
In deel drie van zijn serie over Nederland op weg naar de verkiezingen in maart voert monetair econoom Edin Mujagic FTM-lezers langs de randen van het Nexit-ravijn en toont aan de hand van lessen uit de zeer recente geschiedenis wat Nederland daar te wachten zou kunnen staan. ‘In de praktijk zijn die verkiezingen een referendum over de zogeheten Nexit.’
Over een kleine maand is het weer zover: we mogen naar de stembus. Met ons paspoort c.q. ID-kaart in de ene en het stembiljet in de andere hand gaan we, formeel gesproken, op 15 maart een nieuwe Tweede Kamer kiezen. En dus een nieuwe regering. In de praktijk zijn die verkiezingen een referendum over de zogeheten Nexit. Nexit kan overigens zowel het uittreden van ons land uit de Europese Unie (EU) als uit de eurozone betekenen. Ik hanteer hier de laatste definitie; het gaat dus om het vaarwel zeggen tegen de euro en het terugbrengen van de goeie, ouwe gulden.
Watersnood
In de discussies over de vraag of Nederland wel of niet uit de euro zou moeten stappen stoor ik mij enorm aan de volgende drie zaken. Allereerst aan verhalen dat herinvoering van de gulden voor Nederland een soort economische watersnoodramp in het kwadraat zou betekenen.
Dat is niets anders dan je reinste bangmakerij. Toen Zwitserland begin 2015 zijn munt loskoppelde van de euro, trad het land daarmee in feite uit de eurozone. Het koppelen van de franc aan de euro drie jaar ervoor konden we namelijk zien als de Zwitserse toetreding tot de eurozone, omdat het land, om de koppeling overeind te houden, immers hetzelfde monetaire beleid moest gaan voeren als de Europese Centrale Bank. Na die ‘uittreding’ is de Zwitserse economie echter niet ingestort.
Zwitserland trad in 2015 in feite uit de eurozone
Anderzijds wordt er een beeld gecreëerd dat met het afdanken van de euro en een terugkeer naar de gulden al onze (economische) problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Dit is net zo’n grote onzin als de eerder genoemde doemverhalen. Veel economische problemen in Nederland hebben niets, of heel weinig, met de euro te maken. Die problemen zouden we met de gulden gewoon behouden.
Nieuwe problemen
Daarbij is het zeker niet uitgesloten dat we bij een terugkeer naar de gulden een hele trits nieuwe problemen zouden creëren, gedurende tenminste enkele jaren. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijk forse stijging van de rentes en de gevolgen daarvan voor onze overheidsfinanciën. Of, als de rentes juist verder zakken omdat beleggers ons als een veilige haven zien: de waarde van de gulden zou dan door het dak gaan, met alle gevolgen van dien.
Voor onze exporteurs, die in één klap hun concurrentiepositie behoorlijk zouden zien verslechteren én voor de niet-exporteurs, die op de eigen markt ineens te maken zouden krijgen met allerlei buitenlandse concurrenten. Waarom? Omdat buitenlandse spullen voor ons ineens heel goedkoop zouden worden dankzij een sterke gulden. En hoewel ik de eerste ben om te zeggen dat een sterke munt op middellange termijn een goede zaak is voor een land — dit is geen mening maar een feit gebaseerd op bestudering van onze monetaire historie sinds 1814 — op de korte termijn zou helse pijn van zo’n stap niet te vermijden zijn. Om maar weer Zwitserland als voorbeeld aan te halen: nee, de economie daar stortte niet in na de de facto uittreding uit de euro, maar het zou onjuist zijn te stellen dat die daardoor fors is gaan groeien. De groei pakte juist iets lager uit vergeleken met de jaren waarin de franc gekoppeld was aan de euro.
