
Het quasi-religieuze karakter van Europese integratie
Het Europese project heeft duidelijk zijn glans verloren, constateert Ewald Engelen. Tijd voor verandering, zou je denken. Maar de manier waarop EU-politici de euroscepsis onder burgers willen bestrijden, toont volgens Engelen vooral hoezeer Europese integratie intussen voor de politieke elite een geloofsartikel is geworden.
De Europese leiders zijn in het geniep maar wat blij met Trump. Negen jaar crisis en flagrante incompetentie hebben het Europese project een flets, afgebladderd en uitgeblust aanzien gegeven. De steun ervoor onder de burgerij is inmiddels meer ingegeven door gewoonte en nostalgie dan door hartstocht en enthousiasme.
Hoe anders was het een kwart eeuw geleden. De val van de Muur leek een nieuwe wereldorde in te luiden waarin de ‘zachte hand’ van de Europese Unie de ‘harde vuist’ van de Verenigde Staten zou overtroeven. En de voorspoed die de euro en interne markt zouden brengen, zou Europa tot baken van hoop voor de rest van de wereld maken. Alle Menschen werden Brüder, tegen een achtergrond van wapperende Europese banieren en blije, scanderende D66-jongeren. Dat idee.
Nachtmerrie
Inmiddels zijn al die dromen in hun tegendeel komen te verkeren. De euro heeft gezorgd voor oplopende verschillen tussen Noord en Zuid, heeft de onderlinge verhoudingen verzuurd en lidstaten een begrotingsbeleid opgedrongen dat de welvaart van burgers ernstig heeft geschaad en van nationale soevereiniteit een parodie heeft gemaakt. Terwijl de interne markt Brussel heeft veranderd in een grote politieke marktkraam waar het grootbedrijf zowel het eerste als het laatste woord en de burger het nakijken heeft.
Als dromen niet meer verleiden, rest politici nog slechts de angst van de nachtmerrie
Als dromen niet meer verleiden, rest politici nog slechts de angst van de nachtmerrie om teleurgestelde kiezers in het gareel te krijgen. En dat is precies wat we sinds het presidentschap van Trump zien gebeuren: als we niet verder integreren en het geloof in Europa nieuw leven inblazen, dreigt ook hier het ‘fascisme’ de kop op te steken dat zich in Rusland, Turkije en de Verenigde Staten van Trump manifesteert.
Derde gevaar
Neem de brief die de president van de Europese Raad, Donald Tusk, vorige week aan de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie heeft gestuurd. Het is een brief van het kaliber Paulus aan de gemeente van Laodicea. ‘Het derde gevaar dat de Europese Unie bedreigt,’ aldus Tusk, ‘is de geestesgesteldheid van de pro-Europese elite. Afnemend geloof in verdere politieke integratie, groeiende gevoeligheid voor populistische sentimenten en toenemende twijfel over de fundamentele waarden van de liberale democratie zijn steeds vaker zichtbaar.’
Een alinea verder roept Tusk de regeringsleiders op om tijdens de viering van de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome op 25 maart aanstaande — en ik verzin het niet — hun ‘geloof in Europa’ opnieuw te bekrachtigen. Een soort trouw zweren aan de Europese vlag om zo nationale elites te binden aan het doel van verdere politieke integratie en hen te dwingen de voorkeuren van hun kiezers zo nodig aan hun laars te lappen.
Spectaculaire stappen
Om de brief af te sluiten met de omineuze aankondiging dat ‘we’ ‘spectaculaire stappen’ moeten zetten om de ‘collectieve emoties’ over Europa radicaal te veranderen en de ‘aspiratie’ om de Europese integratie naar een hoger plan te brengen nieuw leven in te blazen. Als burger houd je je hart vast. ‘Spectaculaire stappen’? In vredesnaam, nee! En die ‘wij,’ wie zouden dat zijn? Om maar te zwijgen van de afwezigheid van ook maar enige verwijzing naar kiezers als zelfstandig handelende burgers. Als ‘wij,’ de leiders van Europa, maar hard genoeg ‘geloven’ in het europisme, volgen ‘zij,’ onze onderdanen, ons vanzelf wel. Dat werk.
"Veel succes bij de komende verkiezingen met dit complot tegen de democratie!"
Het is wat mij betreft de meest expliciete demonstratie van het quasi-religieuze karakter dat Europese integratie voor de politieke elite heeft aangenomen. Euroscepsis niet bestrijden door iets te doen aan de zorgen en problemen van de burgerij, maar door onderling een nieuwe belijdenis te doen aan het geloofsartikel van Europese integratie dat voor een groeiend deel van diezelfde burgerij meer en meer een steen des aanstoots is geworden. Lijkt me een fantastische manier om de gapende kloof tussen kiezer en politiek te dichten, dames en heren. En veel succes gewenst bij de komende verkiezingen met dit complot tegen de democratie!
Wanhopige agressie
Tot wat voor wanhopige agressie jegens eurosceptici dit leidt, was onlangs weer fraai te beluisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de oproep van Thierry Baudet en de zijnen om een parlementaire enquête in te stellen om de verantwoordelijken voor de introductie van de euro onder ede te kunnen verhoren. D66-woordvoerder Wouter Koolmees bestond het om in zijn bijdrage burgers die zich afvragen hoe het zo dramatisch heeft kunnen misgaan met de euro, op één hoop te gooien met aanhangers van dictators, potentaten en gekozen presidenten als Poetin, Erdogan en Trump. Het zijn argumentatietechnieken die zo uit de jaren ’30 lijken te zijn weggelopen.
65 Bijdragen
piterkamp 4
Dat geloof komt voort uit de 'nooit meer oorlog' stemming van vlak na WWII.
Dat kwam weer voort uit het idee dat Duitsland twee wereldoorlogen had veroorzaakt, daarom, Churchill, moest het 'ingekapseld' worden.
Die doelstelling is niet gehaald, Berlijn heeft het continent ingekapseld.
Er was, al weer jaren geleden, een boeiende aanvaring tussen Corien Woltmann, nu baas van het grootste pensioenfonds ter wereld, ABP, toen nog 'slechts' EP lid, en Thierry Baudet, ik weet niet meer in welk kletsprogramma.
Woltmann was trots op de Nobelprijs voor Vrede, die de EU net had gekregen, en zei inderdaad dat de EU voor vrede zorgt in Europa.
Baudet riep 'belachelijk', en noemde NATO als vredestichter.
Ik denk dat Baudet dat verkeerd ziet, het oprukken van NATO oostwaarts nu lijkt de ware aard van NATO bloot te geven, helaas ook van de Brusselse oligarchie.
Maar het was wel zo dat Stalin oorlogsplannen had, maar hij overleed in 1953, waarschijnlijk vermoord, Chrustjow stond bovenaan de Stalin moordlijst.
Toch brengen onze politici nu de vrede mythe weer in stelling voor de EU, nu Trump de VS ingrijpend van koers verandert, prof Laslo Maracs legde dat uit bij Weltschmerz, ook het waarom, ik zag nog geen publicist die het oppikte, wordt de EU ineens gepropageerd als militair onontbeerlijk om onze bezetting door Putin te voorkomen.
Ik vermoed dat Woltmann oprecht meende wat ze zei, wie volgt wat ze nu uitkraamt over pensioenen, lijkt dat te bevestigen.
Zoals Dries van Agt zei over EP leden 'luiaards, nonvaleurs en ijdeltuiten'.
En dus moddert de EU nog even door, dit wordt een boeiend jaar.
locke 5
Waarom dat heilige geloof, dat zit hem natuurlijk in het broekzak vestzak systeem.
piterkamp 4
lockeDus ook als er niets van klopt.
De heilige drie eenheid houdt het al vol sinds het compromis, in de derde of vierde eeuw, vergeet dat steeds, 1345 ?, werd gesloten, op Cyprus.
locke 5
piterkamppiterkamp 4
lockeIk zie nu twee bewegingen, veel minder Europa, dus terug naar iets van de EEG, en nog veel meer Europa.
Die twee zijn nu aan het botsen, ik vrees zonder kreukelzones.
De Britse botsing was er al, die in Nederland krijgt op 15 maart een, al dan niet voorlopig, einde, de Franse is ook dit jaar.
locke 5
piterkampErnest Jacobs 6
lockelocke 5
Ernest JacobsEerlijk gezegd wil/ga ik daar ook geen tijd insteken.
piterkamp 4
lockeServetius, de ontdekker van de bloedsomloop, werd rond 1600 door Calvijn levend verbrand, vanwege het kritiseren van die drie eenheid.
Het gaat weer die kant op, vrees ik, nu de EU nepnieuws wil gaan aanpakken, en Koenders desinformatie.
Daarmee bedoelt hij helaas niet dat hij zichzelf gaat aanpakken.
Er is weinig nieuws onder de zon.
locke 5
piterkampjeroen 7 1
W. Van Den Broeck 5
Thierry Baudet's probleem is ook dat hij de onderliggende systemische problemen van de euro niet begrijpt. Dat bewees hij nog maar eens in de discussie met Stephanie Kelton vorig jaar in Delft tijdens Reinvent.Money. Baudet erkent wel dat de euro de voornaamste oorzaak is van de lage groei en hoge werkloosheid, wat een stapje voor is op de meeste andere politici.
piterkamp 4
W. Van Den BroeckDat, plus zien dat de euro niet werkt, door culturele economische verschillen, lijkt mij een uiting van wel degelijk begrijpen van het probleem.
Maar ik ken de discussie niet.
Jan-Marten Spit 9
piterkampOns land als in ons land waarin we beslissen dat onze Fred Teeven onze werknemer wordt in onze Raad van State?
Dat zal ze leren daar in Brussel. Ons land naar de kloten helpen kunnen we prima zelf onder eigen vlag.
W. Van Den Broeck 5
piterkampDat wil niet zeggen dat de discussie om uit de euro te stappen wel technischer en genuanceerder mag gevoerd worden en de totale impact bekeken. Ik ben het meestal eens met hem, maar ik kan niet zeggen zoals hij wat de onmiddellijke gevolgen zijn van een uitstap. Voor Nederland lijkt me eenzijdig uitstappen geen goed idee.
Als die van PVDA z'n mond open doet, hoor ik Stephanie Kelton denken: man wat een onzin. Geen wonder dat PVDA er zo'n potje van maakt, hier en in Griekenland. Gelukkig krijgt Kelton op het einde nog 2 minuten om hem te corrigeren.
Marla Singer 7
W. Van Den BroeckDaar zit de gemiddelde Europeaan dus duidelijk niet op te wachten wat die had voorheen een baan waarvan die goed rond kon komen en heeft helemaal geen zin om 3 banen te hebben en elke maand met de hakken over de sloot overkomt.
W. Van Den Broeck 5
Marla Singerpiterkamp 4
W. Van Den BroeckJan-Marten Spit 9
W. Van Den Broeckik heb de man nog nooit iets zinnigs horen zeggen, dus ook dit verbaast me niets.
het anti-Europa sentiment richt zich niet tegen degene die het idee vernielden, maar tevens tegen het idee. Dat is absurd, aangezien degenen die het idee vernielden, dat vooral deden om het idee te vernielen. Waarmee je ze beloont, en niet straft voor hun werk.
Ik krijg de indruk van een wei vol koeien die op het briljante idee komt de boer een hak te zetten door meer melk te produceren tegen lagere kosten.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitVoor mij is hij de eerste politicus sinds de tijd van Anne Vondeling met hersens.
Dat de euro die hoge werkloosheid veroorzaakt, dat inzicht bestaat alom.
Krugman, Varoufakis, Sarrazin, Stiglitz.
Zelfs Brussel begint het in te zien, maar vindt Merkel, en haar schildknaap Dijsselbloem, op z'n weg.
Het dilemma is simpel, Duitsland wil geen inflatie, de zuidelijke landen kunnen niet zonder.
Jan-Marten Spit 9
piterkampDie vergissing wordt inderdaad vrij breed gedragen, overigens precies niet door Varoufakis.
Waar jij je tegen verzet is niet het idee van een euro, niet het idee van Europese samenwerking, maar de huidige, specifieke invulling van dat idee. En die invulling is vormgegeven door invloeden waar je je precies niet tegen keert als je de grondoorzaak van de problematiek zoekt bij het idee zelf.
