
Het nieuws wordt al maanden gedomineerd door de vluchtelingencrisis, ‘Keulen’ en gedoe rondom AZC’s. We zouden bijna vergeten dat die andere crisis – de eurocrisis – nog lang niet voorbij is, ook al horen we daar weinig meer over. Hoe staan de zaken ervoor?
Is de eurocrisis voorbij? Het tegendeel is waar, de structurele economische onevenwichtigheden tussen de eurolanden zijn niet minder maar juist veel groter geworden, schrijft Het Financieele Dagblad in een recent artikel, ‘De euro brengt landen niet dichter bij elkaar’. Het FD staat niet direct bekend als eurokritisch, maar feiten liegen nu eenmaal niet. 'Gemeten naar één maatstaf van succes, het naar elkaar toegroeien van de deelnemende landen, is de euro tot nu toe een mislukking,' constateert het FD dan ook. Deze constatering raakt aan de kern van de discussie over de invoering van de euro en, vanaf het moment dat de eurocrisis uitbrak (2010), het continueren daarvan. Het punt dat steeds meer economen maken, is dat de economieën van de diverse eurolanden onderling veel te verschillend zijn - voor wat betreft ontwikkeling, kracht, cycli en karakter van de diverse nationale economieën - om duurzaam en succesvol met elkaar een ‘one-size-fits-all’ monetaire unie te kunnen voeren met een gezamenlijke eenheidsmunt. In het huidige rigide Euro Pact zijn de traditionele aanpassingsmechanismen van onderlinge wisselkoersaanpassingen en nationaal gericht rentebeleid namelijk geëlimineerd, waardoor eerder ontstane onevenwichtigheden niet in balans gebracht kunnen worden. Dat blijft niet zonder gevolgen.
Hoge werkloosheid
Juist door dit gebrek aan nationaal gericht monetair beleid blijft de werkloosheid in de eurozone nog gemiddeld boven de tien procent van de totale beroepsbevolking (10,6 procent). Nederland doet het met zijn 6,8 procent nog relatief goed, maar de verschillen worden kleiner, zie onderstaande interactieve grafiek. In de Zuid-Europese periferie ligt de werkloosheid zelfs op ruwweg op een kwart, zonder enig vooruitzicht op een snelle verbetering van deze cijfers. Zie onderstaande interactieve grafieken van de ESCB (Europees Stelsel der Centrale Banken). Klik op de landen en de categorieën voor resultaten.
Bron: ESCB-statistieken
In plaats van naar elkaar toe te bewegen, zoals de bedoeling was van het Europact, divergeren de eurozone-economieën onderling steeds meer. De verschillen blijven maar toenemen, en dat doen ze sinds de invoering van de euro.
Er zijn miljardentransfers nodig om de boel een beetje bij elkaar te houden
Gevolg daarvan is dat er miljardentransfers nodig zijn om de boel een beetje bij elkaar te houden. Dit constateert ook voormalig directeur van het economisch onderzoeksinstituut Ifo te München Hans-Werner Sinn, die onlangs met pensioen ging. In een interview met WirtschaftsWoche zegt hij: ‘Die Milliarden fließen trotzdem. Das interessiert nur kaum jemanden, weil die Flüchtlingskrise medial und politisch alles überlagert‘.
Langdurige stagnatie
Sinn waarschuwt in dat interview niet alleen voor een langdurige economische stagnatie. Hij gelooft daarbij niet dat het ruimhartige opkoopbeleid van 60 miljard euro per maand van staats- en bedrijfsobligaties door de ECB tot noemenswaardige inflatie zal leiden. Daarvoor zijn de prijzen van olie en andere grondstoffen te laag en bovendien bereiken al die euro’s de reële economie niet, aldus Sinn. De lage inflatie houdt volgens Sinn niet alleen verband met de lage grondstoffenprijzen, maar ook met de interne devaluatie van, met name, de Zuid-Europese periferie, waardoor een negatieve loon-prijs spiraal is opgetreden. Een nadere uitleg van dit knelpunt gaf Follow the Money al in dit artikel uit december 2014. Dit wordt verder versterkt door een torenhoge schuldenlast in diezelfde periferie, waardoor de primaire overschotten als sneeuw voor de zon wegsmelten door de hoge rentelasten.
Economie professor Hans-Werner Sinn pleit voor gedeeltelijke kwijtschelding schulden van zwakke eurolanden
Daarom pleit Sinn voor 'debt relief' - schuldenverlichting - voor de zwakke eurozone landen. Een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden tot een voor dat land behapbaar niveau, analoog aan de bekende IMF-herstructurerings methode. Het gerenommeerde commerciële Britse research bureau Lombard Street Research betoogde in december 2014 hetzelfde in het rapport ‘Eurozone needs a debt relief conference’. Alleen had dat volgens de Britten eigenlijk al dertig jaar geleden moeten gebeuren, analoog aan het Brady Plan voor gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden van de toen opkomende markten. Hoe controversieel dit soort plannen binnen de economische wetenschap zijn, bleek tijdens een internationale conferentie over dit onderwerp vorig voorjaar. Meer dan dertig economen gaven daar ieder hun eigen visie op deze problematiek ten beste, van een communis opinio was geenszins sprake.
