
Het beleid van Merkel koerst op 'gleichschaltung' van de eurozone economieën. Die moeten hervormen om structurele economische groei mogelijk te maken. Hervormingen als tovermiddel voor de crisis? Sommige zijn onvermijdelijk, maar hervormingen alléén lossen de fundamentele economische problemen niet op, zegt onze redacteur Jean Wanningen.
'Hervormen, hervormen, hervormen,' zo luidt het Brusselse mantra dat wordt uitgedragen door het triumviraat trojka, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Met 'hervormen' wordt dan een keur aan maatregelen bedoeld, zoals: het verminderen van de regeldruk zowel bij het opstarten van nieuwe ondernemingen als bij bestaande ondernemingen; aanpassingen van de arbeidsmarkt, dat in de praktijk vooral betekent dat de huidige rechtspositie van werknemers verslechtert, met name waar het gaat om ontslagbescherming en ww-duur; beëindiging allerlei 'beschermde' beroepen (het moet makkelijker worden om tot een bepaalde beroepsgroep toe te treden); aanpassing van de pensioenen, dat in de praktijk neerkomt op verhoging van de pensioenleeftijd en lagere pensioenuitkeringen.
Dit gegeven maakt de noodzaak van de huidige structuur van de muntunie nóg minder. Ook al blijven onze belangrijkste exportlanden vooralsnog Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, de trend is duidelijk. Niet EU-landen als China, Brazilië, Singapore en zelfs Turkije worden steeds belangrijker afzetgebieden voor de Nederlandse export.
Doel
Het doel van deze hervormingen is enerzijds om de concurrentiepositie van de landen te verbeteren, zodat bedrijven van die landen beter bestand zijn tegen de moordende mondiale concurrentieslag. Anderzijds hebben ze tot doel om de verschillende eurozone economieën meer naar elkaar toe te laten convergeren. Een aantal van deze maatregelen zijn voor sommige landen echt heel hard nodig, waarbij met name Frankrijk en Italië – in omvang de nummers twee en drie van de eurozone economie – niet onvermeld mogen blijven. De ironie is echter, dat juist de Franse president François Hollande een grote broek aantrok tijdens de 'onderhandelingen' met Griekenland, maar zelf nog nauwelijks iets heeft gedaan in eigen land om de noodzakelijke hervormingen daar door te voeren. Ik heb het al eens eerder gezegd: met welk recht leest Hollande de Grieken de hervormingsles?Frankrijk en Italië tonen om voor de hand liggende redenen begrip voor de GriekenDit verklaart meteen zijn coulante houding ten aanzien van de Grieken. Hollande toonde begrip voor de Griekse eis om een minder stringent austerity beleid te voeren. Hij werd daarin vanzelfsprekend onmiddellijk bijgevallen door zijn Italiaanse collega Matteo Renzi, die net als Hollande de bui al voelt hangen: na Griekenland, Portugal en Spanje zijn hun landen aan de beurt.
Norm
Het lijkt er op dat het Duitse austerity model de norm wordt voor de rest van de eurozone, althans daar heeft het alle schijn van. Maar er zit wel een klein addertje onder dat Duitse gras. De Fransen en de Italianen willen dat alle schulden van de eurozone landen worden gedeeld, zoals de bankschulden ook gedeeld worden door de bankenunie. Ook willen Hollande en Renzi 'Europese' werkloosheidsverzekeringen. Lees: wij kunnen straks betalen voor de Franse werkloosheid, die intussen op recordhoogte staat. Daar komt tenslotte nog bij, dat Frankrijk telkens uitstel krijgt van de EC om haar begrotingstekort binnen de 3 procent van haar bbp te houden. Met andere woorden: uiteindelijk betaalt Noord-Europa tóch de rekening van Latijns-Europa en dat stimuleert die landen niet echt om de noodzakelijke hervormingen alsnog door te voeren. Ik moet dat nog zien gebeuren, temeer daar er in 2017 weer verkiezingen aankomen in Frankrijk én in Duitsland. Dat belooft dus een spannend jaar te worden voor de eurozone.2017 belooft een spannend jaar te worden voor de eurozoneHoewel ik voorstander ben van bepaalde hervormingen – bijvoorbeeld het wegnemen van bureaucratische regeldruk voor ondernemers, het wegnemen van barrières bij bepaalde beroepsgroepen en een kleinere overheid – meen ik dat we voorzichtig moeten zijn met te snelle invoering van stringente hervormingen van de arbeidsmarkt. Als mensen gemakkelijker ontslagen kunnen worden, moeilijk aan een vaste baan kunnen komen of uit de markt geconcurreerd worden door de import van goedkope arbeid uit Oost-Europese landen, dan zal dat hun vertrouwen in hun toekomst bepaald niet verbeteren. Dit zal een negatieve invloed hebben op hun consumentenbestedingen, om over de invloed op het prijspeil van de koopwoningmarkt nog maar te zwijgen.
Tweedeling
In discussies met euro-hervormingsfetisjisten krijg ik vaak de indruk dat zij punaises poetsen, maar de kist vergeten. Men focust zich eenzijdig op de noodzaak van die hervormingen zónder eerst de volledige analyse van de problematiek te hebben gemaakt. Zo gaat men er doorgaans aan voorbij dat de structuur van de huidige eurozone een belangrijke oorzaak is van de thans ontstane economische divergentie tussen eurozone lidstaten. De eenheidsmunt heeft niet voor convergentie gezorgd, maar juist voor grotere economische verschillen tussen de eurolanden. De euro is voor een land als Griekenland veel te duur en voor een land als Duitsland te goedkoop. De tweedeling Noord en Zuid heeft daardoor al geleid tot een 'neuro-zeuro' discussie: een aparte euro voor Noord en een voor Zuid.De rigide structuur van de eurozone versterkt de verschillen tussen eurolandenIn mijn optiek zorgt juist die rigide structuur van de eurozone voor het in stand houden van de grote verschillen tussen de eurolanden. Elk weldenkend mens zou dan die oorzaak adresseren, maar dat gebeurt niet omwille van politieke redenen: der euro muss sein. Consequentie daarvan is wel, dat de zwakke eurolanden de koers van de euro, alsmede het begrotingsbeleid – en daarmee het bestuur van de eurozone, inclusief het monetaire beleid van de ECB – gaan bepalen. Van de oorspronkelijke gedachte van het Verdrag van Maastricht – een sterke euromunt, geen bail outs van eurolanden en een onafhankelijke ECB – is niets meer overgebleven. En hetzelfde geldt voor het Stabiliteits- en Groei Pact (SGP) uit 1997 en alle convergentie Pacten die daarna zijn afgesproken. Die zijn weinig méér waard dan het papier waarop zij gedrukt staan. Wat heb je aan internationale afspraken als die toch niet nagekomen worden?
Realiteit
De realiteit van vandaag is dat de euro flink in waarde is gedaald ten opzichte van bijvoorbeeld de US-dollar. De actuele koers schommelt rond de €1,08 voor de dollar, waar die eigenlijk €1,29 zou moeten zijn. Sommige analisten verwachten zelfs een verdere daling naar par, dat wil zeggen dat de koers van de US-dollar en de euro aan elkaar gelijk zijn. Wellicht streven VS en EU naar een bestendige EUR/USD koers van par om hun valuta-risico's naar de toekomst toe te minimaliseren; nadeel is de daling van de binnenlandse koopkracht voor bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Landen, die toch al niet uitblinken in overmatige consumenten bestedingen. De koopkracht in ons land kachelt al vijftien jaar achteruit, aldus DNB. 'Toevallig' even lang als dat de euro bestaat.Sterke eurolanden profiteren juist het meeste van een zwakke euro'Een zwakke munt is goed voor de export' is het argument dat doorgaans gebezigd wordt om de zwakke munt te verdedigen. Maar welke landen profiteren daar het meeste van? De landen met kwalitatief hoogwaardige producten, zoals Duitsland. Ook dat vergroot dus weer de verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden. Overigens exporteren Nederland en Duitsland steeds meer naar landen buiten de eurozone. Het CBS kwam deze week met cijfers naar buiten waaruit bleek dat de hoogste exportgroei van ons land naar niet-eurolanden is gegaan. Zie onderstaande grafiek:

45 Bijdragen
Barrie Lindun
tijd voor aktie
Dus de solidariteit in jouw conclusie gaat veel verder dan Noord-Zuid naar mijn mening; ook nationaal zal die hersteld moeten worden.
Wat ik niet begrijp is waarom je prijspeil op de huizenmarkt noemt.
Er is m.i. geen "markt", alles hangt aan elkaar van subsidies en belangen: bouwend, financierend, verkopend en adviserend NL samen met gemeenten hebben een bubbel van ongekende omvang gecreeerd en het "moet" stijgen. In het verdienmodel
Voor wie dan? Voor de koper? voor de starter? Wonen in NL is veel te duur en tekorten zijn bewust in stand gehouden.
Anders gezegd: als je nu van school komt begin je met een studieschuld, geen baan en weinig tot geen uitzicht op een vaste baan, laag inkomen / uitkering dus geen huis kunnen kopen of huren. Dat benoem jij ook.
Als "we" onze jonge generaties geen betere toekomst kunnen bieden gebeurt hetzelfde als in GR: zij die kunnen gaan weg. Meer vergrijzing en verzuring in de verhoudingen oud- jong / werk - geen werk / haves - have nots. Met afkering en vervreemding van de maatschappij en erger als reeel risico. Dat in de zo gepropageerde "participatiemaatschappij"> Gaat hem niet worden.
Piet Pineut
tijd voor aktieverwachtingen. Met een beetje nuchter verstand kan een weldenkend mens zelf wel de conclusie trekken dat hier iets totaal scheef groeit. Het wachten is op de trigger die de boel doet schuiven.
Anton
Maar zie bij wijze van kanttekening ook: http://www.flassbeck-economics.de/frankreich-und-die-notwendigkeit-von-arbeitsmarktreformen-der-bundesfinanzminister-wird-die-waehrungsunion-nie-verstehen-und-frankreich-sollte-endlich-angemessen-antworten/
"Hoewel ik voorstander ben van bepaalde hervormingen – bijvoorbeeld [...] een kleinere overheid".
Dat klinkt sympathiek, maar wat betekent het in de praktijk? 80% van de Nederlandse overheidsuitgaven gaat op aan zorgkosten, uitkeringen, onderwijs en wetenschappen, en aan uitgaven via gemeenten en provincies. Ongetwijfeld valt er best wel wat weg te schrapen door verdere efficiencyverbetering, maar voor een echt betekenisvolle verkleining van de overheid zul je, zo lijkt me, toch toe moeten naar Amerikaanse toestanden: geprivatiseerd onderwijs, geprivatiseerde zorg en geprivatiseerde sociale "zekerheid", in de vorm van giften van goedwillende rijken. Maar daar wordt maar een heel beperkte groep beter van, zo lijkt me. De VS is daarvan een ontnuchterend voorbeeld.
Wat is nu het beleid waarmee we met z'n allen het gelukkigste worden? Voor een heel kleine eerste aanzet, zie:
http://www.asymptosis.com/which-countries-work-hardest-you-might-not-be-surprised.html
jefcooper
AntonDat is uiteraard het doel van het neoliberalisme.
Anton
jefcooperhttp://www.asymptosis.com/darwin-wept-pyramid-schemes-collusion-and-price-fixing-the-modern-american-way.html
http://www.asymptosis.com/why-dont-shareholders-control-corporations.html
jefcooper
AntonIk heb nog steeds de illusie dat ik de waarheid wil weten, ongeacht wat die waarheid is.
Dat de VS een moneycracy is stelde de oude Kennedy al in een rede, begin veertiger jaren, of eind dertiger, toen hij zei dat 'vijftig families de VS beheersen'.
Ik begreep nooit het verschil tussen democraten en republikeinen, tot een VS correspondent me eens uitlegde dat het gaat om 'oud geld tegenover nieuw geld'.
" (This is right out of Chomsky’s Manufacturing Consent: media
corporations control news content by hiring people who they know will deliver
the content, and message, they want. Those who do so are promoted and rewarded.
They don’t need to tell them explicitly what to write.) "
Ik denk dat het aan deze kant van de oceaan niet veel anders is.
Misschien moet ik dit boek van Chomsky eens lezen, maar ik denk dat er niet veel anders in staat dan in de inleiding van Harry Elmer Barnes, ed., ‘Perpetual War for Perpetual Peace, A critical examination of the foreign policy of Franklin Delano Roosevelt and its aftermath’, Caldwell, Idaho, 1953.
Barnes beschrijft daar hoe dat boek werd doodgezwegen.
jefcooper
Ik kan echt aanraden Werner Maser. ´Der Wortbruch. Hitler, Stalin und der Zweite Weltkrieg’, Selent 2007, om uiteengezet te zien het verschil tussen wat politici zeggen te willen, en wat ze werkelijk willen.
Wat ze werkelijk willen blijkt uit hun daden.
Of Kohl dit alles indertijd voorzag, we zullen het nooit weten.
Het iets wat je iets zegt tref je aan bij Telegraaf reacties.
Een andere mogelijkheid is dat Merkel van EU en/of euro af wil, zonder daarvoor de zwarte piet te krijgen.
Contramine
Een fraaie denkfout zit in de zin: "Voordeel daarvan is dat er geen valuta-risico is voor handelsverkeer tussen de VS en de eurozone;", slaand op de situatie dat dollar en euro even hoog staan. Het valuta-risico (de kans op onvoorziene wijzigingen in de koersen) blijft dan even hoog als nu hoor,
André ten Dam
ContramineEuro-countries according to Morgan Stanley’s 2015 PPP-analyses of the relative
changes in competitiveness (consumer and producer prices) for each country
since 1999 – Because only the Netherlands entered the Euro with its
national currency substantially (13%) undervalued, for the Netherlands
the present ‘fair value’ Euro exchange rate is now $ 1.40 .
Duitsland: 1.59 USD
Ierland: 1.43 USD
Nederland: 1.40 USD
Oostenrijk: 1.34 USD
Frankrijk: 1.27 USD
Finland: 1.27 USD
Spanje: 1.25 USD
België: 1.24 USD
Portugal: 1.23 USD
Italië: 1.16 USD
Griekenland: 1.09 USD
Op basis van deze relevante economische ‘fundamentals’ is dan de conclusie dat niet alleen Griekenland en Italië maar ook Duitsland, Nederland, Ierland en Oostenrijk in
deze monetaire unie niet thuis horen.
De huidige Euro/USD-koers van 1.09 is dus thans uitsluitend voor Griekenland passend. Probleem voor Griekenland is dat het onderdeel is van de Eurozone en wat betreft handel zijn zaken hoofdzakelijk doet op de Europese Interne Markt. Indien Griekenland uit de euro zou stappen (Grexit) dan zou de nieuwe Griekse Drachme volgens deskundigen tussen de 30 en 50 procent devalueren t.o.v. de euro. Consequenties daarvan voor Griekenland zou dan zijn dat alle importen af te rekenen in US-dollar (denk aan olie) véél te duur worden.
André ten Dam
Contramine"...De actuele koers schommelt rond de €1,08 voor de dollar, waar die eigenlijk €1,29 zou moeten zijn. Sommige analisten verwachten zelfs een verdere daling naar par, dat wil zeggen dat de koers van de US-dollar en de euro aan elkaar gelijk zijn. Voordeel daarvan is dat er geen valuta-risico is voor handelsverkeer tussen de VS en de eurozone; .. "
Zolang er geen vaste EUR/USD-wisselkoers of gemeenschappelijke US/EUR-eenheidsmunt is, kan en zal de EUR/USD-wisselkoers blijven fluctueren zodat er per definitie een EUR/USD-wisselkoersrisico bestaat, ongeacht of de EUR/USD-wisselkoers op 'par' staat dan wel daarboven of daaronder.
Jean
André ten DamContramine
JeanJean
ContramineJean
Contraminepieter jongejan
De goede oplossing is terug naar vaste wisselkoersen en terug naar een min of meer stabiele lange reële rente en daarmee naar een min of meer stabiele (gemiddelde) winstvoet. Bij een reële rente van 3% wordt het speculeren van banken en hedgefunds een stuk minder aantrekkelijk en een stuk riskanter. Hierdoor zal de financiële sector eindelij
jefcooper
pieter jongejanConcurrerend worden door devaluatie kan niet meer.
Vandaar de gigantische werkloosheden in de zuidelijke landen.
pieter jongejan
jefcooperjefcooper
pieter jongejanHarry
Ten eerste zullen de Zuid Europeanen de bittere pil moeten slikken dat import producten (niet de producten die in arme Zuid Europese landen gemaakt wordt) fors duurder worden, wat de koopkracht fors zal aantasten.
Ten tweede, de schulden worden niet automatisch gedevalueerd. Deze schulden kunnen veelal niet terugbetaald worden.
Frankrijk hoopt dat dit wordt opgelost via de Eurobonds, maar dat betekent slavernij voor de Noord Europeanen.
Maar linksom of rechtsom, de schulden zullen juist met TMS moeten worden afgeboekt. Ik heb me daarom al erbij neergelegd dat van mijn pensioen weinig overblijft, daarom los ik mijn huis af.
Kortom, TMS is niet pijnloos, maar een bitter pil voor iedereen.
Voordeel is wel dat de producten die in Zuid Europa gemaakt worden, niet alleen in het buitenland maar ook in hun eigen landen als warme broodjes over de toonbank zullen gaan, resulterend in groei van nationaal inkomen, waardoor de schulden ook kleiner worden.
André ten Dam
Harrygevolg waarvan binnen- en buitenlandse investeerders weer zullen in stappen en
de Griekse economie, werkgelegenheid en staatsfinanciën zich op eigen kracht
kunnen herstellen. Griekenland heeft inderdaad verdiencapaciteit nodig, het
moet weer in staat gesteld worden om geld te gaan verdienen, zo simpel is het.
En zolang de noodzakelijke monetaire devaluatie in Griekenland boven de Griekse markt blijft zweven, blijft het Griekse spaargeld in het buitenland geparkeerd of onder de
matras en blijven de binnen- en buitenlandse investeerders aan de zijlijn
staan. In die zin is een gecontroleerde en goed begeleide Grexit, al of niet
tijdelijk, met vervolgens een verstandig economisch beleid in Griekenland
natuurlijk een veel betere oplossing dan de huidige deal (Het Dictaat van Brussel van vorige maand).
Omdat de Griekse economie en werkgelegenheid dan na verloop van enige tijd weer zullen aantrekken, ontstaat er dan ook een veel groter politiek en maatschappelijk
draagvlak voor de aldaar noodzakelijk door te voeren hervormingen. En omdat
Griekenland dan weer geld kan gaan verdienen zal de terugbetaalcapaciteit op
leningen vanzelfsprekend toenemen, zelfs op buitenlandse leningen die
gewaardeerd zouden blijven in euro (waartegen de nieuwe drachme dan zal
devalueren) zodat er uiteindelijk ook wat minder op de onhoudbare Griekse
schuldenlast afgeboekt zal behoeven te worden.
'The Matheo Solution (TMS)':
Na implementatie van 'The Matheo Solution (TMS)' zullen de Griekse en Italiaanse nationale monetaire rekeneenheden op identieke wijze devalueren ten opzichte van de nationale monetaire rekeneenheden van de economisch sterkste landen zoals die van Duitsland en Nederland. Hiermee worden Griekenland en Italië binnen de euroz
pieter jongejan
André ten DamDaarom verwacht ik dat er in geval van TSM in lokale rekeneenheden geleend gaat worden. De Wet van Gresham voorspelt bad money drives out good money. De Noord-Europese rekeneenheden zullen m.a.w. minder waard worden dan in geval ze losgekoppeld zouden zijn van de Zuid-Europese rekeneenheden. Dus waarom zou Nederland (dwz onze pensioengerechtigden) daaraan meewerken? Daar komt bij dat door TSM de reële rente lager zal uitvallen, waardoor de gemiddelde winstvoet, de investeringen en de economische groei ook lager zullen uitvallen en dus de werkloosheid hoger zal zijn dan bij een hogere reële rente. Kijk voor empirisch bewijs naar wat erin het begin van de jaren tachtig is gebeurd. Toen heeft de FED de reële rente verhoogt van -2% tot + 5%. Dit leidde tot een dubbele dip in 1980/82, maar daarna tot wereldwijd economisch herstel. Hou het simpel. Dat werkt.
André ten Dam
pieter jongejaneuro worden er voor ieder individueel euroland parallelle nationale monetaire rekeneenheden (monetary units-of-account) geïntroduceerd.
Omdat de monetaire rekeneenheid functie van geld juist de relevante functie van geld is voor valuta-wisselkoersen en valuta-rente, wordt daarmee de basis gecreëerd voor het noodzakelijke interne Euro-wisselkoersmechanisme en rentedifferentiatie op nationaal vlak. Hierbij heb ik er voor gekozen de monetaire rekeneenheid van de euro te koppelen aan de nationale monetaire rekeneenheid van het sterkste euroland.
De nationale monetaire rekeneenheden dienen derhalve voor binnenlands gebruik (voor het bepalen van de hoogte van prijzen en lonen in een euroland t.o.v. de hoogte daarvan in andere eurolanden). De monetaire rekeneenheid van de euro dient dan voor de nominatie van grensoverschrijdende handelstransacties binnen de eurozone. En de euro blijft in ieder euroland en binnen de eurozone bij grensoverschrijdende handelstransacties het enige (wettige) betaalmiddel (valuta). Eenvoudiger is een 'wisselkoersmechanisme' binnen de Eurozone niet mogelijk.
Omdat de euro in het TMS-systeem dus de enige valuta (betaalmiddel) blijft, komt 'Gresham' (bad money drives out good money) overigens bij TMS niet aan de orde.
