Eurobonds-light in de maak voor Europa

2 Connecties

Onderwerpen

Eurobonds Eurobills
0 Bijdragen

Geen Eurobonds maar wel een light-versie van staatsobligaties in Europees verband: Eurobills. Hiermee wil de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) de eurocrisis bestrijden.

Dit hebben goed ingevoerde bronnen laten weten aan Der Spiegel. Volgens het Duitse weekblad hebben de Europese Unie en de ECB een plan klaarliggen voor een afgeslankte variant op de Eurobonds, die vooral weerstand oproept bij Duitsland. Deze Euro-bills zijn gemeenschappelijke obligaties met een korte looptijd en beperkte bedragen.

 

Het plan valt of staat met het uitgangspunt dat iedere lidstaat zijn eigen economie tot een bepaald percentage via deze Eurobills mag financiëren. Houdt een lidstaat zich niet aan de regels, dan volgt het volgende jaar uitsluiting van de handel met deze waardepapieren.

 

Het plan van de eurobills komt goeddeels uit de koker van de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep. De Europese 'president' van Vlaamse komaf probeert op deze manier samen met de drie Europese 'tenoren' de Duitse regering over de brug te halen.

 

'Nein, Nein' tegen eurobonds

Maar of dit gaat lukken, is nog maar sterk de vraag. De regering Merkel heeeft van meet af steeds 'Nein, Nein' laten horen zodra het werd geconfronteerd met een plan van een snelle uitgifte van gemeenschappelijke Europese obligaties als dam tegen de eurocrisis.

 

Eind deze maand zal het er dan ook spannen, concludeert Der Spiegel. Dan zal het plan van de eurobills op tafel komen. Volgens Van Rompoy zijn deze eurobond-light een probaat middel om te komen tot een verdere verdieping van de monetaire en economische unie binnen de eurozone.

 

 

(L)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden