
Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.
De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]
Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt
Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne
Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?
'De dekmantel van Geen Peil'
Oekraïne in het kruisvuur
'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
Lagarde (IMF) en de Oekraïense premier Jatsenjoek.
Europese Commissie voorspelt economische groei voor Oekraïne op basis van gedateerd onderzoek
De Europese Commissie en de voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne schermen allen met de positieve economische gevolgen die de overeenkomst tot gevolg zal hebben. Het probleem is alleen: ze kunnen het niet onderbouwen, zo blijkt uit onderzoek.
Voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne schermen graag met de economische voordelen die het akkoord voor de Nederlandse, Europese of Oekraïense economie zullen opleveren. De vraag is waarop deze uitspraken zijn gebaseerd. Het antwoord: eigenlijk nergens op. Er bestaan geen officiële studies die de huidige economische toestand in Oekraïne hebben meegenomen in de berekeningen. Dit blijkt uit documenten die door het Platform Authentieke Journalistiek voor Follow the Money werden achterhaald.
'Goed voor de handel en de moraal'
Het gaat economisch allemaal beter worden als het associatieverdrag een feit is. Dat is wat de voorstanders van de overeenkomst met Oekraïne sinds kort bij iedere voorkomende gelegenheid benadrukken. Volgens premier Rutte versterkt het verdrag de handelsbetrekkingen en kan het leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne. De conservatieve publicist Joshua Livestro is een groot pleitbezorger van de overeenkomst. Met de financiële steun van miljardair George Soros voert hij campagne voor een 'ja' bij het referendum van 6 april. Hij noemt het verdrag maandag in NRC een 'oer-Nederlands verdrag'. 'Goed voor de handel en goed voor de moraal. De koopman en de dominee zijn allebei vertegenwoordigd.' De rechtse Livestro krijgt daarbij steun van de natuurlobbyist Corinne Ellemeet (Groenlinks). Ook zij voert campagne voor een positieve stem bij het referendum en ook zij gooit daarbij de economische voordelen in de strijd. 'Het gaat om Nederlandse en Oekraïense handelsbelangen'. 'Zij profiteren van nieuwe banen en échte investeringen en wij van het rendement,' stelt D66 Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag in een vurig pleidooi voor het verdrag in de Volkskrant.
Het zijn stuk voor stuk uitspraken die niet kunnen worden gestaafd door onderzoek
Het zijn uitspraken die niet worden gestaafd door deugdelijk onderzoek. Dat wil echter niet zeggen dat er geen studies zijn gedaan naar het associatie-akkoord. Het is standaard gebruik bij het directoraat generaal Handel van de Europese Commissie (DG-Trade), om voorafgaand aan de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag onderzoek te doen naar de mogelijke impact. Dat zijn macro-economische studies die kijken naar zaken als: de gevolgen voor de werkgelegenheid, economische groei en welke sectoren winnen of verliezen. Dergelijke studies zijn van groot belang voor de Commissie. Ze vormen de basis voor de onderhandelings-agenda en worden gebruikt om het publiek te overtuigen van het nut en de noodzaak van een nieuw verdrag.
'Overweldigend positief'
Dat gebeurde dus ook in het kader van de onderhandelingen met Oekraïne. De Europese Commissie gaf aan het Nederlandse onderzoeksbureau Ecorys, dat ook een invloedrijke bijdrage leverde aan de bewijsvoering van het vermeende nut van het transatlantische handelsverdrag TTIP, en het Oekraïense onderzoeksbureau CASE de opdracht uit te zoeken wat de economische gevolgen zouden zijn beide partners. Volgens dit rapport dat werd uitgebracht in december 2007, twee maanden voor de onderhandelingen officieel van start gingen, zou het afsluiten van het akkoord 'overweldigend positief' zijn voor de Oekraïense economie. Op de lange termijn zou het bruto binnenlands product (bbp) met met meer dan vijf procent groeien.
Met dank aan het verdrag. Hoe dieper de integratie met de EU, des te hoger de economisch opbrengst, zo luidde de conclusie. Wel werd gewaarschuwd voor de mogelijke negatieve effecten in het oosten van Oekraïne waar in het bijzonder de kolenmijnen hard getroffen zouden kunnen worden. Dat was 2007. Voor de ontwikkelingen die Oekraïne vanaf november 2013 in een diepe crisis stortten, voor het imploderen van de (handels-)relatie met Rusland, zelfs nog voor het uitbreken van de mondiale financiële crisis. Ook was op het moment dat de studie werd gedaan natuurlijk nog niet bekend wat er in de uiteindelijke verdragstekst zou komen te staan.
Het is een no-brainer is dat Oekraïne kiest voor een akkoord met de EU
Een andere studie, uit 2011 ditmaal, van de Duitse adviesgroep Oekraïne meldt zelfs een groei van bijna 12 procent op de lange termijn voor de Oekraïense economie als het verdrag wordt afgesloten. Deze adviesgroep is sinds 1994 actief om, naar eigen zeggen, 'Oekraïne’s integratie met de wereldeconomie te bevorderen.' De groep wordt gefinancierd door de Duitse overheid en werkt nauw samen met het IMF en de Wereldbank. In het onderzoek wordt een vergelijking gemaakt tussen een akkoord met de Europese Unie en een enigszins vergelijkbaar verdrag met de Euraziatische Unie (een vrijhandelsgebied tussen voormalige Sovjetlanden). Sluit Oekraïne zich aan bij de laatste, dan zal volgens dit onderzoek de economie van het land krimpen met meer dan drie procent. De conclusie van dit onderzoek is dan ook dat het een no-brainer is dat Oekraïne kiest voor een akkoord met de EU.
Een 'verse analyse' is nodig
Deze resultaten klinken de Europese Commissie als muziek in de oren. En ondanks het feit dat beide studies dateren van vóór het uitbreken van het conflict in Oekraïne, maakt de commissie nog altijd dankbaar gebruik van de conclusies. Het persbericht dat werd verstuurd op het moment dat het handelsverdrag met Oekraïne in werking trad, op 1 januari 2016, noemt deze groeicijfers opnieuw. De Commissie schrijft in een ander persbericht zelfs dat er nog ‘veel meer’ groei kan worden verwacht als Oekraïne de hervormingen invoert die in de overeenkomst staan. Naar buiten toe lijkt het alsof de Commissie voor het gemak even vergeten is wat er allemaal heeft plaatsgevonden in Oekraïne de afgelopen jaren.
Maar intern liggen de zaken heel anders. Zoveel blijkt uit documenten van de handelsafdeling van de Europese Commissie die op ons verzoek zijn vrijgegeven. Het resultaat van het WOB-verzoek maakt duidelijk dat de handels-commissie zelf ook weet dat de resultaten van de onderzoeken van Ecorys of de ‘adviesgroep voor Oekraïne’ niet de drastisch gewijzigde realiteit van na 2013 bevatten. Daarom verschijnt er er in de vroege lente van 2014, op 28 maart, een openbare aanbesteding met daarin de vraag om een vervolgonderzoek. In de begeleidende mail schrijft de hoofdeconoom van de handelscommissie dat de Europese Raad in antwoord op de 'ongekende gebeurtenissen in Oekraïne' op 21 maart het politieke gedeelte van het akkoord heeft ondertekend om het nieuwe leiderschap van het land te ondersteunen. De ondertekening van het DCFTA (het handelsgedeelte van het akkoord) zal volgens deze mail snel volgen. Er moet daarom met enige spoed een nieuw onderzoek komen: ‘met een laatste studie uit 2007 is een verse analyse nodig om een actueel en volledig beeld te krijgen van de algehele impact van het verdrag,’ aldus DG-Trade (bron).
De status quo waarop de eerdere studies hun modellen hebben gebaseerd, ligt in duigen
Dat er op dat moment een 'verse analyse' nodig is moge duidelijk zijn. In deze periode volgen de ontwikkelingen in Oekraïne zich immers in hoog tempo op. Op 16 maart heeft de Krim zich door middel van een referendum onafhankelijk verklaard van Kiev en in de oostelijke regio’s zijn de eerste protesten tegen het nieuwe bewind uitgebroken, die niet veel later zouden uitmonden in een gewapende opstand. De handel met Rusland en ook de Oekraïense economie storten ondertussen volledig in. Oftewel, de status quo waarop de eerdere studies hun modellen hebben gebaseerd, ligt in duigen.
Nieuw onderzoek
Normaal gesproken staan onderzoeksinstituten en denktanks in de rij om dergelijke impactstudies te produceren, maar deze keer blijft het rustig. Europa’s wellicht belangrijkste en meest gerenommeerde denktank, het in Londen gevestigde Center for Economic Policy Research (CEPR), wijst de opdracht zelfs af. Ze wijzen de Commissie er op dat de studie zoals die nu is opgezet niet de vragen kan beantwoorden waar ze naar op zoek is. ‘Hoewel we geloven dat een assessment zeer relevant en belangrijk is, kan deze niet worden uitgevoerd, gezien de economische en geopolitieke instabiliteit.’ (bron). Uit het WOB-document wordt duidelijk dat het onderzoek volgens het CEPR onmogelijk kan worden uitgevoerd zolang deze onzekerheden blijven bestaan.
