
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
© ANP / Evert-Jan Daniels
Dit is wat Mark Rutte over de euro moet weten
De euro staat weer hoog op de politieke agenda. Op de achtergrond smeden verschillende Europese politici plannen om de munt toekomstbestendig te maken. Maar tegelijkertijd wordt er steeds vaker gevraagd om een ‘Plan B’. Hoog tijd dus voor een Nederlandse ‘euro-visie’. Omdat premier Rutte het niet zo op toekomstvisies heeft, schiet euro-researcher André ten Dam hem te hulp.
Met de verkiezing van Emanuel Macron tot president van Frankrijk en de hartelijke verwelkoming daarvan door de Duitse Kanslier Angela Merkel alsmede met een zogenoemd ‘reflection-paper’ van de Europese Commissie dat in mei werd gepubliceerd, staat de toekomst van het Euro Pact weer volop op de Europese politieke agenda. ‘Hervorming van de euro’: het is zowel het onderwerp van het paper van de Commissie als ook het Europese thema van de ambitieuze Franse president Macron.
Met ‘hervorming van de euro’ bedoelen zowel Macron als de Commissie, kort gezegd, dat er een Europees parlement dient te komen voor de euro, een Europees ministerie van Financiën met een heuse minister, een gezamenlijke begroting voor het Euro Pact, én een gezamenlijke financiering van de staatsfinanciën van de eurolanden. Verder dient daarbij de bankenunie gecompleteerd te worden met een Europees depositogarantiestelsel. In Nederland kwam de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) recent in een (fel bekritiseerd) advies aan de regering met vergelijkbare aanbevelingen.
Met deze maatregelen zou er op grote schaal nationale soevereiniteit en belastinggeld overgedragen worden naar supranationaal niveau, en zou het dan bij elkaar gebrachte belastinggeld, via permanente EU-instituties, worden herverdeeld tussen de sterkere en de zwakkere eurolanden.
Het ‘eurohuis’ moet worden afgebouwd en crisisbestendig worden
Volgens Macron, de Commissie en de AIV is het doel van deze operatie het stabiel en toekomstbestendig maken van het europroject, dat nu niet goed functioneert. Het ‘eurohuis’ moet worden afgebouwd en daarmee crisisbestendig worden gemaakt, en er is geen tijd te verliezen. Na jarenlange weigering lijkt bondskanselier Angela Merkel daar nu positief tegenover te staan. De ervaring leert dat dan ook Mark Rutte zal volgen.
De vraag is nu of dit allemaal verstandig is voor Nederland en de overige eurolanden, maar zeker ook of er geen alternatieven zijn.
Kernprobleem euro: one-size-fits-none
Bij de invoering daarvan in 1999 beloofden de Europese politieke elites ons allen dat de euro voor aanzienlijke stijging van de welvaart zou gaan zorgen, met in 2010 min-of-meer volledige werkgelegenheid in ieder euroland. Zoals we hebben kunnen zien is het in de praktijk nogal anders gelopen. Het euro-avontuur is op een ongekend drama uitgelopen.
Het kernprobleem van de euro is dat de, wat betreft onderlinge wisselkoersen en rente, ‘one-size-fits-all’ structuur daarvan ongeschikt is voor de onderling zo economisch van elkaar verschillende eurolanden. Omdat de economieën van de eurolanden onderling sterk verschillen in kracht, ontwikkeling, karakter en cycli hebben deze dan ook onderling aanpasbare wisselkoersen en een nationaal rentebeleid nodig om de individuele economieën optimaal te kunnen laten functioneren en daarmee de werkloosheid overal laag te houden. Zo luidt de economische theorie, en de praktijk van de euro(zone) heeft deze theorie op hardvochtige wijze bevestigd.
En juist omdat we bij de invoering van de euro voornoemde noodzakelijke monetaire instrumenten overboord hebben gegooid is de boel, in de gegeven omstandigheden, volledig in het honderd gelopen en is en wordt er een ongekende economische, sociale, financiële, humanitaire en ook politieke ravage aangericht.
Gevolgen: ravage en (zelf)destructie
In de economisch zwakkere landen (geheel Zuid-Europa, Frankrijk incluis) voor wie de euro in de onderlinge verhoudingen al jaren véél te duur is, zijn de economieën ingestort of op zijn best ernstig gestagneerd en is de werkloosheid naar recordhoogten opgelopen. In zo'n proces lopen de belastingopbrengsten terug, terwijl het beroep op werkloosheiduitkeringen juist toeneemt. En dat leidt, in een neergaande spiraal, tot slechte overheidsfinanciën, hogere belastingen en toenemende armoede. Juist door de voor deze landen véél te dure euro en de onmogelijkheid de wisselkoers ten opzichte van de sterkere eurolanden aan te passen wordt aldaar het noodzakelijke krachtige herstel op eigen kracht geblokkeerd.
De kloof tussen de sterkere en zwakkere landen is niet kleiner, maar juist groter geworden
Omdat de economieën van die landen internationaal niet-concurrerend zijn, zijn nationale en internationale investeerders naar economisch sterkere landen gevlucht, alwaar het investeringsrisico laag is en wel rendement behaald kan worden. En om de cirkel dan rond te maken, wordt als gevolg daarvan de economische kloof met sterkere landen nog groter.
In dit slagveld is, tot overmaat van ramp, de bankensector in de zwakkere landen ernstig verzwakt. De in de EU uitstaande zogenoemde ‘slechte’ leningen (bankleningen waarop geen rente en aflossing meer wordt betaald), zijn praktisch geheel geconcentreerd in de Zuidelijke landen. En sinds 2010 zijn politiek-democratische processen door de ECB, onder dreiging van het dichtdraaien van de geldkraan, diverse malen hardvochtig de kop ingedrukt. In Italië en meermaals in Griekenland hebben de facto staatsgrepen plaatsgevonden.
Maar ook de traditionele sterkere landen zoals Duitsland, Nederland en Oostenrijk zijn de dupe van de euro. Als gevolg van de voor hen juist véél te goedkope eurowisselkoers is de consumentenkoopkracht en daarmee de binnenland-gerelateerde economie aldaar ernstig aangetast. Bovendien heeft het ultra-lage rentebeleid van de ECB, bedoeld om de zwakkere landen niet helemaal kopje onder te laten gaan, het financiële stelsel in de sterkere landen ontwricht. Daardoor ontstaan, gelijk als in de aanloop naar de internationale financiële crisis, gevaarlijke financiële bubbels in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed.
Dat ECB-beleid heeft ook desastreus uitgewerkt voor de Nederlandse pensioen- en verzekeringssector. De sterkere landen draaien verder voor een majeur deel op (betalingen en risico’s) voor de via de noodfondsen aan diverse zwakkere eurolanden verstrekte gelden voor overheidsfinanciering en bankenredding. Dat tast de economie en welvaart in de sterkere landen verder aan. Hetzelfde geldt voor het zeer risicovolle extreme ECB-opkoopbeleid.
Het sinds 2010 gevoerde crisisbeleid om de euro te ‘redden’ kan derhalve worden gekarakteriseerd vooral als symptoombestrijding. De kernoorzaak van de problematiek, de (zelf)destructieve one-size-fits-all/none structuur van de euro, wordt immers niet geadresseerd. Hervormingen in de zwakkere landen, zelfs indien deze overal adequaat doorgevoerd zouden zijn, kunnen de economische kloof met de sterkere landen niet overbruggen. Daarvoor zijn de verschillen nu eenmaal véél te groot.
Bij de volgende crisis zijn er geen stimuleringsmaatregelen meer voor handen
Hierbij is het bijzonder zorgelijk dat, ondanks de aanhoudende crisis-mode van de ECB, de economieën in de Zuidelijke landen zelfs in de huidige tijd van internationale economische hoogtij achter blijven en de werkloosheid er structureel hoog blijft. Bij een onvermijdelijk weer aanstaande economische neergang heeft de ECB voor de zwakkere eurolanden geen stimuleringsmaatregelen meer voorhanden.
Terzijde, dat de ‘one-size-fits-all/none’ structuur van de euro een recept voor de grootst mogelijk ellende is, is ook geen ‘wijsheid achteraf’. Immers, al vanaf de aanloop naar het Verdrag van Maastricht hebben deskundigen wereldwijd de Europese politieke beleidmakers daarvoor gewaarschuwd. En na de vanaf 2010 aangerichte ravage is er in de wereld ook geen weldenkend econoom meer te vinden die de roekeloze invoering en continuering van de euro een goed idee vindt.
Verder zijn, ondanks de nu prille vrijage tussen Macron en Merkel, de politieke verhoudingen tussen met name de Noordelijke sterkere landen en de Zuidelijke zwakkere onder druk komen te staan, en zijn ook de binnenlandse politieke verhoudingen in ieder euroland gepolariseerd.
Tot overmaat van ramp zorgt de euro nu ook nog eens voor internationale politieke spanningen tussen economische grootmacht Duitsland en de Verenigde Staten. Zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump eerder dit jaar, volkomen terecht, de oneerlijke internationale concurrentie van de Duitse productie en de volledig uit het lood geslagen Duits-Amerikaanse handelsbalans als gevolg van de voor Duitsland véél te goedkope euro bij Angela Merkel aangekaart.
Het ‘one-size-fits-all/none’ europroject blijft een (zelf)destructieve hobby
Ondanks de recente stijging daarvan is de eurowisselkoers voor Duitsland ten opzichte van de US-dollar nog steeds en maar liefst ruim 35 procent te goedkoop. Voor Nederland is de euro ten opzichte van de US-dollar nog ca. 20 procent te goedkoop, met vergelijkbare gevolgen.
Slikken: verdeling van (toenemende) armoede in plaats van verhogen welvaart
De door Macron, de Commissie en de AIV nu voorgestelde maatregelen tot ‘hervorming’ van de euro zijn meer van hetzelfde van het sinds 2010 gevoerde beleid, en kunnen dus gekarakteriseerd worden als symptoombestrijding.
Implementatie van deze maatregelen zal er feitelijk toe leiden dat economisch herstel en duurzame groei in de zwakkere landen geblokkeerd blijft en de welvaart in de sterkere afgeknepen alsmede dat de transfergelden van de sterkere naar de zwakkere eurolanden structureel van aard worden, maar ook dat deze transferbetalingen veel gemakkelijker (via nieuwe instituties) en geruislozer (zonder iedere keer weer tumultueus politiek euro-overleg) zullen stromen.
Omdat het kernprobleem van de euro, in casu het rigide en destructieve ‘one-size-fits-all/none’ construct van het Euro Pact, daarmee nog steeds niet wordt geadresseerd, blijft het europroject dan ook voor Nederland en alle andere eurolanden een steeds duurdere en tot verdere (zelf)destructie leidende hobby.
Anders gezegd, met de voorgestelde maatregelen wordt de welvaart van de burgers in alle eurolanden niet verhoogd maar uitsluitend de dan in alle eurolanden steeds verder toenemende armoede herverdeeld. Bovendien zal het handelsconflict tussen Duitsland en de Verenigde Staten escaleren. Zeer wel mogelijk zal ook Nederland daarin worden meegesleept.
Al met al getuigen de voorstellen van Macron, de Commissie en de AIV van een politiek gedreven tunnelvisie, en is implementatie daarvan, eufemistisch gezegd, dus geen goed idee.
‘Europa’ houdt echt niet op met bestaan bij de ontmanteling van de euro
Dan is het, rationeel gezien, een veel beter idee de euro te ontmantelen en terug te gaan naar een wisselkoersstelsel op basis van nationale munten.
Stikken: ontmantelen van de euro
Een teruggang naar nationale munten betekent wel dat we dan ook afscheid moeten nemen van de voordelen van de euro, en die zijn er wel degelijk. Hierbij valt te denken aan de gemakken van prijstransparantie en één-en-hetzelfde betaalmiddel binnen de gehele eurozone, alsook de inbedding van het economisch machtige Duitsland in het grotere Europese geheel. Verder valt te noemen de afwezigheid van valutaspeculatie binnen de eurozone – denk aan het akkefietje in de jaren 90 van George Soros met het Britse pond. Het was bovendien de bedoeling dat de euro zou moeten uitgroeien tot een dominante internationale handels- en reservevaluta, naast de US-dollar. Al die voordelen en overwegingen verliezen we dan.
