Europese wietmarkt tiert welig

2 Connecties

Relaties

Europa Cannabis
1 Bijdrage

Eurocrisis of niet, de Europese wietmarkt tiert welig. 'Gidsland' Nederland blowt bescheiden mee in vergelijking met Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

De afzet van cannabis in Europa is gegroeid evenals de hieruit voortgekomen criminaliteit. En Nederland behoort tot de vijf landen waar de groei de afgelopen twee decennia uitbundig is geweest. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese Monitorcentrum voor Drugs en Drugsverslaving (Emcdda) in Lissabon.

 

Het rapport trapt één open deur in met de constatering dat criminele organisaties nauw betrokken zijn bij de cannabishandel in Europa omdat er nu eenmaal grote winsten mee kunnen worden behaald. Ook Emcdda-directeur gooit Wolfgang Götz er een gedurfde stelling tegenaan. 'Waar u ook in Europa leeft, is het waarschijnlijk niet ver lopen naar een plek waar cannabis is te kopen of te verkopen.'

 

Wiet hot, hasj not

Het onderzoek van de Emcdda oogt ietwat gedateerd omdat marktgegevens niet verder gaan dan 2009. Maar duidelijk is wel dat wiet hot is en hasj not. Al jaren zit het marktaandeel marihuana in de lift zit, terwijl dat van hasj juist aan het inzakken is. De belangrijkste exporteur van cannabis naar Europa is Marokko, maar de binnenlandse productie in zowat alle dertig onderzochte Europese landen groeit gestaag.


Schattingen in het rapport houden het erop dat meer dan 78 miljoen inwoners in Europa minstens één keer in hun leven cannabis gebruikt. Rond de negen miljoen jonge Europeanen tussen de 15 en 34 jaar hebben de afgelopen maand cannabis gebruikt. Verder meldt het Emcdda-rapport dat ieder jaar circa 700 ton cannabis in beslag wordt genomen in Europa.

 

Wietconsumptie gelijkmatig verspreid in Europa

De hasjconsumptie concentreert zich in een handjevol landen. Drie vierde van de totale afname is voor rekening van drie landen: Italië (31 procent van de totale consumptie), Spanje (27 procent) en Frankrijk (21 procent).

De wietconsumptie is veel meer gelijkmatig verspreid over Europese landen. Koploper is het Verenigd Koninkrijk (21 procent van het totale gebruik), gevolgd door Duitsland (16 procent), Italië (14 procent), Frankrijk (12 procent) en Spanje (10 procent). Tsjechië, Nederland en Polen nemen ieder 4 tot 5 procent voor rekening.

 

Nergens in Europa wordt meer wiet gerookt dan in het Verenigd Koninkrijk


Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werken naar schatting bijna 100 ton aan cannabis weg per jaar. Tsjechië en Poland zijn ieder goed voor 50 tot 60 ton.

Blowen in Europa is het goedkoopst in België, Bulgarije, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen - waar de binnenlandse productie relatief sterk is - kost één gram cannabis 5 euro of minder.