Het Stabiliteits en Groei Pact
Aan de controversiële politieke kern van de europroblematiek wenst de Europese Centrale Bank (ECB) naar eigen zeggen haar vingers niet te branden. Dat de eurozone-economieën maar niet naar elkaar toe willen groeien, ligt niet alleen aan de onderlinge grote verschillen. De ECB blijft vooral wijzen op het beleid van de afzonderlijke lidstaten, die nalaten om gemaakte afspraken uit het Stabiliteits en Groei Pact (S&GP) na te komen. De belangrijkste afspraken uit dat Pact zijn de bekende drie procent-norm inzake maximale begrotingstekorten en de 60 procent-norm als maximale staatsschuld, uitgedrukt als percentage van het bbp. Het Pact is al in 1997 in het leven geroepen ter voorbereiding op de introductie van de euro. Er staan ook afspraken in over een gezamenlijk te voeren financieel-economisch beleid. Dat beleid zou gericht moeten zijn op innovatie en productiviteitsgroei en een eind moeten maken aan beschermde beroepen en productmarkten, arbeidsmarkt belemmeringen en een juiste aanwending van kapitaal.
Geen enkele eurozone lidstaat heeft zich aan het Stabiliteitspact gehouden
Helaas is van dat beleid weinig terechtgekomen. Geen enkele lidstaat heeft zich er, tot op de dag van vandaag, aan gehouden. Landen als Frankrijk en Italië noemen het Pact zelfs 'desastreus'. Al tijdens de invoering ervan noemde voormalig voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, het Pact trouwens 'stupid'. Uitsluitend omdat het de enige manier was om de euro er bij de Duitsers door te drukken, kwam het er toch. Duidelijk is, dat de huidige beleidstegenstellingen al vanaf het begin ingebakken waren in het S&GP. De Fransen en de Italianen bekritiseren wel het S&GP, dat de basis vormde voor de invoering van de euro, maar niet de rigide ‘one-size-fits-all’-structuur van het Euro Pact. Hierdoor kan men niet een nationaal gericht monetair beleid voeren, waardoor de Franse en Italiaanse economieën zich onvoldoende kunnen herstellen en een herstel van de nationale overheidsfinanciën in die landen wordt bemoeilijkt. Merkwaardig dus, dat de eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de handhaving van dit pact, Valdis Dombrovskis - de opvolger van 'begrotingstsaar' Olli Rehn - blijft vasthouden aan dit pact, zonder de monetaire unie ‘an sich' ter discussie te stellen. Dombrovskis verklaarde tegenover de Volkskrant dat hij geenszins van plan was om de begrotingsteugels te laten vieren. Wel heeft de Commissie het pact flexibeler gemaakt. Bijvoorbeeld door aan te geven welke investeringen en hervormingen niet meegeteld hoeven te worden voor het tekort of wanneer economische neergang een reden is voor extra tijd om de tekort- en schulddoelstelling te halen.
Frankrijk en Italië willen uitstel
De Commissie heeft dit gedaan omdat met name Frankrijk en Italië hierom vroegen. Het Franse begrotingstekort ligt nog altijd niet onder de beoogde grens van drie procent. De Fransen hebben tot 2017 de tijd gekregen om dat voor elkaar te krijgen. Of dat lukt is zeer de vraag, nu de kosten van de vluchtelingenopvang en de extra anti-terreurmaatregelen oplopen. Afgelopen maandag riep de Franse president Hollande de 'economische noodtoestand' uit in zijn land. Hij wil maar liefst twee miljard euro extra uittrekken voor de bestrijding van de recordwerkloosheid in zijn land. Maar Dombrovskis stelt dat dit niet door de Fransen als excuus gebruikt mag worden om het tekort verder te laten oplopen. De Fransen zullen dat geld binnen de bestaande begroting moeten vinden. In datzelfde Volkskrant-interview zei hij: 'Voor de Commissie geldt voor Frankrijk: 2017 is 2017. Dat is de datum, dat is de afspraak, er is normaliter geen ruimte voor meer flexibiliteit.'
Het Franse begrotingstekort is niet de enige kopzorg voor begrotingscommissaris Dombrovskis
Met de kwalificatie 'normaliter' lijkt de Commissie echter al bereidheid te tonen voor enige souplesse. Het Franse begrotingstekort is niet de enige kopzorg voor begrotingscommissaris Dombrovskis. Ook Portugal blijft een zorgenkindje binnen de eurozone. Het land had al op 15 oktober zijn begroting moeten indienen, maar kreeg respijt van de Commissie vanwege de verkiezingen. Echter, ook die nieuwe datum hebben de Portugezen niet gehaald. Het is niet bekend of er sancties tegen het land worden uitgevaardigd. Maar ook dat is nog niet alles. Ook buurland Spanje kampt met tegenvallers. Hun tekort is hoger dan verwacht en de begroting die het land heeft ingediend is afgekeurd. Madrid moet dus nieuwe plannen opstellen. En dan is er Italië, dat worstelt met een staatsschuld van 133 procent. Tegelijkertijd wil de Italiaanse premier Renzi de (onroerend goed)-belasting verlagen, hetgeen hem door de Commissie verboden wordt. Renzi reageerde hierop als door een wesp gestoken en vertelde de Commissie dat zij zich niet met de Italiaanse politiek moesten bemoeien, omdat dat de populisten alleen maar in de kaart zou spelen. Ook het Griekse drama ligt nog op de Commissietafel. Minister van Financiën Efklidis Tsakalotos is bezig aan een Europese tour om zijn pensioen hervormingsplannen aan de man te brengen.
Italiaanse premier Renzi: de Commissie moet zich niet met de Italiaanse politiek bemoeien
Tot slot is de Commissie ook kritisch richting Nederland en Duitsland, omdat deze twee landen een hoger handelsoverschot hebben dan formeel is toegestaan. Duitsland heeft een overschot van 8,7 procent en ons land zit zelfs boven de tien. Het overschot in Nederland heeft te maken met een lage binnenlandse vraag en te lage investeringen. Ook zijn de hypotheekschulden in de private sector te hoog naar de zin van de Commissie. Zij is dan ook een diepgaand onderzoek begonnen naar ernstige onevenwichtigheden in de Nederlandse economie.
