Europa: de echte pijn moet nog komen

5 Connecties

Onderwerpen

Crisis Europa bernard connolly

Organisaties

Overheid

Werkvelden

Economie
8 Bijdragen

De auteur van de Europese onheilsklassieker "The Rotten Heart of Europe" is er niet vrolijker op geworden

We blijven onszelf in Europa wijsmaken dat het wel goed komt terwijl het verrottingsporces in volle hevigheid verder gaat. Het meest tragikomische voorbeeld van deze aanhoudende neiging om de werkelijkheid te ontkennen, is Eurocommissaris Olli Rehn (verantwoordelijk voor economische en monetaire zaken) die met zijn periodieke EC-prognoses een nieuwe lading geeft aan het begrip cognitieve dissonantie. Het optreden van Rehn van vorige week vrijdag bood weer ruimschoots grondstof voor een helder geïllustreerd artikel. Deel II van de 'Grafiek des Doods' werd afgelopen weekeinde door vele duizenden bezoekers van FTM gelezen en bekeken.  

Eenzame held

Terwijl Rehn vrijdag in Brussel zijn stand-up act opvoerde, publiceerde de Wall Street Journal een interview met niemand minder dan Bernard Connolly. Voor verreweg het grootste deel van de mensheid is deze Connolly een totale onbekende, maar voor de echte fijnproevers onder de criticasters van het huidige construct van de Europese Muntunie, is de Britse econoom een eenzame held. Iemand die vanwege de juistheid van zijn voorspellingen door sommigen zelfs wordt omschreven als de John Maynard Keynes van zijn tijd. Connolly schreef in 1995 het boek The Rotten Heart of Europe: The Dirty War for Europe's Money.
Connolly was destijds een hoge ambtenaar bij de Europese Commissie waar hij leiding gaf aan de Monetary Affairs Committee. Een relevante positie voor iemand die iets zinnigs wil zeggen over de kansen van de toen nog aanstaande vorming van de Europese Muntunie. In zijn boek gaf hij een haarscherpe analyse van het onvermijdelijke ongeluk waar het vormen van de Monetaire Unie op uit zou draaien. Het onheilsscenario dat hij in 1995 beschreef (het boek kwam in 1996 uit) is in grote lijnen bewaarheid geworden.
Kritiek uitoefenen op een bijna heilig project wordt mensen meestal niet in dank afgenomen. De pennenvrucht kostte 'klokkenluider' Connolly dan ook zijn baan, zijn pensioen en permanente verbanning uit de Brusselse krochten. In het voorwoord van zijn boek beschrijft hij dat zijn foto bij ingangen van gebouwen van de Europese Commissie was verspreid, alsof hij een misdadiger was. Connolly - die overigens in 2003 de Amerikaanse economie als een monstrueuze Ponzi omschreef - sprak later nauwelijks meer met journalisten. Tot vorige week dus. Zijn boek wordt opnieuw uitgegeven en daarbij past een rondje interviews.

'Propaganda'

De heruitgave van zijn boek is een indicatie van de ongewijzigde kijk die Connolly op Europa heeft, zo blijkt. Het rottingsproces is volgens de econoom niet tot staan gebracht, integendeel. Alle inspanningen van Europese politici, toezichthouders en ambtenaren om het hoogtepunt van de crisis tot de verleden tijd te bestempelen, is volgens hem ook pure 'propaganda'.
Volgens hem is de diagnose van de Europese crisis niet correct en wordt er tot op de dag van vandaag uitsluitend aan symptoombestrijding gedaan.
'Both the sovereign-debt crisis and the banking crisis are symptoms, not causes. And the underlying problem has been that there was a massive bubble generated in the world as a whole by monetary policy—but particularly in the euro zone" by European Central Bank policy.'
Volgens Connolly is er een transferunie ontstaan en zal Duitsland de rekening voor de zwakke economische landen als Griekenland en zelfs Frankrijk moeten betalen zonder dat er een einde van die termijn in zicht is. Dat is vragen om grote problemen. Connolly zegt dat hij Duitsers vanaf 1989 bereid waren om tegen een prijskaartje van 5 procent van het BBP per jaar hun oostelijke broeders op te vangen, maar dat een dergelijke solidariteit binnen Europa niet bestaat.
De niet al te zonnige analyse van Connolly wordt nog eens voorzien van een gitzwart randje door deze eerdere berichten uit Duitsland: de Duitsers blijken onderling ook niet meer zo solidair te zijn.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 596 leden