Het verdrag van Maastricht is niet geschreven voor burgers door volskvertegenwoordigers, maar voor de macht door de macht. Dat werkelijke probleem ga je niet oplossen door je terug te trekken binnen landsgrenzen waar precies hetzelfde probleem even keihard speelt.
Dat is ook precies wat Varoufakis -wel- zegt..
piterkamp 4
Jan-Marten SpitOver de analyse zijn Varoufakis en ik het volledig eens, de euro haalde het aanpassingsmechanisme van wisselkoersen weg, daardoor ontstond de ellende van torenhoge werkloosheden.
Varoufakis ziet de oplossing in de euro houden, maar een transfer mechanisme invoeren, geld van rijke landen naar arme.
Dat kan werken.
Ik ben daartegen, ik zie niet waarom wij inefficiënte landen permanent moeten subsidiëren.
Zoals je nu aan Griekenland ziet verandert er niet veel zo lang wij het land aan ons geldinfuus houden.
Daarom wil ik van de euro af, weer valuta per land, zodat een land door devaluatie snel weer concurrerend kan worden.
Nu is de EU intern tegenstrijdig, men wil de euro vlag op de modderschuit houden, maar weigert transfer, weigert zelfs waardeloze schulden kwijt te schelden.
Yanis Varoufakis, 'The Global Minotaur, America, Europe and the Future of the Global Economy', London, New York, 2013
Binnen een land is transfer geen probleem, wij zetten Limburg min of meer weer op poten na het sluiten van de mijnen.
De culturele verschillen binnen Nederland zijn niet groot.
Tussen EU lidstaten wel.
Eén vakantie in Griekenland is voldoende om er achter te komen, voor Frankrijk heb je veel meer tijd nodig, voor je door hebt dat de bureaucratie geest van de Zonnekoning daar nog rondwaart.
Jan-Marten Spit 9
piterkampAch ja, dat klopt inderdaad, dat was ik vergeten.. Daarom is het verder niet nodig om in te gaan op de argumenten.
"Over de analyse zijn Varoufakis en ik het volledig eens"
Mag ik die ansichtkaart zien waarin Varoufakis zijn vreugde daarover uitsprak?
"Eén vakantie in Griekenland is voldoende om er achter te komen, voor Frankrijk heb je veel meer tijd nodig, voor je door hebt dat de bureaucratie geest van de Zonnekoning daar nog rondwaart."
En enkele minuten op een Nederlandse website toont Nederlandse bekrompenheid in optima forma.
"De culturele verschillen binnen Nederland zijn niet groot."
Het gebrek aan bereidheid om elkaar als mens te zien en waarderen wordt door sommigen inderdaad liever geëxternaliseerd als een probleem van 'hun cultuur'.
"ik zie niet waarom wij inefficiënte landen permanent moeten subsidiëren."
Je hebt geen iota begrepen van wat Varoufakis je poogde uit te leggen - wat de beeldspraak Minotaurus eigenlijk inhoud.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitMet beweringen zonder iets kan ik niks.
Luc van Beers 7
Ik zou graag vooral willen lezen hoe het wel zou kunnen, en wat minder over hoe en waarom het niet lukt. En dan weer die reeks zelfbevlekkende steunbetuigingen... dat is ook een soort geloof.
piterkamp 4
Luc van BeersHet is mij een raadsel wat de EUrofielen zien als eindparadijs.
Ik gruw van een Europa met alleen nog een soort VS burgers als inwoners.
Saaie boel.
Ik hoop dat de verschillende culturen, die we nog hebben, blijven voortbestaan.
Luc van Beers 7
piterkamppiterkamp 4
Luc van BeersLuc van Beers 7
piterkampLydia Lembeck 12
Luc van BeersRoland Horvath 7
De overheid is verziekt en versuft door waanzin over de weldaden van neoliberalisme. De politici zijn de nuttige idioten van de GMO bvb in de EU/NL/BE. Ze zijn tevens vervreemd van - en vijandig tegenover de burgers bvb referenda zijn populisme evenals elke kritiek op het beleid.
In de EU is er vrij verkeer van toeristen en van arbeid. En van kapitaal, goederen en diensten. Maar de armen mogen zich sedert 2004 niet vestigen in een andere EU staat want ze zouden armlastig kunnen worden. Nochtans is een vrij verkeer van personen belangrijk om evenwichten ook economische te herstellen. De Grieken zitten dus gevangen in Griekenland en ze kunnen niet naar welvarender streken zoals DE of NL. De EU lijkt goed op de Sovjet Unie of op het Russische tsarenrijk. De VS zijn wel een personen unie.
De EU was nooit een vredesproject. Ze is uitgedacht voor en tijdens WO2 door het Duitse nazistische IG Farben, een kartel van GMO, dat in 1947 ontbonden is. De EU is gesticht door GMO en ze wordt door een kartel van GMO geregeerd, de EU Commissie is slechts een secretariaat van dat kartel. Het beleid is er uitsluitend ten bate van en - voor de grillen van de GMO. Door dat wanbeleid is de EU komen vast te zitten, niets lukt nog. De EU is terminaal, alleen weet ze dat zelf nog niet. Dat zal ze wel merken volgend jaar na de verkiezingen onder andere in NL, FR en DE.
De EU is Duits en ze moet Europees worden. Om zich te bevrijden van de GMO, de VS en van Duitsland moet de EU een federatie zijn met beperkte bevoegdheden: Euro, grenzen, innovatie, buitenland, strijdkrachten naast en los van die van de staten. Veel terug naar de staten.
Roland Horvath 7
En ten 2e moet de structuur anders: De EU heeft in het bestuur confederale elementen die haar zwak maken. Dat zijn het confederaal aanduiden van de leden van de Commissie en van de Raad. Dat moet er zo snel mogelijk uit. Bvb: De Raad, 4 rechtstreeks verkozen permanente leden per staat om een vergadering van minstens 100 leden te hebben. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de 28 regeringen gevormd worden. Veel andere confederale elementen mogen blijven.
Zo niet dan beleven we in 2018 BRexit, GRexit, FRexit en jawel Nexit. En EUexit. Als de EU doorgaat zoals nu, zal ze ontbinden, ze is nu al een levend lijk. Het lijk stinkt al.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathIk denk dat dit plan het geloof is waarlangs de EU marcheert. Ik denk zelf overigens dat het gedoemd is te mislukken en het tegendeel oproept.
piterkamp 4
Ernest JacobsLydia Lembeck 12
Ernest JacobsEn het doet me denken aan het Romeinse rijk. Dat zorgde ervoor dat alle bezette landen hetzelfde geloof kregen, zodat ze onderling niet meer zouden gaan vechten. Die kleine oorlogjes waren slecht voor 'Rome'. Die tactiek werkte goed.
Ernest Jacobs 6
Lydia LembeckIk geloof niet zo in complotten en NWO. Ik zie het meer in de afstand tussen bestuur en bestuurden. Daarin ontstaan lacunes. In communicatie, in beleving, in alles. Die lacunes maken dat mensen werkzaam in het bestuur in een bubbel belanden. Omdat er macht en invloed is, omringen die mensen zich al dan niet bewust met gelijkgestemden.
Het gevaar is dan dat er groupthink ontstaat, het resultaat is bijvoorbeeld het Varkensbaai - incident. http://www.teamontwikkeling.net/pschologie-van-groepen/Het-fenomeen-groupthink.asp
Maar je kunt kwade invloeden ook niet uitsluiten, zoals in onderstaand artikel wordt verwoord onder machinaties.
https://hersengarage.nl/complotdenken-voor-beginners-long-read-fd1f5c2575e4?source=collection_home---2------0----------
locke 5
Roland HorvathDat was het uitgelezen moment om moeders paraplu uit te klappen. Brussel moet het Washington D.C. van Europa worden met CIA FBI enz. Wat dacht je waarom die zo gebrand zijn om daar een zeteltje te bemachtigen. Eenmaal aangekomen is het zakken vullen en de rest is bullshit.
https://www.youtube.com/watch?v=bm_hWenGJKg
piterkamp 4
lockeMijn ergste vermoedens werden bevestigd.
Zelfs het succes nu van de SPD werd verklaard.
locke 5
piterkampJan-Marten Spit 9
de realisatie wordt dominant gestuurd door de grootste belangen - het grootste geld.
het resultaat is beneden peil.
de schuld leggen men daarom bij het idee.
is dit logisch denken? neen. is het een valide conclusie? neen. gaat het werkelijke probleem, dat achter onze landsgrenzen precies zo speelt, verdwijnen als we ons terugtrekken achter die grenzen? neen.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitIk vrees dat Gorbatchow gelijk heeft, het gaat alleen over economische macht, wat dat ook is, volgens mij ook een illusie.
Zo legt prof Laslo Maracs bij Weltschmerz uit dat het einde van de USSR Rusland economisch sterker heeft gemaakt.
Dat economisch sterker worden, samen met China, is volgens hem de verklaring er voor dat Trump aanhang heeft in VS commerciële kringen, die willen nog redden wat er te redden valt, door het streven naar militaire wereldbeheersing door de VS op te geven.
Maracs verwacht dan ook dat VK er economisch beter voor zal gaan staan, nu het zich aan het ontworstelen is aan de verstikkende greep van Brussel.
Sarrazin schreef niet veel anders 'de kracht van Europa is de verscheidenheid.
Ik zie dat toekomstige historici het idee van Europa zullen beschrijven als Versailles, het domste en slechtste wat politiek ooit deed.
Jan-Marten Spit 9
piterkampTrump vertegenwoordigt de conservatieve fossiele elite. Dat maakt hem een vriend van fossiele Putin, en geen vriend van China, dat koploper is in groene energie en groene technologie.
"Maracs verwacht dan ook dat VK er economisch beter voor zal gaan staan, nu het zich aan het ontworstelen is aan de verstikkende greep van Brussel."
leg eens uit wat er zo verstikkend was aan die 'greep'?
Je hecht teveel, gevaarlijk veel waarde aan vlaggen. Vlaggen zijn valkuilen voor de meute die zomaar in loopgraven kunnen veranderen.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitZo was het ook in de USSR.
China groen, lachen.
Onze hetze tegen Rusland heeft er toe geleid dat China contracten voor 30 en 40 jaar voor Russische energie heeft gesloten.
Als je wilt weten hoe de wereld beheerst door de VS in elkaar steekt, ik hoop dat je duits verstaat, luister dan naar het gesprek op de link hierboven, Locke.
Dan begrijp je ook meteen de radeloosheid nu van onze 'leiders', nu hun leiding weggevallen lijkt.
Jan-Marten Spit 9
piterkampZo was het ook in de USSR."
je feitenkennis is onvoldoende. vergeleken met de lidstaten van de USSR genieten de landen van de Eurozone een mateloze vrijheid. Waar zijn de tanks uit, tsja, uit welk land eigenlijk, die de Britse opstand neerslaan, fantast?
"China groen, lachen."
je feitenkennis is onvoldoende. Zoek het eens na in plaats van te fantaseren.
"Onze hetze tegen Rusland heeft er toe geleid dat China contracten voor 30 en 40 jaar voor Russische energie heeft gesloten."
je feitenkennis is onvoldoende. er komt geen kubieke meter minder gas Europa binnen onder de 'boycot' tegen Rusland. De door jou bedoelde contracten draaien om een Chinese import van 38 miljard kubieke meter gas per jaar. Dat is een kwart van wat Europa importeert, en minder dan de 45 miljard kubieke meter gas die Duitsland in haar eentje per jaar afneemt.
"Als je wilt weten hoe de wereld beheerst door de VS in elkaar steekt"
van de hak op de tak. is de VS een machtig land dan? ik zou deze kennis maar snel delen met zoveel mogelijk mensen, want niemand weet dat.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitBritse Ltd.'s moesten van de EU worden opgeheven, dat waren heel goedkope BV'achtige constructies.
VK kleine kledingfabrikanten hielden het voor gezien vanwege het aantal etiketten dat de EU in kleding wil zien, ondanks dat die kleding niet wordt geëxporteerd.
Als Boris Johnson iets wilde doen voor de veiligheid van fietsers in Londen was er altijd een EU bepaling die het verbood.
Het zogenaamde Lege Midden van Friesland, wat Friesland leeg wilde houden, bleef niet leeg door EU regels.
Fransen lossen dat praktisch op, onzinnige EU regels worden domweg aan de laars gelapt.
