'Europ of Euronder?'

'Europ of Euronder?', de Euro-enquête op een bierviltje. De beste ideeën ontstaan immers in het café.

‘Europ of Euronder?' is een ludiek online Euro-Gulden discussieplatform van het Amsterdamse ontwerp-bureau Incl. (Inclusief). Het biedt een alternatief voor het “Gulden-onderzoek” dat op 5 maart gepresenteerd wordt.
 
Woes van Haaften en Shiran Gort, de initiatiefnemers van de ludieke enquête, verspreiden de komende weken 10.000 bierviltjes door de stad. Bezoekers van café’s, sociëteiten en andere publieke ontmoetingsplekken wordt naar hun mening gevraagd aan de hand van de volgende vraag: Moet de Euro blijven of wilt u de gulden terug? 

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond wil één derde van de Nederlanders graag weer met de Gulden gaan betalen. Van Haaften en Gort wilden graag meer weten over de persoonlijke drijfveren achter dit onderzoek. "Is het nostalgie, xenofobie of cainofobie?", vragen de mannen zich af. Daarbij wilden ze de mogelijkheid bieden de discussie online door te zetten, in plaats van alleen in de kroeg of in de politiek. “We willen diverse geluiden laten horen. Ons doel is de meningen te verzamelen van mensen uit alle lagen van de maatschappij,” zegt Van Haaften. Zelf willen ze alleen geen standpunt innemen. 

"Voor een schaduwzijde is licht nodig" - Urform Studio
"Voor een schaduwzijde is licht nodig" - Urform Studio

Bierviltje?

Mensen die een bierviltje in handen krijgen mogen op de Euro (Europ) of Gulden (Euronder) kant hun mening ventileren, in tekst of beeld. Middels een foto van het viltje kunnen zij vervolgens hun standpunt naar de redactie mailen, die de afbeelding op de site plaatst. Van Haaften: “Wij raden aan aanvullende argumentatie erbij te geven. Deze plaatsen wij vervolgens onder de foto. Dit zorgt eerder voor scherpe, inhoudelijke en misschien wel verhelderende discussies.” 
 
Zij die geen ‘Europ of Euronder’? viltje kunnen bemachtigen en die wél graag hun mening hierover verkondigen, kunnen een digitaal viltje downloaden

Er wordt geen selectie gemaakt van de inzendingen. Van Haaften en Gort zorgen alleen voor een gedoseerde toestroom van inzendingen. “Het hoeft niet esthetisch te zijn of aan allerlei eisen te voldoen. Iedere mening komt op de site.” Op het bierviltje is niet alleen plek voor Euro-liefhebbers en Gulden mijmeraars, maar ook voor innovatieve, fantasierijke andere suggesties. Wat is het nieuwe geld? Waarom zullen we ons beperken tot een Europese munt? En hoe relevant is geld in de toekomst? 'Europ of Euronder’? leeft nu al met interessante quotes en treffende illustraties van bekende, onbekende en anonieme inzenders. 


De inzending van Follow the Money