‘Een assessment kan niet worden uitgevoerd gezien de economische en geopolitieke instabiliteit’
Het Nederlandse Ecorys denkt hier anders over en doet met succes een bod op de tender. Op de vraag waarom Ecorys dit onderzoek wél kon uitvoeren, antwoordt voormalig teamleider Koen Berden: ‘de tender vroeg niets wat wij economisch niet konden en wij hebben in 2007 de eerste impact assessment gedaan. We kennen het land en de spelers en zouden een dergelijke impact assessment economisch goed hebben kunnen uitvoeren.’ Na het ondertekenen van het contract wordt afgesproken in januari 2015 het onderzoek te publiceren.
Europese commissie stopt onderzoek
Maar dan besluit DG-trade ineens om het project stop te zetten. Nora Plaisier, teamleider bij Ecorys, kan desgevraagd niet aangeven waarom dit is gebeurd. 'Dat zul je toch echt bij de Commissie moeten vragen', zo luidt haar antwoord. Woordvoerders van de Europese Commissie geven in eerste instantie alleen aan dát het onderzoek is stopgezet en verwijzen voor economische onderbouwing van het associatieverdrag naar de impact assessment van Ecorys uit 2007. Op de vragen waarom het nieuwe onderzoek is stopgezet, wie deze beslissing heeft genomen en nog belangrijker, waarop de verwachtingen van de commissie dan wel zijn gebaseerd blijft de Commissie de antwoorden schuldig. In de laatste mail schrijft de woordvoerder dat de reden dat het zo lang duurt is dat 'de vragen op verschillende sectoren betrekking hebben.' Wat daarmee precies wordt bedoeld wordt niet duidelijk gemaakt. De woordvoerder van de Commissie geeft aan op een later moment meer commentaar te kunnen geven.
[Update]
De EU-woordvoerder laat weten dat de antwoorden lang op zich lieten wachten omdat ‘de vragen op verschillende sectoren betrekking hebben.’ Het uiteindelijke antwoord luidde: 'DG-trade heeft de analyse stopgezet omdat het akkoord door het Europees Parlement werd goedgekeurd voordat de studie was uitgevoerd. Dit maakte het onderzoek procedureel overbodig.’
De komende maanden onderzoeken wij op Follow the Money de achtergronden van het associatieverdrag met Oekraïne, wat het precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn voor zowel de EU, Nederland en met name Oekraïne zelf.Maak dit onderzoek mogelijk en steun de journalisten Bas van Beek, Sophia Beunder, Jilles Mast en Chris de Ploeg!
168 Bijdragen
Joost Vsser
Niet alleen het midden oosten komt dit jaar in getale naar Nederland, maar ook Zuid Amerika. De EU heeft in haar onbegrensbare wijsheid besloten om per 1 januari Colombianen vrij naar Europa te laten reizen in het kader van het versoepelen van de handelsbelangen. Colombianen die zaken wilden doen met Europa vroegen een visum aan en een bedrijf nodigde hen uit. No big deal. Een document. Nu hoeft dat niet meer. Er zijn er veel die komen en gaan echt niet meer terug. En ze komen geen geld brengen.
Leprechaun
Joost VsserJoost Vsser
LeprechaunLeprechaun
Joost VsserEn ja, bijgepraat
mvg
Leprechaun
LeprechaunWordt er ook gezongen als de tourist/ buitenlander Panama verlaat?
Joost Vsser
LeprechaunLeprechaun
Joost VsserJoost Vsser
LeprechaunLeprechaun
Joost Vssermvg
Joost Vsser
LeprechaunJoost Vsser
LeprechaunIk heb wel heel wat jaren in Costa Rica gewoond. Ben er eigenlijk begonnen, maar het land heeft uiteindelijk niet opgeleverd wat het beloofde.
Pieter Jongejan
Joost VsserJoost Vsser
Pieter JongejanLeprechaun
Joost Vssermvg
Joost Vsser
Apekool
Joost VsserJoost Vsser
ApekoolMvdB
Joost Vsser4000 Euro moet toch te halen zijn....
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserYoup
Leprechaun
YoupYoup
LeprechaunLeprechaun
YoupMaar..... als je mee wil doen met machtspolitiek dan kun maar beter ook de middelen/ materieel en kunde bezitten om af en toe wat dwang uit te oefenen en daar schort het volgens mij in de EU aan.
Nee, ik houd het voorlopig nog maar even bij naïviteit van de (vroegere) EU elite.
Ferry_de_Bee
Het is te laat om nu nog een crowdfunding initiatief op poten te zetten om dat onderzoek mogelijk nog van de grond te krijgen. Had eigenlijk best een mooie actie geweest.
dimitri visser
Ferry_de_BeeFerry_de_Bee
dimitri visserdimitri visser
Ferry_de_BeeBarrie Lindun
Leprechaun
Zijn we allemaal weer wakker, prima, dat is nodig ook, want het is 1 bende daar bij "onze" top-elite.
pubben
LeprechaunJohn Jansens
pubbenDie ligt natuurlijk al heel lang stil ,inmiddels.
waarschijnlijk is een groot deel van de medewerkers naar Rusland gehaald om een nieuwe fabriek op te zetten.
Tevens was er in het gebied een productiebedrijf wat het grootste gedeelte van het russische spoorweg-materieel bouwde.
Ongetwijfeld óók verhuisd naar Rusland...
Al met al een grote kapitaalvernietiging die het vroeger florerende deel van de Oekraine met voornamelijk Oekrainers van russische afkomst tot economisch rampgebied heeft gemaakt voor de achterblijvers.
Waar Poetin gehoopt had op een snelle inlijving á la Krim,is dit een voor alle partijen desastreuze operatie geworden.
De Oekrainers van russische afkomst die er van baalden dat ze belastingen aan Kiev moesten betalen,
en daarom de russische inval toejuichten ,beseffen nu ongetwijfeld dat ze héél duur betaald hebben om aan die Kiev-verplichting te ontsnappen...toch?
pubben
John JansensJohn Jansens
pubbenpubben
John JansensDe Russische cultuur is minder rationeel en dat gaat ver terug in hun geschiedenis. In ieder geval de kritiek wordt daar geuit door de kunstenaars, schrijvers en hier een filmaker. Vond dat verschil zeer boeiend, ook hoe die Staat daarop altijd hard reageert. https://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Tarkovsky
Opende me wel de ogen voor 'ons achterland' en over hoe eenzijdig Amerikaans ook ik geïnformeerd ben.
Leprechaun
John JansensJoost Vsser
John JansensMvdB
pubbenWaar ligt die onderste steen ook alweer?
Apekool
MvdBJoost Vsser
ApekoolYes!
MvdBsquarejaw
MvdBMvdB
squarejawhttp://www.paulcraigroberts.org/2015/10/13/the-mh-17-report-paul-craig-roberts/
Bartje
pubbenLeprechaun
pubbenIn het oosten zit ook de wat zwaardere wapen industrie (voor zover ik weet)
mvg
Leprechaun
pubbenhttp://www.nu.nl/economie/3995526/productie-industrie-oekraine-klapt-in.html
Ik heb hier in Nederland wel eens een Russische helikopter jetstraal motor gezien, die hier voor tractor puling werd gebruikt. Zag erg degelijk uit. De Nederlandse monteur vertelde mij dat het Russische materiaal haast niet kapot te krijgen is. Ik geloofde hem onmiddellijk, de eenvoud van constructie, de degelijkheid droop van deze motor af. Productie? Oekraïne.
Frank
LeprechaunLeprechaun
Frankhttp://www.ftm.nl/exclusive/follow-the-money-selecteert-46/
mvg
iFred
Leprechaun
iFredIk vrees dat ik hier en daar wat vrouwelijk support aan het verliezen ben.
Waar loop ik eigenlijk achteraan ..... waar zit mijn verstand nu weer .....
Joost Vsser
LeprechaunMvdB
Joost Vsser;-)
MvdB
LeprechaunGaat het weer een beetje, meneer Alouis?
dimitri visser
iFredLeprechaun
dimitri visserWeet jij dat misschien ook?
dimitri visser
LeprechauniFred
dimitri visserdimitri visser
iFredhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eIICGe9-kU4J:old.925.nl/archief/2016/01/08/referendum-over-oekraine-vijf-doorzichtige-kulverhalen/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
en hier:
http://getnoticed.tips/zooi/Referendum-over-Oekraine-zes-doorzichtige-kulverhalen-925.pdf
In het artikel wordt een ander artikel op een andere website onderuit gehaald en bestempelt als leugen, en toont Arno op een amateuristische manier aan dat het artikel niet zou kloppen. Hij is duidelijk tegen het associatieverdrag, en probeert dat op de meest schandelijke wijze duidelijk te maken.
Nadat diegene die het interview had gegeven zich melde en in een comment verklaarde dat alles toch klopte werd haar comment door Arno gedelete.
Het hele verhaal staat hier: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=802701779859318&id=784888468307316
en meer op de facebook pagina https://www.facebook.com/oekraine.referendum/ post van 12 januari 9:26pm. In deze post ook de screenshots met comments die zijn ongelijk aantonen die door Arno zijn gedelete.
In deze post ook de comment van Arno Wellens zelf: "Rectificatie komt niet, nooit zonder rechter maar hoe dan ook niet bij niet ongelijk. Groet!"
