© JanJaap Rypkema

  • Boetes? Achter de tralies voor jaren schrikt meer af lijkt me.

Het Europees parlement pleit voor maatregelen tegen transacties waarbij ten onrechte een of meerdere keren dividendbelasting bij de belastingdiensten van de lidstaten wordt teruggevorderd. Het pleidooi volgt na onthullingen van een consortium van Europese onderzoeksjournalisten, waarvan Follow The Money deel uitmaakt.

Europese landen zijn op grote schaal het doelwit geweest van ‘bendes’  van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. Tussen 2001 en 2016 wisten zij via zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden de belastingdiensten van zeker 11 EU-lidstaten minstens 55,2 miljard euro te ontfutselen.

Dit werd op 18 oktober onthuld, na grootschalig onderzoek door een netwerk van 19 mediapartners, gecoördineerd door het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. Journalisten uit 12 landen werkten voor dit onderzoek ruim een jaar lang samen.

The CumEx Files kwamen al kort na deze onthulling tijdens een plenair debat aan de orde. Vandaag nam het Europees parlement een resolutie aan waarin de financiële toezichthouders van de EU, de European Securities and Markets Authority en de Europese Bank worden opgeroepen om onderzoek te doen naar de zogeheten dividendarbitrage, waarbij diverse spelers in de financiële markt gebruikmaken van hiaten in de fiscale wet- en regelgeving. Simpel gezegd: partijen die geen recht hebben op de teruggaaf van ingehouden dividendbelasting maken dealtjes met partijen die dat wel hebben. De winst verdelen ze, en de belastingdienst heeft het nakijken.

De Europarlementariërs roepen de nationale autoriteiten op om de onschendbaarheid van witteboordencriminelen op te heffen

In Duitsland en Denemarken lopen strafrechtelijke onderzoeken naar de zogeheten CumEx-handel, een extreme variant van dividendarbitrage die volgens de Duitse justitie ronduit frauduleus is. Partijen die met elkaar samenspanden vroegen meerdere malen dividendbelasting terug, terwijl die maar een keer was ingehouden. Een andere variant is de zogeheten CumCum-handel, waarbij een partij die geen recht heeft op dividendteruggaaf onderhandelt met een partij die dat wel heeft. Deze handel wordt door regelgevende instanties gezien als belastingontwijking.

De Europarlementariërs willen nu dat de Europese toezichthouders grondig onderzoeken hoe deze fraude precies heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe die handel precies werkt, wie de betrokken partijen zijn, wat de bedreiging is voor de financiële markten, welke nationale en/of Europese wetten zijn overtreden en welke maatregelen de nationale toezichthouders inmiddels hebben genomen.

Ook wil het Europees parlement dat wordt gekeken naar de falende samenwerking tussen de Europese belastingdiensten. Kennis van CumEx-handel en andere frauduleuze dividendarbirage werd niet gedeeld met collega-diensten. Pas in 2014 waarschuwde de Deense belastingdienst de collega’s in België dat verdachte handelaren in Denemarken ook in België opereerden. Op dat moment hadden de Belgen al ruim 200 miljoen euro aan de fraudeurs betaald, maar dankzij de Deense tip kon de uitbetaling van nog eens ruim 322 miljoen euro worden tegengehouden.

In de resolutie die donderdag tijdens een plenaire sessie werd aangenomen, roepen de Europarlementariërs de nationale autoriteiten op om de onschendbaarheid van witteboordencriminelen op te heffen door strafrechtelijke onderzoeken te beginnen en forse boetes op te leggen. Niet alleen fiscale adviseurs, maar ook bankiers, advocaten en accountants die bij de handel zijn betrokken, moeten voor de rechter worden gebracht.

Verder dient in de EU-regels voor de verplichte uitwisseling van fiscale gegevens voortaan informatie over dividendarbitrage worden opgenomen. Tot slot constateren de parlementariërs dat de crisis van 2008 geleid heeft tot bezuinigingen bij de nationale belastingdiensten. Ze roepen de lidstaten op hun belastingdiensten te moderniseren en uit te breiden, om zo tot een betere controle en informatie-uitwisseling te komen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Eric Smit

Gevolgd door 2940 leden

Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

Volg Eric Smit
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Over de auteur

Siem Eikelenboom

Gevolgd door 817 leden

Werkte eerder als onderzoeksjournalist bij Zembla, Nova en Het Financieele Dagblad, waar hij meewerkte aan de Panama Papers.

Volg Siem Eikelenboom
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Dit artikel zit in het dossier

The CumEx Files

Gevolgd door 3070 leden

FTM maakt sinds 2018 deel uit van een netwerk van 19 mediapartners uit 12 landen, gecoördineerd door het Duitse non-profit on...

Volg dossier