Hoe bankiers en beurshandelaars miljarden roofden van Europese belastingdiensten. Lees meer

In heel Europa zijn landen jaren achtereen doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij fraude met dividendbelasting. De schade loopt in de tientallen miljarden. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak,’ noemde een kroongetuige het. Ook in Nederland is de Belastingdienst tientallen jaren slachtoffer geweest van dividendstrippende bankiers.

The CumEx-files is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten waar Follow the Money deel van uitmaakt. Dat leidde in oktober 2018 tot de eerste een golf publicaties. Drie jaar later volgde de reprise met 16 journalistieke organisaties uit 5 continenten. De onderzoeken worden gecoördineerd door het Duitse onafhankelijke platform Correctiv. Meer weten: cumex-files.com.

49 artikelen

© JanJaap Rypkema

Europarlementariërs willen onderzoek naar CumEx-handel en vervolging van daders

Het Europees parlement pleit voor maatregelen tegen transacties waarbij ten onrechte een of meerdere keren dividendbelasting bij de belastingdiensten van de lidstaten wordt teruggevorderd. Het pleidooi volgt na onthullingen van een consortium van Europese onderzoeksjournalisten, waarvan Follow The Money deel uitmaakt.

Europese landen zijn op grote schaal het doelwit geweest van ‘bendes’  van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. Tussen 2001 en 2016 wisten zij via zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden de belastingdiensten van zeker 11 EU-lidstaten minstens 55,2 miljard euro te ontfutselen.

Dit werd op 18 oktober onthuld, na grootschalig onderzoek door een netwerk van 19 mediapartners, gecoördineerd door het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. Journalisten uit 12 landen werkten voor dit onderzoek ruim een jaar lang samen.

The CumEx Files kwamen al kort na deze onthulling tijdens een plenair debat aan de orde. Vandaag nam het Europees parlement een resolutie aan waarin de financiële toezichthouders van de EU, de European Securities and Markets Authority en de Europese Bank worden opgeroepen om onderzoek te doen naar de zogeheten dividendarbitrage, waarbij diverse spelers in de financiële markt gebruikmaken van hiaten in de fiscale wet- en regelgeving. Simpel gezegd: partijen die geen recht hebben op de teruggaaf van ingehouden dividendbelasting maken dealtjes met partijen die dat wel hebben. De winst verdelen ze, en de belastingdienst heeft het nakijken.

De Europarlementariërs roepen de nationale autoriteiten op om de onschendbaarheid van witteboordencriminelen op te heffen

In Duitsland en Denemarken lopen strafrechtelijke onderzoeken naar de zogeheten CumEx-handel, een extreme variant van dividendarbitrage die volgens de Duitse justitie ronduit frauduleus is. Partijen die met elkaar samenspanden vroegen meerdere malen dividendbelasting terug, terwijl die maar een keer was ingehouden. Een andere variant is de zogeheten CumCum-handel, waarbij een partij die geen recht heeft op dividendteruggaaf onderhandelt met een partij die dat wel heeft. Deze handel wordt door regelgevende instanties gezien als belastingontwijking.

De Europarlementariërs willen nu dat de Europese toezichthouders grondig onderzoeken hoe deze fraude precies heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe die handel precies werkt, wie de betrokken partijen zijn, wat de bedreiging is voor de financiële markten, welke nationale en/of Europese wetten zijn overtreden en welke maatregelen de nationale toezichthouders inmiddels hebben genomen.

Ook wil het Europees parlement dat wordt gekeken naar de falende samenwerking tussen de Europese belastingdiensten. Kennis van CumEx-handel en andere frauduleuze dividendarbirage werd niet gedeeld met collega-diensten. Pas in 2014 waarschuwde de Deense belastingdienst de collega’s in België dat verdachte handelaren in Denemarken ook in België opereerden. Op dat moment hadden de Belgen al ruim 200 miljoen euro aan de fraudeurs betaald, maar dankzij de Deense tip kon de uitbetaling van nog eens ruim 322 miljoen euro worden tegengehouden.

In de resolutie die donderdag tijdens een plenaire sessie werd aangenomen, roepen de Europarlementariërs de nationale autoriteiten op om de onschendbaarheid van witteboordencriminelen op te heffen door strafrechtelijke onderzoeken te beginnen en forse boetes op te leggen. Niet alleen fiscale adviseurs, maar ook bankiers, advocaten en accountants die bij de handel zijn betrokken, moeten voor de rechter worden gebracht.

Verder dient in de EU-regels voor de verplichte uitwisseling van fiscale gegevens voortaan informatie over dividendarbitrage worden opgenomen. Tot slot constateren de parlementariërs dat de crisis van 2008 geleid heeft tot bezuinigingen bij de nationale belastingdiensten. Ze roepen de lidstaten op hun belastingdiensten te moderniseren en uit te breiden, om zo tot een betere controle en informatie-uitwisseling te komen.

Dossier

Europese landen – ook Nederland – zijn jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij voor miljarden aan fraude met dividendbelasting. Dit blijkt uit 180.000 pagina's aan gelekte documenten, in handen van Follow the Money en 18 andere redacties in Europa.

Wil je op de hoogte blijven van alle onthullingen? Klik op de knop en we sturen je een mailtje zodra we een nieuw artikel publiceren.

Volg dit dossier