Experimenten genoeg
Het derde punt dat me enorm ergert in de discussie ‘wel of niet uit de euro stappen’ is de totale afwezigheid van de lessen uit onze eigen monetaire geschiedenis, lessen die júist in de genoemde discussie zeer relevant en belangrijk zijn. Dat politici of aankomende politici er niet naar kijken, verbaast me niet. Maar dat collega-economen en De Nederlandsche Bank (DNB) de lessen uit onze monetaire geschiedenis negeren en zelfs vaak niet kennen, dat begrijp ik niet.
Economen zeggen wel eens dat ze geen experimenten kunnen uitvoeren om te zien of iets wel of niet werkt, zoals scheikundigen wel kunnen doen. Strikt genomen is dat waar, maar diezelfde economen vergeten dat we iets hebben dat nog beter is: we hebben namelijk een natuurlijk lab waar experimenten zich uit zichzelf voordoen. Waar ik het over heb? Over economische en monetaire geschiedenis. Die staat bol van experimenten en uitkomsten ervan. Het enige wat wij economen moeten doen is de deur van dat lab openen en kijken, maar bijna geen enkele econoom doet dat. Misschien omdat dat meer objectiviteit in het geheel zou brengen, iets wat vaak niet strookt met de idealen van diezelfde economen.
Van feitenkennis is niemand ooit slechter geworden, denk ik maar
Als monetair econoom en een liefhebber van de historie in het algemeen en monetaire historie in het bijzonder, zal ik de weken tot aan de verkiezingen regelmatig die lessen uit onze monetaire geschiedenis voor het voetlicht proberen te brengen in een poging daarmee bij te dragen aan de ‘wel of niet uit de euro’-debatten in ons land.
Een beetje objectiviteit
Ik wil zo proberen in die übersubjectieve discussie een beetje objectiviteit te brengen, ook al gaat het soms in tegen wat ik als idealistisch econoom vind dat Nederland zou moeten doen. Van feitenkennis is niemand ooit slechter geworden, denk ik dan maar.
Soms zullen die feiten passen in het straatje van hen die tegen een Nexit zijn en soms zal het pro-Nexit kamp er tevreden mee zijn. Dat is prima, zoals ik heb gezegd: mij gaat het erom feiten te benoemen. Aan het einde van de reeks zal ik met mijn eigen oplossing voor het (Nederlandse) europrobleem komen, voor wat die waard is.
Het startschot voor de genoemde reeks is al gegeven met twee eerdere bijdragen waarin ik stel dat het een illusie is om te denken dat Nederland in deze sterk geglobaliseerde wereldeconomie een autonoom monetair beleid zou kunnen voeren, lees: monetair soeverein zou kunnen handelen. Hetzelfde geldt zelfs voor het veel grotere Duitsland. Bovendien: niet of nauwelijks monetair soeverein zijn is voor ons land de normale stand van monetaire zaken. De komende weken dus meer op dit gebied.
62 Bijdragen
bps 12
In de samenhang met andere landelijke economieën, dient een munt altijd betrouwbaar de kracht van z’n economie objectief te weerspiegelen, opdat een evenwichtige samenhang behouden blijft.
De sterkte van een munt bepaalt de (import)koopkracht, waarmee sterkere economieën de zwakkere economieën vooruithelpen zonder zelf te verzwakken, i.t.t. geldtransfers van sterk naar zwak.
Autonoom soeverein monetair beleid past dus helemaal niet in een evenwichtige samenhang en de onvermijdelijke toenemende globalisering.
De (import)koopkracht van een munt is een natuurlijke mate van meer of minder protectionisme.
Zie bijv. historisch de faillissementen van landen door grenzeloze geldschepping, devaluatie en inflatie, en de schade daarvan voor derden en voor inwoners zelf. Recent nog Venezuela en Zimbabwe.
W. Van Den Broeck 5
bpsHet dramatische gebruik van de "ongebreidelde geldschepping" wordt eveneens al jaren toegepast in de VS en Japan en daar is inflatie laag tot heel laag geweest op de OPEC prijsschokken uit de jaren 70 na.
