Euro-flappentap slaat op hol

2 Connecties

Relaties

ESM Eurotop
6 Bijdragen

Er waart een geest door Europa sinds de laatste Eurotop. Het is een mix van Sinterklaas en Joop den Uyl, meent FTM-columnist Jan Dwarshuis. En sindsdien is het gratis en ongezien flappen tappen.

De financiële markten vierden vorige week feest. De reden voor alle slingers en ballonnen was de grootste Europese ballon zelf, het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM).

 

Het toegezegde Europees bankentoezicht speelt daarbij een ondergeschikte rol. Het ESM stelt - kortweg - Zuid-Europese landen in staat om gratis flappen te tappen zonder dat - met name Nederland - daar nog iets aan kan doen. Unanimiteit in de besluitvorming is niet langer nodig. En daarmee doet er een dictatoriaal vehikel zijn intrede in de democratisch geachte Europese arena.

 

De Europese Unie lijkt daarmee in handen te zijn gekomen van de landen met de grootste schulden. Het uiteindelijke vervolg laat zich eenvoudig raden: Money printing, een vlucht naar inflatie. En daarmee krijgt via een slimme omweg QE III alsnog een vervolg. Het loopt dit keer echter via de Europese kanalen. ‘Helicopter Ben’  heeft er een vriend bij. Beleggers juichen, maar eigenlijk weten ze niet waarom. Dat de EU middels het ESM met vuur   speelt behoeft geen betoog. En vergeet u vooral TARGET2  niet. Een heel zachtjes tikkende tijdbom.

 

Gratis Duitse en Nederlandse flappen
De goedkeuring van de besluiten van de afgelopen week moeten overigens nog wel door het parlement. In Duitsland is het morrelen al begonnen, ook al heeft Merkel cs. wel degelijk een veto binnen het ESM. Dat is wel een voordeel. Onze socialistische Franse vriend Hollande lacht op voorhand in zijn vuistje met de wetenschap dat hij via een omweg aan de Duitse miljarden kan komen. Maar ook Spanje en Italië zien de laatste top als een grote overwinning. Gratis Duitse en Nederlandse flappen tappen klinkt hen als muziek in de oren.

 

Voor Nederland breken er onzekere tijden aan en stapelen de dilemma’s zich op. Als een van de bedenkers en grondleggers van de EEG - en later de EU - zou de solidariteit hoog in het vaandel moeten staan. Maar met een steeds verder uit de klauwen gierende schuldencrisis denkt - ook de Nederlander - eerder aan zijn portemonnee. Verder vaart Rutte de koers van Merkel. Maar Merkel denkt toch iets meer Europees dan gedacht. Mark moet mee als voorman van de autonome provincie van Duitsland. Hij moet kleur bekennen.

 

Verder oppompen van de schulden
In het verder oppompen van de schulden zie ik niets. De reden is simpel. Bail-outs werken niet. En ik ben zeker niet de enige die dat betoog afsteekt. Verder spreekt de geschiedenis in mijn voordeel. Het is een tijdelijk lapmiddel waarbij de problemen van lieverlee alleen maar groter worden.

 

Met de route welke Nederland nu wil gaan bewandelen is het zelfs zo dat ze er zelfstandig niet eens meer over kan beslissen. Dat gaat naar mijn idee wel wat ver. Zeker als we in ogenschouw nemen dat u landen financieel bijspijkert die er al duizenden jaren een zootje van maken. Gaat u dat de komende duizend jaar weer doen?

 

Ultieme uitvinder staatsschuld

Enfin, als belegger kunt u de afgelopen Europese top afvinken. Het liep allemaal wat anders dan iedereen had gedacht. Maar alles is nog zeker niet in kannen en kruiken. Dat zal voor veel volatiliteit gaan zorgen op de financiële markten. Naar mijn idee gaat dat nog jaren duren, zo niet decennia. De ultieme uitvinder van ons staatsschuld was ene Joop den Uyl, leider van de PvdA. Hij gedroeg zich in die jaren volgens Hans Wiegel als ‘Sinterklaas’.

 

Jan Dwarshuis: PvdA-premier Joop den Uyl gedroeg zich als Sinterklaas

 

Wiegel had gelijk. De hele rotzooi is in grofweg veertig jaar ontstaan. Het is onnozel om te denken dat de huidige crisis in een paar jaartjes is opgelost. Nu komt er een nieuwe dimensie bij. Gratis flappen tappen zonder dat u het door heeft. Kennelijk heeft niemand iets opgestoken van de strapatsen van Den Uyl.

 

 

**********************************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund . Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.