Europa: best wel sterk

  Roland Berger-chef Burkhard Schwenker veegt de vloer aan met Amerikaanse critici. De Europese economie staat er in veel opzichten aanzienlijk beter voor dan de Amerikaanse.

  De Amerikanen moeten ophouden met Europa de les lezen over de Europese economie, met name de Duitse rol daarin. Dat stelt Burkhard Schwenker, de chef van strategie- consultant Roland Berger, in een artikel dat hij als gast-auteur schreef voor de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het is een nieuw geluid in alle doemverhalen over de Europese economie.
   
  "Het is nogal opmerkelijk dat het land met de meeste schulden ter wereld, de Verenigde Staten, het steeds heeft over 'de Europese zwakte'," smaalt Schwenker. Hij wijst er op dat de dollar in het decennium voor invoer van de euro zwabberde tussen 3,50DM en 1,60DM en dat hysterie over de ineenstorting van de euro wat dat betreft niet gerechtvaardigd is. 
   
  Verder stelt Schwenker dat de Europese economie er ook in andere opzichten beter voorstaat dan de Amerikaanse. Het aandeel van de industrie in het BBP bijvoorbeeld is met 18 procent, in Duitsland zelfs 24 procent, hoger dan de schamele 14 procent in Amerika.
   
  Van de grootste ondernemingen ter wereld bevinden zich er 25 in Europa en maar 16 in de VS. Studies van Roland Berger zouden aantonen dat die ondernemingen ook nog eens sneller en winstgevender groeien dan Amerikaanse. Ook in de ranking Global Competitiveness Report het World Economic Forum blijkt dat Europa aanzienlijk beter presteert dan de VS. 
   
  Meer 'Europa', niet minder
  En zo tiert Schwenker maar door. Hij concludeert dat de euro-crisis aantoont dat er juist meer Europa nodig is, niet minder. Wel pleit hij voor een snel Europees actieprogramma dat de binnenmarkt voltooit. '500 Miljoenen Europeanen kunnen het verschil maken, 80 miljoen Duitsers niet."
   
  Wel ziet Schwenker een groot gevaar: de redding van de euro zou er toe kunnen leiden dat de EU afglijdt naar een socialistisch getinte Schuldengemeinschaft. Maar al met al zou de redding van de euro kunnen leiden tot een nieuw realistisch elan.
   
  Is het wishfull thinking of is zijn optimisme juist het ultieme economisch realisme nu de rookwolken van de euro-crisis aan het optrekken zijn? Hoe dan ook, Schwenkers artikel is een interessant tegengeluid.  
   
  Voor een mooie, en verontrustende infographic over de Amerikaanse schuldenproblematiek, klik hier
   
   
   
   
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren