
In steeds meer landen groeit de twijfel over het lidmaatschap van de Europese Unie. Als de leiders in Brussel niet snel actie ondernemen, kan dit volgens Jan Dwarshuis wel eens leiden tot een vlammende climax voor Europa.
De weeffouten van de Europese Unie (EU) zijn te lang onder het tapijt geschoven. Daarnaast voelt de Europese burger feilloos aan of hij vanuit Brussel gekneveld of geholpen wordt. Brussel is te ver gegaan door van de EU niet alleen een economisch, maar ook een politiek bolwerk te willen maken. Genoeg ingrediënten voor een Europees kruitvat.
Associatieverdrag
2016 zal het jaar worden van Europese referenda. Misschien gaven de Nederlanders in april dit jaar ongemerkt het eerste signaal af. Een ruime meerderheid zei ‘nee’ toen tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Premier Mark Rutte van Nederland werd daardoor gedwongen om te luisteren naar het volk, en dat leverde een ongemakkelijke situatie op. Wat een eenvoudig initiatief van Jan Roos en GeenPeil al niet teweeg kan brengen.
Steeds meer landen vragen zich af of ze nog wel bij de EU willen horen
Italië
Steeds meer landen vragen zich af of ze nog wel bij de EU willen horen. In oktober dit jaar vindt er bijvoorbeeld in Italië een referendum plaats, waarin de bevolking zich mag uitspreken over verregaande grondwettelijke hervormingen. De regering van de Italiaanse premier Matteo Renzi neemt daarmee een groot risico — iets wat de Britse premier David Cameron duur kwam te staan. Met het referendum geeft Renzi de Italianen immers de kans om tegen zijn regering te stemmen. Renzi heeft beloofd af te treden als hij verliest.
De meest recente burgemeestersverkiezingen in Rome en Turijn maken duidelijk dat er met de Italiaanse tegenstanders van de EU, de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo, niet te spotten valt. Een addertje onder het gras is het onthutsend zwakke Italiaanse bankenstelsel. De Italianen hebben verzuimd om na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 schoon schip te maken en krijgen nu alsnog de rekening gepresenteerd na de Brexit.
Meer landen
De Europese deur gaat steeds verder open. De anti-EU-ontwikkelingen in andere Europese landen zoals Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Hongarije en Nederland mogen niet onderschat worden. Als Italië druk zet en de euro als oorzaak van zijn economische problemen ziet, kan het snel gaan. Een Italiaanse terugtrekking uit de euro zou desastreuze gevolgen hebben voor de EU.
Een addertje onder het gras is het onthutsend zwakke Italiaanse bankenstelsel
Het is de Britten niet aan te rekenen dat Europa nu een groot probleem heeft. De EU heeft het aan zichzelf te danken door decennialang arrogant en zwak leiderschap te etaleren. De Brexit zou wel eens de lont in het Europese kruitvat kunnen betekenen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
105 Bijdragen
Lennart 4
Ehm ... sinds wanneer behoort de Italiaanse grondwet tot de EU ? Ik krijg toch het gevoel dat dit een gevalletje is van het bekende "we geven Brussel de schuld van onze eigen fouten"
Apekool 5
LennartBelangrijker is dat Renzi een pro-EU man is en dat hij zegt op te stappen als er een 'nee' volgt; dan zijn de Italiaanse burattini (of zijn het marionette?) aan het dansen...
ph4ge 3
ApekoolPeter Urbanus 5
LennartJammer is dat Brussel een heleboel goeds doet, bijvoorbeeld voor milieu, maar de stroperigheid, geldsmijterij, soms wereldvreemde wet- en regelgeving en het haantjesgedrag van landen als Frankrijk springen nu eenmaal meer in het oog.
Het grote breekpunt is denk ik de slecht (=niet) gefundeerde gezamenlijke munt.
Joost Visser 5
LennartJan-Marten Spit 9
Dat de regeringsleiders van lidstaten het vooral aan zichzelf te danken hebben dat hun EU in diepe problemen zit, wordt mede veroorzaakt door beleid dat zij gezamenlijk overeenkomen 'de EU' te noemen, en dan bij terugkomst thuis naar Brussel te wijzen, waar de daders wonen.
De grondoorzaak zit hem er in dat er amper een Europese lidstaat te vinden is, die Europa als meer ziet dan 'what's in it for me', en haar als bliksemafleider gebruikt om nationale problematiek en nationale verantwoordelijkheid te ontlopen voor een immer ongeruster samenleving die wel de consequenties van beleid van de falende lidstaten moet dragen, maar niet meer snapt wie daar precies verantwoordelijk voor is, en zich uit arren moede maar gaat terugtrekken achter de nationale grenzen, waar de leiding van de EU ook regeert, en 'dus' een oplossing is.
Het is potsierlijk.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJoost Visser 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Joost Visserph4ge 3
Joost VisserJos Oskam 1
Jan-Marten SpitDaar hebt u volkomen gelijk in. Staten gedragen zich als individuen op de markt, die alle proberen voor zichzelf de beste deal te maken. En daar is ook helemaal niets mis mee.
De écht serieuze problemen zijn ontstaan met de dwaze invoering van de Euro. Allemaal nationale economische motoren met verschillende toerentallen op één as willen zetten kan gewoon niet. Daarom zien we de hele bende nu vastlopen.
Terug naar monetair beleid per land, via TMS of afschaffen Euro of hoe dan ook, is de enige hoop.
locke 5
Jan-Marten Spit 9
lockeGilles Wattel 1 3
Jan-Marten Spithttp://www.telegraaf.nl/binnenland/26128217/__Tijd_van_bezuinigen_is_voorbij__.html
Gilles Wattel 1 3
Britse conservatieven hebben Boris Johnson aan de kant gezet, en Labour parlements leden proberen Corbyn te lozen, hij slaagde er niet in de Labour kiezers zo te laten stemmen als het Labour establishment wilde.
Gisteravond bij BBCW Hardtalk was mw Royal, een ex van Hollande, minister van milieu.
Zij verweet Cameron het referendum, 'wij' gaan in Frankrijk nooit een referendum houden.
Dat twee derde van de Fransen de Loi Travail van 'wij' niet willen, het doet er niet toe.
Ik begin steeds meer te denken dat zonder gebruik van hooivorken voor een doel, waarvoor ze niet bestemd zijn, er geen verandering komt.
Peter Urbanus 5
Bart Bartelds 4
Spelregels zijn om te worden nageleefd helaas is dat met de Euro door ALLE landen binnen EEG NIET gedaan.
Duitsland was de eerste die lak had aan de voorwaarden Euro Frankrijk en Italie volgden heel snel.
Dan word er een president geschapen met de welbekende afloop heden.
Als klap op de vuurpijl word er even de Europese Unie erdoor gedramd.
Met het gevolg dat de lagere inkomens klassen 30% van hun besteedbaar inkomen kwijtraken en vele verworvenheden binnen hun arbeidscontract.
En natuurlijk de gepensioneerden die naast de klappen van de crisis ook nog pensioen moeten inleveren onder vreemde oorzaken.
Al met al treft het binnen de EU alles behalve de elite wat negativiteit betreft.
En dan vind de elite het toch zo vreemd dat het volk zich tegen hem keerd.
Ik heb dat eerder gezien waar was dat ook alweer ja natuurlijk Rusland met Jeltsin en de joodse lobby New York.
Oostenrijk daar moeten nu door geknoei met de stembusgang jawel door de Elite de verkiezingen worden overgedaan.
Allemaal tekenen dat de Elite zijn gezag is kwijt geraakt met verstrekkende gevolgen voor allen.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsAls je kijkt naar b.v. Nederlandsen en Franse regeringen, is dan niet het woord 'heersende klasse' meer op z'n plaats ?
Druncker is, met Schulz en Verhofstadt, wel het boegbeeld van de Brusselse heersers.
MatthijsK 7
Ze maken niks, leveren niks en kosten 50-80% van ons BNP, weg ermee, het hele zaakje, incluis Den Haag,.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsKMatthijsK 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MatthijsKMatthijsK 7
Jan-Marten SpitLudovica Van Oirschot 15
MatthijsKDe 50-80% die u noemt is het deel van ons gezamenlijk inkomen waarover we gezamenlijk beslissen hoe we dat besteden. Zonder een dergelijk fundament is een moderne samenleving niet mogelijk. Natuurlijk zijn er daarbij netto betalers. Ik ben er zelf een van. Maar wat geeft dat, als je kijkt wat je er voor terug krijgt?
Als je naar het voetbal gaat ben je ook netto betaler. Ik hoor daar weinigen over klagen, zelfs niet als ze er in mijn ogen helemaal niets van waarde voor terug krijgen.
MatthijsK 7
Ludovica Van OirschotIk maak zelf wel uit wat ik ben, dank u wel.
En mag ik u er op wijzen dat de grote moordpartijen ALTIJD door overheden zijn gepleegd?
We hebben ze nodig als kiespijn, tijd dat de mensen dat gaan inzien.
Ludovica Van Oirschot 15
MatthijsKGilles Wattel 1 3
Ludovica Van OirschotHij deed wat hem was opgedragen.
Bij latere reunies van het squadron, er waren meerdere bemanningen opgeleid voor dit soort onzinnige massamoorden, was hij er nooit.
Peter H. Nicoll, ´Englands Krieg gegen Deutschland, Ursachen, Methoden und Folgen des Zweiten Weltkriegs’, 1963, 2001, Tübingen ( Britain’s Blunder, 1953) schrijft, hij verloor z'n beide zonen als bemanningen van de bommenwerpers, die de Duitse burgerbevolking aanvielen, 'het is misschien maar goed dat ze beiden niet overleefden, zo kwamen ze er nooit achter waar ze aan hadden meegewerkt'.
MatthijsK 7
Ludovica Van OirschotEens,.
"Dat is politiek"
Oneens, politiek is het spel om de meerderheid van de macht, die verkregen is door geweld, naar je toe te trekken. In dit spel is alles wat god verboden heeft toegestaan. Dat is politiek,. Et tu Brute?
En nu het compleet tegenovergestelde; handel.
Daarin werken mensen die mekaar niet uit kunnen staan, samen, om te verdienen en er samen op vooruit te gaan.
Welke van de twee systemen prefereert u?
Hans Huijerman
Enige hoop op inzicht in de kern van het probleem en passende terughoudendheid wordt daarmee de bodem ingeslagen, daarmee het tegenkamp nog meer munitie verschaffend. De EU gaat vrolijk door zo haar eigen graf te graven, voor zover die klus nog niet is afgerond. Dreigender is dat daarmee ook populistische stromingen aan momentum winnen, stromingen die zich kenmerken door een gebrek aan nuance en doorwrocht beleid. Haast lijkt geboden deze ontwrichting af te wenden. Maar of men dat ziet cq wíl zien?
Joost Visser 5
Jan-Marten Spit 9
Joost VisserGilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitJoost Visser 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Joost VisserGilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitEngelen schreef over Nederland als gidsland.
Dat waren wij in 1997, toen een 70 Nederlandse economen op eigen kosten in pagina grote advertenties uitlegden dat de euro niet kon werken.
De dames en heren schijnen zwaar in hun carrière te zijn getroffen, democratie en vrijheid van meningsuiting.
Toen Arjo Klamer ze allemaal een jaar of zo geleden belde wilde niemand spreken.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1leg dit eerst eens uit, want als je dat niet kan, is elke theorie die er vanuit gaat de de euro gered moet worden maar je weet niet precies van wat, los zand, en volstrekt niet richtinggevend als je naar de stembus gaat.
wat is het probleem, heeft iemand een oplossing, zo ja wie en welke?
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitLeprechaun 4
Jan-Marten SpitHet maakt dan eigenlijk niet uit welke rekeneenheid de partijen gebruiken zolang de betrokken partijen geen misverstand hebben over de waarde (de valuta) en soort van de rekeneenheid. Als de rekeneenheid onafhankelijk van de handelende partijen wordt vastgelegd dan verloopt de transactie gemakkelijk (er van uitgaand dat levering en betaling direct na het aangaan de vrijwillige transactie plaatsvind).
Voor een transactie die binnen de EU plaatsvind is het logisch om daar een gemeenschappelijke Europesche valuta voor te bruiken en niet de US$, Japanse Yen, Roepia of Renmibi, Deutsche Mark, om er maar een aantal te benoemen.
Rekenenen met een gemeenschappelijke Europese munt is handiger en voor de handliggend. Daarvoor kan Draghi genoeg steun verwachten als hij zegt dat de Euro gered moet worden.
Moeilijkheden met deze Euro rekeneenheid gaan zich pas openbaren als er op termijn (dus anders dan contante betaling/ levering) en over een langere periode transacties worden onderhandeld. Deze moeilijkheden zullen zich echter ook openbaren indien er met een andere dan de Europese valuta transacties worden aangegaan.
Voor transacties op termijn en bezien overeen langere periode zijn er aanpassingmogelijkheden noodzakelijk in welke valuta soort dan ook.
‘The Matheo Solution (TMS)’ van André ten Dam geeft een goede aanzet hoe de noodzakelijke aanpassing voor een gezamelijke Europese munt soort aan te pakken.
Ook in het verleden hadden wij redelijk werkende mechanismen die deze aanpassingmogelijkheden in de EU mogelijk maakten d.m.v. forfaitaire berekeningen, goed vastgelegd in regulaties.
Houden die euro, maar wel aanpassingen doorvoeren, het lijkt mij nu daarvoor een heel geschikt moment.
Jan-Marten Spit 9
Leprechaunprecies. drie jaar lang roepen dat iets in acute levensnood is - tikje paradoxaal.
Leprechaun 4
Jan-Marten SpitDat geeft in ieder geval een nieuwe invalshoek om te proberen de huidige impasse en spraakverwarringen in het VK (en de EU) te doorbreken.
Gilles Wattel 1 3
LeprechaunMet elkaar concurrerende munten zouden beter zijn, zowel Vaubel als Hayek (1972) betoogden dat één munt tot inefficiëncy leidt.
Niemand betoogde ooit een euro èn nationale munten, ik zie ook niet hoe dat zou kunnen werken.
Ik denk dat je die voorziene efficiency nu ziet in de werkloosheidspercentages van de zuidelijke landen.
In hoeverre uit die werkloosheid voortkomt dat het Italiaanse bankensysteem op imploderen staat, dat vraag ik me af.
Leprechaun 4
Gilles Wattel 1"Niemand betoogde ooit een euro èn nationale munten, ik zie ook niet hoe dat zou kunnen werken", maar je voelt ook direct aan dat het hebben van een Euro "iets" te maken heeft met de werkloosheidspercentages van de zuidelijke landen.
Het is dus noodzakelijk om een mogelijkheid te hebben om altijd "iets" te kunnen aanpassen in een munt-gebied.
Ik schreef:
qt
"in het verleden (dus voor de invoering van de euro) hadden wij redelijk werkende mechanismen die deze aanpassingsmogelijkheden in de EU mogelijk maakten"
unqt
Andre ten Dam's "TMS" maakt gebruikt van deze ervaring uit het verleden toen we zowel nationale munten als aparte reken eenheden hadden.
Andre ten Dam's trucje is het omdraaien van de oude volgorde, de nationale munten (die euro blijven heten) en de aparte rekeneenheid (die een nationale reken eenheid worden, dus een nationale naam krijgen).
Leprechaun 4
Gilles Wattel 1Hij promoveerde toen met een proefschrift en was voorstander van een paralelle reken eenheid net zoals dat van Andre ten Dam:
"Strategies for currency unification: the economics of currency competition and the case for a European parallel currency"
Joost Visser 5
LeprechaunMijn uitgangspunt is, dat alles wat een 'derde' bepaalt in de markt, de markt frustreert. Vraag en aanbod zijn dan niet meer in evenwicht o.b.v. marktverhoudingen . Behalve i.h.g. dat wat de derde bepaalt, het evenwicht is. Libor-fraude is geen fraude als 'je' toestaat dat machtspartijen via samenspanning (juridisch kwetsbare term) de markt bepaalt. Immers, machtspartijen is een onderdeel van de markt. Uw opmerking, 'Als de rekeneenheid onafhankelijk van de handelende partijen wordt vastgelegd dan verloopt de transactie gemakkelijk'. Zie hier de Libor-fraude: de rekeneenheid (rente in dit geval) wordt vastgelegd door een groepje, onafhankelijk van de overige handelende partijen. Diegenen die de rekeneenheid onafhankelijk van de handelende partijen vastlegt, is de machtsfactor in dit geval (met hun eigen belangen). De macht zal van de centrale banken komen (manipulatie); zij gaan bepalen wat de rekeneenheid 'waard' is. Voor transacties binnen de eurozone maakt het niet uit of de waarde 100 'iets' is, of nul 'iets': een euro blijft een euro. Voor transacties buiten de eurozone is het cruciaal.
U stelt, 'Rekenenen met een gemeenschappelijke Europese munt is handiger en voor de handliggend.' Waarom? Omdat er al een euro is? Als dat zo is dan had men veertig jaar geleden al een europese munt ingevoerd en niet 'gemodderd' met het EMS. De euro is i.h.k.v een politiek proces ingevoerd, niet van een economische.
'Moeilijkheden met deze Euro rekeneenheid gaan zich pas openbaren als er op termijn (dus anders dan contante betaling/ levering) en over een langere periode transacties worden onderhandeld. Deze moeilijkheden zullen zich echter ook openbaren indien er met een andere dan de Europese valuta transacties worden aangegaan.'
Hier ben ik even de weg kwijt. Een euro blijft een euro, ook over een jaar binnen het eurogebied. In het verre verleden had ik geen problemen d.m.v. termijntransacties (agio/disagio) d
Joost Visser 5
LeprechaunTMS krijg ik niet in mijn bolletje. Wellicht begrijp ik het niet. De centrale banken van de eurozone zeggen dat bijvoorbeeld de Griekse rekeneenheid 10% moet bedragen. De Griekse centrale bank gaat gillen dat het veel beter gaat met de Griekse economie en dat het 6% moet zijn (ouderwets, sterke economie, lage rente, zwakke economie, hoge rente). We tikken af op 8%. (Machtspartijen). De Drachme wordt op 20 gesteld t.a.v. de euro door de centrale banken. De Griekse centrale bank gilt dat het 14 moet zijn. We tikken af op 17. Nu ben ik Nederlandse exporteur naar Griekenland. Ik wil 1 euro (= gelijk aan een Nederlandse rekeneenheid) hebben. Levering over zes maanden. Ik leen tegen 0%. De koers is nu 1/17 Griekse rekeneenheid, 10% rente. Na vijf maanden van afsluiting van het contract is er een vergadering van de centrale banken om de rekeneenheden en de respectievelijke rentes te herzien o.b.v. nieuwe data. In het EMS kon ik en de exporteur zich daarvoor indekken, nu niet. Gokje dat banken met een nieuwe 'service' het risico daarvan in kunnen dekken? M.a.w. terug naar het EMS met meer mankementen is TMS.