Ik geef daarvan geen voorbeelden, overijverige EU bureaucraten zouden vele Fransen op hoge kosten kunnen jagen.
Ik neem aan dat je opmerking over de VS macht sarcastisch is bedoeld.
Jan-Marten Spit 9
piterkampik zei wel:
"vergeleken met de lidstaten van de USSR genieten de landen van de Eurozone een mateloze vrijheid."
"Britse Ltd.'s moesten van de EU worden opgeheven, dat waren heel goedkope BV'achtige constructies."
Wat volstrekt te vergelijken is met het sturen van tanks in jouw beleving.
Via de link hieronder kunnen Britten een onderneming starten met de rechtsvorm Ltd, waarin 'limited' overigens slaat op de beperkte aansprakelijkheid van bestuurders, net als in Nederlandse BV's, die ook verboden zijn door de EU, evenals schapen met verschillend gekleurde poten, ovale appels, links rijden, feiten checken en kritisch denken.
https://www.gov.uk/running-a-limited-company
je bent een paar maatjes te klein voor een serieus gesprek. doei!
piterkamp 4
Jan-Marten SpitHet oprichten kan, volgens mij niet meer, ook in Nederland bestaan nog Ltd.'s.
Kostte niks, een E 500.
Een accountants vriend van me heeft er één als klant, een fietsenbedrijfje, nooit gehoord dat die niet kon worden voortgezet.
Stapje voor stapje, is de EU sluipende tactiek.
Een BV oprichten kost iets van tien keer zo veel.
Doei.
Bij Weltschmerz kun je Yoeri Albrecht aanhoren, die van mening is, ik ben dat eens, dat één van de rampen van deze tijd is 'ieders mening is evenveel waard', het doet er niet toe of die gister uit de Telegraaf is geplukt, of tot stand is gekomen na twintig jaar studie.
Jan-Marten Spit 9
piterkamphttps://www.gov.uk/set-up-business
"Limited companies
If you form a limited company, its finances are separate from your personal finances, but there are more reporting and management responsibilities."
"Stapje voor stapje, is de EU sluipende tactiek."
Je beweert eerst A, dan blijkt A in het geheel niet te kloppen, dan veronderstel je B dat er alleen geen nieuwe Ltd's gestart mogen worden, wat ook niet blijkt te kloppen, en die wending jouwerzijds van leugen A naa leugen B noem jij een sluipende tactiek van de EU, omdat je dat beter uitkomt dan de enige mogelijke conclusie: dat je feiten gewoon uit je duim zit te zuigen.
"Bij Weltschmerz kun je Yoeri Albrecht aanhoren, die van mening is, ik ben dat eens, dat één van de rampen van deze tijd is 'ieders mening is evenveel waard', het doet er niet toe of die gister uit de Telegraaf is geplukt, of tot stand is gekomen na twintig jaar studie."
Dus - waarom sla je dat advies in de wind?
piterkamp 4
Jan-Marten SpitAlleen mag de oude goedkope Ltd. niet meer.
Je moet nu iets nemen wat lijkt op een BV, en die kost het tienvoudige.
Blijf je bezig met onzinnige reacties ?
Jan-Marten Spit 9
piterkampje oorspronkelijke bewering was
"Britse Ltd.'s moesten van de EU worden opgeheven, dat waren heel goedkope BV'achtige constructies."
zoals aangetoond is dat nonsens.
"Alleen mag de oude goedkope Ltd. niet meer."
toon eens aan dat dat klopt?
piterkamp 4
Jan-Marten SpitIk houd overeind dat in het streven van overal hetzelfde geen Ltd.'s meer opgericht kunnen worden.
Ik ga het echt niet opzoeken, ik noemde genoeg andere punten van schadelijke EU bemoeizucht.
Blij dat je met die punten accoord gaat.
Jan-Marten Spit 9
piterkampje hebt het bewijs van je ongelijk al gezien. zelfs jij als niet-Brit kan vanavond nog een Ltd oprichten.
hier nog even hoe het wel zit met die kledingetiketten.
http://michielscheffer.nl/?p=2390
overigens kan je zelf ook wel bedenken dat een goedlopende kledingfabriek niet stopt vanwege een extra etiket.