Voor een nadere uitleg van het TMS-kernconcept en een overzicht van
het volledige TMS 10-punten plan (2010), zie hier:
https://jalta.nl/wp-content/uploads/2015/07/The-Matheo-Solution-TMS-Jalta-the-Right-Story.pdf
pubben
André ten DamDat zijn dus hoofdzakelijk Engelse, Nederlandse en Duitse economen als ik het artikel op Jalta lees. Zijn er geen Franse Spaanse etc economen betrokken bij deze plannen / ideeën?
jefcooper
André ten Dam" National currencies are being re-introduced as monetary units-of-account (National-Currency-Units = NCU’s) parallel to the monetary (unit-of-account (currency-unit) of the EURO (= ECU). The Euro remains the sole monetary means-of-payment (including legal tender) in all Euro countries. "
Graag zie ik eens uitgelegd hoe de euro het enige betaalmiddel blijft, en er toch nationale valuta's zijn.
Het gaat mijn pet te boven.
Anton
jefcooperDat staat toch in de reactie van Andre ten Dam: nationale prijzen en lonen worden uitgedrukt in nationale rekeneenheden, bijvoorbeeld de "gulden". Dus jij verdient bijvoorbeeld 5000 "gulden" per maand, en een pak koffie kost bijvoorbeeld 5 “gulden". Maar je betaalt en krijgt uitbetaald in euro's. Als op dat moment de wisselkoers bijvoorbeeld 2 "gulden" per euro is, dan krijg je 2500 euro aan loon uitbetaald en betaal je 2,5 euro voor een pak koffie. Daalt de "gulden" vervolgens echter om wat voor reden dan ook naar 2,5 "gulden" per euro, dan krijg je nog maar 2000 euro loon uitbetaald, maar betaal je nog maar 2 euro voor een pak koffie.
De vraag is alleen, gaat het ook werken? Want het lijkt me dat niets een winkelier verbiedt om de prijs van een pak koffie steeds op 2 euro te houden (door de prijs in "guldens" te variëren), en dat niets werknemers, afnemers en leveranciers verbiedt om contracten in euro's af te sluiten. Ik stel me zo voor dat hier de factor psychologie een heel belangrijke rol speelt.
Wat ik persoonlijk over het plan van Andre ten Dam mis is een verhaal waarin op simpel, helder en praktisch niveau, aan de hand van tal van alledaagse voorbeelden, wordt uitgelegd wat het principe en de voordelen, de nadelen en de haken en ogen van zijn plan zijn. Een daarvan is natuurlijk, wat te doen met de bestaande schulden? In welke mate kunnen die redelijkerwijs worden omgezet in lokale rekeneenheden, gelet op de contractvoorwaarden. En wat betekent dat voor de solvabiliteit van de betreffende schuldeisers?
jefcooper
AntonHet komt er op neer dat de centrale bank van een land alle lonen en prijzen naar believen kan laten dalen of stijgen.
En dat terwijl economen, ten minste, economen die die betiteling waard zijn, weten dat deflatie, laten dalen van lonen en prijzen, een tien jaar duurt.
Je ziet dat nu uitstekend in Frankrijk, ondanks een zeer hoge werkloosheid stijgen de lonen.
pieter jongejan
André ten Damjefcooper
pieter jongejanOmdat de VS het enige land was wat ongeschonden uit WWII kwam was de koers van de dollar aanvankelijk heel hoog, alleen in de VS kon je wat kopen.
pieter jongejan
jefcooperjefcooper
pieter jongejanKoopkracht van een valuta is wat je er voor kunt kopen, in het geval Griekenland, als de drachme er nog zou zijn, olijfolie en vakantie.
Rente in een land beïnvloedt de wisselkoers, hoe hoger die rente is, hoe voordeliger het is saldi in die valuta aan te houden, en dus is er dan vraag naar die valuta.
Centrale banken beïnvloeden dan ook de wisselkoers door de rente hoger of lager te stellen.
Ik weet de getallen niet meer precies, maar vlak na WWII was de dollar peperduur, niemand in Nederland kon zich zelfs een reis naar die VS veroorloven.
Toen ik in 1978 de VS voor de eerste keer bezocht was de dollar ook nog heel duur.
Toen ik de laatste keer ging, 2002, was de VS een goedkoop vakantieland.
Je hebt geen dollars meer nodig om goede spullen te kopen.
Het maar dollars bijmaken vanaf 1945 heeft er toe geleid dat iets van 27 % van de wereldschulden nu VS schulden zijn.
Rusland heeft een half procent, China nul.
Duisenberg voorspelde al de teruggang van de waarde van die dollar.
pieter jongejan
jefcooperjefcooper
pieter jongejanNiet voor niets noemt Trump de VS financiën een 'mess'.
