
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Adviesbureaus verdienen riant aan het EU-coronaherstelfonds
Hoogste bestuurder Bonaire twee weken geschorst na onderzoek van FTM
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Traag Den Haag laat Nederlanders te lang wachten op EU-voordelen
Nederland dreigt hoge rekening te krijgen voor Europees coronaherstelfonds
De Deense Europarlementariër Karen Melchior ziet er geen probleem in dat ze investeert in bedrijven waarmee ze zich ook als regelgever bezighoudt. © Europees Parlement
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Twee leden van het Europees Parlement die meeschrijven aan EU-regels voor techbedrijven, bezitten tevens aandelen in verschillende techbedrijven. Een duidelijk belangenconflict, volgens een lobbywaakhond. Beide parlementariërs zijn zich van geen kwaad bewust. ‘Het kwam niet in me op om advies te vragen.’
De Deense Europarlementariër Karen Melchior van de liberale fractie Renew Europe bezit aandelen in Apple, Amazon, Google-moeder Alphabet, Nintendo, Nokia en Zoom Video Communications.
Tegelijk heeft Melchior meegeschreven aan conceptwetgeving die direct van toepassing zal zijn op die bedrijven. Ze is onder meer betrokken geweest bij de behandeling van twee EU-verordeningen die expliciet gericht zijn op het reguleren van Big Tech: de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA).
De Tsjechische Europarlementariër Marcel Kolaja, van de Groenen, bezit aandelen IBM en is eveneens betrokken geweest bij de DMA. Ook deed Kolaja suggesties voor resoluties over kunstmatige intelligentie. Beide dossiers heeft IBM zelf in het Europees lobbyregister aangemerkt als zaken die voor het bedrijf van belang zijn. Een registratie is verplicht voor lobbyisten die Europarlementariërs willen ontmoeten.
Dat er buiten dat lobbyregister om van alles gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen, bleek begin deze maand. Een netwerk van een Griekse Europarlementariër, een Italiaanse oud-Europarlementariër en een niet-geregistreerde NGO wordt verdacht van corruptie en omkoping door Qatar. ‘Qatargate’ leidde tot een fel debat over de integriteitsregels voor Europarlementariërs.
‘We willen een parlement waarvan iedereen er volledig op kan vertrouwen dat alle besluitvorming plaats heeft zonder belangenconflicten,’ zegt Olivier Hoedeman, van lobbywaakhond Corporate Europe Observatory. Hij zegt dat zowel het aandelenbezit van Melchior als dat van Kolaja duidelijke gevallen zijn van belangenconflicten. Melchior en Kolaja zijn het daar niet mee eens.
‘Ik begrijp waarom u er vragen over stelt, maar het is niet dat ik minder kritisch op deze bedrijven ben omdat ik aandelen in ze heb,’ vertelt Melchior in een telefonisch interview met Follow the Money. ‘Ik ben zelfs zeer kritisch en heb gepleit voor strengere regulering van digitale bedrijven, met name de platforms.’
Beide Europarlementariërs hebben hun aandelenbezit opgegeven in hun verklaring van financiële belangen, beschikbaar op de website van het Europees Parlement. Melchior zegt dat het feit dat ze open is over de aandelen die ze bezit, elk potentieel belangenconflict neutraliseert. ‘Het is belangrijk om er transparant over te zijn.’ Na het interview stuurt ze Follow the Money uit eigen beweging recente bankafschriften over haar aankopen en verkopen van aandelen.
Waarom aandelen bezitten?
Melchior heeft al jaren aandelen. De Deense liberaal zegt dat ze ‘liever investeert in bedrijven die ik vertrouw’, dan geld in een investeringsfonds te stoppen. ‘Ik doe dingen liever zelf.’ Dat leidt overigens niet altijd tot de gewenste resultaten. In 2017 wilde Melchior aandelen kopen in het bedrijf achter de app Snapchat, maar ze kocht vijftig aandelen in het bedrijf Snap-On Inc, een producent van professioneel gereedschap voor de transportsector. Die aandelen heeft ze nog steeds.