Het toont duidelijk aan wat voor mensen er werken bij 925.nl, en hoe serieus je ze kunt nemen.
Het is een lang verhaal, maar de conclusie is duidelijk... 925.nl en Arno Wellens verspreiden leugens. En als ik dan zie dat iemand verwijst naar 925.nl om iets aan te tonen, terwijl hun doel voornamelijk is om leugens te verspreiden, dan voel ik me geroepen er iets van te zeggen ;-)
iFred
dimitri visserEen door en door corrupte (mogen we aub onze schilderijen terug?) natie met Nazi sympathieen hoort niet thuis in de EU en het zal op 6 februari blijken dat het merendeel van de Nederlandse bevolking exact zo over denkt.
<blockquote>Minister Aivaras Abromavicius van Economische Ontwikkeling en Handel zegt in de verklaring waarin hij zijn aftreden meedeelt dat vicefractievoorzitter Ihor Kononenko van het Blok-Porosjenko maar ook anderen druk op hem hebben uitgeoefend om ''enkele dubieuze figuren'' te benoemen op belangrijke posten bij staatsbedrijven. ''Ik beschouw dit als pogingen om greep te krijgen op de geldstromen bij deze bedrijven. Daar wens ik niet aan mee te werken, ik wil niet gebruikt worden.'' En: ''Deze acties zijn bedoeld om de hervormingen te bevriezen.''</blockquote> nuff said...
Ik zie dat je aardig aan het trollen bent hier en op andere sites, daarom zal dit de laatste reactie zijn op jouw commentaren.
dimitri visser
iFreddimitri visser
iFredGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestO ja, was het niet zo dat die Soros al veel vroeger in Oekraine investeerde en er belang bij heeft dat er aan de oostkant van dat land wat gebiedsverlies/ verdeelheid aan de Russische zijde hem nu wel goed uitkomt.
Joost Vsser
STRAATSBURG -
Een akkoord om Groot-Brittannië bij de Europese Unie te houden ligt ,,in bereik''. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse zaken) woensdag in een debat in het Europees Parlement. Koenders sprak daar omdat Nederland het roulerende voorzitterschap van de EU houdt.
Dinsdag presenteerde EU-president Donald Tusk voorstellen om de zorgen van de Britten weg te nemen en een vertrek van het land uit de EU (een zogeheten Brexit) te vermijden. Tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden over twee weken moet het tot overeenstemming komen.
Koenders zei dat de plannen die Tusk op tafel legde, ,,de weg vrijmaken voor een akkoord''. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker had het over een ,,eerlijke deal, eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 landen''
Gelukkig. Ik moest er niet aan denken dat 'we' (??) in het westen iets verliezen en aan het oosten er iets bijkrijgen. Mijn slapeloze nachten zijn over.
Leprechaun
Joost VsserDat zie je goed, Joost, jij ligt niet te slapen ... prima.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestHier een artikel waar dat menneke allemaal mee bezig is geweest:
http://www.marketwatch.com/story/george-soros-cant-do-to-the-yuan-what-he-did-to-the-british-pound-2016-01-28.
We hebben geloof ik nog wel eens een Nederlands prinsesje gehad die bij hem in de smaak viel en voor hem werkte (of nog steeds werkt).
Mijn geheugen laat mij nu even in de steek.
MvdB
LeprechaunRichardBanLvMI
MvdBMvdB
RichardBanLvMIRichardBanLvMI
MvdBMvdB
RichardBanLvMIContramine
Emmef
ContramineContramine
EmmefEmmef
Contraminedimitri visser
EmmefEmmef
dimitri visserOnze mainstream media zijn echter pro-Amerikaans en pro-FinancieleSector. Ze nemen hun onpartijdige verantwoordelijkheid niet. Daar ageer ik tegen. Dat is essentieel anders dan pro-HetAndere zijn.
Jouw reactie geeft precies de polarisering aan: als je kritiek hebt op de algemene opinie, ben je <em>dus</em> van de andere kant. Een logische fout.
Het zou best kunnen dat er beweringen mijnerzijds zijn die je ook op pro-Russische media kunt vinden. Je moet echter altijd meerdere media checken en zien wat er consistent is.
pieter
Sterker
pieterHet land bewijst dagelijks een fantastische grens te vormen, om bij ons
de rust te bewaren. Zelfs met de inval van Putin op de Krim en de
oorlog tussen Oekraïne en de Russische separatisten, bleef bij ons de
rust bewaard. De vluchtelingen komen via Turkije en Noord Afrika, zelfs
via Rusland en Lapland, maar niet via Oekraïne. Dat de Russische geheime dienst Le Pen steunt met miljoenen dollars en,
laten we maar zeggen, een “positieve belangstelling” heeft voor “Geen
Stijl” is veelzeggend. Het Kremlin is gebaat bij onrust om de aandacht
voor eigen falen af te wenden. Vandaar die enorme agressie.