Beweerd wordt dat Saddam z'n doodvonnis tekende toen hij in 2000 besloot de Iraakse olie voor euro's te gaan verkopen.
De Chinese vorderingen op de VS zijn inmiddels zo gigantisch dat China zich niet kan permitteren de dollar te laten imploderen.
Een mail van Hillary aan de Australische eerste minister werd laatst gepubliceerd, met een tekst in de trant van 'hoe hou je je bankier (China) in toom ?'.
Juan
André ten DamAls bewoner van Nederland heb ik in het geheel geen belang bij, en vooral geen behoefte aan, een eu en een euro met bijbehorende parvenu-politici. Een 'behoud' van de euro 'red' de 'geloofwaardigheid' of het 'gezicht' van deze anti democratische parvenu's. Daar kunnen zij wat mij betreft, geen enkele aanspraak op maken.
Deze beide doorgedrukte vrijheidsbenemende vehikels, die wat reikwijdte boven onze Grondwet gaan, zijn niet ingevoerd met instemming van de bewoners van dit land. Ze zijn illegitiem. Net als echte politici hebben ook parvenu-politici geen mandaat om het land en haar bewoners, zonder instemming van die bewoners, over te dragen aan een andere macht.
André ten Dam
Harryhttps://jalta.nl/wp-content/uploads/2015/07/The-Matheo-Solution-TMS-Jalta-the-Right-Story.pdf
Mario8282
"Hervormingen" zijn het rookgordijnwoord voor verdere globalisering:
- het "verpoolen" van de lonen
- het verkopen van de overheidsbedrijven aan speculanten uit een andere wereldhoek (nu zijn de spoorwegen en de waterbedrijven aan de beurt)
- de productie verplaatsen naar de slavenlonen regio's van de wereld
- maximale vrijheid voor de speculanten
- het verder terugdringen van de middenstand
- het samensmelten van de overheid met de multinationals
- verdere mega-integratie dan alleen "Europa": Noord Atlantische
Handelsunie.
“Hervormen” is meer macht voor de multinationals en minder
bevoegdheden voor de democratische onderdelen van de overheid.
Kortom "hervormen" is meer crisisoorzaak en minder crisisoplossing.
Daarom roepen alle graaiers en hun dienaren "hervormingen,
hervormingen" want ze hebben nog niet genoeg geplukt.
Hier is de essentie van de "hervormingen" uitgelegd door John Hoffle:
"The nation states can not be trusted to manage the world because they are selfish....You can't allow these selfish nations to hold the world hostage. We are gonna fix that with the Wolrd Corporation."
https://www.youtube.com/watch?v=UT4L73MYiCE
"Gleichschaltung" in regels maar niet in productiviteit is een garantie voor het naderende MEGA-ECHEC. En dit is juist wat de euromoloch promoot !!!
De Euro is een steeds grotere ellende in wording. Het is absoluut niet
duurzaam. Duitsland en Nederland konden voor 16 jaar ongehinderd exporteren naar Eurozone landen waar meestal op rekening werd gekocht. Hierdoor zagen de importerende landen (Portugal, Italë, Griekenland, Spanje – PIGS) hun industrie en werkgelegenheid gestaag krimpen ten gunste van het Duitse “wonder”.
Griekenland is maar een klein symptoom. Er gaan meer landen failliet en de koppel D & NL zal de Eurozone markten zien krimpen omdat er geen leencapaciteit meer is bij PIGS. Er is niets stabiel in het Euro ontwerp. Men is vanuit Brussel gedicteerd om dezelfde regeltjes te
tijd voor aktie
Mario8282Mario8282
tijd voor aktieAnton
El Pais: "What is your relationship with Schäuble, de Guindos and maybe Dijsselbloem?"
VF: "No relationship could have existed with Dijsselbloem. This is not just because he is so intellectually lightweight but, primarily, because he is untrustworthy. For example, he chose to lie to me in my first Eurogroup about procedure. It is one thing to disagree with the Eurogroup President. It is quite another thing to have him lie to you about gravely important procedures. On the other hand, Schäuble and de Guindos are two colleagues that I very much enjoy talking to, at a personal level. Our conversations were often tough but they were also interesting exchanges. As an academic, there is nothing more interesting than interesting exchanges. Our disagreements were serious but, at personal level, there was mutual respect and a useful exchange of ideas was had."
http://yanisvaroufakis.eu/2015/08/02/in-conversation-with-el-pais-claudi-perez-the-complete-long-transcript/
Roland Horvath
Antonjefcooper
Roland HorvathHelaas is de term 'intellectually lightweight' van toepassing al onze politici, ik weet niemand die niet onder deze betiteling valt.
Untrustworthy, alleen Roemer valt daarbuiten.
Roland Horvath
jefcooperjefcooper
Roland HorvathIn 1955 moest ik nog toelatingsexamen hbs doen, drie jaar later was het afgeschaft.
In 1960 deed ik nog eindexamen hbs-B in drie vreemde talen, drie jaar later was het er nog maar één.
In 1963 maakte ik mee dat Den Haag zich ging bemoeien met de literatuurlijsten voor academische studies.
Er werd een max aantal bladzijden vastgesteld, 'te moeilijke' boeken verdwenen van de lijst.
Het ontredderde gezicht van prof F J de Jong kan ik me nog steeds herinneren, evenals de uitspraak van prof Jan Pen 'snapt er niet veel van, z'n best gedaan, zes min, en wegwezen'.
Varoufakis schrijft dat vanaf de zeventiger jaren macro economie niet meer gedoceerd is.
Het was ook in 1963, denk ik, dat in NRC onderaan pag drie, ik zie het nog voor me, een pagina breed artikel verscheen waarin werd voorgerekend hoe ver de minimum IQ voor een academische studie moest zakken om aan de politieke wensen te voldoen.
Engelen, in z'n boek over de banken verpakkingsindustrie, noemt een recent onderzoek onder economen, wat concludeert dat de kwaliteit bedroevend is.
Al mijn drie kinderen rondden academische studies af.
Ook twee neven, ik was bij die afstudeersessies.
Mijn jongste twee kinderen kregen lof, bij alle andere sessies, bij de jongste twee ging dat collectief, waren òf de docenten geirriteerd, òf mijn vrouw en ik ontsteld.
Ik denk dus dat we de rekening gepresenteerd krijgen.
Met de enige econoom in de tweede kamer, hij is nu weg, heb ik wel eens geprobeerd te corresponderen, over het DSB debakel, hij liet het aan de fractie medewerker over mij een nietszeggend antwoord te sturen.
Politici altijd dom, dat geloof ik niet, Anne Vondeling, lang tweede kamer voorzitter, was helemaal niet dom, Drees sr ook niet.
Als je het duits beheerst, dat zal wel niet, ik prijs me gelukkig nog duits geleerd te hebben, dan kun je bij Sarrazin lezen hoe immigratie ons te gronde richt.
Wij importeren domheid, en intellige
Roland Horvath
The Matheo Solution TMS blijft binnen het euro verdrag maar het lost geen liquiditeitsprobleem op: te weinig geld in de zuiderse EU landen, ruilhandel. TMS werkt in theorie perfect maar ze is niet robuust genoeg. Bij devaluatie van de interne rekeneenheid mogen de prijzen in euro niet verhoogd worden: Een moeilijk punt. De euro problematiek is niet alleen een kwestie van wisselkoersen tussen de lidstaten onderling maar ook van het functioneren van ieder land afzonderlijk. Daarom
iedere lidstaat zijn eigen nationale munt, uitsluitend voor binnenlands
gebruik. De munt is niet converteerbaar in welke andere valuta dan ook, dus er kan geen ander geld mee gekocht worden. En de binnenlandse munt mag niet naar het buitenland. Geen verdere voorwaarden. Beschikbaar in girale en chartale vorm, dus als banksaldo en in munten en biljetten. De eigen munt komt niet in het buitenland en wordt buiten de beurs gehouden, buiten de speculatie.
Een eigen nationale niet converteerbare munt, bijvoorbeeld in NL een munt genaamd de Florijn, bevordert niet de invoer als er geen gelijkwaardige uitvoer tegenover staat. Want het geld in Florijnen, dat daarmee wordt verkregen, is niet in een andere munt converteerbaar en mag niet uitgevoerd worden. Op die manier functioneert elke EU lidstaat in een groter geheel, de eurozone. Maar ook op zichzelf als een zelfstandige entiteit zoals een cel in een levend organisme ook een op zichzelf staande levende entiteit is, met alle functies die in een levend wezen voorhanden zijn.
Nogmaals, in landen met een zwakkere economie zoals in de zuiderse EU landen zijn er weinig euro's ter beschikking, ze zijn naar het buitenland gevloeid. Daardoor wordt er in die landen ruilhandel bedreven. In 2015, in het werelddeel dat denkt het meest beschaafde van de hele wereld te zijn. Dat probleem wordt door de 2e mun
Hilterman