb-je-te-veel, zie ook https://www.human.nl/lees/2019/fm-ingrid-robeyns.html "Niemand heeft een moreel recht op rijkdom")
Omdat het allemaal nogal abstract is, hier een mooie visualisatie (in rijstkorrels) van wat extreme rijkdom is:
- de 122 miljard van Jeff Bezos begin 2020 https://www.youtube.com/watch?v=qSOVBiEotaw (eerste 1:45 minuten, het originele filmpje kon ik helaas niet meer vinden),
- en de 195 miljard van Elon Musk in 2021 (inmiddels ruim 220 miljard ;) https://www.youtube.com/watch?v=Y3oQF9F0aO8
Ter vergelijk: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens bezit minder dan ‘een halve rijstkorrel’ (https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2021/48/parade-van-pen-de-vermogensverdeling-in-2020)
Vincent Huijbers 9
LiaDit is ook een mooie visualisatie van de rijkdom van Jef Bezos:
https://mkorostoff.github.io/1-pixel-wealth/
Hoe de welvaart in Nederland 'werkt' blijf ik een raadsel vinden. Een interessante aflevering van Betrouwbare Bronnen:
Peter Hein van Mulligen: ‘Het gaat hartstikke goed met Nederland, wie anders beweert heeft de feiten tegen’
https://vriendvandeshow.nl/bb/episodes/118-peter-hein-van-mulligen-het-gaat-hartstikke-goed-met-nederland-wie-anders-beweert-heeft-de-feiten-tegen
Ik ben geneigd in zijn redenering mee te gaan. Als ik om mij heen kijk. Als ik zie wat kinderen aan vanzelfsprekendheden kennen die er in mijn jeugd er niet waren. Het zijn vooral keuzes die door meer bestedingsruimte gemaakt kunnen worden. Oké, je moet er wel met zijn tweeën voor werken waar vroeger misschien een kostwinner voor nodig was.
Toch wringt er wat. Zeker als het gaat om de ongelijkheid en sociale onzekerheid. Ik moet dan denken aan het boek (en podcast) Fantoomgroei: Waarom we steeds harder werken voor steeds minder
Boek van Sander Heijne en Hendrik Noten.
Hoe kan er op zo verschillende manieren naar hetzelfde land gekeken worden?
Op een andere manier heeft professor Hans Rosling een hele onderhoudende website gemaakt (en heel interessante TED talks)
https://www.gapminder.org/
Zeer aan te raden!:
https://www.gapminder.org/dollar-street
De wereld is complex en toont zich op verschillende manieren. Ik moet dan steeds denken aan een quote van Jozef Stalin:
'De dood van één mens is een tragedie; de dood van miljoenen slechts een statistiek.'
Hoe je met iets kijkt doet er toe.
De cijfers van het CBS, het BBP, koopkrachtcijfers laten wat anders zien dan verhalen in de media over (energie)armoede, mensen met een baan die niet rond kunnen komen, problemen in de (Jeugd)zorg, etc.
Beide zijn waar.
Lia 4
Vincent HuijbersWat betreft de paradox Van Mulligen vs Fantoomgroei: het lijkt me dat die wordt veroorzaakt door meerdere factoren. O.a. de sterk gestegen vermogens bij een kleine minderheid icm de afnemende koopkracht bij een steeds grotere groep, doordat arbeid steeds minder oplevert (Piketty).
Daarnaast de manier waarop het BNP wordt berekend (op andermans kinderen passen levert “economische groei” op, op je eigen (buur)kinderen passen niet; ongezond voedsel verkopen en ongezonde lichamen opknappen leveren beide economische groei op, fit blijven in je eigen moestuintje niet; etc etc).
En ook dat er voor basisvoorzieningen steeds meer in geld moet worden betaald (wonen, voedsel, drinkwater, verwarming etc).
(Wellicht gaan we komende winter merken welke ‘reële economie’ daadwerkelijk de grootste klap heeft gekregen, de Russische of de Nederlandse?)
Mensen als Van Mulligen lijken hoog BNP gelijk te stellen aan hoge bestaanszekerheid, maar dat lijkt me een grote vergissing.
