
De jaarlijkse Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn het laatste beleidsdebat waaraan senator Kees de Lange deelneemt. Hij doet dit met een aanklacht over het monetair-economische reilen en zeilen van Europa, de Europese Commissie, de ECB en over het almaar groeiend democratisch tekort dat zo langzamerhand niemand meer kan ontgaan.
Was het twee jaar geleden een uitzondering om twijfel te uiten over de houdbaarheid van de euro, tegenwoordig moet je goed zoeken om nog serieuze economen te vinden die geloven dat de eenheidsmunt in zijn huidige vorm toekomst heeft. Slechts onder de politieke elite wordt de mantra van de euro, die een bindmiddel eerder dan een splijtzwam zou zijn, nog bezongen hoewel de toonzetting steeds meer als ‘falsetto’ te karakteriseren is. Alle debat van de afgelopen jaren heeft in elk geval tot een duidelijke conclusie geleid. Enerzijds, zonder een politieke unie in Europa is het europroject gedoemd te mislukken. Anderzijds, een politieke unie kan alleen tot stand komen met steeds verder gaande overdrachten van nationale bevoegdheden aan een ondemocratisch Europa met als resultaat een financiële transferunie die nog decennialang subsidiëring van Zuid- door Noord-Europa impliceert. Omdat de weerstand tegen een politieke unie enorm is, en er uitstekende alternatieven zijn voor de eenheidsmunt die euro heet, zal uiteindelijk een alternatief voor die munt onontkoombaar zijn.
Enkele reis
De sociaal-economische situatie in de eurozone is de afgelopen paar jaar ernstig verslechterd. De euro is te goedkoop voor Noord-Europa en te duur voor Zuid-Europa, en het one-size-fits-all beleid heeft daarom desastreuze gevolgen. In Zuid-Europa is de jeugdwerkloosheid opgelopen tot boven de 50 procent. Jongeren met enige opleiding verlaten hun land om waarschijnlijk nooit meer terug te keren. Welke toekomst heeft een natie die zijn jeugd niets te bieden heeft? Is het vreemd dat in zeer veel landen euro-kritische partijen hun niet altijd genuanceerde geluiden laten horen en daarmee scoren?Incompetente Grieken
De staatsschuld van diverse Zuid-Europese landen is gigantisch en in feite zelfs op een termijn van vele tientallen jaren onaflosbaar. Griekenland is natuurlijk het standaard voorbeeld, maar met diverse andere landen is het niet veel beter gesteld. De Europese elite weigert de werkelijke situatie onder ogen te zien. In plaats daarvan wordt in feite gekozen voor een onder curatelestelling van Griekenland. Op het moment dat de Grieken dreigden als soeverein volk hun eigen nieuwe regering te kiezen, stonden de Junckers, de Lagardes, de Schulzen, de Dijsselbloemen van deze wereld in de rij om de Grieken voor de zoveelste keer te waarschuwen voor de gevolgen van wat in principe hun vrije nationale keus was.‘Chantage door de Europese elite is verworden tot normaal beleidsinstrument’De dubbele pet van Dijsselbloem, die nog steeds ten onrechte meent dat het voorzitterschap van de Eurogroep te combineren is met zijn ministerschap van Financiën, werd weer op gênante wijze zichtbaar. En nu de Grieken hun eigen keus gemaakt hebben en proberen onder de oekazes van de financiële wurginstellingen uit te komen, gaat het van kwaad tot erger. De sfeer in Europa is om te snijden. De luie, frauderende, weerspannige en incompetente Grieken hebben de euvele moed Duitsland om 280 miljard aan herstelbetalingen te vragen. Chantage door de Europese elite is verworden tot normaal beleidsinstrument. Het gesundes Volksempfinden inclusief levensgevaarlijke tendensen is weer helemaal terug. Wie gelooft dat een dergelijk Europa een gemeenschappelijke politieke toekomst heeft, is toe aan een langdurig verblijf in een rustgevende omgeving met wanden in zachte pasteltinten.
Zwart gat
Iedereen begrijpt dat bedrijven failliet kunnen gaan. Onvoldoende toekomstperspectief en een te grote schuldenlast zijn de voor de hand liggende redenen. Iedereen zou ook kunnen begrijpen dat het voor landen, in feite om dezelfde redenen, niet anders is. De geschiedenis levert desgewenst alle voorbeelden. De oplossingen? Schuldkwijtschelding en een of andere vorm van devaluatie van de nationale munt. Andere smaken zijn er niet, goedkopere smaken evenmin. Niettemin gaat onze Europese elite door met het storten van meer en meer geld in een zwart gat door allerlei noodfondsen gegarandeerd door de belastingbetaler in te zetten en door de ECB vrijwel de vrije hand te geven in een desastreus monetair beleid. Terwijl een eventueel uitzicht op een rationele oplossing steeds verder uit beeld raakt.Politieke slippendragers
Het is overigens interessant om te zien wie de risico’s lopen als het gaat om staatspapieren van failliete of bijna failliete Zuid-Europese landen. Een aantal jaren geleden waren het vooral Europese banken en pensioenfondsen die tot over hun oren in dit soort dubieuze beleggingen zaten. In de afgelopen jaren hebben de banken deze giftige aandelen successievelijk afgestoten en de risico’s gedeponeerd bij de Europese belastingbetalers. Ook de zeer zwakke positie van allerlei banken in Zuid-Europa die eindeloos geld geïnvesteerd hadden in allerhande bubbels is aanmerkelijk opgeklaard door de invoering van een bankenunie waarbij opnieuw de belastingbetalers de zwarte piet toegespeeld krijgen. Met dank aan de ECB en hun politieke slippendragers.‘banken hebben de giftige aandelen afgestoten en de risico’s gedeponeerd bij de Europese belastingbetalers’Wanneer heeft de volksvertegenwoordiging van ons land zich over deze overdracht van bevoegdheden aan een ondemocratisch lichaam uit kunnen spreken? Het Nederlandse parlement heeft ooit ingestemd met een politiek onafhankelijke ECB. De politieke besluitvorming die desondanks voortdurend binnen de ECB plaatsvindt, is nooit geaccordeerd, ontoelaatbaar en zelfs in strijd met het eigen ECB-mandaat.
Geen gezichtsverlies
Over de ECB van Mario Draghi gesproken, als er één organisatie in Europa is die een sociale en economische ravage aanricht, dan zijn we hier aan het goede adres. De Europese elite is niet geïnteresseerd in het steeds verder verslechterende sociaal-economische lot van de Europese burgers, maar vooral beducht voor eigen gezichtsverlies. De definitieve mislukking van het met zoveel gezwollen taal gelanceerde europroject zou voor onze machthebbers het definitieve einde van hun geloofwaardigheid betekenen. Geen wonder dat de handelwijze van Draghi, die stelt de euro tot elke prijs overeind te zullen houden, in deze kringen gefundenes Fressen is.Waanzin
De gevolgen van dit wanbeleid zijn glashelder voor iedereen die zelfs maar een minimum aan realiteitszin bezit. Doordat de Nederlandse regering, aan de leiband van Brussel, nu al jaren een contraproductief bezuinigingsbeleid voert, wordt ook ons eigen land zwaar getroffen en betalen werklozen, eenvoudige belastingbetalers, spaarders, en huidige en toekomstige gepensioneerden het gelag. Werkloosheid komt onder allerlei groepen van de bevolking voor, met name onder ouderen, jongeren, allochtonen, en mensen met een handicap. Ouder ben je overigens al boven de 45. Door het rentebeleid van de ECB kan een pensioenfonds 24 procent rendement maken en toch de dekkingsgraad zien dalen. Kan de waanzin van het ECB-beleid duidelijker aangetoond worden?Ingrijpende discussie
Wat te doen voordat de wal het schip keert? Het is goed wat kritische meningen van toonaangevende instellingen en economen de revue te laten passeren. Het is niet toevallig dat die van Duitse zijde komen. In tegenstelling tot wat we in eigen land zien of beter gezegd: niet willen zien, namelijk een inhoudelijke discussie over de monetaire situatie in Europa, over de gevolgen van het huidige beleid en over eventuele oplossingen, wentelt men zich in Duitsland niet in zelfgenoegzaamheid, maar wordt er in de media een ingrijpende discussie gevoerd.‘De Bundesbank acht het vooruitzicht van meer integratie in Europa niet realistisch en het toekomstperspectief van een politiek-fiscale unie onhaalbaar’De Duitse Bundesbank kwam in maart met een bericht waarin afscheid genomen werd van de hooggestemde plannen waarin de EU zo graag grossiert. De Bundesbank acht het vooruitzicht van meer integratie in Europa niet realistisch en het toekomstperspectief van een politiek-fiscale unie onhaalbaar. Ook stelt de Bundesbank dat het beter ware als men zich in Europa niet zou verliezen in wensdromen over een politieke eenheid in Europa, maar dat men onwettige overdrachten van het ene land naar het andere zou beëindigen. Terug naar de no-bail-out clausule van het Verdrag van Maastricht van 1992 dus. Daar is geen woord Frans bij, en voor verantwoorde monetaire standpunten is dat waarschijnlijk maar beter ook.
Zeven bedrijven
Ook de baanbrekende bijdragen aan de discussie van Hans-Werner Sinn, President van het ‘Ifo Institut für Wirtschaftforschung’, mogen niet onvermeld blijven. Als voormalig adviseur van de regering Merkel heeft hij recht van spreken. Naast mensen als Markus Kerber, Hans-Olaf Henkel, Michael Vogelsang, Wolfgang Streeck en Bernd Lucke is hij niet alleen uitermate sceptisch over het huidige ECB beleid, maar draagt hij ook oplossingen aan. Over de problemen en hun mogelijke oplossingen wil ik spreken.‘centrale banken kregen groen licht om vrijwel onbeperkte kredieten te verlenen op een manier die vooral aan zelfbediening deed denken’Het eurodrama kent zo langzamerhand zeven bedrijven. Het begon allemaal met artikel 125 van het Verdrag van Maastricht waarbij financiële steun van de ene soevereine staat aan de andere expliciet uitgesloten werd. Hoe anders is de huidige Europese werkelijkheid. Pas echt mis ging het na de crisis van 2008-2009. Om landen die vrijwel failliet waren behulpzaam te zijn, kregen hun centrale banken van de ECB het groene licht om vrijwel onbeperkte kredieten te verlenen op een manier die vooral aan zelfbediening deed denken. Het economische bellen blazen was begonnen.
Whatever it takes
In mei 2010 begon het derde bedrijf toen de ECB zogenaamde asset-backed staatspapieren van Zuid-Europese landen begon op te kopen. Het vierde bedrijf in het drama was het optuigen van allerlei reddingsfondsen zoals EFSF en ESM. Tot eind 2013 zijn langs deze weg kredieten ten bedrage van 1058 miljard euro aan crisislanden uitgekeerd. Hiervan werd slechts 393 miljard door parlementen geaccordeerd, terwijl de resterende 665 miljard zonder enige vorm van democratische controle door het ECB-bestuur, waarin de financieel krachtiger landen een minderheid vormen, werd toegekend. Het vijfde bedrijf voltrok zich in de zomer van 2012 met de inmiddels berucht geworden uitspraak van Draghi: whatever it takes…. Het vrijwel onbeperkt opkopen door de ECB van niet langer gedekte en dus waardeloze staatspapieren nam vanaf 9 maart van dit jaar officieel een aanvang, ondanks dat een Salomonsoordeel over de rechtmatigheid daarvan –aangespannen door het Karlsruher gerechtshof- door het EHvJ nog moet plaatsvinden.Eurobonds
De vraag rijst of het nog erger kan, maar geheel in de traditie van de ECB is dit inderdaad mogelijk. Begin 2014 kwam de eerste fase van de bankenunie tot stand, waarbij - op een wijze die zo langzamerhand bekend is - de risico’s uiteindelijk toch bij de belastingbetaler gedumpt werden. Ondanks alle mooie woorden over het tegendeel. En het zevende bedrijf? De spelers staan nog op het toneel, de souffleur fluistert hun de passende teksten nog toe, maar het doel is eurobonds, die met het onbeperkte opkoopprogramma en de schuldverstrengeling via de bankenunie in feite al via de achterdeur geïntroduceerd zijn.Oplossingen
Na zoveel jaren wanbeleid zal het niet eenvoudig zijn het monetaire systeem in Europa opnieuw op de rails te krijgen. Niettemin is het goed om niet alleen aan te geven wat er mis is gegaan en nog steeds mis is, maar evenzeer om mogelijke oplossingen aan te dragen. Daartoe zijn diverse elementen nodig. Om te beginnen is realiteitszin over de schuldenpositie van landen geboden. Op een schuldenconferentie moet de situatie in Europa in beeld gebracht worden en waar nodig moet tot kwijtschelding van schulden worden overgegaan. Dit is geen novum, het werd eerder gedaan. Dus waarom zouden we dat nu niet wéér doen?‘Op een schuldenconferentie moet de situatie in Europa in beeld gebracht worden en waar nodig moet tot kwijtschelding van schulden worden overgegaan’Goedkope recepten zijn er niet, maar wel recepten die uitzicht op een toekomst bieden. Daarnaast moet het lidstaten mogelijk gemaakt worden de euro te verlaten teneinde interne devaluatie mogelijk te maken. Daartoe doen diverse verstandige voorstellen de ronde, waaronder The Matheo Solution (TMS) van de Nederlander André ten Dam. Alleen langs de weg van monetaire devaluatie en een eigen rentebeleid kan de industrie van zwakke landen weer concurrerend worden. Uiteraard in combinatie met de noodzakelijke hervormingen. Hebben de Fransen daar al een begin mee gemaakt? Of de Italianen? Zwakke landen moeten uiteindelijk zelf werken aan het vertrouwen dat internationale financiers in een land hebben. Daartoe moeten zekerheden geboden worden die per land sterk kunnen verschillen, maar die investeerders over de streep trekken.
Tijd dringt
Vervolgens moet de structuur van de ECB grondig op de schop. Met name het systeem waarbij ieder land in de eurozone, ongeacht het aantal inwoners, ongeacht de afdrachten per capita en ongeacht het economisch gewicht, een even zware stem heeft, dient met spoed herzien te worden. Ook de condities waaronder landen in en uit de eurozone kunnen treden moeten glashelder zijn. Tenslotte zijn harde afspraken over maximale schuldenplafonds die nu eens een keer niet met voeten getreden worden bitter nodig.‘iedere afzonderlijke natie binnen Europa moet de volledige zeggenschap over het eigen monetaire en sociaaleconomische beleid zo snel mogelijk terug eisen’Bovendien dringt de tijd. De euro is op sterven na dood, en de reanimatie moet met kracht ter hand genomen worden. Daartoe dient iedere afzonderlijke natie binnen Europa de volledige zeggenschap over het eigen monetaire, en sociaaleconomische beleid zo snel mogelijk terug te eisen. Dat hiervoor een bewerkelijke verdragswijziging nodig is, is niet aantrekkelijk maar onontkoombaar. Een Europa van autonome staten die investeren in economische en sociale samenwerking, met inachtneming van en respect voor lokale verschillen, biedt een realistischer toekomstbeeld dan een politieke unie zonder democratische legitimiteit en zonder steun onder de diverse bevolkingen in Europa.
69 Bijdragen
goof
Jammer dat Rutte en de rest van de Nederlandse politiek niet de geschiedenisboeken in willen gaan als dat onder hun leiderschap gebeurt .
Het zou juist deze politici sieren om uit totaal mislukte EU en euro te stappen ipv bezig te zijn ons land verder in het ongeluk te storten.
Het is allang niet meer de vraag of maar wanneer het ontploft en alle struisvogels die denken dat het wel zal loslopen moeten eens wat nieuwe batterijen in hun calculator stoppen.
Leprechaun
goofWe moeten heren EU politici het dus kwalijk nemen waarom er geen opties op tafel liggen anders dan "als de Euro valt, dan valt de EU".
Mocht men daar om opties verlegen zijn, ik bied ze belangeloos aan. Maar ik wens wel gevraagd worden en dat zal een stap te ver zijn voor de politici, want dat is gezichtsverlies en men wil zelfs ideeën over over andere mogelijkheden niet aanraken. Dus we modderen nog wel even door totdat de Grieken tot het besef komen dat zijzelf moeten vragen onder welke condities een Grexit voor de Euro-zone bespreekbaar wordt. Dat Grieken eenzijdig de stop eruit trekken is geen reële optie, dat gaat echt niet werken. Het lijkt kinderachtig om te wachten wie het eerst met de ogen knippert, maar kan het niet anders, dat de moeten de Grieken zijn. Als de Grieken geknipperd hebben doen we er goed aan om vol los te gaan op bv FTM en alternatieven aandragen. ABN-AMRO top hebben ook de knietjes gekregen, dus waarom zou ons dat niet lukken met de Euro en ECB top.
hubertus
LeprechaunNoem mij eens een reden om dat niet te doen.
boftm
hubertushubertus
boftmDrNomad
Het BTW tarief voor onderhoudswerkzaamheden is tijdelijk omlaag gegaan, de sector heeft een boom doorgemaakt. Laat wel zien dat een vrijere markt goed is voor werkgelegenheid.
Er is nog een andere oplossing voor het Europa probleem: helemaal stoppen met overheidsgeld.
Ikzelf denk dat ze zullen doormodderen ondanks dat iedereen het fout ziet gaan. En als deflatie ervoor zorgt dat schulden echt niet meer afbetaald kunnen worden, dan komt de grote knal.
jsmid
DrNomadhubertus
Misschien legt de schrijver de nadruk op het woord 'was', dan klopt het.
Niet voor niets heeft Smit Kroes het over 'de oude grenzen'.
De tweede is wanbeleid.
Je kunt pas spreken van wanbeleid als je weet wat de doelstelling van beleid is, en kunt vaststellen dat het beleid niet datgene heeft opgeleverd wat de doelstelling was.
Als het EU beleid is arbeidskosten te verlagen door lagere lonen, en afbraak van sociale voorzieningen, dan lukt het aardig.
Als de tweede doelstelling is de landen ook cultureel op te heffen, dan kun je ook de instroom van zogenaamde asielzoekers een succes noemen.
Als de derde doelstelling is imperialisme door 'soft power', wat Gorbatschow 'economische macht' noemt, dan lukt ook dat aardig.
Hoe lang Rusland de sancties kan weerstaan is de vraag.
