Europees voetbal scoort min 1,6 miljard euro

Het Europese voetbal stevent economisch af op een faillissement. Gelukkig zijn er genoeg rijke suikeroompjes die dit nog even kunnen tegenhouden.

Voetballers zijn dom, wordt al heel lang beweerd. Waar of niet, zeker is dat de bazen van Europese voetbalclubs weinig doen met de economische leermomentjes die de afgelopen jaren in ongekend grote aantallen voorhanden waren. Uit de woensdag door de Uefa gepubliceerde cijfers uit The Uefa Club Licensing Benchmarking Report blijkt dat 665 Europese voetbalclubs in 2010 in totaal 1,6 miljard euro verlies hebben gemaakt. 400 miljoen euro meer dan in het jaar ervoor. 50 Procent van alle Europese clubs maakt verlies. Als alleen grote clubs in ogenschouw worden genomen, clubs die jaarlijks meer omzetten dan 50 miljoen euro, dan stijgt dit percentage naar 75 procent. Slechts 2 van de 20 topdivisies in Europa speelden het klaar om break even te draaien.

Talent voor schuldmaken
Voetbalclubs beschikken ook over Griekse of Portugese vermogens om schulden te maken. De meter staat in 2010 op 8,4 miljard euro. De opbrengsten voor de Europese clubs stegen weliswaar van 12 miljard naar 12,8 miljard, maar tegelijkertijd stegen de kosten nog harder: van 13,3 miljard naar 14,4 miljard. Positieve nieuws is, en daar houdt een eventuele vergelijking met de problemen in de Europese Unie ook gelijk op, dat geldschieters de laatste vijf jaar de gecombineerde verliezen van 4 miljard euro hebben gecompenseerd met financiële injecties ter waarde van 3,4 miljard euro.

De Britse club Manchester City spant in dit geheel de kroon, zo bleek vorig jaar al. De club rapporteerde in 2011 een verlies van 195 miljoen pond. Het grootste fiscale verlies dat ooit door een Britse club werd geboekt. City heeft echter het voordeel van de buitengewoon gulle suikeroom, de uit Abu Dhabi afkomstige Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.
Gianni Infantino, secretaris generaal van de Uefa, zei dat deze cijfers een "wake-up call" moeten zijn voor het Europese voetbal.

De deplorabele toestand maakt duidelijk dat het hoog tijd wordt voor de verscherping van de Financial Fair Play Regels. De nieuwe regels moeten in het seizoen 2013/2014 van kracht worden. Clubs die niet aan de regels kunnen voldoen, mogen niet meer meer doen aan de Champions League en aan de Europa League deelnemen. Waren de spelregels in de Europese Unie ook maar zo eenvoudig.