Vuist(je) tegen Chinese zonnepanelen

1 Connectie

Relaties

Zonne-energie

Europese solarbedrijven slaan handen ineen. Ze klagen gezamenlijk bij de Europese Commissie Chinese bedrijven aan wegens dumping. Heeft dat zin?

Het is een regelmatig terugkerend verwijt: Chinese bedrijven die met staatssteun eerst marktaandeel van Westerse ondernemingen afsnoepen om ze vervolgens helemaal de markt uit te drukken. Deze keer zijn de producenten van fotovoltaïsche zonnepanelen de klos. Met name in Duitsland was dat een succesvolle sector. Tot de Chinese concurrentie de markt overspoelde met goedkope panelen.

 

Het vermoeden bestaat dat de Chinese bedrijven door de staat kredietvoordelen krijgen waardoor ze aanzienlijk goedkoper kunnen leveren, zelfs onder de reële kostprijs. De Europese solar-industrie heeft nu de handen ineengeslagen en een anti-dumpingklacht  ingediend bij de Europese Commissie. De commissie besluit half september of de klacht wordt onderzocht. 

 

Overproductie

De Duitse zakenkrant Handelsblatt schetst de achtergrond van het handelsconflict in wording. Voor China zijn zonnepanelen een sleutelindustrie waarvan de groei al is vastgelegd in een vijfjarenplan. Dat heeft geleid tot een overproductie en een grote daling van de prijzen. Ook de Chinese bedrijven lijden daaronder. Er worden op grote schaal verliezen geleden. 
 
Maar Europa wilde met deze sector zijn tanende industrie nieuw leven inblazen. Aanvankelijk leek dat, mede dankzij een combinatie van technische voorsprong en royale subsidies voor zonne-energie, goed te lukken. Duitsland is op dit moment, door enkele zonnige dagen, de grootste producent van elektriciteit uit zonlicht. 
 
Maar de solar-industrie heeft het moeilijk. Dat geldt ook voor de Nederlandse, die na een veelbelovend begin (Holland Solar, Scheuten Solar) zo goed als weggevaagd is. De overgbleven Duitse fabrikanten (de reus Q-Cell is reeds geveld) hopen nu op een nieuwe impuls vanuit Saoedi-Arabië, dat grote ambities op dat gebied koestert. 
 
Relatie op scherp
Ook het blog van de Wall Street Journal besteedt aandacht aan de concurrentie van de Chinese zonnepanelen-industrie. Het handelsconflict zet de relatie tussen China en Europa op scherp,  zo constateert de krant. 
 
Opmerkelijk: de Chinese bedrijven roepen hun regering op een dialoog met de EU te beginnen voordat het officiële onderzoek begint. Ze voelen nu al de pijn op hun exportmarkten. Ze heeft de VS al eerder importtarieven ingevoerd voor Chinese windturbines en zonnepanelen. Dat maakt de prijs zo'n 30 procent hoger. 
 
De zonnepaneel-industrie is een belangrijke economische factor geworden. China exporteerde in 2011 voor $35,8 miljard aan panelen, waarvan 60 procent wordt afgezet in de EU. Er staan honderdduizenden banen op het spel nu de inheemse Europese industrie niet alleen wordt geraakt door de import van goedkopere Chinese panelen, maar ook door bezuinigingsmaatregelen. 
 
Onderdeel van het Chinese vijfjarenplan: bikini met zonnepaneel
 
 
De zaak is complex, omdat de Chinezen dreigen met tegenmaatregelen, waardoor andere Europese industrieën geraakt zouden worden. Tegelijk is de installatie van panelen voor Europese burgers en bedrijven van belang om op de energierekening en de CO2-uitstoot te kunnen besparen. Als de Chinese belastingbetaler daarmee een handje helpt door de prijzen laag te houden, is dat consumenten en installatiebedrijven zeer welkom.
 
De belangen, zoals zo vaak in Europa, lopen dus niet parallel. Landen zonder eigen industrie willen zo goedkoop mogelijk in kunnen kopen. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat China niet het enige land is dat een patent op dumping heeft. Japan werd er in de jaren 70 en 80 van beschuldigd, en ook Amerikaanse en Europese bedrijven hebben geprofiteerd van bevoordeling door de staat. Denk bijvoorbeeld aan de maatregelen die president Bush nam om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen tegen concurrentie uit Europa. Of de heffing op voedselimport uit Afrika in Europa.