De denkfouten komen er m.i. uit voort dat wij denken dat de overheid er voor ons welzijn is.
Dat dat de uitzondering is in deze wereld, dat legde me ooit in gebroken Nederlands een Russische vrouw uit, die gevlucht was uit Moldavië.
Guest
hubertusAha : U heeft de reactie even offline in een teksteditor afgemaakt !
Dat zouden méér mensen hier moeten doen die geen disqus account hebben...toch?
Overigens is dus de éérste denkfout géén denkfout als je de zin goed léést ???
En de twééde denkfout van senator de Lange is dat er géén Europees wanbeleid is ?
Tsja...mensen die dáár nog in geloven...
WtW
Guesthubertus
GuestIk hoop dat er wanbeleid is, maar ik ben daar helemaal niet gerust op.
Joost Visser
hubertusdicko
euvele moed Duitsland om 280 miljard aan herstelbetalingen te vragen. "
En, was het gezellig met Wilders in bed, mijnheer De Lange?
Het lijkt me inderdaad tijd dat u ermee ophoudt. Incompetentie is kennelijk niet voorbehouden aan louter de Grieken.
Zelden zulke demagogische borrelpraat gezien van een senator.
Bas
dickoJoost Visser
dickodicko
Joost VisserHet hele stukje:
"En nu de Grieken hun eigen keus gemaakt hebben en proberen onder de
oekazes van de financiële wurginstellingen uit te komen, gaat het van
kwaad tot erger. De sfeer in Europa is om te snijden. De luie,
frauderende, weerspannige en incompetente Grieken hebben de euvele moed
Duitsland om 280 miljard aan herstelbetalingen te vragen. Chantage door
de Europese elite is verworden tot normaal beleidsinstrument. Het gesundes Volksempfinden inclusief levensgevaarlijke tendensen is weer helemaal terug."
Dit lijkt mij niet te gaan over de denkwereld van Duitsland, maar over een kwalificatie van de handelwijze van de Grieken, nl 'chantage', en een kwalificatie van de Griekse regering (c.s.), nl. als (óók behorend tot de) 'Europese elite'.
Wanneer dit bedoeld was om een punt te maken dat ik verkeerd heb opgevat, was een aantal aanhalingstekens wel op z'n plaats geweest, of wat verklarende woorden als 'zogenaamd' ...
hubertus
dickoLeprechaun
Joost Visserhubertus
dickoWat De Lange schrijft lijkt me helaas helemaal waar.
dicko
hubertus"Demagogie is iets anders dan het verkondigen van leugens. Iemand die
demagogie bedrijft zal niet direct onwaarheden naar voren brengen. Men
zal er wel naar streven de luisteraar die er niet op bedacht is zelf
naar een bepaalde conclusie te leiden. Zo kan de demagoog diens publiek
naar de hand zetten."
Waarheid kan prima hand in hand gaan met demagogie.
Zoals hier: vier negatieve kwalificaties van een volk (waarvan het waarheidsgehalte overigens wél kwestieus is, maar als een ware demagoog laar De Lange in het midden of hij de Griekse arbeider, de Griekse werkeloze, de Griekse middenstand, de Griekse reders, de Griekse politiek, of alle Grieken tezamen bedoelt) en één dubieuze kwalificatie van een handeling, en vervolgens de herstelbetalingen noemen, wat die herstelbetalingen in een kwaad daglicht stelt.
Griekenland heeft echter het volste recht om daarom te vragen.
In de jaren '50 is afgesproken dat daarover niet gesproken zou worden tot aan de hereniging van beide Duitslanden, en na die hereniging is (bij mijn weten) niet afgesproken dat er niet meer over gesproken zou worden.
hubertus
dickoOverigens valt alle politieke praat onder demagogie, volgens jouw orakel.
Waarom Griekenland niet Italië aanspreekt vraag ik me af, als ik me goed herinner bezette Hitler Griekenland alleen omdat Mussolini daar verdreven was.
De volgende vraag is dan wie de tweede wereldoorlog veroorzaakte, vele historici zijn van mening dat dat de Versailles club was.
Zo worden dan ook de VS, Engeland en Frankrijk aanspreekbaar.
dicko
hubertusDat alle 'politieke praat' onder demagogie valt is kennelijk uw eigen wereldbeeld. Ik zal dat in gedachten houden bij het lezen van uw regelmatig politiek getinte reacties... ;-)
hubertus
dickoHeb je ooit een politicus een verhaal horen afsteken wat niet tot een door hem of haar bedoelde conclusie leidde ?
ergo
dickostuurde Hitler troepen naar Griekenland (die daar anders met de bevolking
omgingen dan in NL) Zij voerden ook de Griekse goudvoorraad af naar .DE. Huidige geschatte waarde 1,000 miljard. De Amerikanen namen dat
na de bevrijding mee naar huis, evenals goud uit andere bevrijde landen,
want; veiliger in de VS.