Centrale banken kunnen geen prijsschokken door schaarste voorkomen, dus je redenering hier klopt dan ook niet.
bps 12
W. Van Den BroeckDoor het begrip enkelvoudig te nemen, is je commentaar hier dan ook niet geheel passend.
Maar dat ligt aan de bedrieglijke algemene perceptie en definitie van inflatie en niet aan jou.
Want als je stelt dat een verminderde productie -de onderliggende waarde en dekking voor geld- inflatie veroorzaakt, dan heb je net zoveel gelijk als wanneer een vergrote geldhoeveelheid inflatie veroorzaakt bij een gelijkblijvende onderliggende dekking die prijzen doen stijgen.
Causaal twee verschillende verschijnselen met dezelfde verzamelnaam.
W. Van Den Broeck 5
bpsHet punt dat ik wou maken is dat als zoals zo vaak geldschepping wordt gelinkt aan Zimbabwe etc. dat de indruk wordt gewekt dat de geldschepping op zich de motor van de inflatie is. Er zijn nauwelijks voorbeelden waar er sterke inflatie opgetreden heeft door enkel teveel geldschepping. In bijna alle gevallen was er een sterke terugval in productie.
Het gevolg is dat geldcreatie een negatieve connotatie krijgt en we de centrale bank verbieden binnenlandse vraag te stimuleren tijdens een recessie. Daarom zitten we in Europa al zolang zonder groei en met torenhoge werkloosheid: er is veel te weinig geldcreatie of beter gezegd Fiscale expansie , lees te weinig begrotingstekort. We kunnen meer welvaart creeeren en veel meer mensen aan het werk helpen en we houden het tegen uit ideologische beweging.
bps 12
W. Van Den BroeckHet gevolg en uw verder betoog is niet zonder mitsen, maren en voorwaarden.
Met ideologische beweging bedoelt u waarschijnlijk de bezuinigingspolitiek op monetaristische grondslag, en max. 3% begrotingstekort en max. 60% overheidsschuld.
W. Van Den Broeck 5
bpsW. Van Den Broeck 5
De centrale bank kan ook de sterkte van de munt bepalen door er meer of minder van uit te geven.
bps 12
W. Van Den BroeckDaarnaast is er in de financiële economie heel veel ruimte om extra geld op te vangen en te bergen, zonder grote directe gevolgen voor inflatie in de reële economie.
Zie ook: https://www.ftm.nl/artikelen/volatiliteit en de vruchteloze excercities van de ECB thans om met QE de inflatie te verhogen in de reële economie.
W. Van Den Broeck 5
bpsMaar ik zie niet hoe dat tegenspreekt wat ik zei.
bps 12
W. Van Den BroeckJe kunt elkaar ook verstaan i.p.v. verslaan.
W. Van Den Broeck 5
bpsPeter Urbanus 5
Edin Mujagic 4
Peter Urbanusrobert 5
Edin MujagicW. Van Den Broeck 5
Edin Mujagichttps://www.lrb.co.uk/v14/n19/wynne-godley/maastricht-and-all-that
Constance 4
Dat is toch wat al te gemakkelijk, men zou dit bv. evengoed kunnen zien als een impliciete definitie, nl. als die van 'een sterke munt'.
Met zulke vage omschrijvingen als "sterke munt" ( hoe sterk is dat ?), "middellang" (hoelang?) ,"goede zaak" (voor wie in het land?), is er waarschijnlijk altijd wel een historische situatie van een 'florerende' economie te vinden waarvoor dit als 'feit' zou kunnen gelden. In andere gevallen noemen we gewoon de munt te zwak/te sterk, de termijn te kort/ te lang, etc. .
M.a.w. zolang van het trias 'sterke munt', 'middellange termijn', 'goede zaak', geen andere dan de impliciete definitie is gegeven dat er situaties zijn waarin ze gezamenlijk voorkomen en elkaar blijkbaar bepalen, is dit 'feit' niet anders dan een weinig zeggende tautologie.
Overigens nog steeds actueel:
The other set of fallacies, of which I fear the influence, arises out of a crude economic doctrine commonly known as the Quantity Theory of Money. Rising output and rising incomes will suffer a set-back sooner or later if the quantity of money is rigidly fixed. Some people seem to infer from this that output and income can be raised by increasing the quantity of money. But this is like trying to get fat by buying a larger belt. In the United States to-day your belt is plenty big enough for your belly.
J.M. Keynes letter to Roosevelt 1933.
(Dit naar aanleiding van een voorstel van Irvin Fischer om te trachten inflatoir de Amerikaanse economie te stimuleren.)
Pieter Jongejan 7
ConstanceConstance 4
Pieter JongejanNee, maar mijn reactie aan E.M. gaat niet zozeer over inflatie maar verwijst er naar, dat zonder verdere, nauwkeuriger omschrijving van z'n begrippen (sterke munt, etc.) z'n stelling tautologisch waar kan zijn. (Omdat dan in z'n 'feit' die begrippen via hun onderlinge betrekkingen impliciet worden gedefinieerd.)
-----"Misschien dat je te rade kunt gaan bij het CBS, want die beweren vandaag op TV glashard dat een hoge inflatie wijst op een sterke economische groei. "
Met (positieve) relaties is het natuurlijk oppassen, maar ook geldt dat geen correlatie (in de zin van corr. coeff.=0) niet wil zeggen onafhankelijk.
Ik denk niet dat ik aan het CBS gegevens kan ontfutselen die niet ook algemeen verkrijgbaar zijn en wat me zo te binnen schiet over de relatie tussen groei en inflatie is niet meer dan ''Bruno en Easterly'' (1990) met:
"In our own recent work on high inflations and growth, we have reexamined the long-standing conventional wisdom that growth and inflation are positively related in the short run and negatively related in the long run. We find the conventional wisdom to be consistent—consistently wrong, that is. We find no evidence of any relationship between inflation and growth at annual inflation rates less than 40 percent—"
En Khan en Senhadji van het IMF met:
"The empirical results strongly suggest the existence of a threshold beyond which inflation exerts a negative effect on growth. The threshold is lower for industrial than for developing countries (the estimates are 1–3 percent and 11–12 percent for industrial and developing countries,"
https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2000/wp00110.pdf
Pieter Jongejan 7
Constance" It is generally accepted now that inflation has a negative effect on medium and long term growth." Met als uitleg: "Inflation impedes efficient resource allocation by obscuring the signalling role of relative price changes, the most important guide to efficient economic decision making" S,Fisher. Dit impliceert, geheel in overeenstemming met het werk van Wicksell, dat zowel inflatie als deflatie een nadelig effect hebben op economische groei.
De vraag "how low should inflation be" is na deze uitleg vragen naar de bekende weg.
Toch heeft het IMF gemeend deze vraag empirisch te onderzoeken, waarbij ze uitkomen op een optimale inflatie threshold van 1% voor Westerse landen. (de studie van Bruno en Easterly dateert uit 1990 en neem ik minder serieus, omdat hun analyse gebaseerd moet zijn op de stagflatiecijfers van de jaren zeventig).
Volgens deze IMF studie uit 2000 zou een inflatiedoelstelling van 2% dus tot een lagere economische groei leiden en dus niet stimulerend, maar remmend werken.
Dit roept uiteraard de vraag op waarom het IMF, de FED en de ECB later zijn gaan pleiten voor een hogere inflatie van tenminste 2%. Het antwoord luidt volgens mij dat de deregulering van het Amerikaanse bankwezen pas kort voor 2000 plaatsvond, waardoor speculeren met gratis geld en schuldopbouw na 2000 een geweldige vlucht konden nemen. Inmiddels zijn de schulden zo hoog opgelopen dat zij, ondanks een verdere groei, onvoldoende compensatie bieden voor inflatie. Het teruglopen van de inflatie verhindert een sterke groei van de schulden. De hoge schulden remmen op hun beurt de inflatie weer af. Het terugdringen van de schulden uit het inkomen zal de economische groei nog verder afremmen. Dus zal er gedwongen afgeschreven moeten worden op het vermogen. (liefst via het normaliseren van de reële r
Anton Van de Haar 8
ConstanceExact! Een munt moet zo sterk zijn (een relatief begrip, in dit geval t.o.v. andere munten) als de economie van het betreffende land sterk is (in dit geval t.o.v. de economieën van andere landen).