Ze zegt dat ze probeert alleen aandelen te hebben in bedrijven die ‘iets positiefs’ doen. Haar aandelen Siemens verkocht ze in 2019, toen ze erachter kwam dat het Duitse bedrijf actief was in door Israël bezet gebied. Melchior benadrukt dat het bezit van aandelen niet in diskrediet gebracht moet worden. ‘Aandelenbezit is een belangrijk deel van onze economie. Ik vind het belangrijk dat meer burgers investeren in aandelen.’
Kolaja kreeg zijn aandelen op een andere manier. Voordat hij namens de Tsjechische Piratenpartij in het Europees Parlement werd verkozen, was hij productmanager bij het softwarebedrijf Red Hat. In juli 2019, een week nadat Kolaja werd geïnstalleerd als parlementslid, kocht IBM Red Hat. Kolaja kreeg de aandelen als gevolg van die overname.
Ook de Deense Melchior werd in 2019 voor het eerst verkozen in het Europees Parlement. ‘Ik heb aan het begin van het mandaat overwogen of ik mijn aandelen zou moeten verkopen. Maar dan zou ik belasting hebben moeten betalen over mogelijke winsten. Ik zou moeten betalen om te kunnen verkopen. Vervolgens zou ik moeten bedenken waar ik de inkomsten in stop. Ik wist niet zeker wat beter zou zijn.’ Ze koos ervoor de aandelen te houden.
Melchior heeft haar aandelen ook niet op afstand gezet, omdat ze niet wist hoe en welke commerciële partij ze daarmee kon vertrouwen. Naar aanleiding van de vragen van Follow the Money zegt ze evenwel hier ‘naar te gaan kijken’.
Belangenconflict
Ondanks hun belang in verschillende technologiebedrijven, schoven beide Europarlementariërs zichzelf naar voren om betrokken te worden bij wetgeving die van invloed zal zijn op die bedrijven – en dus mogelijk op de beurskoers van hun eigen aandelen.
Melchior ging nog verder. In juli 2020 (ze was toen een jaar parlementslid) kocht ze nieuwe aandelen, van Apple en van Zoom Video. Op dat moment was Melchior al betrokken bij het schrijven van aanbevelingen aan de Europese Commissie voor de Digital Services Act (DSA).
Hoedeman: ‘Dat maakt het wel nog erger. In mijn ogen was het al verkeerd om de aandelen die ze al had, niet te verkopen. Om dan ook nog eens nieuwe aandelen te kopen van bedrijven die zo nadrukkelijk onder die nieuwe wetgeving zouden komen te vallen, dat is een heel onverstandige keuze.’
In oktober 2020, een paar maanden nadat Melchior haar Apple-aandelen kocht, had ze een online gesprek met een lobbyist van dat bedrijf over de DSA. Ze heeft ook gesprekken gehad met Google en Youtube, dochterondernemingen van Alphabet, een bedrijf waar ze aandelen in heeft.
Melchior ontkent dat ze bij die gesprekken informatie heeft gekregen die van invloed zou kunnen zijn op een besluit de aandelen te houden of verkopen. Melchior: ‘Als je handelt op basis van bevoorrechte informatie, dan is dat handel met voorkennis en dat is illegaal. Maar ik begrijp waarom u het vraagt. Ik zou hetzelfde vragen.’
Ook Kolaja kwam in het kader van zijn werkzaamheden als Europarlementariër in contact met een lobbyist van het bedrijf waar hij aandelen in heeft. In maart 2021 had hij een online gesprek met IBM over de DMA en DSA. ‘Het gesprek was heel algemeen van aard,’ zegt hij daarover. ‘We hebben slechts onze standpunten uitgewisseld over de wetgeving, wat absoluut in overeenstemming is met het werk van Europarlementariërs.’

Gedragscode
Zo overtuigd als Hoedeman is dat hier sprake is van belangenconflicten, zo onschuldig wanen de twee Europarlementariërs zich. Wat zeggen de regels hier eigenlijk over?
Volgens de relevante integriteitsregels voor Europarlementariërs, bestaat er een belangenconflict ‘wanneer een lid van het Europees Parlement een persoonlijk belang heeft dat een ongewenste invloed kan hebben op de wijze waarop hij zijn taken als lid uitoefent’.
Wanneer een Europarlementariër niet zeker is of een dergelijk conflict bestaat, kan zij of hij advies vragen aan het zogeheten Raadgevend comité voor het gedrag van de leden. Dat comité bestaat uit vijf parlementsleden, die voor een periode van 2,5 jaar zijn aangesteld.
Kolaja heeft het comité nooit om advies gevraagd over zijn aandelenbezit ‘omdat ik niet dacht dat dit zou kunnen worden gezien als een belangenconflict’. Maar na de vragen van Follow the Money heeft Kolaja besloten alsnog advies in te winnen over zijn aandelenbezit. ‘Als het Raadgevend comité aanbeveelt om actie te ondernemen, dan zal ik die aanbevelingen opvolgen, want ik vind het belangrijk om belangenconflicten te voorkomen.’
Hoedeman: ‘Dat is te laat natuurlijk, dat had hij eerder moeten doen.’ Hij vraagt zich overigens af hoe stevig het advies zal zijn, aangezien de leden vaak fractiegenoten zijn van de mensen die hen om advies vragen. ‘Zo’n adviescomité zou moet bestaan uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van ethiek en integriteit. Niet uit willekeurige Europarlementariërs.’
Een van de oud-leden van het adviescomité is niemand minder dan Karen Melchior zelf. Ook zij heeft geen advies gevraagd over haar persoonlijke situatie. Melchior: ‘Ik ging er niet vanuit dat ik in strijd handelde met de gedragscode.’ Na een conceptversie van dit artikel te hebben gelezen, laat Melchior weten alsnog advies te vragen bij het Raadgevend comité.
De gedragscode vereist van Europarlementariërs dat ze kort na het begin van hun mandaat hun financiële belangen openbaar maken. Het formulier dat ze hiervoor moeten invullen bevat geen apart veld om aandelen in op te geven. De weinige Europarlementariërs die aandelenbezit hebben vermeld, deden dat onder het kopje ‘ieder ander financieel belang dat van invloed kan zijn op de taakuitoefening van het lid’.
Een derde Europarlementariër, de Fin Nils Torvalds (ook van Renew Europe), heeft opgegeven dat hij ‘kleine belangen in Finse bedrijven’ heeft, zonder te specificeren welke. Een parlementair assistent laat desgevraagd weten dat het gaat om aandelen van ‘de 5-6 grootste Finse bedrijven’. Welke precies kan hij niet zeggen, maar wel dat het gaat om belangen van tussen de 5000 en 10.000 euro per bedrijf. Torvalds’ assistent zegt dat zijn baas mondeling van het adviescomité heeft gehoord dat er geen belangenconflict was.
Vrijwillig en vrijblijvend
Melchior en Kolaja beschouwen het opgeven van aandelen als vrijwillig. ‘Het kwam niet in me op om advies te vragen over informatie die ik vrijwillig opgeef,’ zegt Melchior.
De verklaringen die Europarlementariërs bij hun aantreden moeten invullen, zijn openbaar, maar Hoedeman vindt dat onvoldoende om het risico op belangenconflicten weg te nemen. Hij zou graag zien dat voorafgaand aan stemmingen en debatten in het Europees Parlement, leden verplicht hun potentiële belangenconflicten vermelden en dat hier onafhankelijk toezicht op komt.
Het valt bovendien nauwelijks op wanneer een parlementslid zijn of haar verklaring aanpast. Volgens de gedragscode moeten Europarlementariërs elke wijziging doorgeven voor het einde van de maand waarin de situatie is veranderd.
Kolaja wijzigde zijn verklaring in juli 2020. Onduidelijk is wanneer hij zijn aandelen verkreeg, maar op dat moment was het al een jaar nadat IBM zijn voormalige werkgever Red Hat had overgenomen.
Melchior kocht haar aandelen Apple en Zoom in juli 2020, maar stuurde pas een gewijzigde verklaring in maart 2021.
Op de interesse van Follow the Money in haar aandelen reageerde ze een stuk sneller. Twee dagen na het interview, nog voor dit artikel verscheen, nam Melchior de vlucht naar voren. Via social media bedankte ze Follow the Money voor het gesprek en verspreidde ze een blogpost over haar aandelenbezit. Dat dat aandelenbezit vooral problematisch is vanwege haar specifieke parlementaire activiteiten op het gebied van Big Tech, schreef ze er niet bij.
Met dank aan Ada Homolová voor het scrapen van de verklaringen.
28 Bijdragen
Roland Horvath 7
Het is wel duidelijk dat zulk aandelen bezit moet gemeld worden aan de bevoegde instantie van het parlement. Er is in het artikel geen sprake van omkoping, maar dat is nooit ver weg. Corruptie zal altijd een zorg en een probleem blijven.
In het algemeen, mag er ook op gewezen worden dat in het algemeen, het aantal personen, die de wetgeving en het beleid bepalen in een staatsstructuur als de EU met 450 miljoen inwoners veel te weinig is. Er moeten er meer zijn zodat ook vertegenwoordigers van andere organisaties dan de politieke partijen kunnen gekozen worden.
Het EU parlement telt 705 leden, dat is acceptabel.
Maar de belangrijkste wetgevende EU instantie is de Raad van ministers met slechts 27 leden.
De vergaderingen gebeuren achter gesloten deuren zodat de burgers niet ingelicht worden. In een -veel te kleine - groep als de 27 leden van de Raad, vertegenwoordigers van de 27 staten, is er meer gevaar voor corruptie en slecht beleid.
Hetzelfde geldt nog meer voor de ECB, die geleid wordt door 25 personen, 6 directeurs van de ECB waaronder de president en de presidenten van de 19 centrale banken van de 19 eurozone staten. Die vergadering van 25 personen is los van de 'politiek' en van de burgers. Er mag een wetgevend orgaan van zo'n 250 leden bijkomen. Het geld is te belangrijk om het aan 25 niet verantwoordelijke personen over te laten. Te meer ook dat prijsstabiliteit de opdracht is van de ECB terwijl de ECB door meerdere maatregels er naar gestreefd heeft inflatie te creëren. De maatschappij wordt er nu door ontwricht.
De burgers hebben te veel vertrouwen in de overheid, ze worden te weinig geïnformeerd en ze hebben te weinig zeggenschap. Het artikel tracht daar iets aan te doen.
Gladius Amores 4
Roland HorvathJohn Janssen 4
Gladius AmoresDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
John Janssen 4
Gladius AmoresAls er sprake is van grote verdeeldheid onder de leden van de Raad, kan ik mij voorstellen dat men dat liever binnenskamers houdt.
Wil men het 'niveau' van het debat onder het tapijt houden?
Allang niet meer van deze tijd!
Gladius Amores 4
John JanssenWillem Timmer 4
Uitmeten dat Melchior de verkeerde firma "Snap" selecteerde...
zelf wel eens op een beleggingssite gekeken van een broker? die fout is snel gemaakt.
Begint op riooljournalistiek te lijken (cynisme kan ik me ook van bedienen)
tegenvaller dus.
Wat misschien een betere weg is: wat was haar invloed en sturing in het schrijven van die techwet? Dan gaat het over inhoud.
