EU-regelgeving jaagt Amerikaanse fondsen weg

2 Connecties

Onderwerpen

Hedgefondsen AIFMD
1 Bijdragen

Een aantal grote Amerikaanse hedgefondsen hebben hun plannen geschrapt om de Europese markt te betreden. Ook staat het behoud van de huidige Europese activiteiten ter discussie.

De boosdoener is de komst deze zomer van het Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), een pakket regelgeving uit Brussel die er voor zorgt dat private equity-huizen, vastgoedfondsen en hedgefondsen ook onder toezicht gaan vallen. Voorheen vielen deze beleggingsinstellingen namelijk buiten het tuintje van de EU-waakhond.

De potentiële exodus van Amerikaanse managers is een grote zorg voor Europese pensioenfondsen, aldus de Financial Times. Europese pensioenfondsen hebben namelijk voor een deel hun geld belegd in Amerikaanse fondsen, ter bevordering van de diversificatie in hun portfiolio.

Tien procent van alle Amerikaanse hedgefondsen hebben een vestiging in Europa. De AIFMD-richtlijn, die in juli geïmplementeerd wordt door de EU-leden, maakt het echter voor niet-Europese alternatieve beleggingsinstellingen erg moeilijk om hun producten direct aan investeerders aan te bieden.

Ian Meade, een partner bij Akin Grump, een groot Amerikaans advocatenkantoor, zegt dat een aantal grote Amerikaanse hedgefondsen ‘are not toing to market to European investors any more.’ Meade vervolgt: 'They already have access to investors in Asia and the Middle East, but Europe looks like hard work, so they are pulling the shutters down.'

De nieuwe EU-regelgeving heeft een acutere impact op de Amerikaanse effectenhuizen dan op Europese omdat de beleggingsfondsen op het eigen continent in aanmerking komen voor een ‘paspoort’, een keurmerk dat het gemakkelijker maakt om producten aan te bieden. Alternatieve beleggingsinstellingen buiten Europa krijgen dit paspoort niet tot tenminste 2015.

Onder het AIFMD worden effectenhuizen onder andere gedwongen om een onafhankelijke bewaarder in de arm te nemen, meer transparantie en zorgplicht te realiseren en aan hogere kapitaaleisen te voldoen.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden