Europees applaus

Beleggers applaudisseerden tevreden na de eurotop. Enige voortgang is geboekt. Toch duurt 't nog jaren voor deze fiscale unie realiteit is. Als die er al ooit komt.

2011 is een ellendig beleggingsjaar voor velen geweest. Vooral Europa heeft het de investeerders lastig gemaakt. Interessanter is natuurlijk de vraag wat 2012 brengt. Als ik naar de grote cycli kijk, beloven die niet veel goeds.

 

Hedgefondsmanagers en andere investeerders beamen dat onzekere beeld. Ook bankiers kijken door uiterst sombere brillen. Zie een stapeltje grafieken van vermogensbeheerder UBS waar ik het afgelopen weekend toevallig op stuitte.

 

UBS Cross Asset Overview

 

Naar mijn idee kan 2012 best aardig starten, maar naarmate het jaar vordert zullen de problemen zich opnieuw opstapelen. Europa krijgt te maken met een recessie en de VS zijn er volgens mij nooit uit geweest. Kortom, een depressie ligt op de loer. Deflatie zal gemeengoed worden.

 

Zeebries

En het toverwoord China? China zit in grotere problemen dan u denkt. De economie vertoont daar trekjes van een fijngeknepen glijbaan. Vergist u zich vooral niet. De VS en de EU zijn de grootste klanten van China en uitgerekend in deze regio’s gaat het stormen, of staat er al een flinke zeebries, zo u wilt.

 

Denk nu niet dat ik dit afgelopen weekeinde depressief ben geworden van wat kopjes Chinese thee. Maar duidelijk is wel dat de toekomst grillig en volatiel zal zijn. U kunt zich gaan opmaken voor forse verschuivingen in uw bezittingen. De onderwaterhypotheek zal gemeengoed worden in de ondergelopen polder.

 

En als u van mening bent dat de EU nu wel gered is, dan deel ik die mening zeker niet. De heren die de Europese Unie met haar euro in elkaar geknutseld hebben, hadden destijds geen idee waarmee ze bezig waren. Ik kan hen dat niet kwalijk nemen, maar ik betaal nu wel de prijs. Er staat nog minstens 10 jaar gedonder op me me te wachten.

 

Doormodderen

Politici proberen met man en macht de EU te redden. Een nobel streven. Ze hebben geen keus. Alles wat in hun macht ligt, wordt ingezet om dit doel te bereiken. Het zou me niet verbazen als ik op deze manier nog wel een paar jaartjes doormodder. In financiële zin kunnen de heren het inderdaad nog wel eventjes rekken.

 

Maar er komt een moment waarop het geld echt op is en het schip Fortuna zich van de wal gaat keren. Het is niet voor niets dat uw dienaar zijn uiterst bescheiden tentenkamp gaat verplaatsen naar Zwitserland. Europees applaus of niet, ik trek mijn eigen plan en vaar niet op het kompas van ene Jan Kees de Jager, om maar eens wat te noemen. 

Ik raad u aan dat ook niet doen.