'Europese oude dag naar 70 of 80 jaar'

Niet zeuren, maar flink zijn en doorwerken desnoods tot je 80ste. Alleen zo is een uitweg mogelijk uit de Europese crisis en blijft het pensioenstelsel betaalbaar volgens de topman van verzekeraar AIG.

Goed nieuws voor alle Europese workaholics en vrolijk zwoegende ZZP'ers zonder fatsoenlijk pensioen! We mogen, nee, we moeten tot ons zeventigste of tachtigste doorwerken. Dat stelt Robert Benmosche, bestuursvoorzitter van American International Group (AIG).
 

Volgens de CEO van het Amerikaanse verzekeringsconcern dwingt de Europese crisis overheden wereldwijd tot drastische keuzes. Zeker gelet op het feit dat de gemiddelde levensverwachting toeneemt, is het onder de huidige omstandigheden niet abnormaal dat mensen nog jaren doorwerken in de herfst van hun leven. Dat is de strekking van een interview van Benmosche met persbureau Bloomberg, afgelopen weekeinde.

'De Pensioengerechtigde leeftijd zal moeten liggen rond het 70ste of tachtigste levensjaar', vertelt de 68-jarige topmanager aan het Amerikaanse persagentschap tijdens een bezoek aan Kroatië. 'Daarmee hou je het pensioenstelsel en de zorg betaalbaar. Door mensen langer aan het werk te houden, haal je druk af van de jonge generaties.'

 

Hoogste tijd dus voor onconventionele maatregelen. Want het water staat aan de lippen van Europa: de financieel-economisch crisis gaat nu zijn derde jaar in en de munteenheid van de zeventien Europese landen dreigt ten onder te gaan. Ondertussen overweegt Griekenland afscheid te nemen van de euro en Spanje de rente op staatsleningen alsmaar verder ziet oplopen en haar bankensector aan het wankelen is.

 

Tegelijkertijd verhardt bondskanselier Angela Merkel haar verzet namens Duitsland tegen het gezamenlijk delen van de schulden binnen Europa. En alsof dat niet genoeg is, verwijt de Amerikaanse president Obama dat de Europese leiders gewoonweg niet genoeg doen om de crisis te beteugelen.

 

'Gemakkelijke uitweg uit de crisis bestaat niet'

Volgens AIG-topman Benmosche zou het exit van Griekenland niet alleen een ramp zijn voor dat land en moet Europa er alles aan doen om dat te voorkomen. "Mensen in Griekenland moeten inzien dat een gemakkelijke uitweg uit deze crisis niet bestaat." Vandaar dat de Griekse overheid de mensen zover moet krijgen om langer te werken. "Doen ze dat niet, en gaan ze weer terug naar een eigen munteenheid, dan denk ik dat ze worden geconfronteerd met enorme inflatie met verwoestende gevolgen voor mensen met een vast inkomen."


Volgens gegevens van Bloomberg is Griekenland, waar de gemiddelde levensverwachting 81,3 jaar is, goed voor een effectieve pensioenleeftijd van 59,6 jaar. Daarmee zitten de Grieken aan de ondergrens van Europa volgens Bloomberg.

 

Opvallende trend die haaks staat op het betoog van AIG-topman Benmosch volgens Bloomberg, is de opstelling  van de nieuwe Franse president Francois Hollande. Als het aan Hollande ligt, wordt er in Frankrijk echt werk gemaakt van verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 60 jaar. Tegelijkertijd is de socialistische president van zins om belastingen op de ondernemingen en banken te verhogen. Bovendien pleit Holland voor een invoering van maar liefst 75 procent fiscale heffing op inkomsten boven de 1 miljoen euro euro.

 

Argentijns voorbeeld

Vorige week vertelde Peter Hancock, CEO van AIG's Chartis, dat de verzekeraar personeel van Argentinië heeft laten overkomen naar Griekenland om hun collega's in Athene met raad en daad bij te staan. Met andere woorden, met het Argentijnse voorbeeld in het achterhoofd bereidt de multinational zich voor op een mogelijke Griekse uitgang van de euro, zeker nu deze gemeenschappelijke munt zich op het laagste niveau bevindt ten opzichte van de dollar sinds juni 2010.

 

Volgens Benmosche is AIG klaar voor een eventuele "Grexit". 'We hebben ons in de loop der tijd door die crisis in Argentinië geslagen en ook in andere landen, dus we hebben de nodige ervaring.'

 

(L)