Tegenstellingen
Er is dus sprake van grote tegenstellingen binnen de eurozone. De diverse lidstaten hebben bovendien uiteenlopende belangen. Naast deze politieke en economische tegenstellingen groeit de controverse tussen de diverse eurozone landen met de ECB. En ook binnen de ECB zelf heerst geen vrede; haviken als Weidmann, de president van de Bundesbank, en onze eigen Klaas Knot staan daar tegenover de zuidelijke landen onder aanvoering van Frankrijk. Merkwaardigerwijze gloort er desondanks bij de politieke en monetaire autoriteiten anno 2016 nog steeds geen enkel besef dat het anders zou kunnen. Of moeten.
In een interview met het Belgische blad Knack zei de hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet desgevraagd het volgende:
Is er een plan B?
Praet: 'Er is geen plan B, er is maar één plan. De ECB staat klaar om alle maatregelen te treffen die nodig zijn om de inflatie naar twee procent te brengen. Als je genoeg geld bijdrukt, krijg je altijd inflatie. Altijd'.
Gelooft u dat het ECB-beleid voor alle eurolanden werkt? Zijn de financieel-economische verschillen in Europa niet te groot voor het 'one size fits all'-beleid van de ECB?
Praet : 'One size doesn't necessarily fit all'. Het is en blijft zeer moeilijk voor de ECB om een monetaire politiek te voeren die op elk moment optimaal werkt voor alle Europese landen. Om uit de crisis te komen is het cruciaal dat ook de andere autoriteiten hun huiswerk doen. Het is niet aan de monetaire beleidsmakers om structurele problemen op te lossen.
Debat Finland
Het instrumentarium van de ECB om monetair bij te sturen raakt uitgeput. Niet zo vreemd dus dat de ECB zich op het standpunt stelt dat de politiek nu aan zet is. Maar de politiek is sterk verdeeld. Polen wil de euro niet, Zweden evenmin en Finland is het eerste euroland waarvan de regering bij monde van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Timo Soini, heeft toegegeven dat de invoering van de euro misschien toch een verkeerde beslissing is geweest. Sinds de invoering van de euro heeft de Finse economie zich ontwikkeld tot de slechtst presterende van het euroblok, met een dramatisch afgenomen concurrerend vermogen. Klik op de landen en de categorieën voor resultaten.
Bron: ESCB-statistieken
Soini verklaarde tegenover de financiële dienstverlener Bloomberg: 'Finland had nooit moeten toetreden tot de eurozone. Dan hadden we onze munt kunnen devalueren'. Bloomberg bericht voorts dat uit peilingen blijkt dat steeds meer Finnen van mening zijn dat het land beter af is buiten de eurozone. Een burgerpetitie heeft ervoor gezorgd dat het Finse parlement wettelijk moet debatteren over een mogelijk vertrek uit de eurozone.
Flexibele wisselkoersen
De conclusie, dat de inflexibele wisselkoers van de euro economisch herstel van de verschillende eurozone landen in de weg staat - een visie die al ten tijde van de invoering van de euro onder andere door economen als Arjo Klamer werd uitgedragen - lijkt thans onontkoombaar voor de Europese politieke en monetaire beleidsmakers. In de visie van Klamer et al pakt de ‘one-size-fits-all’ wisselkoers immers niet alleen voor de zuidelijke periferie slecht uit, maar is zij ook voor de sterkere landen als Nederland en Duitsland ongunstig. Deze wisselkoers is momenteel zowel in de onderlinge verhoudingen met de overige eurolanden, als in verhouding tot andere internationale valuta veel te laag. Het directe gevolg hiervan is dat de Duitse en Nederlandse koopkracht en binnenlandse economie (en dus de welvaart) is aangetast. Anders gezegd, met een hogere en dus evenwichtiger wisselkoers van de valuta voor Nederland en Duitsland zal onze koopkracht, binnenlandse vraag, investeringen en welvaart aanmerkelijk stijgen. Maar die conclusie durft, mag en zal de Europese Commissie nooit trekken. Na inmiddels zes jaar eurocrisis laat zij in elk geval nog altijd na de structuur van de eurozone ter discussie te stellen.
93 Bijdragen
MvdB
Hilterman
MvdBMogelijk ontploft de euro nog voordat er tussen landen ernstige problemen ontstaan.
Let op wat er gebeurt wanneer de Finnen vriendelijk voor de euro bedanken.
De scheur die dan ontstaat zal snel groter worden. Zwakke landen houden vast aan de euro omdat ze er baat bij hebben. Frankrijk heeft grote haast gezet achter de invoering.
Het land is feitelijk failliet maar kan door de euro de schijn nog een tijdje ophouden.
Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Luxemburg hebben er belang bij de eurozone te verlaten.
Carthago
goof
Nu is de situatie sterk verergert dus waar wachten Rutte en Dijsselbloem nog op .
Als ze dat in 2012 nu gewoon gedaan hadden dan was het puin ruimen al 3 jaar bezig en waren we op de weg terug geweest maar nu zitten we nog verder in de shit , naar mijn mening zelfs te ver om dit ooit nog opgelost te krijgen.
Oke nog maar een keer dan omdat het kwart over twaalf is , dood paard .
Geen geld meer naar de bank brengen voor rente en aflossing maar koop karrenvrachten blikgroente , brandstoffen , aggregaten , openhaardhout en wapens om dit te beschermen .
Dat is de beste belegging ooit en want dat is het goud in tijden van armoede en anarchie .
jsmid
goofHet ergste is dat Praet staat te liegen en dat dit niet wordt doorgeprikt. Hij zegt dat er op een gegeven ogenblik altijd wel inflatie komt. Ja, maar tegen welke prijs? En waarom lukt het in Japan niet? Wat wil de ECB doen met het doorprikken van zeepbellen maar vooral voorkomen? De rente verhogen?. Daarnaast wordt er gezegd dat de ECB niet de structurele problemen kan oplossen. Nee, dat kan ze ook niet maar dat zegt Draghi niet hardop want dan krijg je lastige vragen. Ik vraag mij zelf of de ECB verder moet gaan met QE, Ik denk het beste dat de ECB de bal nu moet neerleggen waar hij hoort: de landen waar enorme structurele problemen zijn.
Yes!
jsmidEn banken zullen het dan moeilijk krijgen en misschien ze failliet. Ik vermoed trouwens dat Swapscontracten zijn gesloten met/ dankzij de voorkennis van de banken.
De ecb weet het zelf niet. Het vertrouw van mensen is er niet. De vraag is wat er gaat nu gebeuren.
jsmid
Yes!Yes!
jsmidjsmid
Yes!Jean
Yes!Die enquête is door 90% van de ECB-medewerkers beantwoord..
MvdB
Jeanpubben
JeanIk wil nogal eens het woord dubbele petten gebruiken, maar hier kan ik met mijn pet niet bij.
Jean
pubbenpubben
JeanAls ik daar HRM leidinggevende zou zijn, zou ik medewerkers in de wandelgangen vragen hoe dat voelt en of ze de volgende keer bij personeelsenquettes nog eerlijke antwoorden durven te geven.
Dat is een vorm van manipulatie waar ik geen woorden voor heb.
Met die reacties zou ik de bestuurder verbaal om de oren slaan.
Er is maar 1 iemand die dat naar buiten mag brengen (beter is het woord 'moet') en dat is die bestuurder zelf, vind ik.
En ik zou naar de rechter stappen als die bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet nam, maar ja daar gaan rechters niet over.
Jean
pubbenEn dan deze quote:'Als het voor de carrière bevorderlijker is een goed netwerk op te bouwen in plaats van productief te werken, worden volgens hen sneller 'jaknikkers' aangenomen. Daardoor worden negatieve berichten minder snel doorgegeven.'
So far for transparancy and (political) independence.
pubben
JeanDus ik begrijp perfect, in al mijn vezels waar jij het morgen over gaat hebben. Een pleidooi voor de diversiteit en eigenaardigheden van landen, of bevolkingsgroepen binnen 'natiestaten' want ook dat ligt gevoelig.
De heilige graal? Was vandaag op de cursus Dante (scheiding staat en kerk) hemel, vagevuur (louteringsberg) en dacht ik wil naar de hel en nodig daar uit zoals Dante in zijn tijd, huidige EU bestuurders, de CEO's van de moderne techniek over al die schaduw zijdes en ik ga in gesprek met onze techneuten, ook die van Silicon Valley. Allemaal en dat allemaal samen in de hel. Daar ga ik over schrijven.
Over technocratische bestuurders, infantilisering, uniformering, disciplinering in organisaties en het niet meer echt durven nadenken, zelfs geen vragen meer stellen, want die horen in de hel, vond Dante.
En ik heb net zoals Dante, want dat is mijn achtergrond, Hippocrates in de hel geplaatst want afgeschaft door de techneut zonder enig overleg met de burger en ga met hem in gesprek, vraag hem of hij daar wel thuis hoort. In shock, hoe hem daar uit te krijgen? Weet dat de hel, het best gelezen deel van Dante is, om de mensen die niet meer nadenken, de ogen te openen. Waarom doe ik dat op @FTM, waarom neem ik die vrijheid hier en nergens anders?
Jean
pubben'technocratische bestuurders, infantilisering, uniformering,
disciplinering in organisaties en het niet meer echt durven nadenken,
zelfs geen vragen meer stellen..' - yep
Freedom of thought is basis here.
goof
jsmidJe kunt wel roepen , laat die knoflookvreetlanden hun eigen broek ophouden maar dan zakt die broek toch echt af tot hun enkels en dat loopt niet makkelijk hoor
jsmid
goofgoof
jsmidIk voel mij ook geroepen om de bankenmaffia aan de hoogste boom te hangen.
Ik voel mij ook geroepen om al die incapabele politici van ons met de koppen tegen elkaar aan te slaan.
Ik voel mij ook geroepen om die maffe Wilders te supporten totdat hij heeft bereikt wat erg nodig is , uit de EU en de euro zsm en de grenzen dicht.
Ach ik voel mij eigenlijk geroepen om als een olifant door de porselein kast te walsen maar dat doe ik al.
Maw . ik ben best goed bezig haha
MvdB
jsmidHet is wat stilletjes rondom TMS. Jammer.
Verontrustend "filmpje" (het is meer luisteren dan kijken) over MDJ.
https://youtu.be/s3hzBdmBlQY
Jean
MvdBMvdB
goofDe link is van Anton in het laatste Van Gaal artikel. http://www.ftm.nl/exclusive/annemarie-van-gaal-de-afm-en-jeroen-dijsselbloem-the-making-of-a-soap/#comment-2467975846
goof
MvdBMvdB
goofAnton komt net binnen, zie ik, en als ik zijn bijdrage zo bekijk zou het ons, werknemers én werkgevers, veel beter kunnen gaan.
Contramine
pubben
NL, nooit fundamentele discussies, alles handel met veel belangenverstrengeling en alles gekoppeld aan het BSN nummer. Privacy is hier niet van de burger, die discussie wordt niet eens gevoerd. Geen schotten ertussen. In Engeland en Duitsland zijn marktregulering en belangenbehartiging gescheiden, lees ik vandaag, volgens mij is dat overal zo behalve bij ons. De vraag is niet of ik FTM wil steunen, dat zal ik doen de vraag is of ik nog publiekelijk wil of durf te reageren.
Toevoeging: Goed artikel trouwens.
Reageerde intuïtief in dubio over de 'privacy noodtoestand' in NL geloof ik.
Yes!
pubbenpubben
Yes!Jan Willem de Hoop
pubbenMvdB
Yes!Jan Willem de Hoop
pubbenLudovikaa
pubbendocki
LudovikaaDaarnaast: dat veel onbenullen hun hele hebben en houden op FB zetten betekent toch niet dat iedereen dan maar zijn privacy moet opgeven?
En de verplicht aan de overheid beschikbaar gestelde informatie komt óók in handen van particuliere bedrijven. Voor ziektekostenverzekeringen bijvoorbeeld moet je vaak inloggen met DigiD.
Ik heb meer vertrouwen in marktpartijen (daar kan ik me tenslotte aan onttrekken) dan in de overheid als het om de verwerking van mijn privégegevens gaat.
pubben
dockiLudovikaa
dockidocki
LudovikaaEn over het vertrouwen in de overheid: weet je nog de voorgeschiedenis van het Burgerservicenummer, dat als Sociaal-Fiscaal nummer echt oprecht, helemaal niet, nooit, voor iets anders gebruikt zou gaan worden dan voor belasting en uitkering?
Nu staat het op ieder paspoort, ieder rijbewijs, moet je het opgeven bij iedere bank, bij iedere werkgever, is het via rijbewijs en paspoort bekend bij hotels, auto- en gereedschapverhuurbedrijven, en weet ik niet waar nog meer.
En ondernemers zonder vennootschap moeten het verplicht op hun website melden in de vorm van hun BTW nummer.
Tot zover de betrouwbaarheid van de overheid als het om gevoelige informatie gaat... waar kan ik me afmelden?
Tegen Facebook, Google etc. kan ik me wapenen. Tegen de datahonger en het 'voortschrijdend inzicht' van de overheid niet.
Ludovikaa
dockiTegen Google kun je je niet wapenen. En je hebt er niets over te zeggen. Dat je je er aan kunt intrekken is een illusie.
Don Tessers
LudovikaaLudovikaa
Don TessersLudovikaa
Don TessersDon Tessers
LudovikaaLudovikaa
Don Tessersdocki
Don TessersHoe komt Rutte aan zijn positie? Door de kiezers (c.q. de niet-kiezers).
Wij hebben iemand aan het roer gezet die stomweg orders opvolgt volgens jou. Wij, niet de EU of Bilderberg of voor mijn part de illuminatie.
Als er iemand de democratie de nek omdraait, zijn wij het dus.
Maar ja, naar een ander wijzen is altijd makkelijker. En dan hoef je tenminste zelf niet in aktie te komen...
tijd voor aktie
dockiDigid is gewoon slecht beveiligd, het is dus ridicuul dat wij digid moeten gebruiken voor bv ziektekostenverzekeringen en dat zijn m.i. bedrijven dus marktpartijen.
Ik heb het nog nooit daarvoor hoeven te gebruiken, doe niets met FB, apps etc, online mobiel maar vind de aantasting vd privacy ronduit schandalig gevaarlijk. Met een overheid die er niets van begrijpt. En alle info zonder voorwaarden aan de EU en USA geeft.
docki
tijd voor aktieEn toch vertrouw je de overheid wel maar marktpartijen niet?
Er heeft nog nooit iemand van Google gevraagd of ik even mijn vingerafdruk in hun systeem wilde achterlaten. Van de overheid krijg ik geen paspoort zonder vingerafdruk.
(Die vervolgens in een database gaat waar volgens goed overheidsgebruik waarschijnlijk jan en alleman bij kan...)
MvdB
dockiOpslag vingerafdrukken
Totdat uw paspoort is uitgereikt, worden uw vingerafdrukken bewaard in de reisdocumentenadministratie. Na de uitreiking worden uw vingerafdrukken uit de administratie verwijderd en zijn deze alleen nog in de chip in uw paspoort zelf opgeslagen.
docki
MvdBMaar je bent gelijk, 't is minder erg dan ik in gedachten had. Dank voor de correctie (en opluchting).
tijd voor aktie
dockidocki
tijd voor aktieAnton
Op basis van deze grafiek had je al heel aardig de huidige ellende in euroland kunnen voorspellen:
- Griekenland is met afstand de zwakste broeder (periode 1975 - 1995: gemiddeld ca. 10% devaluatie t.o.v. de euro op jaarbasis)
- Portugal, ook behoorlijk zwak (gemiddeld ca. 7% devaluatie)
- daarachter een pelotonnetje met Italië en Spanje (gemiddeld ca. 3%)
- dan Frankrijk en België (rond 0%)
- en als sterkste landen Duitsland en Nederland (rond 1,5% stijging op jaarbasis).
Jean
Antonbps
JeanEen argument voor de €uro was toch ook de sterk schommelende waarden van nationale munten. Internationaal opererende en exporterende bedrijven liepen daardoor vaak flinke koersverliezen op.
Het devaluatie instrument om aan te sterken werd door die landen weer net zo hard
ondermijnt door de (te) hoge import te handhaven met meer geld drukken na de waardevermindering of devaluatie, ter compensatie van die waardevermindering,
met als gevolg nog meer volatiele geldontwaarding in de markt.
De exporteurs van die importen kwamen dan bedrogen uit door de onvoorspelbare geldontwaarding en koersverlaging van zwakke munten van zwakke economieën.
Zo heb je iets, en even later zomaar minder. Weg is je beraamde marge.
Devaluatie werkt prima als nationaal economisch aansterkend mechanisme en voor effening van handelsbalansen, als er geen funeste inflatie tegenover staat die te hoge importen handhaaft en handelspartners inflatieverliezen en depreciatie bezorgt.
Devaluatie was jarenlang vast onderdeel van herstelprogramma’s van het IMF als er weer eens ergens een economische kluns aan de macht was geweest.
In plaats van de nationale centrale banken te reguleren, kwamen er gereguleerde
vaste wisselkoersen en later de eenheidseuro in zulke grote hoeveelheden en schuld als eerder de Escudo, Drachme, Lire enz. zonder dat er ook maar enige economie, munt en koopkracht mee werd aangesterkt. $ had daarom een voorkeur als handelsmunt.
Vóór de €uro was er veel vraag naar US$ als betrouwbare handelsmunt. Dat maakte de dollar sterk en voorzag Amerika van voordelige importen. Door overvloedige dollars beging Amerika dezelfde stommiteit als landen van de zuidelijke periferie en betaalde Amerika de import met bijgedrukt geld, zwakke dollar en nog meer dollars en nog zwakkere dollar en economie enz. De ECB volgt hetzelfde spoor.
Met de €uro kwam er alleen maar méér geld en minder echte economie. Veel geld verdwijnt ver
Jean
bpsMijn vraag was een beetje ironisch bedoeld, omdat we dus gezien hebben dat een dergelijke kunstmatige koppeling niet blijkt te werken. Vanaf het moment dat de euro als eenheidsmunt werd geïntroduceerd (dus met één rente voor iedereen en zónder flexibel wisselkoersmechanisme) zijn de onderlinge verschillen tussen de eurozone economieën groter geworden.
Het oude EMU stelsel had zeker imperfecties, maar die vielen nog mee vergeleken met de huidige euro ellende. TMS verleent imo het beste van 2 werelden: enerzijds behoud euro als munt (met alle voordelen in de dagelijkse praktijk), als wereldreserve valuta en monetaire stabiliteit. En anderzijds de noodzakelijke monetaire flexibiliteit en mogelijkheid voor een landenspecifiek rentebeleid.
De ontwerper van TMS, André ten Dam, is als enige Nederlander uitgenodigd voor een top in Parijs voor een Plan B in Europa, aanstaand weekend. Morgen verschijnt een voorbeschouwing hier op Follow The Money.
Anton
Jeanbps
AntonHierdoor was bijdrukken van nationaal geld veel minder of niet nodig, met stabiliserend effect. Dat werkte toen prima. Het vertrouwen gaf echte groei.
Na de €uro zorgde geld/schuldgroei eerst voor economische (schijn)groei.
Jean
Antonpubben
JeanMvdB
pubbenWil je er svp over lachen? Soms neem je iets érg serieus terwijl het dan niet zo is bedoeld ;-)
http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/01/Ongehoorzaamheid-aan-overheid-officieel-een-psychiatrische-stoornis
pubben
MvdBVergeet niet dat ik het hier al een decennium over heb en ziek werd van die datazucht in de zorg in een zeer ernstige crisissituatie. En naar de rechter ging voor het publieke belang, die daar ook geen flikker van begreep. Kijk zeer anders naar ICT, heb zelfs jaren geen computer meer aangeraakt. Ben jij paranoide vroeg de psycholoog aan mij toen ik daar zat te ratelen in 2008 over privacy en het beroepsgeheim en over de problemen die zich vandaag de dag bij Suwi op gemeenten niveau voordoen, over identiteitsdiefstal en hoe simpel dat is. Begin nu pas enigszins gehoord en begrepen te worden in NL. Dat is érg!
Te serieus na zoveel jaren?
Het is een NL probleem nergens zo erg als hier.
MvdB
pubbenpubben
MvdBHilterman
pubbenJe komt best wel wat geobsedeerd over maar dat betekent niet dat je geen gelijk hebt.
De hele samenleving wordt met alle data die er rondzweven en door overheidsinstanties naar harte lust gekoppeld worden een dwangnet waar burgers steeds minder bewegingsruimte in hebben.
Dat ben ik helemaal met je eens.
pubben
HiltermanTotaal onwettig en ik weet hoeveel fouten er daardoor in digitale dossier staan. Die er nooit meer uit gaan. Ik kan dit na al die jaren strijd amper lezen, of tv kijken, dan gaat die uit. Ook voor de burger naar de rechter die niets van al mijn kritiek begreep. Die cultuur...... .
http://nos.nl/artikel/2082729-belgische-gevangenen-werken-met-nederlandse-patientendossiers.html
Hilterman
pubbenKantonrechters zijn in veel gevallen niet voor hun taak berekend.
Zelfs bij het Hof komen absurde missers voor die weer zijn te herleiden tot fouten in de bestanden van het OM.
Breek me de bek niet open.
Ik ben inmiddels handig geworden in de strijd met politie en OM.
Het is een taaie strijd die een erg lange adem vereist.
Ik ben gelukkig gezond en beschik over veel lucht....................
Pubben, KS! Keep smiling, je leeft maar een keer.
Joost Vsser
Jeangoof
Mogen we dan ook vaststellen dat hun verplicht ingelegde gelden aan staatsobligaties minder veilig zijn als dat ze ons willen doen laten geloven.
We hebben geloof ik 1100 miljard in de pensioen potten per 1-1-2016.
Mogen we dan nu zeggen dat het nu 1000 miljard is of geldt dat niet bij een beurscrash en mogen ze het aandeel Kon olie gewoon voor 30 in de boeken laten staan.
Waarom mogen banken hun foute porto's voor 100 % houden en waarom moeten bedrijven hun vermogen waarderen wat het echt waard is .