Nu zouden de duitsers dat goud misschien wel willen teruggevan, maar zij
kunnen dit niet. M.i. is dat goud ook allang niet meer door de VS leverbaar.
Dit laat echter onverlet dat de Grieken nog een claim op Duitsland hebben.
Kees de Lange
dicko(i) Bij de crisis van 2008-2009 hebben Grieken met bezit, zoals de reders, enorme bedragen buiten Griekenland ondergebracht. Hoeveel precies is onbekend, maar ik heb schattingen van ruim 300 miljard (ongeveer de helft van het BNP van Nederland) gezien.
(ii) De Europese gelden waarmee Griekenland ''gered'' zou zijn, dienden niet om de nood onder gewone Grieken te lenigen, maar zijn vooral besteed om Griekse banken te redden.
De gewone Griek is dus eerder slachtoffer dan dader van het drama. Kennelijk heb ik teveel voorkennis bij de lezer verondersteld, en is de stijlfiguur van sarcasme helaas niet door iedereen begrepen. De zin "De luie, frauderende, weerspannige en incompetente Grieken hebben de euvele moed Duitsland om 280 miljard aan herstelbetalingen te vragen. " is vooral een parafrase mijnerzijds om aan te geven hoe de populaire pers in Nederland (Telegraaf) en Duitsland wel erg gemakzuchtig over de Grieken schrijft. Kennelijk werd niet voor iedereen uit de totale context van mijn column duidelijk dat mijn cynisme en sarcasme hier de boventoon voeren.
Juist het spreken in dit soort stereotypen kan alleen maar leiden tot verwijdering en wantrouwen tussen landen. Daar zit niemand op te wachten. Bij een failissement heeft het weinig zin schuldvragen te stellen, maar verdient het zoeken naar oplossingen de voorkeur. De door mij geciteerde retoriek staat dat proces alleen maar in de weg.
Tenslotte, ik heb weinig met de antiintellectuele politiek van Wilders, getuige ook mijn stemgedrag. Evnmin behoort hij tot mijn favioriete bedpartners.
Guest
Kees de Langedichterbij komt bij de huidige Siriza-strapatsen...toch?
zuiderling
zuiderling
zuiderlingMvdB
zuiderlinghttp://www.z24.nl/geld/nederland-grootste-fraudeur-met-europees-sociaal-fonds-553368
zuiderling
MvdBLeprechaun
MvdBDaarom vind ik kennismaking voor de financiële wereld met basisprincipes, van bijvoorbeeld de zorg-ethiek van Aristoteles, zo belangrijk.
Hier beneden een link voor deze lieden van de financiële wereld, om mee te starten, kunnen ze zich later niet meer verontschuldigen van: 'wir haben es nicht gewusst' of 'ze hebben het ons niet verteld en daarom zijn wij zo dom gebleven' en 'konden er niets aan doen, dus wij hebben ook geen straf verdiend', 'hier, kijk eens naar onze schone en onschuldige handjes' (de handjes strekkend, zodat we ze wel gelijk de handboeien om kunnen doen):
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/topbankiers-praten-salarisverhoging-goed-met-eenzijdige-ethiek
Leprechaun
Het beleid van ECB lijkt niet eens een markt, laat staan een vrije markt waar los van "regulier" overheidsbeleid, toch altijd nog iets van vraag en aanbod een sturend effect heeft. Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat de quasi-geld van de ECB voornamelijk zijn weg naar de financiële markten heeft gevonden en niet naar de reële economie. Deze inmiddels fantasie werelden, de obligaties en aandelen markten, trekken nu nog wat extra geld aan van de kleine man/vrouw die de boot niet wil missen. Dezelfde mannetjes zullen straks het zinkende schip te laat kunnen verlaten, en verbaast rond zwemmen op zoek naar reddingsvesten in het ijkoude water.
Ook de zogenaamde professionals en pensioenfondsen wacht significante verliezen. Zoals gezegd het beleid van de ECB heeft niets met markt te maken, waarschijnlijk is de ECB semi-legaal bezig, op zijn minst onrechtvaardig, dus als de verliezen bekent zijn, dan pas kunnen we een aanvang maken met de top van de ECB aan te pakken, misschien zien we ze zelfs op een strafbankje van een rechtbank.
Genoegdoening, meer zal er voor de gemiddelde EU-citizen niet inzitten, maar helaas op een lager welvaartsniveau.
Joost Visser
Leprechaundicko
Joost VisserOp welke (rechts)grond zou een staat een van die staat onafhankelijke toko nog ter verantwoording kunnen roepen?