Dan naar de buiteneurozone. Met vastgestelde rekeneenheden van de diverse landen krijg je een mandje van waarden die de euro extern bepalen. De gewogen gemiddelden bepalen de waarde van de euro in een bepaalde rekeneenheid. Bijvoorbeeld, de Nederlandse rekeneenheid is 1 euro, de Griekse is 1/17 euro, de Duitse rekeneenheid is 0,9. Nu revalueert de euro t.o.v. de dollar met 10%. De interne verhoudingen blijven gelijk, maar als nu enkel Nederland en Duitsland verantwoordelijk zijn voor de export die
Joost Visser 5
LeprechaunTMS is net als de EMS kunstmatig, dus niet! Wat Jean van Wageningen eens een keer geschreven heeft: er is teveel politiek kapitaal in de euro gestoken dus de enige acceptabele oplossing is TMS. Dat is per definitie de verkeerde weg.
Leprechaun 4
Joost VisserLeprechaun 4
Joost Visser(Deze fictieve groene koersen en MCB's waren hoofdzakelijk van toepassing op landbouw producten en niet voor alle andere grensoverschrijdende producten.)
Laat mij even weten of ik dat goed begrijp want dat is van belang om mijn komende commentaar bondig te kunnen houden.
Joost Visser 5
LeprechaunLeprechaun 4
Joost VisserIk bespreek als voorbeeld alleen de revaluatie situatie (aannemende dat we nog nationale valuta's in de Europese Unie hebben)
De nationale valuta re-valueert (zeg voor het gemak 10 %). Indien de groene koers gelijktijdig zou mee revalueren dan zou de interventie prijs (bij voorbeeld boter of mager melkpoeder ook met 10 % dalen in het revaluerende land). Dit is ongewenst en daarom wachtte men met zo'n revalutie van de groene koers tot het nieuwe melk jaar (meestal in de maand april). De lagere prijs voor het zuivel product, ten gevolge van de revaluatie, wordt dan (gedeeltelijk) gecompenseerd door een hogere interventie prijs in ECU.
Tot de start van het nieuwe melk jaar werd het verschil (aan de grens) gecompenseerd door het monetaire compenserende bedrag (MCB).
Die situatie met groene koers heeft jarenlang goed gewerkt om een gemeenschappelijk landbouw beleid te behouden (Ik verwacht niet dat je met het beleid eens bent geweest, maar de systematiek werkte, ik hoop dat je dat met mij eens bent).
We hebben nu alleen de Euro om alle prijzen (ook de interventie prijs) mee uit te drukken en dat maakt MCB dus overbodig.
Stel je nu eens een interne devaluatie voor van de de Euro in b.v. Griekenland.
Dan zal je dus een vorm van (iets alla) MCB bij de grens overgang van goederen vanuit of naar Griekenland moeten installeren (alleen voor Griekenland en niet voor de andere Euro-landen die niet devalueren, een vrij simpele operatie in vergelijking met de Groene ECU situatie, die voor voor alle deelnemende ECU-landen gold.)
Dit is wat Marcel ten Dam heeft uitgewerkt in zijn Matheus Solution. Ik vind het idee van M te D briljant en een echte steun voor een enkel land als Griekenland die met een gedevalueerde interne Euro weer wat adem ruimte krijgt.
Ik weet wel dat je dan de markt bevloeid/ manipuleert, maar in de Griekse situatie (klein landje binnen de Euro-zone) breekt nood de wet en ben ik
Joost Visser 5
LeprechaunLeprechaun 4
Joost VisserPS
De Grieken zijn zo verne*kt door de Trojka (en de Duitse en Franse banken).
Ik weet wel dat de Grieken te veel geleend hebben en ver boven hun stand gingen leven rond de introductie van de €. Maar wat wil je als een de overheids- en gemeente-ambtenaren je letterlijk een credit-card in de hand drukten (Ja, ambteneren die dus tegelijk voor een bank werkten, als bijbaantje voor wat extra inkomen, dat kunnen wij ons in Nederland toch niet indenken).
Tradioneel waren deze Grieken niet gewend om te lenen (bij voorbeeld eerst sparen en dan pas bouwen was de gewoonte, dus overal veel gebouwen in aanbouw), maar zij trapten in de val die door de banken/ ambtenaren was opgezet.
Griekenland is zo'n verschrikkelijk belangrijk strategisch gebied (denk aan de nabijheid van Turkije / Midden Oosten en de vluchtelingen stromen), daarom wil ik TMS wel voor dat land overwegen.
Joost Visser 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Joost VisserJoost Visser 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Joost VisserFred Raaks 2
Jan-Marten Spit"In the decision, the ECB announced it had started to expand their monthly purchases to 80 billion euros, and that it is focusing on the implementation of the non-standard measures decided at the last monetary policy meeting on March 10." (April 2016)
Het verbaast mij dat je zijn uitspraak niet wist.
Fred Raaks 2
En als regent Rutte zegt dat Brexit een grote vergissing is moet hij toch echt dringend eens kennis nemen wat democratie betekend.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksDat in 2005 twee derde tegen de EU was, en dat Balkenende zich daar niets van aantrok, was kennelijk ook democratisch.
Zoals Lakeman zegt 'een accountant is iemand die voor veel geld verklaart wat de opdrachtgever wil horen'.
Hilterman 4
Fred RaaksNa het Oekraine referendum was er maar een antwoord mogelijk: Nederland ratificeert dat verdrag niet.
Zo niet Mark Rutte. Eerst tijd winnen door uitstel en dan komen met een slap excuus zoals een zogenaamd "aangepast" verdrag.