Als ik om me heen kijk zie ik juist dat ontzettend veel vanzelfsprekendheden steeds meer verdwijnen voor steeds meer kinderen. Natuurlijk, vliegvakanties, electronica en snoep zijn vanzelfsprekender geworden (voor steeds minder kinderen weliswaar), maar basiszaken zoals een ouder of schoolmeester die tijd voor je heeft; een redelijk zeker dak boven je hoofd; ouders zonder veel geldzorgen; na schooltijd zelf met vriendjes op straat of in de natuur spelen; goede gezondheid (obesitas, allergie, luchtkwaliteit, beweging)?
Ik heb de indruk dat juist de meest belangrijke ‘vanzelfsprekendheden’ voor steeds meer kinderen verdwijnen.
Idd is alles erg complex en “hoe je ernaar kijkt” (of: wat je eruit filtert) hangt heel erg af van je eigen omgeving en ervaringen. Zouden daar die verschillen vandaan komen?
Vincent Huijbers 9
LiaIk deel die analyse. De vermogensongelijkheid maar ook het steeds voorwaardelijker worden van (collectieve) voorzieningen lijkt niet meegenomen in het plaatje. Laat staan dat het recht doet aan de problemen die de afgelopen jaren zichtbaar worden in de (jeugd)zorg, toeslagenaffaire, huizenmarkt, rechtspraak, etc.
Ondanks dat hij betoogt dat deze welvaart ook op andere manieren naar de maatschappij vloeit lijkt het collectieve kapitaal eerder naar een selecte groep te vloeien.
'Als ik om me heen kijk zie ik juist dat ontzettend veel vanzelfsprekendheden steeds meer verdwijnen'.
Dat heeft denk ik ook met de veel grotere verandering te maken waarbij het individu steeds meer centraal is komend te straan. Waar ik nog met een broer op één kamer sliep hebben onze jongens een eigen kamer. Mijn moeder lag zelfs met 6 zussen op een kamer. Dus zelfs binnen het gezin is een verwijdering of individualisering gaande. Maar ook hiërarchische verhoudingen verdwijnen steeds meer en zet mensen eerder naast elkaar dan onder elkaar. Als je bedenkt dat het kind een vrij recente uitvinding is zie je een steeds geëmancipeerdere (westerse) burger. Het is veelzeggend dat de ontwikkeling van technologische ontwikkelingen (denk aan de wasmachine, koelkast, mobiel) dit fasciliteren en versterken. Spelen is gamen geworden. Natuur is door verstedelijking steeds verder naar buiten, enz. Facebook is meer een etalage van het individu. Wat zal de Metaverse brengen? Onze overheid lijkt op deze ontwikkelingen voor te sorteren: met duidelijke gevolgen.
Het is de vraag of we het 'goede' kunnen behouden binnen deze nieuwe mogelijkheiden. En wat er verloren gaat. In onderwijs: leerplein in plaats van klas (van statisch naar dynamisch), typen in plaats van schrijven (van vloeiende regels naar losse letters).
Eveline Bernard 6
Hans van Swollautomobielen. Wel met openbaar vervoer.
Hans van Swoll 5
Eveline BernardIk lees nu pas uw bovenstaande reactie. Mijn verontschuldiging voor dit late antwoord van mij.
Volgens mij heb ik het nergens gehad over 'massale mobilitei', laat staan dat ik suggesties zou hebben gedaan om die 'op te lossen met zware individuele automobielen'.
Kortom volgens mij kunt u beter uw duim uit uw mond halen waaruit u al uw onzin uit zuigt.
Eveline Bernard 6
Hans van SwollEveline Bernard 6
Hans van SwollUw kennis van elektrische auto's en batterijen loopt jaren achter.
Hans van Swoll 5
Eveline BernardZo, dat is eruit. Zo'n oneliner, zonder verder bewijs, die de andere partij meteen tot kreupele nivelleert.
Gezien mijn leeftijd neem ik graag aan dat mijn kennis van elektrische auto's jaren achter loopt. Het zou aardiger zijn als u insneden uit mijn betoog kunt vermelden waaruit blijkt dat mijn kennis jaren achter loopt.
Afgezien daarvan betoog ik slechts dat a/ de promotie van elektrische auto's volksverlakkerij van de hoogste orde is en b/ dat ondanks alle nadelen van waterstof, de mensheid op dit moment geen andere keuze heeft; of dat ze weer gewoon ouderwets moet lopen of voor mijn part e-biken.
Roland Horvath 7
Het begon een aantal jaren terug met de heiligverklaring van elektrische gedreven auto's. Die waren zogezegd CO2 vrij, groen en duurzaam. Niet is minder waar.