"Ik ga het echt niet opzoeken, ik noemde genoeg andere punten van schadelijke EU bemoeizucht."
10x0 is nog steeds 0.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitRoland Horvath 7
1/ De schuld van Griekenland tot een betaalbare omvang reduceren.
2/ De bezuinigingen annex bedrijfslasten verlagingen politiek en de begroting beperkingen afschaffen. Die zijn er uitsluitend om de Sociale Zekerheid SZ volledig af te breken door de overheden in geld moeilijkheden te brengen. Die politiek resulteert in armoede, afbraak van de productie capaciteit en vermindering van de waarde van de euro: Het tegendeel van de door de EU genoemde redenen.
3/ In de eurozone een geld transfer van overschot naar tekort landen.
4/ In iedere staat van de eurozone, naast de euro, een eigen munt, die niet in andere valuta converteerbaar is. Een Zwitserse combinatie: De Franc en de WIR. Dat laat toe 2 verschillende prijzen te hanteren, 1 voor het binnenland en 1 voor het buitenland.
piterkamp 4
Roland HorvathDe Matheo Solution van André van Dam is net zoiets.
Die dubbele prijzen en zo, meent iemand dat dat te handhaven is ?
Als je ziet hoe het verschillende landen, er zijn diverse voorbeelden, Groot Brittanië, Frankrijk, ook China, al niet lukte kapitaalexport te verbieden, hoe zal dit dan ?
Mensen zijn heel ingenieus in omzeilen.
Nog even die geldtransfer, je ziet onze politici zich in alle bochten wringen om waardeloze Griekse leningen voor het oog van de kiezer niet kwijt te schelden.
Hoe zal dan een lange termijn geldinfusie verkocht kunnen worden ?
De domme bezuinigerij stopzetten, ook die onzin is een euro gevolg.
Lydia Lembeck 12
piterkampFerdi Scholten 5
Roland HorvathEen rekening in florijnen openen kost niets (voor particulieren), rente wordt niet geheven, en indien nodig is de florijn inwisselbaar voor euro's.
De florijn is opgezet om net als de Zwitserse WIR een complementaire munt te zijn.
https://betalenmetflorijn.nl/
Lydia Lembeck 12
Ferdi ScholtenFerdi Scholten 5
Lydia LembeckHet moet nog groeien, maar zo zijn de WIR en Bristol pound ook ooit begonnen. Voor particulieren is de instap geheel kosteloos. Ondernemers betalen 10 florijnen per maand om mee te doen. Het eerste jaar hebben ze echter een niet goed, geld terug garantie.
Op dit moment is de florijn alleen nog maar digitaal ter beschikking en betalen doe je met een app, online of sms.
Willem Ruitenberg
piterkamp 4
Willem RuitenbergArjan 7
Je bent nu verbonden aan de Partij voor de Dieren en dan gaan mensen er vanuit dat dit de visie is van deze partij, tenzij je expliciet vermeldt dat dit niet zo is.
Luc van Beers 7
ArjanArjan 7
Luc van BeersFerdi Scholten 5
Er zijn zeker wel mogelijkheden om binnen europa samen te werken tussen staten, ondanks cultuurverschillen. Maar alles en iedereen onder de zelfde vlag brengen is een illusie die voor bijna iedereen te ver gaat. De verschillen binnen Europa zijn simpelweg te groot.
De vergelijking met de VS als federatie gaat niet op omdat daar de cultuurverschillen minimaal zijn. Dit is te wijten aan de oorsprong van de VS. Als je een vergelijk wilt maken dan moet je dit doen met de oorspronkelijke bevolking van wat nu de VS heet. Ook daar waren grote cultuurverschillen. Er was handel en strijd, maar geen eenheid. Pas toen het te laat was en de Europeanen al bijna het hele continent in handen hadden zijn de oorspronkelijke bewoners (te laat) samen gaan werken om alsnog te trachten (een deel van) hun land te heroveren/behouden.
Laten we hieruit leren dat we samen moeten werken om onze culturen te kunnen behouden. De EU is in zijn huidige opzet een gevaar voor elke cultuur in europa en alleen dat zou al voldoende reden moeten zijn om ermee te stoppen.