Leprechaun
dickoDit volgens mij semi-illegaal of zelfs illegaal omgaan met het mandaat.
dicko
LeprechaunUitgaand van diezelfde veronderstelling zou de enige optie zijn om de ECB op te heffen en eventueel opnieuw op te richten met een andere set bevoegdheden. Maar dat is nogal een 'dingetje'...
Joost Visser
dickoReden om de ECB niet in de primaire markt te laten meespelen, is vanwege de prijsvorming in de markt. Op het moment dat de ECB aankondigt dat het in de secondaire markt staatsobligaties gaat opkopen, verstoort dit direct al de markt in de zin dat de markt weet dat er op de achtergrond een grote partij zit te trappelen van ongeduld om mee te mogen doen. Dus wat verboden was, wordt nu toch gerealiseerd. Zie bijvoorbeeld Italie 1%.
Dat de ECB op de secundaire markt aankoopt wordt gezien als indirecte financiering en dus toegestaan, mits men binnen het mandaat blijft van prijsstabilisatie en inflatie. Als indirecte financiering is toegestaan, behoeft het tweede deel van de zin niet toegevoegd te worden. Het is wel of niet toegestaan. QE werkt niet in Japan, heeft een beetje gewerkt in Amerika na Q1, Q2, Q3, Q4 en hoeveel Q´s zouden er nog volgen. Ervaring genoeg om het niet te doen.
Dus, een buiten het mandaat om twijfelachtig financieel- economisch programma.
Of is het een verbloeming van de werkelijke reden waar een van de boardmembers overstag ging? ´Als we geen QE implementeren, storten de beurzen in´.
Ben benieuwd wat het Europese Hof gaat beslissen n.a.v. de klacht van Duitse politici en hoogleraren m.b.t. mandaatoverschrijding. De AG deelt mijn mening in ieder geval niet.
Leprechaun
dickoEven geduld nog en dan kunnen we in ieder Euro-land los gaan op de Governing Council van de ECB, net zoals in Nederland ABN-AMRO werd geschoren, die top kregen we ook op de knieën. Maar dat is nog niet ver genoeg, want eigenlijk moeten ze kruipend hun kantoor holen verlaten. Houden wij de tondeuse, pek en veren alvast bij de hand, waarna we een democratischer koers kunnen gaan uitwerken.
Leprechaun
LeprechaunKunt u zichzelf al even opwarmen voor ons pek en veren feestje:
http://www.volkskrant.nl/dossier-europese-unie/schimmige-lobby-drukt-zware-stempel-op-europees-beleid%7Ea3956211/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
Leprechaun
Leprechaunhttps://www.transparency.org/news/pressrelease/europes_unregulated_lobbying_opens_door_to_corruption
Leprechaun
Leprechaunhttp://www.transparency.nl/2015/04/lobbyen-in-nederland/#utm_source=feed&utm_medium=feed&utm_campaign=feed?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Joost Visser
dickohubertus
dickoMolenaer
LeprechaunLeprechaun
MolenaerHet is wel toevallig dat de grootste rederij-eigenaren Grieken zijn en die blijken de spreekwoordelijk beste stuurlui op willekeurige kleur wal te zijn, die onder elke kleur vlag varen.
Ik kan haast niet wachten op moment dat het schip ECB de wal raakt, en dan kijken welke richting en kleur het vaartuig dan aanneemt. Ik zal niet nalaten om in mijn witte of zwarte tenue te proberen het schip wat bij te sturen. Roeit u met mij mee?
Leprechaun
Leprechaun;-) :-P :-! :-)
Molenaer
Guest
MolenaerHet is je kennelijk ontgaan dat Kees de Lange binnenkort de senaat verlaat ,
om vervangen te worden door een andere OSF-er ,
dewelke Kees de Lange onlangs nog de oren waste door hem opportunisme te verwijten :
de huidige regeringspartijen steunen in ruil voor... ja,wat ?
De onafhankelijkheid van de OSF ?
Molenaer
GuestGuest
MolenaerIk hoop ook van hárte dat hij hier doorgaat met zijn meestal zéér opportune colums !
Kees de Lange
Guesthttp://www.cadelange.nl/aspirant-senator-hendrik-ten-hoeve-maakt-het-wel-erg-bont/
http://www.cadelange.nl/de-illusies-van-de-lokale-politiek/
Guest
Kees de Lange(Ik had ze helaas niet bij de hand...)