Niet eens de helft van de auto's die nu in gebruik zijn, kan van een een elektrische tractie voorzien worden. De bij de productie van de accu's gebruikte materialen zijn te zeldzaam op aarde. Die materialen worden nu ondoordacht gebruikt om veel geld mee te verdienen.
De stok achter de deur is de CO2 uitstoot. Die te hoog is. De te grote ontbossing van de aarde is een belangrijke reden van de opwarming van de aarde. Zand en steen warmen sneller op dan bossen en ze koelen sneller af. Naast het gelijkmatige van de bossen qua temperatuur, zijn er nog zo'n tien voordelen te noemen. Over het planten of zaaien van bomen wordt niet vaak gesproken. Er wordt te weinig mee verdiend.
Het artikel is ter zake en informatief. Het vermeldt voor - en nadelen. Wat niet aan bod is gekomen, is de veiligheid. Waterstof heeft een goede energie inhoud maar het is gevaarlijk. Waterstof is de kleinste molecule die bij de minste scheur in een leiding of een tank kan lekken.
Ook elektrische accu's van grote omvang zijn nog steeds gevaarlijk. Er zal nog zo'n 30 à 40 jaar onderzoek en ontwikkeling moeten gebeuren om dat te verhelpen. Overigens, energie opslag op de schaal van NL is nog steeds onmogelijk.
Er rest dan overleg: These alias voorstellen, anti these oftewel nadelen en secundaire moeilijkheden en ten 3e synthese oftewel een compromis van beide. Op basis van een breed overleg. In de EU is er geen deugdelijk overleg over het smijten met geld en het verprutsen daarvan.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathOok Uw kennis van elektrische auto's en batterijen loopt jaren achter.
John Janssen 4
Niets mis mee toch, x duizenden truck bewegingen/dag op waterstof. Binnenvaart deels erbij en we zijn al goed op weg.
Wat we wel hebben gezien in het verleden is dat planning, c.q. uitwerking en efficiëntie volledig fout gaat. Pro rata in landen met veel truckbewegingen x laadstations langs snelwegen, zou je mogen verwachten. Dus geen 4 stations binnen een straal van 10km in Noord-Griekenland, omdat een met 'vetorecht' dreigende MP uit Athene te vriend moet worden gehouden!
En ja, dat kost allemaal bakken met geld. Gelukkig klotst het tegen de plinten op in Brussel, als we von der Leyen mogen geloven(we gaan Oekraïne volledig herbouwen, 150 miljard naar Afrika voor Haveninfra, etc).
Vincent Huijbers 9
John JanssenMaar wie heeft hier werkelijk steun nodig?
https://www.ftm.nl/artikelen/kabinetsplan-waterstof-helpt-shell?share=ha3hQbOam7wSkBjU2xRnf1Plih763J%2BcuaO6rzkhaturEcmRCb6nmczc75Eokg%3D%3D
Samen met de kennelijk gebrekkige business case vraag ik mij af of we er echt baat bij hebben als er nu vol op in gezet wordt. Het is net als bij kernenergie ook veel wensdenken ingegeven door de industrie zelf. Zeker niet afschrijven maar nog even doorontwikkelen.
John Janssen 4
Vincent HuijbersEn misschien nog wel het meest belangrijke, "niets doen is geen optie" (Joe Biden 21-07-2022).
Vincent Huijbers 9
John JanssenMaar op voorschrift van een lobby een door deskundigen tweifelachtig model er doorduwen voor mobiliteit kan in potentie een nieuw probleem worden. Het is de club die eerder dan wie zag dat wat ze deden in potentie gevaarlijk voor de mens was en dat onder de pet hielden.
En het enorme energieverlies dat bij deze drager gepaard gaat is een teken. We zijn uit op besparing niet verspilling. Met een lekkende kraan kun je ook je tuin sproeien maar het kost meer water.
Bernard Van Dijk 1
https://www.linkedin.com/pulse/hydrogen-big-oils-last-grand-scam-alex-grant
Vrachtwagens kunnen prima op batterijen, in down under hebben ze nu een truck ontwikkeld met verwisselbare batterijen, heeft een bereik van 600 km en de batterijen zijn in drie minuten te verwisselen.
https://www.linkedin.com/posts/januselectric_electrictrucks-carbonzero-carbonnetural-activity-6896985125767258112-MRzQ?utm_source=linkedin_share&utm_medium=ios_app
hans van rheenen 7
Jacob H. van de Pol 3
Waterdamp, las ik elders, is het meest van alles verantwoordelijk voor de opwarming. Een broeikasgas bij uitstek dus. Als ze willen dat het afkoelt, haal de waterdamp uit de atmosfeer en het is ca. 33 graden Celsius kouder op aarde. Dan vriezen we niet dood, maar verhongeren omdat er niets meer groeit.