Rutte etaleert opnieuw een schrijnend gebrek aan respect voor de kiezer.
Alleen wat Markje wil telt. de rest kan barsten.
Roland Horvath 7
Wil de EU de komende 12 maanden overleven dan moeten 3 dingen gebeuren. 1/Bovenal, uitsluitend een federatie, geen confederatie of unitair gedrocht. 2/Het EU bestuur moet genormaliseerd. 3/Het neoliberalisme er uit: De besparingen en het TTIP.
1/ De EU moet uitsluitend een federatie zijn met beperkte bevoegdheden. Geen confederatie zoals nu: De Raad bestaande uit 28 nationalisten. Een confederatie is een zwak samenwerkingsverband tussen onafhankelijke staten en ze valt uiteen of ze evolueert naar een federatie. En geen unitair gedrocht dat de lidstaten vervangt en terroriseert met wetten die de lidstaten zelf beter kunnen maken.
2/ De EU staatstructuur moet genormaliseerd: De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de regeringen in de 28 lidstaten. De Raad bestaat uit 4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat, die Europees denken, om een vergadering van minimaal 100 leden te hebben. Het Parlement normale bevoegdheden. De EU burgers stemmen ieder jaar een vertrouwensvotum over het beleid, als er geen meerderheid voor is, dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement. Meestal zal er vertrouwen zijn.
3/ Het neoliberalisme: De besparingen voor het concurrentie vermogen van de EU wat automatisch geregeld wordt door de wisselkoersen: Die politiek steunt op een leugen. Dat brengt niets buiten een verlaging van de bedrijfslasten van de GMO. De binnenlandse markt o.a. de KMO gaan er aan ten onder door geldgebrek. En het totaal waardeloze TTIP: Alle macht aan de GMO.
René Derlant 3
- Martin Schultz, President of the EU Parliament
Dit veelzeggende citaat vond ik in ‘The Collapse Of Western Democracy’, een meer dan uitstekende ‘very longread’ van Paul Craig Roberts, die naadloos aansluit op het EU debat.
http://www.zerohedge.com/news/2016-06-30/collapse-western-democracy
bps 12
René DerlantGilles Wattel 1 3
bpsLees eens Simon Newman, ´March 1939, The British guarantee to Poland, A study in the continuity of British Foreign Policy’, 1976, Oxford.
Of vraag je eens af hoe het kon dat nog rond 1995 een lid van de Britse regering verklaarde dat de Hess documenten, Hess vloog in mei 1941 naar Schotland, nog steeds niet kunnen worden vrijgegeven, omdat die een gevaar voor de Britse staat vormen.
Dat vormen ze nog steeds, ze zijn nog steeds geheim.
bps 12
Gilles Wattel 1" It is not the EU philosophy that the crowd can decide its fate. " - Martin Schultz.
Dit vind ik schokkend.
Als de EU bureaucratie van meneer Schultz het lot van de Europese ingezetenen wil bepalen, dan moeten ze er ook voor zorgen. Dat doen ze niet. Dat kunnen ze niet. Integendeel.
De EU bureaucratie verzorgt alleen zich zelf en hooguit wat aanhang met subsidies, zolang dat geld stroomt.
Ik ben niet gecharmeerd van het internationaal socialisme van herr Schultz.
Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsbps 12
Dat was toen. EU is nostalgie.
De extreme EU heeft dan ook dito extreme gevolgen.
Vele nieuwe extreme tweedelingen tonen zich: arm-rijk, noord-zuid, voor-tegen, enz.
De EU moet de jas vernieuwen en aanpassen.
Allereerst de eenheidsmunt en de top-down one-size-fits-all eenheidsideologie.
Gilles Wattel 1 3
bpsDat verkeerde idee is nog steeds de basis van de EU illusie, ondanks EU militaire samenwerking met Ukraine.
Zie mijn reactie hierboven.
bps 12
Gilles Wattel 1WO II had wel bijzonder extreme, indrukwekkende kenmerken achteraf.
Een extreme reactie past daar op.
Maar met elkaar, is het niet normaal. Deze EU ideologie is ook niet normaal:
" It is not the EU philosophy that the crowd can decide its fate. "
Gilles Wattel 1 3
bpsHelaas zijn er sinds 1945 oorlogen te over geweest, en zijn ook nu nog steeds oorlogen gaande.
De oorlogspropaganda vind ik walgelijk, als de VS weer eens wat IS strijders doodt, wordt dat gebracht als goede daad.
Wat moet die VS in Islamitisch gebied ?
Hilterman 4
bpsDe heren zouden de huidige EU en de fratsen die daar uit voortkomen verafschuwen.
De grondleggers van de Europese samenwerking zouden de lieden van het tweede garnituur die nu de dienst uitmaken nooit toelaten tot het bestuur van de EU.
Juncker, Schultz, Verhofstadt, van Rompuy, Timmermans etc kunnen gezamenlijk niet in de schaduw staan van de heren Monet en Schumann.
Het vijftal dat ik opnoemde kan moeiteloos worden uitgebreid. Dat spreekt voor zich.
goof 4
Als we zien hoeveel grote Italiaanse banken in de shit zitten en ook de Deutsche bank via de achterdeur miljarden aan steun krijgen en dan horen dat Draghi waarschijnlijk binnenkort 100 miljard per maand ! nodig heeft om de banken overeind te houden weet je dat het klaar is .
Allemaal banken die voor de stresstesten geslaagd waren !
En dan wat er achter de schermen en uit het zicht van het grote publiek op dit moment plaats vind wil ik helemaal niet weten want dan breekt helemaal het angstzweet bij me uit.
Liep gisteren te winkelen en als je dan ziet wat er aan leegstand is dan bekruipt mij steeds meer het gevoel van , dit is einde verhaal.
En als ik dan Mark Rutte hoor roepen, we zijn uit de crisis en hem dat steeds vaker hoor roepen en als je dan hoort hoe hij onze pensioenpotten aan het verkwanselen is in Brussel dan zakt mijn broek onderhand af van die vent.
Gilles Wattel 1 3
goofIk zag bij BBCW Hardtalk de voormalige, van 2007 tot 2014, Poolse minister Sikorski aan het woord.
Hij sprak met goed ingehouden woede, woede gericht tegen het Britse nationalisme.
Wat me opviel, ik schreef de man daarover, geen antwoord, dat hij het idee leek te hebben dat een gemeenschappelijke markt vrij verkeer van personen moet inhouden.
Hij was zeer ontstemd, om het voorzichtig uit te drukken, over het Britse racisme tegen Polen.
Had hij mij geantwoord, dan zou ik hem gevraagd hebben waarom hij wel dit Britse racisme tegen Polen veroordeelt, maar niet het Poolse racisme tegen Moslims.
Als ik zijn vermoedelijke gedachtengang wat extreem doortrek, 'als wij een handelsaccoord met China sluiten mag elke Chinees die dat wil zich bij ons vestigen'.
Wat betreft die grote ondernemingen, iemand die ik vrij goed ken leidt nu nu de inschrijving van een Nederlands bedrijf bij een buitenlands project, enige miljoenen.
Het inschrijven is een wetenschap geworden, en ook nog een heel kostbare, door alle EU regels voor 'level playing field'.
Dat kleine ondernemingen nu buiten de boot vallen, ze hebben niet de kennis, en niet het geld voor inschrijven, je moet wat over hebben voor levellen, dat interpreteer ik nu als 'er blijven maar een paar over'.
goof 4
Gilles Wattel 1Niet alleen bij het normale volk maar ook bij de leiders van vele landen.
Het is mij dan ook een raadsel wat de beweegredenen zijn van Merkel is Rutte om zo halsstarrig te weigeren in te zien dat het een dood paard is waar ze aan trekken.
Afgelopen week ook Druncker horen praten in Brussel voor een afgeladen vol parlement ?
Met dit soort sprookjes figuren aan het roer die zo dom uit hun nek lullen en weigeren de realiteit onder ogen te zien kan dit niet goed aflopen.
Gilles Wattel 1 3
goofVaroufakis is van mening dat Merkel de euro crisis laat voortduren om de baas in Brussel te blijven.
De mogelijke nieuwe Britse eerste minister is niet de snuggerste, de dame was (is nog ?) voor Bremain, maar 'zij gaat nu keihard met Merkel onderhandelen', niet met Druncker, dus.
Ockam, de eenvoudigste verklaring van de feiten is de beste.
bps 12
Gilles Wattel 1Vrijheid van verkeer van: 1. goederen, 2. diensten, 3. kapitaal, 4. personen.
1. goederen, 2. diensten, 3. (financieel) kapitaal, zijn alle kapitaal, in soorten.
4. personen, is iets anders als het geen economische (ver)diensten betreft.
Bij vrijheid van verkeer van 1. goederen en 2. diensten, gaat evenwichtig een evenwaarde over en weer. Het bevordert circulatie en spreiding van kapitaalsoorten. Goed voor de economie.
Bij vrijheid van verkeer van 3. kapitaal, zal financieel kapitaal bedoeld worden. Dat klotst en kan onevenwichtigheden veroorzaken, eenzijdige onbalans, met teveel op de ene plaats en te weinig op andere plaatsen. Het verstoort regionaal de productie-consumptie circulatie. Niet altijd goed voor de economie, d.w.z.: slecht voor de economie m.n. daar waar kapitaal onttrokken wordt.
Bij vrijheid van verkeer van 4. personen idem dito als het geen forensisch economisch of recreatief verkeer betreft. Het VK wilde al niet de termietenheuvel van Europa worden.
Vrijheid van forensisch, economisch en recreatief personenverkeer is goed voor evenwichtige circulatie en spreiding van kapitaalsoorten 1. 2. en 3. Dus goed voor de economie in de interne markt.
Al het overige vrije personen verkeer kan ook ontwrichting, eenzijdige onbalans, veroorzaken.
Als bijv. ook immigratie schoksgewijs optreedt en niet met mate, gepast en geleidelijk.
Dan is het slecht voor de economie. Die vrees van het VK van Cameron was terecht.
Volgens mij is er niet goed nagedacht over de economische consequenties van de “Vier Vrijheden”.
Dat leid ik ook af uit het door elkaar halen van begrippen aangaande kapitaal en personen.
Mag ik jouw mening als prof-econoom er over horen?
Ik vind er moet een hervormd, realistischer Europa komen waarin de Britten weer meedoen.
Geen unie, maar een gemeenschap met gemeenschappelijk belang: voorspoed en vrede.
Gilles Wattel 1 3
bpsMijn Groningse prof Hartogh, de man gaf prijstheorie, hij was ex CPB, was een begeesterd voorstander van de EEG in de zestiger jaren.
Maar over meer dan vrij verkeer van goederen en diensten, en van personen, heb ik hem nooit horen praten.
Dat de Oostenrijkers spijt als haren op hun hoofd hebben, dat, toen ze de keus hadden tussen wegen en tunnels, dat ze niet voor tunnels hebben gekozen, wie dacht daaraan ?
Dat het vrije verkeer van personen tot etnische spanningen zou leiden, de economen zoals hij die de gouden bergen voor iedereen zagen, dat was gewoon zo, zagen geen niet economische nadelen.
Over één munt heeft hij het nooit gehad, evenmin over vrij verkeer van kapitaal.
Mijn idee is dat de goede dingen die de EEG had zijn gekidnapt door illusionisten en machtswellustelingen, waardoor we in de huidige puinhoop terecht zijn gekomen.
Nog niet zo lang geleden, misschien een half jaar, was er een tv reportage over hoe vrij verkeer van kapitaal was ontstaan, de toenmalige Duitse minister Lafontaine, in 1997, legde uit wat was gedaan om tegen te houden, dat regering zouden worden uitgeleverd aan bankiers, het mocht niet baten.
Illusionisten, daaronder ook Kok, die op een morgen in 1993 even besloot op termijn de euro in te voeren.
DNB directeur Szas, die er bij was, was het bij vertrek uit de vergadering met Koos Andriessen eens 'dat ze geen idee hadden waar ze het over hadden'.
Dat verwijt geldt dan ook Duisenberg, hoe konden ze dan meewerken aan deze waanzin ?