En van Kolaja kan je tenminste nog zeggen dat hij uit die technische hoek komt en er dus wel meer verstand van zal hebben dan bv premier Rutten in Nederland die nog een oude nokia had.
op zich wel correct om dit te signaleren als een potentieel belangenconflict maar de vraag is wel of hun aandeeltjes nou zo qua koers zullen profiteren van de vermeende invloed op een techwet die er nog niet is.
Denk dat elke Duitse politicus belangen heeft in de autoindustrie, hetzij direct hetzij via beleggingsfondsen hetzij in zijn pensioen. dus zo simpel is het niet.
Graag iets meer nuance. Een Politicus kan ook kiezen voor een beleggingsfonds, dan valt t minder op waar iemand zijn geld in zit. hier is wel sprake van transparantie maar nogmaals: de toonzetting bevalt me niet.
Peter Teffer 3
Willem Timmerj.a. karman 5
Peter TefferWillem Timmer 4
Peter TefferAnyway: je belangrijkste punt is onafhankelijkheid in Europarlement en dat bestrijd ik niet. Daar heb je vind ik geheel gelijk.
Koen Cremers
Willem TimmerMaar verder ben ik het met de reactie van Willem Timmer eens.
Wanneer is het bezit van een aandeel (bijv Apple) een probleem? Als het een directe aankoop is zoals hier beschreven? Maar wat als ze een ETF World of NASDAQ aanhouden, is het dan minder een probleem? Of beleggen via een fonds van een bank? Mogen politici dan alleen spaargeld aanhouden? (Benieuwd wat dat voor het rente en fiscaal beleid doet…)
Als er wordt gehandeld op basis van de kennis, verkregen tijdens werkzaamheden, dan is het handel met voorkennis wat sowieso strafbaar is.
Dus wat mij betreft terecht punt van Willem: eerst naar de inhoud kijken. Welke bijdrage hebben zij aan die wetten geleverd? En is die bijdrage dubieus? Dan kun je verder gaan kijken naar de belangen die mogelijk op de achtergrond spelen. Maar ook dan kritisch blijven: hoe groot het persoonlijk gewin is en welk deel van de totale uitstaande aandelen een politicus in zijn/haar bezit had.
En ja, het blijft jammer dat politici niet zelf nadenken en genoeg gevoel met de maatschappij hebben om te begrijpen dat dit moeilijk ligt. Dat er dan weer regeltjes moeten komen, met vage grenzen en grijze gebieden. Regels die onderhouden moeten worden om niet de plank mis te slaan in de dan geldende tijdsgeest. Of het gebrek daaraan misbruiken als excuus om zelf na te denken.
Volgende keer toch maar weer anders stemmen dan?
John Janssen 4
Mevr. Melchior is een kloon van hetgeen wij hier ook op menig vlak ervaren. Het is zo duidelijk als wat, maar door 'draaien' en vermeende onschuld spelen komt men ermee weg.
Zegt ook weer alles van een integriteit niveau van het hele systeem. Dat had dit soort uitwassen allang voor moeten zijn.
Sjoerd Nelissen 6
John Janssen 4
Sjoerd NelissenDaarnaast blijkt Mevr. Melchior voorstander te zijn dat meer burgers aandelen gaan bezitten. Het liefst uiteraard van Apple!
Eveline Bernard 6
John JanssenNB.
Ik vind ook dat alle betrokkenen bij de beleidsbepaling volledig transparant moeten zijn over hun belangen.
Makkelijk te ontduiken, als je geld zat hebt zet je er gewoon een brievenbusfirma tussen (zoals Hoekstra doet).
John Janssen 4
Eveline Bernard2e met u eens, wat feitelijk vanzelfsprekend hoort te wezen bij dit soort functies. Dat 'op afstand' zetten bij bijvoorbeeld een fondsbeheerder is een halfslachtige compromise.
