
Blackrock topman Larry Fink noemde de Europese economie in zijn interview met Het Financieele Dagblad vanochtend 'structureel ongezond'. Maar in plaats van de juiste conclusies te trekken trekt Fink de inmiddels overbekende neoliberale kaart van structurele hervormingen.
Als je topman bent van een beleggingsfonds dat maar liefst 4770 miljard dollar onder beheer heeft (waarvan 210 miljard dollar van Nederlandse particulieren), dan tel je mee en wordt er naar je geluisterd. Mede hierom heb ik dat interview met interesse gelezen. Wat was de boodschap van meneer Fink?
Dubbele boodschap
Fink gaf eigenlijk een dubbele boodschap af. Enerzijds was hij positief over 'Europa', althans voor dit jaar en misschien wel komend anderhalf jaar. Anderzijds noemde hij de Europese economie 'structureel ongezond'. Hoe vallen die twee uitspraken met elkaar te rijmen? Het optimisme van Fink wordt gevoed door zijn mening dat de Europese banken er veel beter voorstaan dan enkele jaren geleden en door het rigoureuze opkoopprogramma van de ECB, die voor zestig miljard euro per maand staats- en bedrijfsobligaties opkoopt. Het bekende QE (Quantitative Easing) programma. Deze twee factoren zorgen er volgens Fink voor dat de markten voorlopig voldoende vertrouwen hebben in de Europese economie, dat banken weer geld durven uitlenen en dat overheden meer tijd hebben om de - in Fink's ogen noodzakelijke - hervormingen door te voeren. Onzeker wordt het als de ECB stopt met haar opkoopprogramma. Als overheden dan niet de structurele hervormingen hebben doorgevoerd, dan is alles voor niets geweest, aldus Fink.Structurele hervormingen
Fink zit dus op de neoliberale lijn van noodzakelijke structurele hervormingen (lees: lagere lonen en pensioenen, versoepeling arbeidsvoorwaarden en vermindering ontslagbescherming) als oplossing voor de eurocrisis. Maar op die visie is het nodige af te dingen zoals hieronder zal blijken, ze verzuimt bovendien de werkelijke problematiek te benoemen en biedt derhalve een eenzijdige oplossing aan, geen structurele. Het is waar dat binnen de EU minder innovatie plaatsvindt dan in de VS of Azië. Het is ook waar dat een Grieks vertrek uit de eurozone niet rampzalig meer is voor de financiële markten. Om met Fink's woorden te spreken: 'dat [een eventuele Grexit, red.] zie ik meer als een mooi koopmoment, niet als systeemrisico. De verliezen komen niet bij de private sector terecht, dus op welke manier is het een probleem?' Duidelijker had hij het niet kunnen zeggen; alle risico's van een eventueel Grieks vertrek uit de eurozone zijn van de financiële sector verschoven naar de publieke sector, dat wil zeggen naar de Europese belastingbetaler. De Griekse miljardenverliezen komen voor rekening van de Europese belastingbetaler. So far for Fink.Op de analyse van Fink kan het nodige afgedongen wordenMaar op de analyse van Fink kan het nodige afgedongen worden. Om te beginnen zijn claim dat de Europese bankensector er goed voorstaat. Nog vorige week verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van een dozijn grote Spaanse banken. En het valt ook te bezien of dat ECB-opkoop programma wel soelaas biedt voor de reële economie. Intussen plaatsen steeds meer economen vraagtekens daarbij, sterker, zij noemen het 'overbodig' en zelfs 'gevaarlijk'. Het risico bestaat dat het QE programma juist voor nieuwe zeepbellen op de aandelenmarkten zal zorgen. De economische groei of herstel van werkgelegenheid worden er niet mee gediend. Dan zijn claim dat er dus maar één ding opzit om te voorkomen dat de Europese economie 'structureel ongezond' blijft en dat is het doorvoeren van structurele hervormingen. Je kunt je afvragen hoe realistisch het is dat Frankrijk en Italië - de tweede en derde economie van de eurozone - zullen hervormen. Dat hebben ze de afgelopen vijf jaar immers ook niet gedaan en met de totstandkoming van de bankenunie en het opkoopprogramma van de ECB is de noodzaak om te hervormen flink afgenomen. Tel daarbij op dat met name Frankrijk telkens uitstel krijgt van de Europese Commissie om aan de convergentie criteria te voldoen en de cirkel is rond.
Vertrouwen
En er speelt nóg een facet bij die 'structurele hervormingen'. Op het moment dat je de inkomens en baanzekerheid van mensen gaat verminderen daalt hun koopkracht respectievelijk hun consumentenvertrouwen. En het is juist dat vertrouwen dat hersteld moet worden. Niet alleen bij de consument, maar óók bij de producent. Het grote probleem - niet alleen in de eurozone, maar de facto wereldwijd - is nu juist, dat het vertrouwen in de economie ontbreekt. Om dat vertrouwen te herstellen moet je juist een beleid voeren dat er op gericht is dat mensen meer overhouden in hun portemonnee, dat hun baanzekerheid wordt geboden en dat ondernemers weer perspectief zien. Maar de enorme schuldenberg, de hoge belastingdruk voor huishoudens en het ontbreken van perspectief voor ondernemers en investeerders staan dat herstel van vertrouwen in de weg.De werkelijke oorzaak van de crisis blijft onopgelostEn ook al lukt het landen als Frankrijk en Italië om te hervormen, dan nog blijft de werkelijke oorzaak van de crisis onopgelost: de structurele verschillen in concurrentievermogen tussen de eurozone landen. Zolang dát niet wordt opgelost, blijft praten over 'crisis-oplossingen' vooral een academische discussie. Slechts wanneer de monetaire flexibiliteit in de eurozone wordt hersteld kan er gebouwd worden aan herstel van vertrouwen. En dan is er ook veel meer maatschappelijk draagvlak voor die hervormingen die nodig zijn om vastgelopen markten te ontsluiten.
51 Bijdragen
Wijnand
pubben
WijnandFloesh
pubbenpubben
Floeshhttp://www.denieuwereporter.nl/2015/05/mediapart-online-onderzoeksjournalistiek-gefinancierd-door-abonnees/
Bankiers die overal mee wegkomen en politici als handlangers van het kapitaal, ik mag toch hopen dat we dit niet blijven accepteren.
Watching the Wheels
pubbenFloesh
pubbenTot nu toe accepteren we alles braaf, sinds 2007 zijn de belangrijke banken alleen maar groter, rijker en machtiger geworden.
WtW
WijnandAnton
"But the bigger question is what happens a year or two after Grexit, where the real risk to the euro is not that Greece will fail but that it will succeed. Suppose that a greatly devalued new drachma brings a flood of British beer-drinkers to the Ionian Sea, and Greece starts to recover. This would greatly encourage challengers to austerity and internal devaluation elsewhere.
Think about it. Just the other day the Very Serious Europeans were hailing Spain as a great
success story, a vindication of the whole program. Evidently the Spanish people don’t agree. And if the anti-establishment forces have a recovering Greece to point to, the discrediting of the establishment will accelerate."
Nog een extra reden voor Dijsselbloem cum suis om een Grexit koste wat (het de belastingbetaler) kost te voorkomen. De Europese politiek lijkt een steeds grotere moral hazard voor de Europese burgers te worden.
De link: http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/05/25/grexit-and-the-morning-after/?module=BlogPost-Title&version=Blog%20Main&contentCollection=Opinion&action=Click&pgtype=Blogs®ion=Body
jefcooper
AntonInderdaad, stel je het in Brussel onvoorstelbare voor, een redelijk welvarend Griekenland, socialistisch, wat het zonder Brussel kan stellen.
Peteur
Watching the Wheels
Met andere woorden ... ze kunnen hervormen en lasten verhogen wat ze willen. Als het resultaat is dat er nog meer werk verplaatst wordt naar Azië in ruil voor 'praat- en managementfuncties' in Europa, dan is het geen oplossing. Dan komt weer het verhaal om de hoek kijken van TMS, de zuidelijke landen kunnen niet concurreren met Azië, dus moeten wij ze helpen via extra EU-bijdragen die hier de lasten verder verhogen (het plafond omhoog, we moeten groeien).
"Volatility may be trading near all time low, but that doesn't mean that risk and volatility have disappeared ... no it has just moved to the unhedged part of the economy".
https://www.youtube.com/watch?v=hJicIi4Gk8s&feature=player_embedded#t=4
WtW
Watching the WheelsAlmeria
WtWNu mijn punt: de werknemers in die kassen zijn geen Spanjaarden die het door de crisis en de werkloosjeid oh zo moeilijk hebben. Nee, als u in dat kassengebiedrondrijdt dat zult u zien dat daar voornamelijk Noord-Afrikanen en zwarte Afrikanen werkzaam zijn. Mijn mening is dan dat de uitkeringen in Spanje nog zodanig zijn dat Spajaarden ervoor kiezen om NIET te werken.
WtW
AlmeriaIn Spanje lonen nog lager dan hier. Loon CAO tuinbouw Nederland: 15 jaar 2,74 euro/uur, 16 jaar 3,15 euro per uur, 18 jaar 4,15 euro/uur, 20 jaar 5,61 euro/uur, 23 jaar en ouder 9,12 euro/uur, 1501,80 euro bruto per maand vanaf 23 jaar en ... seizoenswerk dus half jaar.
Met 22.000 euro bruto/jaar kun je een huis van 56.000 euro kopen https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/?redirect=p-hypotheken-homepage-senses alleen kan dat niet, want die zijn er niet nog even afgezien van de onzekerheid op lange termijn (zie weinig veertigers in kassen).
Maar dat hoeft ook niet, we bouwen in Nederland met subsidie Polenhotels http://www.omroepwest.nl/nieuws/01-12-2014/voormalig-ibis-hotel-leiderdorp-wordt-polenhotel met alle problemen van dien https://www.youtube.com/watch?v=w4bJFBf7Dpg (rijden met alcohol). Meeste zijn uiteraard heel jong (18 tot 20 jaar oud zijn, 900 euro bruto per maand en meteen een klant voor hun subsidiehotel).
De basiskosten van levensonderhoud zijn voor een gemiddelde Nederlander zonder Polenhotel aan de hoge kant. Ik heb nog nooit in een kas een groep mensen van 40 tot 67 zien werken, begrijpelijk overigens maar subsidiekassen zijn geen oplossing voor werkloosheid.
https://www.youtube.com/watch?v=w4bJFBf7Dpg
WtW
Almeriahttp://screenshots.rtl.nl/system/thumb/sz=720x404/uuid=3b3c5533-dc0d-4715-95ff-329f7a01891b
almeria
WtWWatching the Wheels
almeriaalmeria
Watching the WheelsWatching the Wheels
AlmeriaJurgens Redczus
En hij stelde zelf dat uiterlijk na 2016 hij denkt dat de banken het dan weer moeilijk zullen hebben,toevallig dan als het ECB QE programma ten einde is?
jefcooper
In de goede oude tijd, toen we nog geen euro hadden, konden landen door devaluatie ogenblikkelijk concurrerend worden.
Ook konden landen Keynesiaanse politiek voeren, als ze dat wilden.
Het structureel ongezond zijn van de euro zone wordt dus in belangrijke mate veroorzaakt door de eenheidsmunt, die geen enkel economisch voordeel biedt.
Die munt wordt dus voor heel andere doelen gehandhaafd.
Molenaer
jefcooperKritische Gast
Molenaerjsmid
jefcooperBartje
Tel daarbij op dat de EU zijn belangrijkste handelspartner Rusland voor eeuwig kwijt aan het raken is.
Uiteraard in opdracht van VS.
Dan hoef je niet veel verstand te hebben om te begrijpen waar de bewoners van EU uitkomen.
Een giga crisis met als resultaat status zuid Amerika heden.
DrNomad
Die verschillen zijn niet de oorzaak van de crisis. De oorzaak van de crisis is hoge schulden, en een hogere frequentie aan "defaults" dan verwacht.
De one-size-fits-all Euro staat een snelle en makkelijke oplossing in de weg, van het weginflateren van schulden. Maar dit is niet de enige oplossing. Dat deflatie niet "fijn" is wil niet zeggen dat het niet gebeurd.
De Euro is niet de oorzaak van de crisis. De oorzaak ligt in zowel Europa als in de USA bij de gebeurtenis dat overheden zich (nog meer dan eerst) gingen bemoeien met armoedebestrijding. Daar komen die hoge schulden vandaan. Aan beide kanten van de Atlantische oceaan op een andere manier, maar in beide gevallen met rampzalige gevolgen.
Kritische Geest
DrNomad1) Veel schulden idd, met onhoudbare ermee verbonden verplichtingen.
Toch wel vreemd dat zo'n Fink zo raar over verschillen in concurrentievermogen redeneert. Wat is er mis met verschillen in concurrentievermogen ? Dat is toch juist goed ?
Ik denk dan aan differentiatiestrategieen en de werking van de Wet van comparatieve kosten.
2) De schulden zijn publiek en privaat gecreëerd. Naar mijn mening ligt het probleem bij het feit dat het bankenstelsel niet democratisch bestuurd en gecontroleerd wordt.
Waar is het referendum over het te volgen beleid van bijvoorbeeld de ECB ?
Waarom beslist de ECB over het doen van QE ? en niet de burger ?
De schulden zijn vooral gecreëerd door tekorten van overheden en het aangaan van hoge schulden voor financiering van onroerend goed en derivatenconstructies.
DrNomad
Kritische GeestKritische Gast
DrNomadAanrader: http://newpeopleorder.com (& gratis boek) - helemaal in lijn met de bedoeling van deze website ftm.
Overigens, bedankt voor uw reactie.
carthago
Leprechaun
Kijk eens naar Nederland:
http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/waarom-de-rijken-steeds-rijker-worden-en-de-armen-armer.php
Ad Broere maakt inzichtelijk dat de schulden in Nederland veel te hoog zijn en hoe dat zo is gekomen. Het vertrouwen van de consument zal op zich laten wachten, dat kan niet anders.
Het Bruto Binnenlands Product, dus wat wij allemaal met zijn allen produceren, is slechts 1/6 van het belegde vermogen van Blackrock.
Of je hebt 6 Nederlandse BBP's nodig om het vermogen van 1 Blackrock te vullen.
Onze wereld wordt zo gauw te klein. De Blackrocks van onze tijd hebben blijkbaar meerdere malen naar de 19e Bond film gekeken en goed opgelet, zij brachten een fantasy filmwereld in de praktijk, "The world is not enough".
Kritische gast
bps
Kritische gastGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Watching the Wheels
Guest"Volgens de president-directeur heeft hij inderdaad jaarlijks grote sommen kasgeld opgenomen, maar de koffers met bankbiljetten waren bedoeld om onder andere ambtenaren in Nigeria, Italië en Kazachstan om te kopen. Dat was volgens Koop nodig om te voorkomen dat projecten van tientallen miljoenen door tegenwerking stil zouden vallen. "In Nigeria, Indonesië of Rusland word je regelmatig tegen de wand gezet. Betalen of je staat stil. Ook al is het verboden, je ontkomt er niet aan. Ik regel die betalingen zelf om mijn mensen niet in verleiding te brengen." Henk Koop, die de commissie zelfverzekerd tegemoet trad, bezwoer dat er nooit steekpenningen zijn betaald aan Nederlandse ambtenaren."
WtW
Watching the Wheels"Over zijn veelbesproken relatie met oud-ministerJorritsma was Koop kort. Ze heeft een kantoor geopend. Ik heb haar een keer met mijn vliegtuig meegenomen naar het schaatsen in Inzell. En ik ben op haar huwelijksfeest geweest. Daar ben ik trots op."
Zelfde bericht Televaag: http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020907/teksten/bin.koop.veerman.directeur.html
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jsmid
GuestMolenaer
GuestIk huur dus en ben lid van de huurdersvereniging en die zetten druk op de verhuurder en die komt met een verhoging van 1 procent. Dat kan als je collectief druk zet.
Als koper kun je lastiger collectief duk zetten. Misschien dat vereniging Eigen Huis nog eens wat doet. Maar het hele idee achter eigendom is dat het de boel versplintert en dat dat gunsig is voor hen die bezitten, omdat het de mindset richting die van hun trekt.
Ik denk veel succes ermee, maar uiteindelijk keert alles terug naar z'n eigenlijke waarde.
bps
dus minstens ook zoveel geld ter wereld.
$ 4,8 biljoen ($ 4.770 miljard) beheerd vermogen van Black Rock is dan hoogstens zo’n 1,2% daarvan.
Zoals Black Rock zijn er nog wel een paar grote jongens. Pimco bijvoorbeeld en grote banken en pensioen fondsen
Er zijn wereldwijd zo’n 60.000 beursgenoteerde bedrijven om in te beleggen en een paar honderd staten om staatsobligaties van te hebben.
Reken maar uit dat er teveel geld is om nog ergens in te beleggen.
Houd maar op met rekenen.
Als er teveel schuld is, dan kan het niet anders zijn dan dat er ook teveel geld is.
Ergens op een hoop, buiten omloop.
De BoJ en de Fed zijn al flink bezig geweest, en nou gaat de ECB ook weer vol op het orgel.
Haager
bpsJe vraagt je af hoe het zou zijn als zij $150 biljoen moeten beheren.
Dus eigenlijk bepalen zij hoe de konijnen moeten lopen en wanneer deze mogen springen.
bps
Haageren direct met QE's in elke vorm,
kunnen ze nog even vooruit om yield te houden. Daarom roepen ze allemaal hetzelfde.
Want in de realiteit zijn die hoeveelheden rendement er niet meer voor zulke grote bedragen bij zo weinig economische groei.
Haager
bpsGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestWtW
GuestTijdens de bouwfraude enquête was Jorritsma
"voorzitter vaste commissie voor Defensie (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 3 oktober 2002 tot 30 januari 2003"
Mat Herben is inmiddels 'Sr. advisor Homeland Security at Netherlands Industries for Defence and Security' https://nl.linkedin.com/pub/mat-herben/6/473/228 , Harry Wijnschenk die destijds even overnam van Herben blijkt ook een Airforce achtergrond te hebben gehad.
Cor Boonstra is met Henk Koop gaspijpen aan het aanleggen, ze werken allemaal aan dezelfde agenda, je leest of hoort er alleen nooit iets van in Nieuwsuur of het journaal of zelfs niet bij RTL 7 http://www.quotenet.nl/tags/view/Quote/Overig/henk+koop
Laten we er maar vanuit gaan dat het allemaal klopt.
Kritische Gast
WtWKritische Gast
the lion in the grass
Mario8282
wilnu5.wix.com/wilnu3#!economie/c1wjd
Ben