Gaat de euro er alsnog aan?

4 Connecties

Relaties

Euro Goud Aandelenmarkt

Locaties

Frankrijk
6 Bijdragen

De centrale banken bloeden flink op hun goudvoorraad. Normaal gezien is een lage goudprijs een signaal voor economisch herstel. Toch staat goud-scepticus Jan Dwarshuis niet te juichen. Hij maakt zich zorgen over de populariteit van de Le Pens en Wilders in Europa die de euro willen kelen.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – Heel langzaam rollen we 2014 binnen en langzamerhand worden de enorme verliezen die  de centrale banken op goud hebben geleden zichtbaar. Normaal gesproken is dat een signaal dat de crisis op zijn retour is. De Nederlandsche Bank verloor ruim 6 miljard euro op het doffe spul. Maar de Zwitsers kunnen er ook wat van: zij verloren omgerekend ruim 12 miljard euro. De kans dat een Zwitserse bank de komende jaren nog iets terug ziet van de enorme verliezen is klein. Dat de Schweizerische Nationalbank goud bijkoopt is overigens uitgesloten. 'Wir haben 1040 Tonnen, und dabei bleibt es,' aldus SNB-Chef Thomas Jordan.

Dalende rente PIIGS

De crisis is nog niet voorbij. Maar de dalende rente op de obligaties van de PIIGS suggereert toch dat het ergste ervan voorbij is. Deze dalende rente is mede in de hand gewerkt door een aantal programma’s van de Europese Centrale Bank (ECB) waar lokale banken gebruik van konden maken. Tevens hebben buitenlandse partijen via een omweg hier ook handig op ingespeeld door agressief te anticiperen op deze trend. Het geeft daardoor een vertekend beeld.

Frankrijk hét probleem

Al eerder heb ik gewezen op het probleem Frankrijk dat de hele EU in gevaar kan brengen. De economie in Frankrijk verkeert onder het bewind van Monsieur le Président Hollande in een miserabele staat. Zelfs het geplaagde Spanje lijkt Frankrijk voorbij te streven als het gaat om concurrentiekracht. Heel langzaam begint de burger in Frankrijk in te zien welke schade Hollande aanricht met zijn socialistische beleid. Ze beginnen te mokken en te zeuren. Mario Draghi – de president van de ECB – heeft eerder duidelijk gemaakt dat er niet te sollen valt met de Euro met zijn ‘Whatever it Takes’ speech. Maar politieke druk kan ook Draghi niet pareren.

Mme Le Pen: le prochain Président

De populariteit van Hollande is nog nooit zo laag geweest. Marine le Pen, de kersverse vriendin van Geert Wilders en leider van het extreem rechtse Front National, maakt een faire kans om de volgende Franse president te worden. Iedereen weet dat Le Pen Frankrijk per direct uit de euro wil hebben.
Als de Franse populist Marine le Pen Frankrijk uit de euro drijft, zal de crisis van 2008 verbleken tot een kinderfeestje
Om over de peilingen en dadendrang van Wilders nog maar te zwijgen. Wilders sleutelt ondertussen met Le Pen aan een offensief voor de eerstvolgende verkiezingen in het Europees Parlement. De Italiaanse grappenmaker Beppe Grillo doet het op zijn manier in zijn thuisland. Zij hebben maar één doel en dat is om de euro op te heffen en de ‘monsters uit Brussel’ voor eeuwig te verjagen.

2008 kinderspel

Stel dat zo’n scenario zich zou ontvouwen, dan komt de crisis in Europa als een boemerang terug. Het jaar 2008 was in vergelijking met dit scenario kinderspel. Er zijn verschillende aandachtspunten dit jaar, maar dit is er zeker eentje om in uw achterhoofd te houden. U weet, ik beleg om allerlei redenen niet in goud, maar misschien lachen goudbeleggers wel als laatste wanneer Europa langzaam deze kant op glijdt.Uiteindelijk krijgt iedereen wel een keertje gelijk op de beurs. Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.