Men (een Melchior) dient hier een publiek belang waarbij elke zweem van 'belangenverstrengeling' vermeden moet worden.
Willem Timmer 4
John JanssenJohn Janssen 4
Willem TimmerSjoerd Nelissen 6
John JanssenJohn Janssen 4
Sjoerd NelissenDe Mevrouw in kwestie schrijft mee aan conceptwetgeving, en doet aanbevelingen over een bedrijf waar zij een geldelijk belang in heeft. Denkt u ook maar 1 seconde dat Mevrouw een negatieve aanbeveling zou doen, of een conceptwetgeving voor zou stellen die nadelig uit zal pakken voor bijvoorbeeld een Apple?
Harry van der Velde 2
John JanssenBob Schat 3
John Janssen 4
Bob SchatGerhard de Jonge 2
Bob SchatRoland Horvath 7
Bob SchatCo Stuifbergen 5
Bob Schat(ik weet niet hoeveel geld deze parlementsleden in de aandelen hebben zitten. Het lijkt mij sterk dat ze de koers willen opdrijven als ze daar zelf maar bijvoorbeeld een euro of 500 aan overhouden. Maar dan nog moeten ze beseffen dat ze niet moeten beleggen in bedrijven waarvoor zij regels opstellen)
Harry van der Velde 2
Bob SchatDe innerlijke smoes gaat ongeveer zo: "Het is nodig men de regels volgt. Vooral de armere randfiguren moeten we streng in het gareel houden. Van mijzelf weet ik zeker dat ik het in wezen goed bedoel, dus als ik eens wat te soepel of achteloos met de normen omga dan is dat onbedoeld en geen probleem. Ik ben integer en betrouwbaar dus ik hoef niet te worden gecontroleerd of gecorrigeerd."
Herkenbaar nietwaar?
En omdat dit een onontkoombaar psychologisch effect van hiërarchie is, moeten we dus veel achterdochtiger omgaan met hiërarchie als manier van organiseren.
Macht corrumpeert eerder en subtieler dan wij nog naïef aannemen.
Van mij mag ftm dit soort patronen vaker bewust duiden.
Gerhard de Jonge 2
Maar hoe los je dit uiteindelijk op? Ik denk zelf dat we als consument hier wel impact op kunnen hebben, door bijvoorbeeld een gezonde kritische houding richting de overheid aan te nemen en niet te makkelijk mee te gaan met voor de burger discutabele regels.
Het is hoe dan ook geen saaie tijd voor journalistiek. 😅
Gladius Amores 4
“*Disclosures van financiele en non-financiele belangen door professionals”*
Ik vind het belangrijk dat alle professionals in recenserende en beschouwende beroepen t.b.v. de maatschappij, een jaarlijkse disclosure doen van hun financiele en non-financiele belangen. Voor wetenschappers en accountants is dat al jaren behoorlijk goed gebruik. Voor parlementariers moet dat uiteraard ook, maar ook voor journalisten.
Een andere zaak is hoe het toezicht en de handhaving hieraangaande moet worden georganiseerd. Dat is nu nogal fragmentarisch en inconsistent. Universiteiten controleren wetenschappers en de AFM en NBA controleren Accountants in Nederland. Maar wie controleert parlementariers en journalisten en wat zijn de consequenties van non-compliance? De kwestie Baudet ligt nog vers in het geheugen en dat is nog steeds niet adequaat geadresseerd door de maatschappij m.i.
En hoe zit het met zoveel andere beroepen? Denk aan beroepen in de bancaire en Fintech sector.
De belangrijkste en meest kansrijke handhavingstool is bovendien m.i. de integriteitscultuur. Eveneens een onderwerp waar innovatie in politiek en maatschappij nodig is. Ook op internationaal nivo.
Waardevolle bijdrage van FTM. Dit onderwerp vereist een bredere orientatie en bredere nationale en internationale en liefst consistente en coherente aandacht vanuit de maatschappij.