Roland Horvath
De Matheo oplossing is kunstmatig. Er moet een werkelijke binnenlandse tweede munt zijn in elke EU lidstaat. Niet converteerbaar in een andere munt: euro, dollar of andere. Dan is die interne munt geen aanhangsel van de euro maar een compliment van de euro. Alleen binnenlands gebruik zoals de WIR in Zwitserland. In de vorm van een banksaldo en van munten en biljetten. Dat is er een feitelijke wisselkoers via de waarde van binnenlandse goederen. Alle landen beschikken dan over geld om de handel te betalen. En als de euro toch verdwijnt is er dan reeds een nationale munt.
bps
Roland Horvathhubertus
bpsWaarom de ramp euro gehandhaafd zou moeten worden ook niet.
bps
hubertusU kunt dat natuurlijk zelf ook gaan bedenken i.p.v. op een ander te wachten.
Vort! Aan het werk jij, met je luie hersencellen door al die voorgekauwde boeken met denkwerk van anderen.
Dit is tot nog toe zelfbediening.
hubertus
bpsWat zou dat zijn ?
Het enige voordeel van de euro is afwezigheid van variërende wisselkoersen.
Helaas is het nadeel daarvan een veelvoud van het voordeel.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
hubertus
GuestIk zou eens lezen wat Sarrazin er over schrijft, z'n herinneringen van een reis naar Griekenland en Turkije, in z'n studententijd.
De waarnemingen van Sarrazin komen overeen met de mijne.
Verder, op grond waarvan meen je dat Griekenland er maar op los geleend heeft zodra het de euro kreeg, door Duitse schuld ?
Dan, massale moord en vernietiging, je zult wel op de Duitse bezetting van WW II doelen.
Dan zijn er twee vragen, wie veroorzaakte de tweede wereldoorlog, en waarom hielden de Grieken zich niet aan de Conventies van Genève, conventies die een bezet land opdragen de bezetter te gehoorzamen ?
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
hubertus
GuestWat betreft gezag, elke gek ziet toch ondertussen dat de euro een ramp is ?
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
hubertus
GuestZo wordt je filantroop.
Nadat hij z'n speculatie in valuta had gestopt ging hij in internet aandelen, en leed een gigantisch verlies.
Dit verlies versterkte het vermoeden dat zijn gespeculeer in valuta's alleen veel geld had opgeleverd door voorkennis.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
hubertus
GuestVolgens de Geneefse conventies, waar nu Israel en de Palestijnen zich niet aan houden, dient de bezetter te zorgen voor de bevolking, en dient de bevolking zich niet te verzetten.
Ik had nooit de indruk dat de Grieken, nadat de Duitse bezetting een feit was, zich aan die conventies hielden.
Wij in Nederland wel, ons verzet was niet meer dan verzetjes, daar gedroegen de Duitsers zich dan ook, als in b.v. Frankrijk, netjes.
Het oorlogszuchtige van Hitler blijkt uit:
A J P Taylor, 'The Origins of the Second World War', 1961, 1967, Londen.
Taylor rekent ook af met de Lebensraum mythe.
Voor Roosevelt zie:
Charles A. Beard, ‘President Roosevelt and the coming of the war 1941, A study in appearances and realities’, New Haven, 1948.
Mein Kampf is een slaapverwekkend boek.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Molenaer
Guestbps
Voor elk probleem, komen ze steeds met een zak geld aan slepen, of met een politieke fantasie-unie
Zonder vakmensen en verstand van zaken, begin je daar niets mee.
2012. Draghi komt met een € biljoen LTRO.
Dan tuurt de ECB naar de politiek dat die iets moet doen.
De politiek rommelt wat en roept voldaan: “Nu is de ECB weer aan zet …!”
Vervolgens komt Draghi weer met een € biljoen TLTRO aan het verkeerde adres.
En dan tuurt de ECB weer naar de politiek.
De politiek rommelt weer wat en roept weer voldaan: “Nu is de ECB weer aan zet …!”
Vervolgens komt Draghi weer met een nieuw € biljoen of "what ever it takes" aan het verkeerde adres, nu om staatsschulden op te laten kopen.
Juncker komt nu ook met een suggestie van € 320 miljard voor investeringen waarvan niemand weet waarin, en biedt een schamele € 21 miljard voor de eerste verliezen van alle verliezen.
Terwijl Lagarde gilt dat overal de lonen en prijzen omlaag moeten om "te concurreren". Dat is het!
Het ei van Columbus.
Geen hond die erin trapt natuurlijk.
En samen zitten ze elkaar lam en onbegrijpelijk, maar heel voornaam aan te gapen.
Alsof dat de domheid, het gebrek aan enig benul, kan verbloemen.
En als je er wat van zegt ben je bij de gochemogolen aan de beurt voor demonisering en uitsluiting.
peter klein
Betaald door de belastingbetaler, die niet rijk of een grootbedrijf is, want die weten van belastingontwijking.
De jan modaal, die het faillissement van de eigen rijkdom en cultuur kan betalen
Je zou toch haast anti- democraat ervan worden...