Neem de euro i.c.m. Griekenland en Italië, duidelijk een gevalletje van een te sterke munt, althans voor die landen.
Sokuratesu 2
ConstanceDuidelijk, informatief en to the point.
Zo zie ik ze graag!
Marla Singer 7
ConstanceAls je feiten wilt benoemen dan helpt het om die feiten via bronvermelding toe te voegen zodat ze ook in hun context gelezen kunnen worden.
Overigens zijn de juiste redenen voor een NEXIT omdat de EU niet democratisch (genoeg) is en een EUREXIT omdat de monetaire unie gefaald heeft omdat het de verschillen tussen noord en zuid nooit heeft op kunnen vangen.
piterkamp 4
In geen leerboek monetaire theorie kwam ik het begrip ooit tegen ?
Veranderingen in wisselkoersen hebben gevolgen, die gevolgen zijn verschillend voor import en export.
Om die veranderingen gaat het, niet over de koers als zodanig.
Zwitserland heeft er ook al niets mee te maken.
De euro is een ramp, zoals voorzien en voorspeld, al in 1997, omdat de wisselkoersen verdwenen voor de landen die de euro invoerden, wisselkoersen, en veranderingen daarin, zijn een belangrijk stuur- en waarschuwings mechanisme.
Bovendien leidt de euro tot geforceerd op elkaar aanpassen van arbeidsmarkt beleid, en sociaal beleid;
Zo moest het duo Valls Hollande de Franse schopstoelbanen wet bij decreet invoeren.
Niet voor niets is de partij van de heren, de Parti Socialiste, nu net zo ver als onze PvdA, ook zijn beide heren afgeschoten als presidents kandidaat.
Zoals Van Rompuy in een onbewaakt ogenblik toegaf: de euro heeft geen economisch doel'.
Edin Mujagic 4
piterkampConstance 4
Edin MujagicWe citeren:
"Dat was de basis voor de mythe over Duitsland als oase van prijsstabiliteit, waar het geld z'n waarde behield."
E.Mujagic. Geldmoord 2012 pag.69
Moeten we dus nu concluderen dat een sterke munt een mythische kant heeft?
piterkamp 4
ConstanceSemantiek.
De Britten betaalden na WWII de prijs van sterk, de Britse regering wilde koste wat het kost de koers van het pond niet verlagen.
Die koers was een kunstmatige, werd alleen door allerlei importrestricties op peil gehouden.
Omdat Truman, de gevolgen niet ziend, er ook niet op gewezen, zo lijkt het, Lend Lease zomaar afschafte, hadden de Britten het na de oorlog slechter qua voeding etc. dan gedurende de oorlog.
Vandaar de uitdrukking 'we won the war, and lost the peace'.
Het zou wijs geweest zijn toen de ogenschijnlijk sterke munt op te geven.
Helaas is monetaire politiek vaak een politiek van mythes, Frankrijk in de twintiger jaren een uitstekend voorbeeld.
De dood van Midas werd daar toen net onder ogen gezien.
De euro is ook een mythe.
De ellende van monetaire mythes is dat die zich vrijwel altijd vertalen in economische ellende.
Dat zien we nu aan de werkloosheden, van Nederland zuidwaarts gaand lopen die sterk op.
Edin Mujagic 4
Constancepiterkamp 4
Edin MujagicEdin Mujagic 4
piterkamppiterkamp 4
Edin MujagicEdin Mujagic 4
piterkamppiterkamp 4
Edin MujagicConstance 4
piterkampZie boven; om de één of andere geheimzinnige reden was van mij een volstrekt neutraal commentaar zonder aanstootgevende taal of krasse opinie in de ban gedaan.
piterkamp 4
ConstanceConstance 4
piterkamppiterkamp 4
ConstanceBovenaan staan waarderingen waarop je kunt filteren.
