Eurocrisis verlamt fusie- en overnamemarkt

2 Connecties

Relaties

Fusies Overnames
0 Bijdragen

De Nederlandse fusie- en overnamemarkt gaat flink gebukt onder de eurocrisis, die nu ook Duitsland in haar greep krijgt. En het einde is nog lang niet in zicht.

Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal krimpt de fusie- en overnamemarkt in Nederland. En een opleving is nog niet te verwachten. Dat blijkt uit een analyse van Het Financieele Dagblad.
 

Omdat de onzekerheid over de economische ontwikkeling in Europa de afgelopen tijd alleen maar is gegroeid, is de animo om transacties te doen naar het nulpunt afgegleden. Tot deze sombere conclusie komt het FD na een rondje langs enkele deskundigen uit de markt. Zo meldt Bob Kramer, directeur van de investeringstak van ABN Amro aan de zakenkrant: ‘de markt is vrijwel tot stilstand gekomen.'

Kramer krijgt in zijn pessimisme bijval van andere observanten.‘We krijgen voor het vijfde kwartaal op rij te maken met een teruggang in het aantal deals', vertelt Onno Sloterdijk van advieskantoor KPMG. 'En die neergang zie ik voorlopig nog niet eindigen.'


Gemis grote overnames

In de eerste drie maanden van dit jaar verwisselden 64 Nederlandse ondernemingen van eigenaar. Dat is een daling met bijna 30 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook de gemiddelde waarde van de overname en fusiedeals is met 30 procent ingezakt. En dat is hoofdzakelijk te wijten aan het gemis aan grote overnames.

Begin vorig jaar leek het er even op dat de markt de kredietcrisis te boven was. Zo steeg de belangstelling sterk om nieuwe zaken te doen. Maar dit zakelijke feestje werd beëindigd in de nazomer, toen duidelijk werd dat de eurocrisis alleen maar zich verder verdiepte. Gisteren kwam daar een extra domper bij met het bekendmaken van marktanalyses dat ook de Bondsrepubliek door de malaise wordt geraakt.


'Gevolgen overmatige publieke en private schulden'

Een zinsnede in het jaarverslag van de directie van investeerder NPM Capital, onderdeel van SHV Holdings, liegt er niet om in dit verband, zo tekent het FD op. ‘De gevolgen van overmatige publieke en private schulden zullen waarschijnlijk nog lang doorwerken in de getroffen (westerse) economieën.'

 

Banken schroeven de kredietverlening terug omdat ze aan zwaardere solvabiliteitseisen worden onderworpen, zo vertelt een anonieme vermogendsbeheerder van een private-equityfonds aan Het FD. ‘De weegschaal slaat door naar kredietbewaking en -beheersing.' Met als gevolg: een rem wordt in werking gezet op de overnamemarkt en dat drukt de prijzen van bedrijven.

 

Handjevol deals

Verder constateert het FD dat het bedrijvensegment aan de top van de markt zelfs verlamd lijkt door de eurocrisis. In 2012 is er tot nu toe in deze ondernemingsklasse - met een waarde van 100 miljoen of meer - slechts een handjevol deals doorgegaan.

 

Tot de 'uitverkorenen' behoren de verkoop van salademaker Johma, glasvezelbedrijf Eurofiber en groothandel van diergeneesmiddelen AUV. Opmerkelijk is wel dat de overnameprijzen in deze categorie op een relatief hoog peil zijn gebleven.

 

Bescheiden rol private-equityhuizen

Dat heeft alles te maken met het lage risicoprofiel van de bewuste objecten en de belangstelling bij strategische partijen, meldt KPMG-consultant Sloterdijk. ‘Als bedrijven goed bij elkaar passen en de synergiewinst voor het oprapen ligt, zijn kopers bereid een mooie prijs te bieden.'

 

Vooral grote bedrijven met een gevulde 'oorlogskas' hebben dan ook in het eerste kwartaal hun slag geslagen. Deze ondernemingen hebben hun vizier vooral gericht op de dienstverlening, de industrie en bedrijven in de chemie en farmacie.

 

Een bescheiden rol was daarentegen weggelegd voor private-equityhuizen, die kapitaal beheren van pensioenfondsen en verzekeraars. Deze groep heeft gezamenlijk acht bedrijven gekocht en is daarmee goed voor een aandeel in de markt van 12,5 procent. Een heel verschil met vroeger, oordeelt Sloterdijk. ‘In goede tijden nemen deze investeerders wel 30% van de transacties voor hun rekening.’

 

(L)