© Annemarie de Boer

Europees kruitvat

5 Connecties

Relaties

Italie Referendum Brexit

Organisaties

Europese Unie (EU)

Locaties

Brussel
105 Bijdragen

In steeds meer landen groeit de twijfel over het lidmaatschap van de Europese Unie. Als de leiders in Brussel niet snel actie ondernemen, kan dit volgens Jan Dwarshuis wel eens leiden tot een vlammende climax voor Europa.

De weeffouten van de Europese Unie (EU) zijn te lang onder het tapijt geschoven. Daarnaast voelt de Europese burger feilloos aan of hij vanuit Brussel gekneveld of geholpen wordt. Brussel is te ver gegaan door van de EU niet alleen een economisch, maar ook een politiek bolwerk te willen maken. Genoeg ingrediënten voor een Europees kruitvat.

Associatieverdrag

2016 zal het jaar worden van Europese referenda. Misschien gaven de Nederlanders in april dit jaar ongemerkt het eerste signaal af. Een ruime meerderheid zei ‘nee’ toen tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Premier Mark Rutte van Nederland werd daardoor gedwongen om te luisteren naar het volk, en dat leverde een ongemakkelijke situatie op. Wat een eenvoudig initiatief van Jan Roos en  GeenPeil al niet teweeg kan brengen.

Steeds meer landen vragen zich af of ze nog wel bij de EU willen horen

Italië

Steeds meer landen vragen zich af of ze nog wel bij de EU willen horen. In oktober dit jaar vindt er bijvoorbeeld in Italië een referendum plaats, waarin de bevolking zich mag uitspreken over verregaande grondwettelijke hervormingen. De regering van de Italiaanse premier Matteo Renzi neemt daarmee een groot risico — iets wat de Britse premier David Cameron duur kwam te staan. Met het referendum geeft Renzi de Italianen immers de kans om tegen zijn regering te stemmen. Renzi heeft beloofd af te treden als hij verliest.

De meest recente burgemeestersverkiezingen in Rome en Turijn maken duidelijk dat er met de Italiaanse tegenstanders van de EU, de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo, niet te spotten valt. Een addertje onder het gras is het onthutsend zwakke Italiaanse bankenstelsel. De Italianen hebben verzuimd om na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 schoon schip te maken en krijgen nu alsnog de rekening gepresenteerd na de Brexit.

Meer landen

De Europese deur gaat steeds verder open. De anti-EU-ontwikkelingen in andere Europese landen zoals Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Hongarije en Nederland mogen niet onderschat worden. Als Italië druk zet en de euro als oorzaak van zijn economische problemen ziet, kan het snel gaan. Een Italiaanse terugtrekking uit de euro zou desastreuze gevolgen hebben voor de EU.

Een addertje onder het gras is het onthutsend zwakke Italiaanse bankenstelsel

Het is de Britten niet aan te rekenen dat Europa nu een groot probleem heeft. De EU heeft het aan zichzelf te danken door decennialang arrogant en zwak leiderschap te etaleren. De Brexit zou wel eens de lont in het Europese kruitvat kunnen betekenen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen