Europa verder in het nauw, aandelen interessant

3 Connecties

Relaties

Frankrijk Aandelenmarkt

Locaties

Duitsland

Opportunistische Europese politici onderschatten de economische gevolgen van de sancties tegen Rusland, denkt belegger Jan Dwarshuis. Onze economie staat er beroerd voor, maar voor beleggers in Europese aandelen breken er desondanks interessante tijden aan.

De voorzitter van de Eurogroep – Jeroen Dijsselbloem – liet begin mei van dit jaar weten dat de financiële crisis voorbij was. Het is begrijpelijk dat politici de burger moed in willen spreken, maar dit soort uitspraken kunnen maar beter met een korreltje zout worden genomen worden. Inmiddels wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de kans op een nieuwe recessie in Europa met de dag toeneemt. De eerder deze week gepubliceerde cijfers over de Duitse industriële productie spreken immers boekdelen. Duitsland is niet meer in staat om de Europese kar te trekken en van Frankrijk, Italië of Spanje hoeft u zeker niets te verwachten.

Europa wordt door de recente economische ontwikkelingen steeds meer in het nauw gedreven. Het uiterst broze economische herstel staat op de tocht. Medio 2008 was ik van mening dat Europa minimaal 10 jaar lang geen fatsoenlijke groei zou laten zien. Helaas moet ik constateren dat economische groei in Europa nog steeds ver te zoeken is. Daarnaast wordt het deflatiegevaar in Europa schromelijk onderschat. Een aandachtspunt voor de overmoedige huizenkoper van vandaag.

Olie op het vuur

De voorzitter van de Europese commissie – José Manuel Durão Barroso – heeft grote woorden gebruikt tijdens de implementatie van de destructieve sancties jegens Rusland. Hij vergist zich echter in de Europese burger, die de huidige economische ontwikkelingen meer dan spuugzat is. Barroso lijkt zich niet te realiseren dat hij Europa zeker geen dienst bewijst en de toekomst van de EU verder op het spel zet. Een kind weet dat een economisch gehavend Duitsland in combinatie met een halsstarrig en egoïstisch Frankrijk veel olie op het Europese vuur gooit.

Een economisch gehavend Duitsland in combinatie met een halsstarrig en egoïstisch Frankrijk gooit veel olie op het Europese vuur

Europa moet dringend hervormen. De Europese Unie is al jarenlang verworden tot een niets zeggend praathuis. Met name op het fiscale vlak moet Europa knopen door gaan hakken. De sancties tegen Rusland zijn dom en ouderwets. Rusland is onderdeel van Europa en dit lijken veel politici zich nauwelijks te realiseren.

Daarnaast heeft Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen om Europa te bevrijden; ook dat is men kennelijk vergeten. Het was Vladimir Poetin die president George W. Bush als eerste belde om de VS zijn hulp aan te bieden na 9/11. De opgelegde sancties zullen uiteindelijk de EU en de VS op lange termijn veel meer schade berokkenen dan dat deze Rusland nu economisch raken. Europese politici lijken zich dat in het geheel niet te beseffen. Hen kan opportunistisch kortetermijndenken worden verweten.

Koopjes

Zijn er voor beleggers in het huidige tijdsgewricht dan geen kansen? Natuurlijk wel. Wanneer we naar waarderingen kijken wordt de spread tussen Europa en de VS wijder en wijder. Europa is goedkoop, en dat is vooraanstaande Amerikaanse beleggers ook opgevallen.

Activistisch beleggen zal overwaaien naar Europa, dat op meerdere vlakken in het nauw wordt gedreven

Al eerder heb ik aangegeven dat activistisch beleggen zal overwaaien naar Europa. De activistische belegger Bill Ackman is bezig om 5 miljard dollar op te halen voor een fonds dat eerdaags een notering krijgt in Amsterdam. Dat fonds gaat op zoek naar koopjes in Europa en die zijn er meer dan genoeg. Daarnaast melden ook andere activistische beleggers belangen in Europese bedrijven. Europa wordt op meerdere vlakken in het nauw gedreven, zoveel is wel duidelijk. Voor beleggers in Europese aandelen breken er interessante tijden aan.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.