Als je dat hebt gedaan krijg je alleen nog reacties die waarderingen boven je ingestelde waarde hebben te zien.
Als de waardering verandert kunnen ze weer zichtbaar worden.
W. Van Den Broeck 5
Edin MujagicAlle landen die in de jaren 30 tijdens de depressie de koppeling van hun munt aan goud opgaven of devalueerden zijn de crisis veel beter doorgekomen.
Ernest Jacobs 6
Edin MujagicDoor nu langer door te gaan met deze onzalige politiek deel ik je visie dat het Joegoslavie van de jaren '90 als een waarschuwing moet gelden.
Roland Horvath 7
De EU of beter Duitsland DE weigert de euro te verbeteren. De EU is Duits, ze moet een Europese federatie worden met normale bestuursinstellingen maar de ware regering van de EU een kartel van GMO weigert dat. De EU moet uitsluitend een federatie zijn met 3 fatsoenlijke bestuursinstellingen en beperkte bevoegdheden: Euro, grenzen, innovatie, buitenland en federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. De structuur: De Raad, 4 rechtstreeks verkozen permanente leden per staat om een vergadering van minstens 100 leden te hebben. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de 28 regeringen gevormd worden.
Om de euro te verbeteren, 3 maatregels:
1/ De euro heeft een transfer van overschot landen naar tekort landen nodig, ten eeuwigen dage. Dat wordt voor NL geschat op 47 miljard/jaar. Dat geld is niet van NL, het is niet het gevolg van de eigen inspanning maar van de EURO. Ter vergelijking in ieder land is er een transfer van rijk naar arm o.a. door de inkomsten belastingen maar de politici zien dat niet omdat er 19 verdeelcentra zijn in de eurozone.
2/ De euro staten hebben eigen niet in andere valuta converteerbare munten nodig. In ieder land een Zwitserse combinatie: zoals de Franc en de WIR. Om de staten ook op zichzelf te laten functioneren. De prijs van een product kan dan ook reëel hoger zijn in de eigen munt dan in euro om de export van het product te bevorderen.
3/ De bezuinigingen politiek er uit want die verlaagt de waarde van de euro. Alleen een welvarende maatschappij kan zich weren en op lange termijn blijven uitvoeren, niet een goedkope maatschappij. De EU bezuinigingen zijn er om de Sociale Zekerheid SZ volledig af te bouwen door de overheden van de staten in geldmoeilijkheden te brengen door allerlei eisen te stellen.
piterkamp 4
Roland HorvathStiglitz, in zijn discussie met Dijsselbloem wilde ook iets in die richting, deposito garanties van de EU voor alle bankrekeningen in euro's.
Reactie Dijsselbloem 'dan gaan wij de zuidelijke landen betalen'.
De waanzin in een notedop, wel de euro willen, maar de noodzakelijke gevolgen niet.
En zo hebben we geen gemeenschappelijke munt, en geen nationale munten, de slechtst mogelijke situatie.
Maar ja wat wil je, met een landbouwer aan het hoofd van de euro.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathHet gelijkstellen van een overschot op de betalingsbalans met rijk en een tekort met arm en dit vervolgens toeschrijven aan de euro is in strijd met de feiten. Ook voor de invoering van de euro was dit al zo. De USA hebben al decennia lang een tekort op de betalingsbalans, terwijl ze lange tijd het hoogste BBP per inwoner hadden. De spaarquote van de Amerikanen en de Britten ligt al decennia lang op een veel lager niveau dan in Noord-Europa. De vijf grootste bedrijven ter wereld zijn echter Amerikaans. Mogelijke oorzaken van de lage spaarquote in de USA en in Zuid-Europa zouden kunnen zijn hun katholieke achtergrond (in plaats van protestant), klimaatverschillen en bovenal cultuurverschillen tot uitdrukking komend in een minder egalitaire samenleving met grotere inkomens- en vermogensverschillen. Ook speelt mee dat Zuid -Europa minder uren werkt en eerder met pensioen gaat. Dat mag, maar dat betekent wel dat je genoegen zult moeten nemen met een lager inkomen.
Lodewijk 6
Pieter JongejanVolgens mij is die quote eerder negatief, zeker voor Amerikanen. Die leven toch grotendeels op de pof? (lees: creditcard)
En het klimaat speelt zeker een grote rol. Siësta is een pure noodzakelijkheid in zuidelijke landen.
piterkamp 4
LodewijkEr zijn maar twee bestedingsmogelijkheden, consumeren en investeren.
Het is niet zo dat de VS niets investeert.
piterkamp 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
piterkampIk ben met je eens dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor dat overschot/tekort Een spaartekort kan het gevolg zijn van armoe zoals nu in Griekenland en Portugal, waardoor de spaarquote sterk daalt, maar het is ook mogelijk dat de spaarquote sterk daalt door andere oorzaken, zoals toenemende vergrijzing of uitputting van grondstoffenvoorraden. Ook is mogelijk dar mensen hun geld van de bank halen en naar het buitenland brengen omdat ze de banken en het elektronisch geld niet meer vertrouwen. Het laatste lijkt met name in Italië het geval, waar vooral de rijken hun geld van de bank halen en naar Zwitserland of de USA brengen of de eurobiljetten onder hun bed verstoppen. Italië heeft een overschot op de betalingsbalans en een bruto spaarquote die van 20,4% in 2000 tot 17,4% in 2016 is gedaald.
Mensen kunnen uit nood weinig sparen, zoals in Griekenland en Portugal en uit berekend eigen belang zoals in Italië en bij Rutte. Kortzichtigheid heeft vele vaders om met een titel waar jij mee aankwam te spreken.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanHet tekort op de betalingsbalans in het zuiden lijkt me vooral door het competitief achterop raken in de beginjaren van de euro en nu door de onwil van noordelijke landen om de lonen te verhogen en hun competitiviteit op te geven door meer te importeren.
De "zuidelijke" landen zouden bijkomend een veel groter tekort op de begroting moeten hebben om een nieuwe recessie te vermijden.
piterkamp 4
W. Van Den BroeckDe problemen die je noemt kunnen niet worden opgelost door de euro, de landen zijn hun handelingsvrijheid op economisch gebied kwijtgeraakt.
W. Van Den Broeck 5
piterkampOnze welvaart gaat erop achteruit als de lonen niet stijgen in lijn met de productiviteit.
Toen Spanje veel minder werkloosheid had, hadden wij toen veel meer? Nauwelijks. Dus enerzijds moet het loonaandeel groter. Anderzijds moet het begrotingstekort omhoog, vooral in de zuiderse lenden. Het probleem is dat je langdurig werklozen niet zomaar aan de slag krijgt. En er dus met fiscale expansie in Spanje, Portugal, Griekenland,... veel sneller inflatie dreigt dan vroeger omdat de productie zo sterk gedaald is door zoveel menselijk kapitaal te verspillen.
piterkamp 4
Pieter JongejanAls Nederlandse beleggers guldens, toen die er nog waren, overmaken naar New York om daar weet ik wat te kopen stroomt er geld het land uit, als we dat veel doen is er een tekort.
Dat betalen kan uit vermogen, die betaling heeft dan niets met sparen te maken.
Lodewijk 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
LodewijkTen 1e een brede volksbeweging, niet noodzakelijk een meerderheid. Revoluties worden doorgaans veroorzaakt door een minderheid. Maar uitsluitend u en ik volstaan niet.
Ten 2e moeten een aantal politici het voortouw nemen, Varoufakis alleen is niet voldoende. Bij politici speelt hun gebrek aan kennis van geld in al zijn vormen een hinderlijke rol zelfs bij de coryfeeën als Wolfgang Schäuble en Boer Dijsselbloem.
Lodewijk 6
Roland HorvathHet probleem zit vooral in de 2e alinea. Je krijgt de politici niet mee. Wellicht dat bij de nieuwe partijen meer aansluiting is te vinden?
piterkamp 4
Roland HorvathVrijwel alle verkiezingsthema's, -problemen, komen uit EU en euro voort.
Uiteraard laten alleen anti EU partijen de EU problemen zien, PVV en FvD.
Dit jaar wordt het beslissende jaar voor de EU, doordrukken of uiteenvallen.
Zelfs Verhofstadt roept dat, hij heeft daar zelfs een boek over laten schrijven.
Essentieel voor dit jaar als begin van einde is of Marine le Pen president wordt.
NATO heeft al een reclame bureau ingehuurd, daar ziet men de bui ook hangen, de Trump bui.
Voor een m.i. uitstekende analyse voor wat er gaande is:
http://www.cafeweltschmerz.nl/
Dan niet de laatste aflevering maar die er voor, prof Laslo Moracs.
Het is bijna een uur, maar het is de moeite waard.
Martin van der Wiel 7
Joost 6
piterkamp 4
Joost 6Lodewijk 6
piterkampWellicht dat dit een sneeuwbal-effect krijgt naar de andere zuidelijke Euro-landen, Spanje, Portugal en Italië.
Deutsche Bank kan ook wel een tik meekrijgen, zit ook zwaar in het pak.
Marc Kaptijn
LodewijkMarc Kaptijn
Joost 6De Euro is een monetaire unie zonder een fiscale of politieke unie. Het is de goudstandaard, maar dan erger want daadwerkelijk één munt. De goudstandaard heeft geleid tot de crisis en depressie van de jaren '30, de Eurocrisis zal zoals het er nu uitziet de EU uit elkaar rukken.
Je kan geen muntunie opzetten zonder dat je in feite gaat functioneren als een land. Er zal op zijn minst een transferunie (zeg maar een sociaal vangnet tussen landen) opgezet moeten worden om de verschillen tussen surplus- en defecitlanden niet te groot te laten worden. In de VS bestaat dit tussen staten, de dollar wordt intern stabiel gehouden via een transfersysteem waarbij de surplusstaten (bijv. Californië) altijd meer betalen aan arme staten (zoals bijv. Alabama). In Duitsland hebben ze ook zoiets met de naam Länderfinanzausgleich. Maar binnen Europa is door de nationale regeringen met uiteenlopende belangen dus geen overeenstemming met als gevolg dat de Euro op dit moment Europa uit elkaar rukt. Daarom zou Europa (op beperkte schaal) moeten federaliseren, over beter gezegd de de facto federalisatie via de Euro officieel te reguleren, want zomaar uit de Euro stappen is echt niet zo makkelijk (plus juist voor Duitsland en Nederland zeer ongunstig).
Ferdi Scholten 5
De totale hoeveelheid geld(waarde) op de wereld is vele malen groter dan alle goederen die ooit geproduceerd kunnen worden met alle materialen die op aarde aanwezig zijn. Totale waanzin dus.
Marc Kaptijn
Wij hebben de Euro en afgezien van de vraag of het slim is om terug te keren naar de gulden of niet, daar kom je dus niet zo heel eenvoudig vanaf. Dat betekent een veel grotere operatie dan slechts loskoppelen. Iets wat in dit artikel (voor het gemak?) verzwegen wordt. Dit is waarom Varoufakis toen hij minister was Griekenland niet uit de Euro bracht (wat hij zelf dolgraag zou hebben gedaan als niet fan van de Euro). Eenmaal in de Euro is het niet zo makkelijk om eruit te stappen.
You can check out anytime you like, but you can never leave....
Lodewijk 6
Marc KaptijnEagles, Hotel California.
BTW, welkom op het forum.