Het zij dan maar zo, al die (potentiële) voordelen van de eenheidseuro zijn immers meer dan ruimschoots overvleugeld door de nadelen daarvan, en ‘Europa’ houdt echt niet op met bestaan bij de ontmanteling van de euro. Als we dan de overgang naar nationale munten adequaat regelen, zullen economie, werkgelegenheid en welvaart in alle eurolanden alsook de Europese interne markt al snel daarna de noodzakelijke flinke en duurzame impuls krijgen.
Het opsplitsen van de euro in een Noord- en een Zuid-Europese munt zou overigens ook een stuk beter zijn dan de huidige situatie. Maar omdat economisch beleid op nationaal vlak wordt bepaald en er ook economische verschillen bestaan tussen de sterkere landen onderling en de zwakkere landen onderling, valt volledige ontmanteling van de euro met een teruggang naar nationale munten te prefereren. Bovendien zou een N/Z-splitsing ook een splitsing van de ‘Duits/Franse As’ betekenen hetgeen als een groot risico wordt gezien voor zowel het uiteenvallen van de Europese samenwerking in de Europese Unie (EU) als de geopolitieke Europese eenheid.
Ondanks de ratio, het gezond verstand dus, ligt het opgeven van de euro, zelfs alleen al de gedachte, zeer gevoelig bij de Europese politieke elites. Daarmee zouden ook zij moeten toegeven dat de invoering van de euro in 1999 en het sinds 2010 daarmee voortmodderen flagrant foute beslissingen zijn geweest.
Met een beetje creativiteit kunnen we bedenken dat de euro gewoon kan blijven voortbestaan
Is er dan wellicht geen andere en nog betere oplossing?
Flexibiliseren: The Matheo Solution (TMS)
Als we de euro willen hervormen en crisisbestendig maken, zoals Macron, de Commissie en de AIV, dan ligt het natuurlijk nogal voor de hand dat we niet de symptomen van de disfunctionerende en (zelf)destructieve gemeenschapsmunt bestrijden maar juist de oorzaak van het probleem aanpakken. Of anders gezegd, de destructieve ‘one-size-fits-all/none’ structuur van het Euro Pact moet worden ‘geflexibiliseerd’, in de zin dat er daarin een systeem van aanpasbare onderlinge wisselkoersen en rentedifferentiatie wordt aangebracht. De manier om dat te doen is, economisch gezien, innovatief maar zeer eenvoudig en direct (zónder Verdragswijziging) implementeerbaar.
‘The Matheo Solution (TMS)’ biedt een flexibele structuur voor de euro die is gebaseerd op twee verschillende functies die geld heeft: betaalmiddel én rekeneenheid. Hierbij moeten we ons realiseren dat de rekeneenheid-functie van geld juist de functie is op basis waarvan wisselkoersen functioneren en rentes wordt bepaald. We hebben het hier over middelbare school economie.
Met een beetje creativiteit kunnen we dan bedenken dat de euro gewoon kan blijven voortbestaan als het enige wettige betaalmiddel in de gehele Eurozone, zowel chartaal als giraal. Maar voor het bewerkstelligen van de noodzakelijke landen-specifieke wisselkoersen introduceren we zogenoemde 'nationale rekeneenheden' – we kunnen die bijvoorbeeld noemen de gulden-rekeneenheid voor Nederland, de drachme-rekeneenheid voor Griekenland, de D-mark-rekeneenheid voor Duitsland, de franc-rekeneenheid voor Frankrijk etc. Grensoverschrijdende handelstransacties blijven gewoon genomineerd in euro maar de binnenlandse prijzen en lonen in deze nieuwe nationale rekeneenheden.
Op basis van al deze nationale rekeneenheden creëren we dan het noodzakelijke Europese wisselkoersstelsel (met de rekeneenheid van de euro als monetair anker en gemanaged door de ECB) waarmee nationale ‘wisselkoersen’ onderling aangepast kunnen worden en daarmee de tussen de eurolanden zo scheef getrokken economische verhoudingen (prijsniveaus) in één klap rechtgetrokken. De nationale rekeneenheden bieden verder de basis voor het eveneens noodzakelijke gedifferentieerde landen-specifieke rentebeleid.
Het TMS-systeem kan eenvoudig en zónder verdragswijziging worden ingevoerd
In de praktijk zal het TMS-systeem dus heel eenvoudig functioneren. Er zal immers overal worden betaald met (dezelfde) euro, zowel binnenlands als grensoverschrijdend binnen de eurozone – daar verandert dus niets aan. Bij grensoverschrijdend handelstransacties binnen de eurozone blijft er ook gewoon gerekend worden in (de rekeneenheid van de) euro, dus ook daar verandert niets aan. Uitsluitend wat betreft de berekening van de nationaal-binnenlandse prijzen en lonen zal er gerekend gaan worden in de desbetreffende nationale rekeneenheden die ieder in een bepaalde (vaste maar aanpasbare) waardeverhouding staan t.o.v. de (rekeneenheid van) de euro. En juist omdat in het TMS-systeem de euro de enige valuta is en blijft, is voor de invoering daarvan ook geen Verdragswijziging noodzakelijk en behoeven er daarvoor ook geen nieuwe nationale muntjes en biljetten te worden geslagen/gedrukt.
Terzijde, TMS bevat overigens ook ‘gezond verstand’-oplossingen die de overige aspecten van de eurocrisis (in casu de schulden- en bankenproblematiek) adequaat adresseert.
Bijzonder aardig is dat met zo’n monetair-flexibele structuur het Euro Pact eindelijk goed kan functioneren en daarmee dus succesvol en duurzaam kan zijn, maar ook, dat – en daarin onderscheidt het TMS-systeem zich van toepassing van het traditionele parallelle-munten-systeem – alle voordelen en gemakken van de euro worden behouden. Zo blijft ook valutaspeculatie uitgesloten, simpelweg omdat onder TMS de euro de enige munt is en blijft.
'The Matheo Solution (TMS)' combineert dus op eenvoudige wijze de euro als gemeenschapsmunt en alle voordelen daarvan met de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten, terwijl tegelijkertijd de nadelen van beide systemen worden geëlimineerd. Er ontstaat dan een voor burgers en bedrijven in alle eurolanden dienstbaar systeem van ‘het beste van twee werelden’.
Terzijde, de monetaire differentiatie die het flexibele TMS-systeem biedt kan vanzelfsprekend ook toegepast worden op het opsplitsen van de euro in N/Z of op individuele ‘euro-exits’ maar er zijn legio redenen om voor de differentiatie op nationaal niveau te opteren.
Zo komt Mark Rutte in Europa uiteindelijk toch nog goed beslagen ten ijs
Eveneens is bijzonder aardig dat, gelet op de monetaire flexibiliteit van het TMS-systeem, een supranationale Europese politieke unie met alle door Macron, de Commissie en de AIV genoemde ‘toeters en bellen’ geenszins noodzakelijk is voor het succesvol doen functioneren van het Euro Pact. En omdat de zwakkere eurolanden daarmee eindelijk op eigen kracht kunnen herstellen en groeien, kan de ECB haar ontwrichtende en door velen als waanzinnig gekarakteriseerde beleid beëindigen en weer eens iets zinnigs gaan doen.
Het hoeft verder geen nader betoog dat in een proces van economisch herstel er in de zwakkere landen een veel beter democratisch (maatschappelijke en politiek) draagvlak ontstaat voor het aldaar doorvoeren van noodzakelijke economische hervormingen.
Met een ‘lean & mean’ Euro Pact 2.0 geschoeid op de leest van ‘The Matheo Solution (TMS)’ wordt niet de armoede efficiënt verdeeld zoals nu in de plannen van Macron, de Commissie en de AIV het geval is, maar wordt in alle eurolanden de welvaart verhoogd zoals ons oorspronkelijk bij de invoering van de euro werd beloofd. Bovendien wordt de Europese politieke elites het gezichtsverlies bespaard van het opdoeken van de euro. Mooier kunnen we het echt niet maken.
Tot slot, juist omdat het Nederlandse regeringsstandpunt nog steeds is dat we juist niét naar een supranationale Europese politieke unie toe moeten bewegen maar wel waarde wordt gehecht aan constructieve en welvaart-verhogende Europese monetaire samenwerking, zou juist Mark Rutte al het gestelde in dit betoog in de discussie moeten brengen tijdens de Eurotop komend najaar waarin het ‘reflection-paper’ van de Commissie door de nationale regeringsleiders zal worden besproken.
Dit artikel werd onder de titel ‘De euro: slikken, stikken of flexibiliseren?’ eerder gepubliceerd in Clingendael Spectator, het tijdschrift van onderzoeksinstituut Clingendael.
André ten Dam is voor de trouwe FTM-lezer geen onbekende. Met zijn in 2010 bedachte concept van The Mateo Solution leverde hij een belangrijke bijdrage aan het debat over de toekomst van de euro, die ook internationaal aandacht kreeg. Ten Dam is juridisch en economisch onderzoeker en eigenaar van Bureau Ten Dam in Rijswijk. Meer over Ten Dam en zijn ideeën lees je hier >
123 Bijdragen
Jan Smid 8
De auteur weet ook dat qua bubbels dit nog niet eens de halve waarheid is. Want de ECB is niet verantwoordelijk voor het gevoerde beleid door de overheid in Nederland als het gaat om de hypotheekrente-aftrek, de kunstmatige krapte in de gemeenten om daarmee de verliezen qua bouwgrond bij de grondbedrijven van de gemeenten te verzachte, het nog steeds idiote beleid dat burgers 100% van de waarde van de woning mogen lenen i,p,v, het maximum te leenhypotheekbedrag te baseren op bijvoorbeeld driemaal het inkomen, het ontbreken van echte marktwerking, idiote garanties etc. Ik wijs ook op bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat de euro niet eens heeft en dezelfde problemen aan het licht komen.
Dit is in mijn optiek een echte misser van Andre van Dam.
Pieter Jongejan 7
Jan SmidArjan 7
Pieter JongejanTeneerste omdat het wisselkoersmechanisme niet het enige middel is om concurrerend te worden, en ten tweede dat je van te voren weet dat partijen in Zuid-Europa aan de macht zullen komen die gratis bier beloven ipv beloven pijnlijke maatregelen te nemen om weer concurrerend te worden.
Dat betekent dat de verleiding groot is dat er steeds aan de knop wordt gezeten om die koers aan te passen, met als resultaat transfers van Noord naar Zuid.
Nu stelt André dat landen zelf die koers niet mogen aanpassen, maar dat de ECB dat moet doen op basis van economic fundamentals. Dat betekent dus dat landen elk beleid kunnen voeren wat het volk lief is. De ECB ziet slechte economische resultaten als economic fundamental criteria, en dus moet ze de wisselkoers aanpassen.
In de huidige situatie kan je tenminste nog om de tafel met de Grieken om ze te dwingen te hervormen, bij het concept van André niet meer. Je kan wel met ze praten, maar je hebt geen enkele machtsmiddel meer. De ECB moet obv output beleid wisselkoersen aanpassen, met als resultaat dat we niks meer te zeggen hebben over de transfers van Noord naar Zuid.
Wat ik ook niet begrijp is dat André, maar ook Jean Wanningen, steeds bezwaar maken van directe transfers van Noord- naar Zuid terwijl we daar nog dwangmiddelen hebben om landen hervormingen op te leggen, maar pleiten voor een systeem waar wordt getransfereerd zonder dat er een dwangmiddel is om die landen te laten hervormen.
Lijkt me heel slecht plan.
André ten Dam 5
ArjanIn zijn algemeenheid klopt dat wel maar de praktijk van de eurozone is dat die andere middelen niet (afdoende) werken maar vooral dat er van tussen de eurolanden van een sterke onderlinge economische divergentie sprake is wat betreft in kracht, ontwikkeling, karakter en cycli. En dan moet je dus wat anders.
De leidraad is immers dan een monetair systeem als uitgangspunt (dus per definitie) dienstbaar dient te zijn voor alle burgers en bedrijven in alle eurolanden. En we moeten (met zijn allen) inmiddels wel concluderen dat daarvan met het huidige Euro Pact geen sprake is, juist het tegendeel: one-size-fits-none!
En een 'lean & mean' Euro Pact geschoeid op de TMS-leest komt tegemoet aan de onderlinge verschillen en zal wel dienstbaar zijn aan de burgers en bedrijven. Zoals ik in het artikel heb geschreven:
"The Matheo Solution (TMS)' combineert dus op eenvoudige wijze de euro als gemeenschapsmunt en alle voordelen daarvan met de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten, terwijl tegelijkertijd de nadelen van beide systemen worden geëlimineerd. Er ontstaat dan een voor burgers en bedrijven in alle eurolanden dienstbaar systeem van ‘het beste van twee werelden’."
Zie vervolg
Arjan 7
André ten DamLaten we je manier van denken en je oplossing dan eens toepassen op een versimpelde situatie om het te kunnen begrijpen:
Bedrijf A leent bij de bank voor 10 miljoen euro. Door de crisis komt het bedrijf in de problemen en komt terecht bij de afdeling Bijzonder Beheer. De bank komt met een herstelplan waardoor het bedrijf weer winstgevend moet worden. Dat betekent dat het bedrijf verplicht is om zich aan de voorwaarden gesteld in het herstelplan te houden. Allemaal in het belang van het spaargeld van de klanten van de bank.
Na 5 jaar is de conclusie dat het herstelplan onvoldoende heeft gewerkt. Het gaat wel iets beter, maar het is nog steeds niet winstgevend.
Mijn voorstel:
In belang van de spaarders van de bank:
- de afweging maken of verlies moet worden genomen op dit bedrijf. Einde verhaal dus.
- onderzoeken of het herstelplan moet worden aangepast waardoor het bedrijf toch nog winstgevend kan worden.
Jouw voorstel:
We geven het bedrijf een rekening-courant met onbeperkt krediet en zij mag naar eigen inzicht krediet opnemen als zij denkt daardoor winstgevend te worden. De bank verleent onbeperkt krediet en geeft de ondernemer de vrije hand om zijn bedrijf te continueren.
Dat vertaald naar jouw plan voor de Eurozone:
Onze herstelplannen werken onvoldoende, en daarom geven de landen in Zuid-Europa de mogelijkheid om via het aanpassen van het wisselkoers beleid te voeren wat ze wil, met als risico dat landen in Noord-Europa verplicht zijn gelden indirect te transfereren.
Ik kan die redenatie dan niet volgen. Je kan toch ook een kritische discussie voeren of de instrumenten die tot hervormingen moeten leiden misschien moeten worden herzien? Misschien worden die instrumenten niet goed ingezet? Dan is de oplossing toch niet dat je die landen een vrijbrief geeft om beleid te voeren wat ze willen met de rekening voor Noord-Europa waarbij je alle middelen om invloed uit te oefenen ter bescherming van burgers in Noord-Europa uit het
André ten Dam 5
ArjanWe hebben in ieder geval wel geconstateerd dat het one-size-fits-none Euro Pact met alle reddingspogingen sinds 2010 niet werkt en een onnoemelijke ravage heeft aangericht. En er is evenmin enig uitzicht dat het op afzienbare termijn wel zal gaan werken. Dan is er maar één conclusie: stoppen er mee! En dat had al in 2011 uiterlijk in 2012 moeten gebeuren.
Arjan 7
André ten Damhttps://www.ftm.nl/artikelen/lex-hoogduin-we-kennen-al-70-jaar-vrede-in-europa?share=1
André ten Dam 5
ArjanOns bezwaar is heel simpel die dwangmiddelen helpen na inmiddel 8 jaar eurocrisis (!) kennelijk niet en zie in mijn vorig commentaar, en verder zoals in het artikel genoemd:
".....Implementatie van deze maatregelen (die van Macron, Juncker, AIV etc..) zal er feitelijk toe leiden dat economisch herstel en duurzame groei in de zwakkere landen geblokkeerd blijft en de welvaart in de sterkere afgeknepen alsmede dat de transfergelden van de sterkere naar de zwakkere eurolanden structureel van aard worden, maar ook dat deze transferbetalingen veel gemakkelijker (via nieuwe instituties) en geruislozer (zonder iedere keer weer tumultueus politiek euro-overleg) zullen stromen. Omdat het kernprobleem van de euro, in casu het rigide en destructieve ‘one-size-fits-all/none’ construct van het Euro Pact, daarmee nog steeds niet wordt geadresseerd, blijft het europroject dan ook voor Nederland en alle andere eurolanden een steeds duurdere en tot verdere (zelf)destructie leidende hobby. Anders gezegd, met de voorgestelde maatregelen wordt de welvaart van de burgers in alle eurolanden niet verhoogd maar uitsluitend de dan in alle eurolanden steeds verder toenemende armoede herverdeeld."
Zie vervolg.
André ten Dam 5
ArjanNee dat is een onjuiste conclusie -zie het volledige TMS 10-punten plan:
http://thematheosolution.blogspot.nl/p/about-matheo-solution-tms-tms-presented.html
Er zijn mensen die zeggen dat een monetaire devaluatie ook een transfer is. Een hoogleraar economie (die overigens een pleitbezorger van TMS is) zei ooit eens tegen mij. Indien Spanje t.o.v. de euro devalueert dan worden de investeringen in de Spaanse bedrijven van bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen in euro minder waard. Maar het is maar net hoe je dat bekijkt. In de euro-crisis zijn veel Spaanse bedrijven op de fles gegaan waarmee de (buitenlandse) investeerders hun investeringen geheel zijn kwijtgeraakt. Met een Spaanse devaluatie had dat voorkomen kunnen worden en waren die investeringen in die bedrijven, in het dan herstellende economische Spaanse klimaat, juist meer waard geworden, ....ook in euro.
Arjan 7
André ten DamJa, wat niet kan. Er zijn ook tig voorbeelden waar extra gelden in bedrijven zijn gestoken omdat ze heilig in het concept geloofden, maar met als uiteindelijk resultaat dat de verliezen veel groter waren.
Kennelijk geloof je dat het aanpassen van wisselkoersen altijd een positief effect heeft en vertrouw je erop dat iedereen daar goed mee omgaat. Ik denk dat je dan wel erg goedgelovig bent. Als je kijkt naar het politieke landschap en de cultuur in Zuid-Europa, dan zou ik daar helemaal niet van uitgaan, en al mijn invloed willen behouden ipv af te staan. En als ik Jean Wanningen over Zuid-Europa hoor, dan denk ik dat die daar ook weinig vertrouwen in heeft. Des te vreemder om dan die vrijbrief als oplossing te zien.
André ten Dam 5
ArjanDat heb ik nooit gesteld of beweerd. De concurrentiepositie wordt door meerdere factoren bepaald dan alleen een evenwichtige wisselkoers maar een evenwichtige wisselkoers is daarbij wel essentieel.
"En als ik Jean Wanningen over Zuid-Europa hoor, dan denk ik dat die daar ook weinig vertrouwen in heeft. Des te vreemder om dan die vrijbrief als oplossing te zien."
Over welke vrijbrief heb je het?
Arjan 7
André ten DamIk zie in je plan geen mechanisme waar landen kunnen worden gedwongen te hervormen, waardoor er geen stok achter de deur is om niet te transfereren. En dat middel is er wel bij de directe tranfers omdat je landen kan opleggen maatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor geld.
Jouw plan gokt erop dat landen verstandig omgaan met het wisselkoersmechanisme en dat het resulteert in herstel.
Maar, zoals Lex Hoogduin ook terecht zegt, ik zou er maar niet op gokken dat het wisselkoersmechanisme verstandig wordt gebruikt, want de praktijk laat zien dat dit verleiding veel te groot is om pijnlijke maatregelen uit te stellen. En als ze dat niet doen, dan rest de ECB slechts de mogelijkheid om de koers aan te passen. Dat mechanisme heb jij in je concept ingebouwd. Je geeft zelfs onderbouwing daarvoor in je concept waarom je niet wil dat de ECB kan ingrijpen, en je ontneemt het machtsmiddel voor andere landen om druk te zetten op het doorvoeren van hervormingen.
Ik ben van mening dat het wisselkoersmechanisme niet het juiste instrument is (korte termijn middel), maar dat andere instrumenten moeten worden gebruikt, die van fundamenteel aard zijn met lange termijn effecten. Er is geen sprake van een one size fits none benadering, omdat het wisselkoers mechanisme niet het enige middel is.
Probleem is natuurlijk wel dat je politici in die landen moet hebben die het volk weten te overtuigen van ander beleid. Met de opkomst van het populisme is dat erg lastig. Er zijn altijd wel politici die burgers weten te overtuigen dat er geen rekening hoeft te worden betaald, maar er niet bij vertellen dat de rekening voor burgers in andere landen is.
André ten Dam 5
Arjan"Ik ben van mening dat het wisselkoersmechanisme niet het juiste instrument is (korte termijn middel), maar dat andere instrumenten moeten worden gebruikt, die van fundamenteel aard zijn met lange termijn effecten."
De ervaringen in Azië (bijvoorbeeld Zuid-Korea, Thailand en Indonesië) en Zuid-Amerika (bijvoorbeeld Mexico en Brazilië) hebben laten zien dat diepe crises, met behulp/onder leiding van het IMF, duurzaam succesvol zijn aangepakt volgens het concept van 1. doorvoeren van economische (en soms institutionele) hervormingen, 2. (wanneer noodzakelijk) afboeken van onhoudbare staatsschulden tot draagbaar niveau en ALTIJD 3. devalueren van de te dure valuta tot een internationaal evenwichtig niveau. Het IMF verstrekt daarbij dan nood/overbruggingsleningen.
Arjan 7
André ten DamDie hoge eisen zie ik niet terug in het TMS
André ten Dam 5
Arjan2. The national economies of troubled countries should be reformed under the supervision of the IMF (possibly in conjunction with the World Bank). Investment programs should be financed by (international) private parties and the European Investment Bank (EIB).
3. Under the supervision of the IMF, the unsustainable national State debts of the problem countries should be reduced to sustainable levels by means of ‘clean hair-cuts’ (‘IMF Insolvency Pact’ with ‘Controlled Defaults’). Emergency loans to problem countries will only be made by the IMF (with the financial support of non-euro zone countries).
Verder tk de nrs 6 t/m 8, en 10:
6. The introduction of ‘voluntary exit’ (‘Opt-out’), without necessarily leaving the European Union (EU) and therefore without rejection of (the rest of) the EU-Treaty, for Euro-countries that can not or will not comply to the Euro Pact rules concerning State debts, State budgets, Sustainable price stability (combating inflation) and economic performance.
7. The ‘No-bail-out’ clauses have to be maintained/ re-installed and - if necessary - strengthened. Euro-bonds will not be permitted.
Zie vervolg
Arjan 7
André ten Dam1) In het huidig stelsel kan je geen wisselkoersen aanpassen. Er vinden dus geen transfers daaruit plaats. Dat vindt pas plaats op het moment dat wij een land direct gelden verstrekken (onderdeel herstelplan). Transfers vinden ACHTERAF pas plaats, waarbij je onderhandelt over de plannen. Kom je er niet uit, dan transfereer je geen gelden, maar het resultaat kan ook zijn dat je verlies moet nemen. Het spelletje tussen de EU en Griekenland bekend voorbeeld.
2) Bij het aanpassen van wisselkoersen vinden transfers niet achteraf maar DIRECT plaats waar niet over onderhandeld wordt. Volgens het TMS past de ECB de koers aan obv economic fundamentals. Er is dus GEEN mechanisme (wat ik bedoelde met mijn vorige reactie) in het TMS om invloed uit te oefenen zodat het resultaat is dat een koers niet wordt aangepast. Want die macht geef je de ECB niet, en je geeft het ook niet aan landen.
Wat jouw concept TMS zegt over het IMF is dat als een land ondersteuning nodig heeft, dit onder leiding van het IMF moet gebeuren. Zo te zien bedoel je daarmee dat er mogelijk extra DIRECTE transfers nodig zijn. Te vergelijken met het huidig stelsel.
Huidig stelsel = Directe transfers (inspraak EU plus mogelijk IMF wanneer ze meedoet)
Jouw concept = Indirecte transfers (wisselkoers, geen inspraak EU, ECB) + mogelijke directe transfers (inspraak IMF)
Het probleem in je plan vind ik met name het gebrek aan democratie bij aanpassingen wisselkoersen waar dat gebeurt obv economic fundamentals door de ECB. Ik zie liever dat landen dan toestemming moeten geven, net zoals bij directe transfers. Dan verklein je in ieder geval de kans dat de wisselkoers misbruikt wordt, en de focus komt te liggen op fundamentele oplossingen. Ik denk dat je dan meer draagvlak kan vinden en je bv Lex tegemoet komt.
André ten Dam 5
Arjan8. Establishment of an 'ECB Safety-Net' for European (system) banks that will experience liquidity and capital problems. Liquidity support only to private banks which need liquidity and offer solid collateral. For the required recapitalization, a 3-step approach: First aim to attract private capital. If that is unavailable then consider (partial) nationalisation. And if that provides insufficient perspective a ‘Capital Safety-Net’ to rescue troubled system banks. For this purpose the ’European Bank for Bank Capital Support (EBBCS)’ should be established. It is effectively a capital support fund, which is to be financed by the ECB (ECB = ‘The Lender of Last Resort’ with unlimited means) and which secures the stability of the Euro zone financial system. The EBBCS provides capital to troubled banks, in exchange for shares. These shares will serve as collateral to the ECB. Because these finances are only used for capital support, there will not be an inflationary effect. As soon as these banks have recovered and can obtain sufficient capital normally, the temporary capital support will flow back to the EBBCS. And the EBBCS will repay the ECB loans.
10. The immediate end to the European financial support for countries, and – via countries – for banks in trouble. An immediate end to the ‘ECB purchases’ of State bonds.
Additionally and referring to the views of Hans-Werner Sinn, the Euro zone also needs a properly designed and functioning Euro Money System (Target 2), with an regular annual settlement of the developed debit/credit positions between the participating members.
André ten Dam stated in December 2012 in Dutch parliament, that a bank resolution regime for bankrupt banks should also be established via which holders of bank deposits will obtain the highest preferential creditor status.
http://thematheosolution.blogspot.nl/p/about-matheo-solution-tms-tms-presented.html
Jean Wanningen 6
ArjanDan nog een enkel woord over die hervormingen. Je vergeet of je doet alsof de landen in de zuidelijke periferie niet hervormd hebben. Maar op Italië na hebben ze dat allemaal gedaan. De Grieken zelfs in extremo. Toch blijft de werkloosheid daar hoog, met name onder de jeugd. Dit komt door de grote structurele verschillen van de respectievelijke economieën. De structuur van de eurozone versterkt die divergentie: 1-size-fits-none!
Dan nog een laatste woord (mede gericht aan Pieter) over het gevoerde monetaire beleid van de ECB: dat beleid is bedoeld om de eurozone 'als geheel' te accomoderen. En precies om voornoemde reden (1-size-fits-none) leidt dat er toe dat er een nogal 'onconventioneel' beleid moet worden gevoerd (NIRP, ongebreidelde QE) om de zwakke broeders nog net binnen boord te houden. De enige oplossing is volledige mutualisation of debt (consolidatie van de schuldenunie).
Maar om zeer terechte en begrijpelijke redenen willen Duitsland en Nederland hier (nog) niet aan. Idem met betrekking tot de bankenunie: NL en Dtsl willen niet dat hun banken de NPL-risico's van de zuidelijke banken moeten dragen. Idem mbt depositogarantiestelsel, de EC heeft dat aspect van de bankenunie dan ook afgezwakt.
Concluderend: TMS biedt een overkoepelend ontwerp dat álle aspecten van de eurozone crisis adresseert: de rente- en wisselkoersproblematiek, de schuldenproblematiek en de bankenproblematiek. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is TMS er juist op gericht om de euro te behouden en de muntunie op houdbare wijze te laten functioneren. Daarom is het onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld partijen als de VVD en D66 zich niet achter dit ontwerp hebben geschaard (voora
Arjan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
ArjanEen andere overweging voor TMS is het dealen met de politieke realiteit. Immers, als de euro persé gered moet worden, ontwerp dan een systematiek waarbinnen monetaire flexibiliteit mogelijk is zodat de landen zich kunnen bevrijden van die monetaire gevangenis, die de eurozone nu voor hen is.
Lees in dit verband ook:http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/met-de-eenheidseuro-als-breekijzer-stap-voor-stap-naar-een-europese-politieke-unie/
Arjan 7
Jean WanningenVolgens de documentatie staat er:
"This legislation (and therefore the adapted ECB statutes) should describe the respective ECB policies/targets (fair national exchange rates for fair competition and sensible national interest rates for sustainable price stability and solid economical development) and also the economic fundamentals (methods) used by the ECB to execute the mechanism. For these purposes the relevant OECD Main Economic Indicators (MEI) such as the relevant PPP’s could be used"
Waar staat het mechanisme beschreven dat landen de wisselkoersaanpassing kunnen blokkeren wanneer er sprake is van misbruik? Ik kan slechts vinden dat de ECB kijkt naar indicatoren en op basis van die uitkomsten de koers aanpast. Dus een land wat slecht beleid voert wordt geconfronteerd met een aanpassing van de wisselkoers. Ik kan me niet voorstellen dat je dat als de voorwaarde ziet waar maatschappelijk draagvlak voor is.
Jean Wanningen 6
ArjanIk bedoel dat noodzakelijke hervormingen eerder op draagvlak van de bevolking (en bedrijfsleven) kunnen rekenen zodra de economische activiteiten aantrekken als gevolg van de (tijdelijke) devaluatie van hun monetaire rekeneenheid tov de rekeneenheid van de euro.
Arjan 7
Jean WanningenDaarmee bouw je mechanisme in om misbruik te voorkomen (kritiek Lex Hoogduin), en sluit het aan bij directe transfers waar landen dat ook moeten accorderen.
Begrijp niet waarom dat gevaar van misbruik niet wordt getackeld.
Jean Wanningen 6
ArjanJuist nu is dat vrijblijvend. Zie Frankrijk en Italië bvb.
Arjan 7
Jean Wanningen"De wisselkoers van de valutaire nationale rekeneenheden worden vastgesteld door de ECB en de resp. nationale centrale banken obv pariteiten analyse. Daarbij zullen voorwaarden worden gesteld aan door te voeren hervormingen"
Moet ik dat interpreteren dat als bv Italië in ogen van Nederland en andere landen niet de juiste hervormingen doorvoert een wisselkoersaanpassing door de ECB kan worden geblokkeerd?
En zo ja, waaruit blijkt dat in de documentatie?
Voor mij is het belangrijk dat op het moment dat je transfereert (bij TMS gebeurt dat bij aanpassing wisselkoers) elkaar kunt aanspreken en corrigeren via juridische middelen, ipv dat je elkaar vertrouwt op de blauwe ogen.
Om te voorkomen dat we in discussies belanden zoals de ECB met haar mandaat omgaat mbt QE: "Volgens het Verdrag is het misschien toegestaan, maar we hadden het niet zo bedoeld".
Daar is maar 1 oplossing voor: leg het van te voren duidelijk vast zodat dit soort discussies niet mogelijk zijn.
Jean Wanningen 6
ArjanNeen, de koers van de Italiaanse monetaire rekeneenheid wordt vastgesteld door de ECB in nauw overleg met de Italiaanse CB..
Vast onderdeel van de TMS-methode is dat noodzakelijke hervormingen worden doorgevoerd. De bereidheid daartoe is groter als de economie na een devaluatie weer aantrekt. Om politici die de verleiding niet kunnen weerstaan om zich opnieuw tegen dezelfde steen te stoten tegen zichzelf te beschermen, zal dit afgedwongen moeten worden: hervormen in ruil voor steun.
Daarom deel ik je slotzin: "Daar is maar 1 oplossing voor: leg het van te voren duidelijk vast zodat dit soort discussies niet mogelijk zijn."
Arjan 7
Jean Wanningen"Vast onderdeel van de TMS-methode is dat noodzakelijke hervormingen worden doorgevoerd"
Het is voor mij niet duidelijk of die noodzakelijke hervormingen slechts worden geëist in fase directe transfers (steunplannen) of al in de fase wanneer je wisselkoersen gaat aanpassen (indirecte transfers), en welke controle mechanisme en machtsmiddel er nu direct is om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van indirecte transfers.
André ten Dam 5
ArjanWat betreft 'niet vrijblijvend', de stabiliteit van het Euro Pact en de andere aan het Euro Pact deelnemende landen moeten immers natuurlijk niet de dupe worden van wangedrag van (een) enkel(e) euroland(en).
Dus 'aantrekkelijk en profijtelijk' maar niet 'vrijblijvend'!
"Euro-deelname moet aantrekkelijk en profijtelijk zijn"
De euro als 'single currency' (dus eenheidsmunt) geeft voor ieder euroland monetaire stabiliteit, en dat is een (van de) voorde(e)l(en).
Maar de (wat betreft de vaste onderlinge wisselkoersen en voor ieder euroland gelijke rente) eenheidsstructuur van het Euro Pact geeft, in de gegeven omstandigheden en zoals we (hebben kunnen) zien, dusdanig grote nadelen dat die de voordelen veruit hebben overstegen.
Die gegeven omstandigheden betreft met name de feitelijke véél te grote onderlinge economische divergentie tussen de eurolanden (en dat gaat veel verder dan alleen 'sterker' en 'zwakker' - denk bijvoorbeeld ook aan onderlinge economische verschillen in karakter en cycli). En in deze gegeven omstandigheden resulteert dit dan, zoals we zien, niet in 'one-size-fits-all' maar in 'one-size-fits-none'. Terzijde, dit betekent dat het uitsluitend (overal waar nodig) succesvol doorvoeren van economische hervormingen onvoldoende zou zijn om het huidige Euro Pact goed te kunnen laten functioneren.
De eerste conclusie is dan: wil het Euro Pact voor ieder euroland aantrekkelijk en profijtelijk zijn, dan moet de structuur daarvan 'geflexibiliseerd' worden. Dus introductie van onderlinge 'wisselkoersen' en rentedifferentiatie binnen het Euro Pact. Maar dat wel op een wijze waarbij de voordelen die de euro (potentieel) heeft worden behouden.
....En uitsluitend het innovatieve kernconcept van 'The Matheo Solution (TMS)' biedt deze 'beste van twee werelden-structuur'
André ten Dam 5
Arjan"Maar Euro-deelname mag niet vrijblijvend zijn"
Ten eerste dient het SGP gehandhaafd te worden, dus solide staatsfinanciën – zo zou ook Frankrijk niet meer weg mogen komen met de structurele schending daarvan (zie nr 5 van het TMS 10-punten plan) . Hierbij dient tegelijkertijd de ‘no-bail-out clause’ in ere hersteld te worden – opdoeken van de noodfondsen en de ECB dient haar beleid ‘om de euro te redden’ te staken (zie de nrs 7 en 10 van het TMS 10-punten plan). Verder dient de ECB zich om ‘prijsstabiliteit’ in ieder euroland te bekommeren (zie nr 4 van het TMS 10-punten plan).
Dit betekent dat de ‘geldpers’ niet meer gebruikt kan worden om een euroland het hoofd boven water te doen houden. Nee, ‘de tucht van de markt’ zou moeten gelden.
Terzijde, het lijkt mij geen goed idee om, als onderdeel van het Euro Pact, van een land een bepaald economisch beleid af te dwingen. Ten eerste, wat is deugdelijk economisch beleid? Economie is geen exacte wetenschap, en, neem vier economen dan krijg je vijf economische visies. Aanbevelingen vanuit de Eurogroep zijn natuurlijk prima maar dus vanuit de Eurogroep geen dwingende voorschriften op dit gebied. Ten tweede grijpt dwingende voorschriften door andere eurolanden ook (ontoelaatbaar) in op de soevereiniteit van een land en dat geeft, zoals we hebben gezien, tussen de eurolanden alleen maar alleen maar confrontaties en polarisatie. Uiteindelijk gaat het om de resultaten van nationaal economisch beleid, die worden gemeten door ‘de tucht van de markt’.
Bovendien, kan er juist gelet op de onderling divergentie nationale economieën van de diverse eurolanden ook geen sprake zijn van een eenduidig economisch beleid geldend voor iedereen.
Zie vervolg
André ten Dam 5
ArjanEn komt een euroland door gebleken ondeugdelijk beleid met de overheidsfinanciën door de tucht van de markt in de problemen? Dan moet dat land zich wenden tot het onafhankelijke IMF (en dus in godsnaam niet tot een door de Zuid-Europese politiek gedomineerd EMF!) en moet dat land zich, in ruil voor de IMF-hulp, conformeren aan het ter zake dan door het IMF toegepaste beleid (met onder meer 'hervormen' in ruil voor steun) - (zie de nrs 2 en 3 van het TMS 10-punten plan).
"Tot slot"
Binnen het TMS-systeem is het de ECB die, in overleg met de centrale banken van alle eurolanden, er voor zorgt dat de onderlinge ‘wisselkoersen’ van de nationale rekeneenheden van alle eurolanden - middels devaluatie of revaluatie t.o.v. de (rekeneenheid van) de euro - onderling weer evenwichtig worden en blijven, en dat de individuele rente voor ieder euroland ‘passend’ wordt vastgesteld.
Terzijde, een devaluatie van een nationale rekeneenheid is natuurlijk geen feest maar een noodzakelijk paardemiddel (veiligheidsklep in het Euro Pact) om een achtergebleven nationale economie of een nationale economie met een ander karakter of andere cyclus er weer bovenop te kunnen helpen en daarbij (hoog) opgelopen werkloosheid terug te kunnen brengen en de (in zo’n neergaande economische spiraal) verslechterende financiële positie van een land weer gezond te krijgen.
Eind.
Arjan 7
André ten DamHet aanpassen van wisselkoersen kan goed of slecht uitpakken. Uiteindelijk gaat het erom hoe een land dat afstemt op daadwerkelijke hervormingen. Laten we die discussie niet meer voeren. Jullie standpunt daarin is duidelijk. Jullie denken dat het wel kan werken, maar stellen daar ook voorwaarden aan. We zullen het eens zijn: het is geen 100% garantie op succes, maar er wordt wel getransfereerd tussen Noord en Zuid Europa.
Waar het mij uiteindelijk omgaat, is hoe je landen kan aanspreken en corrigeren wanneer je constateert dat er misbruik is van beleid wat leidt tot aanpassen wisselkoersen. Voor mij is een belangrijke voorwaarde dat je misbruik kan tegengaan. We moeten indirecte transfers verantwoorden aan burgers.
Ik lees dat er wel voorwaarden worden gesteld bij de hervormingen. Maar ik krijg de indruk dat we dan niet in de fase zitten dat wisselkoersen door de ECB worden aangepast, maar dat dit hervormingen betreft in ruil voor directe steun van de EU, zoals Griekenland kent. Landen dienen, net zoals nu, akkoord te geven wanneer er directe transfers plaats vinden.
Daarnaast lees ik dat overheden hun overheidsfinanciën op orde moeten hebben. Die eis zien we nu ook, en we kennen het resultaat. Het is boterzacht, maar heeft geen schadelijke gevolgen in de zin van transfers. Hoe wordt dit middel veranderd van boterzacht naar hard?
Zover ik het verhaal nu begrijp, is er dus geen akkoord nodig van andere landen voor aanpassingen wisselkoersen, en vooral hopen dat andere landen er goed mee omgaan. De ECB heeft slechts de taak om op basis van indicatoren de wisselkoers aan te passen, maar geen machtsmiddel om landen te corrigeren. Wat mij betreft is het prima om dat machtsmiddel niet te leggen bij de ECB, maar niet dat het nergens wordt belegd.
Mijn advies is om dat controle mechanisme wel in te bouwen. Je voorkomt misbruik, het effect van je plan verandert niet, en je verhaal is sterker om critici te overtuigen (1)
André ten Dam 5
ArjanUit de door mij elders hier genoemde voorbeelden van Azië en Zuid-Amerika is gebleken dat het werkt, maar wel o.l.v. het onafhankelijke IMF.
Losstaande van de noodzaak van onderlinge evenwichtige wisselkoersen (en dat is natuurlijk het TMS-kernpunt), is de Eurocrisis geheel verkeerd aangepakt door het crisismanagement bij Europees politiek gedomineerde instituties (Trojka) neer te leggen, i.p.v. uitsluitend het IMF. En met de (door de oude en nieuwe Nederlandse regering gesteunde!) introductie nu van het EMF (waarmee de rol van het IMF dus is uitgespeeld) gaat men rustig op deze verkeerde weg verder. ....De zoveelste grote blunder waarvan we in de toekomst nog veel ellende zullen krijgen.
De 'wisselkoersaanpassing' onder TMS worden gemanaged door de (dan onafhankelijke) ECB in overleg met de desbetreffende nationale centrale bank. Omdat de het bestuur van de ECB bestaat uit de presidenten/gouverneurs van de nationale centrale banken, zal een wisselkoersaanpassing dus wel breed gedragen moeten zijn. Ter voorkoming van een politiek-gedreven discussie worden 'wisselkoersaanpassingen' gemotiveerde met de (objectieve) economische fundamentals.
"Waar het mij uiteindelijk omgaat, is hoe je landen kan aanspreken en corrigeren wanneer je constateert dat er misbruik is van beleid wat leidt tot aanpassen wisselkoersen. Voor mij is een belangrijke voorwaarde dat je misbruik kan tegengaan. We moeten indirecte transfers verantwoorden aan burgers."
Arjan, zou jij de door jou gestelde indirecte transfers bij devaluaties nog even willen toelichten zodat ik daar nog op kan reageren?
zie vervolg
Arjan 7
André ten DamVerwijzing naar volgende link is makkelijker:
https://www.cairn.info/revue-economie-internationale-2011-1-page-105.htm
André ten Dam 5
ArjanArjan 7
André ten DamVoorbeeld: Wanneer een land haar wisselkoers aanpast dan is het doel om meer orders te genereren. Dat is het voordeel van de aanpassing van de wisselkoers en ook het doel van TMS. Maar het gevolg daarvan is ook dat anderen daar schade van ondervinden, want bedrijven in andere landen raken die orders kwijt. Dat is een voorbeeld van een transfer effect.
En dat artikel beschrijft dat uitgebreider.
Het lijkt me vrij logisch dat andere landen dus niet zomaar daar schade van willen ondervinden.
André ten Dam 5
ArjanDeze materie wordt door iedereen (zeker door de politieke beleidsmakers maar ook door 'beperkt-denkende' economen) niet altijd even goed begrepen. Daarom (mede namens Jean Wanningen) het volgende.
Het doel van het wisselkoersmechanisme van ‘The Matheo Solution (TMS)’ is niét de onderlinge aanpassing van wisselkoersen maar juist het bewerkstelligen van het noodzakelijke economisch wisselkoersevenwicht tussen de onderling zo economisch divergente eurolanden die gezamenlijk aan de grensoverschrijdende markt deelnemen. Het bij de implementatie van TMS aanpassen van de onderlinge wisselkoersen is dus niét het doel maar, in de gegeven omstandigheden, uitsluitend het middel daartoe.
Bijvoorbeeld aan het begin van dit jaar heb ik (in het kader van het initiatief Peuro) uiteengezet waarom onderlinge evenwichtige wisselkoersen voor ieder land essentieel en profijtelijk is, zie hier:
https://www.ftm.nl/uploads/media/5894770c9bb26/brief-2-dd-29-1-2017-atd-peuro-metbijlage.pdf?v95
Kort gezegd wordt bij onderling evenwichtige wisselkoersen in ieder land het volledige potentieel van iedere nationale economie (het saldo van het export-gerelateerde deel en het binnenland-gerelateerde deel) optimaal benut.
Dit betekent dan tegelijkertijd dat een te hoge of te lage wisselkoers dus (per definitie) schadelijk is voor de algehele economie van ieder land.
Zie vervolg
André ten Dam 5
ArjanDe situatie in de eurozone is hiervan een schoolvoorbeeld hoe het juist niét moet.
Zowel van de economieën in de sterkere landen (Duitsland, Nederland, Oostenrijk), waarvoor de eurowisselkoers in de onderlinge verhouding veel te laag is, als van de economieën van de zwakkere landen (Zuid-Europa, Frankrijk incluis) waarvoor die koers juist veel te hoog is, wordt bij lange na niet het volledige potentieel van de economie benut, waarvan de burgers en bedrijven in ieder euroland de dupe zijn.
Al-met-al betekent dit dus dat, indien de nationale economie in ieder euroland optimaal zou worden benut, er geen verliezers zouden zijn maar juist alleen maar winnaars.
Dat de nationale economieën in ieder euroland niet optimaal worden benut is evident. In de zwakkere landen zien we structurele recordwerkloosheid en in de sterkere landen (zoals ik in andere comments heb gememoreerd) sterk opgelopen armoede.
Terzijde, dat juist ook een sterk land als Nederland dus gebaat is met een evenwichtige en dus hogere wisselkoers, heeft Jean Wanningen eerder dit jaar op FTM uiteengezet, zie hier:
https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-we-beter-af-met-de-gulden
Kort gezegd, het binnenland-gerelateerde deel van de Nederlandse economie zal dan sterk groeien terwijl (gelet op de kwalitatieve en innovatieve eigenschappen van onze producten) het export-gerelateerde deel van onze economie zeer beperkt zal afnemen. ....En het algemene welvaartsniveau zal alsdan in Nederland substantieel toenemen.
zie vervolg
André ten Dam 5
ArjanIn het door jou genoemde artikel lees ik overigens wel de volgende juiste constatering:
"Since the introduction of the euro, the adjustments in the monetary union to counteract the asymmetric shocks or asymmetric evolution have become more complex due to the setting of intra-European parities. ....However, the differences in the evolution of the European economies were higher than expected (growth, inflation ...) and the adjustment recommended to replace the exchange rate do not seem to be enough against these asymmetries. .....At the same time, the real effective exchange rates of the countries in the euro-area appreciate without reflecting the fundamentals of these economies. The evolution of exchange rates in the European Monetary Union is becoming increasingly disconnected from the evolution of the Euro-zone economies, especially the economies of southern countries like Spain, Portugal or Greece."
En dit is inderdaad de kern van de zaak.
Einde.
Arjan 7
André ten DamLaten we richting het einde gaan, want anders ben ik bang dat het een herhaling wordt van eerder genoemde argumenten, zonder dat het mijn vraag beantwoordt.
Het artikel geeft aan dat er transfereffecten zijn, maar dat het dusdanig complex is dat het zich moeilijk laat voorspellen. Je kan wel de stelling aan gaan dat het voor iedereen goed is, maar ten eerste is het de vraag of dat wel klopt, en ten tweede of dat wel in een mate gebeurt wat acceptabel is voor iedereen.
Wanneer wij voor directe transfers (transfer gelden via herstelplannen) naar andere landen een controlemechanisme hebben ingebouwd waar landen akkoord moeten geven voor die transfers, waarom zou je dan niet zo’n controle mechanisme willen hebben voor indirecte transfers als gevolg van het aanpassen van wisselkoersen?
Ik vind in jullie antwoorden wel steeds terug waarom jullie geloven in TMS, maar niet waarom je geen controlemechanisme hebt ingebouwd waarbij aanpassingen van wisselkoersen kunnen worden geblokkeerd (door bv wanbeleid of effecten die niet voorzien zijn). Ik vraag op dit moment niet om overtuigd te worden waarom TMS goed zal werken, maar waarom het controlemechanisme ontbreekt om in te grijpen als blijkt dat de effecten onwenselijk zijn. Tijdens het FTM debat stelde je dat je daar positiever over bent dan Lex. Maar vanuit de hoek van risk management is dat niet relevant. Het gaat dan om de controlemechanismes die ervoor zorgen dat je kunt bijsturen als je visie niet uitkomt.
Het inbouwen van dat controlemechanisme zal TMS sterker maken ipv zwakker en de doelstelling van het TMS wordt er ook niet anders door. Ik denk dat het uiteindelijk ook kan resulteren in meer draagvlak voor het idee.
Voor mij is dat een zwakke schakel in het concept waarvan ik het belang zo groot vind, dat ik nu zonder aanpassing geen voorstander van het idee kan zijn.
André ten Dam 5
Arjan"Daarnaast lees ik dat overheden hun overheidsfinanciën op orde moeten hebben. Die eis zien we nu ook, en we kennen het resultaat. Het is boterzacht, maar heeft geen schadelijke gevolgen in de zin van transfers. Hoe wordt dit middel veranderd van boterzacht naar hard?"
Gisteren heb ik daarover dit geschreven:
"Ten eerste dient het SGP gehandhaafd te worden, dus solide staatsfinanciën – zo zou ook Frankrijk niet meer weg mogen komen met de structurele schending daarvan (zie nr 5 van het TMS 10-punten plan) . Hierbij dient tegelijkertijd de ‘no-bail-out clause’ in ere hersteld te worden – opdoeken van de noodfondsen en de ECB dient haar beleid ‘om de euro te redden’ te staken (zie de nrs 7 en 10 van het TMS 10-punten plan). Verder dient de ECB zich om ‘prijsstabiliteit’ in ieder euroland te bekommeren (zie nr 4 van het TMS 10-punten plan). Dit betekent dat de ‘geldpers’ niet meer gebruikt kan worden om een euroland het hoofd boven water te doen houden. Nee, ‘de tucht van de markt’ zou moeten gelden."
"En komt een euroland door gebleken ondeugdelijk beleid met de overheidsfinanciën door de tucht van de markt in de problemen? Dan moet dat land zich wenden tot het onafhankelijke IMF (en dus in godsnaam niet tot een door de Zuid-Europese politiek gedomineerd EMF!) en moet dat land zich, in ruil voor de IMF-hulp, conformeren aan het ter zake dan door het IMF toegepaste beleid (met onder meer 'hervormen' in ruil voor steun) - (zie de nrs 2 en 3 van het TMS 10-punten plan)"
En eerder (ik meen eergisteren) ook dit:
"6. The introduction of ‘voluntary exit’ (‘Opt-out’), without necessarily leaving the European Union (EU) and therefore without rejection of (the rest of) the EU-Treaty, for Euro-countries that can not or will not comply to the Euro Pact rules concerning State debts, State budgets, Sustainable price stability (combating inflation) and economic performance."
Zie vervolg
André ten Dam 5
Arjan"Zover ik het verhaal nu begrijp, is er dus geen akkoord nodig van andere landen voor aanpassingen wisselkoersen, en vooral hopen dat andere landen er goed mee omgaan. De ECB heeft slechts de taak om op basis van indicatoren de wisselkoers aan te passen, maar geen machtsmiddel om landen te corrigeren. Wat mij betreft is het prima om dat machtsmiddel niet te leggen bij de ECB, maar niet dat het nergens wordt belegd."
De ECB heeft inderdaad bij TMS onder meer de taak de onderlinge wisselkoersen vast te stellen en, zo nodig, deze aan te passen op basis van objectieve economische indicatoren (fundamentals). Het is ook niet de taak van een centrale bank om regeringen iets dwingend op te leggen, zoals de ECB in de eurocrisis heeft gedaan wat betreft Italië en twee maal Griekenland. Het is in een democratie vanzelfsprekend niet een centrale bank maar nationale parlementen die regeringen controleren en terugfluit!
Indien een land in problemen komt en financiële steun van derden nodig heeft dan kan degene die die steun verleent daar wel voorwaarden aan verbinden (bijvoorbeeld steun in ruil voor hervormingen). Zo gaat dat in de IMF-praktijk (het deskundige en politiek-onafhankelijke IMF samen Wereldbank) al jaren, en al jaren goed. En juist hierom géén (Zuid-) Europees politiek gedomineerd Europees noodfonds, géén Trojka en nu dus in godsnaam ook géén EMF!
De eurolanden dragen als IMF-lid natuurlijk wel bij aan de fondsen van het IMF maar deze mogen géén stem hebben in de besluitvorming van crisismanagement in landen die in de problemen zijn gekomen. Dan zou het immers 'politiek' worden, en dat moet je in dat soort situaties juist niet hebben en ook niet moeten willen.
Jean Wanningen 6
ArjanHoe dan? TMS wil een direct einde aan de bail outs en herstel van de no bail out regel van 'Maastricht'.
Ik snap je punt over 'boterzachte' eisen heel goed. Dat is het eeuwige dilemma als je een muntunie aangaat zonder een politieke unie te vormen. Aangezien een politieke unie door niemand gewenst wordt zul je met een andere oplossing van dit probleem moeten komen.
Er zullen dus inderdaad nieuwe, harde afspraken moeten worden gemaakt om de fouten uit het verleden te corrigeren. Zo niet, dan zul je moeten accepteren dat een terugkeer naar de toestand van de ECU onvermijdelijk is (elk land eigen valuta, slang-in-de-tunnel, etc., met alle nadelen vandien, zoals valutaspeculatie). Dat zou eeuwig zonde zijn.
Ik heb de hoop dat als alle deelnemende eurozone lidstaten inzien dat het in ieders belang is om zich aan de afspraken te houden, dat ze dat ook zullen doen. Hebben we daarvoor een 100% garantie? Neen. Maar is zo doormodderen een beter alternatief? Ik denk het niet.
En verder wat André zegt over het IMF als stok-achter-de-deur.
Arjan 7
Jean WanningenDat leg ik de hele tijd uit. Via het aanpassen van wisselkoersen vinden transfers plaats. In dit geval niet direct, maar indirect.
Zie bv:
https://www.cairn.info/revue-economie-internationale-2011-1-page-105.htm
Jean Wanningen 6
ArjanArjan 7
Jean WanningenArjan 7
André ten DamDe reden daarvoor is dat binnen het TMS wel een verplichting wordt aangegaan, onder voorwaarden, om elkaar te steunen.
Wij participeren dus in het risico van wanbeleid door die commitment.
Die verplichting hebben wij niet richting andere landen buiten de EU. Wanneer zij wanbeleid voeren met als gevolg dat de kapitaalmarkten ze niet meer willen financieren, dan heeft de EU geen verplichting om die landen te steunen (2)
André ten Dam 5
ArjanDe ECB moet zich bij haar taken laten leiden door 'prijsstabiliteit' en, meer in zijn algemeenheid, 'de stabiliteit van het financiële stelsel'.
Na implementatie zou door dus bijkomen 'onderlinge evenwichtige wisselkoersen tussen de eurolanden' en 'passende rentebepaling voor ieder individueel euroland'.
Het bestuur van de ECB bestaat uit de presidenten/gouverneurs van de nationale centrale banken. Hoewel het de bedoeling was dat deze bestuurders zich juist niét door hun nationaal-politieke belangen zouden moeten laten leiden bij de ECB-besluitvorming, gebeurt dat in de praktijk wel. .....Behoudens, het beste jongetje uit de klas, Klaas Knot, die direct na zijn aantreden als DNB-president in Buitenhof stelde dat hij met Nederland niets te maken heeft en zich ook niet zou laten leiden door Nederlandse belangen omdat hij 'Europees' zou moeten denken en handelen.
En het aardige van de implementatie van TMS is dat er dan nationaal monetair beleid gevoerd kan worden waardoor het Europese belang per definitie hand-in-hand gaat met het nationale belang van ieder individueel euroland !
Lodewijk 6
Pieter JongejanArjan 7
LodewijkPieter Jongejan 7
LodewijkLodewijk 6
Pieter Jongejanhttps://www.ftm.nl/artikelen/euro-advies-voor-mark-rutte#reactie45206 Dat bedoel ik.
Ik moet zo nu en dan even stoppen om de tekst te laten bezinken en te overdenken. Daarna moet ik weer zoeken, waar ik gebleven was en dat is lastig bij aaneen gesloten tekst.
Beschouw het alsjeblieft niet als kritiek. :)
Arjan 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
ArjanAndré ten Dam 5
Pieter JongejanZou dat er mee te maken dat Zwitserland en Zweden juist geen euro hebben?
"Het pleidooi voor TMS door André berust m.i. op een onvolledige analyse. André komt met een goede inleiding, maar schiet tekort in de analyse. het hoofdprobleem bestaat uit een kunstmatig lage rente ten behoeve van de speculerende investment bankers, noodlijdende overheden en te lage pensioenvoorzieningen. Door de te lage reële rente ontstaan verkeerde relatieve prijsverhoudingen, waardoor de ongelijkheid steeds verder toeneemt. Een flexibele euro vraagt om een veel lagere wisselkoers en een veel hogere lange reële rente in Zuid-Europa. Dit vanwege het hogere wisselkoersrisico Noodzakelijke structurele hervormingen vinden in Zuid-Europa in onvoldoende mate plaats."
Ik meen dat het hier gestelde in het artikel terugkomt.
Verder, rentes zullen oplopen naarmate het devaluatierisico groter wordt. Na een devaluatie zullen rentes dan weer dalen. En vanzelfsprekend zijn er hier en daar hervormingen nodig - in het artikel schrijf ik dienaangaande:
"Het hoeft verder geen nader betoog dat in een proces van economisch herstel er in de zwakkere landen een veel beter democratisch (maatschappelijke en politiek) draagvlak ontstaat voor het aldaar doorvoeren van noodzakelijke economische hervormingen."
Zie vervolg
André ten Dam 5
Pieter JongejanDaarbij speelt ook nog een rol dat sterkere eurolanden zich ook nog eens meer dan bovengemiddeld competitiviteit ontwikkelen.
Monetaire devaluaties zijn dan een noodzakelijk paardemiddel en/of verstandig mechanisme om het verstoorde onderlinge economische evenwicht te doen herstellen. En nogmaals zoals in het artikel gesteld:
"Het hoeft verder geen nader betoog dat in een proces van economisch herstel er in de zwakkere landen een veel beter democratisch (maatschappelijke en politiek) draagvlak ontstaat voor het aldaar doorvoeren van noodzakelijke economische hervormingen."
Berend Pijlman 13
André ten DamHeel relaas, maar hoe denk jij hierover? Kan je met simpele devaluatie een economie aan de praat krijgen?
André ten Dam 5
Berend PijlmanDit betekent dat indien, in de gegeven omstandigheden, het prijs- en loonniveau (veel) te hoog is en dat niveau niet een andere manier omlaag gebracht kan worden, er dan dus monetair gedevalueerd moet worden ten opzichte van de landen waarmee het desbetreffende land een grensoverschrijdende internationale markt vormt.
Denk aan het Bancor Plan van Keynes - hier op FTM heb ik daar wel eens een artikel over geschreven, zie hier:
https://www.ftm.nl/artikelen/keynes-wijst-de-weg-uit-de-eurocrisis
Berend Pijlman 13
André ten DamAndré ten Dam 5
Berend PijlmanPieter Jongejan 7
André ten DamWat ik in het kort wil zeggen is dat de oplossing niet ligt in het doen alsof de risicopremie in Spanje (en de overige Zuid-Europese landen) op een vergelijkbaar niveau zou liggen als in Nederland, Duitsland, Finland of Oostenrijk. Dus is het m.i. onjuist als de redactie van FTM onze Belgische commentatoren volgt door te beweren dat we één Eurozone met vrijwel gelijke ;lange reële rente én transferbetalingen zouden moeten hebben. Dan steun je, net als de nieuwe regering Rutte, de financiële maffia. De nationalistische motieven van de Belgen (Brussel en de Belgische pensioenen) winnen het hier van hun verstand.
André ten Dam 5
Pieter JongejanVerklaar u nader.
Pieter Jongejan 7
André ten DamAndré ten Dam 5
Pieter JongejanMaar op grond waarvan bent u van mening dat " ...de redactie van FTM onze Belgische commentatoren volgt door te beweren dat we één Eurozone met vrijwel gelijke, lange reële rente én transferbetalingen zouden moeten hebben" ?
Pieter Jongejan 7
André ten DamHetzelfde probleem zie je bij Piketty, die door Jesse Klaver naar de Tweede Kamer is gehaald, maar de plank finaal misslaat door te beweren dat de reële rente niet omhoog, maar nog verder omlaag moet. Nogmaals het kennisniveau, wat macro-economie betreft, is bij onze economen en al helemaal bij onze politici ver onder de maat. Als ik Nederlandse hoogleraren op de Nederlandse televisie zie schaam ik me dood, want ik weet (ik was meer dan 10 jaar lid van Urban Land) dat de investment bankers bij Goldman Sachs en Rothschild krom liggen van het lachen over zoveel onbenul. En dat is nog vriendelijk uitgedrukt, want als Rutte en zijn regeringspartners het echt zouden begrijpen zijn het landverraders.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanJa, dat klopt theoretisch. Maar het rentewapen is voor zuidelijke periferie al zo bot als een veelgebruikt mes. Blijft over de wisselkoers van de euro. Die is voor Zuid te hoog.
Verder eens met je commentaar.
Terzijde: af en toe spaties in je stuk verbetert de leesbaarheid ;-)
PS: wat is de relevantie van deze toevoeging? "(Macron is ex Rothschild en deelnemer aan de Bilderbergconferenties") - Je hebt toch geen aluhoedje op? Want dan ben je mij direct kwijt.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenVoeg daarbij een geboortecijfer van gemiddeld 1,5 kind per vrouw in plaats van 2,1 en je krijgt te maken met een structurele daling van de bevolking en toenemende vergrijzing. Dan moet je niet minder sparen en minder investeren, maar juist meer sparen en meer investeren. Een steeds lagere wisselkoers biedt geen oplossing, maar leidt tot structurele verarming.
Voor hogere besparingen en hogere investeringen heb je zoals uit
empirisch onderzoek blijkt geen lagere, maar een hogere en stabiele rente nodig.
Het verhaal van de investment bankers (en veel nationale centrale bankiers) dat een lagere rente stimulerend zou werken op de bedrijfsinvesteringen is onjuist. Wel is het zo dat een lagere rente tot een groei van de investeringen in woningen leidt, maar die gaat niet gepaard met een groei van de arbeidsproductiviteit en dus niet met een blijvend hoger BBP. Na de bouwperiode moet er rente en aflossing worden betaald, waardoor de economische groei juist wordt afgeremd.
Ik weet niet wat je bedoelt met een aluhoedje. Ik ben ongelovig, maar protestants opgevoed; mijn moeder was katholiek opgevoed, maar van joodse grootouders (Harezim). De vrijmetselarij beschouw ik als een gevaarlijke dekmantel voor criminele activiteiten, omdat men daar niet open en transparant is, maar elkaar dekt en bovendien internationaal georiënteerd is.. Denk aan de Italiaanse loges, maar ook aan Henry Keizer en de VVD.
Macron zie ik als een gevaarlijke marionet van de investment bankers, die hem financieren en hun belangen voorop stellen. Hun doel lijkt om de rente zo laag mogelijk te houden door de euro zo lang mogelijk te handhaven.
Jean Wanningen 6
Pieter Jongejan1e alinea: Dat zijn 2 onvergelijkbare grootheden. Wisselkoersen hebben niets met corruptie an sich te maken. Begrijp je correlatie met moral hazard, maar die gaat in geval van TMS niet op, omdat binnen dat systeem de vaste maar aanpasbare wisselkoersen niet het enige instrument zijn om de concurrentiekracht van een vastgelopen economie te herstellen.
2e alinea: Meer kinderen op de wereld zetten is geen oplossing voor 'vergrijzing' (die kinderen worden immers ook grijsaard; is veel onderzoek naar gedaan). Eens met laatste zin, maar dat bepleit ook niemand, sterker, een lagere wisselkoers (monetaire devaluatie) is een paardenmiddel.
3e alinea: eens. Maar de economieën van de zwakke broeders zullen eerst op krachten moeten komen. Nu een hogere rente betekent onmiddellijk faillissement (default).
4e alinea: eens
5e alinea: -
6e alinea: Zie commentaar 3e alinea.
mvg
J.
Pieter Jongejan 7
Jean Wanningen1 Devalueren met behoud van een veel te lage reële rente gaat niet werken, omdat potentiële investeerders dan een hogere risicopremie zullen eisen. Garanties van de ECB (whatever it takes) blijken niet te werken voor de reële economie. Bij een lagere reële rente horen hogere reële lonen en dus minder werkgelegenheid. De te lage reële rente is heroïne ofwel gif. Er moet afgekickt worden en dat doet pijn. Je helpt een verslaafde niet met meer heroïne.
2 Ik ben voorstander van een licht krimpend bevolking, waardoor het milieu minder wordt belast. Meer kinderen en/of meer immigranten om de bevolkingsomvang op peil te houden is inderdaad geen oplossing.
3 De zwakke broeders hebben een veel lagere wisselkoers, een hogere risicopremie en dus een hogere reële rente nodig om investeren voldoende aantrekkelijk te maken. Dit betekent inderdaad vermogensverliezen (afkickpijn). Griekenland, Italië en Spanje zijn in het verleden bij herhaling failliet gegaan. Noord-Italië en Catalonië hebben daar baat bij gehad.
Ik zie een tegenstelling tussen korte termijn benadering (euro handhaven anders gaan landen en financiële instellingen failliet) en lange termijn benadering (euro én te lage reële rente zijn onhoudbaar anders gaat het overgrote deel van de burgers failliet).
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanGroet,
J.
André ten Dam 5
Jan SmidMaar daar heb ik het in het artikel niet over. In het artikel heb ik het over het ultra-lage rentebeleid van de ECB van de laatste jaren dat ontwrichtend en marktverstorend is.
Marla Singer 7
Dat houdt concreet in dat als uw huis onder water staat bij een volgende crisis u in een tentje moet gaan slapen. Als u een uitkering heeft het écht sappelen wordt. Werkeloosheid zal weer sterk oplopen en de koopkracht zal hard achteruit gaan.
Als de EU burger daar niet actief (en geweldloos) tegen optreed dan gaat men gewoon door.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerVergeleken met andere landen en andere tijden is het hier zelfs een paradijs op aarde.
Wat niet wegneemt dat er heel veel ruimte voor verbetering is.
Martin van den Heuvel 1 11
Ludovica Van OirschotDe coalitie heeft besloten om de HRA met stappen van 3 % af te bouwen naar het laagste percentage inkomstenbelasting (37 %), vooruitlopend op de vlaktaks die ze in gaan voeren. Dat betekent dus dat iedereen van elke verdiende euro 37 % belasting gaat betalen, of je nu het minimum loon of anderhalf miljoen verdient. Ik denk dat die 10 % de komende jaren in rap tempo stijgt.
Wanneer houdt de Nederalndse bevolking eens op met te stellen dat iedereen zelf schuld is aan armoede? Als we een half miljoen daklozen hebben?
André ten Dam 5
Ludovica Van OirschotVóór de invoering van de euro (in 1999) kenden we in Nederland het fenomeen 'voedselbanken' niet. De eerste voedselbank zag in ons land het licht in 2002, ruim 3 jaar na de invoering van de euro, zie hier:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbank
En ook in dat andere stekere euroland, Duitsland, is de armoede nog nooit zo hoog geweest, zie hier:
https://duitslandinstituut.nl/artikel/20387/rapport-recordaantal-mensen-in-duitsland-leeft-in-armoede
Dan zullen we het maar niet hebben over zwakkere eurolanden als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië.....
Een aantal jaren geleden (2013) verscheen er het rapport 'Think Differently - Humanitarian impacts of the economic crisis in Europe' van het Rode Kruis. In dat rapport wordt door deze hulporganisatie gesteld dat "we ons als continent niet beseffen wat ons is overkomen", en worden de Europese beleidsmakers dringend opgeroepen om "tot koerswijziging over te gaan bij de aanpak van de schulden- en muntcrisis waarbij ruimte gemaakt moet worden voor innovatieve ideeën om de sociaal economische problemen effectief te kunnen bestrijden"
Het Rode Kruis stelde daarin verder dat "ons continent afglijdt naar een lange periode van toenemende armoede, massale werkloosheid, sociale uitsluiting, extreme ongelijkheid en collectieve wanhoop" en dat deze ontwikkelingen "zich niet beperken tot de Zuid-Europese landen" en dat "de gestrenge besparingspolitiek de situatie niet beter maar erger maakt". En tot slot dat "de lange termijn gevolgen van de crisis zich nog moeten manifesteren" en dat "de problemen decennialang voelbaar zullen zijn, zelfs indien de economie zich herstelt in de nabije toekomst".
Zie hier:
http://www.ifrc.org/PageFiles/134339/1260300-Economic%20crisis%20Report_EN_LR.pdf
Ludovica Van Oirschot 15
André ten DamAndré ten Dam 5
Ludovica Van Oirschot"Terwijl de wereldeconomie zich in een neerwaartse spiraal bevindt en Europa wordt overspoeld door vluchtelingen die met miljarden Euro’s aan kosten op de begrotingen zullen drukken, leeft een groot deel van de Europese Unie al in bittere armoede." Bron Wereldbank
Ludovica Van Oirschot 15
André ten DamEen kwart is echt minder dan de helft. Bovendien is rond de armoedegrens nog iets beter dan "in bittere armoede".
Ik wil het probleem niet bagatelliseren, maar wat hier gebeurt is dat de feiten verdraaid worden.
André ten Dam 5
Ludovica Van Oirschot"....juist omdat we bij de invoering van de euro voornoemde noodzakelijke monetaire instrumenten overboord hebben gegooid is de boel, in de gegeven omstandigheden, volledig in het honderd gelopen en is en wordt er een ongekende economische, sociale, financiële, humanitaire en ook politieke ravage aangericht."
en
"...En dat leidt, in een neergaande spiraal, tot slechte overheidsfinanciën, hogere belastingen en toenemende armoede. "
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomLodewijk 6
thebluephantomWant? Het is daar in ieder geval warm en hier niet?
Gaarne motivatie of nadere toelichting.
thebluephantom 6
LodewijkMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotIk bedoel dat de EU groep het niet uit maakt ALS er een meerderheid met bittere armoede te maken gaat krijgen. Ze doen nu al te weinig om werkeloosheid in zuidelijke landen aan te passen en daar heeft het noorden op den duur ook last van.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerIk weet niet zeker wie je met de EU groep bedoelt, ik neem aan de top van de EU. Ik ben niet met je eens dat armoede hen onverschillig laat. Ze hebben wel een heel andere visie op oorzaken en bestrijding van armoede dan ik.