Laten we het Oekrainse volk helpen de corruptie aan te pakken en Putin in zijn hok houden, wat trouwens redelijk lukt de laatste maanden. We hebben genoeg andere problemen die we moeten aanpakken.
MvdB
SterkerSterker
MvdBMvdB
SterkerDe hervormingen moet Ukraïne echter zelf uitvoeren. Daar heb je geen verdrag voor nodig. Het aanpakken van de corruptie en olichargen is een zaak van de bevolking en haar regering. Die regering houdt haar hand op en het lijkt er in de verste verte niet op dat het volk daar beter van wordt. Integendeel....
Sterker
MvdBZuid Afrika, Noorwegen, Ijsland en Thailand om er een paar te noemen hebben een associatie verdrag met ons en het is prima dat Oekraïne ook iets heeft, los van de details die geen hond schijnt te lezen.
Het maakt de goedwillende deel van het parlement sterker om een soort "roadmap" te hebben. De mensen zien het als positief voorbeeld om de corruptie aan te pakken. Zelfs de oligarchen gaan om omdat de vluchtroute naar het oosten dicht zit. Het kon veel sneller als EU niet zo'd zooitje maakt met het geld dat die lui stallen in Cannes en Londen.... Effin, een lang proces maar toch positief, stapje voor stapje.
pieter
SterkerPutin zit in zijn hok, de olieprijzen gaan voorlopig niet meer stijgen en er is een vergrijzing in Rusland, dus hij kan Europa niet eens verder binnenvallen.
Sterker
pieterAls ik mijn buurman een hand geef, wil het echt niet zeggen dat ik met hem wil trouwen! Ik hoop wel dat hij de muziek niet te hard zet. Ook spreek ik af dat hij de bladeren bij de heg opharkt zodat die niet op een hete dag in de brand vliegen. Kan hij inderdaad ook allemaal zelf, maar ik voel me prettiger als hij het me beloofd... ik heb immers zelf een wat gammel rieten dak dat ik heel probeer te houden...
pieter
SterkerPolitieke associaties en unies ben ik niet zo van, ik zie daar weinig voordelen van.
Sterker
pieterGelukkig is dit geen politieke associatie zoals je kunt zien als je het voorstel leest. Gewoon een setje afspraken om vrijhandel mogelijk te maken: voorbeeld zonder onafhankelijke rechtspraak kun je niet met je goederen een land in want die stelen ze anders onder je vandaan. Dus ... leggen we dit vast anders bestaat er geen vrijhandel. Eigenlijk simpele kost.
pieter
SterkerJij kijkt niet verder dan het verdrag en daarom denk je dat het niet politiek is, daarover verschillen we van mening.
Vrijhandel met Rusland heeft mijn prioriteit nu, dat is een grotere markt en de krim en oost oekriane mogen ze hebben. Verder dan dat komt poetin toch niet, rusland is veel te vergrijst voor militaire avonturen.
Sterker
pieterpieter
SterkerMisschien moet je eens wat kritischer kijken naar bestaande handelspartners die het ook niet zo nauw nemen met mensenrechten.
Sterker
pieterIk zal nooit de fouten van een andere "handelspartner" gebruiken als excuus om een land niet de hand te reiken.
pieter
SterkerVrijhandel met Rusland levert meer op, omdat het een grotere markt is en jij was toch zo voor meer vrijhandel of niet?
Rechtspraak weerhoud Israël en de VS er niet van om zich net zo te misdragen als Rusland en die landen wil ik ook niet boycotten. Dus waarom Rusland wel?
Ik denk dat de kans op vrede en vrijhandel groter is bij een nee stem tegen een deels politieke associatie.
Sterker
pieterpieter
SterkerOverigens wil dat niet zeggen dat Oekrainse nationalisten niet net zo debiel bezig zijn, waardoor Poetin wel moet ingrijpen. Je weet niet wat er was gebeurd als de boel niet werd geannexeerd.
Daarnaast vraag ik je nu voor de derde keer: waarom dan wel handel drijven met China, Indonesië, de VS en Israël die hetzelfde doen?
Hoe word Oekraïne stabieler door dit verdrag? Volgens mij trek je het land alleen maar meer uit elkaar dan.
Sterker
pieterIk ben trouwens volledig met je eens dat we veel boter op ons hoofd hebben. Saudi Arabië, Israël en ook China met zijn eilandje-pik. Ook de VS gaat vaak schandelijk over de streep, hoewel met Obama minder dan daarvoor. Ben ik met je eens. Er is een heldere regel: je steelt geen land van een ander. Van landje pik komt altijd oorlog. Heel simpel.
Nu kun je niet met iedereen ruzie maken, dat is niet handig. Maar de landen waar ik vind dat de EU zich met name op moet beraden, zijn landen zonder pers-vrijheid, want daar ontbreekt iedere vorm van zelf-correctie en dat is gevaarlijk. Een site zoals deze zou echt niet kunnen in Rusland, China, Saudi Arabie, Turkije en zelfs Indonesië.
Dus ja, ik denk dat we het wel eens zijn.
Emmef
SterkerSterker
EmmefEmmef
pieterEmmef
SterkerMaar goed. Economen en politici zijn blind voor het verleden. Maakt toch niet uit at ik zeg.
Sterker
EmmefHet gaat met name over onafhankelijke rechtsstaat en een politie die je niet steeds moet afkopen. En dat laatste werkt nu al, eerlijk is eerlijk: het is al een hele tijd terug dat een agent me op straat aanhield voor een "verjaardagscadeau" ;))))
Emmef
SterkerVerder zal zo'n verdrag misschien wel zeggen: "jullie moeten de corruptie oplossen". Maar ook bij ons worden de grote financiële jongens buiten schot gehouden en krijgen de vriendjes van de politiek de grote opdrachten. Laat de belastigbetaler maar bloeden. Ook werken de politici praktisch voor de grootbedrijven. Oké: je wordt niet aangehouden voor een verjaardagscadeau. Daar heb je dan gelijk in.
De publieke omroep doet wel degelijk aan censuur en kleuring van het nieuws. Er is inderdaad vrijheid van pers, maar mainstream haal je niet. En daar wordt toch het grootste deel van de bevolking mee "geïnformeerd". Dat ondergraaft de democratie.
dimitri visser
pieterpieter
dimitri visserLul niet zo slap man. We kunnen met iedereen handelen als we willen, onze elite is echter bezig met geopolitieke spelletjes waar ik niets aan heb.
Oekraine kan nu al handelen met de eu, meer handelsbelemmeringen wegnemen lijkt me prima, maar daar heb je geen associatieverdrag voor nodig volgens mij.
dimitri visser
pieterRusland is een kankergezwel, verantwoordelijk voor de meeste ellende in Europa. De economie van Rusland is halverwege dit jaar kleiner dan de Nederlandse economie. Geen enkele reden om weerzin opzij te zetten en zaken te doen met deze criminelen.
pieter
dimitri visserChina, VS en Israël, bezetten andere landen, net als Rusland. Alleen niet in Europa, maar wat maakt dat uit? Bovendien willen de meeste mensen in de krim en oost oekraine liever bij Rusland horen, dan is dat hun goed recht. Hoe is Rusland verantwoordelijk voor de meeste ellende in Europa?
MH17 is neergeschoten ook omdat Oekraine niet normaal kan doen en gewoon onafhankelijkheid geven aan Donbass. Veel Oekrainiers zijn alleen net zulke nationalistische idioten als de Russen.
Israel heeft een boot proberen te laten zinken:
http://m.military.com/video/forces/navy/the-day-israel-attacked-america/3875358637001
De VS heeft ook een vliegtuig neergehaald:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655
MvdB
En de video die n.a.v. eerdere artikelen werd gelinkt plaats ik ook nu weer. Even naar het begin "spoelen". https://www.youtube.com/watch?v=zNOiNSw5jMY
Leprechaun
MvdBWat heeft die man toch een aangename stem/ dialect. Alleen daardoor geloof je alles van hem.
mvg
Leprechaun
Leprechaunfrits
LeprechaunLeprechaun
fritsWie "wij" zou ik niet weten, maar bedankt voor je advies.
U vindt het vast niet erg dat ik niet op het eerste advies af ga.
Hoe meer meningen hoe beter, dan zoek ik zelf het midden wel uit.
Bedankt.
frits
LeprechaunLeprechaun
LeprechaunIk heb een idee wie Frits Flits nu eigenlijk is, ik zou mij niet niet al te veel zorgen maken als ik jou was, jij bent blijkbaar niet zijn doelgroep.
En ik voldoe waarschijnlijk ook niet, zie naar:
qt
Ik ben geen jongen dus bij mij maakt het niet uit haha :p.
Maar..kik vind het vette onzin hoor dat ze zeggen dat as een jongen em links of rechts of wat dan ook gelijk homo is...
Je moet em gewoon daar zetten waar je em zelf leuk vin
unqt
Het taal gebruik zegt misschien iets over het niveau.
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBTrusten M.