M. van Deelen 11
goof"Professor aan de Stanford University Darrell Duffie rekende uit dat een aanzienlijk aantal Europese banken een marktwaarde heeft die slechts ongeveer 25% is van de boekwaarde.
De marktwaarde van Deutsche Bank is na de post-brexit-duikeling zelfs maar 1% van de totale balans."
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gzjLKE9Ft6cJ:fd.nl/beurs/1158509/bankenzorgen-weer-bovenaan-de-agenda-na-brexit+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Hilterman 4
M. van DeelenWanneer baten en lasten in de EU eens netjes met elkaar worden vergeleken zal blijken dat de hele tent al lang failliet is. DE EU bestaat nog bij de gratie van het vertrouwen dat de financiele wereld nog steeds noodgedwongen heeft in de EU.
De ECB koopt karrevrachten waardeloos bankpapier op met geld dat er niet is.
Waar hebben we dat eerder gezien?
Leprechaun 4
HiltermanDat advies gaat niet werken Hilterman, want ons ULO-meisje is geen obscurantist.
René Derlant 3
“Ik zeg vaak tegen jongeren: ‘Wanneer ik vroeger naar Italië ging liep ik rond met zulke stapels Lires - houdt zijn handen een halve meter uit elkaar – en was ik de helft van de tijd bezig met geld wisselen en wachten bij grensovergangen’. En kijk nú eens!”
Of het nou ‘De Afspraak op Vrijdag’, ‘Buitenhof’, ‘Nieuwsuur’, ‘Een Vandaag’ of ‘Het Gesprek met de minister-president’ is, nooit wordt zo’n plucheverslaafde beroepsleugenaar eens pardoes uitgelachen, het vuur aan de schenen gelegd, of aan zijn ballen door de studio getrokken, wanneer ie met dit soort infantiele kletspraat aan komt kakken.
Nog even afgezien van het feit dat de douane ‘Vliegende Brigades’ zijn geworden die de verkeersfuiken bemannen, een paar kilometer voor- of na de ouwe grens; nee, ‘rondlopen met zulke |……………….|stapels Lires’!
Dat kon en mocht toen nog gewoon!
“En kijk nú eens!”
Eén briefje van 500 is tegenwoordig al genoeg aanleiding om je complete digitale doopceel te lichten en je huis preventief binnenstebuiten te keren. - als je pech hebt.
We worden toch permanent op een ‘ronduit verbijsterende’ manier in de maling genomen door die bureaucratische “En kijk nú eens!”-flapdrollen met hun belastinggeldverslindende– en verspillende EU baantjescarrousel waar ‘het volk’ niets van snapt’.
‘Kabinet heeft meevaller van twee miljard in 2017’.
"En heus niet omdat er dan toevallig verkiezingen worden gehouden, dat heeft er niks mee te maken."
Ik zeg het maar vast.
goof 4
René DerlantGilles Wattel 1 3
goofDiny Pubben 9
René DerlantIk weet niet waar anders of wie daarover zou moeten gaan.
Als U morgen een traplift nodig hebt en die kosten het volgend jaar van de belastingen aftrekt dan mag de belastingcontroleur in het dossier van uw huisarts kijken. Van uw huisarts!
De burger is maximaal transparant en alles is gebaseerd op wantrouwen, tot achter de voordeur.
Ergens een typefout in het systeem en de burger rolt volkomen automatisch de bak in.
De moderne techniek moet op de agenda.
Gilles Wattel 1 3
René DerlantFrankrijk maakte ook van 100 oude francs één nieuwe.
En die grenzen, ik werd in 1965 ingrijpend gecontroleerd op weg naar Tsjechoslovakije, en in 1976 op weg naar Spanje, toen Franco er geloof ik nog was.
Verder in 1980 op weg naar Frankrijk, op een zaterdagmorgen, alleen, in een vrij luxe uitziende auto, hij vond geen drugs.
En dan in 1998 naar Polen, nog geen EU, een douanier die naar z'n pistool greep en schreeuwde, toen ik dacht dat we klaar waren, en doorreed, en in 2002 of zo weer naar Polen, maar toen stelde de controle al niets meer voor.
Kletsverhalen dus.
Al in 1980 kon een in Italië ingeruilde grote drukpers zo naar Nederland worden gereden, en twee weken later gereviseerd terug, kwam geen papier aan te pas, om te verkopen.
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1goof 4
Wanneer valt de EU en wanneer valt de euro.
Het is allang niet meer de vraag of maar wanneer .
Ik voorspel uiterlijk zomer 2017 .
Wanneer valt de eerste grote bank deze zomer al ?
Fred Raaks 2
goofJoost Visser 5
goofLeprechaun 4
Joost VisserAfgelopen zaterdag in het Financieel Dagblad:
qt
Hoofdeconoom David Folkerts-Landau van Deutsche Bank luidde zondag de noodklok in de Duitse krant Welt am Sonntag. 'Europa is ernstig ziek en moet de bestaande problemen extreem snel aanpakken, anders dreigt het mis te gaan.'
De bankier vindt het noodzakelijk dat er een Europees reddingplan komt naar Amerikaans voorbeeld. In de Verenigde Staten sprong de overheid bij met $425 mrd. 'In Europa hoeft dat bedrag niet zo groot te zijn', zegt Folkerts-Landau. 'Met €150 mrd laten de Europese banken zich herkapitaliseren.'
unqt
Hilterman 4
Er is geen seconde over nagedacht of het signaal dat de Britten afgaven misschien werd gegenereerd door de dwingelandij en de arrogantie van Brussel gecombineerd met een schrijnend gebrek aan invloed van de kiezers op het beleid. Het woord democratie is in Brussel onbekend.
Dat geldt onverkort voor het nederlandse referendum. In hoeverre het ongenoegen van de kiezers mede heeft geleid tot een afwijzing van het Oekraine verdrag is Brussel ontgaan.
Het Verdrag is voor het grootste deel al in werking getreden. Brussel denkt die paar paragrafen die nu nog door Nederland moeten worden geratificeerd zijn van minder groot belang.
Alle besluiten die te maken hebben met handelsovereenkomsten zijn immers al in werking getreden. Daar verandert de afwijzing door de Nederlandse kiezer niets meer aan.
Het wachten is op de volgende lidstaat die zich afmeldt. Finland zou best eens de volgende uittreder kunnen zijn.
wp200 1
HiltermanDit is pertinent onwaar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Voting_in_the_Council_of_the_European_Union
"For example, in 2008, 128 out of 147 Council decisions were unanimous."
De politici in Groot-Brittannië kunnen leuk roepen dat "Brussel" ze in de hoek zet, maar dat maakt het nog niet waar.
Ja, nú, nu het VK een externe partij wordt, nu kunnen de overige 27 opdracht geven aan de ambtenaren van de Commissie om van de Britten concessies af te dwingen in ruil voor toegang tot de interne markt. Maar de besluitvorming was democratisch, de controle (door 28 nationale parlementen en het Europese parlement) was democratisch, en als de kiezers invloed willen hebben op het beleid, kunnen ze hun nationale regering wegstemmen want die heeft al die "Brusselse" beslissingen genomen.
goof 4
https://biflatie.nl/artikelen/banken-artikelen/komende-bankrun-op-goud/
Als je ziet dat zilver op een halve dag met 5 % stijgt dan weet je dat er iets aan de hand is !
Ben benieuwd hoe de grafiek volgende week gaat en als dit zo doorzet moet je wel een eikel zijn om nog langer struisvogeltje te spelen.
We hebben een minicrash gezien afgelopen maandag op de beurzen en hebben we gezien dat de computers dit zg .niet aankunnen en vastlopen
Binnenkort gaan we een echte crash meemaken en dan kunnen we een paar dagen niet handelen op de beurzen want dan laten ze bewust de beurscomputers crashen.
U als kleine belegger is dan echt de lul want de grote spelers hebben hun vlucht uit aandelen al geregeld zal blijken.
De grote verliezers zullen worden onze pensioenfondsen die door het grote geld volgestouwd zijn met enorme aandelen en optie pakketten.
Leprechaun 4
goofBekijk deze chart maar eens:
http://www.tradingeconomics.com/commodity/corn
Voor jouw informatie mais (corn) is een zeer belangrijke commodity die vele andere agrarische produkten laat bewegen (en we hebben het dan wel over voedsel producten, commodities die we kunnen opeten).
Natuurlijk de goud en zilver beleggingen komen voort uit angst, maar echte paniek doet de soft commodities scherp omhoog bewegen (en dat gebeurt op dit moment (nog) niet.
Joost Visser 5
LeprechaunLeprechaun 4
Joost Visser(Eigenlijk vind ik dat je aals derde partij niet in food commodities zou moeten kunnen speculeren, want het zijn de consumenten in de ontwikkelings-landen die er het meeste onder lijden bij oplopende prijzen).
Joost Visser 5
LeprechaunDat de bankstertjes de prijzen omhoog gaan werken is alleen maar goed, mits de contante markt maar niet teveel meebeweegt.
Leprechaun 4
Joost VisserMaar als er gespeculeerd gaat worden dan gaan we (dat hebben we al meegemaakt in het verleden) hele rare prijsbewegingen zien in de agrarische grondstoffen die de consumenten in ontwikkelings-landen onevenredig zwaar treffen.
Natuurlijk willen boeren zekerheid over de opbrengst van hun oogst en daar is niets op tegen om daar de futures voor te gebruiken. Er zijn altijd wel tegenpartijen te vinden voor deze handel.
Waar ik op doel zijn de Goldman Sachs etc. die horen niet op deze markten thuis. Het zijn deze bedrijven samen met de banken en verzekeringsmaatschappijen etc. die de futures uit balans brengen.
Mijn advies is dat de futures in kwantiteit nooit een reële (ingeschatte) marktproductie mogen overtreffen . We hebben al voorbeelden gezien dat de futures 10 maal de echte productie kwantiteit overtreffen en dat lijkt mij niet gewenst (dus ik ben dus ook geen voorstander van het idee dat consumenten in de futures markt stappen, de markten raken dan gemakkelijk nog meer uit evenwicht).
Joost Visser 5
LeprechaunVolgt u ook de COMEX? 1 ouncje goud en honderden contracten erop?
Leprechaun 4
Joost VisserAllemaal alleen theoretisch he.
Volg de Comex niet maar zal het een tijdje in de gaten houden.
mvg
Joost Visser 5
goofwp200 1
Ehh, welke weeffouten dan? Want de EU is hartstikke democratisch en met soevereiniteit keurig op nationaal niveau. Als je een echte "Verenigde Staten van Europa" wil, ja, dan moet er het nodige veranderen, maar voor nu zit het allemaal goed in elkaar.
De EU is een club zonder eigen soevereiniteit. De leden zijn soeverein. Alle beslissingen worden genomen door de Europese regeringen in de Europese Raad. De voorzitter van die raad en Eurocommissarissen zijn slechts de hoogste beambten belast met de uitvoering en met het begeleiden van de onderhandelingen tussen de nationale regeringen. Ze hebben veel invloed, maar de eindmacht ligt bij nationale regeringen. Punt.
De beslissingen worden gecontroleerd door 28 (binnenkort 27) nationale parlementen plus het Europese parlement.
Er is van alles fout gegaan in de EU, maar niet omdat de EU "ondemocratisch" zou zijn, of de EU "teveel macht" zou hebben.
Het is fout gegaan omdat nationale politici (en in Engeland de tabloids) routinematig "Brussel" de schuld geven wanneer hun eigen beslissingen onpopulair zijn. De Britse regering heeft ingestemd met 87% van alle EU beslissingen de afgelopen jaren en de overige 13% vond zij niet belangrijk genoeg voor een veto.
En het is fout gegaan omdat de nationale politici de EU een faliekant foute koers hebben laten varen als respons op de financiële crisis. Geen Keynes, maar Colijn. Hier treft ook de ECB blaam (Trichet). Maar het was geen "weeffout". Massale group-think en je reinste idiotie, maar gegen Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens...
Als je er iets aan wil doen, moet je de nationale regeringen aanpakken. CDA, VVD en PvdA waren in Nederland verantwoordelijk (ministers Jan-Kees de Jager en Jeroen Dijsselbloem). Hen moet je aanpakken als je wil dat er iets verbetert. Kankeren op Juncker is leuk (en de man verdient het), maar je bereikt er niks mee.
Leprechaun 4
wp200