Het wordt weggelaten in grafieken en dan is CO2 het grootste broeikasgas. Alle groene planten op aarde en in de zee hebben CO2 nodig. CO2 voor een groenere wereld. Ze zeggen toch dat ze een groenere wereld willen. Planten groeien beter en zijn sterker. Vraag het een glastuinder, die verhoogt het CO2 gehalte in zijn kas voor meer groei en betere vruchten. Of vraag het aan een wietkweker, sommigen van hen weten dat ook.
Hoe zit het nu met die waterdamp en CO2?
Nico Janssen 7
Jacob H. van de PolWater dat verdampt, boven alle zeeën en oceanen wordt waterdamp … 🙄
Jacob H. van de Pol 3
Nico JanssenRegen is geen waterdamp. Condens ook niet, dat zijn hele kleine druppels.
Teveel waterdamp veroorzaakt meer regen. Dus grotere extremen.
Er moet waterdamp zijn, anders is het veel te koud op aarde en is er niet veel of helemaal geen mogelijk misschien.
Nico Janssen 7
Jacob H. van de PolJacob H. van de Pol 3
Nico JanssenHieronder enkele links;
Prof. Henrik Svensmark
https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_climatechange60.htm
Prof. Happer CO2 en klimaat expert
https://www.thegwpf.com/images/stories/gwpf-reports/happer-the_truth_about_greenhouse_gases.pdf
Waterdamp broeikasgas.
Aardopwarmingsvermogen
Waterdamp
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Broeikasgas
Broeikasgas waterdamp
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp/
Bill Gates. Super uitstoter Co2.
De ironie van Bill Gates – die woont in een herenhuis met een oppervlakte van 66.000 vierkante meter en reist in een privéjet die elk uur 486 gallons brandstof verbruikt – die spreekt over hoe hij het milieu kan redden, is niet aan iedereen voorbij gegaan. Twee dagen na zijn interview met MIT Technology Review bekritiseerde The Nation de tegenstrijdigheden van Gates, waaronder het feit dat zijn jetset-levensstijl hem ook een koolstof “super uitstoter” maakt:
“Volgens een academische studie uit 2019 waarin gekeken wordt naar de extreme koolstofemissies van de jet-setting elite, maakt Bill Gates’ uitgebreide reizen per privéjet hem waarschijnlijk tot een van ’s werelds grootste bijdragers aan koolstof – een echte superuitstoter. In de lijst van 10 onderzochte beroemdheden – waaronder Jennifer Lopez, Paris Hilton, en Oprah Winfrey – was Gates de bron van de meeste uitstoot.”
Nico Janssen 7
Jacob H. van de PolMaar het is natuurlijk uw vrijheid en kan me voorstellen dat de consequenties niet allemaal even leuk zijn om te overdenken. Daarbij is het de mens eigen om liever de schuld aan anderen te geven en pas te gaan handelen (dus eerst ontkennen) wanneer het echt niet anders kan, en het kalf feitelijk al verdronken is. Kijk maar eens hoe de Nederlandse overheid met de Corona epidemie omging of hoe het Westen met Rusland omging en naar Putin keek.
Dus u bent in goed gezelschap. Toch zou ik u zeer aanraden om de realiteit van door mensen veroorzaakte klimaatopwarming eens in overweging te nemen.
Jacob H. van de Pol 3
Nico JanssenHet klimaat schommelt echter al zo oud als de aarde is, ook zonder industriële revolutie.
Dit bovenstaande zinnetje heb ik ook geschreven en dat heeft u waarschijnlijk niet gelezen.
De invloed op het klimaat, als we die al hebben, is zeer gering. Een wetenschapper als Happer zegt ook, 'geef al het geld dat nu aan CO2 beleid wordt uitgegeven, geef dat uit om vervuiling tegen te gaan of te stoppen'. Dáár hebben we wel invloed op.
U gelooft toch echt niet, wanneer de aanstaande temperatuurdaling te ver naar beneden doorschiet, wij even aan de klimaat knoppen draaien door de windmolens en zonnepanelen uit te zetten of een deel er van, wij de temperatuur op aarde kunnen regelen.