MvdB
LeprechaunBirdy
De EU wil kosten wat het kost deze politiek voortzetten en voert feitelijk het Amerikaanse beleid uit. Dit verdrag is dan ook slechts een vertwijfelde poging om een ondemocratisch en corrupt regime in stand te houden en de machtsbasis aldaar te behouden. Uiteraard heeft dit alles niets met rationeel economisch beleid te maken en daar ging het op de eerste plaats al niet om, dat is slechts een rookgordijn om de feitelijke motivatie te verbergen. Een doorzichtig en zwak spel van de EU politici en jammer voor hun beginnen de massa's dit bellicose spel te doorzien! Massa media verliest iedere dag meer aan kracht en dat zit ze al helemaal niet lekker. Een aanval op Internet vrijheid zal dan ook een prioriteit worden voor de gevestigde orde.
Leprechaun
BirdyDe Duitser weten heus wel dat er altijd geprobeerd wordt onmin te zaaien in de wederkerige relatie met Rusland. Poetin is uit een eitje gekropen, maar dan wel een het bevruchte ei van de draak, hij is namelijk een water-draak volgens de Chinese astrologie. Het slecht kersen eten als je drakenbeestje Vladimir boos maakt.
Er zijn hier en daar nog wat andere nauwe contacten zoals met oud Bundeskanzler Gerhard Schröder, een aap volgens de Chinese astrologie. Ik weet uit eigen ervaring dat een span aap/draak moeilijk te verslaan is. Merkel is een paard en voor sommige onder ons is dat veelzeggend.
Bartje
Dat betekent dat er geen geld meer is voor de elementaire levensbehoeften.
ER IS EEN TERUGGANG VAN DE ECONOMIE VAN -84%.
De waarheid is hard maar rechtvaardig zullen wij maar denken.
Het IMF wil wel geld verstrekken maar de overgrote meerderheid is tegen en VS zijn veto helpt in dit geval niet.
Of de VS verstrekken het zelf waar ook zij heden feitelijk Niet toe in staat zijn.
MvdB
BartjeLeprechaun
MvdBhttps://www.rt.com/
mvg
MvdB
Leprechaundimitri visser
BartjeLeprechaun
dimitri visserdimitri visser
LeprechaunBartje
dimitri visserDeze site is naast Russia Today de 2 best geraadpleegde media van Duitsland.
Deze site was volgens Olef Koens de enige die direct na MH17 ter plaatse was en alles vastlegde op media zodat er daarna niet gesjoemeld kon worden met de waarheid.
dimitri visser
BartjeHet enige dat ik zie is een pro Russisch en leugenachtig blogje met een slecht design.
Bartje
dimitri visserAlthans als ik u geschreven reactie beoordeelt.
dimitri visser
BartjeGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestLeprechaun
Leprechaunhttps://www.rt.com/business/222071-george-soros-ukraine-meeting/
Nah, ik stop wel.
MvdB
Leprechaunhttps://www.rt.com/op-edge/320747-soros-european-values-orban/
Leprechaun
MvdBLeprechaun
MvdBZeg maar het dubbele van wat Soros rekent (Euro 5000,-- pp/jaar.)
Leprechaun
Leprechaunhttp://www.ftm.nl/column/eindspel-griekenland-nadert-ontknoping/
Oh, mijn geheugen toch. Ik word oud.
Ik rekende met 20.000 pp jaar maar daar staat tegenover dat het aantal vluchtingen is nu al meer dan het dubbele dan waar ik 8 maanden geleden van uit ging.
qt
€240miljard.
1 Afrikaanse vluchteling kost €20.000 per jaar.
100.000 vluchtelingen €2miljard per jaar
200.000 - €4miljard/jr
300.000- 6
400duizend - 8, na 30 jaar ook €240 miljard, excl. rente en bijkomende collateral damage, en....... kan onze Psyche dat wel aan.
U zegt het maar......er zijn veel Griekse eilanden om de EU binnen te stromen
Unqt
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBhttp://www.paulcraigroberts.org/2015/11/30/russia-wakes-up-about-western-financed-ngos-operating-against-russia-paul-craig-roberts/
Via deze site verwijst mr P.C. Robets naar het zelfde artikel op www.rt.com
Leprechaun
GuestEr is voor mij veel meer (en ik bedoel echt erg veel meer) voor nodig voordat ik het gevoel krijg dat ik met een complotdenker/ complot situatie te maken heb. De echte gronden zijn vaak veel banaler zoals geld of ego.
Nee, voordat dat ik zover ben dan is er toch echt wel wat meer nodig, bijvoorbeeld het vaststellen van een persoonlijkheidsstoornis. En daar heeft Dirk nog ikzelf last van (denkt mijn tweede ik waar ik vaak mee praat).
mvg, Alouis