Ik ben geen econoom hoor maar het is een grote failliete klerezooi aan het worden en als er echt nog mensen zijn die zeggen , maar wij hebben onze enorme pensionpotten toch die snappen iets niet , dat geld is belegd in aandelen , onroerende goed in de vorm van winkelcentra etc ,heel veel in obligaties etc.
Maar wat zijn deze nog waard na een meltdown die niet meer te vermijden is .
Hilterman
goofPensioenfondsen barsten van het geld mede door de onmogelijkheid te indexeren na de ingrepen van madam Klijnsma.
De werkelijk behaalde rendementen laten indexering best toe. De theoretische rendementen op basis van de rekenrente verhinderen dat.
goof
Rente nul , huurinkomsten nog maar weinig en dividenden verdampen.
Nu het probleem dat zich gaat aandienen,
Die pensioenen moeten elke maand betaald worden dus gaan ze verplicht aandelen verkopen of hun onroerend goed als hun cash op is..
Wie gaan deze aandelen of OG van hun overnemen op een markt als deze .
Dus werk aan de winkel voor Draghi , na de banken moet hij de pensioen fondsen straks ook nog sponsoren anders storten de aandelenmarkten ineen .
Ander alternatief is dat Draghi aandelen gaat opkopen maar dat is pas het volgende stadium van zijn "what ever it takes " beleid .
Of heeft iemand anders een betere en andere visie .
MvdB
goofMeer info (pdf van CBS): https://www.google.com/url?q=http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/857C6E4C-312E-4C7E-AEFA-5CB882DB7218/0/2015totalepensioenaansprakenvannederlandinbeeld.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwjktsjwkLnKAhXMjSwKHWDxBvUQFggLMAM&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNGUijGp4hqngfghMHNl6oTbmGru2g
Bij ABP (kapitaaldekking) is trouwens in 2014 het omslagpunt bereikt qua inleg/uitkering. Voor het eerst werd er meer uitbetaald dan er aan premie binnenkwam. Een premieverlaging om een loonsverhoging (sigaar uit eigen doos - verzet FNV) én een aanzienlijke kostenverlaging bij die grote werkgever Overheid te bewerkstelligen was dan ook niet zo'n slimme zet. Per 1-4 gaat de premie dan ook weer omhoog.
Lees (kijk en luister) ook deze. Peter Borgdorff (PFZW) legt het prima uit.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/het-geld-voor-je-pensioen-raakt-echt-niet-op
jsmid
MvdBhttp://www.rtlnieuws.nl/economie/home/140-miljard-euro-pensioengeld-verdampt
MvdB
jsmidDe pensioenpremies zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald door de opbouw te verlagen, het wordt allemaal minder. Dat zie ik nog niet direct terug in de vermogensbeheerkosten ;-(
Lagere premies zijn voor de overheid een budgettaire zegen als grote werkgever. Als je de premie dan ook nog gebruikt voor een loonsverhoging vind ik dat heel wrang.
En nu staan we op het punt dat de fondsen aangeven gedane toezeggingen niet langer na te kunnen komen.
Ik doe ook nog een rtl-etje: http://www.rtlz.nl/business/bedrijven/zoveel-geld-zit-er-achter-je-pensioen-1260-miljard-euro
Hilterman
MvdBVanwege het complexe belastingsysteem kon de politiek jarenlang straffeloos beweren dat er op de AOW betalingen geld werd bijgelegd uit de algemene middelen.
Een kritisch onderzoek van de algemene rekenkamer toonde aan dat er in werkelijkheid nog steeds een overschot was wanneer AOW premieheffing werd verminderd met de uitgaven aan AOW pensioen.
Dat is mogelijk ook de reden dat er nooit iets werd gedaan met het plan van het omslagstelsel over te stappen naar een gemengd stelsel.
Het voornemen een reserve aan te leggen om pieken in de uitgaven veroorzaakt door de geboortegolf op te vangen werd nooit uitgevoerd.
Er zit nog steeds nul euro in dat fonds.
Hilterman
MvdBKlinkt interessant maar het belang ontgaat me.
Pensioenen worden niet betaald uit de huidige inleg maar uit het rendement op reeds betaalde premie, soms wel over een periode van veertig jaar.
Voeg daar de gemiddeld gezonde rendementen van pensioenfondsen bij, 7% is niet overdreven, en de reserves worden alleen maar groter. Dat alles dankzij de verplichte lage schatting van het rendement op basis van kunstmatig laag gehouden rentes.
Het zuunige genie Klijnsma heeft door haar ingrepen indexering onmogelijk gemaakt.
Klijnsma kan beter een moestuin beginnen, van pensioenen heeft ze nul komma nul verstand. Maar wel heel Nederland met een onhoudbaar systeem opzadelen.
Zodra de inflatie echt aangewakkerd wordt zijn alle gepensioneerden de klos.
MvdB
HiltermanMet het rendement gaat het gemiddeld goed maar 2015 is geen feestje. ABP scoort
Eerste kwartaal 8,8%
Tweede kwartaal -4,3%
Derde kwartaal -3,1%
Overheid en DNB maken een gedrocht van ons -niet lang geleden nog als beste systeem ter wereld aangeprezen- pensioenstelsel. Fondsen en uitvoering kruipen weer naar elkaar toe. Van ontzaffing naar herzaffing lijkt het wel..... Verzekeringsmaatschappijen varen wel bij de Algemene Pensioen Instellingen door minder zware kapitaaleisen. De lijfrentemarkt is ingestort, moest daar iets "gered" worden?
MvdB
goofgof
MvdBJe moet mijn postings zien als een ruwe diamant die nog gepolijst moet worden waar veel tijd en energie in gaat zitten wat ik niet heb.
Deze postings kun je daarom gebruiken en/of misbruiken maar het is vaststelling van verschillende feiten waar ik een conclusie/visie aan verbind.
Als bijv.,de aandelenmarkten in elkaar storten dan denk ik , oke en wie heeft die aandelen en wat merkt de jan met de pet er dan van.
Vele jannen met de pet denken , wtf , ik heb toch geen aandelen maar dat zijn spaar geld zit in de pensioenpotten die veel aandelen hebben staat hij niet bij stil of speelt struisvogeltje .
Daarom moet je mij maar zien als een boer met boerenverstand die graag van te voren zijn oogst wil binnen halen voordat het gaat stormen of wil anticiperen op situaties die je redelijk kunt inschatten als je een plus een optelt.
Maar dat ik adviseer om veel conserven voedsel , brandstoffen , aggregaten ,houtkachels etc en wapens om dit kostbare bezit te beschermen is aardig serieus .
Als mensen honger en het koud hebben doen ze rare dingen .
Als je veel blikvoeding hebt is dat meer waard als goud en als je echt honger hebt dan ruil je graag een gouden ring voor een blik sperziebonen.
Als je het echt koud hebt en dan je wil wel 10 plasma tv's ruilen voor een oude houtkachel .
En als je echt met je familie bijna omkomt van de honger dan ruil je je huis nog in tegen een een pallet conserven in blik.
Als je namelijk echt honger hebt dan is eten meer waard dan geld goud of onroerend goed.
Nu koop je voor 1 kg goud 5 vrachtwagens voor voedselconserven.
Maar na een meltdown dan is 1 vrachtwagen vol eten meer waard als 50 kg goud .
Het kan nooit lang meer duren dat de pinautomaten niets meer geven.
Als je niet kunt pinnen en geen cash hebt geeft aldi of jumbo je niets .
Mensen met cash en die het zagen aankomen hebben hun kelders allang vol liggen.
De normale mensen die blijven denken , het zal wel loslopen zijn de pisang en bestormen de supermarkte
MvdB
gofIk zal er rekening mee houden. Met beide punten.
Die worst was niet nodig, houd die maar voor slechte tijden.
Peter Berben
bos
Maandag,18 Januari is de italiaanse beurs meerder keren stilgelegd: de bank koersen !
Dinsdag kwam naar voren dat de Deutsche Bank met miljarden geld slechte leningen heeft opgekocht van Italiaanse banken
Vandaag 21.00 uur:
" Deutsche Bank heeft in 2015 een verlies na belastingen geleden van 6,7 miljard euro. Dat maakte de grootste bank van Duitsland woensdag bekend bij de publicatie van voorlopige cijfers.
Het enorme verlies hangt samen met eerder aangekondigde miljardenafschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten. Deutsche Bank is verwikkeld in een reeks schandalen. Zo kreeg het een forse boete voor manipulatie van het rentetarief Libor.
In het vierde kwartaal van 2015 bedroeg het verlies na belastingen 2,1 miljard euro, aldus het financiële concern. Eind oktober kondigde de bank al aan de komende drie jaar 9000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen.
bps
bps
Dat heeft alles te maken met een te zwakke koopkracht voor een sterke economie !
“… de Commissie. Zij is dan ook een diepgaand onderzoek begonnen naar ernstige onevenwichtigheden in de Nederlandse economie.”
Dat heeft geen zin als de EU/eenheidseuro zelf oorzaak is van die onevenwichtigheden en dat ontkent.
In 2012 was de Commissie met Olli Rehn ook al intensief op zoek naar onevenwichtigheden.
Ze zijn kennelijk nog steeds op zoek. Geen wonder.
Van belang zijn o.a. en voornamelijk verhoudingen en evenwichtigheden van:
- productie en consumptie en de beschikbare geldhoeveelheid daarvoor in de reële kringloop
(centrale banken moeten dat regelen met zorgvuldig monetair beleid) voor een gezonde arbeidsmarkt
- uitgestelde besteding (sparen) en vervroegde besteding (lenen) in het reële circuit
(marktrenteontwikkelingen regelen dat zelf)
- productief krediet en consumptief krediet
(banken kunnen dat regelen in overzicht)
- dynamisch effenende handelsbalansen tussen sterke economieën met sterke koop- en importkracht en zwakkere economieen met tijdelijk zwakkere koop- en importkracht.
(de politiek kan dat regelen, maar de eenheidseuro maakt dat onmogelijk)
Dat is toch allemaal niet zo moeilijk te vinden, tenzij je het niet wilt zien.
michiel werkman
tijd voor aktie
michiel werkmanmichiel werkman
tijd voor aktietijd voor aktie
michiel werkmanJoram
De enige transparantie die overheden, het IMF, de ECB etc. je geven, is het feit dat heel de EU aan alle kanten rammelt, maar dat ze je allemaal nog de leugen voorgeschoteld houden dat 't echt steeds beter gaat.
Alle overheidsschulden stijgen, en de enige reden dat de schulden van huishoudens dalen is omdat deze mensen hun spaargeld gebruiken om hypotheken af te lossen, púúr om het feit dat je spaargeld steeds minder waard wordt en meer geld kost. In elk geval kost het geld en levert het steeds meer problemen op.
jopie1978
Pieter Jongejan
JoePlateau
Zal Draghi, na Gideon Gono in Zimbabwe, de volgende centrale bankier zijn die de Ig Nobel prijs voor Wiskunde in de wacht sleept ?
Pieter Jongejan
MvdB
"Franse premier wil noodtoestand houden" http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rxFXqI6e_k0J:fd.nl/economie-politiek/1136470/frankrijk-wil-noodtoestand-verlengen-tot-isis-is-verslagen+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Hans
of bel naar de tempel op +1448162448410