Warme en koude periodes wisselen elkaar af en dat zal altijd zo blijven.
Waarom heet Groenland zo? Omdat het groen was toen de Vikingen er kwamen. Ooit kon je boven Canada langs van de Atlantische naar de Grote Oceaan varen. Exporteerde Engeland wijn. Daarna kwam de kleine ijstijd en streven er ontzaglijk veel mensen, omdat er veel te weinig gewassen groeien vanwege de lage temperatuur. In een tijd dat er geen industrie, geen vliegtuigen auto 's en veel minder mensen waren.
Nu zullen wij het klimaat kunnen regelen.
U laat uzelf bedriegen. Denk gewoon nuchter na en geloof de tv niet zomaar.
Het klimaatbeleid is of heel dom of gewoon volksbedrog waar enkelen heel veel aan verdienen.
En nogmaals, ja ik geloof in de opwarming, maar ook in de afkoeling. Zonder de bemoeienis van de mens.
Nico Janssen 7
Jacob H. van de PolEn dan moet ik mijnheer Van de Pol geloven die beweert dat deze mensen het allemaal bij het verkeerde einde hebben?? 😳😳😳🤔🤔🤔
Jacob H. van de Pol 3
Nico JanssenMaar zelf nadenken kan best moeilijk zijn.
Een leuk, interessant en daarbij wellicht behulpzaam boek voor u om eens te lezen;
Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds van Charles Mackay.
Nico Janssen 7
Jacob H. van de PolHet klopt helemaal wat psychologen zeggen: belief systems van mensen kunnen sterker zijn dan de hardste diamant…
Jacob H. van de Pol 3
Nico JanssenHet laatste wat u zegt klopt helemaal.
Mark Twain zei al; het is is gemakkelijker om iemand te bedriegen, dan om iemand die bedrogen is of wordt daarvan te overtuigen.
U wordt bedrogen, maar dat ligt dus lastig voor u. Dat begrijp ik.
Ik blijf mij hoofd volgen en niet de Madness of the crowd. Dat doen al zoveel lemmingen.
Eveline Bernard 6
Jacob H. van de PolBossen planten moet, ja. Eis voor elke boom van x jaar oud die gekapt wordt minstens x/5 bomen van 5 jaar oud terug. Dus een boom van 20 jaar kappen betekent 4 boompjes van 5 jaar bij planten.
Genoeg bossen bij planten - om CO2 op te nemen - daarvoor is de aarde te klein en het duurt te lang.
Jeroen Kok 1
Waterstof ten opzichte van een batterij elektrische auto levert gewoon geen enkel voordeel op. De kosten zijn drie keer zo hoog, je hebt drie keer meer netcapaciteit nodig, je hebt drie keer meer zonnepanelen of windmolens nodig voor groene energie, de techniek in de auto wordt er (onnodig) complexer van, het tanken in een paar minuten is een fabeltje (de pomp moet steeds opnieuw op druk gebracht worden voordat de volgende kan tanken, waardoor die paar minuten alleen gehaald worden als je de eerste in de rij bent).
Het is gewoon veel duurder dan batterij elektrisch in verbruik en vergroot bijna alle problemen die er al zijn vanwege batterij elektrisch.
Wat veel mensen ook vergeten is dat snelladen ook nog maar zo’n tien minuten hoeft te duren (en dat je dat zelden hoeft te doen), dat je veelal laadt als je werkt/slaapt en dat er naast de impact van de grotere accu’s eigenlijk maar weinig nadelen zijn van batterij elektrisch die je kan oplossen met waterstof.
Waterstof is pure noodzaak in de energietransitie, maar de ladder zegt genoeg. Niet in (personen)auto’s.
Vincent Huijbers 9
https://www.wattisduurzaam.nl/category/energie-opslaan/waterstof/
https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof-2/
Eveline Bernard 6
Carel Wreesmann 1
Eveline BernardCarel Wreesmann 1
In Duitsland zag ik vorig jaar bij Frankfurt een proeftraject voor vrachtwagens met stroom afnemers (vergelijkbaar met een trolleybus). Dan heb je stroom die niet door een batterij heen hoeft. Dat scheelt laadcycli en zou dus een grote besparing op moeten leveren. Vooral als die vrachtwagens rijden wanneer het hard waait op de Noordzee en elektriciteit zowat gratis is.