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerNu moeten we nog zo ver komen dat de bevolking in de gaten krijgt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de situatie, via het stemhokje. Alhoewel ik er niet op durf te wedden dat het goed komt als andere partijen aan het roer staan.
Lodewijk 6
Martin van den Heuvel 1Recht is: liberaal, "vrijheid", HRA, vrije markt principe, iedereen kan z'n gang gaan, zo min mogelijk regels, EU-first, enz., kortom het hele verhaal wat jij op de website hebt staan "vanaf 1980"
Ik zeg altijd heel simpel: links is menselijk, rechts is onmenselijk. Dat snappen de meeste eenvoudige mensen, die dat allemaal niet doorhebben.
Toen ik vroeger achter het bureau zat -meesten hier weten, wat ik ermee bedoel- vroeg ik wel eens aan de klant, als die zat te mopperen op die lage bijstand: Wat heb je gestemd? (Officieel mocht dat nooit, begrijp me goed, geen politiek in de spreekkamer!)
Vaak was dan het antwoord: vvd of cda. Vvd, want het was een ondernemer en die stemt vvd, toch? Als het een werkloze was, dan had die cda gestemd, wegens voorschrift van meneer pastoor.
Nou, probeer de volgende keer eens links, of PvdA of SP. En dan werd ik met glazige ogen aangekeken. SP dat waren toch communisten? Nee, de baas van de SP was een gewone lasser, die het zat was zich kapot te werken en dan nog niet uitkwam met zijn loon en is daarom in de politiek gegaan. Ah, dus een zakkenvuller. Nee, en dan kwam een verhaal, over hoe het bij de SP werkte.
En dan kwam het verweer, dat ze het eigenlijk niet zo goed snapten, ze deden het altijd zo, dachten gewoon er niet bij na, enz. En dan zei ik: U doet het uzelf aan. Huh? Ja, vvd en cda waren rechts en die zijn voor de 'grote jongens', niet de kleine man. Ohhh.
Daarom heb ik in mijn begin bij FTM betoogd, dat iedereen een cursus politiek moet volgen; met diploma mag je pas stemmen. Bij verjaardagen hoor ik altijd de ene na de andere drogreden voorbijkomen, inclusief strategisch stemmen. Daarom blijft de vvd de grootste, want: anders Wil
Jan Smid 8
LodewijkPeter Urbanus 5
Vincent Neervoort 2
Ben altijd tegen de euro geweest, zeker in de huidige vorm.
Maar op deze manier zou ik er meer vertrouwenin hebben.
Denk dat de acceptatie zo ook veel groter is.
Maarja :
[ zou juist Mark Rutte al het gestelde in dit betoog in de discussie moeten brengen tijdens de Eurotop komend najaar waarin het ‘reflection-paper’ van de Commissie door de nationale regeringsleiders zal worden besproken ]
Van hem hoeven we echt niks te verwachten
[Verwijderd]
Vincent NeervoortLudovica Van Oirschot 15
- De werkeloosheid in de eurolanden is inderdaad geen 0%. Maar of dat zonder de euro hoger of lager geweest zou zijn is de vraag.
- De ravage wordt naar mijn idee schromelijk overdreven. Er is veel op de politiek in de eurozone aan te merken, maar ik denk dat naar internationale en historische maatstaven je niet kunt volhouden dat het hier een ravage is.
- De voetstootse aanname dat er geen Europese solidariteit is en daarmee geen begrip voor het delen van welvaart binnen de eurozone is voor mij persoonlijk niet herkenbaar.
Wellicht is TMS een elegantie oplossing voor een aantal monetaire problemen. Maar door de gezwollen inleiding haak ik een beetje af.
Martin van den Heuvel 1 11
Kan een land op eigen houtje een rekeneenheid voor zichzelf invoeren, zonder eerst toestemming aan de EC te vragen?
Zo ja, waarom doet (bijvoorbeeld) Griekenland dit dan niet?
André ten Dam 5
Martin van den Heuvel 1Volgens mij wel. In het artikel schrijf ik:
"....de monetaire differentiatie die het flexibele TMS-systeem biedt kan vanzelfsprekend ook toegepast worden op het opsplitsen van de euro in N/Z of op individuele ‘euro-exits’ maar er zijn legio redenen om voor de differentiatie op nationaal niveau te opteren."
"Zo ja, waarom doet (bijvoorbeeld) Griekenland dit dan niet?"
Ik zou het echt niet weten - mogelijk omdat in alle eurolanden de politieke elites een Europese politieke unie nastreven en dat de eenheidseuro daarvoor het beste breekijzer is, zie hier:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/met-de-eenheidseuro-als-breekijzer-stap-voor-stap-naar-een-europese-politieke-unie/
Martin van den Heuvel 1 11
André ten DamGezien het artikel op dagelijksestandaard: Griekenland (en anderen) wacht dus op het moment dat we een transferunie hebben?
Er zijn plaatsen in Nederland die hun eigen munteenheid hebben. Ik ken een plaatsje dat deze munteenheid alleen met evenementen gebruikt.
Zou je zo'n munteenheid als rekeneenheid kunnen beschouwen?
Zou de bevolking van Griekenland zoiets op kunnen zetten zonder steun van de regering? Je hebt tenslotte alleen de burger en het bedrijfsleven nodig. toch?
André ten Dam 5
Martin van den Heuvel 1Zo heeft Arjo Klamer de Gooise gulden ingevoerd. Sinds 2010 zijn er dergelijke initiatieven in Griekenland. We hebben het dan over zogenoemde (goed bedoelde) complementaire munten op klein lokaal niveau. Maar dat is iets geheel anders dan nationale munten parallel aan de euro of het TMS-systeem.
Martin van den Heuvel 1 11
André ten DamEn als die complementaire munten op lokaal niveau zich uitbreiden, van stad naar stad, tot het hele land is bedekt?
André ten Dam 5
Martin van den Heuvel 1Een munt (valuta) heeft een staat nodig maar voor eerst binnen die staat onder het volk van die staat een eenheidsgevoel (taal, cultuur etc.) en tussen de delen van die staat onderlinge economische convergentie.
"En als die complementaire munten op lokaal niveau zich uitbreiden, van stad naar stad, tot het hele land is bedekt?"
Als in een euroland een lokale (op stadsniveau) complementaire munt uitgroeit tot een nationale complementaire munt en deze munt dan ook nog eens tot nationaal wettig betaalmiddel wettig betaalmiddel wordt verheven dan wordt het een parallelle munt, dus een nationale munt parallel aan de euro.
Maar, zoals uiteengezet in het artikel, dan verlies je de voordelen van de euro als gemeenschapsmunt en de overwegingen die aan de invoering van de euro ten grondslag hebben gelegen.
En juist daarom heb ik in 2010 het TMS-systeem bedacht. Immers zoals gesteld in het artikel:
"The Matheo Solution (TMS)' combineert dus op eenvoudige wijze de euro als gemeenschapsmunt en alle voordelen daarvan met de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten, terwijl tegelijkertijd de nadelen van beide systemen worden geëlimineerd. Er ontstaat dan een voor burgers en bedrijven in alle eurolanden dienstbaar systeem van ‘het beste van twee werelden'."
Zie vervolg.
André ten Dam 5
Martin van den Heuvel 1En:
"Eveneens is bijzonder aardig dat, gelet op de monetaire flexibiliteit van het TMS-systeem, een supranationale Europese politieke unie met alle door Macron, de Commissie en de AIV genoemde ‘toeters en bellen’ geenszins noodzakelijk is voor het succesvol doen functioneren van het Euro Pact. En omdat de zwakkere eurolanden daarmee eindelijk op eigen kracht kunnen herstellen en groeien, kan de ECB haar ontwrichtende en door velen als waanzinnig gekarakteriseerde beleid beëindigen en weer eens iets zinnigs gaan doen."
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Roland Horvath 7
2/ Sedert 1934 is er het Zwitserse voorbeeld van 2 munten, de Franc en de WIR, niet converteerbaar in andere valuta. Iedere lidstaat van de eurozone heeft een 2e niet converteerbare munt nodig om er voor te zorgen dat er overal geld is om de handel te betalen.
3/ In ieder land annex muntunie is er een permanente geldtransfer van rijk naar arm door de inkomstenbelasting en de Sociale Zekerheid SZ. Dat is ook nodig in de EMU.
4/ Een noordelijke munt en een zuidelijke is onzin. Dan splitst de EU volledig. Een parlement voor de eurozone is al even dwaas.
5/ De bezuinigingen en de begroting en schuld controle door de EU moet er uit. Die is er uitsluitend om de SZ af te bouwen door de nationale overheden allerlei eisen op te leggen zodat ze wel moeten bezuinigen in de SZ.
6/ De EU vergaat als ze geen federatie wordt met een geringe hoeveelheid expliciet toe gekende bevoegdheden: euro, buitengrenzen, minimale belasting percentages, immigratie, strijdkrachten naast en los van die van de staten.
7/ De 2 belangrijke instituties, de Commissie en de Raad worden confederaal samengesteld. De leden daarvan denken en handelen nationaal. Dat moet veranderd of de EU gaat achteruit. De Raad 4 permanente rechtstreeks verkozenen per staat om een vergadering van meer dan 100 leden te hebben. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in beide Kamers, de Raad en het Parlement.
8/ De EU moet dus Europees en ideologisch worden. Niet nationaal en a- politiek = neoliberaal.
9/ De EU: Geen unitair gedrocht zoals nu dat zich met alles bemoeit en de staten tracht te vervangen.
10/ De burgers worden vergeten door Juncker en Macron.
Bindende referenda zoals in Zwitserland. Waaronder ieder jaar een vertrouwensstemming: Als het beleid niet goed gekeurd wordt, dan volgen verkiezingen voor het EU Parlement en de Raad.
leonardoz 7
Roland HorvathLodewijk 6
leonardozleonardoz 7
LodewijkLodewijk 6
leonardozTeun Kloosterman 2
André ten Dam 5
Teun KloostermanBij het TMS-systeem is het juist omgekeerd: de euro is een rekeneenheid en een valuta terwijl er op nationaal vlak geen valuta maar alleen rekeneenheden zijn.
Wim Verver 5
[Verwijderd]
Wim Ververhttps://blutch1.wordpress.com/2012/09/09/oplossing-eurocrisis-voorhanden/
André ten Dam 5
[Verwijderd]http://www.dfbonline.nl/begrip/18910/the-matheo-solution
Wim Verver 5
[Verwijderd]Thomas Bollen 7
André ten Dam 5
Thomas BollenNiet alleen als internationaal betaalmiddel (grensoverschrijdend binnen de eurozone) maar dus ook als nationaal betaalmiddel binnen ieder euroland.
"Ik zie wel nog uitdagingen bij de invoering. Gaat de Italiaan accepteren dat zijn salaris nominaal omlaag gaat in euro's? Bij hoge inflatie is het niet zo duidelijk dat je salaris in reeële zin daalt, maar om TMS in te voeren zullen de devaluaties heel zichtbaar zijn en weerstand oproepen. Denk je dat de Zuidelijke landen dat zullen accepteren?"
Stukje uitleg van de autoriteiten is noodzakelijk, bijvoorbeeld dat een Italiaanse devaluatie binnen het TMS-systeem de facto hetzelfde is als een devaluatie van de Italiaanse lira in het Europese wisselkoersstelsel van voor de euro.
Welbeschouwd is het TMS-systeem ook veel eenvoudiger dan het Europese wisselkoersstelsel van voor de euro. En zoals in het artikel gesteld:
'The Matheo Solution (TMS)' combineert dus op eenvoudige wijze de euro als gemeenschapsmunt en alle voordelen daarvan met de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten, terwijl tegelijkertijd de nadelen van beide systemen worden geëlimineerd. Er ontstaat dan een voor burgers en bedrijven in alle eurolanden dienstbaar systeem van ‘het beste van twee werelden’.
Lodewijk 6